Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?
Author
Message
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#1 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 16:29   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Witam
Mam takie pytanie chodzi o egzamin zawodowy na elektryka.
Mianowicie jeśli ktoś nie zda tego egzaminu nie dostanie pracy w tym zawodzie ?
Lub dostanie lecz będzie trudno z poszukaniem takowej pracy ?
Czy tylko 1 raz idzie zdawać w roku czy są jakieś egzaminy poprawkowe ?

Dzięki za odpowiedz!

PS. jeśli źle umieściłem temat proszę moderatora o przesunięcie go w odpowiednie miejsce (nie chodzi mi tu o kosz ;D)

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 16:29   





Back to top
   
Krzysztof Reszka
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 2257
Location: piekaryśląskie

Post#2 07 Mar 2013 16:31   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Uściślij co to jest dla ciebie egzamin zawodowy ?

Helpful message? + -

Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#3 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 16:32   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Chodzi mi o egzamin zawodowy na elektryka pod koniec szkoły zawodowej ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Krzysztof Reszka
Specjalista elektryk
Specjalista elektryk


Joined: 27 Dec 2009
Posts: 2257
Location: piekaryśląskie

Post#4 07 Mar 2013 16:58   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Tu musiał by się wypowiedzieć jakiś wykładowca szkolny bo na tym forum są zawodowi elektrycy z uprawnieniami . Bo żeby być elektrykiem należy zdać egzamin i uzyskać uprawnienia kwalifikacyjne G1 przed komisja kwalifikacyjną . Czyli jeśli ten twój egzamin zawodowy prowadzi komisja kwalifikacyjna upoważniona do wydawania uprawnień G1 to należy to zdać bo mimo zdanej szkoły (czego ci życzę)nie będziesz mógł wykonywać zawodu elektryka.Ale ten egzamin możesz wykonać później w innej komisji .

Helpful message? + -

Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#5 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 17:07   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Nie rozumiem tego G1. Chodzi mi o to że będę miał zaliczony kurs SEP do 1kV lecz bez zdanego egzaminu na elektryka na koniec szkoły to nie znajdę pracy w tym fachu tak ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomciiiu
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Oct 2010
Posts: 76
Location: Piaseczno

Post#6 07 Mar 2013 17:08   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Co do egzaminu są możliwe poprawki pamiętam
8 lat temu zdając w Lublinie egzamin Zawodowy z 24 osób zdało 3 osoby w tym ja.... kilka osób ponownie zdawało w nastepnym roku.
Co do pracy i życia musisz się poprostu wykażać ze umiesz i znasz podstawy Elektryki a już Ci w ciemno mowie po szkole wiele nie będziesz umieć; jeśli umiesz połączyć schodowy, krzyżowy, rozdzielnie podstawowa i na początek dobrze operujesz szpadlem to myślę ze nie ma problemu z znalezieniem pracy co do zawodu elektryk.Wiem z Zycia bo zaczynalem tak, a o obecnie jestem Brygadzista Razz i sam czasem oceniam prace ludzi a nie to co ma na kwitku i tak klasyfikuje ich czy nadaje sie czy nie
Ale teoria jest taka ze zawsze mile widziane jest Uprawnienia SEP, wiele w pracy ludzi przechodzi i wiem ze kwitki to nie wszystko a byli i tacy co mieli uprawnienia i nic nie umieli .... a są tacy co nie są po szkołach a naprawdę można się czegoś nauczyć.

Helpful message? + -

Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#7 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 17:11   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Z praktyką nie mam wgl problemu bardziej z teorią jeszcze mam czas na zdawanie tego egzaminu ale lepiej się już dowiadywać co i jak Wink a jak wygląda takie przyjmowanie pracownika ? przychodzi taki gość a pracodawca daje mu coś podłączyć czy jak ?

PS. nie mam problemów podłączyć od włączników poprzez przekaźniki po silniki (1-f,3-f)

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomciiiu
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Oct 2010
Posts: 76
Location: Piaseczno

Post#8 07 Mar 2013 17:18   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Przychodzi Pan Jaś ja go zapraszam do pierwszej puszki łączeniowej jeśli to wykona to idę dalej do rozdzielni i sprawdzam wiedzę czy umie zrobić rozdzielnie jeśli jest możliwość to daje mu do roboty rozdzielnie jak uda mu się to wiem na co go stać i po tych rzeczach przechodzi Pan Jaś do pracy przy gronie elektryków i sprawdzam czy umie kłaść kable ewentualnie uczę takich podstaw .Kable kleje pistoletami na klej 11mm nie na blaszki stad coś innego.

ps: a pracowałeś gdzieś ze umiesz praktykę?? łaczenie 3faz silników;lewe prawe obroty to podstawa wiedzy elektryka.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 17:18   





Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#9 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 18:23   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


tak niemam z tym problemu, potrafie też czytać schematy tzn mam praktyki w szkole, tylko mam pewne problemy z teorii kupiłem książkę "EGZAMIN KWALIFIKACYJNY ELEKTRYKA W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH" tylko pytam się już na przód, jeśli zdarzy się najgorszy scenariusz z egzaminem zawodowym (teoria). Za 3 miesiące zdaje Razz

Helpful message? + -

Back to top
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 14 Sep 2006
Posts: 556
Location: Rzeszów--Galicya

Post#10 07 Mar 2013 18:46   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


No kolego co z Ciebie za elektryk nie znający teorii ,ja bał bym się mieć takiego
"orła" w brygadzie. Jest wiele zagadnień w pracy elektryka gdzie bez znajomości teorii
niema szans zrobić cokolwiek,taki elektryk jest wręcz niebezpieczny dla siebie samego
jak też otoczenia. Do nauki się zabrać i to szybko a zaliczenie egzaminu bez wiedzy to
nieszczęście czyhające na Ciebie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 18:46   





Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#11 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 18:56   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


teoria chodzi o wzory Razz

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomciiiu
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Oct 2010
Posts: 76
Location: Piaseczno

Post#12 07 Mar 2013 19:05   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Najważniejsze cechy co do prac elektrycznych jest przestrzeganie BHP i myślenie co się robi, kilka przypadków widziałem na oczy co robi alkohol,brak wiedzy i kompetencji czy tez doświadczenia w połączeniu z praca przy napięciu ale tez nie odpowiedzialnośc która czycha na przypadkowe osoby ...
Reasumując trzy razy myśleć co się robi kto co robi. Robić jak najbezpieczniej najlpiej bez napieciowo.
Najlepiej polecam Ci zacząć jako pomocnik a uczyc się od Fachowców nie partaczy kilka mies i podłapiesz co nie co.Co do wzorów powiem CI jedno matematyka i wzory są w elektryce w wielu przypadkach liczone np jaki przekroj kabla do danego odbioru, zatem zalecam powrócenia do książek.

Helpful message? + -

Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#13 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 19:13   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Czy ja napisałem że nie przestrzegam BHP ? gdybym nie myślał to bym prawdopodobnie nie podłączył nawet żarówki, nie pije, brak wiedzy ? nie napisałem że nic nie wiem ^^ chodziło mi o to że z praktyką jestem bardziej do przodu niż z teoria, np. wiem gdzie i jakie bezpieczniki stosować, jakie sieci stosować itd.

Helpful message? + -

Back to top
   
Tomciiiu
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Oct 2010
Posts: 76
Location: Piaseczno

Post#14 07 Mar 2013 19:15   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Ja CI daje życzliwie rady na przyszłość.

Helpful message? + -

Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#15 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 19:16   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Nie wątpie Razz

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 19:16   





Back to top
   
Tomciiiu
Poziom 11
Poziom 11


Joined: 09 Oct 2010
Posts: 76
Location: Piaseczno

Post#16 07 Mar 2013 19:18   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Myślę ze temat został wyczerpany w kwestii Twoich pytań.Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Mar 2012
Posts: 11

Post#17 Post from the author of the topic 07 Mar 2013 19:19   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
peta5
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 01 Mar 2013
Posts: 5

Post#18 07 Mar 2013 19:30   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Ciekaw jestem co to za uprawnienia G1? Generalnie żeby móc uprawiać samodzielnie zawód elektryka należy mieć wiedzę w zakresie samej elektryki jak również przepisów BHP. A takowe potwierdza zdanie egzaminu na uprawnienia "E" eksploatacji przed komisją SEP lub komisją kwalifikacyjną. Przy braku takich uprawnień można wykonywać prace tylko i wyłącznie pod nadzorem osób z uprawnieniami.

Helpful message? + -

Back to top
   
serwisor
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Feb 2006
Posts: 1304
Location: Nowe Mosty

Post#19 08 Mar 2013 11:06   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Kolego Peta5 a w jakiej grupie masz uprawnienia SEP, bo założę się, że w Grupie 1.
Grupy 2 i 3 to uprawnienia ciepłownicze i gazowe.
Więc też masz uprawnienia G1!

Helpful message? + -

Back to top
   
peta5
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 01 Mar 2013
Posts: 5

Post#20 08 Mar 2013 19:31   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Kolego serwisor. W grupie 1 (G1) jest 10 pkt. które określają jakie prace można wykonywać, w jakim zakresie i dla jakich urządzeń, instalacji sieci. Jeżeli ktoś ma wykreślone niektóre punkty to nie może używać określenia, że ma uprawnienia G1 tylko uprawnienia E lub D w ograniczonym zakresie. Tak samo jest w grupach G2 i G3. Oczywiście najlepiej jest mieć uprawnienia dla wszystkich 10 pkt.

Helpful message? + -

Back to top
   
zbich70
Specjalista Energetyk
Specjalista Energetyk


Joined: 11 Sep 2010
Posts: 3737
Location: CBR

Post#21 08 Mar 2013 20:02   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


serwisor wrote:
w jakiej grupie masz uprawnienia SEP

Kiedy wreszcie na profesjonalnym forum przestaniemy pisać takie bzdety jak uprawnienia SEP???

Helpful message? + -

Back to top
   
serwisor
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 17 Feb 2006
Posts: 1304
Location: Nowe Mosty

Post#22 10 Mar 2013 13:46   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Przepraszam, świadectwo kwalifikacyjne.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Electronics Systems and Networks -> Beginners Electronics -> Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?
Page 1 of 1
Similar topics
jutro egzamin zawodowy (elektryk) prosze o drobna pomoc (8)
Elektryka. Ile kosztuje kurs i egzamin we Wrocławiu? (2)
poszukuję książki "Egzamin kwalifikacyjny elektryka w p (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.067 seconds

elektroda.pl topic RSS feed