Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Kategoria: Akumulatorki / Baterie / Ładowarki
  • #1 04 Lut 2013 15:46
    matowe
    Poziom 6  

    Witam, od dawna miałem problemy z uruchomieniem mojego komputera. Nieraz bywało że komputer długo się nie uruchamiał. Po naciśnięciu przycisku "power" świeciła się zielona lampka zasilania, i od czasu do czasu mrugała czerwona oznaczająca pracę komputera, pracował także wiatraczek, na monitorze brak było jednak obrazu. Po kilku lub kilkunastu minutach obraz pojawiał się i komputer poprawnie się już uruchamiał. Od wczoraj jednak problem jest inny. Po uruchomieniu pojawia się ekran startowy na którym widzę nazwę procesora i inne dane, następnie pokazuje się okno ładowania systemu Windows XP po czym obraz na monitorze gaśnie. Komputer wydaje takie same dźwięki jak wcześniej. Diody świecą, mysz optyczna także świeci lecz dalej komputer nie uruchamia się. Po kilkunastu minutach sprzęt w końcu uruchamia się lecz... pracuje bardzo wolno, często się zacina i na dodatek nie widzi jednego z dysków twardych (mam 2, widoczny jest tylko ten na którym jest zainstalowany Windows, ten na którym są dane nie jest widoczny). Rozkręciłem go wczoraj, docisnąłem kable, wyczyściłem wnętrze ale nie przyniosło to efektu. Czym może to być spowodowane, proszę o radę. Dziękuję.

  • #2 04 Lut 2013 15:52
    GallusAnonimus
    Poziom 30  

    Jeśli przeprowadzisz test obu dysków twardych (np. programem Crystal Disc Info), to poznamy odpowiedź, czy to wina dysków twardych.

    Napisz coś więcej o swoim komputerze. Podaj model płyty głównej, twardych dysków, zasilacza, procesora oraz RAM.

  • #3 04 Lut 2013 16:04
    matowe
    Poziom 6  

    Zasilacz: ATX-300W, Płyta główna: ECSK7S5A, Procesor: AMD Duron 1300, Pamięć: 256 DDR/333. Na razie dysponuje tylko takimi danymi. Poszukam innych a także użyję programu o którym mówiłeś aby sprawdzić dyski.

  • #4 04 Lut 2013 16:12
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Sugeruję wymianę tego zasilacza.
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

    Na obecnym, mozna - nawet trzeba zmierzyć napięcia
    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

    Przed operacja mierzenia napięć - sprawdź kondensatory WEWNĄTRZ zasilacza i na płycie głównej (głównie wokół procesora i wokół slotów pamięci)

    Bardzo prawdopodobne jest uszkodzenie zasilacza - podaje złe napięcia i stąd opisane problemy - Zasilacz "umiera".

  • #5 04 Lut 2013 16:43
    matowe
    Poziom 6  

    Komputer uruchamia się ale trwa to bardzo długo, nie widzi jednego z dysków



    Komputer uruchamia się ale trwa to bardzo długo, nie widzi jednego z dysków



    Wysłałem pomiar napięcia za pomocą programu po tych kilkunastu minutach po których komputer się uruchomił i chyba jest w normie. Na drugim zdjęciu są parametry komputera. A po zainstalowaniu programu Crystal Disc Info program widzi tylko jeden dysk.

  • #6 04 Lut 2013 16:53
    Kasek21
    Spec od komputerów

    matowe napisał:
    Wysłałem pomiar napięcia za pomocą programu po tych kilkunastu minutach po których komputer się uruchomił i chyba jest w normie.

    Napięcia mierzymy miernikiem!

    matowe napisał:
    Na drugim zdjęciu są parametry komputera.

    Marka i model zasilacza?

    matowe napisał:
    A po zainstalowaniu programu Crystal Disc Info program widzi tylko jeden dysk.

    Model dysku, który mnie jest widoczny.

    W biosie dysk jest wykrywany?
    W jaki sposób podłączony? Na tej samej taśmie do tego samego kanału co dysk systemowy?

  • #7 04 Lut 2013 16:53
    grzemach
    Poziom 20  

    napięcia mierzymy miernikiem nie programem.
    Problem to najprawdopodobniej kondensatory które należy wymienić. Niestety w którym urządzeniu nie odpowiem, bo może to być płyta główna, zasilacz, lub któreś z innych urządzeń.

  • #8 04 Lut 2013 16:56
    Kamil0694
    Poziom 9  

    Dysk był wcześniej widziany przez twój komputer?
    Jakie to dyski?
    Z parametrów widze ze nie jest to komputer pierwszej młodości, spróbuj przeskanowac sektory dysku który jest widziany przez system.

    Przydałyby sie modele tych dysków

  • #9 04 Lut 2013 16:57
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Napięcia mierzymy MIERNIKIEM, a nie programem. Nie chciałbyś zobaczyć, co pokazuje u mne speedfan :D:D:D albo.... pokazę CI:D:D:D

    Komputer uruchamia się ale trwa to bardzo długo, nie widzi jednego z dysków



    Tak więc, załatw MIERNIK i sprawdź, jakie napięcia daje Twój zasilacz.

  • #10 05 Lut 2013 20:12
    matowe
    Poziom 6  

    Wyjąłem dysk twardy którego system nie widział, podłączyłem go raz jeszcze i na razie wszystko działa. Cristal Disc Info pokazuje tylko na nim ilość realokowanych sektorów (pali się zółta lampka) bieżący 84, próg 9. Czy to oznacza że niedługo mój dysk przestanie działać?

  • #11 05 Lut 2013 20:16
    swiercm
    Moderator - Komputery Serwis

    Tak, jak i reszta Twojego komputera do momentu, aż nie upewnisz się, że masz sprawny PSU.

    A czy przypadkiem nie było tak, że przy odłączeniu i ponownym podłączeniu dysku zmieniłeś wtyczkę molex?

    Daj zrzut z CDI z przestawioną opcją funkcje->advanced feature->wartość RAW -> 10 (DEC) to Ci powiemy, co temu dyskowi jeszcze dolega.

  • #12 05 Lut 2013 20:39
    matowe
    Poziom 6  

    A i zapomniałem powiedzieć że teraz mam problem bo podczas każdego uruchamiania komputera włącza się sprawdzenie dysku na wypadek błędów i nigdy nie może ono zakończyć się prawidłowo gdyż zostaje przerwane przez błąd i podczas następnego uruchomienia zaczyna się ponownie. Starałem się podpiąć kabelki tak jak były, ale pewności że tak zrobiłem nie mam.

    Komputer uruchamia się ale trwa to bardzo długo, nie widzi jednego z dysków

  Szukaj w 4mln produktów
Przeglądaj produkty