Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Ciężarowe -> Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?
Autor
Wiadomość
cielak1989
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Lip 2011
Posty: 91
Miasto: Myślibórz

Post#1 Post autora tematu 07 Sty 2013 22:53   

Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Witam czy ktoś próbował zrobić sobie kabel ISO 7638 pod autocoma ??
Może jakiś schemat jak podłączyć kable ze sobą ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Sty 2013 22:53   





Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#2 08 Sty 2013 14:42   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Może się mylę, ale ja zrobiłbym tak:
Krótki przewód zakończony z jednej strony wtykiem z drugiej gniazdem
Przewody od 1 do 5 połączone, oprócz tego z wtyku i gniazda wyprowadzone dodatkowo
2. Zasilanie interfejsu
3. GND
6. CAN-H
7. CAN-L

Może to Ci coś pomoże :)

Powodzenia!
Powrót do góry
   
cielak1989
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Lip 2011
Posty: 91
Miasto: Myślibórz

Post#3 Post autora tematu 09 Sty 2013 00:45   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


A ma ktoś może opis pinów przy kablu wabco 7 pinowym przy zewnętrznym złączu ??
??
Nie wystarczy wyprowadzić kabli tylko tylko przy wtyce tak jak jest na zdjęciu w autocomie ??

Naczepy  - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?

Nie powinny kable być połączone między sobotą o 1 do 7 ??
Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#4 09 Sty 2013 10:11   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Może źle Ci napisałem...
Więc po kolei:
Masz wtyk i gniazdo EBS czyli ISO 7638
Łączysz ze sobą piny w następujący sposób:
1-1
2-2
3-3
4-4
5-5
Dodatkowo z pinu 2 wyprowadzasz sobie zasilanie z 3 lub 4 masę z 6 i 7 sygnał CAN
Jeśli takie wyprowadzenia zrobisz po obu stronach (wtyk i gniazdo) będziesz mógł robić i przyczepy i naczepy. Cała filozofia teraz to podłączyć kable z pinów (2,3-4,6,7 z odpowiednimi pinami w gniazdku OBD i już.
Ja sam wg tego co Ci napisałem robiłem sobie kabel do WABCO i działa bez problemu.
Powrót do góry
   
kryś184
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Paź 2010
Posty: 132
Miasto: Polska

Post#5 11 Sty 2013 06:44   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Witam
Czy w taki sposób połącze się z modulatorem naczepy EBS knorr TEBS mam na myśli tester texą
Pozdrowienia
Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#6 11 Sty 2013 07:16   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Tak
Powrót do góry
   
kryś184
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Paź 2010
Posty: 132
Miasto: Polska

Post#7 11 Sty 2013 07:22   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Dzięki za podpowiedz
Pozdrowienia
Powrót do góry
   
osmaster81
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 28 Gru 2008
Posty: 70
Miasto: lodz

Post#8 15 Sty 2013 00:16   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Witam
Może troszkę nie w temacie
Ale czy kabel autokoma z okrągłą wtyczką scania-daf to zwykle działają od chińczyka czy są problemy(czy może on jest tylko do skani)
Próbowałem już kilka dafów podłączyc i lipa
jakie
Powrót do góry
   
mig21
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 23 Sty 2010
Posty: 31
Miasto: Piekary Śl

Post#9 26 Sty 2013 11:21   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


witam !
cielak1989 i jak działa ten kabelek iso7638 na tej rozpisce pod autocom'em
Powrót do góry
   
kwantor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4211
Miasto: Małopolska

Post#10 26 Sty 2013 21:31   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


diablo23248 napisał:
Może źle Ci napisałem...
Więc po kolei:
Masz wtyk i gniazdo EBS czyli ISO 7638
Łączysz ze sobą piny w następujący sposób:
1-1
2-2
3-3
4-4
5-5
Dodatkowo z pinu 2 wyprowadzasz sobie zasilanie z 3 lub 4 masę z 6 i 7 sygnał CAN
Jeśli takie wyprowadzenia zrobisz po obu stronach (wtyk i gniazdo) będziesz mógł robić i przyczepy i naczepy. Cała filozofia teraz to podłączyć kable z pinów (2,3-4,6,7 z odpowiednimi pinami w gniazdku OBD i już.
Ja sam wg tego co Ci napisałem robiłem sobie kabel do WABCO i działa bez problemu.


Kolego, czy nie możesz podać do jakich pinów wtyku obd doprowadzić to zasilanie, masę i CAN?
Właśnie cała ta filozofia.. skoro to zrobiłeś to podaj, bo nie chcę uwalić VCI.
Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#11 27 Sty 2013 16:38   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Opis OBD proszę bardzo!

Naczepy  - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Po mojemu powinno być tak:

2-16
3 lub 4 - 5
6 - 6
7 - 14

:)

PS. Czytaj uważnie co piszą inni. Ani słowem nie wspomniałem o tym, że użyłem złącza OBD do diagnostyki WABCO :)
Powrót do góry
   
kwantor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4211
Miasto: Małopolska

Post#12 27 Sty 2013 21:01   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Zasilanie idzie ustalić, resztę po co szukać, skoro sprawdziłeś- piwko się należ, sprawdzę czy działa.
Nie bardzo też rozumię, dlaczego robić wyjścia z dwóch stron-kabel ma być spięty z naczepą i ciągnikiem- trzeba tylka CAN i zasilanie?
Nieuważne czytanie to mój znak firmowy :D
Ale:
diablo23248 napisał:
z odpowiednimi pinami w gniazdku OBD i już.

Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#13 28 Sty 2013 09:14   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Jeśli zrobisz sobie wyprowadzenia z obu stron bedziesz mógł diagnozować i przyczepy i naczepy.
Powrót do góry
   
hubert04
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 182
Miasto: POLSKA

Post#14 28 Sty 2013 15:57   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Ja próbowałem takiej konfiguracji już wcześniej i musze was zmartwic NIE DZIAŁA
Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#15 28 Sty 2013 17:27   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


U mnie pod oryginalnym testerem WABCO śmiga bez problemu. Knorr tak samo. Z Autocom'em nie miałem jeszcze do czynienia, ale na chłopski rozum powinno działać. :/

A na czym próbowałeś?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sty 2013 17:27   





Powrót do góry
   
kwantor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4211
Miasto: Małopolska

Post#16 28 Sty 2013 17:52   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Na normanej wtyczce diagnostycznej łączy się, ale nie wszystkie naczepy mają to gniazdko - jeszcze nie sprawdziłem tej doróbki.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sty 2013 17:52   





Powrót do góry
   
hubertedyta
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 26

Post#17 28 Sty 2013 19:25   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Witam panowie ja dzisiaj próbowałem podłączyć auto coma poprzez kabel iso7638 do naczepy ale nie uzyskałem połączenia. Kabel zrobiłem sam według rozpiski 6 i 7 can i zasilanie. Kontrolki interface świecą ale nie mogę uzyskać połączenia z naczepą. Czy wiecie panowie dlaczego nie można się połączyć?
Powrót do góry
   
serwisantscani1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2132
Miasto: KR,KCH,KOL,SBE

Post#18 28 Sty 2013 19:30   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


hubertedyta napisał:
Kontrolki interface świecą ale nie mogę uzyskać połączenia
Pytanie podstawowe ...a z jakim systemem w naczepie próbujesz się połączyć ???
Powrót do góry
   
hubert04
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 182
Miasto: POLSKA

Post#19 28 Sty 2013 20:37   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


serwisantscani1 napisał:
hubertedyta napisał:
Kontrolki interface świecą ale nie mogę uzyskać połączenia
Pytanie podstawowe ...a z jakim systemem w naczepie próbujesz się połączyć ???
A co to za różnica na jakim systemie Autocom ma przez Kabel ISO 7638 do wyboru z
WABCO
ABS VCS VCS II -łączy sie ale po k-line czyli boczne gniazdo w naczepie
EBS czyli TEBS i TEBS-E(1.5) ma do wyboru boczne gniazdo lub ISO 7638 w tych systemach boczne gniazdo nie wystepuje a jak wystepuje to żadko wiec zostaje gniazdo ISO 7638 przez które sie nie łączy I o te nie lączenie chodzi urzytkownikom Autokom-a
I jest to analogiczne do obsługiwania reszty systemów z
KNORR czyli
TEBS i TEBS G2
poprzez ISO 7638
Mysle że wytłumaczyłem
JA dorobiłem kabelek ze starego sznura ciągnik naczepa wpinając sie pod przewody zasialnia i masy oraz pod
pin 6 i 7<=>6 i 14 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>14 i 6 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>2 i 10 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>10 i 2 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>12 i 13 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>13 i 12 brak komunikacji
takich kombinacji urzywałem i klapa ale zauwarzyłem ze gość sprzedający na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=3bSs96APEXI przy kablu do naczep ISO 7638 jest jakaś puszka i myśle że to jest klucz do odpowiedzi i braku połączenia. Tylko pytanie co jest w środku?
Powrót do góry
   
serwisantscani1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2132
Miasto: KR,KCH,KOL,SBE

Post#20 28 Sty 2013 20:58   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


hubert04 napisał:
A co to za różnica na jakim systemie
A taka że niektórzy próbowali się łączyć właśnie poprzez can-a z ABS VCS VCS II stąd moje pytanie.

Dodano po 12 [minuty]:

hubert04 napisał:
przy kablu do naczep ISO 7638 jest jakaś puszka i myśle że to jest klucz do odpowiedzi i braku połączenia. Tylko pytanie co jest w środku?
Być może Autocom w tej puszce umieścił jakiś konwerter......czyli część elektroniki która przetwarza sygnał diagnozy wstępnie do interfejsu lub sam "chiński" nie oryginalny interfejs nie jest wyposażony w możliwość diagnozy tego typu protokołów,lub jest tam przełącznik wyboru strony diagnozy naczepa-ciągnik.
Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#21 28 Sty 2013 21:45   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


hubert04 napisał:
serwisantscani1 napisał:
hubertedyta napisał:
Kontrolki interface świecą ale nie mogę uzyskać połączenia
Pytanie podstawowe ...a z jakim systemem w naczepie próbujesz się połączyć ???
A co to za różnica na jakim systemie Autocom ma przez Kabel ISO 7638 do wyboru z
WABCO
ABS VCS VCS II -łączy sie ale po k-line czyli boczne gniazdo w naczepie
EBS czyli TEBS i TEBS-E(1.5) ma do wyboru boczne gniazdo lub ISO 7638 w tych systemach boczne gniazdo nie wystepuje a jak wystepuje to żadko wiec zostaje gniazdo ISO 7638 przez które sie nie łączy I o te nie lączenie chodzi urzytkownikom Autokom-a
I jest to analogiczne do obsługiwania reszty systemów z
KNORR czyli
TEBS i TEBS G2
poprzez ISO 7638
Mysle że wytłumaczyłem
JA dorobiłem kabelek ze starego sznura ciągnik naczepa wpinając sie pod przewody zasialnia i masy oraz pod
pin 6 i 7<=>6 i 14 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>14 i 6 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>2 i 10 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>10 i 2 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>12 i 13 brak komunikacji
pin 6 i 7<=>13 i 12 brak komunikacji
takich kombinacji urzywałem i klapa ale zauwarzyłem ze gość sprzedający na filmiku https://www.youtube.com/watch?v=3bSs96APEXI przy kablu do naczep ISO 7638 jest jakaś puszka i myśle że to jest klucz do odpowiedzi i braku połączenia. Tylko pytanie co jest w środku?


A przewody CAN przeciąłeś tak żeby nie było połączenia ciągnik naczepa?
Doprowadziłeś obydwa zasilania? Stałe 1 i "po stacyjce" 2?
Powrót do góry
   
kwantor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4211
Miasto: Małopolska

Post#22 28 Sty 2013 21:54   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


diablo23248 napisał:
A przewody CAN przeciąłeś tak żeby nie było połączenia ciągnik naczepa?

To raczej nie powinno mieć wpływu.
Powrót do góry
   
serwisantscani1
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 31 Lip 2008
Posty: 2132
Miasto: KR,KCH,KOL,SBE

Post#23 28 Sty 2013 21:56   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Oryginalny przewód Wabco ma właśnie taką przerwę.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Sty 2013 21:56   





Powrót do góry
   
hubert04
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 182
Miasto: POLSKA

Post#24 28 Sty 2013 22:20   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


A przewody CAN przeciąłeś tak żeby nie było połączenia ciągnik naczepa? TAK
Doprowadziłeś obydwa zasilania? Stałe 1 i "po stacyjce" 2? Doprowadziłem tylko jedno na pin 16
Powrót do góry
   
diablo23248
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 17 Wrz 2008
Posty: 254
Miasto: Katowice

Post#25 28 Sty 2013 23:00   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


hubert04 napisał:
A przewody CAN przeciąłeś tak żeby nie było połączenia ciągnik naczepa? TAK
Doprowadziłeś obydwa zasilania? Stałe 1 i "po stacyjce" 2? Doprowadziłem tylko jedno na pin 16


Do interfejsu wystarczy jedno :) Chodziło mi o to czy naczepa dostała obydwa zasilania. Czy modulator EBS się "uzbroił" (charakterystyczne "tyknięcia")

Dodano po 2 [minuty]:

Na który pin w obd podałeś masę? 4 czy 5?
Powrót do góry
   
hubertedyta
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 06 Lip 2008
Posty: 26

Post#26 28 Sty 2013 23:51   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Witam panowie ponownie, ja podpinałem naczepę z ebs Wabco. Oczywiście podpiąłem obydwa zasilania jak i masy, oczywiście były charakterystyczne tyknięcia elektrozaworów, ale komunikacji brak. podpinałem również samą naczepę bez ciągnika i niestety też nic z tego. Myślę że kolega który napisał że przy tym przejściu jest jakaś puszka ma racje że tam będzie jakiś przetwornik sygnału, bo w przeciwnym razie z naczepą połączylibyśmy się poprzez gniazdo diagnostyczne ciągnika, mnie tylko ciekawi co tam jest i jakiś schemat tego byłby bardzo mile widziany, więc jeśli któryś kolega posiada takie przejście to fajnie by było jak by jo pomierzył i pokazał co i jak.
Powrót do góry
   
hubert04
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 182
Miasto: POLSKA

Post#27 29 Sty 2013 08:56   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


diablo23248 napisał:
Na który pin w obd podałeś masę? 4 czy 5?
Dawałem raz na 4 raz na 5 i na 4i5 naraz i też nic z tego.
Ja juz walcze z tym z 6miesiecy tylko tak dorywczo bo co mi wpadnie pomysł to podpinam.
hubertedyta napisał:
Witam panowie ponownie, ja podpinałem naczepę z ebs Wabco. Oczywiście podpiąłem obydwa zasilania jak i masy, oczywiście były charakterystyczne tyknięcia elektrozaworów, ale komunikacji brak. podpinałem również samą naczepę bez ciągnika i niestety też nic z tego. Myślę że kolega który napisał że przy tym przejściu jest jakaś puszka ma racje że tam będzie jakiś przetwornik sygnału, bo w przeciwnym razie z naczepą połączylibyśmy się poprzez gniazdo diagnostyczne ciągnika, mnie tylko ciekawi co tam jest i jakiś schemat tego byłby bardzo mile widziany, więc jeśli któryś kolega posiada takie przejście to fajnie by było jak by jo pomierzył i pokazał co i jak.
kolego czytaj cały post ze zrozumieniem

Dodano po 51 [sekundy]:

a sam obejrzysz sobie film który umieściłem
Powrót do góry
   
hubert04
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 19 Lis 2006
Posty: 182
Miasto: POLSKA

Post#28 29 Sty 2013 22:38   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Widze cisza na forum testowanie teraz połączeń?? i burza mózgów
Powrót do góry
   
kwantor
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 21 Kwi 2012
Posty: 4211
Miasto: Małopolska

Post#29 01 Lut 2013 09:32   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


Nie warto się tym zajmować, bo szkoda czasu- nie pójdzie i koniec. Trzeba wyjąć pieniążka i zapłacić -szybko się zwróci. http://cf.pl/product.php?id_product=128
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
cielak1989
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 16 Lip 2011
Posty: 91
Miasto: Myślibórz

Post#30 Post autora tematu 01 Lut 2013 10:23   

Re: Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?


same kable bedzie miał ?? wiesz po ile moze ??
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Samochody Ciężarowe -> Naczepy - Kabel ISO 7638 pod Autocoma ?
Strona 1 z 3 Idź do strony 123  Następny
Podobne tematy
Przewód zasilania naczepy 15pin (1)
Schemat złącza kablowego naczepy (2)
zabezpieczenie naczepy od ciagnika siodlowego (25)
schemat podłączenia wtyczki naczepy (4)
Sterowanie opuszczaną osią naczepy... (16)
gniazdo naczepy (4)
Schemat podłączenia gniazda ABS/EBS ISO 7638-1 DAF XF (7)
Schemat instalacji pneumatycznej naczepy / przyczepy (7)
Pilot do elektrycznej plandeki naczepy Menci (2)
Volvo - Światło wewnątrz naczepy chlodni (23)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony