FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Mini wiertarka/szlifierka?

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Mini wiertarka/szlifierka?
Author
Poziom 3
Poziom 3

Post#31 05 May 2005 22:51   

Re: Mini wiertarka/szlifierka?

Witam !

Wiercę od wielu lat, jaki sprzęt nie powiem, bo długo musiałbym pisać.
Chcę dodać radę dla chcących wiercić wiertłami o średnicy n.p. 0,6 mm,
takich używam do otworów przejściowych w PCB.
Na tak cienkie wiertło należy ostrożnie nawinąć, zwój obok zwoju drut np Kynar, oczywiście na część wiertła, która jest cylindryczna.
Zwiększa to fi do wymiaru akceptowalnego przez futro ( u mnie).
Trzeba wyeksperymentować, ale to działa !

pzdr
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 05 May 2005 22:51   

Back to top

ozman
Poziom 18
Poziom 18

Post#32 07 May 2005 11:36   

Mini wiertarka/szlifierka?

Metoda z ducikeime działa i nawet dobre efekty monżna uzyskać. Ale ostatnio szarpnąłem sie na ten model z allegro - ten za ok 50zł z walizeczką. Jakość wykonania niczego sobie, ładnie sie prezentuje. Wiekszośc przyborów w walizeczce nieprzydatna dla elektronika.
Kultura pracy poprawna, przyjemnie się manipuluje. mankamentem są siadające obroty przy wierceniu w płytce. przy niskich może wam się zatrzymać wiertło :-D .
Back to top

Kaszmirek
Poziom 14
Poziom 14

Post#33 08 May 2005 19:13   

Ja swój problem z wierceniem przede wszystkim w płytkach rozwiązałem tak, że dużą wiertarkę (na której wcześniej ustawiam małe obroty) wkładam do specjalnego statywu (stojana) i następnie za pomocą dzwigni mogę sobie ją spuszczać na jaką chcę wysokość a jak puszcze dzwignie to wraca do góry. Jest to bardzo wygodne rozwiązanie (przynajmniej dla mnie) wszystkie dziury są niemal idealnie prostopadłe no i wiertło bardzo ciężko złamać.

Co do mocowania małych wierteł to owijam je cienkim drutem i po kołopocie.

Minusem jest koszt statywu jeśli ktoś nie ma już takiego w domu.

Pozdrawiam
Back to top

neo_dc
Poziom 22
Poziom 22

Post#34 10 May 2005 08:41   

Ja również używam takiego statywu ( chyba starszy ode mnie :D ) ale na wiertło zakładam termokurczkę , wkładam w normalną głowicę i jazda :) otwory idealne :)
Back to top

delma
Poziom 15
Poziom 15

Post#35 11 May 2005 19:31   

hehe ja sie statywu jakos nie moge dorobic :)
ale tak to zawsze wierce zwykla wiertarka TOPEX 500W kosztuje 40 zl
wiem wiem toya topex kinzo to szmelc a w tym wypadku naprawde wierareczk godna polecenia jest lekka wiertlo udalo mi sie tylk oraz zlamac...robi sie nia bardzo dobrze i wiertla 0.6 i 0,8 wcalenie trzeba owijac koszulka termokurczliwa czy drucikiem, aha pierwsza wiertarka chodzila ponad 2 lata ale ona byla katowana tzn. wiercenie z udarem w scianach stropie ( zelbeton ) i w blasze 5mm dawala rade
a te wynalazki za 50 zl to kupa straszna uchwyty do wiertel sa beznadziejne kiepsko trzymaja wiertarki zatrzymuja sie nawet w laminacie ,wszystko pracuje na sucho
pozdrówka....
Back to top

Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Electronics Workshop -> Mini wiertarka/szlifierka?
Page 2 of 2 Go to page Previous  1, 2
Similar topics
Mini wiertarka uniwersalna (5)
Mini wiertarka do PCB? (3)
Jaka Mini szlifierka/ wiertarka (3)
Mini Wiertarka/Szlifierka (10)
mini wiertarka - jaki zasilacz do tego ? (1)

Page generation time: 0.129 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed