Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Źle ustawione zawory w władimirec t25


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Źle ustawione zawory w władimirec t25
Autor
Wiadomość
MALJOZEF
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 4
Miasto: Kamienna Góra

Post#1 Post autora tematu 20 Mar 2013 16:22   

Źle ustawione zawory w władimirec t25


Niedawno próbowałem ustawić zawory w t25 Władimir oczywiście dalej nie pali muszę zawołać fachowca ale nie wiem czy przy złe ustawienie zaworów mogło coś uszkodzić w silniku proszę o poradę
Powrót do góry
   
jpna100
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 713
Miasto: Kopki

Post#2 20 Mar 2013 16:37   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Może kolega więcej by coś napisał. Ciągnik dymi na biało?? Za bardzo nie ma takiej opcji żeby coś się uszkodziło przy źle wyregulowanych zaworach. Chyba że nie dałeś wcale luzu i zawór był cały czas otwarty. Kompresja jest? Przy próbie odpalenia rozrusznik lekko kręci czy ma opory? Było coś jeszcze robione przy nim? Spróbuj ustawic luz zaworów na 0,3 mm dla wszystkich.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2013 16:37   





Powrót do góry
   
sandamiano
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 07 Paź 2011
Posty: 487
Miasto: wielkopolska

Post#3 20 Mar 2013 16:58   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Oczywiście do regulacji odprężnik ma być zamknięty. Tak jak przy pracy silnika.
Powrót do góry
   
MALJOZEF
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 20 Mar 2013
Posty: 4
Miasto: Kamienna Góra

Post#4 Post autora tematu 20 Mar 2013 19:54   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Tak kompresja jest i odprężnik miłem wyłączony traktor kopci na siwo ale niewiem dałem luz na zaworach 0.3 niewiem bo na kole od wału są jakieś ruskie oznaczenia nimam pojęcia jak za to się zabrać może mi ktoś coś podpowie
Powrót do góry
   
jpna100
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 713
Miasto: Kopki

Post#5 20 Mar 2013 20:14   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Czyli przestał odpalac po ustawieniu zaworów?? Wsadź suszarkę w filtr powietrza, (pewnie nie masz świec żarowych) jest zimno i stąd to dymienie :D Tu kolego masz coś opisane o znakach. http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1461205.html

Dodano po 2 [minuty]:

I luz zaworów ustawiasz jak tłok ma sów sprężania i jest w górnym martwym punkcie.
Powrót do góry
   
GT_194
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 12 Paź 2009
Posty: 38
Miasto: kalisz

Post#6 20 Mar 2013 21:31   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Odkręć przewody paliwowe przy pompie.Obracaj wałem,która sekcja zaczyna tłoczyć paliwo na tym cylindrze jest zapłon i zawory są wtedy zamknięte.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2013 21:31   





Powrót do góry
   
jpna100
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 713
Miasto: Kopki

Post#7 20 Mar 2013 21:44   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


GT_194 napisał:
Odkręć przewody paliwowe przy pompie.Obracaj wałem,która sekcja zaczyna tłoczyć paliwo na tym cylindrze jest zapłon i zawory są wtedy zamknięte.
Tylko wtedy nie masz GMP tylko chyba 24* przd GMP. Wiem że nie ma to za wiele dużej różnicy bo pewnie krzywki na wałku rozrządu są w tym miejscu "schowane"
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2013 21:44   





Powrót do góry
   
jp1234
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Paź 2010
Posty: 6
Miasto: warszawa

Post#8 21 Mar 2013 13:06   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Proszę o pomoc na temat ustawiania zaworów w t25 ruski wszędzie piszą o ustawieniu pierwszego cylindra ,że niby tak się zaczyna ustawiać ale który jest pierwszy a który drugi tak łopatologicznie ten od przodu czy od kabiny
Powrót do góry
   
jpna100
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 713
Miasto: Kopki

Post#9 21 Mar 2013 15:54   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Pierwszy cylinder zawsze jest od kół rozrządu. Czyli od przodu ciągnika. Drugi jest od kabiny. Ustawiasz tłok w GMP (górny martwy punkt) I regulujesz luz na 0,3 mm dla obydwu zaworów. Obracasz wałem o 360 stopni (drugi tłok w GMP) i regulujesz luz. Prościej się nie da. :D
Powrót do góry
   
seweryn7701
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 959
Miasto: Bielsko-biała

Post#10 21 Mar 2013 16:36   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


I nie odkręcaj żadnych przewodów. Jak będziesz kręcił wałem to patrz kiedy zawory będą miały mijankę. To znaczy zamyka się wydechowy a otwiera ssący. To znak że ten tłok jest w górze tylko nie w tej fazie cyklu.
Namaluj znak na kole pasowym i zrób wałem jeden pełny obrót tak by znak znalazł się w tym samym miejscu. Na tym cylindrze możesz ustawiać zawory. Drugi zrób tak samo.

Jpna100 aby ustawić drugi cylinder wałem musi obrócić tylko o 180 stopni. Wykorbienia wały są naprzeciw siebie w odstępie 180 stopni.
Obracając wałem o 360 po regulacji pierwszego cylindra drugi tłok znów ląduje na dole.
Powrót do góry
   
jpna100
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 15 Mar 2010
Posty: 713
Miasto: Kopki

Post#11 21 Mar 2013 16:51   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


A sorki za pomyłkę:D
Powrót do góry
   
seweryn7701
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 959
Miasto: Bielsko-biała

Post#12 21 Mar 2013 16:57   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Spoko. W fiacie 126p wykorbienia były po tej samej stronie wału. temu silnik tak podskakiwał.
Tutaj to zmienili żeby zminimalizować drgania kosztem mniej równej pracy silnika na wolnych obrotach.
Powrót do góry
   
jp1234
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 22 Paź 2010
Posty: 6
Miasto: warszawa

Post#13 21 Mar 2013 17:16   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Bardzo ,ale to bardzo dziękuję .Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Andrzej771021
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 18 Lut 2010
Posty: 79
Miasto: Poschła

Post#14 22 Mar 2013 16:23   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


Po co kombinować? A nie lepiej odkręcić te przewody przy wtryskach i zobaczyć, na którym zaczyna wyciekać paliwo i na tym regulować?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 22 Mar 2013 16:23   





Powrót do góry
   
seweryn7701
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Sty 2010
Posty: 959
Miasto: Bielsko-biała

Post#15 22 Mar 2013 18:32   

Re: Źle ustawione zawory w władimirec t25


To właśnie jest kombinowanie i dołożenie roboty. Do ustawienia na mijankę silnikiem trzeba kręcić tak samo jak odkręcając przewody z tym że jest mniej roboty a zamiast dodatkowego klucza wystarczy rysik do zrobienia śladu na kole pasowym. Po ostawieniu odpalasz a nie bawisz się w piłowanie na zapowietrzonych przewodach paliwowych i pompa jest suchutka a nie ulana paliwem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Samochody Serwis -> Maszyny Rolnicze, Sprzęt Ciężki -> Źle ustawione zawory w władimirec t25
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Władimirec T25 - jaka pojemność silnika? (7)
Władimirec T25 - Rozprowadzenie wiązek (33)
Władimirec T25 - Instalacja elektryczna (5)
Władimirec T25 - Pytanie o podnośnik. (6)
Władimirec t25, kilka pytań (144)
władimirec t25 A przednia półośka (4)
regulator w ciągniku T25 Władimirec (1)
t25 władimirec - stacyjka (5)
Władimirec T25 złe działanie podnośnika (8)
Władimirec t25 powolne działanie podnośnika (111)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS 

opony