Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Brak sygnału na TV - Ariva 250


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable ->Brak sygnału na TV - Ariva 250 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Bohun111
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 20
Bohun111
Level 9
Post#1 29 Dec 2012 12:50  Topic author   

Brak sygnału na TV - Ariva 250


Witam!
Na wstępie opisze moją instalacje i wynikający problem. Mieszkam w bloku gdzie jest podłączona kablówka. W pokoju gdzie jest zamontowane gniazdo antenowe (nazwijmy go pokojem A) mam zamontowany rozdzielacz do drugiego pokoju (pokój B). W pokoju (B - w którym cały czas operujemy) miałem dekoder starszego typu CV-5000 CINX iL Conax do którego była podpięta antena z kablówki i z niej podawany był sygnał na tv. Do dekodera była montowana karta cyfrowa którą dostałem wraz z instalacją kablówki). POstanowiłem z "duchem czasu" zmienic dekoder na nowszy zakupując dekoder cyfrowy Ariva combo 250. Podłączyłem do niego kabel antenowy do wejscia Ant In. Tuner podpięty został do tv przez HDMI. (Jeśli ma to znaczenie to tv jest SONY KDL-32EX710). Problem jest nastepujacy: Jak podpinam antene do wejscia Ant in do tunera cyfrowego Arivy tuner niewyszukuje zadnego sygnału z kablówki (siła sygnału w granicach od 30 do max 45, jakosć 0). Kiedy podepnę antene z kablówki bezposrednio do tv odbieram kanały analogowe. Kiedy tuner arivy jest właczony w trybie stand-by (do tunera mam podpiety kabel antenowy pod Ant in) i z wyjscia Loop-out podpinam kabel antenowy do tv to obraz na tv jest. Odbiera wóczas nawet cyfrowy kanał TVP1 HD. Chciałbym na wyjsciu hdmi z tunera uzyskac kanały HD z kablówki. Czy jest to możliwe, czy mam coś może źle podpiete? Czy tuner arivy umożliwia odbiór kanałów HD z mojej kablówki. Dlaczego jest taki słaby sygnał? (Może trzeba podpiąć jakis wzmacniacz? Mam w domu AWS-1036. Może warto go podpiąć?)
http://www.dipol.com.pl/wzmacn... wyjscia regulowane B11587.htm
Ewentualnie uszkodzony jest sam tuner (mam go 2 dni) i moze trzeba go reklamowac? chociaz inne opcje działają z tunera.
Proszę o pomoc w rozwiazaniu tej zagadki :(

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#2 29 Dec 2012 14:19    

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


 
Ariva 250 to odbiornik typu combo umożliwiający odbiór programów z satelity (DVB-S/S2) oraz programów nadawanych w naziemnej telewizji cyfrowej DVB-T, oraz programów z kablówki, o ile nadawane są w standardzie DVB-T.

Kablówki ogólnie nadają programy cyfrowe w standardzie DVB-C, nie obsługiwanym przez twój dekoder.

Musisz na początek sprawdzić czy twoja kablówka nadaje programy w standardzie DVB-T, a jeśli tak to na jakich kanałach, aby móc zrobić strojenie ręczne.

TVP1 HD odbierasz w telewizorze w analogu czy DVB-T?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Bohun111
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 20
Bohun111
Level 9
Post#3 29 Dec 2012 16:02  Topic author   

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Obawiam sie ze tak jak kolega _cheetah_ napisł kablówka nadaje programy cyfrowe w standardzie DVB-C, nie obsługiwanym przez dekoder. TVP1 HD odbieram w telewizorze w analogu. Moze dlatego ze tv ma dekoder dvb-t i dvb-c wbudowany, nie wiem,- ale karty cyfrowej w tv niemontowałem.
Jakie jest najlepsze wyjście z takiej sytuacji? Podpiąc antene pod stary decoder a nowy sprzedac czy połączyc jakos oba dekodery (chciałbym nagrywac programy na zew dysk twardy a ten moge podpiac tylko pod dekoder 250 combo). Jakies inne sugestie??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
_cheetah_
Level 37
Location: Warszawa
Joined: 20 Jan 2011
Posts: 2747
Helped: 439
Post rating: 28
_cheetah_
Level 37
Post#4 29 Dec 2012 18:13    

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Co to za kablówka? Ma jakąś stronę internetową?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Bohun111
Level 9
Location: Częstochowa
Joined: 13 Jun 2005
Posts: 20
Bohun111
Level 9
Post#5 29 Dec 2012 20:12  Topic author   

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Stronka dostarczyciela kablówki:
http://www.multimedia.pl/

Udało sie ustawić 6 kanałów w tym jeden HD (tvp2). Wystarczyło podpiąć zwykły kabel do tunera aviry który robi za antene. Złapało sygnał z Błeszna z Częstochowy ale niełapie pozostałych z Wręczycy. Prawdopodobnie słaby sygnał bo i anteny brak. Tylko jaką ewentualnie zakupić?
Opis zaczerniety ze strony http://forum.emitel.pl/viewforum.php?f=31

Nierozwiązuje to w pełni problemu dlatego też postanowiłem podpiąć dodatkowo antene sat do aviry + wyszukanie stacji naziemnych z dodatkowej anteny (narazie jest to goły kabel :D). Myśle tez o wymianie starego tunera conax na taki który odbiera sygnał z kablówki (prawdopodobnie DVB-C). Tylko jak to potem połączyc zeby móc nagrywac programy na tunerze Avira 250 combo?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Fotodetektor
Company Account
Level 27
Joined: 07 Nov 2005
Posts: 1364
Helped: 80
Post rating: 44
Fotodetektor
Company Account
Level 27
Post#6 30 Dec 2012 10:05    

Re: Brak sygnału na TV - Ariva 250


Jeśli obraz jest taki jak u mnie - Multimedia to daj sobie z nimi spokój !
Za kanały kanały NTC chcę dodatkowo opłatę do abonamentu.
Pewnie i tak będzie to sygnał po modulacji - syf!

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Brak sygnału na TV - Ariva 250
Page 1 of 1

Similar topics to brak sygnału na TV - Ariva 250

Ariva 250 combo dzwina usterka jakości sygnału (2)
ariva 250 combo - czy Ferguson Ariva combo 250 działa z TNK-HD (12)
Dekoder Ariva T65 brak sygnału (3)
Zestaw DVB-T - (Opticum AX900+Ariva T650i) - brak sygnału (6)
ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu. (1)
Ariva 250 combo - programowanie (1)
Ferguson Ariva 250 combo internet? (21)
Ariva 250 i PS-42Q91H - Zła współpraca przez HDMI Anynet+ (2)
Który Dekoder Ferguson Ariva wybrać :150 czy 250? (9)
Ariva 250 combo - jak stworzyć własną listę na web radio (6)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.05 seconds