Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u
Author
Message
szafek_ml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 49

Post#1 Post from the author of the topic 14 Mar 2013 10:05   

Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Witam.
W naszej firmie została uruchomiona usługa DSL 10Mb na modemie/routerze Comtrend VI-3223u. Niestety problem pojawił się gdy chciałem otworzyć port 21 w celu postawienia serwera FTP widzianego na zewnątrz, gdyż przy próbie konfiguracji dostaje jedynie informacje, że "Porty xxxx (miedzy innymi 21) wykorzystywane są przez ISP".
TP'sa poinformowała mnie że to jedynie problem sprzętowy, gdyż niestety te routery tak mają:/

Stąd moje pytania.
Czy można to ustrojstwo zastąpić czymś z rodziny TP-Link? Jeśli tak to czym?
Czy konfiguracja nowego urządzenia (od strony DSL) jest problematyczna (jakieś ustawienia znane tylko magikom z TPSA), czy też wszystko można bez problematycznie skonfigurować samemu?
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2013 10:05   





Back to top
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 02 Aug 2004
Posts: 18206
Location: Kujawy

Post#2 14 Mar 2013 10:22   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Przy usłudze DSL jesteś skazany na sprzęt TP.

Zawsze możesz uruchomić FTP na innym porcie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2013 10:22   





Back to top
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 9080
Location: Bolesławiec/Wrocław

Post#3 14 Mar 2013 11:13   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


A nie masz podsieci 8miu adresów IP? Jeśli nie masz to zgłoś się po nią(chociaż nie wiem jak to wygląda cenowo, ale zdawało mi się, że w gratisie dają podsieć 8) i wtedy FTP postawisz sobie na osobnym IP.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2013 11:13   





Back to top
   
szafek_ml
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 49

Post#4 Post from the author of the topic 14 Mar 2013 13:52   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Problem polega na tym , ze serwer FTP stanowi pewne urządzenie (iOmega), a tam niestety nie da się zmienić portu :/. Miałem nadzieję, że da się to czymś podmienić.

***
Dzisiaj dzwoniłem do TPsy ponownie i trafiłem na osobę chyba bardziej poinformowaną aniżeli poprzednio. Mianowicie problem blokowania portu 21 to nie sprawa samego urządzenia , ale ogólnie usługi Neostrada Busines. Jedynym rozwiązaniem to zakup zwykłej usługi DSL , ale wówczas abonament skacze o 100% do przodu.

Dodatkowo bawiąc się routerem TP_Linka zauważyłem, że przy ustawianiu przekierowania można wpisać osobno Internal Port i Service Port.
Czy można używając tej funkcji tym przekierować port np 3366 na 21, czy słuzy to do zupełnie czego innego?
Ewentualnie czy jest jakieś inne urządzenie posiadające taka opcję?

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> The Internet - Access -> Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u
Page 1 of 1
Similar topics
COMTREND VI-3223u kłopot z ustawieniami (14)
Comtrend VI-3223u - Wyłączenie SIP ALG (3)
Comtrend vi-3223u - Kilka adresów ip od dostawcy (2)
comtrend vi-3223u - przydzielanie publicznych adresów IP (2)
COMTREND-VI-3223u-B093 - Przestawienie kanału Wi-Fi (5)
comtrend VI-3223U - Nie działaja urządzenia na usb (3)
WRT54GC / COMTREND VI-3223u - Konfiguracja rejestratora w sieci (2)
COMTREND VI-3223u Multi-DSL - Zaawansowane ustawienia (5)
COMTREND-VI-3223u-B093 - Zabezpieczenie sieci WiFi (7)
comtrend vi 3223u - Brak odpowiedzi na ping WiFi <-> przewodowa (2)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl topic RSS feed