Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA
Author
Message
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2015
Location: Gdańsk

Post#1 Post from the author of the topic 21 Feb 2005 00:25   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


W zwiazku z wieloma zapytaniami na temat jak podzielić Neostradę na 2 lub wiecej komputerów za pośrednictwem sieci LAN.

Dokładan istrukcja krok po kroku jak to zrobić duzo zdieci


(neostrada nestradę , 2 komputery , dwa komputery , dzielenie , net , podzielić , sieć , LAN , sieć domowa )

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Feb 2005 00:25   





Back to top
   
dex
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 20 Nov 2001
Posts: 1300

Post#2 21 Feb 2005 01:44   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


po co w kroku 1.15 nadajesz modemowi usb takie samo IP jakie juz ma karta Via???

Helpful message? + -

Back to top
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2015
Location: Gdańsk

Post#3 Post from the author of the topic 21 Feb 2005 09:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


bo przy takim ustawieniu działa Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
DAREK4444
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 14 Feb 2003
Posts: 431

Post#4 21 Feb 2005 10:38   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


nelik1987: Dobra robota. Mógłbyś jeszcze stworzyć taki poradnik, gdzie komputer z Neostradą ma WinXP a komputer, który jest dołączony ma Win98? Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
nathan26
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 1
Location: Koszalin

Post#5 24 Feb 2005 14:52   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dzięki . Dobra robota

Helpful message? + -

Back to top
   
adamzelt
Poziom 12
Poziom 12


Joined: 26 Oct 2004
Posts: 107
Location: Włocławek

Post#6 24 Feb 2005 19:42   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


A czy to jest legalne? Chodzi mi o to czy jak udostepnie neostrade sąsiadowi w sieci lokalnej to czy tp nie nałoży na mnie kary?

Helpful message? + -

Back to top
   
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Joined: 05 Sep 2002
Posts: 9254
Location: Białystok

Post#7 24 Feb 2005 19:52   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt - "nienielegalne" to chyba zle okreslenie.
I tak - do sasiada nie mozna dzielic. (w domu jak najbardziej). Ale wykryc tego sie nie da na odleglosc.

Helpful message? + -

Back to top
   
116236
Removed





Post#8 27 Feb 2005 14:24   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Ty nademna dostales odemnie te punkty Very Happy Mam pytanie do autora tego poradnika ,czy tam jest jak podzielic równo transfer i jakim programem i skad go wziasc ,szukalem na forum ale nie znalazlem linku z kad ten progrma wziasc a na googlach nic nie ma podaj link prosze




POZDRO

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Feb 2005 14:24   





Back to top
   
europejczyk
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 22 Feb 2005
Posts: 399
Location: xxxxxxxxxx

Post#9 27 Feb 2005 16:22   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


DZIĘKUJĘ "stas14" bardzo dziękuję "stas14" za te punkty!
Bardzo mi pomogłeś kimkolwiek jesteś!
Pozdrawiam!!!!!!!! #please

Helpful message? + -

Back to top
   
goya
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 7
Location: Kraków

Post#10 27 Feb 2005 18:53   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pytanie laika: a czy można w jakiś sposób podłączyć modem zewnętrzny do dwóch (niepołączonych ze sobą) komputerów?

Helpful message? + -

Back to top
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 May 2004
Posts: 140
Location: Olsztyn

Post#11 28 Feb 2005 12:15   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Modem podłaczasz po USB do jednego kompa ( nazwijmy go głowny) , drugi komp (podrzedny) , musi byc połaczony kablem "przekreconym"za posrednictwem karty sieciowej do głownego.
Ten glowny musi udostepniac połaczenie internetowe temu podrzednemu.
Ta opcja jest w kazdym systemie poczawszy od Win 98 SE.
Darek

Helpful message? + -

Back to top
   
Electronic0
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 27 Jan 2005
Posts: 224

Post#12 28 Feb 2005 14:51   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt wrote:
A czy to jest legalne?

Pewnie nie jest,ale jak się dowiedzą. TPSA to najwięksi złodzieje, okradają nas to czemu mamy być wporządku wobec nich ?
PRECZ Z TPSA !!!

Helpful message? + -

Back to top
   
goya
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 12 Dec 2004
Posts: 7
Location: Kraków

Post#13 28 Feb 2005 18:20   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?

Helpful message? + -

Back to top
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2015
Location: Gdańsk

Post#14 Post from the author of the topic 28 Feb 2005 21:58   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya wrote:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


a co ty myslisz że bajty przenoszą się same przsz powietrze SmileSmileSmile nie ma takiej możliwosci musi być połaczenie lan miedzy komputerami ni koniecznie kablowe moze byc bezprzewodowe ale połaczenie musi być.




w związku z wielkoma pytaniami informuję że nie posiadam Instrukcji tego typu co opisywana w temacie jeżeli chodzi o połaczenie 2 kompów XP win 98 ale nie jest to trudne i jak ktoś by dokładnie czytał to by iwedział po cześci bo juzbyło pisane jak to zrobic mniejwiecej Smile nie jest to takie trudne jak by sie mogło wydawać trzeba udostępnić połaczenie z internetem za pomoca sieci LAN gdy NEO jest na komompie z Win 98 a gdy komp z 98 nie ma neo to wystarczy adresy dns i IP ustawić i gotowe Smile a tam gdzie jest NEO czyli komp z win XP to tak jak w instrukcji

Helpful message? + -

Back to top
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 May 2004
Posts: 140
Location: Olsztyn

Post#15 01 Mar 2005 07:38   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya wrote:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 01 Mar 2005 07:38   





Back to top
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2015
Location: Gdańsk

Post#16 Post from the author of the topic 01 Mar 2005 16:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


sosen1 wrote:


Dodano po 2 [minuty]:

×φ

Dodano po 8 [minuty]:

WITAM
Jestem bardzo zainteresowany tą instrukcja co musze zrobić żeby to obejrzeć o co chodzi z tymi punktami
Pozdrawiam


żeby ściagnąc ta instrukcę musisz zbierać punkty, punkty zarabiasz naprzykład wysyłając jakieś interesujace rzeczy przydatne innym uzytkownikom lub poprostu za pisanie postów tak jak to teraz zrobiłem za toi ze pomagasz innym użytkownikom dostajesz też punkty jak uzbierasz 2 punkty to mozesz ściagnąć ten plik, nie pisz wiecej takich postów tylko regulamin przeczytaj

pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
maluh3
Poziom 8
Poziom 8


Joined: 24 Jun 2004
Posts: 31

Post#17 03 Mar 2005 22:07   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy jest możliwe przydzielenie transferów jeżeli mam dwa komputery połączone sieciówkami.Oczywiście internecik działa bez problemu lecz jest "wolna amerykanka" i jak jeden zacznie ssać to drugi ma problem otworzyć stronke.

Helpful message? + -

Back to top
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2015
Location: Gdańsk

Post#18 Post from the author of the topic 03 Mar 2005 23:39   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


są do dego prgramy naprzykład Kerio jest bardzo dobrym acz kolwiek dość skompliowanym programem

Helpful message? + -

Back to top
   
MES Mariusz
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 20 Feb 2003
Posts: 3970
Location: Wrocław

Post#19 06 Mar 2005 11:24   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Postępowałem wg instrukcji.

I nawet na 3 sekundy udało mi się udostępnić neostradę...

Problem jest taki. Jak tylko neostrada się połączy, na komputerze gościu pojawia sie na kilka sekund internet. Po czwili diody na modemie neostrady gasną a komputer barama (udostępniający internet kompletnie się zaiwsza)... Nie wyszło mi to udostępnianie... Sad

Oczywiście komputer brama działa z neostradą bez problemów (wiesza się przy podłączeniu klienta).

Helpful message? + -

Back to top
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 25 May 2004
Posts: 140
Location: Olsztyn

Post#20 06 Mar 2005 14:28   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pierwsza rzecz to odwirusowanie kompa goscia..
moze tak sie zdarzyc ze tracisz połaczenie z netem z tego powodu własnie.
Zamapuj sobie dysk c w kompie głownym i najprosciej to pzreskanuj go skanerem on-line np mksem . Jesli bedziesz miał dysk zamapowany to komp gosc nie musi miec dostepu do netu aby to wykonac.
Oczywiscie procz tego wszystko musisz posprwdzac, pingi miedzy kompami, osbserwuj stan połaczen sieciowych , do netu i do lanu, w połaczeniu do Lanu kliknij klawisz napraw, jesli bedzie oki to znaczy ze masz połaczenie pomiedzy kompami po protokole TCPIP.
Obserwu jtez w kompie głownym czy widac ramki pzresyłane w połaczeniu z lanem. ramki odebrane to znak ze sygnał netu idzie do kompa goscia, itp..
A poza tym troche literatury na ten temat tez nie zaszkodzi....
Darek.

Helpful message? + -

Back to top
   
aaazibi
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 24 Nov 2004
Posts: 41
Location: Gdańsk

Post#21 08 Mar 2005 14:59   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Podzieliłem neostr. na 2 komputery przy pomocy routera z modemem Asmaxa, ale nie mogę wyrównać transferów. Na głównym chodzi jeszcze szybciej niż na oryginalnym modemie, ale drugi dołączony na porcie ethernet z ledwością otwiera stronę nie mówiąc już o transferze. Nawet wylogowanie głównego z internetu nie powoduje wzrostu transferu na gościu. Co z tym fantem zrobic ?

Helpful message? + -

Back to top
   
liquids
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 08 Mar 2005
Posts: 3

Post#22 08 Mar 2005 22:42   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


dlaczego na tej stronei nic nie ma????? ani zdjec ani zalacznika o co chodzi??

Dodano po 1 [minuty]:

aha juz jes ok

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

czy moglby mi ktos ofiarowac 1.5 punkta albo gdzies na jakis serwer wrzucic ten pilk??? prosze

Helpful message? + -

Back to top
   
zales5
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 18 Nov 2004
Posts: 50

Post#23 10 Mar 2005 09:55   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Mam pytanko, czy da się rozdzielić neostrade na dwa komputery nie wykorzystując kart sieciowych, tylko przez USB?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2005 09:55   





Back to top
   
pr0sty
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 30 Nov 2004
Posts: 11
Location: Sosnowiec

Post#24 11 Mar 2005 21:45   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy można udostępnić neostrade z komputera na którym jest system linux na drugi komputer na którym jest windows?

Helpful message? + -

Back to top
   
franyo_z
Poziom 16
Poziom 16


Joined: 13 Mar 2003
Posts: 295
Location: wałbrzych

Post#25 12 Mar 2005 02:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Witam.
Jasne, że można. Musisz najpierw na linuksie skonfigurować dostęp do internetu przez neostradę. Jak już necik działa to konfigurujesz kartę sieciową, do której podłączysz przez skrosowaną skrętkę komp z windowsem. Jak wszystko hula, sprawdź pingi z linuxa do windy. Jak winda odpowiada, to włączasz IPv4_Forwarding , potem tylko ustawiasz, za pomocą iptables, maskaradę i po robocie. Jeżeli to co napisałem jest dla Ciebie chińszczyzną, to może utwórz na forum nowy temat, bo opis konfiguracji linuksa do dzielenia internetu chyba trochę wykracza poza ten wątek.
Pzdr.

Helpful message? + -

Back to top
   
ROBERT11
Poziom 15
Poziom 15


Joined: 12 Feb 2003
Posts: 206
Location: Internet:P

Post#26 12 Mar 2005 21:12   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Heh panowie tak czytam ten post ale czy mnie oczy bolą czy co bo niewiedze linku by sciągnąc tą instrukcje....gdzie ona jest??

Dodano po 7 [minuty]:

UPS sory odswierzyłem stroke kilka razy i się link pojawiłSmile sorki za kłopot

Helpful message? + -

Back to top
   
gutted
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 1

Post#27 20 Mar 2005 14:25   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


ludzie dajcie mi 1,5 punkta, potrzebuje ich. Mam jeszcze 4 godziny i musze podzielic neo 128 na 2 kompy. Ten tutorial moze byc moja ostatnia deska ratunku. Zdezinstalowalem oprogramowanie tp i utowrzylem nowe polaczenie, mimo to dalej nie moge udostepnic netu na 2 komp.
Uzywam kreatora konfiguracji sieci w xp pro.
Modem to sagem f@ast 800
p.s w dialogu wszytsko robilem tak samo i bez problemu dzialalo zarowno na isdnie jak i na dslu 1 mbit. Prosze o pomoc, bo w swiecie neo jestem laikiem ;p .

Helpful message? + -

Back to top
   
pikemmax
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 20 Mar 2005
Posts: 1
Location: warszawa

Post#28 20 Mar 2005 16:04   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Fajna rzecz, ale co zrobić, gdy się ma win98???

Helpful message? + -

Back to top
   
exudk
Poziom 10
Poziom 10


Joined: 07 Jul 2003
Posts: 51
Location: Toruń

Post#29 21 Mar 2005 00:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dar_bob wrote:
goya wrote:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.



Mam Router Linksys i on ma tylko wejście Neostrady wyjście usb i wyjście lan.
Wydaje mi się ze potrzebny będzie jeszcze switch.
Wszystko chcę zrobić na lanie i w sumie niewiem jak to wszystko skonfigurować na ADSL.
Jeśli wiecie to proszę o jakieś porady praktyczne:)))
Z góry dzięki:)

Helpful message? + -

Back to top
   
thor_in
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 09 Mar 2005
Posts: 1
Location: Poznań

Post#30 30 Mar 2005 18:29   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Hmm... zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tzn nie wpisałem tylko na komputerze-hoście preferowanego adresu dsn, gdyż wtedy nie chciał mi się łączyć z serwerem tpsa, więc pozostawiłem tam Uzyskaj adres dns automatycznie.

Tak więc całą resztę zrobiłem tak jak jest to w intrukcji. I teraz tak, na komputerze-hoście wszystko działa ok, natomiast na komputerze-kliencie działają tylko komunikatory (gg, skype), natomiast nie działa www. Skonfigurowałem tam (na komputerze-kliencie) połączenie neostrady, bo często przenoszę modem. Teraz jak włącze przeglądarke to chwilę próbuję się połaczyć i po kilku sekundach pojawia się okienko do łączenia się z serwerami tpsa (dial-up).

Dodam jeszcze tylko, że na obu kompach jest XP Pro i nie korzystam z wbudowanych firewalli. Mam zainstalowany na jednym i na drugim kompie Kerio Personal Firewall (na komputerze-hoście mam zaznaczoną opcję udostępnienia łącza).

Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Chodzi o to, aby na komputerze-kliencie działało www.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, rady i wskazówki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA
Page 1 of 4 Go to page 1234  Next
Similar topics
Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery (5)
Jak rozdzielić neostrade na dwa komputery (7)
Jak rozdzielić neostrade? Jak to zrobić tanio? (6)
Jak rozdzielić internet na 4 komputery? (2)
Jak rozdzielić netię na dwa komputery? (1)
Jak rozdzielić net radiowy na 2 komputery? (3)
Jak rozdzielić internet z Ery na 2 komputery? (3)
jak rozdzielić internet na trzy komputery z wifi (2)
jak rozdzielić internet radiowy na dwa komputery? (5)
Multimedia - jak rozdzielić światłowód na dwa komputery. (27)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 1.068 seconds

elektroda.pl topic RSS feed