Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u
Autor
Wiadomość
szafek_ml
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 50

Post#1 Post autora tematu 14 Mar 2013 11:05   

Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Witam.
W naszej firmie została uruchomiona usługa DSL 10Mb na modemie/routerze Comtrend VI-3223u. Niestety problem pojawił się gdy chciałem otworzyć port 21 w celu postawienia serwera FTP widzianego na zewnątrz, gdyż przy próbie konfiguracji dostaje jedynie informacje, że "Porty xxxx (miedzy innymi 21) wykorzystywane są przez ISP".
TP'sa poinformowała mnie że to jedynie problem sprzętowy, gdyż niestety te routery tak mają:/

Stąd moje pytania.
Czy można to ustrojstwo zastąpić czymś z rodziny TP-Link? Jeśli tak to czym?
Czy konfiguracja nowego urządzenia (od strony DSL) jest problematyczna (jakieś ustawienia znane tylko magikom z TPSA), czy też wszystko można bez problematycznie skonfigurować samemu?
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2013 11:05   





Powrót do góry
   
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 17587
Miasto: Kujawy

Post#2 14 Mar 2013 11:22   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Przy usłudze DSL jesteś skazany na sprzęt TP.

Zawsze możesz uruchomić FTP na innym porcie.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2013 11:22   





Powrót do góry
   
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9165
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

Post#3 14 Mar 2013 12:13   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


A nie masz podsieci 8miu adresów IP? Jeśli nie masz to zgłoś się po nią(chociaż nie wiem jak to wygląda cenowo, ale zdawało mi się, że w gratisie dają podsieć 8) i wtedy FTP postawisz sobie na osobnym IP.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Mar 2013 12:13   





Powrót do góry
   
szafek_ml
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 50

Post#4 Post autora tematu 14 Mar 2013 14:52   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Problem polega na tym , ze serwer FTP stanowi pewne urządzenie (iOmega), a tam niestety nie da się zmienić portu :/. Miałem nadzieję, że da się to czymś podmienić.

***
Dzisiaj dzwoniłem do TPsy ponownie i trafiłem na osobę chyba bardziej poinformowaną aniżeli poprzednio. Mianowicie problem blokowania portu 21 to nie sprawa samego urządzenia , ale ogólnie usługi Neostrada Busines. Jedynym rozwiązaniem to zakup zwykłej usługi DSL , ale wówczas abonament skacze o 100% do przodu.

Dodatkowo bawiąc się routerem TP_Linka zauważyłem, że przy ustawianiu przekierowania można wpisać osobno Internal Port i Service Port.
Czy można używając tej funkcji tym przekierować port np 3366 na 21, czy słuzy to do zupełnie czego innego?
Ewentualnie czy jest jakieś inne urządzenie posiadające taka opcję?
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u
Strona 1 z 1
Podobne tematy
COMTREND VI-3223u kłopot z ustawieniami (14)
Comtrend VI-3223u - Wyłączenie SIP ALG (1)
comtrend vi-3223u - przydzielanie publicznych adresów IP (2)
comtrend VI-3223U - Nie działaja urządzenia na usb (3)
WRT54GC / COMTREND VI-3223u - Konfiguracja rejestratora w sieci (2)
COMTREND VI-3223u Multi-DSL - Zaawansowane ustawienia (5)
comtrend vi 3223u - Brak odpowiedzi na ping WiFi <-> przewodowa (2)
Comtrend VI-3223u - Muszę ustawić virtual interface na tym modemie (1)
Comtrend VI-3223u DSL - Jaka antena do wzmocnienia wifi w sieci DSL? (8)
"Neostrada" - Ustawienie routeru COMTREND-VI-3223u (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl temat RSS