Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

satel 10 - konfiguracja satel 10


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> satel 10 - konfiguracja satel 10
Author
Message
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Feb 2011
Posts: 4
Location: Łódź

Post#1 Post from the author of the topic 26 Feb 2013 21:27   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Witam,


Posiadam następującą instalację Satela:

- centralę CA-10 P+
- 10 czujek
- 1 kontrakton (brama garazowa)
- manipulator LCD
- manipulator LED

Podłączyłem 10 czujek (8 na płycie, 1 na manip. LCD, 1 na manip LED)

Jeden manipulator (LCD) zamontowałem w domu przy wejściu głównym, a drugi manipulator (LED) zamontowałem w garażu.
Ponieważ są dwa manipulatory to są dwie strefy. Strefa 1 to LCD a strefa 2 to manipulator LED.

W systemie mam ustawione dwie strefy zawierające te same czujki. Ustawiłem, aby wszystkie czujki były pokazywane na minipulatorach.


Żeby uprościć użytkowanie dla domowników, chciałbym, aby można było załączać i wyłączać czuwanie alarmu na którymkolwiek manipulatorze tzn. np. włączyć na LED a wyłączyć na LCD, włączyć na LCD wyłączyć na LED, itp.
Ale bez użycia dodatkowej klawiszologi w postaci funkcji GOTO (dla domowników jest to nie do nauczenia).
W załączeniu plik prog.

dzieki pozdrawiam

Dodano po 21 [minuty]:

dodałem plik prog. z rozszerzeniem zapisany jako .jpg trzeba pozniej zmienic na
"Satel 10_Leon_prog.c06"i do prog DLOAD10

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Feb 2013 21:27   





Back to top
   
bhtom
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 23 Sep 2004
Posts: 2016
Location: Tomaszów Mazowiecki

Post#2 26 Feb 2013 22:53   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Witam,

A gdzie ten plik? Smile

Pozdrawiam.

PS: Z tego co się orientuję można przypisać osobne hasła dla stref. Tak będzie chyba najprościej (każdy użytkownik będzie miał dwa hasła - po jednym dla każdej strefy).

Helpful message? + -

Back to top
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 May 2004
Posts: 1529
Location: Warszawa

Post#3 27 Feb 2013 10:29   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Możesz tak zrobić bez funkcji GO TO. Musisz do tych 2 stref wpisać to samo -te same linie i w tych dwóch klawiaturach wpisać to samo hasło użytkownika w każdej oddzielnie. Robiłem też na tej centralce prosty podział na strefy (bez GO TO) , wtedy używałem takiej funkcji "wejścia blokowane podczas załączenia czuwania " i z działało poprawnie czyli była np. strefa parter i strefa piętro , strefa piętro załączała czujniki na parterze a te na piętrze były blokowane podczas czuwania natomiast strefa parter załączała wszystkie .

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Feb 2013 10:29   





Back to top
   
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Feb 2011
Posts: 4
Location: Łódź

Post#4 Post from the author of the topic 27 Feb 2013 10:45   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


dzieki za info ,nie moge podłaczyc pliku szkoda,
moze ktos podpowie jak to zrobic

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Feb 2013 10:45   





Back to top
   
pkhenr
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 11 Mar 2006
Posts: 1931
Location: Kraków

Post#5 27 Feb 2013 13:27   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Nie ma co podłączać pliku , humek Ci dobrze napisał też tak często robię .Nie jest to podział na strefy ale na części. Można załączyć całość jednym kodem lub załączyć tylko np.piętro jeżeli odznaczysz w" wejściach blokowanych" w str.1 i str. 2 jako blokowane (czujniki na piętrze ).Możesz zadzwonić to Cię przez telefon poprowadzę 602859536.

Helpful message? + -

Back to top
   
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Feb 2011
Posts: 4
Location: Łódź

Post#6 Post from the author of the topic 27 Feb 2013 19:47   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Dzieki bardzo za tel. Jeśli podałbyś email to mógłbym wysłać plik do sprawdzenia.

pozd.

Helpful message? + -

Back to top
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 May 2004
Posts: 1529
Location: Warszawa

Post#7 28 Feb 2013 17:01   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Szanowny autorze posta !! zapinasz do płytki rezystory 2,2Kom i ustawiasz wejścia na EOL (oczywiście jak wszystko Tobie ruszy zmienisz sobie te EOL na 2EOL/NC i podłączysz z 2 rezystorami w czujnikach po 1,1Kom )Jak masz zapięte na listwach te 2,2Kom to możesz sobie je dla testu naruszać i będzie centrala czytać naruszenie wejścia a nie sabotaż. NASTĘPNIE programujesz 2 strefy jedna wszystkie czujniki drugą z czujnikami które sa blokowane podczas czuwania .Podpinasz do OUT 1 żaróweczkę lub jakiś "brzęczyk" na 12V jako wskaźnik alarmu.Włączasz strefę 1 w czuwanie i zwierając rezystory na wejściach robisz naruszenie czyli alarm.W strefie 1 wszystkie naruszenia powinny robić alarm natomiast jak załączysz strefę 2 z tymi czujnikami blokowanymi podczas czuwania to te wejścia które maja opcje zablokowanych podczas czuwania nie powinny wywołując alarmu.Prościej już wytłumaczyć się nie da Gotowego pliku nikt Ci tu nie wyśle bo forum ma być pomocne i w/g niektórych "utrzymywać odpowiedni poziom techniczny" a nie wysyłać "gotowce" do załadowania i uruchomienia systemu.Ja tylko przytoczyłem cudze zapatrywania , sorry.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Feb 2013 17:01   





Back to top
   
arkadiopt
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 21 Feb 2011
Posts: 4
Location: Łódź

Post#8 Post from the author of the topic 28 Feb 2013 22:10   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Bardzo dziękuję za rzetelną i wyczerpującą podpowiedź, na pewno skorzystam. Co do pliku to nie chce "gotowca" tylko żeby ktoś zobaczył co robię źle. Może prog. jest ok tylko ustawienia adresów w manipulatorach tzw. zworkologia ??

Helpful message? + -

Back to top
   
humek
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 13 May 2004
Posts: 1529
Location: Warszawa

Post#9 01 Mar 2013 12:54   

Re: satel 10 - konfiguracja satel 10


Masz tam automatyczne wykrywanie adresów o ile pamietam FS124 i jeszcze FS111 .Resztę poćwicz sam a pewno sie uda.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Stationary Security -> satel 10 - konfiguracja satel 10
Page 1 of 1
Similar topics
Satel WRL128 - Satel WRL 128 nie zawsze wysyła SMS-y (10)
Satel/Versa5 - Instalacja centrali Satel Versa 5 - porady (9)
Satel Luna - Jak wyłączyć oświetlenie czujki - Satel CA 10 (19)
satel Ca6 i czujki satel aqua plus (4)
Satel - Programowanie pilota sterownik Satel RX24k (1)
SATEL ca-10, kompakt-5 i satel re-4k Jak podłączyć (13)
satel - dobór komponentów systemu satel (7)
Satel GPRS - T2 Konfiguracja (2)
Satel Versa 10 konfiguracja (7)
dload10 ,a konfiguracja z manipulatorów (Satel) (4)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.078 seconds

elektroda.pl topic RSS feed