Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Dlaczego prąd trójfazowy?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Dlaczego prąd trójfazowy? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
donkiller
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Gliwice
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 16
Ocena postów: 3
donkiller
Poziom 6
Post#1 02 Mar 2013 12:37  Autor tematu   

Dlaczego prąd trójfazowy?


Witam.

Jestem początkujący w temacie elektrotechniki. Nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujący temat: dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy??? Czytalem co nieco na wikipedi o 3 fazach, ale nie mogę znaleźć zadowalającej mnie odpowiedzi dzięki której zrozumiałbym o co konkretnie chodzi z tymi 3 fazami tego prądu, który jest przesyłany... Proszę o jak najbardziej łopatologiczne opisanie problemu dlaczego jest tak a nie inaczej i z czym to się wiąże. Dziękuję

Oceń post: + +3 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
excray
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: z globalnej wioski
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2803
Pomógł: 330
Ocena postów: 63
excray
Poziom 23
Post#2 02 Mar 2013 13:48    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Im mniej faz tym lepiej - mniejsze wydatki na linie energetyczne a z kolei 3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
12pawel
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1666
Pomógł: 127
Ocena postów: 50
12pawel
Poziom 22
Post#3 02 Mar 2013 17:07    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 2923
Pomógł: 109
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Post#4 02 Mar 2013 17:23    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


donkiller napisał:
dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy???

Zapoznaj się z biografią Edisona i Tesli. :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
donkiller
Poziom 6
Poziom 6
Miasto: Gliwice
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 16
Ocena postów: 3
donkiller
Poziom 6
Post#5 02 Mar 2013 18:01  Autor tematu   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A czy bardziej szczegółowo ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat???

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fanatic93
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Rybnik
Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 96
Pomógł: 4
fanatic93
Poziom 12
Post#6 02 Mar 2013 19:06    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Jest to czysta praktyka i ekonomia. Już bodajże sam Tesla stwierdził, że linia przesyłowa 3fazowa ma największy stosunek wydajności do ekonomiczności sieci elektrycznej.

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
INTOUCH
Poziom 22
Poziom 22
Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1569
Pomógł: 96
Ocena postów: 6
INTOUCH
Poziom 22
Post#7 02 Mar 2013 19:59    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
brofran
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Ruda Slaska
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 1958
Pomógł: 113
Ocena postów: 35
brofran
Poziom 22
Post#8 02 Mar 2013 20:15    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

A gdzie to takie linie pobudowano ??

Oceń post: + -1 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Strumien swiadomosci swia
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Polska
Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 7601
Pomógł: 361
Strumien swiadomosci swia
Poziom 25
Post#9 02 Mar 2013 20:30    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Kolego energia powstaje w generatorach które sa przeminnikami energi mechanicznej na elektryczną.
Żeby odwzorować tą energie zastosowano maszyny zwane silnikami elektrycznymi.
Zeby znów mieć do dyspozycji energie mechaniczną trzeba odwzorowac ruch wirowy prądnicy.
Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.

Dlatego prąd tworzony jest równolegle w 3 uzwojeniach , jednak uzwojenia te sa przesunięte o 120'. W silniku i prądnicy tak samo.

Oceń post: + +2 -
Powrót do góry
excray
Poziom 23
Poziom 23
Miasto: z globalnej wioski
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2803
Pomógł: 330
Ocena postów: 63
excray
Poziom 23
Post#10 02 Mar 2013 20:33    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


brofran napisał:
A gdzie to takie linie pobudowano ??

Między Polską a szwecją.

12pawel napisał:
Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Mówimy o historii energetyki, jej początkach a nie o czasach współczesnych.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
mn997
Poziom 15
Poziom 15
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 205
Pomógł: 13
mn997
Poziom 15
Post#11 02 Mar 2013 21:09    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
czesiu
Poziom 22
Poziom 22
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1501
Pomógł: 183
Ocena postów: 39
czesiu
Poziom 22
Post#12 02 Mar 2013 21:20    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


mn997 napisał:
INTOUCH napisał:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Ano można odpowiednimi tyrystorami. Np w Polsce powstanie (mam nadzieję) ta inwestycja:
http://www.rynekinfrastruktury.pl/artykul/63/1/most-elektroenergetyczny-polska-litwa-abb-z-kontraktem-o-wartosci-110-mln-dol.html
A zasadniczo linie prądu stałego powstają tam gdzie nie można postawić linii napowietrznych np. po dnie morza. Długa linia kablowa ma zbyt dużą pojemność i pobierana przez nią moc bierna przekreśla sens ekonomiczny połączenia AC.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Mława
Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3686
Pomógł: 276
opamp
Użytkownik obserwowany
Post#13 02 Mar 2013 21:21    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Przetwornice i transformator i mamy 400kV AC :)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fanatic93
Poziom 12
Poziom 12
Miasto: Rybnik
Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 96
Pomógł: 4
fanatic93
Poziom 12
Post#14 02 Mar 2013 23:56    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.


Z tego co ja wiem, to od mniej więcej 800kV, a linia przesyłowa między Polską a Szwecją ma 1MV

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany
Miasto: Mława
Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3686
Pomógł: 276
opamp
Użytkownik obserwowany
Post#15 03 Mar 2013 00:43    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Trochę o HVDC dane na podstawie PSE:
Moc znamionowa - 600MW
Napięcie po stronie DC - 450kV
Napięcie po stronie AC - 400kV
Max. moc(temp.zewn.<20C) - 720MW
Maksymalny prąd ciągły -1400A
Przekształtnik - mostek tyrystorowy 12-pulsowy
Całkowita liczba tyrystorów - 792
Chłodzenie - woda+gikol
Filtry harmonicznych - 11,13 typu ConTune; 24, 36 konwencjonalne
Transformatory przekształtnikowe - 3 transformatory jednofazowe, 3-uzwojeniowe o mocy 236MVA każdy

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Strumien swiadomosci swia
Poziom 25
Poziom 25
Miasto: Polska
Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 7601
Pomógł: 361
Strumien swiadomosci swia
Poziom 25
Post#16 03 Mar 2013 12:55    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Coście się tak uczepili kabli DC?
Przecież wiadomo że kable AC to tylko na krótie dystanse z przekroczenia In, prądem pojemnościowym.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
zgryźliwy
Poziom 1
Poziom 1
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 1
Ocena postów: 1
zgryźliwy
Poziom 1
Post#17 26 Maj 2013 11:21    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Odpowiedź, że cytuję "Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem ..." jest powiedzmy taka sobie, tj. nieprecyzyjna i nie dająca jasnej odpowiedzi, tylko coś w domyśle.
Początkujący kolega, ani nawet profesor nie znając kosztów sam sobie nie policzy. Po drugie w historycznych czasach podejmowania decyzji koszty mogły być inne, a teraz koszty zmiany systemu są oczywiście inne, na dodatek teraz są koszty dopasowania się z prądem stałym do systemu trójfazowego. Myślę, że na forum technicznym wypowiedzi muszą być ściślejsze. Z samego wzoru na moc czynną linii trójfazowej 3 * Uf * I * cosφ ( napięcie celowo fazowe ) nijak nie wynika, że miałaby ona być lepsza od trzech przewodów z prądem stałym 3 x U * I. Tyle, że przy prądzie stałym trzeba dla zamknięcia obwodu mieć przewód powrotny, czyli, że trzeba dwa razy więcej drutu. Porównywalna linia prądu stałego musiałaby mieć 6 przewodów zamiast 3 przewody 3f, w których suma prądów jest ( mniej więcej ) równa zero i przewodów powrotnych nie trzeba. Poza tym w tamtych czasach nie było tyrystorów i możliwości uzyskania wysokiego napięcia stałego na skalę przemysłową pewnie były trudniejsze. Na prądzie zmiennym sprawa jest jasna - mamy transformatory podwyższające napięcie i zmniejszające prąd. Pierwsza linia Doliwo-Dobrowolskiego ( za wikipedią ) miała napięcie 20 kV. 20 kV/220 V= 91, czyli prąd przesyłany na transformowanym napięciu będzie mniejszy 91 razy. Czyli zdecydowały: łatwość konstrukcji maszyn wirujących 3f, łatwość transformacji na prądzie zmiennym i brak konieczności stosowania przewodów powrotnych. W zamian mamy problemy z mocą bierną i tzw. linią długą, ale z tym umiemy sobie radzić.

Oceń post: + +1 -
Powrót do góry
jarek_lnx
Poziom 24
Poziom 24
Miasto: warszawa
Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 5846
Pomógł: 860
Ocena postów: 416
jarek_lnx
Poziom 24
Post#18 26 Maj 2013 14:06    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia napisał:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.

Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie że mniej niż trzy się nie da.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Quarz
Poziom 26
Poziom 26
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14827
Pomógł: 1635
Quarz
Poziom 26
Post#19 26 Maj 2013 15:59    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


jarek_lnx napisał:
excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia napisał:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.
Zamiast pustych słów proszę o dowód, iż przy przesunięciu napięć w dwóch fazach o 90° - elektrycznych - da się uzyskać w silniku indukcyjnym wirujące pole magnetyczne.

jarek_lnx napisał:
Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie, że mniej niż trzy się nie da.
A da się, przecież wystarczą do przesyłu energii elektrycznej tylko dwa przewody.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Dlaczego prąd trójfazowy?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zadanie prąd trójfazowy połączenie trójkąt gwiazda (1)
Jaki prąd w żyle N? Układ trójfazowy. Jak obliczyć? (3)
Transformator trójfazowy, dlaczego woltomierz o klasie 0.2? (1)
trójfazowy transformator - dlaczego odkształca napięcie? (3)
Dlaczego czasami nie płynie prąd? (7)
Dlaczego prąd w obwodzie płynie od plusa do minusa? (5)
Sterowanie silnikiem. Prąd nie rośnie. Dlaczego? (1)
Dlaczego prąd maleje? Podłączenie miernika uniwersalnego do baterii. (11)
Telefony CB i MB. Dlaczego przy podniesionych słuchawkach prąd jest większy? (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS