Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera
Autor
Wiadomość
rogowski
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 09 Lis 2010
Posty: 10
Miasto: Bydgoszcz

Post#1 Post autora tematu 14 Sty 2013 11:04   

pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Dzień dobry.
Mamy pytanie, które jest prozaiczne - jak zmierzyć ile prądu bierze piec CO (z pompą i wentylatorem) oraz komputer dojarki i klimatyczny w oborze z cielętniku - te urządzenia podłączone są na jednym zasilaniu. Chcemy kupić taki zasilacz do komputerów (UPS), by w razie wyłączenia prądu bateria z zasilaczu podtrzymała prąd do momentu podłączenia agregatu. Widzieliśmy coś takiego u sąsiada, ale sąsiad jest wredny i nie chce podać nam szczegółów.
I drugie pytanie - jaki kupić UPS by można było nim zasilać komputer gdy nie ma prądu w sieci. Bo mamy taki stary, ale on tylko podtrzymuje prąd, a nam zależy by można było coś podłączyć nawet gdy prądu nie ma.
Prosimy o wyrozumiałość, mamy (mieliśmy) miernik ale chyba go źle podłączyliśmy i się spalił...:(
Dziękujemy za pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Sty 2013 11:04   





Powrót do góry
   
adamowicz
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Mar 2007
Posty: 369
Miasto: Szczecin

Post#2 14 Sty 2013 11:22   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Wiytam
UPS 500 W wystarczy, tylko( tymi tańszymi) nie zasili pompy do CO. Co do zasilania w czasie braku napięcia sieciowego,to potrzebny jest agregat prądotwórczy z układem SZR.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
gawelmi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 134
Miasto: Wągrowiec

Post#3 18 Sty 2013 20:18   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Mam pytanie pośrednie - jakiego typu używacie agregatu, niezależny z własnym napędem, czy napędzany z WOM ciągnika?
Powrót do góry
   
INTOUCH
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1487

Post#4 18 Sty 2013 21:19   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


gawelmi napisał:
Mam pytanie pośrednie - jakiego typu używacie agregatu, niezależny z własnym napędem, czy napędzany z WOM ciągnika?

Idź do Castoramy i się rozglądnij.
Najważniejsze jest to w jakim układzie sieci agregat pracuje, czy to jet IT, czy TN.
Do podłączenia agregatu zatrudnij elektryka z kwalifikacjami, który zna się na agregatach.
Nie zapomnij podłączenia agregatu uzgodnić z zakładem energetycznym, u którego kupujesz energię elektryczną.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 18 Sty 2013 21:19   





Powrót do góry
   
rogowski
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 09 Lis 2010
Posty: 10
Miasto: Bydgoszcz

Post#5 Post autora tematu 06 Lut 2013 20:43   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Proszę, czytajcie to co jest napisane. My mamy już agregat prądotwórczy (napęd od WOM ciągnika). Natomiast chcemy, by w czasie między uruchomieniem ciągnika, podłączeniem pod niego agregatu, podłączeniem się do naszej instalacji elektrycznej a załączeniem prądu pochodzącego od agregatu - by w tym czasie UPS podtrzymał:
1. Tzw. komputer,
2. Oświetlenie - (jak na teraz jedna żarówka) - by nie wywalić się po ciemku.
3. sterownik pieca i silniczek nawiewu (wentylatorka).
Nasz elektryk wyemigrował "za oceany". drugi dostępny elektryk to ma % w głowie a nie Wolty, a trzeci jest nieterminowy (czytaj - nie będzie dostępny w razie awarii>serwisu).

To jest podłączone na jednej fazie prądu. Czy jak podłącze miernik z Woltami i amperami w czasie działania komputera, pieca i oświetlenia - to mi pokarze ile idzie prądu?

Napiszcie proszę - prosto - jak do chłopa zza zagrody...

Agregat na WOM bo czasem jest potrzeba "mania" prądu w czasie awarii na polu.
Rogowski

Dodano po 3 [minuty]:

Temat bardzo pilny i aktualny bo bo ostatnich wiatrach ... wieś to nie Warszawa. Tu prąd bywa w czasie wiatrów. Prosimy o szybką i konkretną odpowiedź.
Rogowski

Proszę poprawić pisownię! [retrofood]
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Lut 2013 20:43   





Powrót do góry
   
retrofood
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 26 Paź 2006
Posty: 13884
Miasto: Stalowa Wola

Post#6 06 Lut 2013 22:19   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


rogowski napisał:
Dzień dobry.
Mamy pytanie, które jest prozaiczne - jak zmierzyć ile prądu bierze piec CO (z pompą i wentylatorem) oraz komputer dojarki i klimatyczny w oborze z cielętniku - te urządzenia podłączone są na jednym zasilaniu.


Kupić amperomierz cęgowy (kleszcze Dietza) i zmierzyć. Cena najtańszych - około 40 - 50 PLN.
Powrót do góry
   
serwisor
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1036
Miasto: Nowe Mosty

Post#7 07 Lut 2013 13:33   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Na tabliczce komputera pieca będzie odpowiedni wpis o max pobieranego prądu W, lub ilości prądu A, te dane podaj.
Tak samo z tabliczki dojarki podaj ilość W, lub kW,
to samo z klimatycznym.

P.S. Retrofood, przepraszam, ale mam do czynienia z "Chłopem zza zagrody" więc i tak byłby problem z pomiarem, nikomu oczywiście nie ubliżam, ale podejście autora jest słuszne, nie zna się, więc pyta.

Sam bym podjechał, bo te 90km to nie problem, gdyby nie wyjące łożyska w aucie.
Powrót do góry
   
gawelmi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 134
Miasto: Wągrowiec

Post#8 31 Mar 2013 20:07   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


A jakby to zrobić tak: cały bajzel (ten komputer, oswietlenie i piecyk) podłączyć do przetwornicy (12V>230V), przetwornice do akumulatora 12V, a akumulator do prostownika?
Przepraszam, za tak naiwne pytania, ale nie mam wiedzy teoretycznej, więc proszę o pomoc.
Michał
Powrót do góry
   
serwisor
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1036
Miasto: Nowe Mosty

Post#9 31 Mar 2013 23:15   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Po 1. co chcesz osiągnąć?
Bo tutaj chodziło o pobór prądu ...
Tobie chyba chodzi o to, czy w ogóle tak zrobić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 31 Mar 2013 23:15   





Powrót do góry
   
gawelmi
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 04 Sty 2005
Posty: 134
Miasto: Wągrowiec

Post#10 01 Kwi 2013 16:56   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Nie - wydaje mi się że pomiar poboru prądu jest ... skutkiem zamysłu p. Rogowskiego. Im chodzi o nieprzerwana prace urządzenia. A pomiar prądu był niejako logiczną tego konsekwencją. Ja zastanawiam się JAK osiągnąć założony cel. A celem p. rogowskiego jest nieprzerwana praca urządzeni/a do momentu podłączenia agregatu prądotwórczego.
Powrót do góry
   
rogowski
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 09 Lis 2010
Posty: 10
Miasto: Bydgoszcz

Post#11 Post autora tematu 17 Sty 2014 08:22   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Metodą prób i błędów doszliśmy do rozwiązania problemu. Pod piec z komputerem podłączyliśmy zasilacz od komputera UPES i i działa. Ksawery nam nie zaszkodził. Mamy 30 minut na podłączenie agregatu. Przykro nam, że nie dostaliśmy sensownych odpowiedzi.
Pomysł z przetwornicą Pana Gawelmi dobry - działało jak trzeba - tylko za dużo kabli.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Początkujący -> pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Obliczanie potrzebnego momentu silnika krokowego (8)
Uziemienie komputera, pieca gitarowego (6)
wyliczenie potrzebnego oświetlenia w stosunku do powierzchni (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.047 seconds

elektroda.pl temat RSS