FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Podłączenie RADIA CB - jak to dobrze zrobić

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Podłączenie RADIA CB - jak to dobrze zrobić
Author
Poziom 20
Poziom 20

Post#1 Post from the author of the topic 20 Feb 2005 03:33   

Podłączenie RADIA CB

Witam,
moje pytanie będzie banalne i dla większości wyda się głupie ale...
chodzi o to że mam ALANA 78 PLUS i mam zamiar go podłączyć tyle że nie wiem czy będe potrafił bez wskazówek.
Nie wiem jaką antene wybrać i co jeszcze będzie mi potrzebne?
Słyszałem że antena musi być odpowiednio długa, zależy to od długości cewki czy coś takiego!
Jeśli możecie to proszę o opisik (aletak prostymi słowami) jak to podłączyć żeby jak najlepiej chodziło!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Feb 2005 03:33   

Back to top

monteros
Poziom 16
Poziom 16

Post#2 20 Feb 2005 09:42   

Podłączenie RADIA CB

Witaj to zależy wktórym miejscu chcesz zainstalować antene oraz gdzie ma być to radio w domu czy w samochodzie.Jeśli w samochodzie to najlepiej by było aby antena była zamocowana na środku dachu (odradzam anteny magnetyczne)jeśli nie jest to możliwe aby antena była na środku to na tylnej klapie bagażnika wobu przypadkach nalezy wykonać otwór aby tą antene zamocować .Gdy nichcesz wiercić otworów pozostaje ci uchwyt rynienkowy.Antena wiadomo im dłusza tym lepsza .Antena powina mieć bardzo dobry kontakt z masą będziesz musiał jeszcze taką antenke zestroić przy pomocy reflektrometru aby nie uszkodzić radia chodzi o dopasowanie jej do twojego nadajnika . Narazie to tyle Pozdrawiam
Back to top

*HaKeR*
Poziom 20
Poziom 20

Post#3 Post from the author of the topic 20 Feb 2005 16:05   

Podłączenie RADIA CB

dzięki za odpowiedz. Dokładnie chodzi wlaśnie o montaż w samochodzie!!! I już mniej więcej czaje a teraz powiedz co to za REFLEKTROMETR i jak dopasować tą antenkę??
Z góry dzięki!!!
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 20 Feb 2005 16:05   

Back to top

monteros
Poziom 16
Poziom 16

Post#4 20 Feb 2005 19:41   

Podłączenie RADIA CB

Reflektrometr(SWR) jest to taki miernik który podłącza sie pomiędzy radiem a anteną w szereg przy pomocy to którego dokonujesz pomiaru padającej i odbitej naj prościej mówiąc sprawdzasz ile mocy zostaje wypromieniowane w eter a ile jest tłumione przez kabel i antene w momencie gdy antena nie bedzie dopasowana to przy nadawaniu część energi zostanie zamieniona na ciepło radio będzie się grzało przez co może ulec uszkodzeniu końcówka mocy . Regulacje anteny przeprowadza sie po przez skracanie lub wydłużanie promienika i kontrolując wskazania na reflektometrze przy włączonym nadawaniu wskazanie powinno być jak najmniejsze ale wartość 1.5 można uznać za zadowalającą wskazanie 2,5 lub 3 jest niedopuszczalne.Pomiaru dokonujemy na kanale 20 (27.200Mhz) i na kanale 1(27,960Mhz) oraz na 40 (27.400Mhz).Pozdrawiam
Back to top

*HaKeR*
Poziom 20
Poziom 20

Post#5 Post from the author of the topic 22 Feb 2005 23:27   

Podłączenie RADIA CB

coraz więcej wiem:) czyli mam rozumieć że beż tego urządzenia nie bardzo dopasuje długość anteny?
Back to top

Google

Google Adsense

Post# Post from the author of the topic 22 Feb 2005 23:27   

Back to top

maser81
Poziom 16
Poziom 16

Post#6 22 Feb 2005 23:47   

Podłączenie RADIA CB

Raczej nie dopasujesz.
Back to top

malek lukas
Poziom 7
Poziom 7

Post#7 23 Feb 2005 15:40   

Podłączenie RADIA CB

a wlasnie że jesteś w stanie poradzić sobie sam.montuje na co dzień troche anten i na pasmo CB genialną anteną jest antena LEM MAGNUM bo nie trzeba jej stroić jedynie drogoie anteny PRESIDENTA trzeba troszeczke dostroić.no i odpadają magnesowe,i nie zapomnij przykręcić jej do masy.
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Radio communication equipment Service -> Podłączenie RADIA CB - jak to dobrze zrobić
Page 1 of 1
Similar topics
Odtwarzacz MP3 bez radia - jak zrobić?? (1)
Jak zrobić układ MUTE do radia samochodowego ? (10)
[A4 B6]podłączenie oryginalnego radia,jak uaktywnić fis (3)
Taśma do radia samochodowego (jak zrobić?) (7)
Dopałka do 1 watowego CB radia. Jak zrobić? (31)
Krótkofalówka z taniego radia- jak to zrobić? (5)
Jak zrobić i podłączyć antenę do radia? (4)
Wyjęcie radia ford - jak to zrobić? (2)
Jak dobrze zrobić instalcję antenową w pensjonacie? (6)
Opóźnione wyłączanie radia, jak zrobić klucz? (1)

Page generation time: 0.215 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed