Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


  Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Beginners ->pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
rogowski
Level 7
Location: Bydgoszcz
Joined: 09 Nov 2010
Posts: 11
rogowski
Level 7
Post#1 14 Jan 2013 10:04  Topic author   

pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Dzień dobry.
Mamy pytanie, które jest prozaiczne - jak zmierzyć ile prądu bierze piec CO (z pompą i wentylatorem) oraz komputer dojarki i klimatyczny w oborze z cielętniku - te urządzenia podłączone są na jednym zasilaniu. Chcemy kupić taki zasilacz do komputerów (UPS), by w razie wyłączenia prądu bateria z zasilaczu podtrzymała prąd do momentu podłączenia agregatu. Widzieliśmy coś takiego u sąsiada, ale sąsiad jest wredny i nie chce podać nam szczegółów.
I drugie pytanie - jaki kupić UPS by można było nim zasilać komputer gdy nie ma prądu w sieci. Bo mamy taki stary, ale on tylko podtrzymuje prąd, a nam zależy by można było coś podłączyć nawet gdy prądu nie ma.
Prosimy o wyrozumiałość, mamy (mieliśmy) miernik ale chyba go źle podłączyliśmy i się spalił...:(
Dziękujemy za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adamowicz
Level 21
Location: Szczecin
Joined: 23 Mar 2007
Posts: 379
Helped: 43
Post rating: 18
adamowicz
Level 21
Post#2 14 Jan 2013 10:22    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Wiytam
UPS 500 W wystarczy, tylko( tymi tańszymi) nie zasili pompy do CO. Co do zasilania w czasie braku napięcia sieciowego,to potrzebny jest agregat prądotwórczy z układem SZR.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
gawelmi
Level 13
Location: Wągrowiec
Joined: 04 Jan 2005
Posts: 141
Post rating: 6
gawelmi
Level 13
Post#3 18 Jan 2013 19:18    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Mam pytanie pośrednie - jakiego typu używacie agregatu, niezależny z własnym napędem, czy napędzany z WOM ciągnika?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
INTOUCH
Level 30
Joined: 22 Dec 2007
Posts: 1580
Helped: 96
Post rating: 12
INTOUCH
Level 30
Post#4 18 Jan 2013 20:19    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


gawelmi wrote:
Mam pytanie pośrednie - jakiego typu używacie agregatu, niezależny z własnym napędem, czy napędzany z WOM ciągnika?

Idź do Castoramy i się rozglądnij.
Najważniejsze jest to w jakim układzie sieci agregat pracuje, czy to jet IT, czy TN.
Do podłączenia agregatu zatrudnij elektryka z kwalifikacjami, który zna się na agregatach.
Nie zapomnij podłączenia agregatu uzgodnić z zakładem energetycznym, u którego kupujesz energię elektryczną.

Helpful post? + 0
Back to top
rogowski
Level 7
Location: Bydgoszcz
Joined: 09 Nov 2010
Posts: 11
rogowski
Level 7
Post#5 06 Feb 2013 19:43  Topic author   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Proszę, czytajcie to co jest napisane. My mamy już agregat prądotwórczy (napęd od WOM ciągnika). Natomiast chcemy, by w czasie między uruchomieniem ciągnika, podłączeniem pod niego agregatu, podłączeniem się do naszej instalacji elektrycznej a załączeniem prądu pochodzącego od agregatu - by w tym czasie UPS podtrzymał:
1. Tzw. komputer,
2. Oświetlenie - (jak na teraz jedna żarówka) - by nie wywalić się po ciemku.
3. sterownik pieca i silniczek nawiewu (wentylatorka).
Nasz elektryk wyemigrował "za oceany". drugi dostępny elektryk to ma % w głowie a nie Wolty, a trzeci jest nieterminowy (czytaj - nie będzie dostępny w razie awarii>serwisu).

To jest podłączone na jednej fazie prądu. Czy jak podłącze miernik z Woltami i amperami w czasie działania komputera, pieca i oświetlenia - to mi pokarze ile idzie prądu?

Napiszcie proszę - prosto - jak do chłopa zza zagrody...

Agregat na WOM bo czasem jest potrzeba "mania" prądu w czasie awarii na polu.
Rogowski

Dodano po 3 [minuty]:

Temat bardzo pilny i aktualny bo bo ostatnich wiatrach ... wieś to nie Warszawa. Tu prąd bywa w czasie wiatrów. Prosimy o szybką i konkretną odpowiedź.
Rogowski

Proszę poprawić pisownię! [retrofood]

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Location: Stalowa Wola
Joined: 26 Oct 2006
Posts: 16913
Helped: 553
Post rating: 90
retrofood
Moderator- Elektryka Instalacje i Sieci
Post#6 06 Feb 2013 21:19    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


rogowski wrote:
Dzień dobry.
Mamy pytanie, które jest prozaiczne - jak zmierzyć ile prądu bierze piec CO (z pompą i wentylatorem) oraz komputer dojarki i klimatyczny w oborze z cielętniku - te urządzenia podłączone są na jednym zasilaniu.


Kupić amperomierz cęgowy (kleszcze Dietza) i zmierzyć. Cena najtańszych - około 40 - 50 PLN.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
serwisor
Level 29
Location: Grudziądz
Joined: 17 Feb 2006
Posts: 1353
Helped: 92
Post rating: 10
serwisor
Level 29
Post#7 07 Feb 2013 12:33    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Na tabliczce komputera pieca będzie odpowiedni wpis o max pobieranego prądu W, lub ilości prądu A, te dane podaj.
Tak samo z tabliczki dojarki podaj ilość W, lub kW,
to samo z klimatycznym.

P.S. Retrofood, przepraszam, ale mam do czynienia z "Chłopem zza zagrody" więc i tak byłby problem z pomiarem, nikomu oczywiście nie ubliżam, ale podejście autora jest słuszne, nie zna się, więc pyta.

Sam bym podjechał, bo te 90km to nie problem, gdyby nie wyjące łożyska w aucie.

Helpful post? + 0
Back to top
gawelmi
Level 13
Location: Wągrowiec
Joined: 04 Jan 2005
Posts: 141
Post rating: 6
gawelmi
Level 13
Post#8 31 Mar 2013 20:07    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


A jakby to zrobić tak: cały bajzel (ten komputer, oswietlenie i piecyk) podłączyć do przetwornicy (12V>230V), przetwornice do akumulatora 12V, a akumulator do prostownika?
Przepraszam, za tak naiwne pytania, ale nie mam wiedzy teoretycznej, więc proszę o pomoc.
Michał

Helpful post? + 0
Back to top
serwisor
Level 29
Location: Grudziądz
Joined: 17 Feb 2006
Posts: 1353
Helped: 92
Post rating: 10
serwisor
Level 29
Post#9 31 Mar 2013 23:15    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Po 1. co chcesz osiągnąć?
Bo tutaj chodziło o pobór prądu ...
Tobie chyba chodzi o to, czy w ogóle tak zrobić.

Helpful post? + 0
Back to top
gawelmi
Level 13
Location: Wągrowiec
Joined: 04 Jan 2005
Posts: 141
Post rating: 6
gawelmi
Level 13
Post#10 01 Apr 2013 16:56    

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Nie - wydaje mi się że pomiar poboru prądu jest ... skutkiem zamysłu p. Rogowskiego. Im chodzi o nieprzerwana prace urządzenia. A pomiar prądu był niejako logiczną tego konsekwencją. Ja zastanawiam się JAK osiągnąć założony cel. A celem p. rogowskiego jest nieprzerwana praca urządzeni/a do momentu podłączenia agregatu prądotwórczego.

Helpful post? + 0
Back to top
rogowski
Level 7
Location: Bydgoszcz
Joined: 09 Nov 2010
Posts: 11
rogowski
Level 7
Post#11 17 Jan 2014 07:22  Topic author   

Re: pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera


Metodą prób i błędów doszliśmy do rozwiązania problemu. Pod piec z komputerem podłączyliśmy zasilacz od komputera UPES i i działa. Ksawery nam nie zaszkodził. Mamy 30 minut na podłączenie agregatu. Przykro nam, że nie dostaliśmy sensownych odpowiedzi.
Pomysł z przetwornicą Pana Gawelmi dobry - działało jak trzeba - tylko za dużo kabli.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Electrical engineering -> Elektro Beginners -> pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera
Page 1 of 1

Similar topics to pomierzenie potrzebnego prądu do pieca i komputera

Uziemienie komputera, pieca gitarowego (6)
wyliczenie potrzebnego oświetlenia w stosunku do powierzchni (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.159 seconds