Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490 Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#1 05 Feb 2013 01:00  Topic author   

Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Witam.
Robię układ licznika modulo 100, na 2 układach 7490 (HD74LS90P), 2 dekoderach SN74LS47 i 2 wyświetlaczach 7seg. ze wspólną anodą. Do tego wyzwalanie z TSOP1736.
Układ robiłem wg. tego schematu:
Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490
Problem pojawił się, gdy podaję sygnał (masa) na 14 pin 7490. Układ wyświetla jakąś cyfrę na wyświetlaczu, następnie gdy odejmuję tę masę z 14 pinu, układ wyświetla inną cyfrę. Oczywiście chyba są to względnie losowe cyfry (nie po kolei).
Liczniki są połączone z QD pierwszego licznika do CKA drugiego.

W czym może leżeć problem?

Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Ski Man
Level 23
Location: Kraków
Joined: 20 Jul 2003
Posts: 550
Helped: 36
Post rating: 6
Ski Man
Level 23
Post#2 05 Feb 2013 10:37    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Jeśli chodzi o przedstawiony schemat to masz źle podłączone CKA i CKB.
Impulsy zliczne mają iść do CKA a z wyjścia Qa na CKB. Prawidłowo masz
narysowane na pierwszym schemacie, który zamieściłeś. Potem oczywiście
z Qd na CKA następnego licznika.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#3 05 Feb 2013 10:44  Topic author   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Faktycznie, błąd jest na schemacie, ale na płytce mam wszystko dobrze podłączone (według pierwszego schematu)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cirrostrato
Level 35
Location: Warszawa
Joined: 20 May 2008
Posts: 3387
Helped: 137
Post rating: 105
cirrostrato
Level 35
Post#4 05 Feb 2013 10:51    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Ten sygnał (masa na 14) podajesz ,,ręcznie''(?), jeśli tak to znany efekt drgania styków. Na schemacie trochę mało kondensatorów, ja do każdego 7490 dokładam między nóżki zasilania (od strony druku) pojemność kilkadziesiąt nF ferrodielektryk, tak się dawno temu robiło. A z tego co pamiętam, to 7490 zlicza dodatnie impulsy, taktowanie masą raczej nieprawidłowe.

Helpful post? + 0
Back to top
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#5 05 Feb 2013 10:53  Topic author   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Tak, podaję ręcznie, ponieważ nie chciałem lutować układu z TSOP i diodą, nie upewniwszy się wcześniej, czy układ faktycznie działa. Powinienem przytulować przewód do 14 pinu?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
cirrostrato
Level 35
Location: Warszawa
Joined: 20 May 2008
Posts: 3387
Helped: 137
Post rating: 105
cirrostrato
Level 35
Post#6 05 Feb 2013 10:59    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Nie możesz taktować ręcznie, drgania styków dadzą przypadkową liczbę impulsów, ja dawałem taktowanie ręczne sterujące przerzutnikiem R-S wykonanym na dwóch bramkach z kostki 7400 (lata temu nie było takiego zaopatrzenia w kości jak dziś) i dopiero z wyjścia przerzutnika (impulsy dodatnie) na wejście 7490.

Helpful post? + 0
Back to top
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#7 05 Feb 2013 11:09  Topic author   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


A co z tym odłączeniem masy od zegara? Chodzi o to, że jak przykładam masę, liczy impuls, jak odłączam to też liczy jakiś impuls. Przylutowałem kondensatory ceramiczne 100nF (innych nie mam) pomiędzy zasilanie, dalej to samo. Mogę spróbować jeszcze podać sygnał z NE555, tak jak na pierwszym schemacie


Edit.
Zrobiłem generator na NE555 (1hz) i działa faktycznie.
Jeszcze jedno pytanie przy okazji, dotyczące układu. Do TSOP1736 wystarczy zrobić taki układzik jak w nocie katalogowej? (tak jak na schemacie). I czy on faktycznie będzie dawał dobry sygnał, żeby układ licznika się nie mylił?
I jeszcze drugie pytanie. Czy jak zamontuje ten układ z TSOP i druga płytka z diodą, na futrynie, to będzie reagowało np. na osoby przechodzące przez drzwi? Czy np powinienem dołożyć soczewkę skupiającą na diodę?

Helpful post? + 0
Back to top
Ski Man
Level 23
Location: Kraków
Joined: 20 Jul 2003
Posts: 550
Helped: 36
Post rating: 6
Ski Man
Level 23
Post#8 05 Feb 2013 11:56    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Przypadkowe impulsy podczas przyłączania i odłączania to jest właśnie efekt drgania
styku, o którym pisał kolega. Użyj układu tłumienia drgań lub przerzutnik monostabilny.
Może być na 555. Układ na 555 z pierwszego schematu to generator impulsów i to
dosyć długich.

Jak dasz tylko diodę IR to raczej nie zadziała. Ten układ to jest odbiornik IR do
pilotów, więc dioda nadawcza powinna być sterowana sygnałem prostokątnym.
Ale dla próby możesz zainicjować ten układ zwykłym pilotem, choć wtedy będzie Ci
zliczał różne ilości impulsów w zależności jak długo przytrzymasz przycisk pilota.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#9 05 Feb 2013 12:44  Topic author   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Czyli dioda może być sterowana przez NE555? Najlepiej z tego układu co złożyłem, do sprawdzenia czy licznik działa.

Helpful post? + 0
Back to top
cirrostrato
Level 35
Location: Warszawa
Joined: 20 May 2008
Posts: 3387
Helped: 137
Post rating: 105
cirrostrato
Level 35
Post#10 05 Feb 2013 12:48    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Piotr59mb wrote:
A co z tym odłączeniem masy od zegara? Chodzi o to, że jak przykładam masę, liczy impuls, jak odłączam to też liczy jakiś impuls.
Impuls zliczany przez układy cyfrowe musi być ,,czysty'' czyli nie generowany jedynie stykiem bez dodatkowych układów, 7490 zlicza impulsy dodatnie (masa-plus-masa) czyli nie możesz zliczać ,,masy'' (jak to amatorsko piszesz) bo wtedy robisz impuls ujemny (plus-masa-plus), jeśli są impulsy ujemne to musisz przed licznikiem dać dowolny negator np. bramkę lub tranzystor. Zobacz opis w sieci tego TS-a, to jest odbiornik IR współpracujący z nadajnikiem na fali nośnej 36kHz, możesz użyć NE555 jako generator 36kHz i nim wysterować diodę nadawczą IR. Zobacz jak to się robi w wielu KIT-ch sprzedawanych w AVT. Modulowanie fali nośnej IR sygnałem 36kHz zapobiega podatności toru podczerwieni na zakłócenia od np. świecącej żarówki.

Helpful post? + 0
Back to top
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#11 05 Feb 2013 23:10  Topic author   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Podałem sygnał z NE555 (na 36khz, 50%) ale układ nie bardzo reaguje. Zastanawia mnie natomiast dla działanie licznika. Po włączeniu zasilaniu, na wyświetlaczu pojawiają sie losowe cyfry (czasem nawet niekompletne - np. nie zapala się jeden segment). Jak to wyeliminować? I jeszcze jedno pytanie. Jak podłączyć przycisk, żeby resetował oba liczniki do '0 0'? Przyciskiem monostabilnym zewrzeć do zasilania (masy?) ?

Helpful post? + 0
Back to top
Ski Man
Level 23
Location: Kraków
Joined: 20 Jul 2003
Posts: 550
Helped: 36
Post rating: 6
Ski Man
Level 23
Post#12 05 Feb 2013 23:34    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Żeby wyzerować liczniki daj na R0(1) i R0(2) opornik kilka KΩ do masy a przycisk
do +5V (zeruje się stanem wysokim). Częstotliwość 36KHz to jest nośna, trzeba
ja zmodulować np. sygnałem 1Hz wtedy licznik powinien liczyć. Przeczytaj uważnie
notę katalogową do tego odbiornika IR. Tam jest filtr pasmowo-przepustowy, który
wycina 36KHz. Piloty do sprzętu RTV wysyłają sygnał zmodulowany spróbuj czy na
pilota zadziała.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#13 06 Feb 2013 11:12  Topic author   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Ski Man wrote:
Żeby wyzerować liczniki daj na R0(1) i R0(2) opornik kilka KΩ do masy a przycisk
do +5V (zeruje się stanem wysokim)


Nie bardzo rozumiem...
R91 i R92 mają zostać tak jak są (do masy), a R01 i R02 przez opornik do masy i jednocześnie przez przycisk do Vcc?

Helpful post? + 0
Back to top
Ski Man
Level 23
Location: Kraków
Joined: 20 Jul 2003
Posts: 550
Helped: 36
Post rating: 6
Ski Man
Level 23
Post#14 06 Feb 2013 16:42    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Do masy przez opornik o wartości kilku KΩ. R9(1) i R9(2) pozostają podpięte do masy
a R0(1) i R0(2) odłączasz i przez opornik podpinasz do masy. A przycisk zerowania z
R0 do +5V.

Helpful post? + 0
Back to top
Piotr59mb
Level 19
Location: Bydgoszcz
Joined: 14 May 2008
Posts: 416
Helped: 7
Post rating: 62
Piotr59mb
Level 19
Post#15 06 Feb 2013 16:52  Topic author   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Ok dzięki. Działa :wink:

Gdybym mógł, to dałbym 'pomógł' ale w tym dziale to wiadomo :|

Ok, po 20 punktów za pomoc (tylko tyle mogę dać)

Helpful post? + 0
Back to top
Ski Man
Level 23
Location: Kraków
Joined: 20 Jul 2003
Posts: 550
Helped: 36
Post rating: 6
Ski Man
Level 23
Post#16 06 Feb 2013 17:51    

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Oj, niepotrzebnie, jak widzisz punktów mam pod dostatkiem, ale Cieszę się,
że mogłem pomóc.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490
Page 1 of 1

Similar topics to licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490

Licznik modulo 41. Active Cad, 7490,7943. Jak zacząć? (2)
schemat licznika modulo 12 na 7490 (1)
Modulo 3 * Modulo 5, licznik zliczający do 15? (7)
[rower] licznik Sigma 506 - dziwne zachowanie (3)
Licznik 7490 +dzielenie przez 161 (10)
Licznik Modulo4. Czy da się zrobić na 7490? (8)
Rejestr - jak wygląda schemat? Licznik mod7 i mod9 na liczniku 7490. (1)
Licznik modulo 5 (2)
Licznik modulo 16. (2)
Licznik modulo asynchroniczny 25 (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.056 seconds