Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home ->jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
microozzy
Level 7
Location: Zamość
Joined: 16 Oct 2012
Posts: 21
microozzy
Level 7
Post#1 19 Mar 2013 15:58  Topic author   

jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Witam. Mam w posiadaniu rodzinny odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi
jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
z kolumnami tonsil space '86 i gramofonem(bez igły).Nie mam pojęcia jak mogę sprzęt odpalić bądź podłączyć go do zwykłego radia.Proszę o pomoc, porady i wskazówki ponieważ chciałbym aby ten rodzinny sprzęt działał. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Pablo1964
Moderator
Location: Sosnowiec
Joined: 23 Dec 2005
Posts: 16392
Helped: 443
Post rating: 76
Pablo1964
Moderator
Post#2 19 Mar 2013 17:48Helpful post    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę poprawić.
W pierwszej kolejności powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF (o ile odbiornik nie jest już przestrojony). Wtedy pozostanie tylko podłączenie źródeł dźwięku i kolumn.

Gdybyś chciał podłączyć współczesne urządzenia, musisz zakupić wtyki głośnikowe oraz kable DIN - RCA.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DominTR3B
Level 26
Location: Orzysz.
Joined: 20 Dec 2010
Posts: 762
Helped: 83
Post rating: 8
DominTR3B
Level 26
Post#3 19 Mar 2013 17:59Helpful post    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Tuner jest w nim FM i AM,przestrojenie to wymiana kilku elementów i regulacja.
Instrukcja obsługi: http://www.radmory.za.pl/5102teinstrukcja/index.html

Helpful post? + 0
Back to top
microozzy
Level 7
Location: Zamość
Joined: 16 Oct 2012
Posts: 21
microozzy
Level 7
Post#4 19 Mar 2013 18:01  Topic author   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
DominTR3B
Level 26
Location: Orzysz.
Joined: 20 Dec 2010
Posts: 762
Helped: 83
Post rating: 8
DominTR3B
Level 26
Post#5 19 Mar 2013 18:10    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy wrote:
tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Wiekszosc polskich gramofonow z tego okresu byla wyposazana we wkladki serii MF (100,101 ... 105). Igla do niej powinna kosztowac orientacyjnie 20 zeta a cala wkladka max 40 (ceny z np. Allegro). Co i tak jest IMHO za duzo. Rownie dobrze jak szukac igly mozesz kupic dowolna inna wkladke z mocowaniem 1/2'' np. Audiotechnica, Ortofon (zeby zaczac od tych najtanszych) i po klopocie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1877390.html

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
microozzy
Level 7
Location: Zamość
Joined: 16 Oct 2012
Posts: 21
microozzy
Level 7
Post#6 19 Mar 2013 18:14  Topic author   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Helpful post? + 0
Back to top
DominTR3B
Level 26
Location: Orzysz.
Joined: 20 Dec 2010
Posts: 762
Helped: 83
Post rating: 8
DominTR3B
Level 26
Post#7 19 Mar 2013 18:21    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy wrote:
A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Ustaw tak pokrętła: głośniki/przód, tył-przód/0, lewy-prawy/0, niskie-wysokie/0, wejście/radio, fm/stereo, wyłącz wyciszenie, włącz arcz,głośniki 4/8ohm>20W pod odpowiednie wyjścia,programator/1-kręcąc szukasz stacji.Jeśli tak nie działa to coś źle robisz,czegoś brakuje w środku lub coś jest uszkodzone/nieprzestrojone.Antena to jakakolwiek,u mnie na drucie gra.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
microozzy
Level 7
Location: Zamość
Joined: 16 Oct 2012
Posts: 21
microozzy
Level 7
Post#8 19 Mar 2013 18:30  Topic author   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Helpful post? + 0
Back to top
Pablo1964
Moderator
Location: Sosnowiec
Joined: 23 Dec 2005
Posts: 16392
Helped: 443
Post rating: 76
Pablo1964
Moderator
Post#9 19 Mar 2013 18:38    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Prawdopodobnie głowica FM wymaga przestrojenia. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic52166.html

Helpful post? + 0
Back to top
microozzy
Level 7
Location: Zamość
Joined: 16 Oct 2012
Posts: 21
microozzy
Level 7
Post#10 19 Mar 2013 18:39  Topic author   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


a da się to zrobić bez fachowca?

Helpful post? + 0
Back to top
DominTR3B
Level 26
Location: Orzysz.
Joined: 20 Dec 2010
Posts: 762
Helped: 83
Post rating: 8
DominTR3B
Level 26
Post#11 19 Mar 2013 18:42    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy wrote:
jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Dodano po 1 [minuty]:

a teraz ani tu ani tu nic nie ma ;/

Kontrola sprawności zasilacza,kondensatory.: http://radio.elektroda.net/pdf/radmor5102.pdf
Przestrojenie: http://www.control.slupsk.pl/radmor5102/

Helpful post? + 0
Back to top
Pablo1964
Moderator
Location: Sosnowiec
Joined: 23 Dec 2005
Posts: 16392
Helped: 443
Post rating: 76
Pablo1964
Moderator
Post#12 19 Mar 2013 18:42    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Podałem link wyżej. Sam oceń. Swoje zdanie już napisałem:
Pablo1964 wrote:
powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF


Helpful post? + 0
Back to top
Brivido
Company Account
Level 25
Location: Kraków
Joined: 01 May 2012
Posts: 953
Helped: 51
Post rating: 6
Brivido
Company Account
Level 25
Post#13 19 Mar 2013 19:17    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Igłę pasującą do wkładki. Jak ją masz to masz jej numer, który wpisujesz np do allegro. Radmora możesz ustawić na radio i wstroić się w PR1 225 kHz i posłuchać.

Helpful post? + 0
Back to top
microozzy
Level 7
Location: Zamość
Joined: 16 Oct 2012
Posts: 21
microozzy
Level 7
Post#14 19 Mar 2013 19:52  Topic author   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


DominTR3B
patrząc na pierwszy załącznik myślałem że padne patrząc na to wszystko xD
Nie znam się na takich rzeczach więc muszę poszukać sobie fachowca ;)

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
Page 1 of 1

Similar topics to jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro

OR RADMOR 5102 HiFi Quasi Quadro - kilka pytań (20)
[Sprzedam] Radmor 5102 Stereo Hi-Fi Quasi Quadro sprawny (1)
[Sprzedam] Radmor 5102-TE Quasi Quadro, kolumny Unitra Tonsil ZG60C115(60W/8ohm) (3)
Aluminiowa płyta czołowa do Radmora 5102 Quasi Quadro (3)
[Kupię] Odbiornik Radmor 5102 (2)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470 Jak połączyć. ?. (5)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470. Jak połączyć? (3)
Radmor 5102 - jak odnowić staruszka? (4)
Jaki odtwarzacz CD do Radmor 5102 - 5102 TE? (2)
Radmor 5102-TE + Korektor Radmor 5470 Cichy dźwięk. (8)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.098 seconds