Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum ->CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
comandos21
Poziom 18
Miasto: Bardo
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 361
Ocena postów: 7
comandos21
Poziom 18
Post#1 04 Sty 2013 14:21  Autor tematu   

CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW


Cześć co mi powiecie o takim gadżecie

http://allegro.pl/cb-radio-w-rad............-hit-i2.....4030.html?

warto kupić jeśli by się tylko prowadziło nasłuch?
Macie coś takiego, jeśli tak prosiłbym o opinię, nie chcę cb radia bo mi nie potrzebne, bardziej zależy mi na ogólnym nasłuchu co jakiś czas druga rzecz to koszta rzecz jasna.

[youtube]http://www.youtube.com

Moderowano przez Olek II:
3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).


Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
lukashb
Poziom 38
Miasto: -!
Dołączył: 06 Lis 2004
Posty: 5095
Pomógł: 376
lukashb
Poziom 38
Post#2 04 Sty 2013 14:27    

Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW


Korzystałem z czegoś takiego w domu na próbę z radiem Sonego, jakimś jednym z nowszych samochodowych. Chodziło to na kawałku drutu za oknem (ok. 70cm) całkiem przyzwoicie, było słychać normalnie kanał 19 bez żadnych przesłuchów i gwizdów, wyraźnie i czysto, tak więc mogę polecić, tylko zmień bacik w aucie na dłuższy (są takie) i będzie działało dobrze.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
comandos21
Poziom 18
Miasto: Bardo
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 361
Ocena postów: 7
comandos21
Poziom 18
Post#3 04 Sty 2013 15:10  Autor tematu   

Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW


A mieszkasz w terenie górzystym czy raczej miastowym?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
TM85
Poziom 24
Miasto: Elk
Dołączył: 18 Lut 2003
Posty: 823
Pomógł: 28
Ocena postów: 9
TM85
Poziom 24
Post#4 04 Sty 2013 15:25    

Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW


Chodzi to znośnie, największa wadą jest brak squelcha.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
comandos21
Poziom 18
Miasto: Bardo
Dołączył: 06 Sty 2008
Posty: 361
Ocena postów: 7
comandos21
Poziom 18
Post#5 04 Sty 2013 16:15  Autor tematu   

Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW


Czyli szumy i piski słychać? aha to dzięki za odpowiedź, jeszcze interesuje mnie jaką antenę dać zwykła bat czy taką od cb przerobić na antenowe wejście?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Ad
Ad


Powrót do góry
gustaw353
Poziom 15
Miasto: Wrocław
Dołączył: 26 Mar 2011
Posty: 141
Pomógł: 12
Ocena postów: 4
gustaw353
Poziom 15
Post#6 04 Sty 2013 23:46    

Re: CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW


W opisie zamieszczonym przez sprzedawcę jest tabela częstotliwości. Są w niej błędy!
23 kanał CB ma częstotliwość taką, że powinien być pomiędzy 25 a 26 kanałem - i tak jest w owej tabeli, tak jest w rzeczywistości. Natomiast częstotliwości po konwersji nie zachowują tej zależności - są błędne.
Częstotliwość heterodyny wynosi 28,505 MHz więc powinno być tak:
k.23 - 1255 kHz
k.24 - 1275 kHz
k.25 - 1265 kHz

Na temat podobnych konwerterów już kiedyś była dyskusja. Wyraziłem wówczas swoją opinię i tak jak kolega TM85 zwróciłem uwagę na istotny mankament jakim jest brak układu SQ. Po prostu w takiej kombinacji z zastosowaniem konwertera realizacja wyciszania w pauzach jest trudna w realizacji.
Poza tym - niby tanim kosztem osiągamy nasłuch w paśmie CB ale angażujemy do tego drogie radio, które w tym czasie nie może dać nam tego do czego jest przeznaczone : do słuchania audycji czy też muzyki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Kosz -> Kosz Archiwum -> CB radio w radiu samochodowym konwerter CB/MW
Strona 1 z 1



Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.573 seconds

elektroda.pl temat RSS