FAQ | Points | Add... | Recent posts | Search | Register | Log in

Zabezpieczenie hardware przed dialerami

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Zabezpieczenie hardware przed dialerami
Author
Poziom 19
Poziom 19

Post#1 Post from the author of the topic 12 Mar 2003 20:06   

Niektóre strony zawierają programy, które po zainstalowaniu mogą niezauważalnie wybrać określony numer poprzez modem zainstalowany w komputerze. Opłata za połączenie z takim numerem może być bardzo duża. Modem pozostaje ciągle podłączony do linii telefonicznej, jak wiele możliwości daje to programistom tworzącym takie Dialery, można się tylko przekonać na rachunku telefonicznym.

Możemy zabezpieczyć sprzętowo linię telefoniczną poprzez wykonanie tego układu. Jest to przekaźnik, który zostaje załączony poprzez wciśnięcie przyciska S1, tuż przed momentem rozpoczęcia wybierania numeru przez modem. Prąd w linii telefonicznej umożliwia podtrzymanie styków przekaźnika aż do rozłączenia. Z tego wynika, że bez naszej wiedzy żaden program nie może wybrać numeru telefonicznego. Żaden programista nie ominie tego prostego zabezpieczenia :)

Należy przeprowadzić testy z odpowiednią cewką przekaźnika reagującą na prąd w linii telefonicznej.

http://home.worldonline.dk/wildsto/sdb/
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#2 12 Mar 2003 20:29   

dialer

gulson moze i to fajne -ja nie sprawdzałem......ale proponuje jedno
wybrac z swego domowego tel nr.9576 reklamacje rachunków i na miejscu załatwimy blokade 0700.... podając ID abonenta -jest na rachunku,niemniej warto dac ok 4 zł miesiecznie i i spokojnie spac
:D
pozdrawiam :wink:
Back to top

Jaco18
Poziom 21
Poziom 21

Post#3 13 Mar 2003 08:34   

Panowie czy nie prościej będzie po prostu wująć wtyczkę z gniazdka, to jest 100% zabezpieczenia przez dialerami, hackerami, niekontrolowanymi połączeniami z netem. Nie trzeba budować żadnego układu ani też płacić 4 zł miesięcznie, ja mam modem zewnętrzny i widzę kiedy łączy się z netem po diodach, ale jak miałem wewnętrzny to po każdej sesji wyciągałem sobie wtyczkę z kontaktu tak na wszelki wypadek, ponieważ nigdzy nie dowierzałem TePsie (bez obrazy dla Pici :) ).

Poza tym większość dialerów sama się nie łączy z netem, więc odłączenia linji nic nie da, kiedy będziesz chciał wejść do netu to i tak pójdzie przez zmieniony numer. Drugim faktem jest to, że każdy rasowy internauta zna na pamięć każdy pisk modemu podczas łączenia (to jest jak poezja dla moich uszu :wink: )i wykryje nieprawidłowość bo przecież inny numer = inny ton wybirania i inne piski.

Ja miałęm zrobiony taki patent: wiadomo, że jak się podniesie słuchawkę to modem się rozłącza lub powstają jakieś błędy. U mnie w domu telefon jest na dole a komp na górze, jak sobie siedziałem w necie i ktoś dzwonił to mi przerywało i strasznie mnie to wk..... :) Dałem więc koło telefonu w gniazdku przekaźnik, który całkowicie odłączał telefon, do sterowania wykorzystałem wolmną parę przewodó idącą do modemu, przy kompie miałem mały przełącznik, napięcie było odciągnięte z zaslacza ATX, jak sobie surfowałem, to "pstryk" i nikt już nie mógł mi przerwać 8)
Back to top

kss213
Poziom 17
Poziom 17

Post#4 13 Mar 2003 08:59   

Quote:

Ja miałęm zrobiony taki patent: wiadomo, że jak się podniesie słuchawkę to modem się rozłącza lub powstają jakieś błędy. U mnie w domu telefon jest na dole a komp na górze, jak sobie siedziałem w necie i ktoś dzwonił to mi przerywało i strasznie mnie to wk..... :)

tak z ciekawosci pytam jak to mozliwe skoro linie masz zajeta to centrala nie pusci sygnalu wywolania 8O bo przeciez siedzisz na modemie co rowna sie temu jakbys prowadzil normalna rozmowe
pozdrawiam 8)
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2003 08:59   

Back to top

TM85
Poziom 18
Poziom 18

Post#5 13 Mar 2003 10:36   

Uważam że układ jest genialny w swojej prostocie i powinien działać.

Zasada jest bardzo prosta: kiedy dialer chce nas przerzucic na połączenie przez Wyspy Wielkanocne :) MUSI przerwać pętlę linii abonenckiej żeby wybrać nowy numer dostępowy. Tyle że po takiej przerwie puści przekaźnik i sam się już nie załączy.

:arrow: Do przedmówców: Przeczytajcie jeszcze raz post Gulsona.

Jeszcze jedno: jak dialer zmieni nam numer dostępowy to przy następnym połączeniu z netem :x blada ! Przekaźnik nic nie poradzi :(
Back to top

krisxxl
Poziom 15
Poziom 15

Post#6 13 Mar 2003 10:41   

Witam

ja jednak wykupiłem sobie blokadę na na numery 070 i mam spokój. w razie jakichś problemów to TPSA się będzie z tym bujać a nie ja. 4 blachy miesięcznie to nie majątek (jeden browar) a problem z czapy.

pozdrawiam

Krystian
Back to top

TM85
Poziom 18
Poziom 18

Post#7 13 Mar 2003 10:52   

Ludzie ! Przecież te dialery z tego co wiem nie dzwonią "na sexy line" tylko najczęściej za granicę i blokada 0 700 nic nie da !
Back to top

zasoby
Poziom 19
Poziom 19

Post#8 Post from the author of the topic 13 Mar 2003 11:04   

Dokładnie 0700 to nasze audiotele, a dialery na stronach wybieraja do miejsc na całym świecie i tam mają zlokowalizowane swoje "modemy dostępowe". Jeżeli wyciszymy modem wewnętrzny taka rzecz jest niezauważalna. Te programy są sprytne. Ktoś używa onet konekt? Wystarczy ściągnąć jeden plik a onet pozmienia nam wszystko w ustawieniach! Wpisze swój numer, ustawi jako domyślny, dobrze, że jeszcze za nas nie wybierze tego numeru...
Back to top

zasoby
Poziom 19
Poziom 19

Post#9 Post from the author of the topic 13 Mar 2003 11:09   

Wiem, że to wydaje się śmieszne, ale ten układ został opatentowany i jest sprzedawany po 30E! Sam przekaźnik kosztuje 10E!
Zobaczcie tą stronę.
http://home.worldonline.dk/wildsto/sdb/
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#10 13 Mar 2003 14:53   

DIALER 0700

TIP wrote:
Ludzie ! Przecież te dialery z tego co wiem nie dzwonią "na sexy line" tylko najczęściej za granicę i blokada 0 700 nic nie da !

TIP!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.................CO TY MÓWISZ!!!!!!!!!!!!!!! :-)) BLOKADA 0700 W bok I PO BULU!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! zaden dialer tego nie przeskoczy!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
i radze kazdemu tzk zrobic!!!-mozna spokojnie spac!!
Back to top

zasoby
Poziom 19
Poziom 19

Post#11 Post from the author of the topic 13 Mar 2003 15:22   

czy ta blokada 0700 blokuje także międzynarodowe? +51 itd..?
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#12 13 Mar 2003 16:07   

BLOKADA

gulson wrote:
czy ta blokada 0700 blokuje także międzynarodowe? +51 itd..?
obecnie wiekszosc dialerów pracuje -opartych na numerach 0700........niemniej inne przekierowania nie opierające sie na 0700 mozna zablokowac przez blokade rozmów miedzynarodowych-tylko w talki sposób!!! dialer gdy nawet sie zainstaluje połączenie do skutku nie dojdzie ,warto wiec blokowac tesz na tz KOD dostepu -3zł +Vat
uwazam ze to jest gwarancja 100%-mozna byc spokojnym
podaje nizej sposoby

aktywacja blokady 5EES Lucent.xls
 Description:
 n/a

Download
 Filename:  aktywacja blokady 5EES Lucent.xls
 Contents:  
 Filesize:  23.5 KB
 Punkty:  0.00

Back to top

tomatronix
Poziom 10
Poziom 10

Post#13 13 Mar 2003 16:52   

Antydialer

A ja wszystkim polecam zabezpieczenie programowe dostępne w liczniku połączeń internetowych .Dodam że jest to program darmowy i kilka razy mnie uratował przed sprytnymi dialerkami.
Program można pobrać ze strony autora http://sulu.ae.katowice.pl/~rusiecki/download/
pozdrawiam TOMATRONIX 8O
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 13 Mar 2003 16:52   

Back to top

zybex
Poziom 25
Poziom 25

Post#14 13 Mar 2003 18:28   

"Gulson" i "TIP" miał rację !
Układ jest rewelacyjny, a wszyscy inni nie rozumiecie tematu! Nieważne co będzie może być wybrane. Z tym prostym układem nic nie da się wybrać bo nastąpi automatyczne rozłączenie.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#15 13 Mar 2003 19:00   

BLOKADA

zybex wrote:
"Gulson" i "TIP" miał rację !
Układ jest rewelacyjny, a wszyscy inni nie rozumiecie tematu! Nieważne co będzie może być wybrane. Z tym prostym układem nic nie da się wybrać bo nastąpi automatyczne rozłączenie.

JAK MAMY TO ROZUMIEC?????? nikt nie sugerował ze podany układ nie zabezpiecza!!!!>>>>>>wiec Zybex co miałes na mysli?????
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#16 13 Mar 2003 19:13   

dialer

ten układ nie zabezpieczy przed połączeniami przekierowywalnymi z strony www.xxx na 0700-bo przekierowanie jest juz w trakcie otwarcia strony i przekaznik nic nie zrobi!!!......... prosze o o opinie

układ zabezpieczy tylko w momencie ze dialer w naszym kompie bedzie chciał sie samoczynnie połączyc bez naszej wiedzy......i nic pozatym
Back to top

tzok
Poziom 26
Poziom 26

Post#17 13 Mar 2003 22:01   

Poza tym jak jakiś program zmieni numer w ustawieniach połączenia to przekaźnik też nic nie pomoże, bo jak się będziesz chciał połączyć z netem to zablokujesz układ (naciśniesz przycisk) i nawet się nie zorientujesz, że nie łączysz się z 0 20... tylko z jakimś 0-700... Osobiście nigdy nie miałem problemu z dialerem, obecnie z modemu korzystam sporadycznie (mam "stałe" łącze - z Miejskiej Sieci Komputerowej) i zawsze wyjmuję wtyczkę z gniazdka telefonicznego, nigdy nie mam zaznaczonej opcji łącz automatyczie i patrzę się na treść każdego okienka zanim kliknę ok...
Back to top

zybex
Poziom 25
Poziom 25

Post#18 15 Mar 2003 12:29   

Macie rację! Ja łączę się standardowo przez 0202122 i mam cały czas podsłuch linii na głośnikach. Miałem już kilka razy taki przypadek, że po kliknięciu na jakiś odnośnik, następowało samoczynne wybieranie jakiegoś numeru. Natychmiast wyciągałem wtyk z linii telefonicznej. Z opisu tego prostego układu wynikało, że przy próbie połączenia z innym numerem styki przekaźnika rozłączą linię, a do uzyskania sygnału należy nacisnąć przycisk podtrzymania.
Back to top

Guest
Poziom 26
Poziom 26

Post#19 17 Mar 2003 08:32   

dialer

zybex wrote:
Macie rację! Ja łączę się standardowo przez 0202122 i mam cały czas podsłuch linii na głośnikach. Miałem już kilka razy taki przypadek, że po kliknięciu na jakiś odnośnik, następowało samoczynne wybieranie jakiegoś numeru. Natychmiast wyciągałem wtyk z linii telefonicznej. Z opisu tego prostego układu wynikało, że przy próbie połączenia z innym numerem styki przekaźnika rozłączą linię, a do uzyskania sygnału należy nacisnąć przycisk podtrzymania.

na czerwono zaznaczyłem twój cytat-wypowiedz co masz na mysli PODSŁUCH???? jak to podsłuchujesz?? jak odpowiesz to mam pomysł na dialera
odpisz pozdrawiam :wink:
Back to top

TM85
Poziom 18
Poziom 18

Post#20 17 Mar 2003 16:33   

Picia :arrow: Co kombinujesz ? :D :wink:

Mimo wszystko uważam że warto byłoby jednoczesnie zapuścić programik który czuwałby nad zmianą numeru dostępowego. Żeby działał tak jak antywirus - w tle (czy jest taki programik ???).
Back to top

mazi16
Poziom 5
Poziom 5

Post#21 17 Mar 2003 18:21   

dialery

słuchajcie Radia Zet i programu Weissa wypowiada się gościu z Tepsy :)
Back to top

xls
Poziom 1
Poziom 1

Post#22 23 Jun 2003 02:39   

Steganos AntiDialer
http://www.steganos.com/en/sis/sav.htm
(to chyba na tej)

Walnac 0 do blokowania i 0202122 czy jaki tam chcecie jako dozwolony i po klopocie, heeh
szkoda tylko ze program ne po polskiemu...

pozdrawiam wszystkich
Back to top

robertpi
Poziom 15
Poziom 15

Post#23 24 Jun 2003 17:17   

Witam

Innym rozwiązaniem jest zrobienie urządzonka (takie kiedyś zrobiłem na cyfrówce do wybierania impulsowego, po prostu po drugim zerze linia była zwierana i następowało rozłączenie, zwykły licznik), w obecnej chwili trzeba zrobić podwójne, na wybieranie tonowe i impulsowe, (najlepiej na mikroprocesorze lub PIC-u) , które po próbie wybrania drugiego zera lub 7, zwierałoby linię, napewno jest to sposób niezawodny, nie licząc rozwiązań typu fizyczne odłączenie lini i napewno elegancki :-)
Back to top

bobeer
Poziom 20
Poziom 20

Post#24 24 Jun 2003 17:23   

podpisuje sie pod sposobem na uC
za 20 Zl bez problemu mozna zrobic taki uklad
przy wybieraniu tonowym wyjdzie nieco drozej
bo dojdzie dekoder dtmf
pare zworek do konfigorowania i po problemie
w najprostrzym i najskutecznijszym wypadku
"filtr" ma przepuszczac 0202122
ew. konfigorowac by to mozna po rs232 co by obnizyc koszta

co wy na to ?
Back to top

Vault Dweller
Poziom 21
Poziom 21

Post#25 25 Jun 2003 11:24   

Ten układ zabezpiecza tylko przed niekontrolowanym łączeniem się z linią, ale nie przed łączeniem się z konkretnym numerem! Picia ma rację- zablokować numery 0700... albo też zainstalować sobie antydialera (były opisy niedawno w Komputer ŚWIECIE (chyba dwa czy trzy numery temu)- gdybym miał skaner to mógłbym przesłać, przepisyawnie to za dużo roboty a wersji online nie mają.
Back to top

ozzman
Poziom 21
Poziom 21

Post#26 01 Jul 2003 00:49   

ALe to nie zabezpieczy przed 0700 jesli juz mamy dialerka w kompie;(
Back to top

Google

Google Adsense

Post# 01 Jul 2003 00:49   

Back to top

cymbi
Poziom 21
Poziom 21

Post#27 01 Jul 2003 08:11   

Dobry pomysł z tym mikroprocesorkiem. Może zrobi to ktoś na Atmelku?
Back to top

rejestr007
Poziom 14
Poziom 14

Post#28 04 Jul 2003 13:19   

W Elektronice Praktycznej 7/98 jest projekt Monitora Linii Telefonicznej wraz z kodem zródłowym w C na 8051. Trzeba tylko troche przerobić program dodać przekaznik i gotowe !
http://www.ep.com.pl/archiwum/pdf/1998/07/63_66.pdf
Jak ktos ma trochę wolnego czasu może się tym zajmie ? :wink:
Back to top

SPiotr
Poziom 18
Poziom 18

Post#29 04 Jul 2003 13:55   

Po co tyle kombinować macie prosty niezawodny układ (szkoda że wcześniej tego nie widziałem) Jak się komuś nie podoba to nie.DZIĘKI gulson
Back to top

c64club
Poziom 15
Poziom 15

Post#30 13 Aug 2004 12:52   

Re: Zabezpieczenie hardware przed dialerami

nie ma to jak korzystac z neta przez przegladarke Arachne
jest pod DOS , ma wlasny dialer. zaden swir juz by sie dzisiaj nie bawil w robienie dialera pod DOS. ja wylaczam modem przez wajcje, bo mam zewnetrzny
Back to top

Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Download, Articles -> Zabezpieczenie hardware przed dialerami
Statement for Wykop Statement for Facebook Statement for Delicious Statement for Digg Statement for Google Statement for Twitter Statement for Blip
Page 1 of 2 Go to page 1, 2  Next
Similar topics
Zabezpieczenie przed nadmiernym prądem (6)
Zabezpieczenie termistora przed wodą. (31)
Zabezpieczenie przed polem magnetycznym (2)
Zabezpieczenie instalacji przed 400V (3)
zabezpieczenie telefonow przed burza (4)
zabezpieczenie rs232 przed burzą (15)
zabezpieczenie płytki przed wodą??? (3)
Zabezpieczenie przed zwarciem (9)
Zabezpieczenie samochodu przed kradzieżą (5)
PCB - zabezpieczenie przed korozja (1)

Page generation time: 0.118 seconds

FAQ || Administrator || Moderators || Widgets and banners || Contact
elektroda.pl topic RSS feed