Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Dlaczego prąd trójfazowy?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Dlaczego prąd trójfazowy?
Author
Message
donkiller
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 05 Dec 2009
Posts: 16
Location: Gliwice

Post#1 Post from the author of the topic 02 Mar 2013 12:37   

Dlaczego prąd trójfazowy?


Witam.

Jestem początkujący w temacie elektrotechniki. Nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujący temat: dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy??? Czytalem co nieco na wikipedi o 3 fazach, ale nie mogę znaleźć zadowalającej mnie odpowiedzi dzięki której zrozumiałbym o co konkretnie chodzi z tymi 3 fazami tego prądu, który jest przesyłany... Proszę o jak najbardziej łopatologiczne opisanie problemu dlaczego jest tak a nie inaczej i z czym to się wiąże. Dziękuję

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2013 12:37   





Back to top
   
excray
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 05 Jan 2003
Posts: 2623
Location: z globalnej wioski

Post#2 02 Mar 2013 13:48   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Im mniej faz tym lepiej - mniejsze wydatki na linie energetyczne a z kolei 3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Helpful message? + -

Back to top
   
12pawel
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 09 Dec 2008
Posts: 1615
Location: Olsztyn

Post#3 02 Mar 2013 17:07   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray wrote:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Helpful message? + -

Back to top
   
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 11 Dec 2011
Posts: 2726

Post#4 02 Mar 2013 17:23   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


donkiller wrote:
dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy???

Zapoznaj się z biografią Edisona i Tesli. Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
donkiller
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 05 Dec 2009
Posts: 16
Location: Gliwice

Post#5 Post from the author of the topic 02 Mar 2013 18:01   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A czy bardziej szczegółowo ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat???

Helpful message? + -

Back to top
   
fanatic93
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Apr 2011
Posts: 97
Location: Rybnik

Post#6 02 Mar 2013 19:06   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Jest to czysta praktyka i ekonomia. Już bodajże sam Tesla stwierdził, że linia przesyłowa 3fazowa ma największy stosunek wydajności do ekonomiczności sieci elektrycznej.

Helpful message? + -

Back to top
   
INTOUCH
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 22 Dec 2007
Posts: 1576

Post#7 02 Mar 2013 19:59   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

Helpful message? + -

Back to top
   
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 21 Jan 2003
Posts: 1837
Location: Ruda Slaska

Post#8 02 Mar 2013 20:15   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH wrote:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

A gdzie to takie linie pobudowano ??

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2013 20:15   





Back to top
   
Strumien swiadomosci swia
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 05 Apr 2010
Posts: 6314
Location: Polska

Post#9 02 Mar 2013 20:30   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Kolego energia powstaje w generatorach które sa przeminnikami energi mechanicznej na elektryczną.
Żeby odwzorować tą energie zastosowano maszyny zwane silnikami elektrycznymi.
Zeby znów mieć do dyspozycji energie mechaniczną trzeba odwzorowac ruch wirowy prądnicy.
Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.

Dlatego prąd tworzony jest równolegle w 3 uzwojeniach , jednak uzwojenia te sa przesunięte o 120'. W silniku i prądnicy tak samo.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2013 20:30   





Back to top
   
excray
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 05 Jan 2003
Posts: 2623
Location: z globalnej wioski

Post#10 02 Mar 2013 20:33   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


brofran wrote:
A gdzie to takie linie pobudowano ??

Między Polską a szwecją.

12pawel wrote:
Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Mówimy o historii energetyki, jej początkach a nie o czasach współczesnych.

Helpful message? + -

Back to top
   
mn997
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 21 Aug 2008
Posts: 203

Post#11 02 Mar 2013 21:09   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH wrote:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
czesiu
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 07 May 2003
Posts: 1442
Location: Bełchatów

Post#12 02 Mar 2013 21:20   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


mn997 wrote:
INTOUCH wrote:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Ano można odpowiednimi tyrystorami. Np w Polsce powstanie (mam nadzieję) ta inwestycja:
http://www.rynekinfrastruktury.pl/artykul/63/1/most-elektroenergetyczny-polska-litwa-abb-z-kontraktem-o-wartosci-110-mln-dol.html
A zasadniczo linie prądu stałego powstają tam gdzie nie można postawić linii napowietrznych np. po dnie morza. Długa linia kablowa ma zbyt dużą pojemność i pobierana przez nią moc bierna przekreśla sens ekonomiczny połączenia AC.

Helpful message? + -

Back to top
   
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Joined: 02 Oct 2011
Posts: 3747
Location: Mława

Post#13 02 Mar 2013 21:21   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Przetwornice i transformator i mamy 400kV AC Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
fanatic93
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 04 Apr 2011
Posts: 97
Location: Rybnik

Post#14 02 Mar 2013 23:56   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH wrote:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.


Z tego co ja wiem, to od mniej więcej 800kV, a linia przesyłowa między Polską a Szwecją ma 1MV

Helpful message? + -

Back to top
   
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Joined: 02 Oct 2011
Posts: 3747
Location: Mława

Post#15 03 Mar 2013 00:43   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Trochę o HVDC dane na podstawie PSE:
Moc znamionowa - 600MW
Napięcie po stronie DC - 450kV
Napięcie po stronie AC - 400kV
Max. moc(temp.zewn.<20C) - 720MW
Maksymalny prąd ciągły -1400A
Przekształtnik - mostek tyrystorowy 12-pulsowy
Całkowita liczba tyrystorów - 792
Chłodzenie - woda+gikol
Filtry harmonicznych - 11,13 typu ConTune; 24, 36 konwencjonalne
Transformatory przekształtnikowe - 3 transformatory jednofazowe, 3-uzwojeniowe o mocy 236MVA każdy

Helpful message? + -

Back to top
   
Strumien swiadomosci swia
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 05 Apr 2010
Posts: 6314
Location: Polska

Post#16 03 Mar 2013 12:55   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Coście się tak uczepili kabli DC?
Przecież wiadomo że kable AC to tylko na krótie dystanse z przekroczenia In, prądem pojemnościowym.

Helpful message? + -

Back to top
   
zgryźliwy
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 26 May 2013
Posts: 1

Post#17 26 May 2013 11:21   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Odpowiedź, że cytuję "Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem ..." jest powiedzmy taka sobie, tj. nieprecyzyjna i nie dająca jasnej odpowiedzi, tylko coś w domyśle.
Początkujący kolega, ani nawet profesor nie znając kosztów sam sobie nie policzy. Po drugie w historycznych czasach podejmowania decyzji koszty mogły być inne, a teraz koszty zmiany systemu są oczywiście inne, na dodatek teraz są koszty dopasowania się z prądem stałym do systemu trójfazowego. Myślę, że na forum technicznym wypowiedzi muszą być ściślejsze. Z samego wzoru na moc czynną linii trójfazowej 3 * Uf * I * cosφ ( napięcie celowo fazowe ) nijak nie wynika, że miałaby ona być lepsza od trzech przewodów z prądem stałym 3 x U * I. Tyle, że przy prądzie stałym trzeba dla zamknięcia obwodu mieć przewód powrotny, czyli, że trzeba dwa razy więcej drutu. Porównywalna linia prądu stałego musiałaby mieć 6 przewodów zamiast 3 przewody 3f, w których suma prądów jest ( mniej więcej ) równa zero i przewodów powrotnych nie trzeba. Poza tym w tamtych czasach nie było tyrystorów i możliwości uzyskania wysokiego napięcia stałego na skalę przemysłową pewnie były trudniejsze. Na prądzie zmiennym sprawa jest jasna - mamy transformatory podwyższające napięcie i zmniejszające prąd. Pierwsza linia Doliwo-Dobrowolskiego ( za wikipedią ) miała napięcie 20 kV. 20 kV/220 V= 91, czyli prąd przesyłany na transformowanym napięciu będzie mniejszy 91 razy. Czyli zdecydowały: łatwość konstrukcji maszyn wirujących 3f, łatwość transformacji na prądzie zmiennym i brak konieczności stosowania przewodów powrotnych. W zamian mamy problemy z mocą bierną i tzw. linią długą, ale z tym umiemy sobie radzić.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 26 May 2013 11:21   





Back to top
   
jarek_lnx
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 07 Jun 2006
Posts: 4668
Location: warszawa

Post#18 26 May 2013 14:06   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray wrote:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia wrote:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.

Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie że mniej niż trzy się nie da.

Helpful message? + -

Back to top
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 07 Oct 2006
Posts: 14880
Location: -... -.--

Post#19 26 May 2013 15:59   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


jarek_lnx wrote:
excray wrote:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia wrote:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.
Zamiast pustych słów proszę o dowód, iż przy przesunięciu napięć w dwóch fazach o 90° - elektrycznych - da się uzyskać w silniku indukcyjnym wirujące pole magnetyczne.

jarek_lnx wrote:
Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie, że mniej niż trzy się nie da.
A da się, przecież wystarczą do przesyłu energii elektrycznej tylko dwa przewody.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Beginners Sandbox -> Dlaczego prąd trójfazowy?
Page 1 of 1
Similar topics
zadanie prąd trójfazowy połączenie trójkąt gwiazda (1)
Jaki prąd w żyle N? Układ trójfazowy. Jak obliczyć? (3)
Transformator trójfazowy, dlaczego woltomierz o klasie 0.2? (1)
trójfazowy transformator - dlaczego odkształca napięcie? (3)
Dlaczego czasami nie płynie prąd? (7)
Dlaczego prąd w obwodzie płynie od plusa do minusa? (5)
Sterowanie silnikiem. Prąd nie rośnie. Dlaczego? (1)
Dlaczego prąd maleje? Podłączenie miernika uniwersalnego do baterii. (11)
Telefony CB i MB. Dlaczego przy podniesionych słuchawkach prąd jest większy? (1)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.048 seconds

elektroda.pl topic RSS feed