Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Wyświetlacze 7-segmentowe w urządzeniach mikroprocesorowych

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Wyświetlacze 7-segmentowe w urządzeniach mikroprocesorowych
Angielska wersja
Autor Wiadomość
Pokey
Poziom 14
Poziom 14

Miasto: Rzeszów

Post 15 Lut 2005 12:26   

Witam!
Napisałem kiedyś (w przypływie weny twórczej :) ) mały programik, który będzie pomagał podczas tworzenia oprogramowania dla mikroprocesorowych urządzeń posiadających wyświetlacze 7-segmentowe.
Na wyświetlaczach takich można oprócz cyfr wyświetlić (przy odrobinie wyobraźni) również i niektóre litery. Chcąc wyświetlić jakiś komunikat lub cyfry musimy wcześniej znaki te zdefiniować - nigdy nie lubiałem tej żmudnej pracy. Rysowanie każdego znaku na kartce, sprawdzanie zapalonych segmentów, ustawianie jedynek (lub zer) w odpowiednich miejscach i przekodowywanie to na format HEX - a na dodatek w prawie każdym urządzonku mam inaczej podłączony wyświetlacz, więc trzeba to wykonywać przy każdym nowym projekcie.
Mój program generuje kod zaprojektowanego znaku w ułamku sekundy :) Wystarczy tylko myszką "zapalić" odpowiednie segmenty i nacisnąć przycisk "Generuj". Program może również wygenerować listing (gotowy do dołączenia do programu w ASM) z sekwencją znaków. Znaki te wpisuje się wprost z klawiatury. Program posiada "wbudowane" kody wszystkich liter i cyfr które da się wyświetlić na takim wyświetlaczu - dla tych właśnie znaków program wygeneruje sekwencję kodów. Dokładniejszy opis znajduje się w samym programie. Chciałem jeszcze tylko dodać, że program umożliwia na wybór opcji, gdy segmenty wyświetlacza są podłączone bezpośrednio do portu mikrokontrolera lub do rejestru szeregowo-równoległego 74164 (bardzo popularne rozwiązanie). Można dowolnie przypisać numer portu do konkretnego segmentu jak i wybrać czy wyświetlacz jest ze wspólną anodą czy katodą (zapalanie jedynkami lub zerami)

P.S. Jeśli macie jakieś uwagi, propozycje lub znaleźliście jakieś błędy w programie, to możecie pisać, ale i tak nic już tam nie zmienię, bo skasowałem przypadkowo jego kody źródłowe, a nie chce mi się go pisać od nowa :)

disp7seg.zip
 Opis:
 n/a

Download
 :  disp7seg.zip
 Zawartość:  disp7seg.exe
Zobacz całość...
 Rozmiar:  339.03 KB
 Punkty:  0.66 = 0.396 za transfer + 0.264 dla użytkownika (ustawiono automatycznie)

Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 15 Lut 2005 12:26   

Powrót do góry

koval_s
Poziom 15
Poziom 15

Miasto: Praszka

Post 16 Lut 2005 00:22   

Ale ciekawe podejście, piszcie a i tak zrobię to co będę chciał i nic mi nie zrobicie, choćbyście chcieli, chociaż autor program dołączył, a nie tylko jego opis, więc może się przyda, osobiście praktykuję procedurkę która sama poprzestawia bity na odpowiednią pozycję zanim pójdzie na wizję
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Wyświetlacze 7-segmentowe w urządzeniach mikroprocesorowych
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.099 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS