FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Ładowarka dla urządzeń z portem USB

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Ładowarka dla urządzeń z portem USB
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 15 Feb 2005 15:11   

Dążąc do minimalizacji niektóre urządzenia (jak np. kieszonkowe odtwarzacze mp3) zaopatrzone są tylko w złącze USB umożliwiające załadowanie danych oraz ładowanie akumulatorków urządzenia. Będąc poza domem, jeżeli akumulatorek zostanie rozładowany nie będziemy posiadali możliwości ich naładowania bez komputera z portem USB. Proste rozwiązanie pozwoli na podładowanie akumulatorków urządzenia bez użycia komputera. Stałe napięcie wejściowe może być z zakresu od 7V do nawet 24V. Napięciem wejściowym może być też napięcie pochodzące z akumulatora samochodowego (złącze zapalniczki).

Posiadasz ciekawe rozwiązania? Naszkicuj, zeskanuj - zamieść na elektroda.pl!

usbladowarka.gif
 Description:
0.00
 Filesize:  13.6 KB

usbladowarka.gif

Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#2 15 Feb 2005 15:19   

no rewelacja! nigdy bym na to nie wpadl! A kamere internetowa mozna podlaczyc?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Feb 2005 15:19   

Back to top

majster_15
Poziom 18
Poziom 18

Post#3 15 Feb 2005 18:23   

Każde urządzenie zasilane w tym wypadku 5V, jeśli kamerka jest na inne napięcie powiedzmy, że 9V no to zamiast stabilizatora na 5V wstawiamy na 9V. Jakie napięcie potrzebujemy takie wstawiamy. Pamiętając o tym że napięcie wejściowe musi być przynajmniej o 3V wyższe od napięcia stabilizatora.
Pozdrawiam Mat
Back to top

linx
Poziom 18
Poziom 18

Post#4 15 Feb 2005 20:07   

>>>majster_14: Coś mi się wydaje że wszystkie urządzenia usb zasilane są napięciem 5V, bo standart USB określa takie właśnie napięcie w porcie ;) :!:
Back to top

majster_15
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 15 Feb 2005 20:15   

No tak, wiem o tym że wszystko pod port USB jest zasilane 5V. Ale jeśli potrzebujemy naładować akumlatorek w kamerze cyfrowej czy jakiejś tam innej, czy posłuchać muzy z Disc-mana, dlatego podałem przykład z innym stabilizatorem, ogólnie tu chodzi głównie o USB ale może komuś się przydać.

Pozdrawiam Mat
Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#6 15 Feb 2005 21:51   

hehe To jak podlacze ta kamere to gdzie w tym ukladzie znajde wyjscie na czata:)))
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 15 Feb 2005 21:51   

Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#7 15 Feb 2005 22:24   

Witam
Hehehe :) ja ma otwarzacz MP3 na akumulatorek AAA. i mi sie to nie przyda bo u mnie nie naładuje akumulatorka przez USB. Nie wszystkie ptwarzacze na to pozwalają.

Ps. nie podłańczać ptrarzaczy MP3 do radia samochodowego do wejścia aux może sie uszkodzić. miałem kilka takich przypadków.

Pozdarwiam
Back to top

jaco777
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 15 Feb 2005 22:38   

Re: Ładowarka dla urządzeń z portem USB

A ja trafiłem na taki układzik. Niestety ja do tej pory nigdzie go nie dostałem w Szczecinie.

Schemat i opisy wszystko mówią.

VB409.jpg
 Description:
0.00
 Filesize:  7.55 KB

VB409.jpg

Back to top

chaka
Poziom 23
Poziom 23

Post#9 15 Feb 2005 23:16   

popak20 wrote:

Ps. nie podłańczać ptrarzaczy MP3 do radia samochodowego do wejścia aux może się uszkodzić. miałem kilka takich przypadków.

Pozdarwiam

Czemu? Nie rozumiem dlaczego cos moglo by sie zepsuc..
Back to top

koval_s
Poziom 15
Poziom 15

Post#10 16 Feb 2005 00:30   

A co może się popsuć, chyba wzmacniacz w autku, jak za duży sygnał dostanie i nastąpi "mały" przester, taki co to wszystkie bezpieczniki pali - przypadłość sprzętu z trzeciego obszaru płatniczego
Back to top

dzemik8
Poziom 13
Poziom 13

Post#11 16 Feb 2005 10:48   

odtwarazcz moze siąść jezeli żle podłaczysz masę np zamienisz z sygnaelm
poniważ nastapi przepływ prądy przez wyjście z masy samochodu. wina za to można obarczyć akumulatoro. mozliwoś poboru dużych pradow nawet szczytowao powyzej 30 A.
a taki odtwarzacz mhh wystarczy około 2-5 amper zby go popsuc i to do tego róznica napięc 12 lub 24 a w odtwarzaczu od 2,4 do 4,7 V To musiało zaboleć odtwarzacz
.
Poleczam w takim wypadku wzmacniasz na wyjściu odtwarzacza o wzmocnieniu jeden i wrazie c€s to no się zfajczy sam tak robielm.
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#12 16 Feb 2005 11:20   

Wszystko było ok podłączone nasa do masy a nie pomysleliście o obciążeni MP3. a co sie rozwaliło? wzmacniacz suchawkowy.
Nie które MP3 pozwalaja na podłączenie a niektóre nie tak jak moja. miałem szczęście że mam ja na gwaracnji i przysłali mi nową bo nie naprawiaja ich. Nie wiem jak jest w polsce czy naprawiaja. ale ja ja kupiłem w niemczech i może dlatego.
Pytali sie czemu sie zepsuła a ja powiedziałem że nie wiem :)
Te urządenia są bardzo delikatne.

Pozdarwiam
Back to top

mrrudzin
Poziom 24
Poziom 24

Post#13 18 Feb 2005 06:55   

A jeżeli podłączymy do wejścia AUX przez kondensator sprzęgający? tak z 47uF powinno wystarczyć. Wtedy żaden prąd dłużej nie popłynie. Zresztą samo radio powinno mieć zaraz na wejściu AUX jakieś kondensatory...

Ale jeśli ktoś pomyli mase z sygnałem... to jezeli odtwarzacz jest zasilany z własnego źródła (bakterii lub akumulatora), to też nic nie powinno sie stać...
Back to top

koval_s
Poziom 15
Poziom 15

Post#14 18 Feb 2005 17:20   

Ale kwasy z tym że siada od podłączenia do samochodu, to co się może dopiero narobić jak podłączymy do wzmaka na 230V taki od wieży, a dopiero by się narobiło jakby podłączył pod jakąś pożądnej mocy nagłośnienie estradowe, takie kity to dzieciom w przedszkolu, ale nie moim dzieciom, bo moje nie dają się na to nabrać, trzeba najpierw patrzeć, patrzeć, patrzeć, patrzeć, a następnie podłączyć poprawnie do właściwych przewodów-złącz, a nie najpierw podłączać, a nóż widelec na których przewodach-złączach "pójdzie", jeśli wcześniej nie poleci odtwarzacz, tematem było ładowanie przez port USB, a nie nieumiejętność podłączania wyjść słuchawkowych do innych urządzeń niż słuchawki, uważam że temat taki banalny z tym ładowaniem, że już wszyscy zeszli na bardziej ciekawe rzeczy, uważam że bardzo prosty układ został zaproponowany że aż głupio by było coś popsuć
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 18 Feb 2005 17:20   

Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 19 Mar 2005 10:59   

a czy do zasilania mp3 playera wystarczyloby gdybym podlaczyl je do gniazda zapalniczki przez LM7805 + oczywiascie odpowiednie wtyczki na koncach :) ?
Back to top

DJpopak;)
Poziom 23
Poziom 23

Post#16 19 Mar 2005 11:32   

pirus555 Można tak zrobić ale musisz zrobić odpowiedni zasilacz bo większość MP3plajerów działą na paluszka czyli na 1,5V a stabilizatotek ten ma 5V.

Pozdarwiam
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Ładowarka dla urządzeń z portem USB
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 1
Similar topics
Intel pracuje nad portem systemu Android dla procesorów x86 (4)
Przenośne ogniwo z portem USB POMOC w budowie. (9)
Komputerowy miernik LC z portem USB (5)
Wiatrowa ładowarka dla urządzeń mobilnych (11)
Ładowanie urządzeń USB z portem mini USB. (60)
Ładowanie urządzeń USB z portem mini USB bez oryginalnych ła (1)
Wyłącznik urządzeń USB (3)
Wyłącznik czasowy dla kilku urządzeń? (4)
Sterownik urządzeń elektrycznych na USB (4)

Page generation time: 0.218 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed