Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?
Autor
Wiadomość
recox
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 14
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 08 Lut 2005 13:28   

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Witam mam pytanko:

Chce podłączyć dodatkowe kolumny do wieży lub do zestawu głośników 5.1 Creativa. Jeszcze niewiem jak to zrobie ale .... oto parametry

Wieża SONY RX-33 ma parametry:

-Wyjście mocy DIN (normalnej) 30W+30W
-Wyjście mocy ciągłej RMS (odniesienia) 35W+35W (6 omów przy 1 kHz, 10% THD)
-Wydawana moc muzyczna (odniesienia) 60W+60W (6 omów przy 1 kHz 10% THD)
-Posiada AUX i niemam do niej głośników (wiec ma wolne 2 wyjścia na głośniki i 2 aux)

Do komputera mam podłączony zestaw głosników 5.1 (T 5400) i też posiadają one wejscie AUX w subuferze. Głosniki są podłączone do karty dzwiekowej SB LIVE! 5.1 do której tez można podłączyć urządzenie zewnętrzne.

I teraz tak - wieże mam podłączoną do wejścia Aux w subuferze - dzieki temu mam radio na głośnikach 5.1 (co prawda wtedy dzialają tylko 2 no ale to zawsze coś...) No i w jaki sposób mozna by podłączyć te dodatkowe kolumny? czy do wieży czy do subufera? i czy moc wiezy niejest za mała jak na te dodatkowe kolumny. Zeby mnie było mozna łatwiej zrozumiec to dodaje rysunek. a i czy da sie zrobić zeby dzwiek z radia(z wieży) szedł na 5 głosników a nie na 2 (z winampa idzie na 5).

Podrawiam i czekam na odpowiedz... czy te kolumny pasuja pod wzgledem mocy do mojego zestawu i w jaki sposób najlepiej je podłączyć

Załączniki:
Powrót do góry
   
cjjack
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 23 Lip 2004
Posty: 185
Miasto: Tuchorza

Post#2 08 Lut 2005 13:50   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Po primo: Odepnij ten kabel co łączysz wierze z wyjść głośnikowych do Subwofera. Te wejście jest liniowe, a wieć przy dużej mocy z wieży spalisz subwoofer.
Po durgie: Jak chcesz podłączyć dźwięk z wieży do Subwoof'ra to weź przylutuj kable w wierzy do Jacka od słuchawek (jak tak robiłem) i wiałem wyjście liniowe z wierzy.
Po trzecie: jak chcesz mieć dźwięk z karty dźw. do wierzy to kup sobie dwa dwójniki chinch i kabel z dwóch stron chinch i np. włącz to na kanały przednie i AUX wierzy, w tedy włączysz sobie AUX i masz dźwięk na wierzy z kompa....
Na bank bedize działać, ja też tak mam w domu zrobione: na wierzy AIWy, i zestawie Creativ'a Inspire 5800......
Pozdro
Jak jakieś problemy bedą to napisz: cjjack(malpa)op.pl
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lut 2005 13:50   





Powrót do góry
   
recox
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 14
Miasto: Łódź

Post#3 Post autora tematu 08 Lut 2005 15:45   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


OK
a i małe sprostowanie
Tobie chodzi o to żeby połączyć kable z =wyjść na głosniki od wieży= do =mini jacka= i włozyc to do =wejscia AUX w subuferze= ?. Ja juz takie coś mam (nierobione własnorecznie tylko kupione - przejscie z chinche na minijacka)

A no i pozostaje kwestia podłączenia tych dodatkowych kolumn gdzie je podłączyć? może zastosować też takie dwójniki a później jeszcze to do mini-jacka i na koncu do aux w subuferze ?

Załączniki:
Powrót do góry
   
Wojtek(KeFir)
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 28 Maj 2004
Posty: 6052
Miasto: Gdańsk

Post#4 08 Lut 2005 15:59   

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


nie oto tu chodziło
masz nie podawać wielkiego sygnału z końcówek mozy wieży (czyli wyjsć głośnikowych), wogule je olej!

wetknij kabelek w gbiazdko wyjscia na słuchawki (z 2 strony wieży) i drugi tego kabelka koniec wepnij w Line IN dźwiękówki...kabel musi być tereo w ekranie i miec z odydwóch swoich stron małe wtyczki JACK -czyli takie jak mają słucgawki....:)
to rozwiązanie jest dobra o tyle ze moszesz przekierować sygnałz wieżna na Inspire a przyokazjii go sobie nagrać
minusem jest to ze musisz miec kompa włączonego, jak niechesz to wyciągasz wtyczke z dźwięówki i wkładasz w Inspire pod wejscie (ale tam jest na chinchah więc trza jakoś przejsciówkę :) ) i masz muze na inspire z radia i wyłączonego kompa:)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Lut 2005 15:59   





Powrót do góry
   
recox
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 14
Miasto: Łódź

Post#5 Post autora tematu 09 Lut 2005 00:40   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


ok dzieki

a czy można by podłączyć na stałe do karty i do subufera naraz (używając rozgałęznika)?

w ten sposób .... schemat

czy nie?

Załączniki:
Powrót do góry
   
Tremolo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 11996
Miasto: Chorzów

Post#6 09 Lut 2005 05:52   

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Czy ta wieża czasem nie ma lepszych parametrów od tych głośników??

czy wieża ma line OUT? jesli tak to prawdopodobnie nie musisz uzywac wyjścia Phones o innej impedancji niż wymaga zestaw... Będzie lepiej.

Co do tego zwykłego rozdzielenia to nie bedzie źle z tym że wydłużasz wielkosć przewodu i robisz pętle masy. moze Ci zacząć buczeć. Dlatego w miejsce rozdziałki dałbym na Twoim miejscu przełącznik podwojny w małej metalowej lub metalozowanej obudowie.
Powrót do góry
   
recox
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 14
Miasto: Łódź

Post#7 Post autora tematu 09 Lut 2005 10:21   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Tak wieża ma lepsze parametry od głośników ale niestety niema wyjścia LINE-OUT ;/ wiec pozostaje wyjscie na słuchawki. A jestem jeszcze ciekaw czy jak podłącze wieże do karty dzwiekowej to powinien być dzwiek na wszystkich 5 głosnikach (chyba) a jeśli podłącze do aux w subuferze to chyba bedzie tylko na 2. Niedługo to sprawdze..
Powrót do góry
   
Tremolo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Sie 2002
Posty: 11996
Miasto: Chorzów

Post#8 09 Lut 2005 14:41   

Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Chyba ?? najpierw sprawdź potem gadaj.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Lut 2005 14:41   





Powrót do góry
   
recox
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 01 Lut 2005
Posty: 14
Miasto: Łódź

Post#9 Post autora tematu 10 Lut 2005 18:31   

Re: Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?


Niestety działaja tylko 2 głośniki ;/

Czy jest jakis sposób na podłączenie =subufera z wejściem aux= z wieżą bez wyjścia line-out. (wyjscie phones odpada bo mizerna jakosc dzwieku - głosniki charczą jeśli podgłosze). Podłączenie typu - koncówki mocy -> cos -> aux w subie. jakiś transformator czy cos takiego. a może jakiś wzmacniacz (raczej "zmniejszacz" ale czegoś takiego niema chyba!?) .
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Pytanie - jak podłączyc dodatkowe głosniki?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
jak podłączyc słuchawki w CB-LINCOLNIE (4)
Nissan BP6340- jak podłączyc?? (4)
jak podłączyc wskaźnik wysterowania? (11)
Jak podłączyc CDR500 (10)
jak podłączyc różnicówke? (15)
jak podłączyc Samsunga Le32R82B z PC złącze D-SUB jak dzwięk (2)
Jak podłączyc domofon Cyfral TCL (jak znalezc odpowiednia pare) (19)
pytanie o głosniki do wiezy (2)
pytanie o głosniki creativa5.1 (4)
Pytanie o głosniki (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.079 seconds

elektroda.pl temat RSS