Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?
Autor
Wiadomość
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#1 Post autora tematu 07 Mar 2013 17:29   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Witam
Mam takie pytanie chodzi o egzamin zawodowy na elektryka.
Mianowicie jeśli ktoś nie zda tego egzaminu nie dostanie pracy w tym zawodzie ?
Lub dostanie lecz będzie trudno z poszukaniem takowej pracy ?
Czy tylko 1 raz idzie zdawać w roku czy są jakieś egzaminy poprawkowe ?

Dzięki za odpowiedz!

PS. jeśli źle umieściłem temat proszę moderatora o przesunięcie go w odpowiednie miejsce (nie chodzi mi tu o kosz ;D)
Powrót do góry
   
Krzysztof Reszka
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 1172
Miasto: piekaryśląskie

Post#2 07 Mar 2013 17:31   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Uściślij co to jest dla ciebie egzamin zawodowy ?
Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#3 Post autora tematu 07 Mar 2013 17:32   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Chodzi mi o egzamin zawodowy na elektryka pod koniec szkoły zawodowej ?
Powrót do góry
   
Krzysztof Reszka
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 27 Gru 2009
Posty: 1172
Miasto: piekaryśląskie

Post#4 07 Mar 2013 17:58   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Tu musiał by się wypowiedzieć jakiś wykładowca szkolny bo na tym forum są zawodowi elektrycy z uprawnieniami . Bo żeby być elektrykiem należy zdać egzamin i uzyskać uprawnienia kwalifikacyjne G1 przed komisja kwalifikacyjną . Czyli jeśli ten twój egzamin zawodowy prowadzi komisja kwalifikacyjna upoważniona do wydawania uprawnień G1 to należy to zdać bo mimo zdanej szkoły (czego ci życzę)nie będziesz mógł wykonywać zawodu elektryka.Ale ten egzamin możesz wykonać później w innej komisji .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 17:58   





Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#5 Post autora tematu 07 Mar 2013 18:07   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Nie rozumiem tego G1. Chodzi mi o to że będę miał zaliczony kurs SEP do 1kV lecz bez zdanego egzaminu na elektryka na koniec szkoły to nie znajdę pracy w tym fachu tak ?
Powrót do góry
   
Tomciiiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Paź 2010
Posty: 91
Miasto: Piaseczno

Post#6 07 Mar 2013 18:08   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Co do egzaminu są możliwe poprawki pamiętam
8 lat temu zdając w Lublinie egzamin Zawodowy z 24 osób zdało 3 osoby w tym ja.... kilka osób ponownie zdawało w nastepnym roku.
Co do pracy i życia musisz się poprostu wykażać ze umiesz i znasz podstawy Elektryki a już Ci w ciemno mowie po szkole wiele nie będziesz umieć; jeśli umiesz połączyć schodowy, krzyżowy, rozdzielnie podstawowa i na początek dobrze operujesz szpadlem to myślę ze nie ma problemu z znalezieniem pracy co do zawodu elektryk.Wiem z Zycia bo zaczynalem tak, a o obecnie jestem Brygadzista :P i sam czasem oceniam prace ludzi a nie to co ma na kwitku i tak klasyfikuje ich czy nadaje sie czy nie
Ale teoria jest taka ze zawsze mile widziane jest Uprawnienia SEP, wiele w pracy ludzi przechodzi i wiem ze kwitki to nie wszystko a byli i tacy co mieli uprawnienia i nic nie umieli .... a są tacy co nie są po szkołach a naprawdę można się czegoś nauczyć.
Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#7 Post autora tematu 07 Mar 2013 18:11   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Z praktyką nie mam wgl problemu bardziej z teorią jeszcze mam czas na zdawanie tego egzaminu ale lepiej się już dowiadywać co i jak ;) a jak wygląda takie przyjmowanie pracownika ? przychodzi taki gość a pracodawca daje mu coś podłączyć czy jak ?

PS. nie mam problemów podłączyć od włączników poprzez przekaźniki po silniki (1-f,3-f)
Powrót do góry
   
Tomciiiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Paź 2010
Posty: 91
Miasto: Piaseczno

Post#8 07 Mar 2013 18:18   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Przychodzi Pan Jaś ja go zapraszam do pierwszej puszki łączeniowej jeśli to wykona to idę dalej do rozdzielni i sprawdzam wiedzę czy umie zrobić rozdzielnie jeśli jest możliwość to daje mu do roboty rozdzielnie jak uda mu się to wiem na co go stać i po tych rzeczach przechodzi Pan Jaś do pracy przy gronie elektryków i sprawdzam czy umie kłaść kable ewentualnie uczę takich podstaw .Kable kleje pistoletami na klej 11mm nie na blaszki stad coś innego.

ps: a pracowałeś gdzieś ze umiesz praktykę?? łaczenie 3faz silników;lewe prawe obroty to podstawa wiedzy elektryka.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 18:18   





Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#9 Post autora tematu 07 Mar 2013 19:23   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


tak niemam z tym problemu, potrafie też czytać schematy tzn mam praktyki w szkole, tylko mam pewne problemy z teorii kupiłem książkę "EGZAMIN KWALIFIKACYJNY ELEKTRYKA W PYTANIACH I ODPOWIEDZIACH" tylko pytam się już na przód, jeśli zdarzy się najgorszy scenariusz z egzaminem zawodowym (teoria). Za 3 miesiące zdaje :P
Powrót do góry
   
Elmont
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 14 Wrz 2006
Posty: 518
Miasto: Rzeszów--Galicya

Post#10 07 Mar 2013 19:46   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


No kolego co z Ciebie za elektryk nie znający teorii ,ja bał bym się mieć takiego
"orła" w brygadzie. Jest wiele zagadnień w pracy elektryka gdzie bez znajomości teorii
niema szans zrobić cokolwiek,taki elektryk jest wręcz niebezpieczny dla siebie samego
jak też otoczenia. Do nauki się zabrać i to szybko a zaliczenie egzaminu bez wiedzy to
nieszczęście czyhające na Ciebie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 19:46   





Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#11 Post autora tematu 07 Mar 2013 19:56   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


teoria chodzi o wzory :P
Powrót do góry
   
Tomciiiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Paź 2010
Posty: 91
Miasto: Piaseczno

Post#12 07 Mar 2013 20:05   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Najważniejsze cechy co do prac elektrycznych jest przestrzeganie BHP i myślenie co się robi, kilka przypadków widziałem na oczy co robi alkohol,brak wiedzy i kompetencji czy tez doświadczenia w połączeniu z praca przy napięciu ale tez nie odpowiedzialnośc która czycha na przypadkowe osoby ...
Reasumując trzy razy myśleć co się robi kto co robi. Robić jak najbezpieczniej najlpiej bez napieciowo.
Najlepiej polecam Ci zacząć jako pomocnik a uczyc się od Fachowców nie partaczy kilka mies i podłapiesz co nie co.Co do wzorów powiem CI jedno matematyka i wzory są w elektryce w wielu przypadkach liczone np jaki przekroj kabla do danego odbioru, zatem zalecam powrócenia do książek.
Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#13 Post autora tematu 07 Mar 2013 20:13   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Czy ja napisałem że nie przestrzegam BHP ? gdybym nie myślał to bym prawdopodobnie nie podłączył nawet żarówki, nie pije, brak wiedzy ? nie napisałem że nic nie wiem ^^ chodziło mi o to że z praktyką jestem bardziej do przodu niż z teoria, np. wiem gdzie i jakie bezpieczniki stosować, jakie sieci stosować itd.
Powrót do góry
   
Tomciiiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Paź 2010
Posty: 91
Miasto: Piaseczno

Post#14 07 Mar 2013 20:15   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Ja CI daje życzliwie rady na przyszłość.
Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#15 Post autora tematu 07 Mar 2013 20:16   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Nie wątpie :P
Powrót do góry
   
Tomciiiu
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 09 Paź 2010
Posty: 91
Miasto: Piaseczno

Post#16 07 Mar 2013 20:18   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Myślę ze temat został wyczerpany w kwestii Twoich pytań.Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
miniUlow
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Mar 2012
Posty: 13

Post#17 Post autora tematu 07 Mar 2013 20:19   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Dzięki za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Mar 2013 20:19   





Powrót do góry
   
peta5
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Mar 2013
Posty: 5

Post#18 07 Mar 2013 20:30   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Ciekaw jestem co to za uprawnienia G1? Generalnie żeby móc uprawiać samodzielnie zawód elektryka należy mieć wiedzę w zakresie samej elektryki jak również przepisów BHP. A takowe potwierdza zdanie egzaminu na uprawnienia "E" eksploatacji przed komisją SEP lub komisją kwalifikacyjną. Przy braku takich uprawnień można wykonywać prace tylko i wyłącznie pod nadzorem osób z uprawnieniami.
Powrót do góry
   
serwisor
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1029
Miasto: Nowe Mosty

Post#19 08 Mar 2013 12:06   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Kolego Peta5 a w jakiej grupie masz uprawnienia SEP, bo założę się, że w Grupie 1.
Grupy 2 i 3 to uprawnienia ciepłownicze i gazowe.
Więc też masz uprawnienia G1!
Powrót do góry
   
peta5
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Mar 2013
Posty: 5

Post#20 08 Mar 2013 20:31   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Kolego serwisor. W grupie 1 (G1) jest 10 pkt. które określają jakie prace można wykonywać, w jakim zakresie i dla jakich urządzeń, instalacji sieci. Jeżeli ktoś ma wykreślone niektóre punkty to nie może używać określenia, że ma uprawnienia G1 tylko uprawnienia E lub D w ograniczonym zakresie. Tak samo jest w grupach G2 i G3. Oczywiście najlepiej jest mieć uprawnienia dla wszystkich 10 pkt.
Powrót do góry
   
zbich70
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 11 Wrz 2010
Posty: 3155
Miasto: CBR

Post#21 08 Mar 2013 21:02   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


serwisor napisał:
w jakiej grupie masz uprawnienia SEP

Kiedy wreszcie na profesjonalnym forum przestaniemy pisać takie bzdety jak uprawnienia SEP???
Powrót do góry
   
serwisor
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 17 Lut 2006
Posty: 1029
Miasto: Nowe Mosty

Post#22 10 Mar 2013 14:46   

Re: Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?


Przepraszam, świadectwo kwalifikacyjne.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Elektryka Instalacje i Sieci -> Elektryka Początkujący -> Egzamin zawodowy na elektryka- są poprawki?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
poszukuję książki "Egzamin kwalifikacyjny elektryka w p (3)
Elektryka. Ile kosztuje kurs i egzamin we Wrocławiu? (2)
jutro egzamin zawodowy (elektryk) prosze o drobna pomoc (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.063 seconds

elektroda.pl temat RSS