Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

satel 10 - konfiguracja satel 10


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> satel 10 - konfiguracja satel 10
Autor
Wiadomość
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#1 Post autora tematu 26 Lut 2013 22:27   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Witam,


Posiadam następującą instalację Satela:

- centralę CA-10 P+
- 10 czujek
- 1 kontrakton (brama garazowa)
- manipulator LCD
- manipulator LED

Podłączyłem 10 czujek (8 na płycie, 1 na manip. LCD, 1 na manip LED)

Jeden manipulator (LCD) zamontowałem w domu przy wejściu głównym, a drugi manipulator (LED) zamontowałem w garażu.
Ponieważ są dwa manipulatory to są dwie strefy. Strefa 1 to LCD a strefa 2 to manipulator LED.

W systemie mam ustawione dwie strefy zawierające te same czujki. Ustawiłem, aby wszystkie czujki były pokazywane na minipulatorach.


Żeby uprościć użytkowanie dla domowników, chciałbym, aby można było załączać i wyłączać czuwanie alarmu na którymkolwiek manipulatorze tzn. np. włączyć na LED a wyłączyć na LCD, włączyć na LCD wyłączyć na LED, itp.
Ale bez użycia dodatkowej klawiszologi w postaci funkcji GOTO (dla domowników jest to nie do nauczenia).
W załączeniu plik prog.

dzieki pozdrawiam

Dodano po 21 [minuty]:

dodałem plik prog. z rozszerzeniem zapisany jako .jpg trzeba pozniej zmienic na
"Satel 10_Leon_prog.c06"i do prog DLOAD10
Powrót do góry
   
bhtom
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 23 Wrz 2004
Posty: 1659
Miasto: Tomaszów Mazowiecki

Post#2 26 Lut 2013 23:53   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Witam,

A gdzie ten plik? :)

Pozdrawiam.

PS: Z tego co się orientuję można przypisać osobne hasła dla stref. Tak będzie chyba najprościej (każdy użytkownik będzie miał dwa hasła - po jednym dla każdej strefy).
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Lut 2013 23:53   





Powrót do góry
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1534
Miasto: Warszawa

Post#3 27 Lut 2013 11:29   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Możesz tak zrobić bez funkcji GO TO. Musisz do tych 2 stref wpisać to samo -te same linie i w tych dwóch klawiaturach wpisać to samo hasło użytkownika w każdej oddzielnie. Robiłem też na tej centralce prosty podział na strefy (bez GO TO) , wtedy używałem takiej funkcji "wejścia blokowane podczas załączenia czuwania " i z działało poprawnie czyli była np. strefa parter i strefa piętro , strefa piętro załączała czujniki na parterze a te na piętrze były blokowane podczas czuwania natomiast strefa parter załączała wszystkie .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2013 11:29   





Powrót do góry
   
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#4 Post autora tematu 27 Lut 2013 11:45   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


dzieki za info ,nie moge podłaczyc pliku szkoda,
moze ktos podpowie jak to zrobic
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2013 11:45   





Powrót do góry
   
pkhenr
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Mar 2006
Posty: 1927
Miasto: Kraków

Post#5 27 Lut 2013 14:27   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Nie ma co podłączać pliku , humek Ci dobrze napisał też tak często robię .Nie jest to podział na strefy ale na części. Można załączyć całość jednym kodem lub załączyć tylko np.piętro jeżeli odznaczysz w" wejściach blokowanych" w str.1 i str. 2 jako blokowane (czujniki na piętrze ).Możesz zadzwonić to Cię przez telefon poprowadzę 602859536.
Powrót do góry
   
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#6 Post autora tematu 27 Lut 2013 20:47   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Dzieki bardzo za tel. Jeśli podałbyś email to mógłbym wysłać plik do sprawdzenia.

pozd.
Powrót do góry
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1534
Miasto: Warszawa

Post#7 28 Lut 2013 18:01   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Szanowny autorze posta !! zapinasz do płytki rezystory 2,2Kom i ustawiasz wejścia na EOL (oczywiście jak wszystko Tobie ruszy zmienisz sobie te EOL na 2EOL/NC i podłączysz z 2 rezystorami w czujnikach po 1,1Kom )Jak masz zapięte na listwach te 2,2Kom to możesz sobie je dla testu naruszać i będzie centrala czytać naruszenie wejścia a nie sabotaż. NASTĘPNIE programujesz 2 strefy jedna wszystkie czujniki drugą z czujnikami które sa blokowane podczas czuwania .Podpinasz do OUT 1 żaróweczkę lub jakiś "brzęczyk" na 12V jako wskaźnik alarmu.Włączasz strefę 1 w czuwanie i zwierając rezystory na wejściach robisz naruszenie czyli alarm.W strefie 1 wszystkie naruszenia powinny robić alarm natomiast jak załączysz strefę 2 z tymi czujnikami blokowanymi podczas czuwania to te wejścia które maja opcje zablokowanych podczas czuwania nie powinny wywołując alarmu.Prościej już wytłumaczyć się nie da Gotowego pliku nikt Ci tu nie wyśle bo forum ma być pomocne i w/g niektórych "utrzymywać odpowiedni poziom techniczny" a nie wysyłać "gotowce" do załadowania i uruchomienia systemu.Ja tylko przytoczyłem cudze zapatrywania , sorry.
Powrót do góry
   
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 21 Lut 2011
Posty: 4
Miasto: Łódź

Post#8 Post autora tematu 28 Lut 2013 23:10   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Bardzo dziękuję za rzetelną i wyczerpującą podpowiedź, na pewno skorzystam. Co do pliku to nie chce "gotowca" tylko żeby ktoś zobaczył co robię źle. Może prog. jest ok tylko ustawienia adresów w manipulatorach tzw. zworkologia ??
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2013 23:10   





Powrót do góry
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 13 Maj 2004
Posty: 1534
Miasto: Warszawa

Post#9 01 Mar 2013 13:54   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Masz tam automatyczne wykrywanie adresów o ile pamietam FS124 i jeszcze FS111 .Resztę poćwicz sam a pewno sie uda.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Zabezpieczenia Stacjonarne -> satel 10 - konfiguracja satel 10
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Konfiguracja wejść Satel Versa 15 (9)
Konfiguracja modułu Satel GPRS-T2 (2)
integra satel jaka konfiguracja?? (2)
dload10 ,a konfiguracja z manipulatorów (Satel) (4)
Satel Versa 10 konfiguracja (7)
Satel GPRS - T2 Konfiguracja (2)
SATEL ca-10, kompakt-5 i satel re-4k Jak podłączyć (13)
satel Ca6 i czujki satel aqua plus (4)
Aqualuna satel konfiguracja czujki (3)
Satel CA 10 - konfiguracja wejść/wyjść. (15)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS