Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Telefony VoIP
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2072
Pomógł: 42
Ocena postów: 304
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Post#1 21 Lut 2005 00:25  Autor tematu   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


W zwiazku z wieloma zapytaniami na temat jak podzielić Neostradę na 2 lub wiecej komputerów za pośrednictwem sieci LAN.

Dokładan istrukcja krok po kroku jak to zrobić duzo zdieci


(neostrada nestradę , 2 komputery , dwa komputery , dzielenie , net , podzielić , sieć , LAN , sieć domowa )

Załączniki:

Pomocny post? + +1
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
dex
Poziom 27
Dołączył: 20 Lis 2001
Posty: 1299
Pomógł: 40
Ocena postów: 15
dex
Poziom 27
Post#2 21 Lut 2005 01:44    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


po co w kroku 1.15 nadajesz modemowi usb takie samo IP jakie juz ma karta Via???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2072
Pomógł: 42
Ocena postów: 304
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Post#3 21 Lut 2005 09:03  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


bo przy takim ustawieniu działa :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
DAREK4444
Poziom 19
Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 431
Pomógł: 5
Ocena postów: 4
DAREK4444
Poziom 19
Post#4 21 Lut 2005 10:38    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


nelik1987: Dobra robota. Mógłbyś jeszcze stworzyć taki poradnik, gdzie komputer z Neostradą ma WinXP a komputer, który jest dołączony ma Win98? Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
nathan26
Poziom 1
Miasto: Koszalin
Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 1
nathan26
Poziom 1
Post#5 24 Lut 2005 14:52    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dzięki . Dobra robota

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
adamzelt
Poziom 12
Miasto: Włocławek
Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 108
Pomógł: 1
adamzelt
Poziom 12
Post#6 24 Lut 2005 19:42    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


A czy to jest legalne? Chodzi mi o to czy jak udostepnie neostrade sąsiadowi w sieci lokalnej to czy tp nie nałoży na mnie kary?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Miasto: Białystok
Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Pomógł: 741
Ocena postów: 6
Platon
Spec od komputerów
Post#7 24 Lut 2005 19:52    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt - "nienielegalne" to chyba zle okreslenie.
I tak - do sasiada nie mozna dzielic. (w domu jak najbardziej). Ale wykryc tego sie nie da na odleglosc.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
116236
Usunięty
116236
Usunięty
Post#8 27 Lut 2005 14:24    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Ty nademna dostales odemnie te punkty :D Mam pytanie do autora tego poradnika ,czy tam jest jak podzielic równo transfer i jakim programem i skad go wziasc ,szukalem na forum ale nie znalazlem linku z kad ten progrma wziasc a na googlach nic nie ma podaj link prosze




POZDRO

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
europejczyk
Poziom 18
Miasto: xxxxxxxxxx
Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 399
Pomógł: 11
europejczyk
Poziom 18
Post#9 27 Lut 2005 16:22    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


DZIĘKUJĘ "stas14" bardzo dziękuję "stas14" za te punkty!
Bardzo mi pomogłeś kimkolwiek jesteś!
Pozdrawiam!!!!!!!! :please:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
goya
Poziom 9
Miasto: Kraków
Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 7
goya
Poziom 9
Post#10 27 Lut 2005 18:53    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pytanie laika: a czy można w jakiś sposób podłączyć modem zewnętrzny do dwóch (niepołączonych ze sobą) komputerów?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Dar_bob
Poziom 14
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Pomógł: 3
Dar_bob
Poziom 14
Post#11 28 Lut 2005 12:15    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Modem podłaczasz po USB do jednego kompa ( nazwijmy go głowny) , drugi komp (podrzedny) , musi byc połaczony kablem "przekreconym"za posrednictwem karty sieciowej do głownego.
Ten glowny musi udostepniac połaczenie internetowe temu podrzednemu.
Ta opcja jest w kazdym systemie poczawszy od Win 98 SE.
Darek

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Electronic0
Poziom 16
Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 224
Pomógł: 16
Electronic0
Poziom 16
Post#12 28 Lut 2005 14:51    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt napisał:
A czy to jest legalne?

Pewnie nie jest,ale jak się dowiedzą. TPSA to najwięksi złodzieje, okradają nas to czemu mamy być wporządku wobec nich ?
PRECZ Z TPSA !!!

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
goya
Poziom 9
Miasto: Kraków
Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 7
goya
Poziom 9
Post#13 28 Lut 2005 18:20    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2072
Pomógł: 42
Ocena postów: 304
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Post#14 28 Lut 2005 21:58  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


a co ty myslisz że bajty przenoszą się same przsz powietrze :):):) nie ma takiej możliwosci musi być połaczenie lan miedzy komputerami ni koniecznie kablowe moze byc bezprzewodowe ale połaczenie musi być.




w związku z wielkoma pytaniami informuję że nie posiadam Instrukcji tego typu co opisywana w temacie jeżeli chodzi o połaczenie 2 kompów XP win 98 ale nie jest to trudne i jak ktoś by dokładnie czytał to by iwedział po cześci bo juzbyło pisane jak to zrobic mniejwiecej :) nie jest to takie trudne jak by sie mogło wydawać trzeba udostępnić połaczenie z internetem za pomoca sieci LAN gdy NEO jest na komompie z Win 98 a gdy komp z 98 nie ma neo to wystarczy adresy dns i IP ustawić i gotowe :) a tam gdzie jest NEO czyli komp z win XP to tak jak w instrukcji

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Dar_bob
Poziom 14
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Pomógł: 3
Dar_bob
Poziom 14
Post#15 01 Mar 2005 07:38    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2072
Pomógł: 42
Ocena postów: 304
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Post#16 01 Mar 2005 16:03  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


sosen1 napisał:


Dodano po 2 [minuty]:

×φ

Dodano po 8 [minuty]:

WITAM
Jestem bardzo zainteresowany tą instrukcja co musze zrobić żeby to obejrzeć o co chodzi z tymi punktami
Pozdrawiam


żeby ściagnąc ta instrukcę musisz zbierać punkty, punkty zarabiasz naprzykład wysyłając jakieś interesujace rzeczy przydatne innym uzytkownikom lub poprostu za pisanie postów tak jak to teraz zrobiłem za toi ze pomagasz innym użytkownikom dostajesz też punkty jak uzbierasz 2 punkty to mozesz ściagnąć ten plik, nie pisz wiecej takich postów tylko regulamin przeczytaj

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
maluh3
Poziom 9
Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 31
maluh3
Poziom 9
Post#17 03 Mar 2005 22:07    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy jest możliwe przydzielenie transferów jeżeli mam dwa komputery połączone sieciówkami.Oczywiście internecik działa bez problemu lecz jest "wolna amerykanka" i jak jeden zacznie ssać to drugi ma problem otworzyć stronke.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2072
Pomógł: 42
Ocena postów: 304
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 31
Post#18 03 Mar 2005 23:39  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


są do dego prgramy naprzykład Kerio jest bardzo dobrym acz kolwiek dość skompliowanym programem

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MES Mariusz
Poziom 36
Miasto: Wrocław
Dołączył: 20 Lut 2003
Posty: 4288
Pomógł: 8
Ocena postów: 15
MES Mariusz
Poziom 36
Post#19 06 Mar 2005 11:24    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Postępowałem wg instrukcji.

I nawet na 3 sekundy udało mi się udostępnić neostradę...

Problem jest taki. Jak tylko neostrada się połączy, na komputerze gościu pojawia sie na kilka sekund internet. Po czwili diody na modemie neostrady gasną a komputer barama (udostępniający internet kompletnie się zaiwsza)... Nie wyszło mi to udostępnianie... :(

Oczywiście komputer brama działa z neostradą bez problemów (wiesza się przy podłączeniu klienta).

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Dar_bob
Poziom 14
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Pomógł: 3
Dar_bob
Poziom 14
Post#20 06 Mar 2005 14:28    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pierwsza rzecz to odwirusowanie kompa goscia..
moze tak sie zdarzyc ze tracisz połaczenie z netem z tego powodu własnie.
Zamapuj sobie dysk c w kompie głownym i najprosciej to pzreskanuj go skanerem on-line np mksem . Jesli bedziesz miał dysk zamapowany to komp gosc nie musi miec dostepu do netu aby to wykonac.
Oczywiscie procz tego wszystko musisz posprwdzac, pingi miedzy kompami, osbserwuj stan połaczen sieciowych , do netu i do lanu, w połaczeniu do Lanu kliknij klawisz napraw, jesli bedzie oki to znaczy ze masz połaczenie pomiedzy kompami po protokole TCPIP.
Obserwu jtez w kompie głownym czy widac ramki pzresyłane w połaczeniu z lanem. ramki odebrane to znak ze sygnał netu idzie do kompa goscia, itp..
A poza tym troche literatury na ten temat tez nie zaszkodzi....
Darek.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
aaazibi
Poziom 11
Miasto: Gdańsk
Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 41
Ocena postów: 1
aaazibi
Poziom 11
Post#21 08 Mar 2005 14:59    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Podzieliłem neostr. na 2 komputery przy pomocy routera z modemem Asmaxa, ale nie mogę wyrównać transferów. Na głównym chodzi jeszcze szybciej niż na oryginalnym modemie, ale drugi dołączony na porcie ethernet z ledwością otwiera stronę nie mówiąc już o transferze. Nawet wylogowanie głównego z internetu nie powoduje wzrostu transferu na gościu. Co z tym fantem zrobic ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
liquids
Poziom 2
Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 3
liquids
Poziom 2
Post#22 08 Mar 2005 22:42    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


dlaczego na tej stronei nic nie ma????? ani zdjec ani zalacznika o co chodzi??

Dodano po 1 [minuty]:

aha juz jes ok

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

czy moglby mi ktos ofiarowac 1.5 punkta albo gdzies na jakis serwer wrzucic ten pilk??? prosze

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
zales5
Poziom 10
Dołączył: 18 Lis 2004
Posty: 63
Ocena postów: 1
zales5
Poziom 10
Post#23 10 Mar 2005 09:55    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Mam pytanko, czy da się rozdzielić neostrade na dwa komputery nie wykorzystując kart sieciowych, tylko przez USB?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pr0sty
Poziom 9
Miasto: Sosnowiec
Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 11
pr0sty
Poziom 9
Post#24 11 Mar 2005 21:45    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy można udostępnić neostrade z komputera na którym jest system linux na drugi komputer na którym jest windows?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
franyo_z
Poziom 18
Miasto: wałbrzych
Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 295
Pomógł: 22
franyo_z
Poziom 18
Post#25 12 Mar 2005 02:03    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Witam.
Jasne, że można. Musisz najpierw na linuksie skonfigurować dostęp do internetu przez neostradę. Jak już necik działa to konfigurujesz kartę sieciową, do której podłączysz przez skrosowaną skrętkę komp z windowsem. Jak wszystko hula, sprawdź pingi z linuxa do windy. Jak winda odpowiada, to włączasz IPv4_Forwarding , potem tylko ustawiasz, za pomocą iptables, maskaradę i po robocie. Jeżeli to co napisałem jest dla Ciebie chińszczyzną, to może utwórz na forum nowy temat, bo opis konfiguracji linuksa do dzielenia internetu chyba trochę wykracza poza ten wątek.
Pzdr.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
ROBERT11
Poziom 15
Miasto: Internet:P
Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 206
Pomógł: 1
ROBERT11
Poziom 15
Post#26 12 Mar 2005 21:12    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Heh panowie tak czytam ten post ale czy mnie oczy bolą czy co bo niewiedze linku by sciągnąc tą instrukcje....gdzie ona jest??

Dodano po 7 [minuty]:

UPS sory odswierzyłem stroke kilka razy i się link pojawił:) sorki za kłopot

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
gutted
Poziom 1
Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 1
gutted
Poziom 1
Post#27 20 Mar 2005 14:25    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


ludzie dajcie mi 1,5 punkta, potrzebuje ich. Mam jeszcze 4 godziny i musze podzielic neo 128 na 2 kompy. Ten tutorial moze byc moja ostatnia deska ratunku. Zdezinstalowalem oprogramowanie tp i utowrzylem nowe polaczenie, mimo to dalej nie moge udostepnic netu na 2 komp.
Uzywam kreatora konfiguracji sieci w xp pro.
Modem to sagem f@ast 800
p.s w dialogu wszytsko robilem tak samo i bez problemu dzialalo zarowno na isdnie jak i na dslu 1 mbit. Prosze o pomoc, bo w swiecie neo jestem laikiem ;p .

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
pikemmax
Poziom 1
Miasto: warszawa
Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 1
pikemmax
Poziom 1
Post#28 20 Mar 2005 16:04    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Fajna rzecz, ale co zrobić, gdy się ma win98???

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
exudk
Poziom 10
Miasto: Toruń
Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 52
exudk
Poziom 10
Post#29 21 Mar 2005 00:03    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dar_bob napisał:
goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.



Mam Router Linksys i on ma tylko wejście Neostrady wyjście usb i wyjście lan.
Wydaje mi się ze potrzebny będzie jeszcze switch.
Wszystko chcę zrobić na lanie i w sumie niewiem jak to wszystko skonfigurować na ADSL.
Jeśli wiecie to proszę o jakieś porady praktyczne:)))
Z góry dzięki:)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
thor_in
Poziom 1
Miasto: Poznań
Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1
thor_in
Poziom 1
Post#30 30 Mar 2005 18:29    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Hmm... zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tzn nie wpisałem tylko na komputerze-hoście preferowanego adresu dsn, gdyż wtedy nie chciał mi się łączyć z serwerem tpsa, więc pozostawiłem tam Uzyskaj adres dns automatycznie.

Tak więc całą resztę zrobiłem tak jak jest to w intrukcji. I teraz tak, na komputerze-hoście wszystko działa ok, natomiast na komputerze-kliencie działają tylko komunikatory (gg, skype), natomiast nie działa www. Skonfigurowałem tam (na komputerze-kliencie) połączenie neostrady, bo często przenoszę modem. Teraz jak włącze przeglądarke to chwilę próbuję się połaczyć i po kilku sekundach pojawia się okienko do łączenia się z serwerami tpsa (dial-up).

Dodam jeszcze tylko, że na obu kompach jest XP Pro i nie korzystam z wbudowanych firewalli. Mam zainstalowany na jednym i na drugim kompie Kerio Personal Firewall (na komputerze-hoście mam zaznaczoną opcję udostępnienia łącza).

Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Chodzi o to, aby na komputerze-kliencie działało www.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, rady i wskazówki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA 1234  Następny
Strona 1 z 4
Podobne tematy
Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery (5)
Jak rozdzielić neostrade na dwa komputery (7)
Jak rozdzielić neostrade? Jak to zrobić tanio? (6)
Jak rozdzielić internet na 4 komputery? (2)
Jak rozdzielić netię na dwa komputery? (1)
Jak rozdzielić net radiowy na 2 komputery? (3)
Jak rozdzielić internet z Ery na 2 komputery? (3)
jak rozdzielić internet na trzy komputery z wifi (2)
jak rozdzielić internet radiowy na dwa komputery? (5)
Multimedia - jak rozdzielić światłowód na dwa komputery. (27)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.128 seconds

elektroda.pl temat RSS