| Author |
Andrzej L. Poziom 16

|
18 Mar 2005 14:01 Re: Koder stereo! |
|
|
|
| czarutek wrote: |
| Jeśli założymy, że na wejście będzie podawany sygnał do 20kHz, to czy wystarczy LPF tłumiący silnie (tak z 50dB) tylko 19kHz? |
Nie może tak być.
Poczytaj o podstawach próbkowania sygnałów.
Tu mamy próbkowanie 38 kHz a zasady próbkowania i możliwości odtworzenia oryginalnego sygnału (który poddaliśmy próbkowaniu) po stronie dekodera wynika, że maksymalną częstotliwość m.cz. jaką możemy przenieść bez zauważalnych zniekształceń jest 19 kHz (1/2 częstotliwości próbkowania). Jak wiadomo na 19 kHz "stoi" pilot więc dodatkowo trzeba było ograniczyć pasmo sygnałów próbkowanych aby nie interferował z pilotem uniemożliwiając tym samym prawidłowe odtworzenie po stronie odbiornika (dekodera) podnośnej 38 kHz niezbędnej do zdekodowania MPX.
Gdyby filtry dolnoprzepustowe były idealne to taki koder bez problemu mógłby pracować nawet do 18900 Hz (-3dB) a na 19000 Hz musiałby by mieć minimu 40 dB tłumienia - jak wiadomo takie ostre filtry w praktyce są raczej niewykonywalne stąd ograniczenie do 15-16 kHz.
Zasada jest prosta tłumienie filtru wejściowego kodera od 19 kHz włącznie ma być jak największe - im większe tym lepiej.
Czyli wszystko co powyżej 19 kHz (włącznie z samym 19 kHz) nie ma prawa być doprowadzone do kluczy (lub modulatora zrónoważonego) w koderze.
Niezachowanie tej zasady powoduje wzrost zniekształceń i dodatkowe szumy.
Dodano po 8 [minuty]:
| To są filtry pasywne? |
Jeżeli pytasz o FDP-01 i FDP-02 to tak.
Są to filtry pasywne posiadające w swojej obudowie dwie strojone cewki w ferrytowych kubeczkach i kilka kondensatorów styrofleksowych celem uzyskania wysokiej stałości parametrów filtru przy zmianach temperatury.
We wszelkich filtrach LC gdzie jest ważna stabilność (co za tym idzie stabilność trzymania fazy sygnału filtorwanego) należy unikać stosowania kondensatorów ceramicznych, bo są strasznie niestabilne pojemnościowo przy zmianch temperatury.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
18 Mar 2005 14:01 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
18 Mar 2005 14:17 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Pewnie że nie widziałem, ale Ci nie wierzę, zrobię na razie na MC1496... :P
Mam BLV5085, one są 3-stopniowe.
| Andrzej L. wrote: |
| Nie może tak być... |
Nie może to przesada. To i tek lepiej, niż w ogóle.
Dodano po 14 [minuty]:
A jak się kształtują ceny i dostępność tego typu przetworników A/D i D/A?
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
18 Mar 2005 23:21 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Jak dla powszechnego dekodera byłoby lepiej:
- w stałych odstępach czasu: V(ti)=sin ti,
- czy w zmiennych odstępach czasu: ti=arcsin Vi ?
i=0..255, Vi=k*i, k - stała przetwornika.
Czy ktoś wie o co mi chodzi?
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
19 Mar 2005 02:15 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Ha, już widzę filtrowanie sygnału zmodulowanego kluczem 38kHz bez przesunięcia fazowego. Ja idę z duchem czasu :). Zbudowałem kilka koderów z kluczowaniem - efekt jest taki: bez filtrowania - syf na skali, z filtrowaniem - separacja do bani (rozjechana w funkcji Fwe). Do kodera z kluczem trzeba na prawdę dobrego i stromego filtra wyjściowego - np w nadajniku CTE jest filtr z przełączanymi pojemnościami.
Co do kodera, jaki ja bym robił:
kupuje kwarc 8,664MHz (od RDSu),
zaprzęgam jakiegoś AVR'a do roboty - co prawda może być przetaktowany o te kilkaset kHz, ale to mu nie zaszkodzi :),
ustawiam przerwanie od zegara na co 228 cykl,
mam w eepromie próbkę sinusa (pół fazy),
generuję kawałek pilota na drabince RC lub w przetworniku c/a (wypaśniejsza wersja :) ),
generuję dane do multiplexera LP (też może być matryca na drabince),
Tu tworzy się minimalne przesunięcie fazowe, ale zakładając, że uda mi się odpowiednio napisać program to bedzie ono wynosić max 3 cykle zegara (a zegar ma ponad 8MHz).
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
19 Mar 2005 10:14 Re: Koder stereo! |
|
|
|
| majonezz wrote: |
| generuję dane do multiplexera LP (też może być matryca na drabince) |
Czyli jednak multiplekser. A jaki dokładniej przewidujesz?
| zaprzęgam jakiegoś AVR'a do roboty - co prawda może być przetaktowany o te kilkaset kHz, ale to mu nie zaszkodzi |
AVR bez literki L będzie chodził do 16MHz.
| kawałek pilota na drabince RC lub w przetworniku c/a |
No właśnie ja, zgodnie z tamtym moim schemacikiem, chciałem pilota na DAC08, na 7 bitach. To przecież chyba aż przesada, skoro na drabince i 4067 chodzi perfekt.
Podnośną na drugim DAC08 i już na 8 bitach.
Co o tym sądzisz?
| mam w eepromie próbkę sinusa (pół fazy) |
Nie pamiętam teraz, 2 albo 4 cykle AVR czeka przy odczycie z EEPROM. To nie będzie przeszkadzać?
I ważna sprawa - AVRy bez BROWN-OUT DETECT psują sobie zawartość EEPROM przy wł/wył zasilania. Radzę wziąć to pod uwagę przy doborze AVRa i od razu ustawić FUSE.
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
19 Mar 2005 13:53 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Nie będzie przeszkadzać, bo będę odczytywał eeproma krok w przód, tzn będę ładował próbkę do pamięci RAM i dopiero z ramu na porty.
Potrzebujemy podzielić sobie pół sinusa na 228 równych kawałków. Zajmiemy 228B eeproma. Później górną połówkę sinusa do pilota (0-180°)będziemy musieli dodać do połowy Umax przetwornika a dolną (180-360°) będziemy odejmować. Niestety sygnał 38kHz będzie mniej dokładny, ale to pikuś. Wszystkie obliczenia będą realizowane pomiędzy przerwaniami.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
19 Mar 2005 14:08 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Drabinkami z portów kontrolera...
A nie wolałbyś synusiów symetrycznych względem masy?
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
20 Mar 2005 15:30 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Drabinkami z portów kontrolera...
A nie wolałbyś synusiów symetrycznych względem masy? |
Będą symetryczne, jak podasz je przez kondensator szeregowy. Odseparujesz składową stałą. Ja mam zamiar dać drabinkę r2r i podać to na wejście bufora z wzm. op. Aha, jeszcze zastanawiam się jakby tu rozwiązać resampling. Najprościej byłoby dać drabinkę działającą w drugą stronę, tzn AVR by stopniowo zwierał do masy sygnał z kanałów. Można też dać sieć kluczy z 4066 przepuszczający sygnał z kanałów i później skierować to do drabinki.
Jest jeszcze rozwiązanie z generatorem pierścieniowym.... Rozwiązań jest wiele. W najbliższym czasie postaram się to rozrysować, żeby było łatwiej myśleć.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
20 Mar 2005 17:37 Re: Koder stereo! |
|
|
|
| Będą symetryczne, jak podasz je przez kondensator szeregowy. Odseparujesz składową stałą. |
Obawiam się, że to w nie w pełni kontrolowany sposób opóźni fazę.
Ale pewności nie mam. Powodzenia!
|
|
| Back to top |
|
 |
narrow Poziom 3

|
20 Mar 2005 19:46 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Przesyłam program, który napisałem w Bascomie AVR - Generator 19 i 38 khz – może ktoś go sprawdzi.____(pier.....MODEM)____
Załącznik został usunięty!
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
20 Mar 2005 20:03 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Mam akurat na tapecie 2313, ale nie mam Bascoma, możesz dorzucić HEXa?
|
|
| Back to top |
|
 |
narrow Poziom 3

|
20 Mar 2005 21:02 Re: Koder stereo! |
|
|
|
===Przesyłam program, który napisałem w Bascomie AVR - ===
===Generator 19 i 38 khz – może ktoś go sprawdzi.===
=== ____(pier.....MODEM)____ ===
==========================================
Sorry!!! Do programu wkradł się mały błąd.
Przesyłam poprawioną wersję - .BAS + .HEX.
(Program nie był testowany sprzętowo!!!)
[03] Załącznik skasowano.
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
21 Mar 2005 10:26 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Ale to jest generator prostokątów. 38kHz będzie sterować dwoma kluczami typu 4066, a 19kHz trzeba przerobić na sinus i ustawić mu fazę.
Skoro tak, to lepiej to przerobić na np. ATtiny12 i zamiast 38kHz zrobić 76kHz. Wtedy można to włożyć do Weroniki, którą zamieściłem gdzieś na Elektrodzie, zamiast generatora na 4060 i na kwarcu 4.864MHz.
Dodano po 6 [minuty]:
| P.S. Albo w ogóle jakoś tak: |
Nikt nic nie mówi, a to przecież zupełny bezsens, bo w ten sposób obniżyłem amplitudę, a nie częstotliwość... :)
Tak czy siak, DAC08 - to jest synuś jak należy.
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
21 Mar 2005 15:34 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Wiatm Widze że temat sie poszerzył ale nierozumie poco takl strasznie kombinowac juz wcześniej pisąłem ze da sie zrobić koder w z generowaną podnośna i piloten schofdkowo na procku z wykozysaniem jednego co najwyżej 2 portów 8 Bitowych. niepotrzeba przetworików Cyfrowo analogowych. Proponuje przemysleć jaki kod wysyłać na porty procka :-)
Pozdrawiam
PS może ktoś by chciał kupić taki koder tyle ze bez wykożystania procesora i niestety bez kwarcu ale generujący idealne przebiegi sinusoidalne
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
21 Mar 2005 16:08 Re: Koder stereo! |
|
|
|
I ja nie wiem po co. Chyba tylko po to, żeby go gonić. Złapanego można sobie kupić... ;)
A serio dlaczego to męczę - kupiłem koder z pilotem samplowanym na 4067, a L-R na 4051 i chodzi to wyśmienicie. Problem tylko w tym, że tam jest kwarc 4.864MHz. Niewiele da się z jego zastąpieniem wykombinować, bo do samplowania potrzebne są 152, 76, 38 i 19kHz. Postanowiłem więc generator zastąpić kontrolerem, ale skoro tak, to i 4067 lepiej zamienić na znacznie tańszy, a o niebo lepszy DAC08. Itd..
Pewnie że można wprost z portów przez drabinki, ale przecież co innego siedzi w DAC08, jeśli nie między innymi drabinki...?
Będą dwa idealnie zgrane w fazie i symetryczne względem masy sinusy z rozdzielczością 8 bitów, błędem niewiele ponad 0.1%. Odpada tolerancja rezystorów.
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
21 Mar 2005 16:08 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
21 Mar 2005 16:21 Koder stereo! |
|
|
|
Aha to juz rozumie jestem ciekaw tylko jerdnego o ile jest taka możliwoś mógłbyś podesłac jedenn fragment ego schematu a mianowicie dram\binka rezystorów wraz z dc4051 chciałbym tylko jedną rzecz looknąć a mianowicie czy to bedzie bardziej szumiec niż powinno bo klucze można łalczyć na rózne sposoby. Pozdro
ps do tego twojego kodera to akuratnie sie da 152 76 38 19 khz wygenerowć z rezonatora ceramicznego 456KHz znajdziesz w niekórych radiach albo z pilota od TV 455KHz
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
21 Mar 2005 16:37 Re: Koder stereo! |
|
|
|
| psooya wrote: |
| ... się da 152 76 38 19 khz wygenerowć z rezonatora ceramicznego 456KHz ... |
Tak wiem, ale jak już, to chcę jak najdokładniejsze, dlatego wolę kwarc.
| psooya wrote: |
| ... podesłac jedenn fragment ego schematu ... |
W załączniku.
I ja właśnie chcę to przerobić tak, żeby było do złożenia 'dla każdego', a przy okazji tańsze i lepsze.
Koder stereo NoName... ;)
| Filename: |
NoName4.pdf |
 Download |
| Contents: |
|
| Filesize: |
52.23 KB |
| Punkty: |
0.00 |
|
|
| Back to top |
|
 |
qmc Poziom 18

|
21 Mar 2005 17:39 Koder stereo! |
|
|
|
Czarutek. Bardzo ciekawy projekt, wreszcie coś orginalnego i wielki szacuneczek dla Ciebie. Tylko mam pytanie w związku z tym, kiedy będzie on na tyle ukończony, aby można było śmiało go składać?
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
21 Mar 2005 17:51 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Hejże, to nie jest mój projekt! Ja go tylko dla Was zerżnąłem... :oops:
Jedyne błędy jakie tam mogą być, to numeracja wejść w 4051, a zwłaszcza w 4067, bo znudziło mi się weryfikowanie. Miał to za mnie zrobić protel przy rysowaniu płytki, ale w międzyczasie postanowiłem włożyć te DACe, kontroler i 1496.
P.S. C10 oczywiście też 1n.
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
21 Mar 2005 21:56 Koder stereo! |
|
|
|
Dzieki zaraz sobie to obejrze
Dodano po 7 [minuty]:
heh Wiec tak jak przypuszczałem i ile sie nie myle a raczej nie to zauważ istnienie jednego szczególu który napewno da Ci do myślenia. pomysł niezy ale jeśli przyjmiesz że ten multiplexer analogowy nie jest idealny (bo niejest) to w momencie przełącznia klucza następuje mikro przerwa gdzie wyjście CD4051 "wisi w powietrzu" co powoduje zwiększenie szumów. Przemysl to a co do MC1496 to ja mam złe doświadczenia ale próbuj. jeśli już to wykożystaj jakieś potenciometry elektroniczne np uPC1406HA i steruj dwoma sinusami w przeciwnych fazach (to jest moja koncepcja na nastepny koder niestety jeszcze jesj dokładnie nie przemyslałem więc moge sie mylić co do tych potenciometrów elektronicznych czy beda poprawne sygnały) Dodam jeszcze że warto jest zrobić sume kanałów L+P a nie tylko L-P bo na odbiornikach mono może być słychac "trzaski" Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
21 Mar 2005 22:12 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Heh, co by nie było, on jak dla mnie działa na pewno nie gorzej, niż jakieś RMF-FM. Zarówno na odbiorniku stereo, jak i mono.
Ja od początku myślę o takim koderze, który mógłby sobie złożyć każdy, a już na pewno tacy, o których się pisze np. tu:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic266104.html
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
21 Mar 2005 23:42 Re: Koder stereo! |
|
|
|
elo. napewno chodzi dobrze ale jak poziom nośnej maleje to rosna szumu a są one jeszcze poszerzane przez szumu koder mimo ze ich nie słyszysz przy duzym powiomie to one sa. Gdybym mógł to bym ci powiedział jak to rozwiazać i tak prosto zebyś sie mógł zdziwićmze to wogóle może działac . Pozdro ale powodzenia jesdteśna dobrej drodze oby wiecej takich co chcą coś dobrze zrobić
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
21 Mar 2005 23:45 Re: Koder stereo! |
|
|
|
A dlaszego nie możesz?
Zaszyfruj, postaram się zrozumieć... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
22 Mar 2005 00:03 Koder stereo! |
|
|
|
bo jestem zobowiazany do tajemnicy przekro mi niechce zeby to sie pojawiłow necie .Pozdro
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
22 Mar 2005 00:28 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Jasne, rozumiem.
Ale, niech mnie ktoś wyprowadzi z błędu...:
- po stronie odbiornika nadal obowiązuje analog, czyli L-R modulowane jak najczystszym sinusem 38kHz, a te sample i klucze to...
Laicka, a wręcz dyletancka albo ignorancka proteza, zgadza się?
P.S. Jeśli blisko granicy zasięgu w odbiorniku na stereo nasilają się szumy, to po prostu sygnał pilota jest w MPX zbyt 'silny'.
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
22 Mar 2005 00:38 Koder stereo! |
|
|
|
tak ale zauważ ze taki UL1621 posiada niedosć ze PLL to mało tego doś spory dzielnik F=228Khz bodajrze i tam następuje odtworzenie sybanłu podnosnej a klucze zatrzaskują sie tak jak nalezy.
Dodano po 55 [sekundy]:
jesli pilot ma za duży poziom to razwala nośna i małotego piszczy
Szumy nie zależa od amplituy gorzej jak ilot ma zamała amplitude to wtedy może zanikać
|
|
| Back to top |
|
 |
czarutek Poziom 22

|
22 Mar 2005 00:45 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Z kwarca od RDS dzieląc przez 228, ani w ogóle, nie uzyskasz 152kHz.
Pilot ma być taki, jak mówi norma. Nie znam jej, bo nikt nie odpowie na konkretne pytanie. :(
Słyszę tylko konkretne odpowiedzi... ;)
|
|
| Back to top |
|
 |
Google

|
#
22 Mar 2005 00:45 |
|
|
|
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
22 Mar 2005 00:52 Koder stereo! |
|
|
|
jak nie to podziel sobie 8664 przez 38 i bedziesz miał co do pilota to podam ci sposób na norme podpinasz oscyla do wyjścia m.cz na .pcz. i patrzysz na naprzykład RMF i ustawiasz sobie taki sam i masz na 100% dobrze a to powinno być wg teorji 10% sygnału mono a raczej jego poziomu ale to bzdety
|
|
| Back to top |
|
 |
majonezz Poziom 16

|
22 Mar 2005 00:53 Re: Koder stereo! |
|
|
|
Zobaczcie to: http://www.radiomajonez.md4.pl/koderstereoduza.jpg .
Tu sinusy są "zapamiętane" w rezystorach, resztę odwalają liczniki pierścieniowe. Układ jest jednak skomplikowany i nie podoba mi się to PLL. Zostanę przy swoim, rysuje po malutku to, o czym tak nawijałem - ehh kompletny brak czasu :(.
Pozdrawiam.
|
|
| Back to top |
|
 |
psooya Poziom 22

|
22 Mar 2005 00:55 Koder stereo! |
|
|
|
wow musze to przeanalizowac bo strasznie skomplikowane i ciekaw tylko po co ale nie powiem ze koder z PLL to dobry pmysł
|
|
| Back to top |
|
 |