Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


  Main Page -> Forum Index -> Network, Internet ->Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
nelik1987
Company Account
Level 31
Location: Gdańsk
Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2077
Helped: 42
Post rating: 307
nelik1987
Company Account
Level 31
Post#1 21 Feb 2005 00:25  Topic author   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


W zwiazku z wieloma zapytaniami na temat jak podzielić Neostradę na 2 lub wiecej komputerów za pośrednictwem sieci LAN.

Dokładan istrukcja krok po kroku jak to zrobić duzo zdieci


(neostrada nestradę , 2 komputery , dwa komputery , dzielenie , net , podzielić , sieć , LAN , sieć domowa )

Attachments:

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
dex
Level 27
Joined: 20 Nov 2001
Posts: 1299
Helped: 40
Post rating: 19
dex
Level 27
Post#2 21 Feb 2005 01:44    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


po co w kroku 1.15 nadajesz modemowi usb takie samo IP jakie juz ma karta Via???

Helpful post? + 0
Back to top
nelik1987
Company Account
Level 31
Location: Gdańsk
Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2077
Helped: 42
Post rating: 307
nelik1987
Company Account
Level 31
Post#3 21 Feb 2005 09:03  Topic author   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


bo przy takim ustawieniu działa :)

Helpful post? + 0
Back to top
DAREK4444
Level 19
Joined: 14 Feb 2003
Posts: 431
Helped: 5
Post rating: 4
DAREK4444
Level 19
Post#4 21 Feb 2005 10:38    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


nelik1987: Dobra robota. Mógłbyś jeszcze stworzyć taki poradnik, gdzie komputer z Neostradą ma WinXP a komputer, który jest dołączony ma Win98? Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
nathan26
Level 1
Location: Koszalin
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 1
nathan26
Level 1
Post#5 24 Feb 2005 14:52    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dzięki . Dobra robota

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adamzelt
Level 12
Location: Włocławek
Joined: 26 Oct 2004
Posts: 108
Helped: 1
Post rating: 1
adamzelt
Level 12
Post#6 24 Feb 2005 19:42    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


A czy to jest legalne? Chodzi mi o to czy jak udostepnie neostrade sąsiadowi w sieci lokalnej to czy tp nie nałoży na mnie kary?

Helpful post? + 0
Back to top
Platon
Spec od komputerów
Location: Białystok
Joined: 05 Sep 2002
Posts: 9254
Helped: 741
Post rating: 8
Platon
Spec od komputerów
Post#7 24 Feb 2005 19:52    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt - "nienielegalne" to chyba zle okreslenie.
I tak - do sasiada nie mozna dzielic. (w domu jak najbardziej). Ale wykryc tego sie nie da na odleglosc.

Helpful post? + 0
Back to top
116236
Removed
116236
Removed
Post#8 27 Feb 2005 14:24    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Ty nademna dostales odemnie te punkty :D Mam pytanie do autora tego poradnika ,czy tam jest jak podzielic równo transfer i jakim programem i skad go wziasc ,szukalem na forum ale nie znalazlem linku z kad ten progrma wziasc a na googlach nic nie ma podaj link prosze




POZDRO

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
europejczyk
Level 18
Location: xxxxxxxxxx
Joined: 22 Feb 2005
Posts: 399
Helped: 11
europejczyk
Level 18
Post#9 27 Feb 2005 16:22    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


DZIĘKUJĘ "stas14" bardzo dziękuję "stas14" za te punkty!
Bardzo mi pomogłeś kimkolwiek jesteś!
Pozdrawiam!!!!!!!! :please:

Helpful post? + 0
Back to top
goya
Level 9
Location: Kraków
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 7
goya
Level 9
Post#10 27 Feb 2005 18:53    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pytanie laika: a czy można w jakiś sposób podłączyć modem zewnętrzny do dwóch (niepołączonych ze sobą) komputerów?

Helpful post? + 0
Back to top
Dar_bob
Level 14
Location: Olsztyn
Joined: 25 May 2004
Posts: 140
Helped: 3
Dar_bob
Level 14
Post#11 28 Feb 2005 12:15    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Modem podłaczasz po USB do jednego kompa ( nazwijmy go głowny) , drugi komp (podrzedny) , musi byc połaczony kablem "przekreconym"za posrednictwem karty sieciowej do głownego.
Ten glowny musi udostepniac połaczenie internetowe temu podrzednemu.
Ta opcja jest w kazdym systemie poczawszy od Win 98 SE.
Darek

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Electronic0
Level 16
Joined: 27 Jan 2005
Posts: 224
Helped: 16
Electronic0
Level 16
Post#12 28 Feb 2005 14:51    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt wrote:
A czy to jest legalne?

Pewnie nie jest,ale jak się dowiedzą. TPSA to najwięksi złodzieje, okradają nas to czemu mamy być wporządku wobec nich ?
PRECZ Z TPSA !!!

Helpful post? + 0
Back to top
goya
Level 9
Location: Kraków
Joined: 12 Dec 2004
Posts: 7
goya
Level 9
Post#13 28 Feb 2005 18:20    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?

Helpful post? + 0
Back to top
nelik1987
Company Account
Level 31
Location: Gdańsk
Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2077
Helped: 42
Post rating: 307
nelik1987
Company Account
Level 31
Post#14 28 Feb 2005 21:58  Topic author   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya wrote:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


a co ty myslisz że bajty przenoszą się same przsz powietrze :):):) nie ma takiej możliwosci musi być połaczenie lan miedzy komputerami ni koniecznie kablowe moze byc bezprzewodowe ale połaczenie musi być.




w związku z wielkoma pytaniami informuję że nie posiadam Instrukcji tego typu co opisywana w temacie jeżeli chodzi o połaczenie 2 kompów XP win 98 ale nie jest to trudne i jak ktoś by dokładnie czytał to by iwedział po cześci bo juzbyło pisane jak to zrobic mniejwiecej :) nie jest to takie trudne jak by sie mogło wydawać trzeba udostępnić połaczenie z internetem za pomoca sieci LAN gdy NEO jest na komompie z Win 98 a gdy komp z 98 nie ma neo to wystarczy adresy dns i IP ustawić i gotowe :) a tam gdzie jest NEO czyli komp z win XP to tak jak w instrukcji

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Dar_bob
Level 14
Location: Olsztyn
Joined: 25 May 2004
Posts: 140
Helped: 3
Dar_bob
Level 14
Post#15 01 Mar 2005 07:38    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya wrote:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.

Helpful post? + 0
Back to top
nelik1987
Company Account
Level 31
Location: Gdańsk
Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2077
Helped: 42
Post rating: 307
nelik1987
Company Account
Level 31
Post#16 01 Mar 2005 16:03  Topic author   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


sosen1 wrote:


Dodano po 2 [minuty]:

×φ

Dodano po 8 [minuty]:

WITAM
Jestem bardzo zainteresowany tą instrukcja co musze zrobić żeby to obejrzeć o co chodzi z tymi punktami
Pozdrawiam


żeby ściagnąc ta instrukcę musisz zbierać punkty, punkty zarabiasz naprzykład wysyłając jakieś interesujace rzeczy przydatne innym uzytkownikom lub poprostu za pisanie postów tak jak to teraz zrobiłem za toi ze pomagasz innym użytkownikom dostajesz też punkty jak uzbierasz 2 punkty to mozesz ściagnąć ten plik, nie pisz wiecej takich postów tylko regulamin przeczytaj

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
maluh3
Level 9
Joined: 24 Jun 2004
Posts: 31
maluh3
Level 9
Post#17 03 Mar 2005 22:07    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy jest możliwe przydzielenie transferów jeżeli mam dwa komputery połączone sieciówkami.Oczywiście internecik działa bez problemu lecz jest "wolna amerykanka" i jak jeden zacznie ssać to drugi ma problem otworzyć stronke.

Helpful post? + 0
Back to top
nelik1987
Company Account
Level 31
Location: Gdańsk
Joined: 30 Aug 2004
Posts: 2077
Helped: 42
Post rating: 307
nelik1987
Company Account
Level 31
Post#18 03 Mar 2005 23:39  Topic author   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


są do dego prgramy naprzykład Kerio jest bardzo dobrym acz kolwiek dość skompliowanym programem

Helpful post? + 0
Back to top
MES Mariusz
Level 36
Location: Wrocław
Joined: 20 Feb 2003
Posts: 4416
Helped: 8
Post rating: 21
MES Mariusz
Level 36
Post#19 06 Mar 2005 11:24    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Postępowałem wg instrukcji.

I nawet na 3 sekundy udało mi się udostępnić neostradę...

Problem jest taki. Jak tylko neostrada się połączy, na komputerze gościu pojawia sie na kilka sekund internet. Po czwili diody na modemie neostrady gasną a komputer barama (udostępniający internet kompletnie się zaiwsza)... Nie wyszło mi to udostępnianie... :(

Oczywiście komputer brama działa z neostradą bez problemów (wiesza się przy podłączeniu klienta).

Helpful post? + 0
Back to top
Dar_bob
Level 14
Location: Olsztyn
Joined: 25 May 2004
Posts: 140
Helped: 3
Dar_bob
Level 14
Post#20 06 Mar 2005 14:28    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pierwsza rzecz to odwirusowanie kompa goscia..
moze tak sie zdarzyc ze tracisz połaczenie z netem z tego powodu własnie.
Zamapuj sobie dysk c w kompie głownym i najprosciej to pzreskanuj go skanerem on-line np mksem . Jesli bedziesz miał dysk zamapowany to komp gosc nie musi miec dostepu do netu aby to wykonac.
Oczywiscie procz tego wszystko musisz posprwdzac, pingi miedzy kompami, osbserwuj stan połaczen sieciowych , do netu i do lanu, w połaczeniu do Lanu kliknij klawisz napraw, jesli bedzie oki to znaczy ze masz połaczenie pomiedzy kompami po protokole TCPIP.
Obserwu jtez w kompie głownym czy widac ramki pzresyłane w połaczeniu z lanem. ramki odebrane to znak ze sygnał netu idzie do kompa goscia, itp..
A poza tym troche literatury na ten temat tez nie zaszkodzi....
Darek.

Helpful post? + 0
Back to top
aaazibi
Level 11
Location: Gdańsk
Joined: 24 Nov 2004
Posts: 41
Post rating: 1
aaazibi
Level 11
Post#21 08 Mar 2005 14:59    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Podzieliłem neostr. na 2 komputery przy pomocy routera z modemem Asmaxa, ale nie mogę wyrównać transferów. Na głównym chodzi jeszcze szybciej niż na oryginalnym modemie, ale drugi dołączony na porcie ethernet z ledwością otwiera stronę nie mówiąc już o transferze. Nawet wylogowanie głównego z internetu nie powoduje wzrostu transferu na gościu. Co z tym fantem zrobic ?

Helpful post? + 0
Back to top
liquids
Level 2
Joined: 08 Mar 2005
Posts: 3
liquids
Level 2
Post#22 08 Mar 2005 22:42    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


dlaczego na tej stronei nic nie ma????? ani zdjec ani zalacznika o co chodzi??

Dodano po 1 [minuty]:

aha juz jes ok

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

czy moglby mi ktos ofiarowac 1.5 punkta albo gdzies na jakis serwer wrzucic ten pilk??? prosze

Helpful post? + 0
Back to top
zales5
Level 10
Joined: 18 Nov 2004
Posts: 64
Post rating: 1
zales5
Level 10
Post#23 10 Mar 2005 09:55    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Mam pytanko, czy da się rozdzielić neostrade na dwa komputery nie wykorzystując kart sieciowych, tylko przez USB?

Helpful post? + 0
Back to top
pr0sty
Level 9
Location: Sosnowiec
Joined: 30 Nov 2004
Posts: 11
pr0sty
Level 9
Post#24 11 Mar 2005 21:45    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy można udostępnić neostrade z komputera na którym jest system linux na drugi komputer na którym jest windows?

Helpful post? + 0
Back to top
franyo_z
Level 18
Location: wałbrzych
Joined: 13 Mar 2003
Posts: 295
Helped: 22
franyo_z
Level 18
Post#25 12 Mar 2005 02:03    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Witam.
Jasne, że można. Musisz najpierw na linuksie skonfigurować dostęp do internetu przez neostradę. Jak już necik działa to konfigurujesz kartę sieciową, do której podłączysz przez skrosowaną skrętkę komp z windowsem. Jak wszystko hula, sprawdź pingi z linuxa do windy. Jak winda odpowiada, to włączasz IPv4_Forwarding , potem tylko ustawiasz, za pomocą iptables, maskaradę i po robocie. Jeżeli to co napisałem jest dla Ciebie chińszczyzną, to może utwórz na forum nowy temat, bo opis konfiguracji linuksa do dzielenia internetu chyba trochę wykracza poza ten wątek.
Pzdr.

Helpful post? + 0
Back to top
ROBERT11
Level 15
Location: Internet:P
Joined: 12 Feb 2003
Posts: 206
Helped: 1
ROBERT11
Level 15
Post#26 12 Mar 2005 21:12    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Heh panowie tak czytam ten post ale czy mnie oczy bolą czy co bo niewiedze linku by sciągnąc tą instrukcje....gdzie ona jest??

Dodano po 7 [minuty]:

UPS sory odswierzyłem stroke kilka razy i się link pojawił:) sorki za kłopot

Helpful post? + 0
Back to top
gutted
Level 1
Joined: 20 Mar 2005
Posts: 1
gutted
Level 1
Post#27 20 Mar 2005 14:25    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


ludzie dajcie mi 1,5 punkta, potrzebuje ich. Mam jeszcze 4 godziny i musze podzielic neo 128 na 2 kompy. Ten tutorial moze byc moja ostatnia deska ratunku. Zdezinstalowalem oprogramowanie tp i utowrzylem nowe polaczenie, mimo to dalej nie moge udostepnic netu na 2 komp.
Uzywam kreatora konfiguracji sieci w xp pro.
Modem to sagem f@ast 800
p.s w dialogu wszytsko robilem tak samo i bez problemu dzialalo zarowno na isdnie jak i na dslu 1 mbit. Prosze o pomoc, bo w swiecie neo jestem laikiem ;p .

Helpful post? + 0
Back to top
pikemmax
Level 1
Location: warszawa
Joined: 20 Mar 2005
Posts: 1
pikemmax
Level 1
Post#28 20 Mar 2005 16:04    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Fajna rzecz, ale co zrobić, gdy się ma win98???

Helpful post? + 0
Back to top
exudk
Level 10
Location: Toruń
Joined: 07 Jul 2003
Posts: 52
exudk
Level 10
Post#29 21 Mar 2005 00:03    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dar_bob wrote:
goya wrote:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.



Mam Router Linksys i on ma tylko wejście Neostrady wyjście usb i wyjście lan.
Wydaje mi się ze potrzebny będzie jeszcze switch.
Wszystko chcę zrobić na lanie i w sumie niewiem jak to wszystko skonfigurować na ADSL.
Jeśli wiecie to proszę o jakieś porady praktyczne:)))
Z góry dzięki:)

Helpful post? + 0
Back to top
thor_in
Level 1
Location: Poznań
Joined: 09 Mar 2005
Posts: 1
thor_in
Level 1
Post#30 30 Mar 2005 18:29    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Hmm... zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tzn nie wpisałem tylko na komputerze-hoście preferowanego adresu dsn, gdyż wtedy nie chciał mi się łączyć z serwerem tpsa, więc pozostawiłem tam Uzyskaj adres dns automatycznie.

Tak więc całą resztę zrobiłem tak jak jest to w intrukcji. I teraz tak, na komputerze-hoście wszystko działa ok, natomiast na komputerze-kliencie działają tylko komunikatory (gg, skype), natomiast nie działa www. Skonfigurowałem tam (na komputerze-kliencie) połączenie neostrady, bo często przenoszę modem. Teraz jak włącze przeglądarke to chwilę próbuję się połaczyć i po kilku sekundach pojawia się okienko do łączenia się z serwerami tpsa (dial-up).

Dodam jeszcze tylko, że na obu kompach jest XP Pro i nie korzystam z wbudowanych firewalli. Mam zainstalowany na jednym i na drugim kompie Kerio Personal Firewall (na komputerze-hoście mam zaznaczoną opcję udostępnienia łącza).

Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Chodzi o to, aby na komputerze-kliencie działało www.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, rady i wskazówki.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Network, Internet -> Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA 1234  Next
Page 1 of 4

Similar topics to jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery (5)
Jak rozdzielić neostrade na dwa komputery (7)
Jak rozdzielić neostrade? Jak to zrobić tanio? (6)
Jak rozdzielić internet na 4 komputery? (2)
Jak rozdzielić netię na dwa komputery? (1)
Jak rozdzielić net radiowy na 2 komputery? (3)
Jak rozdzielić internet z Ery na 2 komputery? (3)
jak rozdzielić internet na trzy komputery z wifi (2)
jak rozdzielić internet radiowy na dwa komputery? (5)
Multimedia - jak rozdzielić światłowód na dwa komputery. (27)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.11 seconds