Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Komputer stacjonarny do gier


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Co kupić? -> Komputer stacjonarny do gier
Autor
Wiadomość
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#1 Post autora tematu 13 Sty 2013 23:06   

Komputer stacjonarny do gier


Witam.
Wiem,że takich tematów jest sporo ale każdy ma jakieś swoje indywidualne wymagania więc proszę o wyrozumiałość.

Zamierzam kupić komputer głównie go gier,tych nowszych tytułów w tym oczywiście GTA 4.

Patrzałem na zestawy z allegro i byłem już prawie gotów jeden kupić ale coś mnie tknęło by poradzić się Was,a przy okazji natrafiłem na podklejony wątek by trzymać się jak najdalej od takich zestawów.

Więc tak,maksymalny budżet jaki mogę przeznaczyć na komputer to 1500zł.

Chciałbym byście pomogli mi wybrać w tej cenie podzespoły by były do siebie dobrze dobrane:
-płyta + procesor,
-pamięć RAM,
-karta graficzna,
-zasilacz,
-dysk twardy,
-obudowa na razie jakaś najtańsza,nie za wielka;

Co do karty dźwiękowej to na początek zintegrowana wystarczy,nagrywarkę dokupię trochę później.

Ja poszukałem coś takiego:
-płyta główna ASRock 970 Pro3,
-procesor AMD Phenom II X4 Quad Core 965 BLACK EDITION,
-pamięć RAM CORSAIR VENGEANCE 8GB 1600MHz DDR3,
Co do grafiki i zasilacza proszę o porady bo nie za bardzo wiem jaka nie za droga grafika uciągnie nowe gry i jaka marka zasilacza będzie dobra.

W przyszłości będę chciał na tym komputerze pograć również w GTA 5,dlatego jeżeli gra wyjdzie i ją zakupię to będę skłonny dodać pamięć RAM i zakupić inną kartę graficzną. Z tego co czytałem to ta płyta wyszukana przeze mnie ma większe możliwości konfiguracyjne i obsłuży również wiele innych procesorów AMD. Chciałbym by było to AMD oczywiście ze względu na niższą cenę,chociaż jeżeli znacie jakieś procesory Intela które mogą dorównać tym czterordzeniowym AMD to proszę napisać. Pamiętajcie,mogę wydać max. 1500zł (w tym koszty wysyłki :P ).

Liczę na Waszą pomoc :)
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 13 Sty 2013 23:06   





Powrót do góry
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5459
Miasto: Żyrardów

Post#2 13 Sty 2013 23:50   

Re: Komputer stacjonarny do gier


rogs napisał:

W przyszłości będę chciał na tym komputerze pograć również w GTA 5,dlatego jeżeli gra wyjdzie i ją zakupię to będę skłonny dodać pamięć RAM i zakupić inną kartę graficzną.


Na 100% nie pograsz w GTA 5 .. Po 1 nie znamy wymagań GTA 5 a po drugie obejrzyj trailery... Zobacz jaka tam jest grafika..
Co do zestawu to ja bym dołożył trochę kasy i miał już kompa przyszłościowego : AMD Phenom II x4 965 AM3 (400-420zł)
Płyta główna AM3 chipset 770/870/970 (200zł-300zł) *
4GB RAM DDR3 1600-CL9 - (80-90zł)
Radeon HD 6770 (370-420zł) lub GeForce GTX 550TI (410-440zł)
Zasilacz Aerocool VP-450 lub używany Silverpower 500w (110-140zł)
Używany dysk twardy (smart OK) 7200RPM 160GB-320GB~ (80-130zł)
Obudowa SilentiumPC Brutus BT-410 lub Cooler Master Elite 430 (130-150zł)
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#3 Post autora tematu 14 Sty 2013 02:52   

Re: Komputer stacjonarny do gier


MrDoimer napisał:
rogs napisał:

W przyszłości będę chciał na tym komputerze pograć również w GTA 5,dlatego jeżeli gra wyjdzie i ją zakupię to będę skłonny dodać pamięć RAM i zakupić inną kartę graficzną.


Na 100% nie pograsz w GTA 5 .. Po 1 nie znamy wymagań GTA 5 a po drugie obejrzyj trailery... Zobacz jaka tam jest grafika..
Co do zestawu to ja bym dołożył trochę kasy i miał już kompa przyszłościowego : AMD Phenom II x4 965 AM3 (400-420zł)
Płyta główna AM3 chipset 770/870/970 (200zł-300zł) *
4GB RAM DDR3 1600-CL9 - (80-90zł)
Radeon HD 6770 (370-420zł) lub GeForce GTX 550TI (410-440zł)
Zasilacz Aerocool VP-450 lub używany Silverpower 500w (110-140zł)
Używany dysk twardy (smart OK) 7200RPM 160GB-320GB~ (80-130zł)
Obudowa SilentiumPC Brutus BT-410 lub Cooler Master Elite 430 (130-150zł)



Procesor ten sam co podałem więc ok,płyta główna również,choć myślę o tej samej ale z serii Extreme3 a ta jest Pro3 - różnica w cenie to kilka zł,więc brać ją czy wystarczy Pro3 ??

RAM-u wezmę chyba 8 GB,sprzedawca u którego kupię płytę i procek ma tylko 8 GB więc wszystko będzie za jedną przesyłką ;)

Czyli i tak to wszystko + dysk twardy, wyjdzie mi ok.1250zł,jeszcze grafika i obudowa więc niestety nie zmieszczę się w budżecie..


Edit:

Chociaż tu zestaw czyli ta sama płyta,procesor i pamięć 8GB znalazłem za niecałe 800zł z przesyłką:
http://allegro.pl/phenom-965-4x3-4-asrock-970-pro3-usb3-8gb-1600-i2938727825.html

Czyli spokojnie z takiej aukcji mogę kupować? Będę o 100zł do przodu ;)
Powrót do góry
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5459
Miasto: Żyrardów

Post#4 14 Sty 2013 09:00   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Uważam ze pro 3 wystarczy... Ale niech wypowie się ktoś inny też .

Wydaje mi się ze możesz brać z tej aukcji ale to już zależy od Ciebie
Powrót do góry
   
wariato
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Cze 2007
Posty: 31228

Post#5 14 Sty 2013 15:38   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Drogo na tej aukcji, z przesyłką wyniesie cie 780pln a w internecie agito/morele zapłacisz mniej niż 750zł z wliczoną przesyłką.
Powrót do góry
   
grzybolevsky
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Gru 2012
Posty: 20
Miasto: Olkusz

Post#6 14 Sty 2013 16:28   

Re: Komputer stacjonarny do gier


A może weźmiesz sobie coś na podstawce LGA1155? Będzie bardziej przyszłościowy.

MOBO: Asrock P67 PRO3 (B3)
CPU: Intel Pentium Dual-Core G850 LGA1155
GPU: Sapphire ATI Radeon HD7770 GHz Edition 1GB
RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9
PSU: Enermax NAXN 450W / Zalman ZM 450GS
CASE: Aerocool PGS Strike-X One / SilentiumPC Brutus 410
HDD: Samsung/WD/Seagate 320GB <używane>


Ew.

MOBO: Asrock 970 Extreme3 AMD 970
CPU: AMD Phenom II 965
GPU: PowerColor | Vertex3D - Radeon HD 4850 - alternatywa Radeon 5770/Nvidia Gts 250<używane>
RAM: Goodram DDR3 4GB 1333MHz CL9
PSU: Enermax NAXN 450W / Zalman ZM 450GS
CASE: Aerocool PGS Strike-X One / SilentiumPC Brutus 410
HDD: Seagate Barracuda 500GB SATA3 (ST500DM002)
Powrót do góry
   
Ationx
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Maj 2012
Posty: 1248
Miasto: Kalisz

Post#7 16 Sty 2013 15:36   

Re: Komputer stacjonarny do gier


MrDoimer napisał:
Uważam ze pro 3 wystarczy... Ale niech wypowie się ktoś inny też .

PRO3 nie jest zła, sam posiadam. Robi stabilne 245 FSB (więcej nie próbowałem ale jest jeszcze potencjał :) )

A może coś takiego?
http://www.morele.net/inventory/info/f2boOs/
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#8 Post autora tematu 18 Sty 2013 13:21   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Więc tak Panowie,mój budżet się zwiększył do 2200zł. Wszystkie podzespoły będę zamawiać w sklepie agito lub morele.Po wielu opiniach i analizach postanowiłem finalnie zakupić:

Płyta główna: Asrock 970 Extreme3
Procesor: AMD Phenom II x4 965 Black Edition
Pamięć: Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0
K. graficzna: Sapphire Radeon HD 7850 OC (11200-14-20G) 2GB
Dysk: WD Blue WD5000AAKX (500GB, SATA/600)
Zasilacz: Be quiet! Purepower L7 430W
Obudowa: Zalman Z5

Czy zestaw dobrze dobrałem?Nie będę miał problemów ze złożeniem tego wszystkiego?Szczerze mówiąc to zastanawiam się bardziej nad zakupem na morele ze względu na to,że wszystko mi złożą na gotowo bo sam to jednak się boję że zrobię coś nie tak.

Czy są może jakieś ważne kody promocyjne na morele?? Komputer będę zamawiał najwcześniej 28 stycznia.

Edit:
A może agito też oferuje montaż komputera?
Jeszcze jedno pytanko,jak wiadomo wszystkie podzespoły są w osobnych kartonach,z akcesoriami itp,więc czy po złożeniu komputera w paczce będą te wszystkie kartoniki zwrócone czy przyjdzie tylko jeden karton z kompletną obudową i akcesoriami??
Powrót do góry
   
wariato
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Cze 2007
Posty: 31228

Post#9 18 Sty 2013 15:54   

Re: Komputer stacjonarny do gier


agito nie składa komputerów. Poza tym za 2200 udałoby sie wcisnąć Core i5 i miałbyś wydajniejszy procesor ale jak już zamówiłeś to trudno.
Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#10 18 Sty 2013 15:56   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Z tym nowym 3550p.
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#11 Post autora tematu 18 Sty 2013 23:43   

Re: Komputer stacjonarny do gier


wariato napisał:
Poza tym za 2200 udałoby sie wcisnąć Core i5 i miałbyś wydajniejszy procesor

Dobrze,ale pewnie kosztem czegoś,np. karty graficznej..

wariato napisał:
ale jak już zamówiłeś to trudno.
'Przecież napisałem że podzespoły będę zamawiał najwcześniej 28 stycznia.

okokpopo1 napisał:
Z tym nowym 3550p.

Możesz bardziej rozwinąć Twoją wypowiedź? Bo nie za bardzo zrozumiałem.

Edit:
Dodam,że mam pewien dystans do procesorów Intela,mam w laptopie Core i3 i jestem zaskoczony jego powolnym działaniem i nie radzeniem sobie z niektórymi grami i aplikacjami.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2013 23:43   





Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#12 18 Sty 2013 23:46   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Intel i5 3550p najtańszy 4 rdzeniowiec intelka.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2013 23:46   





Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#13 Post autora tematu 20 Sty 2013 20:14   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Plany się zmieniły,faktycznie pod względem wydajności AMD zostaje bardzo daleko w tyle do Intela. No i znowu trzeba zwiększyć budżet a chciałem zaoszczędzić :P Zatem przedstawiam Wam konfigurację jaką wybrałem:

Płyta główna - Asrock P67 Pro LGA1155 (brak USB 3.0 mi nie przeszkadza)
Procesor - Intel Core i5 3570 4x3.40 GHz
RAM - DDR3 8GB 1600MHz Kingston HyperX (2x4GB, DualDDR, CL9)
Grafika - Sapphire Radeon HD7850 2048MB GDDR5
Dysk - WD Blue 500GB, SATA-III, 16MB, 7200obr/min
Obudowa - SilentiumPC Brutus 310
Zasilacz - Tutaj proszę o porady.Ma być w kolorze czarnym ;) Wystarczy 430-450W ?

Komponenty będę kupował osobiście u siebie w mieście w sklepie komputerowym Gral,więc zaoszczędzę na koszcie przesyłki.Całość bez zasilacza wyniesie ok. 2360zł.Chciałbym się maksymalnie zmieścić w 2500-2550zł chociaż wiem,że będzie ciężko.
W podkręcanie nie będę się bawił,więc zasilacz nie musi mieć aż takiej wysokiej mocy.

Pytania:
1) Czy dobra jest płyta główna którą wybrałem ?
2) Nie przesadzam czasami z kartą graficzną? Może słabsza i tańsza bez problemu uciągnie najnowsze gry w tym GTA V ? Czy lepiej przyszłościowo zostawić 7850? A może wybrać tańszą wersję 1 GB ?

Więc jeszcze tylko kwestia zasilacza i zamykam listę :)
Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#14 20 Sty 2013 20:22   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Lepiej 7850 2gb. Zasilacz xfx 450w.
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#15 Post autora tematu 20 Sty 2013 23:26   

Re: Komputer stacjonarny do gier


okokpopo1 napisał:
Lepiej 7850 2gb.


Ok,to kupię tą :)

okokpopo1 napisał:
Zasilacz xfx 450w


A gdyby tego akurat nie było to jaki jeszcze polecasz? Może być OCZ CoreXStream 500W SLI (Fan 120mm, PFC) ?
Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#16 20 Sty 2013 23:49   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Może być :d
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#17 Post autora tematu 21 Sty 2013 22:33   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Jeszcze jedno,procesor który chcę kupić tzn.Intel Core i5 3570 4x3.40 GHz jest z Ivy Bridge,a płyty z chipsetem P67 są z Sandy Bridge..

Więc czy mogę użyć taki procesor do takiej płyty? Czy dać płytę z chipsetem Z77 pod Ivy Bridge? Jaka będzie różnica,czy P67 będzie powodować jakieś ograniczenia?


P.S.
Po głowie chodzi mi jeszcze Asrock Fatal1ty P67 Performance ;)
Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#18 21 Sty 2013 22:36   

Re: Komputer stacjonarny do gier


http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=CPU&Model=P67%20Pro
Jaki fundusz na pytę ?
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#19 Post autora tematu 21 Sty 2013 22:40   

Re: Komputer stacjonarny do gier


okokpopo1 napisał:
http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=CPU&Model=P67%20Pro

Aha czyli rozumiem,że Ivy można dać do P67 :)

okokpopo1 napisał:
Jaki fundusz na pytę ?

Max do 400zł,więc pomyślałem o Asrock Fatal1ty P67 Performance.Co myślisz o niej? Czy lepiej Asrock P67 Pro3 ?
Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#20 21 Sty 2013 22:47   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Z77 pro 4 (dosyć słaba sekcja zasilania) lub możesz wziąć Asrock Fatal1ty P67 Performance bardzo dobra płyta i ma usb 3.0.
Też bez problemu obsługuje. http://www.asrock.com/mb/overview.asp?cat=CPU&Model=Fatal1ty%20P67%20Performance
Powrót do góry
   
albi444
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 07 Paź 2011
Posty: 196

Post#21 21 Sty 2013 23:14   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Jeśli bierzesz procesor bez literki "k" na końcu to znaczy że nie będziesz podkręcać i możesz wziąć sobie tańszą płytę główną na chipsecie b75. Ramy na coś innego niż hyperX bym wymienił, niech ktoś się wypowie.
Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#22 21 Sty 2013 23:26   

Re: Komputer stacjonarny do gier


A nie zauważyłem że bierze bez k. Ramy też przyda się wymienić. Weź asrock b75 pro3. I dołóż do 7870 Xt.
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#23 Post autora tematu 22 Sty 2013 20:13   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Wiem,że Asrock Fatal1ty P67 Performance służy do podkręcania ale bardzo podoba mi się stylistycznie więc ją wezmę,nie przeszkadza mi to,że nie wykorzystam jej do podkręcania,może kiedyś jak stanieją i7 to kupię taki procek z literką "k" ;)

Co do RAM-u to zmienię te Kingstony na DDR3 8GB 1600MHz Corsair Vengeance XMP Red (2x4GB, DualDDR, CL9).

W tym tygodniu będę składał zamówienie,dziękuję bardzo wszystkim za pomoc i cenne rady.Na następny tydzień jak będę go składać to w razie wątpliwości napiszę w tym wątku :)
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#24 Post autora tematu 29 Sty 2013 21:36   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Witajcie.

Komputer już mam :)

Jak sprawdzić czy wszystko jest prawidłowo skonfigurowane?

Coś mi nie pasuje z grafiką,jak system chodził na Intelowskiej to pulpit był na całym ekranie i wszystko pięknie było widać. Po zainstalowaniu sterowników ATI do 7850 pulpit jest mniejszy i wyświetlane litery są jakby lekko zamazane i zniekształcone. Sterowniki instalowałem ze strony Sapphire. W czym może tkwić problem? A może tak musi być? Lecz raczej nie bo na Intela ładnie wszystko wyglądało a na radeonie już gorzej ...
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 29 Sty 2013 21:36   





Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#25 29 Sty 2013 21:44   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Przestawiłeś rozdzielczość ?
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#26 Post autora tematu 29 Sty 2013 21:47   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Tak. Telewizor jest 1080p i w rozdzielczości karty jest ustawione 1920x1080.
Powrót do góry
   
okokpopo1
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 26 Paź 2010
Posty: 3812
Miasto: Düsseldorf

Post#27 29 Sty 2013 21:51   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Weź 1600x900 Zobacz. Przez co podłączone ? Hdmi ?
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#28 Post autora tematu 29 Sty 2013 22:01   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Na 1600x900 tak samo,czyli zmniejszony pulpit (z każdej strony o jakieś 2 cm od końca matrycy) i lekko zamazane litery. Podłączone przez HDMI. Nie wiem,może tak musi być,ale na Intelu o niebo lepiej to wyglądało.
Powrót do góry
   
rogs
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 05 Maj 2009
Posty: 129

Post#29 Post autora tematu 01 Lut 2013 13:29   

Re: Komputer stacjonarny do gier


Problem związany z mniejszym pulpitem rozwiązany,dość głęboko była ukryta opcja skalowania obrazu i używając suwaka rozmiar jest prawidłowy.

Zostaje tylko kwestia lekko niewyraźnych liter,próbowałem stosować inne czcionki,zmieniałem ustawienia częstotliwości ekranu i bez pozytywnego efektu... A może brakuje jakiegoś małego sterowniczka ?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Co kupić? -> Komputer stacjonarny do gier
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Co Kupić? - Komputer Stacjonarny do Gier internetowych (24)
Komputer stacjonarny do gier 4000-5000zł (7)
Komputer stacjonarny do gier (ok.3000zł) (16)
Komputer stacjonarny do gier do 3000zł (16)
Komputer stacjonarny do gier do 3500 zł (3)
Komputer stacjonarny do 2 tyś do gier (29)
Komputer Stacjonarny do gier. (35)
komputer stacjonarny do gier (2)
Komputer stacjonarny do gier (1500-2000zł) (11)
Komputer stacjonarny do gier (maks 4 tyś zł). (16)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.071 seconds

elektroda.pl temat RSS