Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy
Author
Message
xardas8891
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 13 Apr 2010
Posts: 86
Location: kraków

Post#1 Post from the author of the topic 29 Dec 2012 12:03   

Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Dzień dobry,
Chciałem poprosić o ocene projektu instalacji sieci z możliwością podłączenia agregatu prądotwórczego, plus dodatkowo podpięcie APF, chodzi mi o prawidłowość schematu i zgodność z przepisami za co z góry dziękuje...
Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Dec 2012 12:03   





Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#2 29 Dec 2012 15:20   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Przełączniki SVK firmy Tracon nie nadają się do przełączania zasilań. Ich funkcja jest odwrotna. Już nie raz było na ten temat.

Helpful message? + -

Back to top
   
INTOUCH
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Dec 2007
Posts: 1578

Post#3 29 Dec 2012 19:35   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Jak dla mnie to ten "projekt" jest mało czytelny i jeszcze mniej zrozumiały.
Wyliczoną ze wzoru w "projekcie" rezystancję uziemienia RA pozostawiam bez komentarza.

Helpful message? + -

Back to top
   
xardas8891
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 13 Apr 2010
Posts: 86
Location: kraków

Post#4 Post from the author of the topic 29 Dec 2012 23:10   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


OK, poprawiłem na czytelny ( tak myśle) Wink
Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14686
Location: Stalowa Wola

Post#5 29 Dec 2012 23:17   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Nie rób sobie żartów, tylko określ się, na co, po co i dlaczego. Podaj też jakieś dane techniczne, bo dywagować w przestrzeni to można.
W Twoim schemacie zabezpieczenia są te same, do obydwu zasilań. Więc napisz, czy analizowałeś wielkość impedancji pętli zwarcia przy zasilaniu z agregatu? Jaka jest w ogóle jego moc zwarciowa? Te zabezpieczenia mają szansę zadziałać? A na marginesie... co to za obiekt z jedną różnicówką?

Helpful message? + -

Back to top
   
xardas8891
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 13 Apr 2010
Posts: 86
Location: kraków

Post#6 Post from the author of the topic 30 Dec 2012 08:36   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


W obecnej chwili, często występują awarie na sieci i chciałem zrobić zasilanie awaryjne z generatora 6kW/3fazy (1,8kW/L) do zasilania sterownika/pompy centralnego ogrzewania + lodówki łącznie ok.1kW - oczko obwodu strategiczne dla domu, myślałem o B10 jako zabezpieczenie... Agregat jest inwerterowy tak więc nie powinno być problemów z jakością sinusoidy... a PFF 441 użyć jako dodatkowa sprawa przy zasilaniu z sieci...

Helpful message? + -

Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#7 30 Dec 2012 12:48   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Kolego, przede wszystkim (poza moją poprzednią uwagą) to w części z licznikiem masz na rysunku bzdury. Rozdział PEN na PE i N nie ma nic wspólnego z szyną wyrównawczą. Czy w przyłączu jest uziemienie to sprawa energetyki. No i co to za licznik z zaciskami PE?

Helpful message? + -

Back to top
   
xardas8891
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 13 Apr 2010
Posts: 86
Location: kraków

Post#8 Post from the author of the topic 30 Dec 2012 13:34   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Dzięki kolego, chodziło mi o coś takiego:
Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy
Jaki rodzaj przełącznika polecasz do tego typu zastosowań, co do doboru zabezpieczeń jeszcze nie przeliczałem narazie chce zrobić poprawny schemat na jednym oczku obwodu....[/img]

Helpful message? + -

Back to top
   
kSmuk
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 23 Nov 2006
Posts: 137
Location: Mittenwald

Post#9 30 Dec 2012 15:27   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


A powiedz proszę, co robi przewód PE z GSW na przełączniku zasilania?

Helpful message? + -

Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#10 30 Dec 2012 15:38   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Do zastosowania w domu jako przełączników zasilania można użyć n.p. SF... Hager, LAS... ETI-Polam, wiele firm robi przełączniki zasilania.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Dec 2012 15:38   





Back to top
   
xardas8891
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 13 Apr 2010
Posts: 86
Location: kraków

Post#11 Post from the author of the topic 30 Dec 2012 17:10   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


kSmuk wrote:
A powiedz proszę, co robi przewód PE z GSW na przełączniku zasilania?

PE jest połączone z PE generatora i z obudową przełącznika to źle??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 Dec 2012 17:10   





Back to top
   
kilnof
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 12 Dec 2012
Posts: 3
Location: Wrocław

Post#12 30 Dec 2012 19:32   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Przewód Pe powinien być poprowadzony z głównej szyny wyrównawczej a nie z przełącznika .

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof Reszka
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 2290
Location: piekaryśląskie

Post#13 30 Dec 2012 23:50   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


w tym wszystkim brak mi jeszcze jednego zgody ZE o podłączenie SZR -a.

Helpful message? + -

Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#14 31 Dec 2012 05:53   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Krzysztof Reszka wrote:
w tym wszystkim brak mi jeszcze jednego zgody ZE o podłączenie SZR -a.
Może jeszcze warunków przyłączenia i pozwolenia na budowę?

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof Reszka
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 2290
Location: piekaryśląskie

Post#15 31 Dec 2012 19:06   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


oj mar cik poczytaj jedną z informacji bo bagatelizujesz sprawę ;przedruk
Tworzenie układów Samoczynnego Załączania Rezerwy SZR wiąże się z ogromną odpowiedzialnością i musi być udokumentowane zgodnością z odpowiednimi normami. Podstawową normą, którą należy kierować się przy projektowaniu i wdrażaniu układów SZR jest norma numer PN-EN 60947-6-1 "Aparatura rozdzielcza i sterownicza niskonapięciowa. Łączniki wielozadaniowe. Automatyczne urządzenia przełączające.". Z uwagi na swoją specyfikę układy te muszą spełniać dodatkowo dwie bardzo ważne dyrektywy:

7323/EEC Dyrektywa Rady z dnia 19 lutego 1973 r. w sprawie harmonizacji ustawodawstwa Państw Członkowskich dotyczących wyposażenia elektrycznego przewidzianego do stosowania w niektórych granicach napięcia (tzw. dyrektywa nisko napięciowa),
89/336/EEC Dyrektywa Rady z dnia 3 maja 1989 r. w sprawie ujednolicenia przepisów prawnych Krajów Członkowskich w zakresie kompatybilności elektromagnetycznej.
Wymienione dokumenty jednoznacznie określają wymagania, które muszą spełniać układy SZR. Aby zapewnione było bezpieczeństwo aplikacja powinna posiadać blokady uniemożliwiające załączenie obydwu obwodów zasilania na linię odbiorczą: blokada mechaniczna lub blokada elektryczna pomiędzy stycznikami lub wyłącznikami oraz blokada programowa w urządzeniu sterującym. Kolejny ważnym wymaganiem jest kontrola stanów członów wykonawczych, czyli badanie położenia styczników (ON/OFF) oraz w przypadku wyłączników - stanu wyzwolenia. Zapewnieniu bezpieczeństwa służy również możliwość współpracy układów SZR z wyłącznikami przeciwpożarowymi. Algorytm programu musi również posiadać możliwość ustawiania przerw czasowych pomiędzy załączeniami, a powrotem napięcia podstawowego. Pozwala to uniknąć wyłączeń obwodów zasilania w przypadku wahań napięć zasilania podstawowego i rezerwowego. Aby zachowana została ciągłość zasilania normy precyzują wymagania dotyczące zapewnienia pracy układu SZR z samopowrotem i bez samopowrotu napięcia zasilania podstawowego.
A co myślisz to to nie ważne ,ty tworząc taki uklad odpowiadasz za jego wykonanie ;
Wszystkiego najlepszego w nowym roku.

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

A teraz coś dla ciebie mar cik ale z przepisów prawa
a)naruszenie prawa energetycznego o obrocie i dystrybucji energią elektryczną (może to wywołać uśmiech na twarzy lecz poczytaj kto może wytwarzać energię elektryczną )
b)Naruszenie prawa skarbowego o podatkach i akcyzach za dostarczoną energię (hm)
OSD, decydując się na awaryjne zasilanie odbiorców przy wykorzystaniu agregatu
prądotwórczego, powinien mieć odpowiednie uregulowania umowne zawarte ze
sprzedawcami (POSD, PO), oraz PSE Operator SA w zakresie rozliczenia wyprodukowanej
energii elektrycznej dostarczonej i skonsumowanej przez odbiorców. Alternatywnie może
regulacje prawne powinny dopuszczać możliwość wystawienia faktury przez OSD dla
sprzedawców POSD, PO lub odbiorców za wyprodukowaną energię z agregatu
prądotwórczego
Chodzi właśnie o to że masz mieć projekt instalacji , pozwolenia i licznik energi elektrycznej .zasilającej w energię ten obwód bo inaczej to wykroczenie przeciw tym przepisom co już napisałem też się uśmiecham lecz nie piszę takich dziwnych rzeczy bo miałem z tym do czynienia i znam realia.

Helpful message? + -

Back to top
   
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 03 Jan 2010
Posts: 5518
Location: Oborniki Śl, Dublin

Post#16 31 Dec 2012 19:32   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Pomijając mentorski ton kolego Krzysztofie to warto przedstawić źródło swych informacji.
Np:
Quote:
Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 23 sierpnia 2010 roku w sprawie zwolnień od podatku akcyzowego.

§ 9. Zwalnia się od akcyzy zużycie energii elektrycznej wyprodukowanej z generatorów o łącznej mocy nieprzekraczającej 1 MW, niedostarczanej do instalacji połączonych i współpracujących ze sobą, służących do przesyłania energii elektrycznej, pod warunkiem że od wyrobów energetycznych wykorzystywanych do produkcji tej energii elektrycznej została zapłacona akcyza w należnej wysokości.


Oczywiście pomijam tu fakt, że nasze łupieżcze prawo w tym zakresie jak i "błyskotliwość" jego urzędowych interpretatorów nie ma sobie równych w Europie a może i w świecie, to jednak może czasem warto swego punktu widzenia (legalnych interpretacji prawa podatkowego może być w Polsce tyle ile jest Urzędów Skarbowych) nie podawać jako jedynie słusznego i obowiązującego.

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof Reszka
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 2290
Location: piekaryśląskie

Post#17 31 Dec 2012 21:02   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Kolego kkas 12 masz rację, ja wiedziałem o tym lecz moim wywodem było wytłumaczenie że potrzeba pozwolenia od ZE. Zresztą wystarczy wejść na ich strony i pogmerać w ich formularzach. A powiem coś jeszcze znam, przypadek dla mnie też kuriozalny gdzie koleś zbudował wiatraczek na działce. Zasilił sobie altankę i spotkalo go zdziwienie - kontrole urzędów etc. rozebrał to bo kary jakie mu groziły zmrozily by każdego.

Helpful message? + -

Back to top
   
kkas12
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 03 Jan 2010
Posts: 5518
Location: Oborniki Śl, Dublin

Post#18 31 Dec 2012 21:22   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Bo to jest Polska właśnie.

Nie ma jednak mowy o żadnym pozwoleniu na zamontowanie agregatu.
Jest natomiast wymóg zgłoszenia tego faktu do ZE.
Oczywiście spełnienie wymogów poprawnego działania to inna kwestia i żadnej dyskusji ona nie podlega.
Jednak czasy wszechmocnego (wszechmocnych) ZE odchodzą już na szczęście do lamusa.

A na strony ZE rzeczywiście warto wejść by się przekonać o czym się pisze i być na bieżąco.
Na tym forum też się pisało http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=7521342#7521342

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof Reszka
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 2290
Location: piekaryśląskie

Post#19 31 Dec 2012 21:49   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


no niech się nazywa o zgloszeniu tego faktu do ZE a u nich w formularzu jest rubryka zasilanie rezerwowe .
Pogodnego Sylwestra już idę się bawić.

Helpful message? + -

Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#20 01 Jan 2013 01:32   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


kkas12 wrote:
Nie ma jednak mowy o żadnym pozwoleniu na zamontowanie agregatu.
Jest natomiast wymóg zgłoszenia tego faktu do ZE.

Kolego Krzysiu, nie ma wymogu, żaden przepis nawet naginany o takowym nie stanowi, przecież wiesz o tym. Zgłaszanie agregatu stanowiącego awaryjne źródło zasilania w instalacji jest dobrą praktyką, którą ja osobiście popieram żeby nie było wątpliwości.

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof Reszka
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 2290
Location: piekaryśląskie

Post#21 07 Jan 2013 17:17   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Oto wzór takiego zawiadomienia
http://www.tauron-pe.pl/SiteCollectionDocuments/GZE_KIiF_zgloszenie_zainstalowania_agregatu_pradotworczego_zasilania_rezerwowego.pdf

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14686
Location: Stalowa Wola

Post#22 07 Jan 2013 19:55   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


mar_cik wrote:
kkas12 wrote:
Nie ma jednak mowy o żadnym pozwoleniu na zamontowanie agregatu.
Jest natomiast wymóg zgłoszenia tego faktu do ZE.

Kolego Krzysiu, nie ma wymogu, żaden przepis nawet naginany o takowym nie stanowi, przecież wiesz o tym. Zgłaszanie agregatu stanowiącego awaryjne źródło zasilania w instalacji jest dobrą praktyką, którą ja osobiście popieram żeby nie było wątpliwości.


Ale jest odpowiedzialność prawna za brak zgłoszenia, czyli poświadczenie nieprawdy we wniosku o podłączenie zasilania. Pisano o tym kilka razy, z podaniem szczegółów.

Helpful message? + -

Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#23 07 Jan 2013 20:29   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


retrofood wrote:
mar_cik wrote:
kkas12 wrote:
Nie ma jednak mowy o żadnym pozwoleniu na zamontowanie agregatu.
Jest natomiast wymóg zgłoszenia tego faktu do ZE.

Kolego Krzysiu, nie ma wymogu, żaden przepis nawet naginany o takowym nie stanowi, przecież wiesz o tym. Zgłaszanie agregatu stanowiącego awaryjne źródło zasilania w instalacji jest dobrą praktyką, którą ja osobiście popieram żeby nie było wątpliwości.


Ale jest odpowiedzialność prawna za brak zgłoszenia, czyli poświadczenie nieprawdy we wniosku o podłączenie zasilania. Pisano o tym kilka razy, z podaniem szczegółów.

Na czym niby to poświadczenie nieprawdy miałoby polegać? Co to za wniosek o podłączenie zasilania przy zabudowie agregatu w działającej instalacji? Odpowiedzialność prawna, niby jaka, według KW, KK, KC?
Wiem że takie dziwadła prezentuje jeden z Kolegów na ISE ale to nie powód żeby je rozpowszechniać dalej bo robi się z tego taki sam cyrk jak z uziemianiem punktu rozdziału czy fazą po lewej w gniazdku.

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14686
Location: Stalowa Wola

Post#24 07 Jan 2013 21:01   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


mar_cik wrote:
retrofood wrote:
mar_cik wrote:
kkas12 wrote:
Nie ma jednak mowy o żadnym pozwoleniu na zamontowanie agregatu.
Jest natomiast wymóg zgłoszenia tego faktu do ZE.

Kolego Krzysiu, nie ma wymogu, żaden przepis nawet naginany o takowym nie stanowi, przecież wiesz o tym. Zgłaszanie agregatu stanowiącego awaryjne źródło zasilania w instalacji jest dobrą praktyką, którą ja osobiście popieram żeby nie było wątpliwości.


Ale jest odpowiedzialność prawna za brak zgłoszenia, czyli poświadczenie nieprawdy we wniosku o podłączenie zasilania. Pisano o tym kilka razy, z podaniem szczegółów.

Na czym niby to poświadczenie nieprawdy miałoby polegać? Co to za wniosek o podłączenie zasilania przy zabudowie agregatu w działającej instalacji? Odpowiedzialność prawna, niby jaka, według KW, KK, KC?
Wiem że takie dziwadła prezentuje jeden z Kolegów na ISE ale to nie powód żeby je rozpowszechniać dalej bo robi się z tego taki sam cyrk jak z uziemianiem punktu rozdziału czy fazą po lewej w gniazdku.


To nie jest cyrk.
We wniosku o wydanie technicznych warunków zasilania, odbiorca oświadcza, że posiada/nie posiada* inne źródeł zasilania, albo urządzenia generujące zakłócenia do sieci elektroenergetycznej i poświadcza to własnoręcznym podpisem. Podpisuje także następujące oświadczenie:
Quote:
Oświadczam, że przedstawione w niniejszym wniosku dane są zgodne ze stanem faktycznym. Zobowiązuję się do bezzwłocznego przedstawienia adresatowi wniosku informacji o wszelkich zmianach danych objętych wnioskiem oraz innych dotyczących planowanej inwestycji, powstałych w trakcie realizacji procedury przyłączania do sieci.
albo coś podobnego.
To jest dokument prawnie ważny!!! Na jego podstawie, energetyka spycha wszelką odpowiedzialność za skutki nieujawnionego podłączenia agregatu do sieci na właściciela urządzenia. Zarówno te, wynikające z KC jaki i KK. Wszystkie!

Helpful message? + -

Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#25 08 Jan 2013 04:36   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


retrofood wrote:
To nie jest cyrk.
We wniosku o wydanie technicznych warunków zasilania, odbiorca oświadcza, że posiada/nie posiada* inne źródeł zasilania, albo urządzenia generujące zakłócenia do sieci elektroenergetycznej i poświadcza to własnoręcznym podpisem. Podpisuje także następujące oświadczenie:
Quote:
Oświadczam, że przedstawione w niniejszym wniosku dane są zgodne ze stanem faktycznym. Zobowiązuję się do bezzwłocznego przedstawienia adresatowi wniosku informacji o wszelkich zmianach danych objętych wnioskiem oraz innych dotyczących planowanej inwestycji, powstałych w trakcie realizacji procedury przyłączania do sieci.
albo coś podobnego.
To jest dokument prawnie ważny!!! Na jego podstawie, energetyka spycha wszelką odpowiedzialność za skutki nieujawnionego podłączenia agregatu do sieci na właściciela urządzenia. Zarówno te, wynikające z KC jaki i KK. Wszystkie!

Oświadcza że posiada czyli co, ma kupić agregat przed złożeniem wniosku o warunki przyłączenia?
Są ZE, które nadużywają swoich uprawnień, żądają dziwacznych oświadczeń (vide temat rozbitej skrzynki przyłączowej), próbują pełnić rolę urzędu, nawet nadzoru budowlanego, tylko nie wiem dlaczego miałbym temu przyklaskiwać?
W krakowskim Enionie (dzisiaj Tauronie) też wiele lat trwały wygłupy, w końcu powołany zespół do wypracowania strony prawnej i formalnej zrobił trochę porządku.
Nie wiem skąd Kolego wziąłeś cytat o zobowiązaniu do bezzwłocznego przedstawiania informacji i to "innych dotyczących planowanej inwestycji".
Zerknij sobie do wniosku o warunki, który załączam. Zerknij na punkt 7 "Przewidywane do zainstalowania..." i pomysl co oznacza słowo przewidywane i jakąż to "wszelką odpowiedzialność za skutki nieujawnionego podłączenia agregatu" jak napisałeś można pozostawieniu tej rubryki pustej przypisać. Tu chodzi tylko o pomocniczą informację Kolego, nic więcej. Za "Roczne przewidywane zużycie energii" też chciałbyś wnioskodawcę "wszelką odpowiedzialnością" straszyć?
Co do odpowiedzialności to znowu polecam, zerknij gdzie jest o niej mowa we wniosku i czego dotyczy, bo mowa o odpowiedzialności jest w punkcie 12.3 i dotyczy punktu 12 a z kolei mowa o niezwłocznym informowaniu w punkcie 12.4 i też dotyczy punktu 12. Nawet żeby było to jasne całość jest obwiedziona ramką a dotyczy - tytułu prawnego do nieruchomości.
Po raz kolejny powtórzę żeby było jasne, popieram zgłaszanie agregatu stanowiącego awaryjne źródło zasilania w instalacji bo jest dobrą praktyką, natomiast przeciwko nieuprawnionemu niczym narzucaniu tego jako obowiązku (albo wręcz pitoleniu że potrzeba pozwolenia/zgody ZE) i w dodatku straszeniu wyimaginowanymi skutkami prawnymi będę protestował, bo nic do tego nie uprawnia.

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14686
Location: Stalowa Wola

Post#26 08 Jan 2013 08:09   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


mar_cik wrote:

Po raz kolejny powtórzę żeby było jasne, popieram zgłaszanie agregatu stanowiącego awaryjne źródło zasilania w instalacji bo jest dobrą praktyką, natomiast przeciwko nieuprawnionemu niczym narzucaniu tego jako obowiązku (albo wręcz pitoleniu że potrzeba pozwolenia/zgody ZE) i w dodatku straszeniu wyimaginowanymi skutkami prawnymi będę protestował, bo nic do tego nie uprawnia.

Quote:
Nie wiem skąd Kolego wziąłeś cytat o zobowiązaniu do bezzwłocznego przedstawiania informacji i to "innych dotyczących planowanej inwestycji".


Przeczytaj pkt 7, 11 i 12.3. U innych dostawców to brzmi nieco inaczej, ale w sumie chodzi o to samo. Odbiorca musi określić jakie inne źródło ma zamiar instalować, oraz podpisać oświadczenie, że będzie informował o wszelkich zmianach. Swój tekst też zacytowałem z jakiegoś wniosku.


To, że Ty, czy ja, będziemy protestować, nie ma żadnego znaczenia. Za pomocą takiego oświadczenia ZE skutecznie przerzuca na użytkownika pełną odpowiedzialność za skutki samowolnego podłączenia agregatu do sieci.
Nie ma także znaczenia to, że Ty uważasz, iż ja straszę. Zarówno prokurator, jak i prawnicy ZE doskonale znają prawne skutki złożenia takiego oświadczenia i podpisania go.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Jan 2013 08:09   





Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#27 08 Jan 2013 09:41   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


Kolego daj sobie na wstrzymanie z tymi uwagami o prokuratorze. Jako pracownik energetyki możesz co najwyżej grzecznie zapytać dlaczego rubryka o agregacie jest niewypełniona (jeśli jest niewypełniona) i przyjąć do wiadomości odpowiedź - nie wiem, jak będę instalował to postaram się pamiętać żeby Was o tym zawiadomić.

Nawiasem mówiąc dużo częściej niż sam montaż agregatu stacjonarnego projektuje się i wykonuje wtyczki odbiornikowe i przełączniki zasilania do podłączenia agregatów przewoźnych lub przenośnych (przepompownie, hydrofornie, domy, budynki gospodarcze itd itp). Jeśli składając wniosek wiem napewno że coś takiego będzie, wpisuję w rubrykę na przykład - agregat przewoźny moc 14 do 30kW, nie jestem pewien nie wpisuję i prokuratorowi nic do tego.

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14686
Location: Stalowa Wola

Post#28 08 Jan 2013 10:08   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


mar_cik wrote:
Kolego daj sobie na wstrzymanie z tymi uwagami o prokuratorze. Jako pracownik energetyki możesz co najwyżej grzecznie zapytać dlaczego rubryka o agregacie jest niewypełniona (jeśli jest niewypełniona) i przyjąć do wiadomości odpowiedź - nie wiem, jak będę instalował to postaram się pamiętać żeby Was o tym zawiadomić.

Nawiasem mówiąc dużo częściej niż sam montaż agregatu stacjonarnego projektuje się i wykonuje wtyczki odbiornikowe i przełączniki zasilania do podłączenia agregatów przewoźnych lub przenośnych (przepompownie, hydrofornie, domy, budynki gospodarcze itd itp). Jeśli składając wniosek wiem napewno że coś takiego będzie, wpisuję w rubrykę na przykład - agregat przewoźny moc 14 do 30kW, nie jestem pewien nie wpisuję i prokuratorowi nic do tego.


Po pierwsze nie bądź niegrzeczny, a po drugie - oczywiście, że pracownikowi energetyki nic do tego, co się wpisze. Nikt nie będzie przyjeżdżał i kontrolował. Do chwili, aż zdarzy się wypadek.
I o tym ja piszę, więc spróbuj wtedy powiedzieć prokuratorowi, że mu nic do tego.

Helpful message? + -

Back to top
   
mar_cik
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 07 Sep 2009
Posts: 756
Location: Zabierzów

Post#29 08 Jan 2013 11:27   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


retrofood wrote:
Po pierwsze nie bądź niegrzeczny, a po drugie - oczywiście, że pracownikowi energetyki nic do tego, co się wpisze. Nikt nie będzie przyjeżdżał i kontrolował. Do chwili, aż zdarzy się wypadek.
I o tym ja piszę, więc spróbuj wtedy powiedzieć prokuratorowi, że mu nic do tego.

Staram się być grzeczny ale jestem poirytowany tą bezsensowną dyskusją.
Pisałeś Kolego o jakowejś odpowiedzialności za poświadczenie nieprawdy (post #22) że przypomnę, wypadek przywołujesz teraz jak widać z braku argumentów (rozumiem że wypadek spowodowany podaniem napięcia z agregatu na sieć, bo tylko o takim może być tu mowa).
Odnośnie wypadku to choćbyś miał całą książkę oświadczeń, zgłoszeń czy uzgodnień brane pod uwagę są tylko te, które są wymagane przepisami prawa a i to jedynie jako pomoc dowodowa.

P.S. Post #22 że Koledze przypomnę "Ale jest odpowiedzialność prawna za brak zgłoszenia, czyli poświadczenie nieprawdy we wniosku o podłączenie zasilania."

Helpful message? + -

Back to top
   
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci


Joined: 26 Oct 2006
Posts: 14686
Location: Stalowa Wola

Post#30 08 Jan 2013 11:30   

Re: Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy


mar_cik wrote:

Staram się być grzeczny ale jestem poirytowany tą bezsensowną dyskusją.
Pisałeś Kolego o jakowejś odpowiedzialności za poświadczenie nieprawdy że przypomnę, wypadek przywołujesz teraz z braku argumentów (rozumiem że wypadek spowodowany podaniem napięcia z agregatu na sieć, bo tylko o takim może być tu mowa).
Odnośnie wypadku to choćbyś miał całą książkę oświadczeń, zgłoszeń czy uzgodnień brane pod uwagę są tylko te, które są wymagane przepisami prawa a i to jedynie jako pomoc dowodowa.


Przecież napisałem na początku:
Quote:
To jest dokument prawnie ważny!!! Na jego podstawie, energetyka spycha wszelką odpowiedzialność za skutki nieujawnionego podłączenia agregatu do sieci na właściciela urządzenia.


Czyli od początku piszę o skutkach, czyli wypadkach.
ZE jest na tyle przytomne, że z góry zabezpiecza się przed taką sytuacją i nie zawraca sobie głowy sprawdzaniem. Bo im włos z głowy wtedy nie spadnie, gdy już prokurator zainteresuje się sytuacją.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Projekt: Instalacja sieci + agregat; automatyczny przełącznik fazy
Page 1 of 1
Similar topics
Automatyczny przełącznik fazy (7)
Agregat prądotwórczy a czujnik zaniku fazy (8)
Przełącznik automatyczny c.o. - (4)
Automatyczny przełącznik zasilania (5)
Automatyczny przełącznik faz (1)
Automatyczny przełącznik faz (1)
Automatyczny przełącznik faz (2)
Jak odroznic fazy w sieci 400V (fazowanie sieci zasilajacej) (15)
Agregat prądotwórczy - zanik napięcia, po podłączeniu urządzenia na 3 fazy. (2)
Pytanie o automatyczny przełącznik faz (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.129 seconds

elektroda.pl topic RSS feed