Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service ->Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
recox
Level 9
Location: Łódź
Joined: 01 Feb 2005
Posts: 14
recox
Level 9
Post#1 08 Feb 2005 12:28  Topic author   

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Witam mam pytanko:

Chce podłączyć dodatkowe kolumny do wieży lub do zestawu głośników 5.1 Creativa. Jeszcze niewiem jak to zrobie ale .... oto parametry

Wieża SONY RX-33 ma parametry:

-Wyjście mocy DIN (normalnej) 30W+30W
-Wyjście mocy ciągłej RMS (odniesienia) 35W+35W (6 omów przy 1 kHz, 10% THD)
-Wydawana moc muzyczna (odniesienia) 60W+60W (6 omów przy 1 kHz 10% THD)
-Posiada AUX i niemam do niej głośników (wiec ma wolne 2 wyjścia na głośniki i 2 aux)

Do komputera mam podłączony zestaw głosników 5.1 (T 5400) i też posiadają one wejscie AUX w subuferze. Głosniki są podłączone do karty dzwiekowej SB LIVE! 5.1 do której tez można podłączyć urządzenie zewnętrzne.

I teraz tak - wieże mam podłączoną do wejścia Aux w subuferze - dzieki temu mam radio na głośnikach 5.1 (co prawda wtedy dzialają tylko 2 no ale to zawsze coś...) No i w jaki sposób mozna by podłączyć te dodatkowe kolumny? czy do wieży czy do subufera? i czy moc wiezy niejest za mała jak na te dodatkowe kolumny. Zeby mnie było mozna łatwiej zrozumiec to dodaje rysunek. a i czy da sie zrobić zeby dzwiek z radia(z wieży) szedł na 5 głosników a nie na 2 (z winampa idzie na 5).

Podrawiam i czekam na odpowiedz... czy te kolumny pasuja pod wzgledem mocy do mojego zestawu i w jaki sposób najlepiej je podłączyć

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cjjack
Level 15
Location: Tuchorza
Joined: 23 Jul 2004
Posts: 187
Helped: 6
cjjack
Level 15
Post#2 08 Feb 2005 12:50    

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Po primo: Odepnij ten kabel co łączysz wierze z wyjść głośnikowych do Subwofera. Te wejście jest liniowe, a wieć przy dużej mocy z wieży spalisz subwoofer.
Po durgie: Jak chcesz podłączyć dźwięk z wieży do Subwoof'ra to weź przylutuj kable w wierzy do Jacka od słuchawek (jak tak robiłem) i wiałem wyjście liniowe z wierzy.
Po trzecie: jak chcesz mieć dźwięk z karty dźw. do wierzy to kup sobie dwa dwójniki chinch i kabel z dwóch stron chinch i np. włącz to na kanały przednie i AUX wierzy, w tedy włączysz sobie AUX i masz dźwięk na wierzy z kompa....
Na bank bedize działać, ja też tak mam w domu zrobione: na wierzy AIWy, i zestawie Creativ'a Inspire 5800......
Pozdro
Jak jakieś problemy bedą to napisz: cjjack(malpa)op.pl

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
recox
Level 9
Location: Łódź
Joined: 01 Feb 2005
Posts: 14
recox
Level 9
Post#3 08 Feb 2005 14:45  Topic author   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


OK
a i małe sprostowanie
Tobie chodzi o to żeby połączyć kable z =wyjść na głosniki od wieży= do =mini jacka= i włozyc to do =wejscia AUX w subuferze= ?. Ja juz takie coś mam (nierobione własnorecznie tylko kupione - przejscie z chinche na minijacka)

A no i pozostaje kwestia podłączenia tych dodatkowych kolumn gdzie je podłączyć? może zastosować też takie dwójniki a później jeszcze to do mini-jacka i na koncu do aux w subuferze ?

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Wojtek(KeFir)
Level 40
Location: Gdańsk
Joined: 28 May 2004
Posts: 6367
Helped: 463
Post rating: 161
Wojtek(KeFir)
Level 40
Post#4 08 Feb 2005 14:59    

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


nie oto tu chodziło
masz nie podawać wielkiego sygnału z końcówek mozy wieży (czyli wyjsć głośnikowych), wogule je olej!

wetknij kabelek w gbiazdko wyjscia na słuchawki (z 2 strony wieży) i drugi tego kabelka koniec wepnij w Line IN dźwiękówki...kabel musi być tereo w ekranie i miec z odydwóch swoich stron małe wtyczki JACK -czyli takie jak mają słucgawki....:)
to rozwiązanie jest dobra o tyle ze moszesz przekierować sygnałz wieżna na Inspire a przyokazjii go sobie nagrać
minusem jest to ze musisz miec kompa włączonego, jak niechesz to wyciągasz wtyczke z dźwięówki i wkładasz w Inspire pod wejscie (ale tam jest na chinchah więc trza jakoś przejsciówkę :) ) i masz muze na inspire z radia i wyłączonego kompa:)

Helpful post? + 0
Back to top
recox
Level 9
Location: Łódź
Joined: 01 Feb 2005
Posts: 14
recox
Level 9
Post#5 08 Feb 2005 23:40  Topic author   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


ok dzieki

a czy można by podłączyć na stałe do karty i do subufera naraz (używając rozgałęznika)?

w ten sposób .... schemat

czy nie?

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Tremolo
Level 43
Location: Gloucester
Joined: 24 Aug 2002
Posts: 12233
Helped: 861
Post rating: 43
Tremolo
Level 43
Post#6 09 Feb 2005 04:52    

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Czy ta wieża czasem nie ma lepszych parametrów od tych głośników??

czy wieża ma line OUT? jesli tak to prawdopodobnie nie musisz uzywac wyjścia Phones o innej impedancji niż wymaga zestaw... Będzie lepiej.

Co do tego zwykłego rozdzielenia to nie bedzie źle z tym że wydłużasz wielkosć przewodu i robisz pętle masy. moze Ci zacząć buczeć. Dlatego w miejsce rozdziałki dałbym na Twoim miejscu przełącznik podwojny w małej metalowej lub metalozowanej obudowie.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
recox
Level 9
Location: Łódź
Joined: 01 Feb 2005
Posts: 14
recox
Level 9
Post#7 09 Feb 2005 09:21  Topic author   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Tak wieża ma lepsze parametry od głośników ale niestety niema wyjścia LINE-OUT ;/ wiec pozostaje wyjscie na słuchawki. A jestem jeszcze ciekaw czy jak podłącze wieże do karty dzwiekowej to powinien być dzwiek na wszystkich 5 głosnikach (chyba) a jeśli podłącze do aux w subuferze to chyba bedzie tylko na 2. Niedługo to sprawdze..

Helpful post? + 0
Back to top
Tremolo
Level 43
Location: Gloucester
Joined: 24 Aug 2002
Posts: 12233
Helped: 861
Post rating: 43
Tremolo
Level 43
Post#8 09 Feb 2005 13:41    

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Chyba ?? najpierw sprawdź potem gadaj.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
recox
Level 9
Location: Łódź
Joined: 01 Feb 2005
Posts: 14
recox
Level 9
Post#9 10 Feb 2005 17:31  Topic author   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Niestety działaja tylko 2 głośniki ;/

Czy jest jakis sposób na podłączenie =subufera z wejściem aux= z wieżą bez wyjścia line-out. (wyjscie phones odpada bo mizerna jakosc dzwieku - głosniki charczą jeśli podgłosze). Podłączenie typu - koncówki mocy -> cos -> aux w subie. jakiś transformator czy cos takiego. a może jakiś wzmacniacz (raczej "zmniejszacz" ale czegoś takiego niema chyba!?) .

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?
Page 1 of 1

Similar topics to pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?

Pytanie o głosniki (4)
pytanie o głosniki creativa5.1 (4)
pytanie o głosniki do wiezy (2)
Jak podłączyc domofon Cyfral TCL (jak znalezc odpowiednia pare) (19)
jak podłączyc Samsunga Le32R82B z PC złącze D-SUB jak dzwięk (2)
Jak podłączyc CDR500 (10)
jak podłączyc różnicówke? (15)
jak podłączyc wskaźnik wysterowania? (11)
Nissan BP6340- jak podłączyc?? (4)
jak podłączyc słuchawki w CB-LINCOLNIE (4)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.098 seconds