Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490
Author
Message
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#1 Post from the author of the topic 05 Feb 2013 01:00   

Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Witam.
Robię układ licznika modulo 100, na 2 układach 7490 (HD74LS90P), 2 dekoderach SN74LS47 i 2 wyświetlaczach 7seg. ze wspólną anodą. Do tego wyzwalanie z TSOP1736.
Układ robiłem wg. tego schematu:
Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490
Problem pojawił się, gdy podaję sygnał (masa) na 14 pin 7490. Układ wyświetla jakąś cyfrę na wyświetlaczu, następnie gdy odejmuję tę masę z 14 pinu, układ wyświetla inną cyfrę. Oczywiście chyba są to względnie losowe cyfry (nie po kolei).
Liczniki są połączone z QD pierwszego licznika do CKA drugiego.

W czym może leżeć problem?

Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2013 01:00   





Back to top
   
Ski Man
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Jul 2003
Posts: 547
Location: Kraków

Post#2 05 Feb 2013 10:37   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Jeśli chodzi o przedstawiony schemat to masz źle podłączone CKA i CKB.
Impulsy zliczne mają iść do CKA a z wyjścia Qa na CKB. Prawidłowo masz
narysowane na pierwszym schemacie, który zamieściłeś. Potem oczywiście
z Qd na CKA następnego licznika.

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#3 Post from the author of the topic 05 Feb 2013 10:44   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Faktycznie, błąd jest na schemacie, ale na płytce mam wszystko dobrze podłączone (według pierwszego schematu)

Helpful message? + -

Back to top
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 May 2008
Posts: 3075
Location: Warszawa

Post#4 05 Feb 2013 10:51   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Ten sygnał (masa na 14) podajesz ,,ręcznie''(?), jeśli tak to znany efekt drgania styków. Na schemacie trochę mało kondensatorów, ja do każdego 7490 dokładam między nóżki zasilania (od strony druku) pojemność kilkadziesiąt nF ferrodielektryk, tak się dawno temu robiło. A z tego co pamiętam, to 7490 zlicza dodatnie impulsy, taktowanie masą raczej nieprawidłowe.

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#5 Post from the author of the topic 05 Feb 2013 10:53   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Tak, podaję ręcznie, ponieważ nie chciałem lutować układu z TSOP i diodą, nie upewniwszy się wcześniej, czy układ faktycznie działa. Powinienem przytulować przewód do 14 pinu?

Helpful message? + -

Back to top
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 May 2008
Posts: 3075
Location: Warszawa

Post#6 05 Feb 2013 10:59   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Nie możesz taktować ręcznie, drgania styków dadzą przypadkową liczbę impulsów, ja dawałem taktowanie ręczne sterujące przerzutnikiem R-S wykonanym na dwóch bramkach z kostki 7400 (lata temu nie było takiego zaopatrzenia w kości jak dziś) i dopiero z wyjścia przerzutnika (impulsy dodatnie) na wejście 7490.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2013 10:59   





Back to top
   
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#7 Post from the author of the topic 05 Feb 2013 11:09   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


A co z tym odłączeniem masy od zegara? Chodzi o to, że jak przykładam masę, liczy impuls, jak odłączam to też liczy jakiś impuls. Przylutowałem kondensatory ceramiczne 100nF (innych nie mam) pomiędzy zasilanie, dalej to samo. Mogę spróbować jeszcze podać sygnał z NE555, tak jak na pierwszym schemacie


Edit.
Zrobiłem generator na NE555 (1hz) i działa faktycznie.
Jeszcze jedno pytanie przy okazji, dotyczące układu. Do TSOP1736 wystarczy zrobić taki układzik jak w nocie katalogowej? (tak jak na schemacie). I czy on faktycznie będzie dawał dobry sygnał, żeby układ licznika się nie mylił?
I jeszcze drugie pytanie. Czy jak zamontuje ten układ z TSOP i druga płytka z diodą, na futrynie, to będzie reagowało np. na osoby przechodzące przez drzwi? Czy np powinienem dołożyć soczewkę skupiającą na diodę?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2013 11:09   





Back to top
   
Ski Man
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Jul 2003
Posts: 547
Location: Kraków

Post#8 05 Feb 2013 11:56   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Przypadkowe impulsy podczas przyłączania i odłączania to jest właśnie efekt drgania
styku, o którym pisał kolega. Użyj układu tłumienia drgań lub przerzutnik monostabilny.
Może być na 555. Układ na 555 z pierwszego schematu to generator impulsów i to
dosyć długich.

Jak dasz tylko diodę IR to raczej nie zadziała. Ten układ to jest odbiornik IR do
pilotów, więc dioda nadawcza powinna być sterowana sygnałem prostokątnym.
Ale dla próby możesz zainicjować ten układ zwykłym pilotem, choć wtedy będzie Ci
zliczał różne ilości impulsów w zależności jak długo przytrzymasz przycisk pilota.

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#9 Post from the author of the topic 05 Feb 2013 12:44   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Czyli dioda może być sterowana przez NE555? Najlepiej z tego układu co złożyłem, do sprawdzenia czy licznik działa.

Helpful message? + -

Back to top
   
cirrostrato
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 May 2008
Posts: 3075
Location: Warszawa

Post#10 05 Feb 2013 12:48   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Piotr59mb wrote:
A co z tym odłączeniem masy od zegara? Chodzi o to, że jak przykładam masę, liczy impuls, jak odłączam to też liczy jakiś impuls.
Impuls zliczany przez układy cyfrowe musi być ,,czysty'' czyli nie generowany jedynie stykiem bez dodatkowych układów, 7490 zlicza impulsy dodatnie (masa-plus-masa) czyli nie możesz zliczać ,,masy'' (jak to amatorsko piszesz) bo wtedy robisz impuls ujemny (plus-masa-plus), jeśli są impulsy ujemne to musisz przed licznikiem dać dowolny negator np. bramkę lub tranzystor. Zobacz opis w sieci tego TS-a, to jest odbiornik IR współpracujący z nadajnikiem na fali nośnej 36kHz, możesz użyć NE555 jako generator 36kHz i nim wysterować diodę nadawczą IR. Zobacz jak to się robi w wielu KIT-ch sprzedawanych w AVT. Modulowanie fali nośnej IR sygnałem 36kHz zapobiega podatności toru podczerwieni na zakłócenia od np. świecącej żarówki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#11 Post from the author of the topic 05 Feb 2013 23:10   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Podałem sygnał z NE555 (na 36khz, 50%) ale układ nie bardzo reaguje. Zastanawia mnie natomiast dla działanie licznika. Po włączeniu zasilaniu, na wyświetlaczu pojawiają sie losowe cyfry (czasem nawet niekompletne - np. nie zapala się jeden segment). Jak to wyeliminować? I jeszcze jedno pytanie. Jak podłączyć przycisk, żeby resetował oba liczniki do '0 0'? Przyciskiem monostabilnym zewrzeć do zasilania (masy?) ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Ski Man
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Jul 2003
Posts: 547
Location: Kraków

Post#12 05 Feb 2013 23:34   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Żeby wyzerować liczniki daj na R0(1) i R0(2) opornik kilka KΩ do masy a przycisk
do +5V (zeruje się stanem wysokim). Częstotliwość 36KHz to jest nośna, trzeba
ja zmodulować np. sygnałem 1Hz wtedy licznik powinien liczyć. Przeczytaj uważnie
notę katalogową do tego odbiornika IR. Tam jest filtr pasmowo-przepustowy, który
wycina 36KHz. Piloty do sprzętu RTV wysyłają sygnał zmodulowany spróbuj czy na
pilota zadziała.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Feb 2013 23:34   





Back to top
   
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#13 Post from the author of the topic 06 Feb 2013 11:12   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Ski Man wrote:
Żeby wyzerować liczniki daj na R0(1) i R0(2) opornik kilka KΩ do masy a przycisk
do +5V (zeruje się stanem wysokim)


Nie bardzo rozumiem...
R91 i R92 mają zostać tak jak są (do masy), a R01 i R02 przez opornik do masy i jednocześnie przez przycisk do Vcc?

Helpful message? + -

Back to top
   
Ski Man
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Jul 2003
Posts: 547
Location: Kraków

Post#14 06 Feb 2013 16:42   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Do masy przez opornik o wartości kilku KΩ. R9(1) i R9(2) pozostają podpięte do masy
a R0(1) i R0(2) odłączasz i przez opornik podpinasz do masy. A przycisk zerowania z
R0 do +5V.

Helpful message? + -

Back to top
   
Piotr59mb
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 May 2008
Posts: 410
Location: Bydgoszcz

Post#15 Post from the author of the topic 06 Feb 2013 16:52   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Ok dzięki. Działa Wink

Gdybym mógł, to dałbym 'pomógł' ale w tym dziale to wiadomo Neutral

Ok, po 20 punktów za pomoc (tylko tyle mogę dać)

Helpful message? + -

Back to top
   
Ski Man
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 20 Jul 2003
Posts: 547
Location: Kraków

Post#16 06 Feb 2013 17:51   

Re: Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490


Oj, niepotrzebnie, jak widzisz punktów mam pod dostatkiem, ale Cieszę się,
że mogłem pomóc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Licznik modulo 100, dziwne zachowanie 7490
Page 1 of 1
Similar topics
Licznik modulo 41. Active Cad, 7490,7943. Jak zacząć? (2)
schemat licznika modulo 12 na 7490 (1)
Modulo 3 * Modulo 5, licznik zliczający do 15? (7)
[rower] licznik Sigma 506 - dziwne zachowanie (3)
Licznik 7490 +dzielenie przez 161 (10)
Licznik Modulo4. Czy da się zrobić na 7490? (8)
Rejestr - jak wygląda schemat? Licznik mod7 i mod9 na liczniku 7490. (1)
Licznik modulo 5 (2)
Licznik modulo 16. (2)
Licznik modulo asynchroniczny 25 (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.093 seconds

elektroda.pl topic RSS feed