| Author |
osazbi Poziom 8

|
10 Feb 2005 16:41 Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Witam.
Chciałbym zrobić oświetlenie na diodach UV do kamery cyfrowej.
Nie wiem jakiego typu diód mam użyć, chcę aby oświetlały przestrzeń około 4 metrów przed kamerą. Nie wiem od czego zależy ta odległość, od średnicy diody, od ich ilości czy może od napięcia zasilannia.
Proszę o pomoc kogoś kto się w tym temacie dobrze orientuje.
Dziękuję i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
caras Poziom 15

|
10 Feb 2005 16:57 Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
mnam tylko pytanie:
po co ci oswietlanie UV??
|
|
| Back to top |
|
 |
jaco777 Poziom 19

|
10 Feb 2005 19:06 Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Chodzi chyba o podczerwień. Kamera widzi wtedy w ciemności. A UV to sam nie wiem, też coć widzi?
Musisz kupić diody nadawcze na poczerwień. Najlepiej jakieś dobre, ale wybór ich jest mały. Potrzebujesz około 20 sztuk. Ich "moc świetlna" zależy głównie od jakości ich wykonania i typu. Od napięcia to raczej nie zależy. Wszystkie musisz zasilić jednym i tym samym napięciem 3VDC (zazwyczaj). W zależności od tego jakim zasilaniem dysponujesz, będziesz musiał zastosować odpowiednią kombinację połączeń równoległo szeregowych, tak aby wszystkie były zasilane wspomnianym napięciem. Wydajnośc prądowa zasilacza też musi być dobra.
|
|
| Back to top |
|
 |
osazbi Poziom 8

|
10 Feb 2005 21:18 Re: Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Przepraszam, jestem laikiem w tej dziedzinie i żle się wyraziłem, chodzi właśnie o podczerwień.
Mam kamerę cyfrową która nie ma opcji robienia zdjęć przy bardzo słabym oswietleniu.
Widziałem takie diody na Allegro, mają średnicę od 3 do 10 mm tylko nie wiem jak to się przekłada na ich "świecenie".
Dziękuję i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2005 21:18 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaco777 Poziom 19

|
10 Feb 2005 22:50 Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Im większa średnica diody tym jaśniej powinna świecić. Powinna, bo na Allegro to różne badziewia mogą sprzedawać a i diody też są różne. Podaj link do tej aukcji.
Napisz tek dokładnie w jakich warunkach to ma pracować, wtedy będzie łatwiej określić czego potrzebujesz.
Tak się składa, że też coś podobnego chcę zrobić i razem coś więcej może zdziałamy.
|
|
| Back to top |
|
 |
sq8ju Poziom 19

|
10 Feb 2005 23:04 Re: Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Podświetlenie podczerwienią zdaje tylko egzamin przy kamerkach monochromatycznych. Ewentualnie w kolorowych po przejściu w tryb B/W.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
10 Feb 2005 23:04 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jaco777 Poziom 19

|
10 Feb 2005 23:49 Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Małe uzupełnienie do tego co napisał Ptok: podczerwień "zadziała" też w przypadku kamery kolorowej, ale obserwowany obraz będzie czarno biały i tyle. Robiłem to w obu przypadkach, dla kamery kolorowej i czarno białej, działało dla obydwu, ale fakt że przy czarno białej efekty były lepsze.
|
|
| Back to top |
|
 |
osazbi Poziom 8

|
11 Feb 2005 17:27 Re: Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Chciałbym robić zdjęcia np. wieczorem w plenerze, nie chodzi mi o zupełne ciemności, ale np. przy ognisku czy grilu, w pokoju przy włączonej lampce itp.
Czytałem że najlepsze "światło" dają diody o najdłuższej fali powyżej 850 nm, tylko nie wiem ile ich trzeba aby doświetlić obszar ok 4-5 metrów od kamery i jakim napięciem je zasilić.
|
|
| Back to top |
|
 |
SP5IT Poziom 25

|
11 Feb 2005 17:33 Re: Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Dlaczego chcesz na podczerwień?
Kup sobie halogenową lampę do kamery, do tego akumulator żelowy na pasku i gotowe. Tylko takie oświetlenie da ci dobre zdjęcia.
Michał
|
|
| Back to top |
|
 |
osazbi Poziom 8

|
11 Feb 2005 18:19 Re: Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Witam.
Nie chcę robić zdjęć czy filmów profesjonalnych, a tylko na użytek domowy.
Kolega ma kamerę Samsunga z opcją robienia filmów przy bardzo słabym oświetleniu. Widac tam jak z przodu kamery świeca się dwie czerwone diody, film oczywiście jest wtedy cz-b ale bardzo wyraźny, i o to mi właśnie chodzi.
Dziękuję i pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
jaco777 Poziom 19

|
11 Feb 2005 18:37 Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
Ale ty takiego dobrego efektu przy jakieś innej kamerze nie osiągniesz. W tej kamerze już matryca CCD jest przystosowana do słabego oświetlenia i dlatego tak dobrze się sprawuje.
Będziesz musiał zastosować sporo tych LEDów, a to wiąże się z koniecznością wydajnego zasilania. Róznica miedzy halogenem to tylko taka, że halogen będzie widać a podczerwień nie (dla osób filmowanych). Myśle, że halogen będzie lepszym rozwiązaniem. Oświetlisz lepiej i większy obszar.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
11 Feb 2005 18:37 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
Grzesiek1711 Poziom 14

|
12 Feb 2005 00:43 Re: Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
No niestety nie będzie to takie proste.
Było to już omawiane na forum (nie pamiętam w jakim temacie).
chodzi o to, że kamery Sony czy Samsung mają funkcję nightshot która pozwala na filmowanie w nocy.
Ale jak działa ta funkcja? Mianowicie: zwiększa się czas ekspozycji, zmniejsza się przesłona oraz najważniejsze: MECHANICZNIE ZDEJMUJE FILTR IR-CUT z elementu CCD i to jest właśnie największe utrudnienie.
Jeśli chcesz filmować w nocy możesz rozebrać kamerę (prawie na części pierwsze) wymontować filtr (taka czerwonawa szybka) z przed elementu CCD - to jest naprawde malutki filtr.
Póżniej wszystko złożyć w jedną całość.
I teraz matryca CCD może odbierać promienie podczerwone bez przeszkód - czyli możesz filmować nawet w całkowitej ciemności przy niewielkim oświetleniu IR
Z całej tej przeróbki wynika jeden problem - filmowanie w dzień.
Otóż ten filtr jest czerwonawy czyli po zdjęciu filmy będą miały zabarwienie niebieskie (można to wyregulować ale nie do końca).
Najlepszym i zalecanym (prawie że obowiązkowym) wyjściem jest zakup filtra IR-Cut nakręcanego na obiektyw.
Jak chcesz filmować w nocy przy oświetleniu IR to zdejmujesz, w innych przypadkach zakładasz.
Jest to bardzo ciekawy temat.
Po googluj sobie na temat Sony nightshot - zobaczysz dopiero cały potencjał podczerwieni :D
|
|
| Back to top |
|
 |
bolek Poziom 23

|
12 Feb 2005 01:13 Oświetlenie UV do kamery cyfrowej. |
|
|
|
o filtrze słyszałem tyle że niektóre "badziewa" takiego wynalazku nie posiadają, 850nm to nie taka daleka podczerwień- powiem wręcz że bardzo bliska. I najlepiej takie diody dawać. Dodatkowo, aby zwiekszyć "zasięg" proponuje sterować je dużym prądem impulsowym- tu odsyłam do pdf'ów diod.
|
|
| Back to top |
|
 |