X

LG 42LC51-ZA (LP78A) - Zasilacz EAY34797001 brak 3,4V

17 Feb 2013 14:51 KAkasaki
  • #1 17 Feb 2013 14:51
    kasaki
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Witam, prześledziłem tematy na forum ale nie znalazłem podpowiedzi, otóż LG 42LC51-ZA (LP78A) jest podświetlenie natomiast brak obrazu, stwierdziłem brak napięcia 3,4V w zasilaczu EAY34797001 napięcie przed tranzystorem Q208 Q209 5V. Zmostkowałem więc stabilizatorem tak aby uzyskać owe 3,4V i dalej brak obrazu dźwięk jest.
    Czy ktoś ma jakiś pomysł lub link do schematu zasilacza ?
  • #2 17 Feb 2013 15:00
    piotrusek29
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Link do schematu http://elektrotanya.com/lg_mfl36696930_42lc51-za.pdf/download.html

    Dodano po 2 [minuty]:

    Jeżeli tamtego nie można pobrać to jest też tutaj http://www.manualscenter.us/LG/186821-Lg-42lc51-42lc51-za-Lcd-Tv-Service-Manual
  • #3 17 Feb 2013 15:19
    mirex
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Gwarantujesz, że tam jest schemat zasilacza, czy mam prosić potem o zwrot 10 USD?
    Ehhh ... pomagierzy. ;)
  • #4 17 Feb 2013 16:15
    piotrusek29
    Level 14  
    Helpful post? (0)
    Gwarancji nie dam bo nie ściągałem
  • #5 17 Feb 2013 17:19
    lisek
    Spec od monitorów
    Helpful post? (0)
    Schematu tego zasilacza PLHL-T604A (EAY34797001 ) od LG nie znajdziesz .
    On jest na uniwersalnym druku (pcb EAX32268301/9) i zależnie od stopnia ukompletowania w elementy czynne i bierne i potrzeb co do nap.wyjściowych nosi rózne nazwy. Popatrz
    Link_popatrz na fot.2/z_5_prawa strona
    lub
    Link_na dole foto.

    W niektórych wer. plasm od LG to nap.+3.4V nie jest potrzebne .
    Pisano w kilku postach na forum.

    p.s

    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2152741.html

    Brak obrazu to ... nie tylko brak owych +3,4V.
  • #6 17 Feb 2013 17:23
    lamer.
    Level 33  
    Helpful post? (0)
    piotrusek29 wrote:
    Gwarancji nie dam bo nie ściągałem

    To po co to wklejasz? A potem są pretensje o "wyśmiewane" porady. Gdyby moderatorzy zajmowali się odpowiednio szybko takimi poradami, ironii by nie było.
  • #7 17 Feb 2013 19:31
    kasaki
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Napięcie 3,4V jest doprowadzone do modułu LP78A / PP78A EAX32572503/(1) wersja softu 37LC41-ZA v:3.09
    Pozostałe napięcia w zasilaczu są ok elektrolity powymieniane z opisu właściciela obraz pogarszał się stopniowo aż zanikł, po dprowadzeniu tego nap. efekt taki sam, czyżby płyta główna padła?
  • #8 17 Feb 2013 19:52
    lisek
    Spec od monitorów
    Helpful post? (0)
    Quote:
    brak obrazu, dzwiek jest


    Daj sobie spokój z Main.!
    Poczytaj (na forum ) i pomierz co nieco na T-Con 6870C-0119A dla matrycy LC420WX6-SLA1

    p.s
    tak to chyba jest robione +3.4V na ssb
    -baza tranzystora jest podłączona pod pin. 2(z lewej str.( złacza) CN800
    sprawdz skad jest sterowana baza tranzystora i czy czasem nie ma przerw w ukł.,że nie wydaje tego napięcia
    LG 42LC51-ZA (LP78A) - Zasilacz EAY34797001 brak 3,4V
  • #9 17 Feb 2013 20:02
    mirex
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    lisek wrote:
    Schematu tego zasilacza PLHL-T604A (EAY34797001 ) od LG nie znajdziesz .
    On jest na uniwersalnym druku (pcb EAX32268301/9) i zależnie od stopnia ukompletowania w elementy czynne i bierne i potrzeb co do nap.wyjściowych nosi rózne nazwy. Popatrz
    Link_popatrz na fot.2/z_5_prawa strona
    lub
    Link_na dole foto.

    W niektórych wer. plasm od LG to nap.+3.4V nie jest potrzebne .
    Pisano w kilku postach na forum.

    p.s

    http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2152741.html

    Brak obrazu to ... nie tylko brak owych +3,4V.


    A po co mu te obrazki? Ma moduł, w naturze, przed oczami.
  • #10 18 Mar 2013 16:54
    kasaki
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam, długo nie zajmowałem się tym problemem ale wracam i chcę zakończyć sprawę.
    Kolega Lisek miał rację! Logika CTRL T-Con LC420WX6-SLA1 6870C-0119A jest uszkodzona. Konkretnie bezpiecznik F1 spalony i uszkodzony układ TPS65161 SMD na L1 jest 3,3V natomiast na L2 12V powinno być chyba ok 18V.
    Jeżeli ktoś już wymieniał ten układ TPS65161 proszę o info czy to ruszyło po wymianie
  • #11 18 Mar 2013 17:08
    mirex
    Level 43  
    Helpful post? (0)
    Mnie nie ruszyło. Było jeszcze coś innego. ;)
    Ale koledze się udało. Poszedł od kopa.
  • #12 20 Mar 2013 12:44
    kasaki
    Level 9  
    Topic author Helpful post? (+1)
    Układ TPS65161 wymieniony TV LG 42LC51-ZA Działa !

    Ps.
    Myślę że te forum schodzi na psy wielu serwisantów nie pisze nic wręcz wprowadza w błąd z obawy utraty środków do życia.
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products