Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie subwoofera do amplitunera


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Połączenia urządzeń -> Podłączenie subwoofera do amplitunera
Autor
Wiadomość
acersky
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 7
Miasto: Jaworzno

Post#1 Post autora tematu 08 Sty 2013 18:26   

Podłączenie subwoofera do amplitunera


Witam, Mam następujący problem posiadam amplituner Pionieer VSX 609 RDS i mam problem z połączeniem subwoofer'a do niego.
Gdy podpinam kablem z jedną wtyczka na początku i na koncu subwoofera wydaje dzwine buczy nie w rytm muzyki tylko samoistnieje buczy.
Kabel na amplitunerze podpiąłem do SUBWOOFER PREOUT a na subwooferze do subwoofer out posiadam również na nim wejście Amplifier IN.

Zdjęcie z tyłu amplitunera ( http://www.elektroda.pl/rtvforum/files-rtvforum/pioneer_vsx_609rds_126.png )
Głosniki wraz z subem które kupiłem ( http://allegro.pl/kino-vk-7900-kolumny-x5-subwoofer-kable-3d-i2899051490.html )
Prosze o szybką pomoc, pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2013 18:26   





Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#2 08 Sty 2013 18:38   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


A przeczytales instrukcje jednego i drugiego? Oczywiscie ze buczy, bo zle polaczyles. A od kiedy to sie podlacza OUT z OUT?
Powrót do góry
   
acersky
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 7
Miasto: Jaworzno

Post#3 Post autora tematu 08 Sty 2013 18:45   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


To jak to mam w koncu podlaczyc?
Z tego korzystałem ( http://www.manualslib.com/manual/130536/Pioneer-Vsx-609rds.html?page=13#manual )
Powrót do góry
   
dominik434
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 18 Lip 2010
Posty: 340
Miasto: Czersk

Post#4 08 Sty 2013 18:50   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


SUBWOOFER PREOUT pod Amplifier IN w subie.
Powrót do góry
   
acersky
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 7
Miasto: Jaworzno

Post#5 Post autora tematu 08 Sty 2013 18:54   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


dominik434 napisał:
SUBWOOFER PREOUT pod Amplifier IN w subie.


Podpiąłem tak dalej buczy. Ten amplituner nie ma przypadkiem opcji włączenia/wyłaczenia subwoofer'a? Tak Tak to gdzie ona jest.
Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#6 08 Sty 2013 18:57   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Kolega napisal powyzej, a jak myslisz gdyby bylo jedno gniazdo w wooferze to proste, no ale dwa. Skoro w amplitunerzez jest OUT to znaczy ze out musi isc do IN w innym urzadzeniu. Juz bardziej lopatologicznie sie nie da wytlumaczyc.

Dodano po 1 [minuty]:

acersky napisał:
Ten amplituner nie ma przypadkiem opcji włączenia/wyłaczenia subwoofer'a?

Oczywiscie za ma, bo kazdy amplituner to ma (klania sie przeczytac instrukcje). A ze buczy to moze byc rownie dobrze i uszkodzony.
Powrót do góry
   
acersky
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 7
Miasto: Jaworzno

Post#7 Post autora tematu 08 Sty 2013 18:57   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


angelica_n napisał:
Kolega napisal powyzej, a jak myslisz gdyby bylo jedno gniazdo w wooferze to proste, no ale dwa. Skoro w amplitunerzez jest OUT to znaczy ze out musi isc do IN w innym urzadzeniu. Juz bardziej lopatologicznie sie nie da wytlumaczyc.


Wybacz ale nie siedze w tym nie wiadomo ile lat, dziś kupiłem ten sprzęt bo mój znajomy 'zaraził' mnie tym. Prosze o pomoc z podpięciem co do czego tyle.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2013 18:57   





Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#8 08 Sty 2013 18:59   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Nie chce byc niegrzeczny, czy mam za Ciebie przeczytac instrukcje? Kazdy ma inny sprzet i inne ustawienia, zamiast czekac na "gotowca" zerknij laskawie do instrukcji. Dostales juz porade ze trzeba go wlaczyc. Wiec zerknij w instrukcji do podlaczenie wofera i jego ustawien.
I nie trzeba w tym siedziec lata.
Powrót do góry
   
acersky
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 7
Miasto: Jaworzno

Post#9 Post autora tematu 08 Sty 2013 19:01   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


angelica_n napisał:
Nie chce byc niegrzeczny, czy mam za Ciebie przeczytac instrukcje? Kazdy ma inny sprzet i inne ustawienia, zamiast czekac na "gotowca" zerknij laskawie do instrukcji. Dostales juz porade ze trzeba go wlaczyc. Wiec zerknij w instrukcji do podlaczenie wofera i jego ustawien.
I nie trzeba w tym siedziec lata.


Nie kupiłem nowego amplitunera a z tej angielskiej instrukcji wszystkiego nie rozumiem więc wole założyc ten temat gdyż nie chce nic uszkodzić.
Powrót do góry
   
marcin.waski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 440
Miasto: Warszawa

Post#10 08 Sty 2013 19:29   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Zrób wyraźne zdjęcie złączy subwoofera i wklej do postu ("Dodaj obrazek") - nie będzie tylu niepotrzebnych pytań...

Podłączenie subwoofera do amplitunera
Powrót do góry
   
acersky
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 7
Miasto: Jaworzno

Post#11 Post autora tematu 08 Sty 2013 19:30   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Czy to możliwe że bez pilota nie mogę włączyć subwoofera?
Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#12 08 Sty 2013 20:01   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


acersky napisał:
Czy to możliwe że bez pilota nie mogę włączyć subwoofera?

Jest duze prawdopodobienstwo. Jednak to nie najnowszy model wiec moga byc dwie opcje. Jedna ze dziala wylacznie w przypadku wlaczenia jednego z efektow surround, lub gdzies w "glebi" bedzie sie znajdowac.
I tak jak napisal kolega marcin.waski daj zdjecia a nie linki do fotek nic nie wnoszacych.
PS
Takie informacje jak podajesz w trakcie dyskusji gdybys podal na poczatku a i czytal posty to bys juz dawno znalazl odpowiedz.

marcin.waski napisał:
Wystarczy wpisać w wyszukiwarce nazwę i model Twojego amplitunera, dopisując słowo "instrukcja" lub "manual".

Napisal ze nie zna angielskiego.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Sty 2013 20:01   





Powrót do góry
   
marcin.waski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 440
Miasto: Warszawa

Post#13 08 Sty 2013 20:05   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


acersky napisał:
Czy to możliwe że bez pilota nie mogę włączyć subwoofera?


Takie ustawienia tylko za pomocą pilota...


Podłączenie subwoofera do amplitunera


Wciskasz na pilocie przycisk Receiver. Przyciskami kursora < / > (prawo / lewo) wybierasz opcję Subwoofer i przyciskami góra / dół ustawiasz ON / PLUS lub OFF.

Działać będzie tylko w ustawieniach ON lub PLUS...

Jeśli Twoje kolumny mają głośniki basowe powyżej 12 cm - w ustawieniach SPEAKERS ustaw: FL - CL - SL (Large - duże). Jeśli masz mniejsze - adekwatnie ustawiasz na Small: FS - CS - SS.

Ma to duży wpływ na pasmo przenoszenia niskich częstotliwości przez wszystkie kanały (5+1) amplitunera.

Jeśli nie podłączasz głośnika centralnego: przy CL lub CS robisz CX. To samo z tylnymi (Surround): SL lub SS - jeśli nie podłączone robisz SX...


...czekam na zdjęcie złączy subwoofera ;-)
Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#14 08 Sty 2013 21:01   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


marcin.waski napisał:
Ma to duży wpływ na pasmo przenoszenia niskich częstotliwości przez wszystkie kanały (5+1) amplitunera.


Owszem tak powinno byc, ale trudno oczekiwac jakiego kolwiek efektu przy kolumnach za 650zl i to jeszcze z wooferem aktywnym. Przy kolumnach za kilkaset zlotych np przy paradigmach, jamo czy B&W ten efekt jest srednio zauwazalny w pomieszczeniach a tu mamy zestaw za kilkaset zlotych!!! Co srednio daje okolo 100zl za kolumne, gdzie nawet kiepski woofer kosztuje 300-500zl!
Powrót do góry
   
marcin.waski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 440
Miasto: Warszawa

Post#15 08 Sty 2013 21:09   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


angelica_n napisał:
Owszem tak powinno byc, ale trudno oczekiwac jakiego kolwiek efektu przy kolumnach za 650zl i to jeszcze z wooferem aktywnym. Przy kolumnach za kilkaset zlotych np przy paradigmach, jamo czy B&W ten efekt jest srednio zauwazalny w pomieszczeniach a tu mamy zestaw za kilkaset zlotych!!! Co srednio daje okolo 100zl za kolumne, gdzie nawet kiepski woofer kosztuje 300-500zl!


...nie o to chodzi jak zagra ten zestaw głośnikowy, tylko o fizyczne ustawienie gabarytów kolumn (Large lub Small). Ma to duży wpływ na dalszą konfigurację samego Subwoofera w tym amplitunerze (Subwoofer: ON / PLUS / OFF).

Jak kolega @acersky ustawi wszystkie kolumny na Large, będzie miał możliwość ustawienia Super Basu "PLUS", który nie jest dostępny dla małych kolumn (celem bezpieczeństwa dla samych głośników, które mogłyby zniekształcać najniższe częstotliwości)...
Powrót do góry
   
acersky
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 08 Sty 2013
Posty: 7
Miasto: Jaworzno

Post#16 Post autora tematu 08 Sty 2013 21:56   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Dodam zaraz zdjęcia, dodam tylko że załątwiłem pilot i na niby włączonym subwoowerze dalej nie działa tylko buczy..
Baterie naładuje i postaram sie zrobic zdjecia do 23 póki co dziekuje za pomoc i za zaangażowanie
Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#17 08 Sty 2013 22:00   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Jesli sobie nie dasz rady i wyczerpiesz wszystkie mozliwosci, wez woofer do sklepu RTV (nie market) i popros by ktos Ci go podlaczyl do sprawdzenia (to jest max 10 minut na podlaczenie i sprawdzenie).Jesli wyjdzie ze glosnik dziala to tak jak napisalem wczesniej moze kupiles poprostu uszkodzony amplituner!
Powrót do góry
   
marcin.waski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 440
Miasto: Warszawa

Post#18 08 Sty 2013 23:29   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Takim najprostszym sposobem sprawdzenia prawidłowego działania subwoofera jest podłączenie go nie pod wyjście Subwoofer Pre-Out amplitunera, a pod wyjście stereofoniczne CD-R / Tape / MD OUT (REC) lub VCR / DVR OUT. Ustaw Kolego jakiś kanał radiowy w amplitunerze (TUNER) i podłącz Subwoofer (sprawnym - przetestowanym) przewodem Cinch => Cinch pod jedno z opisanych wyjść (białe lub czerwone złącze amplitunera). Tylko nie zapomnij o całkowitym wyciszeniu potencjometru głośności subwoofera, bo "ryknie pełną mocą"! Są to inne "nieregulowane" napięcia wyjściowe Audio.
Subwoofer możesz również podłączyć pod jakiekolwiek urządzenie Audio / Wideo z wyjściem Audio - procedura taka sama - poziom wzmocnienia wzmacniacza Subwoofera na minimum i dopiero delikatne rozkręcanie jego mocy.

Reasumując:
Subwoofer: Białe złącze Amplifier IN => jakiekolwiek źródło Audio (przewód podłączony pod Audio OUT).
Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#19 09 Sty 2013 00:27   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


marcin.waski specjalnie nie pisalem sposobu sprawdzania aby ewentualnie uniknac nieprzewidzianych sytuacji z podlaczaniem. Skoro zainteresowany podlacza OUT do OUT (nie zna najmniejszych podstaw bez urazy dla zainteresowanego), to najbezpieczniejsze rozwiazanie jest sprawdzic w sklepie.
Powrót do góry
   
marcin.waski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 440
Miasto: Warszawa

Post#20 09 Sty 2013 00:44   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


angelica_n napisał:
marcin.waski specjalnie nie pisalem sposobu sprawdzania aby ewentualnie uniknac nieprzewidzianych sytuacji z podlaczaniem. Skoro zainteresowany podlacza OUT do OUT (nie zna najmniejszych podstaw bez urazy dla zainteresowanego), to najbezpieczniejsze rozwiazanie jest sprawdzic w sklepie.


Sub nie ma złączy OUT. Ma za to IN Stereo (i żadnych innych) ;-)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Sty 2013 00:44   





Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#21 09 Sty 2013 00:47   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


marcin.waski napisał:
Sub nie ma złączy OUT. Ma za to IN Stereo i żadnych innych

No mnie sie tez tak wydawalo (biale i czerwone wejscie) a skoro nie widac to zasugerowany wypowiedzia:
acersky napisał:
a na subwooferze do subwoofer out posiadam również na nim wejście Amplifier IN.


Oczywiscie w przypadku jak piszesz to podlaczanie do
acersky napisał:
Kabel na amplitunerze podpiąłem do SUBWOOFER PREOUT
wogole nie ma sensu i ... bedzie buczenie :)

Mysle ze nalezy poczekac na zdjecia a wtedy wszystko stanie sie jasne.
Powrót do góry
   
marcin.waski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 440
Miasto: Warszawa

Post#22 09 Sty 2013 01:03   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


...poddaję się!
Masz rację @angelica_n :-)


Sub ma białe wejście Amplifier IN i czerwone Subwoofer OUT


Podłączenie subwoofera do amplitunera

Nie doczekałem się na zdjęcie Kolegi @acersky i znalazłem jakieś niewyraźne w sieci...

Zmieniam zatem błędną wcześniejszą wypowiedź, aby nie było komplikacji...
Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#23 09 Sty 2013 01:15   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


Oczywiscie nie ma sprawy, przeciez probujemy rozwiazac problem, a jak by nie bylo kolory moga mylic. Jednak jak na poczatku napisalem czego oczekiwac po kolumnach z woferem za 650zl!! oprocz tego ze jedynie moga sie podobac.

Dobrze by bylo gdyby kolega acersky zamiescil instrukcje do kolumn (nawet dobre foto), bo to podlaczenie jest od poczatku dziwne. Szczegolnie to subwoofer out!!!
Powrót do góry
   
marcin.waski
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 06 Mar 2008
Posty: 440
Miasto: Warszawa

Post#24 09 Sty 2013 11:00   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


angelica_n napisał:
(...) Jednak jak na poczatku napisalem czego oczekiwac po kolumnach z woferem za 650zl!! oprocz tego ze jedynie moga sie podobac (...)


Większość opinii tego zestawu jest pozytywna - znalezione w sieci:
"Jak dla mnie rewelacja. Brzmią świetnie, (...) nie ma różnicy pomiędzy tymi głośnikami, a głośnikami znanych firm które są o wiele droższe. Mam porównanie bo w pracy często słucham kina domowego na głośnikach KODA lub JAMO. Polecam prawie każdemu... Prawie bo audiofile na pewno znajdą coś do czego można by się przyczepić. Dla zwykłego użytkownika VK będzie strzałem w dziesiątkę".
Powrót do góry
   
anmedia
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 15 Lip 2010
Posty: 3865
Miasto: Madryt

Post#25 09 Sty 2013 11:30   

Re: Podłączenie subwoofera do amplitunera


marcin.waski napisał:
Dla zwykłego użytkownika VK będzie strzałem w dziesiątkę

Otoz to, strzal w dziesiatke i dodatkowo powinien dodac nieswiadomego.
marcin.waski napisał:
Mam porównanie bo w pracy często słucham kina domowego na głośnikach KODA lub JAMO

Jak czytam taka wypowiedz to szczerze watpie w jej prawdziwosc a zwlaszcza fachowosc. Swego czasu mialem dostep do naprawde duzego zasobu sprzetowego i jesli ktos pisze taka bzdure to poprostu brak slow. Dodatkowo, zwroc uwage na drobny szczegol w wypowiedzi:
marcin.waski napisał:
często słucham kina domowego na głośnikach

Dla kazdego chocby ogolnie rozgarnietego czlowieka, sluchanie a sluchanie to dwie rozne rzeczy. Jeden slucha disko polo o dupie maryny i ma gdzies czy bedzie to mp3 z kompresja 128kbs czy bedzie swiszczalo czy dzwiek bedzie falowal czy ktos kto ma sprzet i ma SACD gdzie w tym przypadku slychac kazdy szczegol. W kinie domowym przy zwyklym filmie ... po prostu ma dudnic i maja byc efekty, a czystosc i jakosc pozostaje juz daleko w tyle. ALe przeciez nikt nie oglada na okraglo filmow, a jednak w wiekszosci slucha muzyki ... No i tu juz pozostaje problem do dyskusji ... ale nie w tym temacie. (Oczywiscie to moja subiektywna ocena)
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Połączenia urządzeń -> Podłączenie subwoofera do amplitunera
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie subwoofera Technika ET-400 do amplitunera (5)
Pomoc w podłączeniu subwoofera do amplitunera (1)
Przerobienie amplitunera na panel subwoofera (6)
Podłączanie mocnego subwoofera do amplitunera (8)
Dziwne dzwieki z subwoofera po podłączeniu kompa do amplitunera (6)
Aiwa av-d58 Nie mogę podłączyć aktywnego subwoofera do amplitunera (6)
Harman Kardon AVR 156 + HKTS 9 BQ - dźwięk subwoofera po wyłączeniu amplitunera (4)
podłączenie tv do amplitunera (7)
Podłączenie Amplitunera z PC (1)
Podłączenie amplitunera z PC - (10)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.124 seconds

elektroda.pl temat RSS