Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Brak sygnału na TV - Ariva 250


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Brak sygnału na TV - Ariva 250
Autor
Wiadomość
Bohun111
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 16
Miasto: Częstochowa

Post#1 Post autora tematu 29 Gru 2012 13:50   

Brak sygnału na TV - Ariva 250


Witam!
Na wstępie opisze moją instalacje i wynikający problem. Mieszkam w bloku gdzie jest podłączona kablówka. W pokoju gdzie jest zamontowane gniazdo antenowe (nazwijmy go pokojem A) mam zamontowany rozdzielacz do drugiego pokoju (pokój B). W pokoju (B - w którym cały czas operujemy) miałem dekoder starszego typu CV-5000 CINX iL Conax do którego była podpięta antena z kablówki i z niej podawany był sygnał na tv. Do dekodera była montowana karta cyfrowa którą dostałem wraz z instalacją kablówki). POstanowiłem z "duchem czasu" zmienic dekoder na nowszy zakupując dekoder cyfrowy Ariva combo 250. Podłączyłem do niego kabel antenowy do wejscia Ant In. Tuner podpięty został do tv przez HDMI. (Jeśli ma to znaczenie to tv jest SONY KDL-32EX710). Problem jest nastepujacy: Jak podpinam antene do wejscia Ant in do tunera cyfrowego Arivy tuner niewyszukuje zadnego sygnału z kablówki (siła sygnału w granicach od 30 do max 45, jakosć 0). Kiedy podepnę antene z kablówki bezposrednio do tv odbieram kanały analogowe. Kiedy tuner arivy jest właczony w trybie stand-by (do tunera mam podpiety kabel antenowy pod Ant in) i z wyjscia Loop-out podpinam kabel antenowy do tv to obraz na tv jest. Odbiera wóczas nawet cyfrowy kanał TVP1 HD. Chciałbym na wyjsciu hdmi z tunera uzyskac kanały HD z kablówki. Czy jest to możliwe, czy mam coś może źle podpiete? Czy tuner arivy umożliwia odbiór kanałów HD z mojej kablówki. Dlaczego jest taki słaby sygnał? (Może trzeba podpiąć jakis wzmacniacz? Mam w domu AWS-1036. Może warto go podpiąć?)
http://www.dipol.com.pl/wzmacniacz_antenowy_wewnetrzny_aws-1036_silverline_1-wejscie_4_wyjscia_regulowane_B11587.htm
Ewentualnie uszkodzony jest sam tuner (mam go 2 dni) i moze trzeba go reklamowac? chociaz inne opcje działają z tunera.
Proszę o pomoc w rozwiazaniu tej zagadki :(
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2012 13:50   





Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#2 29 Gru 2012 15:19   

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


 
Ariva 250 to odbiornik typu combo umożliwiający odbiór programów z satelity (DVB-S/S2) oraz programów nadawanych w naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T, oraz programów z kablówki, o ile nadawane są w standardzie DVB-T.

Kablówki ogólnie nadają programy cyfrowe w standardzie DVB-C, nie obsługiwanym przez twój dekoder.

Musisz na początek sprawdzić czy twoja kablówka nadaje programy w standardzie DVB-T, a jeśli tak to na jakich kanałach, aby móc zrobić strojenie ręczne.

TVP1 HD odbierasz w telewizorze w analogu czy DVB-T?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2012 15:19   





Powrót do góry
   
Bohun111
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 16
Miasto: Częstochowa

Post#3 Post autora tematu 29 Gru 2012 17:02   

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Obawiam sie ze tak jak kolega _cheetah_ napisł kablówka nadaje programy cyfrowe w standardzie DVB-C, nie obsługiwanym przez dekoder. TVP1 HD odbieram w telewizorze w analogu. Moze dlatego ze tv ma dekoder dvb-t i dvb-c wbudowany, nie wiem,- ale karty cyfrowej w tv niemontowałem.
Jakie jest najlepsze wyjście z takiej sytuacji? Podpiąc antene pod stary decoder a nowy sprzedac czy połączyc jakos oba dekodery (chciałbym nagrywac programy na zew dysk twardy a ten moge podpiac tylko pod dekoder 250 combo). Jakies inne sugestie??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Gru 2012 17:02   





Powrót do góry
   
_cheetah_
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Sty 2011
Posty: 2761
Miasto: Warszawa

Post#4 29 Gru 2012 19:13   

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Co to za kablówka? Ma jakąś stronę internetową?
Powrót do góry
   
Bohun111
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 13 Cze 2005
Posty: 16
Miasto: Częstochowa

Post#5 Post autora tematu 29 Gru 2012 21:12   

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Stronka dostarczyciela kablówki:
http://www.multimedia.pl/

Udało sie ustawić 6 kanałów w tym jeden HD (tvp2). Wystarczyło podpiąć zwykły kabel do tunera aviry który robi za antene. Złapało sygnał z Błeszna z Częstochowy ale niełapie pozostałych z Wręczycy. Prawdopodobnie słaby sygnał bo i anteny brak. Tylko jaką ewentualnie zakupić?
Opis zaczerniety ze strony http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=31

Nierozwiązuje to w pełni problemu dlatego też postanowiłem podpiąć dodatkowo antene sat do aviry + wyszukanie stacji naziemnych z dodatkowej anteny (narazie jest to goły kabel :D). Myśle tez o wymianie starego tunera conax na taki który odbiera sygnał z kablówki (prawdopodobnie DVB-C). Tylko jak to potem połączyc zeby móc nagrywac programy na tunerze Avira 250 combo?
Powrót do góry
   
Fotodetektor
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 07 Lis 2005
Posty: 923
Miasto: JO81HI

Post#6 30 Gru 2012 11:05   

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Jeśli obraz jest taki jak u mnie - Multimedia to daj sobie z nimi spokój !
Za kanały kanały NTC chcę dodatkowo opłatę do abonamentu.
Pewnie i tak będzie to sygnał po modulacji - syf!
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Brak sygnału na TV - Ariva 250
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Ariva 250 combo dzwina usterka jakości sygnału (2)
ariva 250 combo - czy Ferguson Ariva combo 250 działa z TNK-HD (12)
Dekoder Ariva T65 brak sygnału (3)
Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału (6)
ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu. (1)
Ariva 250 combo - programowanie (1)
Ferguson Ariva 250 combo internet? (21)
Ariva 250 i PS-42Q91H - Zła współpraca przez HDMI Anynet+ (2)
Który Dekoder Ferguson Ariva wybrać :150 czy 250? (9)
Ariva 250 combo - jak stworzyć własną listę na web radio (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS