| Oponeo - Prosta Droga do Nowych Opon |
| Author |
comandos21 Poziom 12

|
04 Jan 2013 15:21 CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW |
|
|
|
Cześć co mi powiecie o takim gadżecie
http://allegro.pl/cb-radio-w-rad............-hit-i2.....4030.html?
warto kupić jeśli by się tylko prowadziło nasłuch?
Macie coś takiego, jeśli tak prosiłbym o opinię, nie chcę cb radia bo mi nie potrzebne, bardziej zależy mi na ogólnym nasłuchu co jakiś czas druga rzecz to koszta rzecz jasna.
[youtube]http://www.youtube.com
| Moderated by Olek II: |
| 3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). |
|
|
| Back to top |
|
 |
lukashb Poziom 24

|
04 Jan 2013 15:27 Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW |
|
|
|
Korzystałem z czegoś takiego w domu na próbę z radiem Sonego, jakimś jednym z nowszych samochodowych. Chodziło to na kawałku drutu za oknem (ok. 70cm) całkiem przyzwoicie, było słychać normalnie kanał 19 bez żadnych przesłuchów i gwizdów, wyraźnie i czysto, tak więc mogę polecić, tylko zmień bacik w aucie na dłuższy (są takie) i będzie działało dobrze.
|
|
| Back to top |
|
 |
comandos21 Poziom 12

|
04 Jan 2013 16:10 Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW |
|
|
|
A mieszkasz w terenie górzystym czy raczej miastowym?
|
|
| Back to top |
|
 |
TM85 Poziom 19

|
04 Jan 2013 16:25 Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW |
|
|
|
Chodzi to znośnie, największa wadą jest brak squelcha.
|
|
| Back to top |
|
 |
comandos21 Poziom 12

|
04 Jan 2013 17:15 Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW |
|
|
|
Czyli szumy i piski słychać? aha to dzięki za odpowiedź, jeszcze interesuje mnie jaką antenę dać zwykła bat czy taką od cb przerobić na antenowe wejście?
|
|
| Back to top |
|
 |
gustaw353 Poziom 13

|
05 Jan 2013 00:46 Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW |
|
|
|
W opisie zamieszczonym przez sprzedawcę jest tabela częstotliwości. Są w niej błędy!
23 kanał CB ma częstotliwość taką, że powinien być pomiędzy 25 a 26 kanałem - i tak jest w owej tabeli, tak jest w rzeczywistości. Natomiast częstotliwości po konwersji nie zachowują tej zależności - są błędne.
Częstotliwość heterodyny wynosi 28,505 MHz więc powinno być tak:
k.23 - 1255 kHz
k.24 - 1275 kHz
k.25 - 1265 kHz
Na temat podobnych konwerterów już kiedyś była dyskusja. Wyraziłem wówczas swoją opinię i tak jak kolega TM85 zwróciłem uwagę na istotny mankament jakim jest brak układu SQ. Po prostu w takiej kombinacji z zastosowaniem konwertera realizacja wyciszania w pauzach jest trudna w realizacji.
Poza tym - niby tanim kosztem osiągamy nasłuch w paśmie CB ale angażujemy do tego drogie radio, które w tym czasie nie może dać nam tego do czego jest przeznaczone : do słuchania audycji czy też muzyki.
|
|
| Back to top |
|
 |