Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.
Autor
Wiadomość
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#1 Post autora tematu 07 Sty 2013 20:50   

Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Jak ma to rozumieć 1200rpm/V. Rpm/min rozumiem ale nie rpm/v. Wytłumaczy mi to ktoś?

Inne pytania znajdują się w poniższych postach :D .
Powrót do góry
   
janszy3643
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 761
Miasto: Giszowiec

Post#2 07 Sty 2013 21:03pomocny post - solucja   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


W czym masz taki parametr, rozwiń temat będzie łatwiej udzielić pomocy
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Sty 2013 21:03pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#3 Post autora tematu 07 Sty 2013 21:06   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Na silnik bezszczotkowym tak pisze :)
Powrót do góry
   
janszy3643
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 07 Sie 2012
Posty: 761
Miasto: Giszowiec

Post#4 07 Sty 2013 21:17pomocny post - solucja   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


No to się trochę wyjaśniło, 1200obrotów na każdy przyłożony 1V napięcia.
Zasilisz silnik 3V to będzie miał 3600 obrotów "teoretycznie".
Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#5 Post autora tematu 07 Sty 2013 22:10   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Aha. No właśnie nie wiedziałem czy oto chodzi. A do czego służy jeszcze regulator, właśnie do silników bez szczotkowych?

Dodano po 3 [minuty]:

A ile maksymalnie mogę dać volt do tego silnika? >>> http://rc.agtom.pl/index.php?route=product/product&path=54_173&product_id=2972 <<<
Powrót do góry
   
13adam13
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Sie 2010
Posty: 1283
Miasto: Biłgoraj Janów Lubelski

Post#6 07 Sty 2013 22:28pomocny post - solucja   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


11-15 V :D
Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#7 Post autora tematu 07 Sty 2013 23:50   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Dzięki. A skąd się tego dowiedziałeś? Pisało to na jakiejś stronie? Jak dam mniej niż 11 V to nie pójdzie?

Do czego służy regulator do silników bezszczotkowych?
Powrót do góry
   
13adam13
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 13 Sie 2010
Posty: 1283
Miasto: Biłgoraj Janów Lubelski

Post#8 07 Sty 2013 23:52pomocny post - solucja   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Na takie napięcia są te silniczki na 10 V może i pójdzie, ale słabiej się będzie kręcił. :D
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Sty 2013 23:52pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#9 Post autora tematu 08 Sty 2013 22:16   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Turbo.Arek napisał:
Do czego służy regulator do silników bezszczotkowych?


Ponawiam to pytanie ^^^
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2013 22:16   





Powrót do góry
   
krru
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 1058
Miasto: Warszawa

Post#10 08 Sty 2013 23:35pomocny post - solucja   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Turbo.Arek napisał:
Dzięki. A skąd się tego dowiedziałeś? Pisało to na jakiejś stronie? Jak dam mniej niż 11 V to nie pójdzie?


Sam podałeś linka do strony z opisem silnika i tam jest napisane:

Liczba ogniw:
6-9 NiHM
2-3 LiPol

Czyli 6-9 akumulatorów NiHM (po 1.2V)
lub 2-3 akumulatory LiPol (po 3.7V).

Pójdzie od 7.2V.

Ale zasilanie musi być w stanie dać 9-13A, pod byle akumulatorek tego nie podłączysz.


Regulator spełnia dwa zadania -
1. Taki silnik nie działa na prąd stały, potrzebne jest napięcie zmienne wielofazowe. Stąd 3 przewody.
2. Umożlwia regulację mocy silnika. Na wejście regulatora podaje się typowy sygnał z aparatury zdalnego sterowania. Bez takiego sygnału silnik nie ruszy.
Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#11 Post autora tematu 08 Sty 2013 23:42   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Aż 13A ! Dodam jeszcze że ten silnik bd używał w samolocie, taki podobny do helikoptera. Więc i tak muszę dać ok 13A ?

Dodano po 25 [sekundy]:

Turbo.Arek napisał:
Turbo.Arek napisał:
Do czego służy regulator do silników bezszczotkowych?


Ponawiam to pytanie ^^^


Powrót do góry
   
krru
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 1058
Miasto: Warszawa

Post#12 09 Sty 2013 00:01pomocny post - solucja   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Samoloty potrzebują sporej mocy silnika. Zwykle w opisie silnika jest napisane jak ciężki model można nim napędzać, w zależności od charaktery modelu (akrobacyjne potrzebują więcej mocy).
W parametrach silnika masz podany ciąg 0.65kG dla śmigła 10x7. Jeśli to ma być coś podobnego do helikoptera (można to traktować jako tzw model 3D), to musi być lżejsze niż ciąg.

Dobranie silnika, smigła do modelu to dość skomplikowane zadanie.
Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#13 Post autora tematu 09 Sty 2013 18:50   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Ten mój samolot ma wyglądać jak >>> http://ardrone2.parrot.com/ . Nie będzie on wykorzystywany do akrobacji. Ma posiadać 4 silniki bezszczotkowe.

Mam jeszcze pytanie co do silników, mianowicie ten silnik http://rc.agtom.pl/index.php?route=product/product&path=54_173&product_id=2972 ma 1250/v, czyli formalnie jak bym dał mu 7,2V osiągnę 9000obr/min. Czy to będzie o,65 kg ciągu ?

Czy użycie przekładni 1:4 zwiększy ciąg silnika ?

Dodano po 1 [minuty]:

Oczywiście używałbym zalecanego śmigła (10x7) .

Dodano po 3 [minuty]:

krru napisał:
Regulator spełnia dwa zadania -
1. Taki silnik nie działa na prąd stały, potrzebne jest napięcie zmienne wielofazowe. Stąd 3 przewody.
2. Umożlwia regulację mocy silnika. Na wejście regulatora podaje się typowy sygnał z aparatury zdalnego sterowania. Bez takiego sygnału silnik nie ruszy.


A ja muszę go jakoś programowa, czy podpinasz i działa? Jeżeli silnik pobiera max 10A to muszę użyć regulatora 10A? czy może jakiś inny?
Powrót do góry
   
krru
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 1058
Miasto: Warszawa

Post#14 09 Sty 2013 19:40pomocny post - solucja   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Turbo.Arek napisał:
Ten mój samolot ma wyglądać jak >>> http://ardrone2.parrot.com/ . Nie będzie on wykorzystywany do akrobacji. Ma posiadać 4 silniki bezszczotkowe.


Czyli układ quadrocoptera.

Turbo.Arek napisał:

Mam jeszcze pytanie co do silników, mianowicie ten silnik http://rc.agtom.pl/index.php?route=product/product&path=54_173&product_id=2972 ma 1250/v, czyli formalnie jak bym dał mu 7,2V osiągnę 9000obr/min. Czy to będzie o,65 kg ciągu ?


To już musisz sprawdzić w parametrach śmigła. To ono decyduje jaki ciąg osiąga się przy danych obrotach i ile mocy musi wtedy dostarczyć silnik. Są w internecie strony, gdzie można online obliczyć te wartości dla podanego śmigła, ale nie mogę teraz tego znaleźć.


Turbo.Arek napisał:

Czy użycie przekładni 1:4 zwiększy ciąg silnika ?

Zasadniczo tak - by uzyskać maksymalny ciąg z dysponowanej mocy, należy użyć jak największego śmigła przy odpowiednio mniejszych obrotach. Dlatego też śmigłowce mają wielki wirnik nośny, który się dość powoli obraca (w porównaniu ze śmigłem samolotu).
W sklepach modelarskich dostępne są smigła o różnych skokach przy danej średnicy, co daje podobny efekt jak przekładnia - np. tą samą mocą napędzisz 10x7 i np. 13x4 (pierwsza liczba to średnica w calach, druga to skok, zmyślam w tym momencie konkretne liczby, trzeba by sprawdzić na stronach z obliczeniami, gdzieś to zbookmarkowałem, tylko nie pamiętam gdzie).

Mniejsza moc na silnikach => dłuższy lot na danych akumulatorach. A większe akumulatory są cięższe.

Turbo.Arek napisał:

A ja muszę go jakoś programowa, czy podpinasz i działa? Jeżeli silnik pobiera max 10A to muszę użyć regulatora 10A? czy może jakiś inny?


Może być większy :).
Zasadniczo się podpina. W niektórych można ustawiać pewne parametry, ale można to zrobić
manetką gazu. Są specjalne regulatory helikopterowe, które ograniczają gwałtowne zmiany gazu, by model nie zaczął się kręcić. I tak do quadrokoptera potrzebujesz komputerek pokładowy, który będzie sterował silnikami i stabilizował lot. Pilot jedynie wskazuje co ma robić model, nie steruje bezpośrednio silnikami. Czasami w takich zastosowaniach stosuje się inne regulatory, sterowane bardziej komputerowo - RS, I2C lub coś w tym stylu. Widziałem tutaj na forum kilka tematów o własnoręcznie skonstruowanych regulatorach. To głównie procek + odpowiednia liczba tranzystorów mocy.

Ja nie mam dużych wiadomości na ten temat - jakoś tak w zeszłym roku kupiłem sobie podobny silnik, regulator, serwo i akumulator, i się trochę pobawiłem, ale nigdy nie użyłem tego w czymś, co się poruszało. Nie mam aparatury RC.
Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#15 Post autora tematu 09 Sty 2013 20:28   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Dzięki krru za wyczerpującą odpowiedź :D . Mam takie pytanko co do komputerka pokładowego, mianowicie nie mogę go nigdzie znaleźć. Może podrzucisz jakąś stronkę z takim komputerkiem pokładowym?

krru napisał:
Turbo.Arek napisał:

Czy użycie przekładni 1:4 zwiększy ciąg silnika ?

Zasadniczo tak - by uzyskać maksymalny ciąg z dysponowanej mocy, należy użyć jak największego śmigła przy odpowiednio mniejszych obrotach. Dlatego też śmigłowce mają wielki wirnik nośny, który się dość powoli obraca (w porównaniu ze śmigłem samolotu).
W sklepach modelarskich dostępne są smigła o różnych skokach przy danej średnicy, co daje podobny efekt jak przekładnia - np. tą samą mocą napędzisz 10x7 i np. 13x4 (pierwsza liczba to średnica w calach, druga to skok, zmyślam w tym momencie konkretne liczby, trzeba by sprawdzić na stronach z obliczeniami, gdzieś to zbookmarkowałem, tylko nie pamiętam gdzie).

Mniejsza moc na silnikach => dłuższy lot na danych akumulatorach. A większe akumulatory są cięższe.


Nie jednak zrobię to bez przekładni. Jak każdy z silników ma ok 650 g ciągu to użycie czterech na każdym boku (jak u quadrocoptera) da ok 2,4 kg ciągu?
Powrót do góry
   
krru
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 11 Lut 2011
Posty: 1058
Miasto: Warszawa

Post#16 09 Sty 2013 21:30   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Turbo.Arek napisał:
Dzięki krru za wyczerpującą odpowiedź :D . Mam takie pytanko co do komputerka pokładowego, mianowicie nie mogę go nigdzie znaleźć. Może podrzucisz jakąś stronkę z takim komputerkiem pokładowym?


Kilka osób już budowało quuadrocoptery:
Link
Link
Link

Turbo.Arek napisał:

Nie jednak zrobię to bez przekładni. Jak każdy z silników ma ok 650 g ciągu to użycie czterech na każdym boku (jak u quadrocoptera) da ok 2,4 kg ciągu?


Tak.
Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#17 Post autora tematu 10 Sty 2013 01:37   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Mam pytanko co do 1 linku, mianowicie ten gościu sam wykonywał te wszystkie płytki, czy kupił zestaw do samodzielnego złożenia?

Dodano po 3 [godziny] 50 [minuty]:

Czy ta płyta główna nada się do mojego samolotu? http://www.conrad.pl/P%C5%82yta-Flight-Control-Reely-QC09,-wersja-oprogramowania-uk%C5%82adowego-V5.0.htm?websale7=conrad&pi=209840

Tutaj ona kosztuje 600 zł , a na allegro 300 zł. nie wiem dlaczego.

Dodano po 3 [minuty]:

Mogę komuś przesłać ten link z allegro do sprawdzenie (na privie) :D .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Sty 2013 01:37   





Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#18 Post autora tematu 10 Sty 2013 19:56   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Kto może dla mnie sprawdzić tą róznicę cen? mogę wysłać link z allegro na privie.
Powrót do góry
   
Turbo.Arek
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 07 Lip 2012
Posty: 271
Miasto: Bochnia

Post#19 Post autora tematu 11 Sty 2013 17:44   

Re: Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.


Może zbuduje mojego quadrocoptera z części AR.Drona 2.0? tu strona z częściami http://www.drony.net/category/akcesoria-do-ar-drone-ar-drone-2-0 . Na allegro są zepsute Ar.Drony, może kupie jednego, powyciągam z niego przydatne części, a zepsute kupie właśnie na stronie podanej powyżej. Co wy na to?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Budowa samolotu na styl AR.Drone 2.0 (quadrocopter)-pytania.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
CoD:BO2 Quadrotor/WiFi RC ASG(AEG) Quadrocopter/AEG Drone (13)
quadrocopter - budowa quadrocopter (5)
Quadrocopter - pytania początkującego (5)
Budowa samolotu zdalnie sterownego - potrzebuję instrukcji (5)
Budowa pojazdu RC. Pytania. (6)
Budowa robota - pytania o konstrukcję (3)
Budowa wzmacniacza lampowego, pytania. (41)
budowa lasera - 1000 mW - pytania (17)
budowa zasilaczy warsztatowych... pytania... mierniki... (24)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS