Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe ->jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
Miasto: Zamość

microozzy
Poziom 7
Post#1 Post autora tematu 19 Mar 2013 15:58   

jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Witam. Mam w posiadaniu rodzinny odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi
jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
z kolumnami tonsil space '86 i gramofonem(bez igły).Nie mam pojęcia jak mogę sprzęt odpalić bądź podłączyć go do zwykłego radia.Proszę o pomoc, porady i wskazówki ponieważ chciałbym aby ten rodzinny sprzęt działał. Z góry dziękuję i pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 19 Mar 2013 15:58   



Powrót do góry
Pablo1964
Moderator
Moderator


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 16218
Miasto: Sosnowiec

Pablo1964
Moderator
Post#2 19 Mar 2013 17:48pomocny post - solucja   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Proszę poprawić.
W pierwszej kolejności powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF (o ile odbiornik nie jest już przestrojony). Wtedy pozostanie tylko podłączenie źródeł dźwięku i kolumn.

Gdybyś chciał podłączyć współczesne urządzenia, musisz zakupić wtyki głośnikowe oraz kable DIN - RCA.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 716
Miasto: Wylatowo

DominTR3B
Poziom 19
Post#3 19 Mar 2013 17:59pomocny post - solucja   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Tuner jest w nim FM i AM,przestrojenie to wymiana kilku elementów i regulacja.
Instrukcja obsługi: http://www.radmory.za.pl/5102teinstrukcja/index.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
Miasto: Zamość

microozzy
Poziom 7
Post#4 Post autora tematu 19 Mar 2013 18:01   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 716
Miasto: Wylatowo

DominTR3B
Poziom 19
Post#5 19 Mar 2013 18:10   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy napisał:
tak mi się zdaje że cały sprzęt działa ale leżakował pare lat, a co do gramofonu unitra gs 434 bernard wiecie jaką kupić igłę?

Wiekszosc polskich gramofonow z tego okresu byla wyposazana we wkladki serii MF (100,101 ... 105). Igla do niej powinna kosztowac orientacyjnie 20 zeta a cala wkladka max 40 (ceny z np. Allegro). Co i tak jest IMHO za duzo. Rownie dobrze jak szukac igly mozesz kupic dowolna inna wkladke z mocowaniem 1/2'' np. Audiotechnica, Ortofon (zeby zaczac od tych najtanszych) i po klopocie.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1877390.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
Miasto: Zamość

microozzy
Poziom 7
Post#6 Post autora tematu 19 Mar 2013 18:14   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 19 Mar 2013 18:14   



Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 716
Miasto: Wylatowo

DominTR3B
Poziom 19
Post#7 19 Mar 2013 18:21   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy napisał:
A antena do tego może być taka zwykła od radia z dwoma kabelkami na końcu? Bo próbowałem ją zamocować, podłączyc głośniki ale radio za nic się nie odezwało. Nawet w głośnikach nie szumi ;/

Ustaw tak pokrętła: głośniki/przód, tył-przód/0, lewy-prawy/0, niskie-wysokie/0, wejście/radio, fm/stereo, wyłącz wyciszenie, włącz arcz,głośniki 4/8ohm>20W pod odpowiednie wyjścia,programator/1-kręcąc szukasz stacji.Jeśli tak nie działa to coś źle robisz,czegoś brakuje w środku lub coś jest uszkodzone/nieprzestrojone.Antena to jakakolwiek,u mnie na drucie gra.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
Miasto: Zamość

microozzy
Poziom 7
Post#8 Post autora tematu 19 Mar 2013 18:30   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 19 Mar 2013 18:30   



Powrót do góry
Pablo1964
Moderator
Moderator


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 16218
Miasto: Sosnowiec

Pablo1964
Moderator
Post#9 19 Mar 2013 18:38   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Prawdopodobnie głowica FM wymaga przestrojenia. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic52166.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 19 Mar 2013 18:38   



Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
Miasto: Zamość

microozzy
Poziom 7
Post#10 Post autora tematu 19 Mar 2013 18:39   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


a da się to zrobić bez fachowca?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 19 Mar 2013 18:39   



Powrót do góry
DominTR3B
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 20 Gru 2010
Posty: 716
Miasto: Wylatowo

DominTR3B
Poziom 19
Post#11 19 Mar 2013 18:42   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


microozzy napisał:
jak przełączam na radio fm to sygnał jest 0 a jak na am to sygnał jest maksymalny więc nie wiem

Dodano po 1 [minuty]:

a teraz ani tu ani tu nic nie ma ;/

Kontrola sprawności zasilacza,kondensatory.: http://radio.elektroda.net/pdf/radmor5102.pdf
Przestrojenie: http://www.control.slupsk.pl/radmor5102/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pablo1964
Moderator
Moderator


Dołączył: 23 Gru 2005
Posty: 16218
Miasto: Sosnowiec

Pablo1964
Moderator
Post#12 19 Mar 2013 18:42   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Podałem link wyżej. Sam oceń. Swoje zdanie już napisałem:
Pablo1964 napisał:
powinieneś zlecić fachowcowi przestrojenie zakresu UKF


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Brivido
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 01 Maj 2012
Posty: 807
Miasto: Kraków

Brivido
Poziom 20
Post#13 19 Mar 2013 19:17   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


Igłę pasującą do wkładki. Jak ją masz to masz jej numer, który wpisujesz np do allegro. Radmora możesz ustawić na radio i wstroić się w PR1 225 kHz i posłuchać.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
microozzy
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 16 Paź 2012
Posty: 20
Miasto: Zamość

microozzy
Poziom 7
Post#14 Post autora tematu 19 Mar 2013 19:52   

Re: jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro


DominTR3B
patrząc na pierwszy załącznik myślałem że padne patrząc na to wszystko xD
Nie znam się na takich rzeczach więc muszę poszukać sobie fachowca Wink

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Nagłośnienie Domowe -> jak uruchomić odbiornik radiowy radmor 5102-te stereo hifi quasi quadro
Strona 1 z 1
Podobne tematy
OR RADMOR 5102 HiFi Quasi Quadro - kilka pytań (20)
[Sprzedam] Radmor 5102 Stereo Hi-Fi Quasi Quadro sprawny (1)
[Sprzedam] Radmor 5102-TE Quasi Quadro, kolumny Unitra Tonsil ZG60C115(60W/8ohm) (3)
Aluminiowa płyta czołowa do Radmora 5102 Quasi Quadro (3)
[Kupię] Odbiornik Radmor 5102 (2)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470 Jak połączyć. ?. (5)
Wzmacniacz Radmor 5102 + Korektor Radmor 5470. Jak połączyć? (3)
Radmor 5102 - jak odnowić staruszka? (4)
Jaki odtwarzacz CD do Radmor 5102 - 5102 TE? (2)
Radmor 5102-TE + Korektor Radmor 5470 Cichy dźwięk. (8)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.039 seconds

elektroda.pl temat RSS