| Author |
nick__t Poziom 6

|
30 Mar 2005 18:38 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
zapytam więc jeshcze raz....uff ;)
Mając do dyspozycji 15" MONITOROWĄ matryce LCD (jak sama nazwa mówi pochodzacą z monitora KOMPUTEROWEGO!!) a nie wyjętą z jakiegoś TELEWIZORKA LCD 7" (który ma rzecz jasna wejście typu cinch - zazwyczaj) no wiec majac tą matryce 15" ze złączem typu DFP lub DVI lub D-SUB .....jak??......pytam JAK!?....chcecie to podłączyć np: pod magnetowid, albo tuner satelitarny, albo jakiekolwiek inne urządzenie ze złączmi typu chinch, eurozłącze etc......
i TAKIE było moje PYTANIE......wiec prosze na temat........bo telewizorek 7" to sobie możemy podłączyć ale JAK MONITOR ??? Speed odpowiedz mi prosze bo co niektórzy chyba maja telewizory w swoich kompach a nie monitory.....skończyłem ;))
|
|
| Back to top |
|
 |
teridar Poziom 17

|
30 Mar 2005 18:53 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Może po prostu niektórzy użytkownicy tego forum nie są na tyle zaawansowani w elektronice i nie znają różnic pomiędzy standardami euro, s-VHS, D-SUB. Te wszystkie złącza są niekompatybilne, i nie ma prostej możliwości ich połączenia np za pomocą prostego kabelka.(niektórzy na allegro twierdzą że można)
Ja sam mam dylemat, czy rozpocząc konstruowanie projektorka na bazie matrycy z monitora komputerowego - wysoka rozdzielczość, dobra jakość obrazu, ale możliwość podłączenia tylko komputera, oraz matryca telewizyjna od 2 do 5'', gdzie moę podłączyć stacjonarny DVD, magnetowid, tuner TV. Owszem, można tam również podłączyć komputer przez wyjścoie tv-out, ale jak dla mnie jakość takiego obrazu jest nie do przyjęcia. Jak również podłączanie tych urządzeń przez komputer, gdybym się zdecydował na matrycę komputerową. I znajdź tu człowieku złoty środek.
|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
30 Mar 2005 19:33 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Co do przejściówki S-VHS -> VGA ... Temat taki był poruszany na elektrodzie i koledzy znaleźli rozwiązanie (był jakiś schemat, chyba ze scalakiem) i dało się przerobić... Wszystko da się przerobić pytanie jakim kosztem ... Ja w swoim projektorku chce zrobić takie złącza:
S-VHS (domyślne co wychodzi z telewizorka, korzystam z TELEWIZORKA, nie z MONITORKA) złącze EURO (odpowiednie podpięcie kabli) złącze CHINCH (odpowiednie podpięcie kabli) noi złącze VGA, jeżeli znajdę jakiś stosunkowo prosty układ (nie szukałem jeszcze, ale będę szukał, bo jak pisze wiem, że koledzy znaleźli stosunkowo proste rozwiązanie).
Aha proszę nie mieszać standardów bo zupełnie inaczej podawany jest sygnał przez S-VHS czy chinch, a VGA (wystarczy chociażby zauważyć (nie wgłębiając się w temat), że chinch to 2 kable, a VGA to jeśli się nie mylę 10 kabli ? 3 kolory, 3 masy do kolorow + 1 masa zasilania, zasilanie, v, h,
o czym zapomniałem ?
Pozdrawiam
Darek
|
|
| Back to top |
|
 |
nick__t Poziom 6

|
30 Mar 2005 20:23 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
kabel VGA to 15 Zyłowy (pinowy) kabel typu D-Sub.....znany tesh jako DH15...
pozdro SanceS
Dodano po 16 [minuty]:
Panowie!! jesli istnieje przejsciówka S-VHS - VGA to problem wyboru typu projektora jaki chcemy zbudować jest praktycznie z głowy!!
Bo wtedy nie kupujemy jakiegoś telewizorka 2" o rozdzielczosci wyswietlacza jakiegos kalkulatora....tylko inwestujemy 100 zl wiecej
!!!!.....i kupujemy najtańszy monitor LCD na allegro za niecale 500zł i budujemy prawdziwy projektor o nieco wiekszych rozmiarach ale 10(!) razy wiekszej rozdzielczosci :) heh ....
tylko nie moge znaleść linka do tego topicu o tej przejściówce S-VHS- VGA......moze ktos rzuci link...?
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwiatek88 Poziom 10

|
|
| Back to top |
|
 |
nick__t Poziom 6

|
30 Mar 2005 21:51 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
kwiatuszku88 ....niestety chodzi o odwrotną przejściówke: Euroscart - VGA ale dzieki za dobre chęci ;)
pozdro!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
30 Mar 2005 21:51 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
31 Mar 2005 08:33 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Chwileczke Chwileczke... Teraz to już się zupełnie pogmatwałem ... oczywiście, że chodzi o przejściówkę VGA -> SVideo bo przeciez sygnał jest nadawany z karty graficznej a nie z monitorka ! Czyli schemat z chipa jest OK. Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
speed250 Poziom 14

|
31 Mar 2005 15:30 Projektor multimedialny |
|
|
|
chyba pobilem rekord postu na elektrodzie jesli chodzi o przegladniecia 20.000!!!!!!!!! szkoda ze nagrod nie rozdaja :) albo oskarow...
Pozdrawiam wszystkich budujacych projektorki
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Mar 2005 15:30 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
jajo111 Poziom 8

|
31 Mar 2005 15:59 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Nio powini go przykleic na all fora bylo by wiele wiecej :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
31 Mar 2005 15:59 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
SanceS Poziom 19

|
31 Mar 2005 17:27 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Jeśli chcesz punkty i chcesz sie rozsławić to kliknij na opcje wyślij newsa... i tam napisz o twoim pomyśle na projektor ....
i daj odnośnik do tego tematu :) :) Będzie więcej ludu jeszcze... i jeszcze wiecej pytań typu: czy wsadze lcd 20' do tego prexera :) hehehehehe
Wysłałem wiadomość na PW i czekam na odpowiedź, to lepsze wyjście niż zaśmiecać ogólny temat
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
jajo111 Poziom 8

|
31 Mar 2005 21:16 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Speed mam takie pytanie czy grzeje ci sie troche elektronika bo jak wylutowalem podswietlanie to w 1 miejscu mi sie grzeje troche jakis uklad jestem cienki w te kloski to nie powiem co to jest :), chociaz wszystko nawet nawet chodzi obraz duzi jak na 2" :) robilem to na lilipucie wkrótce fotki bo musze sie naukac na jutro do budy :) prawdo podobnie pprzyjdzie mi tez przejsciuwka s-video/ czincz czy s-vhs/czincz nie wiem jak sie to pisze :) to podzuce jeszcze pare fotek z gier i przescieradlo walne na sciane :) bo nie mam ekranu :( Pozdrawiam guru tego pomyslu :). A i laczny koszt projektora wyniusl mnie 400zł. 350zł - LCD na allegro i prexer 321 - 45zł. Oswietlenie to lampka halogenowa 50W spokojnie mi wystarcza na moj pokoik malutki 4x4m :) i Pozdrówki dla all budujacych ten projektorek. Czas zaczac budowe na matrycy 7" :)
|
|
| Back to top |
|
 |
nick__t Poziom 6

|
01 Apr 2005 01:11 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Witam ponownie!!
Własnie dziś stałem sie szczęśliwym posiadaczem matrycy 7" amerykańskiej firmy PYLE !
zakupilem caly telewizorek a jest to model PLVS7HM (wpiszcie w wyszukiwarke i oceńcie;))
parametry ok...kontrast rewelacja żadnej sciemy ze strony producenta (w srodku siedz Sharp) :) no i kupilem to cudo za 700 zł wiec dałem 2 razy wiecej za matryce 5 razy lepsza od liliputa ;)
Jestem zdania ze jak budować to odrazu coś konkretnego. Nie chce obraźić nikogo kto porwal sie na 2 calowe matryce i rzutnik (tesh tak chcialem na poczatku:)) ale wywalić w sumie 450zl na cale to "ustrojstwo" a później konstruowanie czegoś lepszego za jakiś czas to marnotrastwo kasy....
Apeluje!! zastanówcie sie bo dołożycie jeszcze raz tyle i macie sprzęt jak ta lala.
Fotki przedstawie pod koniec przyszlego tygodia (bede miał wtedy cyfrowke) ale mówie wam efekt jet NIESAMOWITY, przynajmiej z odtwarzacza DVD ( na innym sprzecie nie testowalem, szczegolnie chodzi mi o jakość obrazu po podlączeniu do kompa poprzez TV-Out karty graficznej, ale fotki macie MUROWANE) choć cały projekt jest ukończony w 50% (3 godz pracy) odpalilem to cudo i naprawde sie zdziwilem ;)
ahia i jeshcze chcialem powiedzieć że jest ten LCD na allegro za zdaje sie 749 zł . Niby za ta cene mozna mieć monitor 15" ale jak ten projektor bedzie wtedy wyglądał? i jak podłączycie do niego np: tuner TVcyfrowej bez straty jakości obrazu?
Rozpisałem sie ale tylko po to żeby WAM pomóc :) podjąć słuszną decyzje!!
Powiem jeszcze ze te rzutniki chodzą na allegro w cenach 50- 100zl (najczęściej idą za ok 70) + przesyłka......a efekt niewspółmierny.....
Gość od ktorego kupiłem ten telewizorek miał neovisiona(?) 2,5" w jakimś rzutniku (wyswietlal obraz na ładnej matowej białej ścianie) i NIE BYŁ zachwycony, zresztą widziałem na własne oczy i tesh po nogach nie sikałem, ale facet na biurku miał prawie skończony projektor z matryca 7", włączył na chwile i różnica widoczna nawet dla laika.
Jush skończyłem ...a teraz MYŚLCIE! ;)
Pozdrowienia dla Sances'a (jak dojde do tego jak te punkty dzielić to mash 100 ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
nick__t Poziom 6

|
01 Apr 2005 22:15 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
He jeszcze jedno! ktos mi mowi ze ta rozdzielczość to nieporozumienie.
Też tak myślalem. Zobaczyłem (nos przy ścianie) i jush mi potem przez myśl nie przeszło żeby szukać innej matrycy.
|
|
| Back to top |
|
 |
jajo111 Poziom 8

|
02 Apr 2005 07:59 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
nick_t masz racje. Ale ju mowilismy ze cena = jakosc wyswietlanego obrazu. :) A jak narazie to jest naj tanszy projektorek :) zamykasz sie w 400zł a watpie zebys sie zamkna w 1000zł na matrycy 7" To jest przyklad :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Psemysuaf Poziom 12

|
02 Apr 2005 12:56 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
mysle ze za cene takiego monitorka +osprzet mozna miec juz firmowy projektor chociazby ten
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46933587
ale mimo wszystko ciekawy jestem wynikow nick_t
czekamy na fotki ;) Posiadacze projektorow z 2" matryca sie jakos nie chwala czyli jakosc pewnie jest slaba/srednia.
|
|
| Back to top |
|
 |
nick__t Poziom 6

|
02 Apr 2005 13:53 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Psemysuaw, zastanów sie. Przeciesh to jest aukcja a ten model projektora kosztuje ponad 7000zl
poczekaj az sie aukcja zakończy......
Dodano po 13 [minuty]:
koszt calego projektora zamknie mi sie kwotą ok 870zl.
1.LCD 700zl
2.Lampa halogenowa 10zl (w OBI) na 230V odpada wiec transformator. Testuje jeszcze żarówki, ceny w zaleznosci od producenta 7- 30zl (75W - 300W)
3.soczewka fresnela 20zl (mam narazie jedną)
4.Obiektyw z zenita 50 zł
5. Obudowe zrobilem z płyt pilśniowych(?) po starych meblach, grubość
7mm. Moje meble wiec gratis (robocizny nie licze) ;)
6.trafo do matrycy LCD 12V 8W 30zl
7.Duperelki : przewody, szybka, wiatrak (dwa, o dosć dużej średnicy, chce je przerobić na wolnoobrotowe z potencjometrem), śrubki silikon blaszki, wkrety i nakretki, czyli to co miałem w warsztacie pod reką ;)
Pozdrawiam i do ROBOTY!;)
|
|
| Back to top |
|
 |
speed250 Poziom 14

|
02 Apr 2005 15:15 Projektor multimedialny |
|
|
|
co to za zarowka za 10zl?????? pokaz zdjecie. A co z lustrem czyzby byla wraz zarowka??? Musisz miec odpowiednia sfere zachowana zeby dobrze doswietlic ekran,...no nic czekamy na rezultaty, ja bym ta pilsnie zamienil na plyte wiorowa 7mm a nie pilsnie, pilsnia to prawie tektura tyle ze grubasza, po godzinnej pracy zarowki sam sie przekonasz jaka bedzie temp.
A co do mojego projektu na lcd 2", powtarzam poraz wtory juz ze idea tego projektu byla zarowno pomyslowosc jak i cena no i sam montaz ktory jest banalny. Jakoscia nigdy nie dornowna lepszym projektorom firmowym ani tym lcd 7". Nadaje sie do ogladania tv , ja jestem zadowolony. I jak to kolega wyzej podkreslil cena=jakosc.
|
|
| Back to top |
|
 |
szpieg_fm Poziom 7

|
02 Apr 2005 17:16 Projektor multimedialny |
|
|
|
pomysł swietny akurat posiadam na stanie stary chinski telewizorek z wyświetlaczem LCD winien sie nadac ma jakieś z 5 cali moze mniejszy ma wyjscie s-video
|
|
| Back to top |
|
 |
jajo111 Poziom 8

|
02 Apr 2005 17:29 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
nio to bedziesz mial ladny projektorek :) na 5" juz ladny obraz jest bez takich pixeli jak na 2,5". Teraz tylko Ci zostanie oswietlenie 150W i fresnela oraz obiektyw i obudowa do skonstruowania. :)
|
|
| Back to top |
|
 |
nick__t Poziom 6

|
02 Apr 2005 23:29 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
jajo!
Lampa która kupilem za 10 zl ma odbłysnik, szybke i dali tez żarowke 100W jest to miniatura takiej wielkiej lampy halogenowej jaka widzimy niekiedy przy drzwiach wejsciowych do domów( sa tez takie z wbudowana fotokomurka reagująca na ruch)
oczywiścia jakość wykonania była kiepska - szczegolnie aluminiowego odblyśnika, ale wyjąłem i podoginalem, a żarowke zmieniłem i wsunąłem troche dalej w odblysnik. Teraz lampa z odległości 20cm oswietla idealnie nimal wyłącznie powierzchnie matrycy.
Temperatura jest tak wysoka że z plyty zaczęło sie kopcic wiec zostanie zastapiona inna, a lampa jest juz zamocowana w metalowej oprawie i nie ma bliskiego kontaktu z niczym łatwopalnym.
pozostala mi kwestia dobrego i wydajnego chlodzenia.
Pozdrawiam
|
|
| Back to top |
|
 |
speed250 Poziom 14

|
03 Apr 2005 01:08 Projektor multimedialny |
|
|
|
a co z kondenserem????? gdzie on jest i jaki bedzie????
|
|
| Back to top |
|
 |
jajo111 Poziom 8

|
03 Apr 2005 08:15 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
o wlasnie jeszcze kondensor miedzy zarowka a fresnelem poprawia jasnosc i ladnie kumuluje swiatlo :)
|
|
| Back to top |
|
 |
dzikoslaw Poziom 6

|
03 Apr 2005 09:10 Projektor multimedialny |
|
|
|
ten lilliput to ma 2", czy 1,8" i gdzie można go kupić?
|
|
| Back to top |
|
 |
jajo111 Poziom 8

|
|
| Back to top |
|
 |
dzikoslaw Poziom 6

|
|
| Back to top |
|
 |
Preskaler Poziom 23

|
03 Apr 2005 09:43 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Brawo "Speed250!!!
Przeczytałem (prawie) jednym tchem wszystkie posty dotyczące Twojego (i jak widzę, innych też) przedsięwzięcia. Muszę przyznać, że zdecydowanie zrealizowałeś moje plany w tym zakresie rozbijające się (niestety) o brak matrycy (brak środków na jej zakup). Zauważyłem też, że część forumowiczów nie czyta dokładnie tego co Ty i inni piszą! Postaram się więc może wypunktować, niektóre powtarzające się wątpliwości.
1. Jaka będzie jakość obrazu rzucanego na ekran?
Jakość rzucanego obrazu składa się z kilku elementów.
a) Rozdzielczość matrycy.
b) Jakość i moc oświetlającej żarówki.
c) Jakość optyki (tak kondensora jak i obiektywu).
Ad. a - W zasadzie im matryca będzie większa tym jej rozdzielczość też (chociaż niekoniecznie). Najlepsze efekty (sumsryczne) można osiągnąć na jak najmniejszej matrycy posiadającej jak największą liczbę pixeli! Do tego celu nadawałyby się więc matryce monitorów komputerowych ale niestety nie widziałem takich małych a przy dużych komplikuje się układ optyczny (jego cena i rozmiary zdecydowanie rośną). Dla przykładu (sam kondensor) powinien mieć (soczewki) średnicę = przekątnej matrycy bo w przeciwnym razie brzegi będą niedoświetlone. Jeszcze bardziej komplikuje się sam obiektyw przy tak dużej matrycy bo musi mieć dość dużą ogniskową (przynajmniej równą przekątnej) ale i dużą średnicę (otwór) żeby jego jasność była możliwie duża! Tak więc wiemy już, że do matrycy 2" możemy zastosować obiektyw np. 1,8/50. Jest to bardzo łatwodostępny i tani obiektyw posiadający bardzo dobre parametry. Jeśli jednak ta pierwsza liczba będzie wzrastała (np. 2/50, 3,5/50 itd.) to światło padające na ekran (przy tym samym powiększeniu) będzie malało tyle krotnie ile razy ta liczba wzrośnie! Tak więc obiektyw 1,8/50 daje dwa razy (prawie) więcej światła jak 3,5/50! Sytuacja bardzo się komplikuje przy konieczności zastosowania większej matrycy. Takie obiektywy są baaaaaardzo drogie i trudnodostępne. Jak jeszcze stosunkowo łatwo jest zdobyć obiektyw do matrycy 2,5" (ok. 6x45 mm) no może jeszcze komuś się uda do 5" (ze starych aparatów profesjonalnych fotografów 12,5x9cm - takich co to się chowali podczas zdjęć pod czarne przykrycie) ale już jasność takich obiektywów będzie zupełnie kiepska (8/125, 11/125?) a ich rozmiary - duże. Jakość też będzie zależała od "aberacji chromatycznej i sferycznej" jak i od innych zniekształceń obiektywu. Zastosowane obiektywy powinny być dobre (drogie) i już przystosowane do pracy z kolorem (w cz-b. nie zwracano tak uwagi na aberację chromatyczną). Objawem braku korekcji tej usterki jest pojawianie się (na brzegach kontrastowych obrazu) tęczowych obwódek.
Ad. c - Bezpośrednio też i moc (a w zasadzie wydajność świetlna) będzie musiała wzrastać, żeby (nawet w zupełnej ciemności) można było cokolwiek widzieć przy zastosowaniu mniej jasnych obiektywów. Wzrastająca moc żarówek będzie powodowała konieczność zastosowania chłodzenia o większej wydajności i co za tym idzie, wzrostu hałasu i nareżenie się na przegrzanie matrycy.
PODSUMOWANIE!
Budując projektor z któregokolwiek z projektorów przeznaczonych do slaidów 24x34 mm szukajcie matrycy 2" z jak największą ilością pixeli! Kiedy macie matrycę 2,5" może wystąpić (przy tych powiększalnikach) zaciemnienie rogów więc trzeba szukać (były takie niemieckie i ruskie) rzutnika 6x6cm! Decydując się na większe matryce pamiętać należy, że to co daje ta matryca (więcej pix.) straci się jeśli optyka będzie niedopasowana!
2. Co użyć? Matrycy komputerowej czy telewizyjnej?
Nawet gdyby się komuś udało zdobyć tak małą matrycę komputerową (2", 2,5"?) to i tak konwersja (przekształcenie systemu komputerowego na TV) spowoduje znaczną stratę jakości (przykład obrazu z kompa oglądanego na TV przy pomocy odpowiedniej karty). Poza tym układ trzeba rozbudować o dodatkową elektronikę i to w zasadzie bardzo kosztowną (jeśli chcemy stracić jakość w możliwie małym stopniu). Takie uproszczone układy przejścia z jednego systemu na drugi zdecydowanie nie polecam! Będzie to zupełnie kiepska jakość. Oczywiście nie chcę nikogo zniechęcać do stosowania matryc komputerowych bo może ktoś chce rzucać na ekran tylko obrazy z komputera (wtedy nie potrzeba konwertować) i wtedy nie będzie utraty jakości a jeśli nawet (np. filmy na CD) to przy użyciu karty komputerowej (oczywiście, wtedy trzeba się pogodzić ze stratą jakości). Powtórzę jeszcze raz, że zastosowanie obiektywu do dużej matrycy jest kosztowne lub tańsze obiektywy spowodują znaczne osłabienie strumienia światła.
Na zkończenie chciałem wszystkich przestrzec przed stosowaniem "Fresnela" jako obiektywu (te reklamowane na "Allegro" rzutniki). Jakość takiego obrazu jak i rozmiary urządzenia są nie do przyjęcia!
Jeszcze raz gratuluję "Speed'owi250" sukcesu i szukam możliwości ofiarowania punktów ale nie mogę znależć tutaj takiej możliwości!
Wspomnijmy Wszyscy WIELKIEGO CZŁOWIEKA, który nas opuścił!
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
03 Apr 2005 09:43 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
dzikoslaw Poziom 6

|
|
| Back to top |
|
 |
jajo111 Poziom 8

|
03 Apr 2005 12:33 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Dolaczam zdjecia ktore obiecywalem sa zlej jakosci bo nie mam obiektywu a moja minolta z3 robiu bardzo zle zdjecia w mroku :( postaram sie zrobic lepsze :) ale na dobry poczatek te. Podaje link ponizej bo nie mam pkt zeby dac je tutaj :) http://www.jajo111.prv.pl/projektor2 a i ta taka czerwona kropka to odbija sie dioda z KObRY Philipsa :) zapomnialem go wylaczyc :). A i mam problem z rogami ale to si da poprawic musze poruszac LCD-kiem :) narazie pierwsze testy bo przejsciówke kupilem do TV-outa :)
|
|
| Back to top |
|
 |
Kwiatek88 Poziom 10

|
03 Apr 2005 17:23 Re: Projektor multimedialny |
|
|
|
Mam kolejne Pytanko Tym razem dotyczy matryc LCD z monitorow. CZy do zrobienia projektora z Rzutnika pisma i 15 " Matrycy Potrzebna Jest Zwykła matryca którą można wyjąć z Byle jakiego monitora LCD czy Musi to byc Matryca TFT - co to dokładnie Oznacza i w czym jest on alepsza.
|
|
| Back to top |
|
 |