Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Dlaczego prąd trójfazowy?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Dlaczego prąd trójfazowy?
Autor
Wiadomość
donkiller
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 16
Miasto: Gliwice

Post#1 Post autora tematu 02 Mar 2013 13:37   

Dlaczego prąd trójfazowy?


Witam.

Jestem początkujący w temacie elektrotechniki. Nie mogę znaleźć odpowiedzi na następujący temat: dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy??? Czytalem co nieco na wikipedi o 3 fazach, ale nie mogę znaleźć zadowalającej mnie odpowiedzi dzięki której zrozumiałbym o co konkretnie chodzi z tymi 3 fazami tego prądu, który jest przesyłany... Proszę o jak najbardziej łopatologiczne opisanie problemu dlaczego jest tak a nie inaczej i z czym to się wiąże. Dziękuję
Powrót do góry
   
excray
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2480
Miasto: z globalnej wioski

Post#2 02 Mar 2013 14:48   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Im mniej faz tym lepiej - mniejsze wydatki na linie energetyczne a z kolei 3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.
Powrót do góry
   
12pawel
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 09 Gru 2008
Posty: 1685
Miasto: Olsztyn

Post#3 02 Mar 2013 18:07   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2013 18:07   





Powrót do góry
   
15kVmaciej
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Dołączył: 11 Gru 2011
Posty: 2537

Post#4 02 Mar 2013 18:23   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


donkiller napisał:
dlaczego prąd, który płynie w sieci jest trójfazowy???

Zapoznaj się z biografią Edisona i Tesli. :)
Powrót do góry
   
donkiller
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 05 Gru 2009
Posty: 16
Miasto: Gliwice

Post#5 Post autora tematu 02 Mar 2013 19:01   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


A czy bardziej szczegółowo ktoś mógłby się wypowiedzieć na ten temat???
Powrót do góry
   
fanatic93
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 99
Miasto: Rybnik

Post#6 02 Mar 2013 20:06   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Jest to czysta praktyka i ekonomia. Już bodajże sam Tesla stwierdził, że linia przesyłowa 3fazowa ma największy stosunek wydajności do ekonomiczności sieci elektrycznej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2013 20:06   





Powrót do góry
   
INTOUCH
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 22 Gru 2007
Posty: 1490

Post#7 02 Mar 2013 20:59   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 02 Mar 2013 20:59   





Powrót do góry
   
brofran
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 21 Sty 2003
Posty: 1727
Miasto: Ruda Slaska

Post#8 02 Mar 2013 21:15   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.

A gdzie to takie linie pobudowano ??
Powrót do góry
   
Strumien swiadomosci swia
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 5140
Miasto: Polska

Post#9 02 Mar 2013 21:30   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Kolego energia powstaje w generatorach które sa przeminnikami energi mechanicznej na elektryczną.
Żeby odwzorować tą energie zastosowano maszyny zwane silnikami elektrycznymi.
Zeby znów mieć do dyspozycji energie mechaniczną trzeba odwzorowac ruch wirowy prądnicy.
Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.

Dlatego prąd tworzony jest równolegle w 3 uzwojeniach , jednak uzwojenia te sa przesunięte o 120'. W silniku i prądnicy tak samo.
Powrót do góry
   
excray
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 05 Sty 2003
Posty: 2480
Miasto: z globalnej wioski

Post#10 02 Mar 2013 21:33   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


brofran napisał:
A gdzie to takie linie pobudowano ??

Między Polską a szwecją.

12pawel napisał:
Czy uważasz że silniki jednofazowe kręcą się w losowym kierunku?

Mówimy o historii energetyki, jej początkach a nie o czasach współczesnych.
Powrót do góry
   
mn997
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 21 Sie 2008
Posty: 204

Post#11 02 Mar 2013 22:09   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam
Powrót do góry
   
czesiu
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 07 Maj 2003
Posty: 1412
Miasto: Bełchatów

Post#12 02 Mar 2013 22:20   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


mn997 napisał:
INTOUCH napisał:
Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem z kosztami budowy i utrzymania infrastruktury tych sieci.
Głównie chodzi tu o ekonomię.
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.
Jak można wykorzystać prąd stały o napięciu 400kV ? Pozdrawiam

Ano można odpowiednimi tyrystorami. Np w Polsce powstanie (mam nadzieję) ta inwestycja:
http://www.rynekinfrastruktury.pl/artykul/63/1/most-elektroenergetyczny-polska-litwa-abb-z-kontraktem-o-wartosci-110-mln-dol.html
A zasadniczo linie prądu stałego powstają tam gdzie nie można postawić linii napowietrznych np. po dnie morza. Długa linia kablowa ma zbyt dużą pojemność i pobierana przez nią moc bierna przekreśla sens ekonomiczny połączenia AC.
Powrót do góry
   
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3799
Miasto: Mława

Post#13 02 Mar 2013 22:21   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Przetwornice i transformator i mamy 400kV AC :)
Powrót do góry
   
fanatic93
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 04 Kwi 2011
Posty: 99
Miasto: Rybnik

Post#14 03 Mar 2013 00:56   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


INTOUCH napisał:
Ale już przy napięciu >= 400kV przy bardzo długich odległościach (dziesiątki tysięcy kilometrów) bardziej opłaca się przesyłać energię elektryczną prądem stałym ze względu na mniejsze straty.


Z tego co ja wiem, to od mniej więcej 800kV, a linia przesyłowa między Polską a Szwecją ma 1MV
Powrót do góry
   
opamp
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 02 Paź 2011
Posty: 3799
Miasto: Mława

Post#15 03 Mar 2013 01:43   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Trochę o HVDC dane na podstawie PSE:
Moc znamionowa - 600MW
Napięcie po stronie DC - 450kV
Napięcie po stronie AC - 400kV
Max. moc(temp.zewn.<20C) - 720MW
Maksymalny prąd ciągły -1400A
Przekształtnik - mostek tyrystorowy 12-pulsowy
Całkowita liczba tyrystorów - 792
Chłodzenie - woda+gikol
Filtry harmonicznych - 11,13 typu ConTune; 24, 36 konwencjonalne
Transformatory przekształtnikowe - 3 transformatory jednofazowe, 3-uzwojeniowe o mocy 236MVA każdy
Powrót do góry
   
Strumien swiadomosci swia
Użytkownik obserwowany
Użytkownik obserwowany


Dołączył: 05 Kwi 2010
Posty: 5140
Miasto: Polska

Post#16 03 Mar 2013 13:55   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Coście się tak uczepili kabli DC?
Przecież wiadomo że kable AC to tylko na krótie dystanse z przekroczenia In, prądem pojemnościowym.
Powrót do góry
   
zgryźliwy
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 26 Maj 2013
Posty: 1

Post#17 26 Maj 2013 11:21   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


Odpowiedź, że cytuję "Wystarczy policzyć sobie koszty przesłania mocy 1 MVA na odcinku 30 km dla sieci jednofazowej i 3 fazowej razem ..." jest powiedzmy taka sobie, tj. nieprecyzyjna i nie dająca jasnej odpowiedzi, tylko coś w domyśle.
Początkujący kolega, ani nawet profesor nie znając kosztów sam sobie nie policzy. Po drugie w historycznych czasach podejmowania decyzji koszty mogły być inne, a teraz koszty zmiany systemu są oczywiście inne, na dodatek teraz są koszty dopasowania się z prądem stałym do systemu trójfazowego. Myślę, że na forum technicznym wypowiedzi muszą być ściślejsze. Z samego wzoru na moc czynną linii trójfazowej 3 * Uf * I * cosφ ( napięcie celowo fazowe ) nijak nie wynika, że miałaby ona być lepsza od trzech przewodów z prądem stałym 3 x U * I. Tyle, że przy prądzie stałym trzeba dla zamknięcia obwodu mieć przewód powrotny, czyli, że trzeba dwa razy więcej drutu. Porównywalna linia prądu stałego musiałaby mieć 6 przewodów zamiast 3 przewody 3f, w których suma prądów jest ( mniej więcej ) równa zero i przewodów powrotnych nie trzeba. Poza tym w tamtych czasach nie było tyrystorów i możliwości uzyskania wysokiego napięcia stałego na skalę przemysłową pewnie były trudniejsze. Na prądzie zmiennym sprawa jest jasna - mamy transformatory podwyższające napięcie i zmniejszające prąd. Pierwsza linia Doliwo-Dobrowolskiego ( za wikipedią ) miała napięcie 20 kV. 20 kV/220 V= 91, czyli prąd przesyłany na transformowanym napięciu będzie mniejszy 91 razy. Czyli zdecydowały: łatwość konstrukcji maszyn wirujących 3f, łatwość transformacji na prądzie zmiennym i brak konieczności stosowania przewodów powrotnych. W zamian mamy problemy z mocą bierną i tzw. linią długą, ale z tym umiemy sobie radzić.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 26 Maj 2013 11:21   





Powrót do góry
   
jarek_lnx
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 07 Cze 2006
Posty: 4049
Miasto: warszawa

Post#18 26 Maj 2013 14:06   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia napisał:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.

Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie że mniej niż trzy się nie da.
Powrót do góry
   
Quarz
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 07 Paź 2006
Posty: 15074
Miasto: -... -.--

Post#19 26 Maj 2013 15:59   

Re: Dlaczego prąd trójfazowy?


jarek_lnx napisał:
excray napisał:
3 fazy to minimum dla zapewnienia pracy silnika z gwarantowanym kierunkiem obrotów.

Strumien swiadomosci swia napisał:

Minimum to 3 wektory. Można więcej ale po co kase na to tracić.


Regularnie widuję takie twierdzenia, że trzy fazy to minimum, że mniej się nie da, a przecież można zbudować sieć dwufazową, z przesunięciem 90°, wirujące pole w takim silniku można uzyskać, prądnicę też się da zbudować.
Zamiast pustych słów proszę o dowód, iż przy przesunięciu napięć w dwóch fazach o 90° - elektrycznych - da się uzyskać w silniku indukcyjnym wirujące pole magnetyczne.

jarek_lnx napisał:
Zysk pewnie z tego żaden, bo w sieci dwufazowej i tak potrzeba trzech przewodów i będą niesymetrycznie obciążone, ale nie piszcie, że mniej niż trzy się nie da.
A da się, przecież wystarczą do przesyłu energii elektrycznej tylko dwa przewody.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Początkujący Ogólny -> Początkujący Piaskownica -> Dlaczego prąd trójfazowy?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
zadanie prąd trójfazowy połączenie trójkąt gwiazda (1)
Jaki prąd w żyle N? Układ trójfazowy. Jak obliczyć? (3)
Transformator trójfazowy, dlaczego woltomierz o klasie 0.2? (1)
trójfazowy transformator - dlaczego odkształca napięcie? (3)
Dlaczego czasami nie płynie prąd? (7)
Dlaczego prąd w obwodzie płynie od plusa do minusa? (5)
Sterowanie silnikiem. Prąd nie rośnie. Dlaczego? (1)
Dlaczego prąd maleje? Podłączenie miernika uniwersalnego do baterii. (11)
Telefony CB i MB. Dlaczego przy podniesionych słuchawkach prąd jest większy? (1)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.133 seconds

elektroda.pl temat RSS