Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Dlaczego prąd trójfazowy?


  Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox ->Dlaczego prąd trójfazowy? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
donkiller
Level 6
Location: Gliwice
Joined: 05 Dec 2009
Posts: 16
Post rating: 7
donkiller
Level 6
Post#1 02 Mar 2013 12:37Positive voted  Topic author   

Dlaczego prąd trójfazowy?


Witam.

Jestem początkujący w temacie elektrotechniki. Nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujący temat: dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy??? Czytalem co nieco na wikipedi o 3 fazach, ale nie mogę znaleźć zadowalającej mnie odpowiedzi dzięki której zrozumiałbym o co konkretnie chodzi z tymi 3 fazami tego prądu, który jest przesyłany... Proszę o jak najbardziej łopatologiczne opisanie problemu dlaczego jest tak a nie inaczej i z czym to się wiąże. Dziękuję

Helpful post? + +7
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
excray
Level 37
Location: z globalnej wioski
Joined: 05 Jan 2003
Posts: 3098
Helped: 381
Post rating: 98
excray
Level 37
Post#2 02 Mar 2013 13:48    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Im mniej faz tym lepiej - mniejsze wydatki na linie energetyczne a z kolei 3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Helpful post? + -3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
12pawel
Level 33
Location: Olsztyn
Joined: 09 Dec 2008
Posts: 2090
Helped: 171
Post rating: 84
12pawel
Level 33
Post#3 02 Mar 2013 17:07    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray wrote:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Helpful post? + +1
Back to top
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Joined: 11 Dec 2011
Posts: 3686
Helped: 130
Post rating: 102
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Post#4 02 Mar 2013 17:23    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


donkiller wrote:
dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy???

Zapoznaj się z biografią Edisona i Tesli. :)

Helpful post? + 0
Back to top
donkiller
Level 6
Location: Gliwice
Joined: 05 Dec 2009
Posts: 16
Post rating: 7
donkiller
Level 6
Post#5 02 Mar 2013 18:01  Topic author   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A czy bardziej szczegółowo ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat???

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
fanatic93
Level 12
Location: Rybnik
Joined: 04 Apr 2011
Posts: 96
Helped: 4
fanatic93
Level 12
Post#6 02 Mar 2013 19:06    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Jest to czysta praktyka i ekonomia. Już bodajże sam Tesla stwierdził, że linia przesyłowa 3fazowa ma największy stosunek wydajności do ekonomiczności sieci elektrycznej.

Helpful post? + 0
Back to top
INTOUCH
Level 30
Joined: 22 Dec 2007
Posts: 1580
Helped: 96
Post rating: 10
INTOUCH
Level 30
Post#7 02 Mar 2013 19:59    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

Helpful post? + -1
Back to top
brofran
Level 32
Location: Warka
Joined: 21 Jan 2003
Posts: 2285
Helped: 143
Post rating: 65
brofran
Level 32
Post#8 02 Mar 2013 20:15    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH wrote:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

A gdzie to takie linie pobudowano ??

Helpful post? + -3
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Strumien swiadomosci s...
Level 41
Location: Bochnia
Joined: 05 Apr 2010
Posts: 8547
Helped: 396
Post rating: 72
Strumien swiadomosci swia
Level 41
Post#9 02 Mar 2013 20:30    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Kolego energia powstaje w generatorach które sa przeminnikami energi mechanicznej na elektryczną.
Żeby odwzorować tą energie zastosowano maszyny zwane silnikami elektrycznymi.
Zeby znów mieć do dyspozycji energie mechaniczną trzeba odwzorowac ruch wirowy prądnicy.
Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.

Dlatego prąd tworzony jest równolegle w 3 uzwojeniach , jednak uzwojenia te sa przesunięte o 120'. W silniku i prądnicy tak samo.

Helpful post? + +3
Back to top
excray
Level 37
Location: z globalnej wioski
Joined: 05 Jan 2003
Posts: 3098
Helped: 381
Post rating: 98
excray
Level 37
Post#10 02 Mar 2013 20:33    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


brofran wrote:
A gdzie to takie linie pobudowano ??

Między Polską a szwecją.

12pawel wrote:
Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Mówimy o historii energetyki, jej początkach a nie o czasach współczesnych.

Helpful post? + 0
Back to top
mn997
Level 16
Joined: 21 Aug 2008
Posts: 197
Helped: 13
mn997
Level 16
Post#11 02 Mar 2013 21:09    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH wrote:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
czesiu
Level 32
Location: Bełchatów
Joined: 07 May 2003
Posts: 1529
Helped: 191
Post rating: 45
czesiu
Level 32
Post#12 02 Mar 2013 21:20    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


mn997 wrote:
INTOUCH wrote:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Ano można odpowiednimi tyrystorami. Np w Polsce powstanie (mam nadzieję) ta inwestycja:
http://www.rynekinfrastruktury...em-o-wartosci-110-mln-dol.html
A zasadniczo linie prądu stałego powstają tam gdzie nie można postawić linii napowietrznych np. po dnie morza. Długa linia kablowa ma zbyt dużą pojemność i pobierana przez nią moc bierna przekreśla sens ekonomiczny połączenia AC.

Helpful post? + 0
Back to top
opamp
Użytkownik obserwowany
Location: Mława
Joined: 02 Oct 2011
Posts: 3679
Helped: 263
Post rating: 13
opamp
Użytkownik obserwowany
Post#13 02 Mar 2013 21:21    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Przetwornice i transformator i mamy 400kV AC :)

Helpful post? + 0
Back to top
fanatic93
Level 12
Location: Rybnik
Joined: 04 Apr 2011
Posts: 96
Helped: 4
fanatic93
Level 12
Post#14 02 Mar 2013 23:56    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH wrote:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.


Z tego co ja wiem, to od mniej więcej 800kV, a linia przesyłowa między Polską a Szwecją ma 1MV

Helpful post? + 0
Back to top
opamp
Użytkownik obserwowany
Location: Mława
Joined: 02 Oct 2011
Posts: 3679
Helped: 263
Post rating: 13
opamp
Użytkownik obserwowany
Post#15 03 Mar 2013 00:43    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Trochę o HVDC dane na podstawie PSE:
Moc znamionowa - 600MW
Napięcie po stronie DC - 450kV
Napięcie po stronie AC - 400kV
Max. moc(temp.zewn.<20C) - 720MW
Maksymalny prąd ciągły -1400A
Przekształtnik - mostek tyrystorowy 12-pulsowy
Całkowita liczba tyrystorów - 792
Chłodzenie - woda+gikol
Filtry harmonicznych - 11,13 typu ConTune; 24, 36 konwencjonalne
Transformatory przekształtnikowe - 3 transformatory jednofazowe, 3-uzwojeniowe o mocy 236MVA każdy

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Strumien swiadomosci s...
Level 41
Location: Bochnia
Joined: 05 Apr 2010
Posts: 8547
Helped: 396
Post rating: 72
Strumien swiadomosci swia
Level 41
Post#16 03 Mar 2013 12:55    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Coście się tak uczepili kabli DC?
Przecież wiadomo że kable AC to tylko na krótie dystanse z przekroczenia In, prądem pojemnościowym.

Helpful post? + 0
Back to top
zgryźliwy
Level 1
Joined: 26 May 2013
Posts: 1
Post rating: 3
zgryźliwy
Level 1
Post#17 26 May 2013 11:21    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Odpowiedź, że cytuję "Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem ..." jest powiedzmy taka sobie, tj. nieprecyzyjna i nie dająca jasnej odpowiedzi, tylko coś w domyśle.
Początkujący kolega, ani nawet profesor nie znając kosztów sam sobie nie policzy. Po drugie w historycznych czasach podejmowania decyzji koszty mogły być inne, a teraz koszty zmiany systemu są oczywiście inne, na dodatek teraz są koszty dopasowania się z prądem stałym do systemu trójfazowego. Myślę, że na forum technicznym wypowiedzi muszą być ściślejsze. Z samego wzoru na moc czynną linii trójfazowej 3 * Uf * I * cosφ ( napięcie celowo fazowe ) nijak nie wynika, że miałaby ona być lepsza od trzech przewodów z prądem stałym 3 x U * I. Tyle, że przy prądzie stałym trzeba dla zamknięcia obwodu mieć przewód powrotny, czyli, że trzeba dwa razy więcej drutu. Porównywalna linia prądu stałego musiałaby mieć 6 przewodów zamiast 3 przewody 3f, w których suma prądów jest ( mniej więcej ) równa zero i przewodów powrotnych nie trzeba. Poza tym w tamtych czasach nie było tyrystorów i możliwości uzyskania wysokiego napięcia stałego na skalę przemysłową pewnie były trudniejsze. Na prądzie zmiennym sprawa jest jasna - mamy transformatory podwyższające napięcie i zmniejszające prąd. Pierwsza linia Doliwo-Dobrowolskiego ( za wikipedią ) miała napięcie 20 kV. 20 kV/220 V= 91, czyli prąd przesyłany na transformowanym napięciu będzie mniejszy 91 razy. Czyli zdecydowały: łatwość konstrukcji maszyn wirujących 3f, łatwość transformacji na prądzie zmiennym i brak konieczności stosowania przewodów powrotnych. W zamian mamy problemy z mocą bierną i tzw. linią długą, ale z tym umiemy sobie radzić.

Helpful post? + +3
Back to top
jarek_lnx
Level 42
Location: warszawa
Joined: 07 Jun 2006
Posts: 6901
Helped: 1113
Post rating: 529
jarek_lnx
Level 42
Post#18 26 May 2013 14:06    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray wrote:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia wrote:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.

Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie że mniej niż trzy się nie da.

Helpful post? + 0
Back to top
Quarz
Level 43
Location: -... -.--
Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14812
Helped: 1636
Quarz
Level 43
Post#19 26 May 2013 15:59    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


jarek_lnx wrote:
excray wrote:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia wrote:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.
Zamiast pustych słów proszę o dowód, iż przy przesunięciu napięć w dwóch fazach o 90° - elektrycznych - da się uzyskać w silniku indukcyjnym wirujące pole magnetyczne.

jarek_lnx wrote:
Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie, że mniej niż trzy się nie da.
A da się, przecież wystarczą do przesyłu energii elektrycznej tylko dwa przewody.

Helpful post? + 0
Back to top
NMike
Level 12
Location: Olsztyn
Joined: 26 Jul 2006
Posts: 66
Post rating: 2
NMike
Level 12
Post#20 26 Nov 2015 09:50    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A ja sie zastanawiam, ile maksymalnie amperów można pociągnąć z "domowej" sieci 3-f?
Mam na oku kompresor do piaskowania, ale nie wiem, czy sieć to udźwignie.

Helpful post? + -1
Back to top
Atreyu Makiavel
Level 34
Joined: 28 Mar 2011
Posts: 3400
Helped: 102
Atreyu Makiavel
Level 34
Post#21 26 Nov 2015 13:54    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Zależy od tego jakiej wartości masz główne zabzpieczenie. W umowie masz też wpisane za jakiej mocy przyłącze płacisz.

Helpful post? + 0
Back to top
NMike
Level 12
Location: Olsztyn
Joined: 26 Jul 2006
Posts: 66
Post rating: 2
NMike
Level 12
Post#22 26 Nov 2015 14:15    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A zazwyczaj jak to wyglada? Standardowy domek na osiedlu jednorodzinnych chałupek

Helpful post? + -1
Back to top
Atreyu Makiavel
Level 34
Joined: 28 Mar 2011
Posts: 3400
Helped: 102
Atreyu Makiavel
Level 34
Post#23 26 Nov 2015 14:32    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Czytać ze zrozumieniem, szczególnie drugie zdanie mojej ostatniej wypowiedzi.

Helpful post? + 0
Back to top
NMike
Level 12
Location: Olsztyn
Joined: 26 Jul 2006
Posts: 66
Post rating: 2
NMike
Level 12
Post#24 26 Nov 2015 14:34    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Można sprawdzić, gdy ma sie do tego dostęp. Nie mam i dlatego pytam, jak to zazwyczaj bywa

Helpful post? + -1
Back to top
Atreyu Makiavel
Level 34
Joined: 28 Mar 2011
Posts: 3400
Helped: 102
Atreyu Makiavel
Level 34
Post#25 26 Nov 2015 14:44    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Wróżbiarstwo drzwi obok.

Helpful post? + 0
Back to top
lekto
Level 35
Joined: 12 Dec 2008
Posts: 2608
Helped: 284
Post rating: 103
lekto
Level 35
Post#26 26 Nov 2015 14:47    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


W umowie powinien być przydział mocy.

Helpful post? + 0
Back to top
Atreyu Makiavel
Level 34
Joined: 28 Mar 2011
Posts: 3400
Helped: 102
Atreyu Makiavel
Level 34
Post#27 26 Nov 2015 14:49    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


No to już o tym pisałem - nie dociera.

Helpful post? + 0
Back to top
NMike
Level 12
Location: Olsztyn
Joined: 26 Jul 2006
Posts: 66
Post rating: 2
NMike
Level 12
Post#28 26 Nov 2015 22:15    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Gniazda stosowane w chatkach to standardowo 16 i 32A. Odpowiedź taka prosta :-)

Helpful post? + -1
Back to top
slawussj
Level 34
Location: S-ko.
Joined: 18 Jul 2008
Posts: 1838
Helped: 236
Post rating: 127
slawussj
Level 34
Post#29 27 Nov 2015 15:49    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


W domu prywatnym przy zasilaniu trójfazowym zazwyczaj 9 lub 12kW. Zabezpieczenia 20A lub 25A. Maksymalna moc silnika przy rozruchu gwiazda/trójkąt to 5,5kW/7,5kW. ( I też czasem się wyłączają mimo, że wszystko inne w domu jest wyłączone. )

Helpful post? + 0
Back to top
jarek_lnx
Level 42
Location: warszawa
Joined: 07 Jun 2006
Posts: 6901
Helped: 1113
Post rating: 529
jarek_lnx
Level 42
Post#30 29 Nov 2015 08:39    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Quote:
Można sprawdzić, gdy ma sie do tego dostęp. Nie mam i dlatego pytam, jak to zazwyczaj bywa
Różnie bywa w jednym domu zabezpieczenia 6A w innym 63A.

Quote:
Gniazda stosowane w chatkach to standardowo 16 i 32A. Odpowiedź taka prosta :-)
Prosta i głupia, sprawdź jakie masz bezpieczniki/wyłączniki nadprądowe, żeby było "trudniej" spotyka się różne w zależności od obwodu który zabezpieczają.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Dlaczego prąd trójfazowy?
Page 1 of 1

Similar topics to dlaczego prąd trójfazowy?

zadanie prąd trójfazowy połączenie trójkąt gwiazda (1)
Jaki prąd w żyle N? Układ trójfazowy. Jak obliczyć? (3)
Transformator trójfazowy, dlaczego woltomierz o klasie 0.2? (1)
trójfazowy transformator - dlaczego odkształca napięcie? (3)
Dlaczego czasami nie płynie prąd? (7)
Dlaczego prąd w obwodzie płynie od plusa do minusa? (5)
Sterowanie silnikiem. Prąd nie rośnie. Dlaczego? (1)
Dlaczego prąd maleje? Podłączenie miernika uniwersalnego do baterii. (11)
Telefony CB i MB. Dlaczego przy podniesionych słuchawkach prąd jest większy? (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.102 seconds