Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe ->jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
microozzy
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Zamość
Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
microozzy
Poziom 7
Post#1 19 Mar 2013 15:58  Autor tematu   

jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Witam. Mam w posiadaniu rodzinny odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi
jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
z kolumnami tonsil space '86 i gramofonem(bez igły).Nie mam pojęcia jak mogę sprzęt odpalić bądź podłączyć go do zwykłego radia.Proszę o pomoc, porady i wskazówki ponieważ chciałbym aby ten rodzinny sprzęt działał. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Pablo1964
Moderator
Moderator
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 16324
Pomógł: 434
Ocena postów: 47
Pablo1964
Moderator
Post#2 19 Mar 2013 17:48Pomocny post    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę poprawić.
W pierwszej kolejności powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF (o ile odbiornik nie jest już przestrojony). Wtedy pozostanie tylko podłączenie źródeł dźwięku i kolumn.

Gdybyś chciał podłączyć współczesne urządzenia, musisz zakupić wtyki głośnikowe oraz kable DIN - RCA.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Orzysz.
Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 718
Pomógł: 80
Ocena postów: 6
DominTR3B
Poziom 19
Post#3 19 Mar 2013 17:59Pomocny post    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Tuner jest w nim FM i AM,przestrojenie to wymiana kilku elementów i regulacja.
Instrukcja obsługi: http://www.radmory.za.pl/5102teinstrukcja/index.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Zamość
Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
microozzy
Poziom 7
Post#4 19 Mar 2013 18:01  Autor tematu   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Orzysz.
Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 718
Pomógł: 80
Ocena postów: 6
DominTR3B
Poziom 19
Post#5 19 Mar 2013 18:10    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy napisał:
tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Wiekszosc polskich gramofonow z tego okresu byla wyposazana we wkladki serii MF (100,101 ... 105). Igla do niej powinna kosztowac orientacyjnie 20 zeta a cala wkladka max 40 (ceny z np. Allegro). Co i tak jest IMHO za duzo. Rownie dobrze jak szukac igly mozesz kupic dowolna inna wkladke z mocowaniem 1/2'' np. Audiotechnica, Ortofon (zeby zaczac od tych najtanszych) i po klopocie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1877390.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Zamość
Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
microozzy
Poziom 7
Post#6 19 Mar 2013 18:14  Autor tematu   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Orzysz.
Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 718
Pomógł: 80
Ocena postów: 6
DominTR3B
Poziom 19
Post#7 19 Mar 2013 18:21    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy napisał:
A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Ustaw tak pokrętła: głośniki/przód, tył-przód/0, lewy-prawy/0, niskie-wysokie/0, wejście/radio, fm/stereo, wyłącz wyciszenie, włącz arcz,głośniki 4/8ohm>20W pod odpowiednie wyjścia,programator/1-kręcąc szukasz stacji.Jeśli tak nie działa to coś źle robisz,czegoś brakuje w środku lub coś jest uszkodzone/nieprzestrojone.Antena to jakakolwiek,u mnie na drucie gra.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Zamość
Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
microozzy
Poziom 7
Post#8 19 Mar 2013 18:30  Autor tematu   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Pablo1964
Moderator
Moderator
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 16324
Pomógł: 434
Ocena postów: 47
Pablo1964
Moderator
Post#9 19 Mar 2013 18:38    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Prawdopodobnie głowica FM wymaga przestrojenia. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic52166.html

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Zamość
Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
microozzy
Poziom 7
Post#10 19 Mar 2013 18:39  Autor tematu   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


a da się to zrobić bez fachowca?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19
Miasto: Orzysz.
Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 718
Pomógł: 80
Ocena postów: 6
DominTR3B
Poziom 19
Post#11 19 Mar 2013 18:42    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy napisał:
jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Dodano po 1 [minuty]:

a teraz ani tu ani tu nic nie ma ;/

Kontrola sprawności zasilacza,kondensatory.: http://radio.elektroda.net/pdf/radmor5102.pdf
Przestrojenie: http://www.control.slupsk.pl/radmor5102/

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Pablo1964
Moderator
Moderator
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 16324
Pomógł: 434
Ocena postów: 47
Pablo1964
Moderator
Post#12 19 Mar 2013 18:42    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Podałem link wyżej. Sam oceń. Swoje zdanie już napisałem:
Pablo1964 napisał:
powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF


Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Brivido
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Kraków
Dołączył: 01 Maj 2012
Posty: 807
Pomógł: 40
Brivido
Poziom 20
Post#13 19 Mar 2013 19:17    

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Igłę pasującą do wkładki. Jak ją masz to masz jej numer, który wpisujesz np do allegro. Radmora możesz ustawić na radio i wstroić się w PR1 225 kHz i posłuchać.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Zamość
Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
microozzy
Poziom 7
Post#14 19 Mar 2013 19:52  Autor tematu   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


DominTR3B
patrząc na pierwszy załącznik myślałem że padne patrząc na to wszystko xD
Nie znam się na takich rzeczach więc muszę poszukać sobie fachowca ;)

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
Strona 1 z 1
Podobne tematy
OR RADMOR 5102 HiFi Quasi Quadro - kilka pytań (20)
[Sprzedam] Radmor 5102 Stereo Hi-Fi Quasi Quadro sprawny (1)
[Sprzedam] Radmor 5102-TE Quasi Quadro, kolumny Unitra Tonsil ZG60C115(60W/8ohm) (3)
Aluminiowa płyta czołowa do Radmora 5102 Quasi Quadro (3)
[Kupię] Odbiornik Radmor 5102 (2)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470 Jak połączyć. ?. (5)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470. Jak połączyć? (3)
Radmor 5102 - jak odnowić staruszka? (4)
Jaki odtwarzacz CD do Radmor 5102 - 5102 TE? (2)
Radmor 5102-TE + Korektor Radmor 5470 Cichy dźwięk. (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.114 seconds

elektroda.pl temat RSS