Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka
Autor
Wiadomość
Philut
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 56
Miasto: Trojmiasto

Post#1 Post autora tematu 04 Lut 2013 22:30   

Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


WITAM!

Mam problem z formatowaniem komputera. Korzystajac z rad z tego linka:
http://gadzetomania.pl/2009/01/24/instalacja-windows-xp-krok-po-kroku
nie mogę odpalić instalatora windows. Na kompie jest windows XP, jedna partycja.

W bios'ie ustawiłem w menu Boot kolejność botowania:
1. ATAPI CD-ROM [HL-DT-ST GCE-8523B]
2. Removable device [Disabled]
3. IDE Hard Drive [ST340014A]
4. other boot device [dsiabled]

dodatkowo w biosie w Main mam:
Primary Master [CD-ROM] - (zamiast auto)
primary Slave [CD-ROM]
secondary master [auto]
sacondary slave [auto]

po zapisaniu zmian, kiedy uruchamiam kompa ponownie wywala mi takie coś:

primary master drive fails
primary slave drive fails
floppy disc(s) fail (40)

press F1 to contiue or del to enter setup

no i nie wiem co dalej. co robię źle? Napęd cd-rom działa bez problemu i czyta wszystko, kiedy jestem w windowsie. płytę widzi i czyta całą jej zawartość.
windows nagrany na cd jest 32bitowy. podam jeszcze parę parametrów:

plyta glowna: Asus P4PE-X/SE
graficzna: GeForce4 mx AGP8X
ram: 256

trzeba będzie coś jeszcze podać to podam. proszę o pomoc.

na kompie jest totalny burdel i stan jego zdrowia jest niski, dla tego podjąłem sie formatowania starego peceta, który ma mi w przyszyci służyć TYLKO jako sterownik do maszyny CNC (mach 3).
Powrót do góry
   
Kasek21
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26816
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#2 04 Lut 2013 22:45   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Masz dwa napędy optyczne?
Odepnij jeden na czas instalacji.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2013 22:45   





Powrót do góry
   
michal180183
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Lis 2008
Posty: 152
Miasto: płock

Post#3 04 Lut 2013 22:53   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Cytat:
dodatkowo w biosie w Main mam:
Primary Master [CD-ROM] - (zamiast auto)
primary Slave [CD-ROM]
secondary master [auto]
sacondary slave [auto]


A wykrywa ci dysk twardy w biosie?
Zrób primary master na auto i tam pewnie wykryje ci dysk twardy HDD. A jak nie chcesz grzebać w biosie to poprostu wczytaj ustawienia fabryczne. Potem ustaw boot 1 na cd-rom boot 2 na HDD.
Zatwierdź zmiany, włóż płytę do CD-rom i odpal komputer. Wyskoczy Ci ekran że po naciśnięciu dowolnego klawisza uruchomi się płyta CD. Po pierwszym restarcie możesz wejść do biosu i zmienić boot na 1 HDD, 2 CD-ROM. Zatwierdź. Komp się zrestartuję i powinien kontynuować instalację systemu.
Powrót do góry
   
Philut
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 56
Miasto: Trojmiasto

Post#4 Post autora tematu 04 Lut 2013 23:18   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Cytat:
Wyskoczy Ci ekran że po naciśnięciu dowolnego klawisza uruchomi się płyta CD

zrobiłem tak jak radzisz i nic takiego się nie pojawia. Pojawia się jedynie:

Detecting Primary Master ... None
Detecting Primary Slave ... None
Detecting Secondary Master ... st340014a
Detecting Secondary Slave ... hl-dt-st gce-8523b

press F1 to contiue or del to enter setup

naciskam f1 i mam wybor uruchomienia w trybie awaryjnym lub normalnym, ale nie ma nic z obsluga cd-rom.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2013 23:18   





Powrót do góry
   
Kasek21
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26816
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#5 04 Lut 2013 23:20   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Wyłącz obsługę stacji dyskietek w biosie jeżeli nie korzystasz.

Płyta z Windowsem jest płytą bootowalną?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2013 23:20   





Powrót do góry
   
Philut
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 56
Miasto: Trojmiasto

Post#6 Post autora tematu 04 Lut 2013 23:23   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Cytat:
Płyta z Windowsem jest płytą bootowalną?


O! może tu problem tkwi. Nie wiem czy jest. Ściągnąłem windowsa z torrentów. Dobrze?
Powrót do góry
   
Kasek21
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26816
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#7 04 Lut 2013 23:26   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Philut napisał:
Ściągnąłem windowsa z torrentów. Dobrze?

Niedobrze.
Powrót do góry
   
Philut
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 10 Mar 2009
Posty: 56
Miasto: Trojmiasto

Post#8 Post autora tematu 04 Lut 2013 23:29   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


No wiem że ściąganie oprogramowania z torrentów jest niedobre, ale co z tym bootowaniem? Jak należy to robić?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 04 Lut 2013 23:29   





Powrót do góry
   
jankolo
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 33254
Miasto: Łódź

Post#9 04 Lut 2013 23:41   

Re: Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka


Philut napisał:
O! może tu problem tkwi. Nie wiem czy jest. Ściągnąłem windowsa z torrentów.

Wszelkiej pomocy udzielą Ci na torrentach. Temat zamykam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Asus P4PE-X/SE - formatowanie starego wraka
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy ze starego wraka da się coś wykrzesać do HDTV (2)
Asus P4PE (2)
ASUS P4PE-X (10)
Płyta ASUS P4PE-X - bios (2)
Dziwny problem z Asus P4PE-X (14)
Sterowniki Audio do ASUS P4PE-X (12)
mnoznik celeron na plyta asus P4PE-X (1)
ASUS A7N266-C i P4PE - biosów szukam (9)
Płyta Asus P4PE-X a dysk twardy (2)
Asus P4PE Nie uruchamia się! (14)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl temat RSS