Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Radio Service -> Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK
Author
Message
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 3173
Location: Kraków

Post#1 Post from the author of the topic 12 Mar 2013 17:38   

Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Witam,
Prześledziłem co nie co w tym radiu, z głowicy coś się wydobywa, na wyjściu 70071 gra przy max Vol bardzo cicho, AM poprawny CD poprawny.
Płyta z prockiem ST92F120, natomiast ze schematu z elektrody 70071 miałby być to TDA7340G ale nie pasuje, zaś z innego wątku wynika, że to TDA7402 ale znów nie odpowiada mi pin MPX na który nic nie wchodzi a radio widzę, że nie ma stereodekodera w głowicy.
Ktoś może podpowiedzieć czym zastąpić ten układ ? No chyba, że to jednak problem z EEPROMem w procku?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 12 Mar 2013 17:38   





Back to top
   
Yano_X
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 228
Location: Rzeszów

Post#2 13 Mar 2013 01:29   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Witam
psooya wrote:

z głowicy coś się wydobywa

A tak konkretnie to co, ponadto RDS działa? Jeśli tak, to na FM_MPX (pin J1-8 tunera) podaj sygnał z RDSMPX (pin J1-9).

Helpful message? + -

Back to top
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 3173
Location: Kraków

Post#3 Post from the author of the topic 13 Mar 2013 11:48   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Podpinam słuchawki pod wyjście (jakieś) głowicy i gra (dźwięk jest na jakiś dwóch albo trzech pinach i pewnie jeden to MPX), zatrzymuje się, RDS jest. Nie bardzo zrozumiałem pod co co mam podłączyć to raz a dwa widzę, że operujesz schematem mam nadzieje do radia 6000NE (od CD nie pasuje) może mógłbyś wspomóc ? Piny na PCB nie są podpisane J1-x.... Są tylko Test Pionty TP.

Helpful message? + -

Back to top
   
Yano_X
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 228
Location: Rzeszów

Post#4 13 Mar 2013 22:44   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


psooya wrote:
Podpinam słuchawki pod wyjście (jakieś) głowicy i gra (dźwięk jest na jakiś dwóch albo trzech pinach

Jeśli sygnał masz na dwóch pinach to z tunera wychodzi: FM_MPX i RDSMPX. W drugim przypadku: L, R i RDS_MPX (stereo robione w głowicy).

psooya wrote:
widzę, że operujesz schematem mam nadzieje do radia 6000NE (od CD nie pasuje)

Posiadam fragmenty dokumentacji do 6000N, dostępne na http://elektrotanya.com/

Helpful message? + -

Back to top
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 3173
Location: Kraków

Post#5 Post from the author of the topic 13 Mar 2013 22:55   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Scalaka zamówiłem, koszt niewielki, ze schematu wynika, że to bardzo możliwe, że układ to TDA7402, najwyżej nie podejdzie to radio pójdzie na złom.
Dzięki za pomoc, napiszę o efektach jak tylko kurier dostarczy.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 3173
Location: Kraków

Post#6 Post from the author of the topic 14 Mar 2013 18:19   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Strzał w dziesiątkę. To nie ten scalak. Wiedziałem, że coś mi nie pasuje.
Głowica ma 19 pinów pogrupowanych w sekcje:
(1-10) przerwa (11-14) przerwa (15-16) przerwa (17-19)
Jak włączam AM mam zasyfiony i zaszumiony dźwięk na pinie 10 i dziesięć razy gorszej jakości pod względem syfu na pinie 3
Jak włączam FM na pinie 9 zniekształcony, na pinie 6 jest 90% szumu 10% sygnału i na pinie 3 to samo ale szum jest z piskiem.
W takim razie pytanie skoro to nie TDA7402 to co ? Oznaczony 70071SB?

Dodano po 9 [minuty]:

FM wchodzi na n.15 IC500 a nie 13 jak na TDA7402.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2013 18:19   





Back to top
   
jarek1258
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 04 Dec 2007
Posts: 123
Location: Wlkp

Post#7 15 Mar 2013 11:48helpful post - solution   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


W takim razie pytanie skoro to nie TDA7402 to co ?
TEA6842H w głowicy.

Helpful message? + -

Back to top
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 3173
Location: Kraków

Post#8 Post from the author of the topic 15 Mar 2013 19:12   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Rozwiń swą kwestię. W głowicy nie mam pojęcia co jest i nie mam ochoty jej rozbierać bo to nie ona sprawia kłopot. Zawsze mogę podać tam MPX z kodera. Sygnał MPX wchodzi na 15 pin na PCB - porównaj z PDFem TDA7402 i schematem proszę.
Pozdrawiam
Ps. TDA7402 i TDA7340G to nie scalaki którymi da się zastąpić 70071SB!

Helpful message? + -

Back to top
   
Yano_X
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 09 Feb 2005
Posts: 228
Location: Rzeszów

Post#9 15 Mar 2013 22:05   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Z TEA6842H wychodzi FM_MPX i RDSMPX (pin 8 i 9 tunera). Zdarza się że przy uszkodzeniu TEA działa RDS ale nie ma głosu lub jest bardzo cichy. Do celów testowych w miejsce FM_MPX wpuszczasz sygnał z RDSMPX.

Helpful message? + -

Back to top
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 3173
Location: Kraków

Post#10 Post from the author of the topic 15 Mar 2013 22:10   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Nie mam sygnału na pinie 8 i 9, jest tylko na pinie 9, 6 i 3 o czym napisałem. W tym radiu jest opcja na dwie różne głowice w tym samym footprincie ale innym pinoucie.
Pin 9 idzie na pin 15 IC500.

Helpful message? + -

Back to top
   
borkokrz
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 09 May 2006
Posts: 9
Location: Łódź

Post#11 02 May 2013 18:56   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Yano_X wrote:
Z TEA6842H wychodzi FM_MPX i RDSMPX (pin 8 i 9 tunera). Zdarza się że przy uszkodzeniu TEA działa RDS ale nie ma głosu lub jest bardzo cichy. Do celów testowych w miejsce FM_MPX wpuszczasz sygnał z RDSMPX.


Hej - po zwarciu pin'ów 8 i 9 tuner FM gra. Głos jest bardzo zniekształcony, ale jest. Czy dobrze zrozumiałem, że to potwierdza, że uszkodzony jest sam tuner ? Wystarczy wymienić jedynie płytkę z tunerem lub TEA w nim ?

Helpful message? + -

Back to top
   
tolo
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 06 Nov 2001
Posts: 1986

Post#12 02 May 2013 21:05   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Wystarczy wymienić TEA...

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 02 May 2013 21:05   





Back to top
   
borkokrz
Poziom 4
Poziom 4


Joined: 09 May 2006
Posts: 9
Location: Łódź

Post#13 03 May 2013 13:25   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


tolo wrote:
Wystarczy wymienić TEA...


Obyło się bez wymiany ... przynajmniej doraźnie. Efekt zastany to brak dźwięku na FM, przy czym odbiór AM i RDS poprawne. Sugerując się topic'iem http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1613248.html odłączyłem sygnał FM_MPX z 8 nóżki tunera, zamiast niego poprzez 100nF podałem RDSMPX z 9 nóżki tunera. Bez odcięcia sygnału FM_MPX radio też grało, ale sygnał był bardzo zniekształcony (jakby przesterowany i brak było basu). Teraz jedyne co mnie zastanawia to żywotność takiego rozwiązania ... znaczy czy już rozlglądać się za TEA lub drugą głowicą czy nie Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
psooya
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 28 Jan 2005
Posts: 3173
Location: Kraków

Post#14 Post from the author of the topic 15 Oct 2013 01:16   

Re: Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK


Radio poszło na złom.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Car Radio Service -> Ford 6000CD [6000NE] - brak dźwięku na FM reszta OK
Page 1 of 1
Similar topics
Ford 6000NE - brak strojenia (3)
Ford 6000CD Visteon- nie włącza sie i nie ma dźwięku (5)
FORD 6000CD brak reakcji (2)
Samsung HT-Z110 - brak dźwięku, reszta działa (10)
Ford 6000NE (8)
Brak reakcji na klawisze FORD 6000CD RDS (3)
Ford Visteon 6000cd brak aktywnej funkcji fade (6)
Ford 6000NE nie przyjmuje kodu. (3)
ford focus 2004r radio ford 6000cd nie graja głośniki po pr (4)
FORD/6000CD - Prośba o sprawdzenie kodu- czy jest prawidłowy? Ford reset tool? (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.06 seconds

elektroda.pl topic RSS feed