Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet ->Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2016
Miasto: Gdańsk

nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Post#1 21 Lut 2005 00:25  Autor tematu   

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


W zwiazku z wieloma zapytaniami na temat jak podzielić Neostradę na 2 lub wiecej komputerów za pośrednictwem sieci LAN.

Dokładan istrukcja krok po kroku jak to zrobić duzo zdieci


(neostrada nestradę , 2 komputery , dwa komputery , dzielenie , net , podzielić , sieć , LAN , sieć domowa )

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + +1 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
dex
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Lis 2001
Posty: 1300

dex
Poziom 21
Post#2 21 Lut 2005 01:44    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


po co w kroku 1.15 nadajesz modemowi usb takie samo IP jakie juz ma karta Via???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2016
Miasto: Gdańsk

nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Post#3 21 Lut 2005 09:03  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


bo przy takim ustawieniu działa Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
DAREK4444
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 14 Lut 2003
Posty: 431

DAREK4444
Poziom 17
Post#4 21 Lut 2005 10:38    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


nelik1987: Dobra robota. Mógłbyś jeszcze stworzyć taki poradnik, gdzie komputer z Neostradą ma WinXP a komputer, który jest dołączony ma Win98? Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nathan26
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 1
Miasto: Koszalin

nathan26
Poziom 1
Post#5 24 Lut 2005 14:52    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dzięki . Dobra robota

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adamzelt
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 26 Paź 2004
Posty: 107
Miasto: Włocławek

adamzelt
Poziom 12
Post#6 24 Lut 2005 19:42    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


A czy to jest legalne? Chodzi mi o to czy jak udostepnie neostrade sąsiadowi w sieci lokalnej to czy tp nie nałoży na mnie kary?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Platon
Spec od komputerów
Spec od komputerów


Dołączył: 05 Wrz 2002
Posty: 9254
Miasto: Białystok

Platon
Spec od komputerów
Post#7 24 Lut 2005 19:52    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt - "nienielegalne" to chyba zle okreslenie.
I tak - do sasiada nie mozna dzielic. (w domu jak najbardziej). Ale wykryc tego sie nie da na odleglosc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
116236
Usunięty





116236
Usunięty
Post#8 27 Lut 2005 14:24    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Ty nademna dostales odemnie te punkty Very Happy Mam pytanie do autora tego poradnika ,czy tam jest jak podzielic równo transfer i jakim programem i skad go wziasc ,szukalem na forum ale nie znalazlem linku z kad ten progrma wziasc a na googlach nic nie ma podaj link prosze




POZDRO

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
europejczyk
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 22 Lut 2005
Posty: 399
Miasto: xxxxxxxxxx

europejczyk
Poziom 17
Post#9 27 Lut 2005 16:22    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


DZIĘKUJĘ "stas14" bardzo dziękuję "stas14" za te punkty!
Bardzo mi pomogłeś kimkolwiek jesteś!
Pozdrawiam!!!!!!!! #please

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
goya
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 7
Miasto: Kraków

goya
Poziom 3
Post#10 27 Lut 2005 18:53    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pytanie laika: a czy można w jakiś sposób podłączyć modem zewnętrzny do dwóch (niepołączonych ze sobą) komputerów?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Dar_bob
Poziom 13
Post#11 28 Lut 2005 12:15    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Modem podłaczasz po USB do jednego kompa ( nazwijmy go głowny) , drugi komp (podrzedny) , musi byc połaczony kablem "przekreconym"za posrednictwem karty sieciowej do głownego.
Ten glowny musi udostepniac połaczenie internetowe temu podrzednemu.
Ta opcja jest w kazdym systemie poczawszy od Win 98 SE.
Darek

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Electronic0
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Sty 2005
Posty: 224

Electronic0
Poziom 15
Post#12 28 Lut 2005 14:51    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


adamzelt napisał:
A czy to jest legalne?

Pewnie nie jest,ale jak się dowiedzą. TPSA to najwięksi złodzieje, okradają nas to czemu mamy być wporządku wobec nich ?
PRECZ Z TPSA !!!

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
goya
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 12 Gru 2004
Posty: 7
Miasto: Kraków

goya
Poziom 3
Post#13 28 Lut 2005 18:20    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2016
Miasto: Gdańsk

nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Post#14 28 Lut 2005 21:58  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


a co ty myslisz że bajty przenoszą się same przsz powietrze SmileSmileSmile nie ma takiej możliwosci musi być połaczenie lan miedzy komputerami ni koniecznie kablowe moze byc bezprzewodowe ale połaczenie musi być.




w związku z wielkoma pytaniami informuję że nie posiadam Instrukcji tego typu co opisywana w temacie jeżeli chodzi o połaczenie 2 kompów XP win 98 ale nie jest to trudne i jak ktoś by dokładnie czytał to by iwedział po cześci bo juzbyło pisane jak to zrobic mniejwiecej Smile nie jest to takie trudne jak by sie mogło wydawać trzeba udostępnić połaczenie z internetem za pomoca sieci LAN gdy NEO jest na komompie z Win 98 a gdy komp z 98 nie ma neo to wystarczy adresy dns i IP ustawić i gotowe Smile a tam gdzie jest NEO czyli komp z win XP to tak jak w instrukcji

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Dar_bob
Poziom 13
Post#15 01 Mar 2005 07:38    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2016
Miasto: Gdańsk

nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Post#16 01 Mar 2005 16:03  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


sosen1 napisał:


Dodano po 2 [minuty]:

×φ

Dodano po 8 [minuty]:

WITAM
Jestem bardzo zainteresowany tą instrukcja co musze zrobić żeby to obejrzeć o co chodzi z tymi punktami
Pozdrawiam


żeby ściagnąc ta instrukcę musisz zbierać punkty, punkty zarabiasz naprzykład wysyłając jakieś interesujace rzeczy przydatne innym uzytkownikom lub poprostu za pisanie postów tak jak to teraz zrobiłem za toi ze pomagasz innym użytkownikom dostajesz też punkty jak uzbierasz 2 punkty to mozesz ściagnąć ten plik, nie pisz wiecej takich postów tylko regulamin przeczytaj

pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
maluh3
Poziom 8
Poziom 8


Dołączył: 24 Cze 2004
Posty: 31

maluh3
Poziom 8
Post#17 03 Mar 2005 22:07    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy jest możliwe przydzielenie transferów jeżeli mam dwa komputery połączone sieciówkami.Oczywiście internecik działa bez problemu lecz jest "wolna amerykanka" i jak jeden zacznie ssać to drugi ma problem otworzyć stronke.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 30 Sie 2004
Posty: 2016
Miasto: Gdańsk

nelik1987
Konto firmowe
Poziom 22
Post#18 03 Mar 2005 23:39  Autor tematu   

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


są do dego prgramy naprzykład Kerio jest bardzo dobrym acz kolwiek dość skompliowanym programem

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MES Mariusz
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 20 Lut 2003
Posty: 4166
Miasto: Wrocław

MES Mariusz
Poziom 24
Post#19 06 Mar 2005 11:24    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Postępowałem wg instrukcji.

I nawet na 3 sekundy udało mi się udostępnić neostradę...

Problem jest taki. Jak tylko neostrada się połączy, na komputerze gościu pojawia sie na kilka sekund internet. Po czwili diody na modemie neostrady gasną a komputer barama (udostępniający internet kompletnie się zaiwsza)... Nie wyszło mi to udostępnianie... Sad

Oczywiście komputer brama działa z neostradą bez problemów (wiesza się przy podłączeniu klienta).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dar_bob
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 25 Maj 2004
Posty: 140
Miasto: Olsztyn

Dar_bob
Poziom 13
Post#20 06 Mar 2005 14:28    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Pierwsza rzecz to odwirusowanie kompa goscia..
moze tak sie zdarzyc ze tracisz połaczenie z netem z tego powodu własnie.
Zamapuj sobie dysk c w kompie głownym i najprosciej to pzreskanuj go skanerem on-line np mksem . Jesli bedziesz miał dysk zamapowany to komp gosc nie musi miec dostepu do netu aby to wykonac.
Oczywiscie procz tego wszystko musisz posprwdzac, pingi miedzy kompami, osbserwuj stan połaczen sieciowych , do netu i do lanu, w połaczeniu do Lanu kliknij klawisz napraw, jesli bedzie oki to znaczy ze masz połaczenie pomiedzy kompami po protokole TCPIP.
Obserwu jtez w kompie głownym czy widac ramki pzresyłane w połaczeniu z lanem. ramki odebrane to znak ze sygnał netu idzie do kompa goscia, itp..
A poza tym troche literatury na ten temat tez nie zaszkodzi....
Darek.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
aaazibi
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 24 Lis 2004
Posty: 41
Miasto: Gdańsk

aaazibi
Poziom 9
Post#21 08 Mar 2005 14:59    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Podzieliłem neostr. na 2 komputery przy pomocy routera z modemem Asmaxa, ale nie mogę wyrównać transferów. Na głównym chodzi jeszcze szybciej niż na oryginalnym modemie, ale drugi dołączony na porcie ethernet z ledwością otwiera stronę nie mówiąc już o transferze. Nawet wylogowanie głównego z internetu nie powoduje wzrostu transferu na gościu. Co z tym fantem zrobic ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
liquids
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Mar 2005
Posty: 3

liquids
Poziom 2
Post#22 08 Mar 2005 22:42    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


dlaczego na tej stronei nic nie ma????? ani zdjec ani zalacznika o co chodzi??

Dodano po 1 [minuty]:

aha juz jes ok

Dodano po 1 [godziny] 17 [minuty]:

czy moglby mi ktos ofiarowac 1.5 punkta albo gdzies na jakis serwer wrzucic ten pilk??? prosze

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
zales5
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 18 Lis 2004
Posty: 50

zales5
Poziom 10
Post#23 10 Mar 2005 09:55    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Mam pytanko, czy da się rozdzielić neostrade na dwa komputery nie wykorzystując kart sieciowych, tylko przez USB?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pr0sty
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 30 Lis 2004
Posty: 11
Miasto: Sosnowiec

pr0sty
Poziom 5
Post#24 11 Mar 2005 21:45    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Czy można udostępnić neostrade z komputera na którym jest system linux na drugi komputer na którym jest windows?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
franyo_z
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Mar 2003
Posty: 295
Miasto: wałbrzych

franyo_z
Poziom 16
Post#25 12 Mar 2005 02:03    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Witam.
Jasne, że można. Musisz najpierw na linuksie skonfigurować dostęp do internetu przez neostradę. Jak już necik działa to konfigurujesz kartę sieciową, do której podłączysz przez skrosowaną skrętkę komp z windowsem. Jak wszystko hula, sprawdź pingi z linuxa do windy. Jak winda odpowiada, to włączasz IPv4_Forwarding , potem tylko ustawiasz, za pomocą iptables, maskaradę i po robocie. Jeżeli to co napisałem jest dla Ciebie chińszczyzną, to może utwórz na forum nowy temat, bo opis konfiguracji linuksa do dzielenia internetu chyba trochę wykracza poza ten wątek.
Pzdr.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
ROBERT11
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 12 Lut 2003
Posty: 206
Miasto: Internet:P

ROBERT11
Poziom 15
Post#26 12 Mar 2005 21:12    

Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Heh panowie tak czytam ten post ale czy mnie oczy bolą czy co bo niewiedze linku by sciągnąc tą instrukcje....gdzie ona jest??

Dodano po 7 [minuty]:

UPS sory odswierzyłem stroke kilka razy i się link pojawiłSmile sorki za kłopot

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
gutted
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 1

gutted
Poziom 1
Post#27 20 Mar 2005 14:25    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


ludzie dajcie mi 1,5 punkta, potrzebuje ich. Mam jeszcze 4 godziny i musze podzielic neo 128 na 2 kompy. Ten tutorial moze byc moja ostatnia deska ratunku. Zdezinstalowalem oprogramowanie tp i utowrzylem nowe polaczenie, mimo to dalej nie moge udostepnic netu na 2 komp.
Uzywam kreatora konfiguracji sieci w xp pro.
Modem to sagem f@ast 800
p.s w dialogu wszytsko robilem tak samo i bez problemu dzialalo zarowno na isdnie jak i na dslu 1 mbit. Prosze o pomoc, bo w swiecie neo jestem laikiem ;p .

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pikemmax
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 20 Mar 2005
Posty: 1
Miasto: warszawa

pikemmax
Poziom 1
Post#28 20 Mar 2005 16:04    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Fajna rzecz, ale co zrobić, gdy się ma win98???

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
exudk
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 07 Lip 2003
Posty: 52
Miasto: Toruń

exudk
Poziom 10
Post#29 21 Mar 2005 00:03    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Dar_bob napisał:
goya napisał:
No dobrze, a czy mogę "rozdzielić" sygnał na dwa komputery nie łącząc je w żaden sposób?


Oczywiscie że tak .!!!
Modem kablowy łaczysz bezposrednio z routerem np Asmax ( allegro 130 zł) . Router rozdziela ci sygnał Netu na kilka kompów.
Kompy łaczysz bezposrednio zpzrez karte sieciowa z routerem ( ma 4 gniazda) , a wiec odpowiedz na Twoje pytanie brzmi " TAK"
Darek.



Mam Router Linksys i on ma tylko wejście Neostrady wyjście usb i wyjście lan.
Wydaje mi się ze potrzebny będzie jeszcze switch.
Wszystko chcę zrobić na lanie i w sumie niewiem jak to wszystko skonfigurować na ADSL.
Jeśli wiecie to proszę o jakieś porady praktyczne:)))
Z góry dzięki:)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
thor_in
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 09 Mar 2005
Posty: 1
Miasto: Poznań

thor_in
Poziom 1
Post#30 30 Mar 2005 18:29    

Re: Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA


Hmm... zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Tzn nie wpisałem tylko na komputerze-hoście preferowanego adresu dsn, gdyż wtedy nie chciał mi się łączyć z serwerem tpsa, więc pozostawiłem tam Uzyskaj adres dns automatycznie.

Tak więc całą resztę zrobiłem tak jak jest to w intrukcji. I teraz tak, na komputerze-hoście wszystko działa ok, natomiast na komputerze-kliencie działają tylko komunikatory (gg, skype), natomiast nie działa www. Skonfigurowałem tam (na komputerze-kliencie) połączenie neostrady, bo często przenoszę modem. Teraz jak włącze przeglądarke to chwilę próbuję się połaczyć i po kilku sekundach pojawia się okienko do łączenia się z serwerami tpsa (dial-up).

Dodam jeszcze tylko, że na obu kompach jest XP Pro i nie korzystam z wbudowanych firewalli. Mam zainstalowany na jednym i na drugim kompie Kerio Personal Firewall (na komputerze-hoście mam zaznaczoną opcję udostępnienia łącza).

Czy ktoś potrafi mi pomóc?
Chodzi o to, aby na komputerze-kliencie działało www.

Z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi, rady i wskazówki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery INSTRUKCJA 1234  Następny
Strona 1 z 4
Podobne tematy
Jak rozdzielić Neostrade na 2 komputery (5)
Jak rozdzielić neostrade na dwa komputery (7)
Jak rozdzielić neostrade? Jak to zrobić tanio? (6)
Jak rozdzielić internet na 4 komputery? (2)
Jak rozdzielić netię na dwa komputery? (1)
Jak rozdzielić net radiowy na 2 komputery? (3)
Jak rozdzielić internet z Ery na 2 komputery? (3)
jak rozdzielić internet na trzy komputery z wifi (2)
jak rozdzielić internet radiowy na dwa komputery? (5)
Multimedia - jak rozdzielić światłowód na dwa komputery. (27)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.061 seconds

elektroda.pl temat RSS