Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
Author
Message
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Oct 2012
Posts: 20
Location: Zamość

Post#1 Post from the author of the topic 19 Mar 2013 15:58   

jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Witam. Mam w posiadaniu rodzinny odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi
jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
z kolumnami tonsil space '86 i gramofonem(bez igły).Nie mam pojęcia jak mogę sprzęt odpalić bądź podłączyć go do zwykłego radia.Proszę o pomoc, porady i wskazówki ponieważ chciałbym aby ten rodzinny sprzęt działał. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2013 15:58   





Back to top
   
Pablo1964
Moderator
Moderator


Joined: 23 Dec 2005
Posts: 16278
Location: Sosnowiec

Post#2 19 Mar 2013 17:48helpful post - solution   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę poprawić.
W pierwszej kolejności powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF (o ile odbiornik nie jest już przestrojony). Wtedy pozostanie tylko podłączenie źródeł dźwięku i kolumn.

Gdybyś chciał podłączyć współczesne urządzenia, musisz zakupić wtyki głośnikowe oraz kable DIN - RCA.

Helpful message? + -

Back to top
   
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Dec 2010
Posts: 717
Location: Wylatowo

Post#3 19 Mar 2013 17:59helpful post - solution   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Tuner jest w nim FM i AM,przestrojenie to wymiana kilku elementów i regulacja.
Instrukcja obsługi: http://www.radmory.za.pl/5102teinstrukcja/index.html

Helpful message? + -

Back to top
   
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Oct 2012
Posts: 20
Location: Zamość

Post#4 Post from the author of the topic 19 Mar 2013 18:01   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2013 18:01   





Back to top
   
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Dec 2010
Posts: 717
Location: Wylatowo

Post#5 19 Mar 2013 18:10   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy wrote:
tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Wiekszosc polskich gramofonow z tego okresu byla wyposazana we wkladki serii MF (100,101 ... 105). Igla do niej powinna kosztowac orientacyjnie 20 zeta a cala wkladka max 40 (ceny z np. Allegro). Co i tak jest IMHO za duzo. Rownie dobrze jak szukac igly mozesz kupic dowolna inna wkladke z mocowaniem 1/2'' np. Audiotechnica, Ortofon (zeby zaczac od tych najtanszych) i po klopocie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1877390.html

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2013 18:10   





Back to top
   
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Oct 2012
Posts: 20
Location: Zamość

Post#6 Post from the author of the topic 19 Mar 2013 18:14   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Helpful message? + -

Back to top
   
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Dec 2010
Posts: 717
Location: Wylatowo

Post#7 19 Mar 2013 18:21   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy wrote:
A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Ustaw tak pokrętła: głośniki/przód, tył-przód/0, lewy-prawy/0, niskie-wysokie/0, wejście/radio, fm/stereo, wyłącz wyciszenie, włącz arcz,głośniki 4/8ohm>20W pod odpowiednie wyjścia,programator/1-kręcąc szukasz stacji.Jeśli tak nie działa to coś źle robisz,czegoś brakuje w środku lub coś jest uszkodzone/nieprzestrojone.Antena to jakakolwiek,u mnie na drucie gra.

Helpful message? + -

Back to top
   
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Oct 2012
Posts: 20
Location: Zamość

Post#8 Post from the author of the topic 19 Mar 2013 18:30   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Helpful message? + -

Back to top
   
Pablo1964
Moderator
Moderator


Joined: 23 Dec 2005
Posts: 16278
Location: Sosnowiec

Post#9 19 Mar 2013 18:38   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Prawdopodobnie głowica FM wymaga przestrojenia. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic52166.html

Helpful message? + -

Back to top
   
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Oct 2012
Posts: 20
Location: Zamość

Post#10 Post from the author of the topic 19 Mar 2013 18:39   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


a da się to zrobić bez fachowca?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 19 Mar 2013 18:39   





Back to top
   
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 20 Dec 2010
Posts: 717
Location: Wylatowo

Post#11 19 Mar 2013 18:42   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy wrote:
jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Dodano po 1 [minuty]:

a teraz ani tu ani tu nic nie ma ;/

Kontrola sprawności zasilacza,kondensatory.: http://radio.elektroda.net/pdf/radmor5102.pdf
Przestrojenie: http://www.control.slupsk.pl/radmor5102/

Helpful message? + -

Back to top
   
Pablo1964
Moderator
Moderator


Joined: 23 Dec 2005
Posts: 16278
Location: Sosnowiec

Post#12 19 Mar 2013 18:42   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Podałem link wyżej. Sam oceń. Swoje zdanie już napisałem:
Pablo1964 wrote:
powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF

Helpful message? + -

Back to top
   
Brivido
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 01 May 2012
Posts: 810
Location: Kraków

Post#13 19 Mar 2013 19:17   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Igłę pasującą do wkładki. Jak ją masz to masz jej numer, który wpisujesz np do allegro. Radmora możesz ustawić na radio i wstroić się w PR1 225 kHz i posłuchać.

Helpful message? + -

Back to top
   
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Joined: 16 Oct 2012
Posts: 20
Location: Zamość

Post#14 Post from the author of the topic 19 Mar 2013 19:52   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


DominTR3B
patrząc na pierwszy załącznik myślałem że padne patrząc na to wszystko xD
Nie znam się na takich rzeczach więc muszę poszukać sobie fachowca Wink

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Sound Home -> jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
Page 1 of 1
Similar topics
OR RADMOR 5102 HiFi Quasi Quadro - kilka pytań (20)
[Sprzedam] Radmor 5102 Stereo Hi-Fi Quasi Quadro sprawny (1)
[Sprzedam] Radmor 5102-TE Quasi Quadro, kolumny Unitra Tonsil ZG60C115(60W/8ohm) (3)
Aluminiowa płyta czołowa do Radmora 5102 Quasi Quadro (3)
[Kupię] Odbiornik Radmor 5102 (2)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470 Jak połączyć. ?. (5)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470. Jak połączyć? (3)
Radmor 5102 - jak odnowić staruszka? (4)
Jaki odtwarzacz CD do Radmor 5102 - 5102 TE? (2)
Radmor 5102-TE + Korektor Radmor 5470 Cichy dźwięk. (8)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.049 seconds

elektroda.pl topic RSS feed