Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp ->Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
szafek_ml
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 49

szafek_ml
Poziom 10
Post#1 Post autora tematu 14 Mar 2013 10:05   

Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Witam.
W naszej firmie została uruchomiona usługa DSL 10Mb na modemie/routerze Comtrend VI-3223u. Niestety problem pojawił się gdy chciałem otworzyć port 21 w celu postawienia serwera FTP widzianego na zewnątrz, gdyż przy próbie konfiguracji dostaje jedynie informacje, że "Porty xxxx (miedzy innymi 21) wykorzystywane są przez ISP".
TP'sa poinformowała mnie że to jedynie problem sprzętowy, gdyż niestety te routery tak mają:/

Stąd moje pytania.
Czy można to ustrojstwo zastąpić czymś z rodziny TP-Link? Jeśli tak to czym?
Czy konfiguracja nowego urządzenia (od strony DSL) jest problematyczna (jakieś ustawienia znane tylko magikom z TPSA), czy też wszystko można bez problematycznie skonfigurować samemu?
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Mar 2013 10:05   



Powrót do góry
mbo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 02 Sie 2004
Posty: 18348
Miasto: Kujawy

mbo
Zasłużony dla elektroda
Post#2 14 Mar 2013 10:22   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Przy usłudze DSL jesteś skazany na sprzęt TP.

Zawsze możesz uruchomić FTP na innym porcie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Mar 2013 10:22   



Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9053
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

piterus99
Poziom 26
Post#3 14 Mar 2013 11:13   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


A nie masz podsieci 8miu adresów IP? Jeśli nie masz to zgłoś się po nią(chociaż nie wiem jak to wygląda cenowo, ale zdawało mi się, że w gratisie dają podsieć 8) i wtedy FTP postawisz sobie na osobnym IP.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 14 Mar 2013 11:13   



Powrót do góry
szafek_ml
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 49

szafek_ml
Poziom 10
Post#4 Post autora tematu 14 Mar 2013 13:52   

Re: Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u


Problem polega na tym , ze serwer FTP stanowi pewne urządzenie (iOmega), a tam niestety nie da się zmienić portu :/. Miałem nadzieję, że da się to czymś podmienić.

***
Dzisiaj dzwoniłem do TPsy ponownie i trafiłem na osobę chyba bardziej poinformowaną aniżeli poprzednio. Mianowicie problem blokowania portu 21 to nie sprawa samego urządzenia , ale ogólnie usługi Neostrada Busines. Jedynym rozwiązaniem to zakup zwykłej usługi DSL , ale wówczas abonament skacze o 100% do przodu.

Dodatkowo bawiąc się routerem TP_Linka zauważyłem, że przy ustawianiu przekierowania można wpisać osobno Internal Port i Service Port.
Czy można używając tej funkcji tym przekierować port np 3366 na 21, czy słuzy to do zupełnie czego innego?
Ewentualnie czy jest jakieś inne urządzenie posiadające taka opcję?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Comtrend VI-3223u - Czym zastąpić modem/router Comtrend VI-3223u
Strona 1 z 1
Podobne tematy
COMTREND VI-3223u kłopot z ustawieniami (14)
Comtrend VI-3223u - Wyłączenie SIP ALG (3)
Comtrend vi-3223u - Kilka adresów ip od dostawcy (2)
comtrend vi-3223u - przydzielanie publicznych adresów IP (2)
COMTREND-VI-3223u-B093 - Przestawienie kanału Wi-Fi (5)
comtrend VI-3223U - Nie działaja urządzenia na usb (3)
WRT54GC / COMTREND VI-3223u - Konfiguracja rejestratora w sieci (2)
COMTREND VI-3223u Multi-DSL - Zaawansowane ustawienia (5)
COMTREND-VI-3223u-B093 - Zabezpieczenie sieci WiFi (7)
comtrend vi 3223u - Brak odpowiedzi na ping WiFi <-> przewodowa (2)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.037 seconds

elektroda.pl temat RSS