Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA
Autor
Wiadomość
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2004
Miasto: Gdańsk

Post#1 Post autora tematu 21 Lut 2005 00:25   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


W zwiazku z wieloma zapytaniami na temat jak podzielić Neostradę na 2 lub wiecej komputerów za pośrednictwem sieci LAN.

Dokładan istrukcja krok po kroku jak to zrobić duzo zdieci


(neostrada nestradę , 2 komputery , dwa komputery , dzielenie , net , podzielić , sieć , LAN , sieć domowa )

Załączniki:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 21 Lut 2005 00:25   





Powrót do góry
   
dex
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Lis 2001
Posty: 1302

Post#2 21 Lut 2005 01:44   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


po co w kroku 1.15 nadajesz modemowi usb takie samo IP jakie juz ma karta Via???
Powrót do góry
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2004
Miasto: Gdańsk

Post#3 Post autora tematu 21 Lut 2005 09:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


bo przy takim ustawieniu działa :)
Powrót do góry
   
DAREK4444
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 431

Post#4 21 Lut 2005 10:38   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


nelik1987: Dobra robota. Mógłbyś jeszcze stworzyć taki poradnik, gdzie komputer z Neostradą ma WinXP a komputer, który jest dołączony ma Win98? Pozdrawiam
Powrót do góry
   
nathan26
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 1
Miasto: Koszalin

Post#5 24 Lut 2005 14:52   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dzięki . Dobra robota
Powrót do góry
   
adamzelt
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 107
Miasto: Włocławek

Post#6 24 Lut 2005 19:42   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


A czy to jest legalne? Chodzi mi o to czy jak udostepnie neostrade sąsiadowi w sieci lokalnej to czy tp nie nałoży na mnie kary?
Powrót do góry
   
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9263
Miasto: Białystok

Post#7 24 Lut 2005 19:52   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt - "nienielegalne" to chyba zle okreslenie.
I tak - do sasiada nie mozna dzielic. (w domu jak najbardziej). Ale wykryc tego sie nie da na odleglosc.
Powrót do góry
   
116236
Usunięty





Post#8 27 Lut 2005 14:24   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Ty nademna dostales odemnie te punkty :D Mam pytanie do autora tego poradnika ,czy tam jest jak podzielic równo transfer i jakim programem i skad go wziasc ,szukalem na forum ale nie znalazlem linku z kad ten progrma wziasc a na googlach nic nie ma podaj link prosze




POZDRO
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Lut 2005 14:24   





Powrót do góry
   
europejczyk
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 399
Miasto: xxxxxxxxxx

Post#9 27 Lut 2005 16:22   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


DZIĘKUJĘ "stas14" bardzo dziękuję "stas14" za te punkty!
Bardzo mi pomogłeś kimkolwiek jesteś!
Pozdrawiam!!!!!!!! :please:
Powrót do góry
   
goya
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#10 27 Lut 2005 18:53   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pytanie laika: a czy można w jakiś sposób podłączyć modem zewnętrzny do dwóch (niepołączonych ze sobą) komputerów?
Powrót do góry
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Post#11 28 Lut 2005 12:15   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Modem podłaczasz po USB do jednego kompa ( nazwijmy go głowny) , drugi komp (podrzedny) , musi byc połaczony kablem "przekreconym"za posrednictwem karty sieciowej do głownego.
Ten glowny musi udostepniac połaczenie internetowe temu podrzednemu.
Ta opcja jest w kazdym systemie poczawszy od Win 98 SE.
Darek
Powrót do góry
   
Electronic0
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 224

Post#12 28 Lut 2005 14:51   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt napisał:
A czy to jest legalne?

Pewnie nie jest,ale jak się dowiedzą. TPSA to najwięksi złodzieje, okradają nas to czemu mamy być wporządku wobec nich ?
PRECZ Z TPSA !!!
Powrót do góry
   
goya
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 7
Miasto: Kraków

Post#13 28 Lut 2005 18:20   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 28 Lut 2005 18:20   





Powrót do góry
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2004
Miasto: Gdańsk

Post#14 Post autora tematu 28 Lut 2005 21:58   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


a co ty myslisz że bajty przenoszą się same przsz powietrze :):):) nie ma takiej możliwosci musi być połaczenie lan miedzy komputerami ni koniecznie kablowe moze byc bezprzewodowe ale połaczenie musi być.




w związku z wielkoma pytaniami informuję że nie posiadam Instrukcji tego typu co opisywana w temacie jeżeli chodzi o połaczenie 2 kompów XP win 98 ale nie jest to trudne i jak ktoś by dokładnie czytał to by iwedział po cześci bo juzbyło pisane jak to zrobic mniejwiecej :) nie jest to takie trudne jak by sie mogło wydawać trzeba udostępnić połaczenie z internetem za pomoca sieci LAN gdy NEO jest na komompie z Win 98 a gdy komp z 98 nie ma neo to wystarczy adresy dns i IP ustawić i gotowe :) a tam gdzie jest NEO czyli komp z win XP to tak jak w instrukcji
Powrót do góry
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Post#15 01 Mar 2005 07:38   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.
Powrót do góry
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2004
Miasto: Gdańsk

Post#16 Post autora tematu 01 Mar 2005 16:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


sosen1 napisał:


Dodano po 2 [minuty]:

×φ

Dodano po 8 [minuty]:

WITAM
Jestem bardzo zainteresowany tą instrukcja co musze zrobić żeby to obejrzeć o co chodzi z tymi punktami
Pozdrawiam


żeby ściagnąc ta instrukcę musisz zbierać punkty, punkty zarabiasz naprzykład wysyłając jakieś interesujace rzeczy przydatne innym uzytkownikom lub poprostu za pisanie postów tak jak to teraz zrobiłem za toi ze pomagasz innym użytkownikom dostajesz też punkty jak uzbierasz 2 punkty to mozesz ściagnąć ten plik, nie pisz wiecej takich postów tylko regulamin przeczytaj

pozdrawiam
Powrót do góry
   
maluh3
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 31

Post#17 03 Mar 2005 22:07   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy jest możliwe przydzielenie transferów jeżeli mam dwa komputery połączone sieciówkami.Oczywiście internecik działa bez problemu lecz jest "wolna amerykanka" i jak jeden zacznie ssać to drugi ma problem otworzyć stronke.
Powrót do góry
   
nelik1987
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2004
Miasto: Gdańsk

Post#18 Post autora tematu 03 Mar 2005 23:39   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


są do dego prgramy naprzykład Kerio jest bardzo dobrym acz kolwiek dość skompliowanym programem
Powrót do góry
   
MES Mariusz
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 20 Lut 2003
Posty: 3808
Miasto: Wrocław

Post#19 06 Mar 2005 11:24   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Postępowałem wg instrukcji.

I nawet na 3 sekundy udało mi się udostępnić neostradę...

Problem jest taki. Jak tylko neostrada się połączy, na komputerze gościu pojawia sie na kilka sekund internet. Po czwili diody na modemie neostrady gasną a komputer barama (udostępniający internet kompletnie się zaiwsza)... Nie wyszło mi to udostępnianie... :(

Oczywiście komputer brama działa z neostradą bez problemów (wiesza się przy podłączeniu klienta).
Powrót do góry
   
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Post#20 06 Mar 2005 14:28   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pierwsza rzecz to odwirusowanie kompa goscia..
moze tak sie zdarzyc ze tracisz połaczenie z netem z tego powodu własnie.
Zamapuj sobie dysk c w kompie głownym i najprosciej to pzreskanuj go skanerem on-line np mksem . Jesli bedziesz miał dysk zamapowany to komp gosc nie musi miec dostepu do netu aby to wykonac.
Oczywiscie procz tego wszystko musisz posprwdzac, pingi miedzy kompami, osbserwuj stan połaczen sieciowych , do netu i do lanu, w połaczeniu do Lanu kliknij klawisz napraw, jesli bedzie oki to znaczy ze masz połaczenie pomiedzy kompami po protokole TCPIP.
Obserwu jtez w kompie głownym czy widac ramki pzresyłane w połaczeniu z lanem. ramki odebrane to znak ze sygnał netu idzie do kompa goscia, itp..
A poza tym troche literatury na ten temat tez nie zaszkodzi....
Darek.
Powrót do góry
   
aaazibi
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 41
Miasto: Gdańsk

Post#21 08 Mar 2005 14:59   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Podzieliłem neostr. na 2 komputery przy pomocy routera z modemem Asmaxa, ale nie mogę wyrównać transferów. Na głównym chodzi jeszcze szybciej niż na oryginalnym modemie, ale drugi dołączony na porcie ethernet z ledwością otwiera stronę nie mówiąc już o transferze. Nawet wylogowanie głównego z internetu nie powoduje wzrostu transferu na gościu. Co z tym fantem zrobic ?
Powrót do góry
   
liquids
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 3

Post#22 08 Mar 2005 22:42   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


dlaczego na tej stronei nic nie ma????? ani zdjec ani zalacznika o co chodzi??

Dodano po 1 [minuty]:

aha juz jes ok

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

czy moglby mi ktos ofiarowac 1.5 punkta albo gdzies na jakis serwer wrzucic ten pilk??? prosze
Powrót do góry
   
zales5
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Lis 2004
Posty: 49

Post#23 10 Mar 2005 09:55   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Mam pytanko, czy da się rozdzielić neostrade na dwa komputery nie wykorzystując kart sieciowych, tylko przez USB?
Powrót do góry
   
pr0sty
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 11
Miasto: Sosnowiec

Post#24 11 Mar 2005 21:45   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy można udostępnić neostrade z komputera na którym jest system linux na drugi komputer na którym jest windows?
Powrót do góry
   
franyo_z
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 295
Miasto: wałbrzych

Post#25 12 Mar 2005 02:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Witam.
Jasne, że można. Musisz najpierw na linuksie skonfigurować dostęp do internetu przez neostradę. Jak już necik działa to konfigurujesz kartę sieciową, do której podłączysz przez skrosowaną skrętkę komp z windowsem. Jak wszystko hula, sprawdź pingi z linuxa do windy. Jak winda odpowiada, to włączasz IPv4_Forwarding , potem tylko ustawiasz, za pomocą iptables, maskaradę i po robocie. Jeżeli to co napisałem jest dla Ciebie chińszczyzną, to może utwórz na forum nowy temat, bo opis konfiguracji linuksa do dzielenia internetu chyba trochę wykracza poza ten wątek.
Pzdr.
Powrót do góry
   
ROBERT11
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 206
Miasto: Internet:P

Post#26 12 Mar 2005 21:12   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Heh panowie tak czytam ten post ale czy mnie oczy bolą czy co bo niewiedze linku by sciągnąc tą instrukcje....gdzie ona jest??

Dodano po 7 [minuty]:

UPS sory odswierzyłem stroke kilka razy i się link pojawił:) sorki za kłopot
Powrót do góry
   
gutted
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 1

Post#27 20 Mar 2005 14:25   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


ludzie dajcie mi 1,5 punkta, potrzebuje ich. Mam jeszcze 4 godziny i musze podzielic neo 128 na 2 kompy. Ten tutorial moze byc moja ostatnia deska ratunku. Zdezinstalowalem oprogramowanie tp i utowrzylem nowe polaczenie, mimo to dalej nie moge udostepnic netu na 2 komp.
Uzywam kreatora konfiguracji sieci w xp pro.
Modem to sagem f@ast 800
p.s w dialogu wszytsko robilem tak samo i bez problemu dzialalo zarowno na isdnie jak i na dslu 1 mbit. Prosze o pomoc, bo w swiecie neo jestem laikiem ;p .
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 20 Mar 2005 14:25   





Powrót do góry
   
pikemmax
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 1
Miasto: warszawa

Post#28 20 Mar 2005 16:04   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Fajna rzecz, ale co zrobić, gdy się ma win98???
Powrót do góry
   
exudk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 51
Miasto: Toruń

Post#29 21 Mar 2005 00:03   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dar_bob napisał:
goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.



Mam Router Linksys i on ma tylko wejście Neostrady wyjście usb i wyjście lan.
Wydaje mi się ze potrzebny będzie jeszcze switch.
Wszystko chcę zrobić na lanie i w sumie niewiem jak to wszystko skonfigurować na ADSL.
Jeśli wiecie to proszę o jakieś porady praktyczne:)))
Z góry dzięki:)
Powrót do góry
   
thor_in
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1
Miasto: Poznań

Post#30 30 Mar 2005 18:29   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Hmm... zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tzn nie wpisałem tylko na komputerze-hoście preferowanego adresu dsn, gdyż wtedy nie chciał mi się łączyć z serwerem tpsa, więc pozostawiłem tam Uzyskaj adres dns automatycznie.

Tak więc całą resztę zrobiłem tak jak jest to w intrukcji. I teraz tak, na komputerze-hoście wszystko działa ok, natomiast na komputerze-kliencie działają tylko komunikatory (gg, skype), natomiast nie działa www. Skonfigurowałem tam (na komputerze-kliencie) połączenie neostrady, bo często przenoszę modem. Teraz jak włącze przeglądarke to chwilę próbuję się połaczyć i po kilku sekundach pojawia się okienko do łączenia się z serwerami tpsa (dial-up).

Dodam jeszcze tylko, że na obu kompach jest XP Pro i nie korzystam z wbudowanych firewalli. Mam zainstalowany na jednym i na drugim kompie Kerio Personal Firewall (na komputerze-hoście mam zaznaczoną opcję udostępnienia łącza).

Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Chodzi o to, aby na komputerze-kliencie działało www.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, rady i wskazówki.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA
Strona 1 z 4 Idź do strony 1234  Następny
Podobne tematy
Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery (5)
Jak rozdzielić neostrade na dwa komputery (7)
Jak rozdzielić neostrade? Jak to zrobić tanio? (6)
Jak rozdzielić internet na 4 komputery? (2)
Jak rozdzielić netię na dwa komputery? (1)
Jak rozdzielić net radiowy na 2 komputery? (3)
Jak rozdzielić internet z Ery na 2 komputery? (3)
jak rozdzielić internet na trzy komputery z wifi (2)
jak rozdzielić internet radiowy na dwa komputery? (5)
Multimedia - jak rozdzielić światłowód na dwa komputery. (27)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.099 seconds

elektroda.pl temat RSS