Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


  Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service ->Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
Liquidator88
Level 14
Location: Zabrze
Joined: 24 Mar 2009
Posts: 141
Liquidator88
Level 14
Post#1 03 Mar 2013 23:43  Topic author   

Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Witam.
Ostatnio przyszedł do mnie zamowiony Baofeng UV-5R z wersją oprogramowania 297 czyli już ma rozszerzony zakres częstotliwości oraz lepiej działa SQL. Problem jednak jest przy programowaniu z komputera... Wszystko jest dobrze skonfigurowane prawidłowo a przy probie odczytania lub zapisu danych z radia, program wyświetla komunikat, że nie można połączyć z radiem. Posiadam jeszcze jednego baofenga ze starszą wersją oprogramowania i tam komunikuje się z komputerem bez problemu. Czy ktoś ma podobny problem i może jest na to jakiś patent? Czy może jest to usterka i nic się nie da zrobić a radio trzeba odesłać? Osobiście wolałbym nie odsyłać radia ponieważ kiedyś jak odesłałem uszkodzone radio to dostałem zwrot pieniędzy ale za przesyłkę nikt mi nie oddał...
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Marek27
Level 8
Location: Zakopane
Joined: 27 Oct 2009
Posts: 22
Helped: 1
Marek27
Level 8
Post#2 16 Apr 2013 21:25    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Mam w rękach również Baofenga UV5R i również jest jakiś problem albo z kablem albo z radiem komunikat: fail connect with transceiver - sprawdzone na 2 komputerach,oraz na 2 kablach, sterowniki zainstalowane do kabla są prawidłowo.Czy można poprosić o jakąś poradę?? Kabel jest na USB a w instrukcji narysowany jest kabel na RS-232 czy to może być problemem -zły kabel??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Liquidator88
Level 14
Location: Zabrze
Joined: 24 Mar 2009
Posts: 141
Liquidator88
Level 14
Post#3 17 Apr 2013 21:46  Topic author   

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Ja też mam kabel na USB i na Baofengach ze starym firmware wszystko działało bez problemu... Tylko na tej sztuce z nowym softem zaczął się problem, wszystkie inne działają... Nie wiem jak na innych sztukach z nowym firmware, czy będzie wystepował problem czy nie. Sprawdź jaką masz wersję softu i napisz bo może właśnie te nowsze nie chcą współpracować ale przydała by się wypowiedź innych osób na ten temat. Aby sprawdzić wersję softu to wyłącz radio, naciśnij i trzymaj przycisk 3 i z tak wciśniętym klawiszem włącz radio. Przy włączeniu radia na chwilę wyświetli się komunikat z wersją oprogramowania. W moim przypadku jest to BFB297.
Pozdrawiam :)

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
energia_eco5
Level 9
Location: AIR
Joined: 11 Feb 2012
Posts: 28
Helped: 1
energia_eco5
Level 9
Post#4 17 Apr 2013 22:52    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Potwierdzam, radia tej firmy z nowym softem nie działają ze starymi programami, ale działają z nowszymi. Dyskusja ma sens jak ktoś napisze. Radio typ taki z softem takim, kablem takim działa z takim programem, a z innymi takimi nie. Ale to fajne radio i choć trochę na końcach głuche to może chodzić od 6MHz do 999MHz.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Marek27
Level 8
Location: Zakopane
Joined: 27 Oct 2009
Posts: 22
Helped: 1
Marek27
Level 8
Post#5 18 Apr 2013 09:45Helpful post    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Udało mi się usunąć problem.Problem polega na nie zgodności softu do wersji radia, ja mam wersje BFB297 wcześniejsze modele faktycznie komunikowały się z softem typu UV5r#2 teraz trzeba zassać ze strony:
http://www.409shop.com/shop displaynews.php?id=292&locate=1
odpowiednią wersje softu do danego modelu. Ja zassałem wersje ogólną do wszystkich (?) modeli i problem się skończył, wgrywa/sczytuje radio bez problemu.

Moderated by c2h5oh:
Z podanej wyżej strony ściągamy soft bez prowizji (płacenia punktami).


Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
ukffun
Level 23
Location: Poznań
Joined: 21 Feb 2005
Posts: 739
Helped: 4
Post rating: 16
ukffun
Level 23
Post#6 18 Jul 2013 13:29    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Witam. Zakupiłem właśnie wersję UV-5R+. Niestety nie mogę sprawdzić wersji softu poprzez klawisz 3+POWER (nie wyświetla się). Mam program w wersji 12.07.25 i brak komunikacji z radiem. Kabel posiadam na USB oraz zwykły na RS232. Kable działają bo przy połączeniu RX z TX w terminalu mam echo tego co wpisuję... Czyżby Baofeng wypuścił jakąś nową wersję? Próbowałem CHIRP ale również bez efektu na żadnym z kabli...
Jak w tym przypadku sprawdzić wersję softu w radiu?

Zainstalowałem wersję z postu wyżej lecz przy odpaleniu ekran mruga z programem w tle...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
sp4jkk
Level 10
Location: Ełk
Joined: 12 Jul 2004
Posts: 10
sp4jkk
Level 10
Post#7 08 Aug 2013 11:45    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Witam, ja też mam problem z moim podłączeniem. Sterowniki już różne przećwiczyłem i jest problem.
Program UV_5R_VIP.exe jak uruchamiam na win732bit to też mi mruga i aż nie ubiję procesu. Czyli nie da się odpalić!
Co może być nie tak?
Radio wersja 297.

Helpful post? + 0
Back to top
ukffun
Level 23
Location: Poznań
Joined: 21 Feb 2005
Posts: 739
Helped: 4
Post rating: 16
ukffun
Level 23
Post#8 08 Aug 2013 12:06    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


To proszę spróbować tym programem. Podobno jest to najnowsza wersja do Baofenga. Może kolega ma coś nie tak z kablem? Moje radyjka poszły na wymianę. Dostałem kolejne i niestety program baofenga sie nie łączy a CHIRP chodzi elegancko.

Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
sp4jkk
Level 10
Location: Ełk
Joined: 12 Jul 2004
Posts: 10
sp4jkk
Level 10
Post#9 08 Aug 2013 13:01    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Już sobie poradziłem, ze strony 409shop ściągnąłem drivery pod win7 i prawie najnowszego chirpa z 28 lipca i działa. Jedyne co mi się nie podobało, to to, że jak podłączam kabel, mimo zainstalowanych sterowników, ponownie mi wyszukuje sterowniki i jak ręcznie zmieniłem na sterownik z "bridge" w nazwie to kabel w menagerze nie pokazywał błedu, był na com8 i chirp ruszał.
Innego softu nie próbowałem, skoro chirpem mogę wszystko zrobić. Chyba że się mylę?

PS. Dzięki za chęci pomocy ukffun.

Helpful post? + 0
Back to top
c2h5oh
Moderator
Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5574
Helped: 345
Post rating: 41
c2h5oh
Moderator
Post#10 08 Aug 2013 21:24    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Nie można ładować do radia oprogramowania które nawinie się nam pod rękę.
W UV-5R należy sprawdzić wersję firmware a następnie dobrać do niego oprogramowanie. Pozwoli to uniknąć rozczarowań związanych z pogorszeniem parametrów naszego radia.
Ładując nieznane i nie dedykowane do konkretnego firmware oprogramowanie można więcej stracić niż zyskać.
UWAGA! Całość softu jest bez problemów dostępna w internecie całkowicie za darmo.
Wystarczy w GOOGLE wpisać "Baofeng UV-5R software"


Helpful post? + 0
Back to top
sp4jkk
Level 10
Location: Ełk
Joined: 12 Jul 2004
Posts: 10
sp4jkk
Level 10
Post#11 09 Aug 2013 08:24    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Zgadzam się. Tylko że problem polegał na tym, że do radia miałem dołączoną płytkę (do kabla) i nie chciało to zadziałać. Dlatego zmuszony byłem szukać innych możliwości.

Trzeba też rozróżnić: soft do kabla (drivery) i soft do radia (program, np. chirp). Ale myślę, że o tym wszyscy wiedzą.

Gdyby ktoś potrzebował pomocy, to proszę napisać. Pomogę, jak tylko będę umiał. :-)

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#12 11 Aug 2013 16:04    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Też miałem problem z połączeniem. ale zrobiłem sobie kabel na MAX232 i ten działa znakomicie.

Helpful post? + 0
Back to top
kr1985
Level 12
Location: legnica
Joined: 05 Feb 2009
Posts: 99
Post rating: 1
kr1985
Level 12
Post#13 08 Feb 2015 11:53    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


A ja mam problem innego rodzaju. Podczas proby połączenai sie z radiem pojawia mi sie komunikat Connectin with transreceiver i nic sie nie dzieje :(

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#14 08 Feb 2015 12:05    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Sprawdź czy działa Ci kabel. Zewrzyj RX z TX połącz się z kablem terminalem i sprawdź czy dostajesz to conapiszesz.

Jakiego programu uzywasz? Kabel masz fabryczny?

Helpful post? + 0
Back to top
kr1985
Level 12
Location: legnica
Joined: 05 Feb 2009
Posts: 99
Post rating: 1
kr1985
Level 12
Post#15 08 Feb 2015 12:26    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Hej mógłbyś opisać bardziej dokładne co i jak i z czym trzeba zewrzeć?

Bo nie za bardzo wiem co zrobić.

A kabel dostałem razem z urządzeniem z chin wiec raczej oryginalny.

ten program używam

Wszystkie wersje Firmware
6) Baofeng CPS v121025 BFBALL z instalatorem (Chin) *** BF5R_CPS_v121025_BFBALL_CHI (VB6) .zip

po pobraniu sterownikow ze stony 409 shop wyskakuje błąd

Communication port is error, please setting right communication port , !

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#16 08 Feb 2015 12:36    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


http://www.uv3r.com/images/UV3R UV5R PC Interface.jpeg

Czyli masz coś ze sterownikami, albo wybrałes nie ten port. Sprawdź w menadżerze urządzeń pod którym COM pojawia Ci się kabel.

Helpful post? + 0
Back to top
kr1985
Level 12
Location: legnica
Joined: 05 Feb 2009
Posts: 99
Post rating: 1
kr1985
Level 12
Post#17 08 Feb 2015 12:39    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Port wybrałem dobry napewno.

Ale jak mam zewrzeć te kabelki kiedy ja mam wszystko zatopione w osłonie i nie mam możliwości.

A mozesz mi podesłać link do stertowników które w większości pasują?

Zaczytywanie odbywa się na włączonym czy wyłączonym skanerze?

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#18 08 Feb 2015 12:50    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Jakim skanerze?! Co Ty próbujesz programować?!

Nie mam sterowników, nie używam windowsa. Baofenga programuje się przy włączonym radiu.

Jak zewrzeć - kabelkiem, przecież masz wtyczki wyprowadzone.

Dodano po 1 [minuty]:

A! I do programowania radia polecam CHIRP.

Helpful post? + 0
Back to top
kr1985
Level 12
Location: legnica
Joined: 05 Feb 2009
Posts: 99
Post rating: 1
kr1985
Level 12
Post#19 08 Feb 2015 13:10    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Mam skaner UV-5R ver BFS297

i np chciałbym zwiększyć zakres częstotliwości i ogólnie dużo łatwiejsze jest programowanie przez komputer.

Na tym programie chirp podczas kolonowania wyskakuje błąd brak komunikacji.

Wydaje mi się ze sterownik nie do końca mam prawidłowy.

Pobrałem najnowszy sterownik do kabla i zadziałał.

Pytanie mam czy ktoś wie jak zwiększyć Freq range?

Bo tego pola nie można edytować.

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#20 08 Feb 2015 13:19    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


kr1985 wrote:
Mam skaner U5VR ver BFS297


No chyba nie.

Helpful post? + 0
Back to top
kr1985
Level 12
Location: legnica
Joined: 05 Feb 2009
Posts: 99
Post rating: 1
kr1985
Level 12
Post#21 08 Feb 2015 13:20    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


canis_lupus wrote:
kr1985 wrote:
Mam skaner U5VR ver BFS297


No chyba nie.


Poprawiałem w czasie kiedy dodawałeś ten opis

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#22 08 Feb 2015 13:26    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


To nadal nie jest skaner. Nie wiem kto Ci to sprzedał jako skaner. Rozszerzania zakresu częstotliwości nie polecam, po poza normalnym to radio jest po prostu głuche jak pień.

Helpful post? + 0
Back to top
kr1985
Level 12
Location: legnica
Joined: 05 Feb 2009
Posts: 99
Post rating: 1
kr1985
Level 12
Post#23 08 Feb 2015 13:27    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


A spoko czyli te rozszerzenie to po prostu pic na wode? To ciekawe po co taka opcja w ogole.

Pozatym ja już mam skaner UNIDEN BC92XLT kupiłem to urządzenie i po prostu sobie testuje sprawdzam bawie sie nim.

Helpful post? + 0
Back to top
c2h5oh
Moderator
Joined: 17 Sep 2002
Posts: 5574
Helped: 345
Post rating: 41
c2h5oh
Moderator
Post#24 08 Feb 2015 13:29    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


kr1985 wrote:
...np chciałbym zwiększyć zakres częstotliwości...

...Pytanie mam czy ktoś wie jak zwiększyć Freq range?...


Co Ci to da?
Poczytaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=11495860#11495860

Helpful post? + 0
Back to top
tiqi
Level 10
Joined: 17 Nov 2015
Posts: 93
tiqi
Level 10
Post#25 19 Nov 2015 10:57    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Najnowsze softy dla Baofeng UV-5R

dla urządzeń wyprodukowanych do 29.04.2012
(plik o nazwie BF5R_CPS_dla_starszej_wersji)
dla urządzeń wyprodukowanych po 25.10.2012 (wznowiono produkcję)
(plik o nazwie NOWY)

Dorzucam sterowniki dla Windows XP/7/8/8.1 (x32/x64) oraz instrukcję wgrywania i zgrywania.

Oprogramowanie jest dla radiotelefonu z oznaczeniem UV-5R!!! Nie wgrywać do innych modeli!

Dodatkowo dobry program do obsługi wielu modeli w tym UV-5R

Moderated by c2h5oh:
Nie zamieszczaj materiałów które są ogólnie dostępne w internecie lub na elektrodzie. Wystarczy podać link do tych materiałów.
Zanim coś napiszesz poczytaj tematy które już są na elektrodzie i rozwiązują ten problem.



Attachments:

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#26 19 Nov 2015 11:01    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Przecież to nie firmware.

Helpful post? + 0
Back to top
tiqi
Level 10
Joined: 17 Nov 2015
Posts: 93
tiqi
Level 10
Post#27 19 Nov 2015 11:06    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Próbuję je wgrać do postu i nie chce wejść. Error 3020 java script.

Helpful post? + 0
Back to top
canis_lupus
Level 10
Location: Kraków
Joined: 02 Jul 2005
Posts: 64
canis_lupus
Level 10
Post#28 19 Nov 2015 11:09    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Z tego co wiem, to czipy w baofengach sa nieprogramowalne. A juz na pewno nie przez RS232.

Helpful post? + 0
Back to top
tiqi
Level 10
Joined: 17 Nov 2015
Posts: 93
tiqi
Level 10
Post#29 19 Nov 2015 11:14    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


Faktycznie. Niby firmware znalazłem ale po rozpakowaniu wyszły "zabawki" z for z końcówką RU. Aż antywirus się spocił. Pośpieszyłem się.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
maylo
Level 24
Location: Pabianice
Joined: 20 Apr 2004
Posts: 939
Helped: 73
Post rating: 8
maylo
Level 24
Post#30 19 Nov 2015 13:26    

Re: Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem


canis_lupus wrote:
Z tego co wiem, to czipy w baofengach sa nieprogramowalne. A juz na pewno nie przez RS232.


Dokładnie, procki są OTP brak możliwości zmiany fw. Tylko wymiana na inny z nowszym fw.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem 12  Next
Page 1 of 2

Similar topics to baofeng UV-5R - Błąd połączenia z komputerem

Baofeng UV-82 czy Baofeng UVB6, ktore radio wybrac? (2)
BAOFENG - BAOFENG UV-5R Gdzie mogę nadawać LUBLIN? (11)
Baofeng-52 Dual czy BaoFeng UV-5R (7)
PROBLEM POłąCZENIA TV Z KOMPUTEREM (7)
CAR300 brak połączenia z komputerem (9)
Problem połączenia tuner z komputerem (45)
6010 brak połączenia z komputerem (8)
Baofeng UV-82 + mikrofonogłośnik Baofeng (2)
Olympus VN-8600PC - Brak połączenia z komputerem (4)
Sharp ER-237p - brak połączenia z komputerem (1)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.425 seconds