Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Komputer w ogóle nie działa


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer w ogóle nie działa
Autor
Wiadomość
Scalak 303
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 120

Post#1 Post autora tematu 10 Mar 2013 12:48   

Komputer w ogóle nie działa


Witam.
Poskładałem kompa na płycie GA-K8NF-9 i nie działa. Znaczy załącza się, dysk i napęd startuje, wentylator grafiki również. Wentylator procesora stoi (a jest sprawny). Procesor chyba ma zasilanie, bo radiator robi się lekko ciepły jak wentylator nie pracuje. Chipset też lekko ciepły. Jak go tak załączę, to monitor nie włącza się i nie da się wejść do ustawień biosu. "Bipcyk" jest podłączony i nie piszczy przy włączaniu. Zasilacz ma napięcia w normie, jedynie brak przewodu -5V i na tabliczce również nie ma informacji o tym napięciu. Moje pytanie, czy ten komputer potrzebuje tego napięcia?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2013 12:48   





Powrót do góry
   
Kasek21
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26816
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#2 10 Mar 2013 12:50   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Scalak 303 napisał:
Moje pytanie, czy ten komputer potrzebuje tego napięcia?

Nie.

Pełna konfiguracja komputera z uwzględnieniem marki i modelu zasilacza?!

Zestaw działał kiedyś w tej konfiguracji? Jeżeli nie to jakie jest pochodzenie części? Jesteś pewien w 100% ich sprawności?
Powrót do góry
   
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 724
Miasto: Wylatowo

Post#3 10 Mar 2013 13:09   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Na początek odłącz komputer z sieci.Wyjmij i zainstaluj ponownie karte grafiki, ram,przeczyść płyte główną suchym i czystym miękkim pędzelkiem.Bateria BIOS pastylkowa CR2032 musi mieć >3V.Jeśli posiadasz miernik(15zł w markecie) to zmierz napięcie w złączu molex[czarny-masa,czerwony-5v/żółty-12v/].Czasem pada kondensator w lini stand-by zasilacza.
Powrót do góry
   
Scalak 303
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 120

Post#4 Post autora tematu 10 Mar 2013 14:29   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Płyta Gigabyte GA-K8NF-9
Procesor AMD Athlon 64 3000+ 1,8GHz
Pamięć 2x512MB TwinMOS + 1x512MB Kingston wszystkie DDR 400MHz CL2.5
Grafika Nvidia GF8600GT
Dysk Seagate Barracuda 7200.9 160GB
Napęd LG GH24NS95
Zasilacz Modecom Feel 3 400W

Płyta, procesor, pamięć (bez tej jednej z Kingstona) i grafika działały kiedyś razem. Potem sprzęt ten ok. półtora roku leżał nie używany. Dysk pochodzi od osoby zajmującej się komputerami, według niej jest sprawny. Napęd i zasilacz nowy.

Dodano po 48 [minuty]:

Napięcia to odpowiednio 5,18V i 12,3V. Bateria CR2032 jest nowa i ma ponad 3V. Wyczyściłem slot PCIE grafiki i sloty RAMu. Zachowanie komputera bez zmian.

Myślę, że w nowym zasilaczu kondensator powinien być dobry.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2013 14:29   





Powrót do góry
   
Kasek21
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26816
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#5 10 Mar 2013 14:59   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Wszystko wygląda na uszkodzoną płytę główną.

Czy buzzer (speaker) wydaje jakieś dźwięki kiedy włączysz komputer bez pamięci RAM/karty graficznej?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2013 14:59   





Powrót do góry
   
Scalak 303
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 120

Post#6 Post autora tematu 10 Mar 2013 15:14   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Bez RAMu i grafiki buzzer nie wydaje dźwięku, podobnie jak wyjąłem procesor.
Powrót do góry
   
Kasek21
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 02 Wrz 2004
Posty: 26816
Miasto: Dąbrowa Górnicza

Post#7 10 Mar 2013 15:22   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Uszkodzona płyta na 99,9% - te 0,1% zostawiam dla CPU.
Powrót do góry
   
Scalak 303
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 120

Post#8 Post autora tematu 10 Mar 2013 15:53   

Re: Komputer w ogóle nie działa


No to trudno. W takim przypadku zastanawiam się nad LGA1155. Np. płyta na chipsecie B75 albo H61 + Pentium G860 + DDR3 1333MHz i ta grafika którą mam. Taka konfiguracja chyba będzie wydajniejsza niż Athlon 64x2, którego zapewne dokupiłbym za jakiś czas do tej płyty którą mam teraz, gdyby była sprawna?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2013 15:53   





Powrót do góry
   
pawelr98
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 11 Cze 2009
Posty: 1860
Miasto: Bydgoszcz

Post#9 10 Mar 2013 16:18   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Oczywiście że będzie.
Ja bym jeszcze dodał do rozważań FM2/Am3+ (czyli APU albo Phenom II/Athlon II)
Powrót do góry
   
hazerwwo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 17 Gru 2010
Posty: 654
Miasto: Wejherowo

Post#10 10 Mar 2013 16:51   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Jak masz jeszcze jakiś inny procesor pod ten socket, to go podstaw - będziesz miał 100% pewność, że płyta jest martwa.
Powrót do góry
   
Scalak 303
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 120

Post#11 Post autora tematu 10 Mar 2013 20:02   

Re: Komputer w ogóle nie działa


Niestety innego procesora s939 nie mam.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Komputer w ogóle nie działa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Komputer w ogóle nie reaguje na PowerOn (14)
Komputer nie widzi w ogóle monitora (3)
Komputer się nie włącza, w ogóle nie odpala (nie pomaga zmiana zasilacza ) (7)
Komputer w ogóle nie startuje- zasilacz sprawny (13)
Komputer się w ogóle nie włącza, padnięty zasilacz? (12)
Komputer sie włącza - monitor w ogóle nie reaguje (21)
Komputer się wyłacza albo w ogóle nie włącza (10)
Gamepad Logitech F510 G-UF13 - Komputer w ogóle go nie wykrywa (4)
HP Pavilion dv9700 - nie działa w ogóle na baterii (3)
Dell Inspirion 1526 - nie działa w ogóle (8)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.059 seconds

elektroda.pl temat RSS