Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Dlaczego prąd trójfazowy?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy ->Dlaczego prąd trójfazowy? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
donkiller
Poziom 6
Miasto: Gliwice
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 16
Ocena postów: 5
donkiller
Poziom 6
Post#1 02 Mar 2013 12:37  Autor tematu   

Dlaczego prąd trójfazowy?


Witam.

Jestem początkujący w temacie elektrotechniki. Nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujący temat: dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy??? Czytalem co nieco na wikipedi o 3 fazach, ale nie mogę znaleźć zadowalającej mnie odpowiedzi dzięki której zrozumiałbym o co konkretnie chodzi z tymi 3 fazami tego prądu, który jest przesyłany... Proszę o jak najbardziej łopatologiczne opisanie problemu dlaczego jest tak a nie inaczej i z czym to się wiąże. Dziękuję

Pomocny post? + +5
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
excray
Poziom 36
Miasto: z globalnej wioski
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 3058
Pomógł: 372
Ocena postów: 83
excray
Poziom 36
Post#2 02 Mar 2013 13:48    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Im mniej faz tym lepiej - mniejsze wydatki na linie energetyczne a z kolei 3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Pomocny post? + -4
Powrót do góry
12pawel
Poziom 32
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 2086
Pomógł: 165
Ocena postów: 76
12pawel
Poziom 32
Post#3 02 Mar 2013 17:07    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Pomocny post? + +1
Powrót do góry
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 3365
Pomógł: 127
Ocena postów: 43
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Post#4 02 Mar 2013 17:23    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


donkiller napisał:
dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy???

Zapoznaj się z biografią Edisona i Tesli. :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
donkiller
Poziom 6
Miasto: Gliwice
Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 16
Ocena postów: 5
donkiller
Poziom 6
Post#5 02 Mar 2013 18:01  Autor tematu   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A czy bardziej szczegółowo ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
fanatic93
Poziom 12
Miasto: Rybnik
Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 96
Pomógł: 4
fanatic93
Poziom 12
Post#6 02 Mar 2013 19:06    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Jest to czysta praktyka i ekonomia. Już bodajże sam Tesla stwierdził, że linia przesyłowa 3fazowa ma największy stosunek wydajności do ekonomiczności sieci elektrycznej.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
INTOUCH
Poziom 30
Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1577
Pomógł: 96
Ocena postów: 5
INTOUCH
Poziom 30
Post#7 02 Mar 2013 19:59    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

Pomocny post? + -2
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
brofran
Poziom 32
Miasto: Ruda Slaska
Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 2188
Pomógł: 138
Ocena postów: 51
brofran
Poziom 32
Post#8 02 Mar 2013 20:15    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

A gdzie to takie linie pobudowano ??

Pomocny post? + -3
Powrót do góry
Strumien swiadomosci s...
Poziom 40
Miasto: Polska
Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 7630
Pomógł: 366
Strumien swiadomosci swia
Poziom 40
Post#9 02 Mar 2013 20:30    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Kolego energia powstaje w generatorach które sa przeminnikami energi mechanicznej na elektryczną.
Żeby odwzorować tą energie zastosowano maszyny zwane silnikami elektrycznymi.
Zeby znów mieć do dyspozycji energie mechaniczną trzeba odwzorowac ruch wirowy prądnicy.
Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.

Dlatego prąd tworzony jest równolegle w 3 uzwojeniach , jednak uzwojenia te sa przesunięte o 120'. W silniku i prądnicy tak samo.

Pomocny post? + +3
Powrót do góry
excray
Poziom 36
Miasto: z globalnej wioski
Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 3058
Pomógł: 372
Ocena postów: 83
excray
Poziom 36
Post#10 02 Mar 2013 20:33    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


brofran napisał:
A gdzie to takie linie pobudowano ??

Między Polską a szwecją.

12pawel napisał:
Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Mówimy o historii energetyki, jej początkach a nie o czasach współczesnych.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
mn997
Poziom 16
Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 205
Pomógł: 13
mn997
Poziom 16
Post#11 02 Mar 2013 21:09    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
czesiu
Poziom 32
Miasto: Bełchatów
Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1514
Pomógł: 188
Ocena postów: 40
czesiu
Poziom 32
Post#12 02 Mar 2013 21:20    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


mn997 napisał:
INTOUCH napisał:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Ano można odpowiednimi tyrystorami. Np w Polsce powstanie (mam nadzieję) ta inwestycja:
http://www.rynekinfrastruktury...em-o-wartosci-110-mln-dol.html
A zasadniczo linie prądu stałego powstają tam gdzie nie można postawić linii napowietrznych np. po dnie morza. Długa linia kablowa ma zbyt dużą pojemność i pobierana przez nią moc bierna przekreśla sens ekonomiczny połączenia AC.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
opamp
Użytkownik obserwowany
Miasto: Mława
Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3684
Pomógł: 262
opamp
Użytkownik obserwowany
Post#13 02 Mar 2013 21:21    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Przetwornice i transformator i mamy 400kV AC :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
fanatic93
Poziom 12
Miasto: Rybnik
Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 96
Pomógł: 4
fanatic93
Poziom 12
Post#14 02 Mar 2013 23:56    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.


Z tego co ja wiem, to od mniej więcej 800kV, a linia przesyłowa między Polską a Szwecją ma 1MV

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
opamp
Użytkownik obserwowany
Miasto: Mława
Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3684
Pomógł: 262
opamp
Użytkownik obserwowany
Post#15 03 Mar 2013 00:43    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Trochę o HVDC dane na podstawie PSE:
Moc znamionowa - 600MW
Napięcie po stronie DC - 450kV
Napięcie po stronie AC - 400kV
Max. moc(temp.zewn.<20C) - 720MW
Maksymalny prąd ciągły -1400A
Przekształtnik - mostek tyrystorowy 12-pulsowy
Całkowita liczba tyrystorów - 792
Chłodzenie - woda+gikol
Filtry harmonicznych - 11,13 typu ConTune; 24, 36 konwencjonalne
Transformatory przekształtnikowe - 3 transformatory jednofazowe, 3-uzwojeniowe o mocy 236MVA każdy

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Strumien swiadomosci s...
Poziom 40
Miasto: Polska
Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 7630
Pomógł: 366
Strumien swiadomosci swia
Poziom 40
Post#16 03 Mar 2013 12:55    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Coście się tak uczepili kabli DC?
Przecież wiadomo że kable AC to tylko na krótie dystanse z przekroczenia In, prądem pojemnościowym.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zgryźliwy
Poziom 1
Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 1
Ocena postów: 3
zgryźliwy
Poziom 1
Post#17 26 Maj 2013 11:21    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Odpowiedź, że cytuję "Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem ..." jest powiedzmy taka sobie, tj. nieprecyzyjna i nie dająca jasnej odpowiedzi, tylko coś w domyśle.
Początkujący kolega, ani nawet profesor nie znając kosztów sam sobie nie policzy. Po drugie w historycznych czasach podejmowania decyzji koszty mogły być inne, a teraz koszty zmiany systemu są oczywiście inne, na dodatek teraz są koszty dopasowania się z prądem stałym do systemu trójfazowego. Myślę, że na forum technicznym wypowiedzi muszą być ściślejsze. Z samego wzoru na moc czynną linii trójfazowej 3 * Uf * I * cosφ ( napięcie celowo fazowe ) nijak nie wynika, że miałaby ona być lepsza od trzech przewodów z prądem stałym 3 x U * I. Tyle, że przy prądzie stałym trzeba dla zamknięcia obwodu mieć przewód powrotny, czyli, że trzeba dwa razy więcej drutu. Porównywalna linia prądu stałego musiałaby mieć 6 przewodów zamiast 3 przewody 3f, w których suma prądów jest ( mniej więcej ) równa zero i przewodów powrotnych nie trzeba. Poza tym w tamtych czasach nie było tyrystorów i możliwości uzyskania wysokiego napięcia stałego na skalę przemysłową pewnie były trudniejsze. Na prądzie zmiennym sprawa jest jasna - mamy transformatory podwyższające napięcie i zmniejszające prąd. Pierwsza linia Doliwo-Dobrowolskiego ( za wikipedią ) miała napięcie 20 kV. 20 kV/220 V= 91, czyli prąd przesyłany na transformowanym napięciu będzie mniejszy 91 razy. Czyli zdecydowały: łatwość konstrukcji maszyn wirujących 3f, łatwość transformacji na prądzie zmiennym i brak konieczności stosowania przewodów powrotnych. W zamian mamy problemy z mocą bierną i tzw. linią długą, ale z tym umiemy sobie radzić.

Pomocny post? + +3
Powrót do góry
jarek_lnx
Poziom 42
Miasto: warszawa
Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 6484
Pomógł: 1010
Ocena postów: 481
jarek_lnx
Poziom 42
Post#18 26 Maj 2013 14:06    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia napisał:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.

Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie że mniej niż trzy się nie da.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Quarz
Poziom 43
Miasto: -... -.--
Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 14819
Pomógł: 1636
Quarz
Poziom 43
Post#19 26 Maj 2013 15:59    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


jarek_lnx napisał:
excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia napisał:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.
Zamiast pustych słów proszę o dowód, iż przy przesunięciu napięć w dwóch fazach o 90° - elektrycznych - da się uzyskać w silniku indukcyjnym wirujące pole magnetyczne.

jarek_lnx napisał:
Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie, że mniej niż trzy się nie da.
A da się, przecież wystarczą do przesyłu energii elektrycznej tylko dwa przewody.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
NMike
Poziom 12
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 66
NMike
Poziom 12
Post#20 26 Lis 2015 09:50    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A ja sie zastanawiam, ile maksymalnie amperów można pociągnąć z "domowej" sieci 3-f?
Mam na oku kompresor do piaskowania, ale nie wiem, czy sieć to udźwignie.

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 3174
Pomógł: 100
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Post#21 26 Lis 2015 13:54    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Zależy od tego jakiej wartości masz główne zabzpieczenie. W umowie masz też wpisane za jakiej mocy przyłącze płacisz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
NMike
Poziom 12
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 66
NMike
Poziom 12
Post#22 26 Lis 2015 14:15    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A zazwyczaj jak to wyglada? Standardowy domek na osiedlu jednorodzinnych chałupek

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 3174
Pomógł: 100
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Post#23 26 Lis 2015 14:32    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Czytać ze zrozumieniem, szczególnie drugie zdanie mojej ostatniej wypowiedzi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
NMike
Poziom 12
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 66
NMike
Poziom 12
Post#24 26 Lis 2015 14:34    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Można sprawdzić, gdy ma sie do tego dostęp. Nie mam i dlatego pytam, jak to zazwyczaj bywa

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 3174
Pomógł: 100
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Post#25 26 Lis 2015 14:44    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Wróżbiarstwo drzwi obok.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
lekto
Poziom 34
Dołączył: 12 Gru 2008
Posty: 2529
Pomógł: 261
Ocena postów: 99
lekto
Poziom 34
Post#26 26 Lis 2015 14:47    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


W umowie powinien być przydział mocy.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 3174
Pomógł: 100
Atreyu Makiavel
Poziom 34
Post#27 26 Lis 2015 14:49    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


No to już o tym pisałem - nie dociera.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
NMike
Poziom 12
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 26 Lip 2006
Posty: 66
NMike
Poziom 12
Post#28 26 Lis 2015 22:15    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Gniazda stosowane w chatkach to standardowo 16 i 32A. Odpowiedź taka prosta :-)

Pomocny post? + -1
Powrót do góry
slawussj
Poziom 33
Miasto: S-ko.
Dołączył: 18 Lip 2008
Posty: 1810
Pomógł: 227
Ocena postów: 122
slawussj
Poziom 33
Post#29 27 Lis 2015 15:49    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


W domu prywatnym przy zasilaniu trójfazowym zazwyczaj 9 lub 12kW. Zabezpieczenia 20A lub 25A. Maksymalna moc silnika przy rozruchu gwiazda/trójkąt to 5,5kW/7,5kW. ( I też czasem się wyłączają mimo, że wszystko inne w domu jest wyłączone. )

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jarek_lnx
Poziom 42
Miasto: warszawa
Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 6484
Pomógł: 1010
Ocena postów: 481
jarek_lnx
Poziom 42
Post#30 29 Lis 2015 08:39    

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Cytat:
Można sprawdzić, gdy ma sie do tego dostęp. Nie mam i dlatego pytam, jak to zazwyczaj bywa
Różnie bywa w jednym domu zabezpieczenia 6A w innym 63A.

Cytat:
Gniazda stosowane w chatkach to standardowo 16 i 32A. Odpowiedź taka prosta :-)
Prosta i głupia, sprawdź jakie masz bezpieczniki/wyłączniki nadprądowe, żeby było "trudniej" spotyka się różne w zależności od obwodu który zabezpieczają.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Naprawy -> Dlaczego prąd trójfazowy?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zadanie prąd trójfazowy połączenie trójkąt gwiazda (1)
Jaki prąd w żyle N? Układ trójfazowy. Jak obliczyć? (3)
Transformator trójfazowy, dlaczego woltomierz o klasie 0.2? (1)
trójfazowy transformator - dlaczego odkształca napięcie? (3)
Dlaczego czasami nie płynie prąd? (7)
Dlaczego prąd w obwodzie płynie od plusa do minusa? (5)
Sterowanie silnikiem. Prąd nie rośnie. Dlaczego? (1)
Dlaczego prąd maleje? Podłączenie miernika uniwersalnego do baterii. (11)
Telefony CB i MB. Dlaczego przy podniesionych słuchawkach prąd jest większy? (1)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.127 seconds

elektroda.pl temat RSS