Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu.
Autor
Wiadomość
maciekopel
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 13 Maj 2007
Posty: 12
Miasto: warszawa

Post#1 Post autora tematu 23 Mar 2013 03:26   

ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu.


Witam wszystkich.
Problem jest następujący. Posiadam trzy arivy z czego dwie to 200 combo ostatnia 250 combo i zachciało mi się wgrać nowe oprogramowanie do 250-tki w czasie trwającej impr.... . Zapisałem nowy soft na gwizdku ale od 200-tki i poszło na siłę (niepoprawny bin cz coś w tym rodzaju). Efekt taki, że 250-tka po tej całej operacji nie podniosła się więc wyłączyłem zasilanie, a po włączeniu nie daje oznak "życia" ciemno.
Pytanie - co dalej z tym można lub trzeba zrobić? Czy może jest jakieś wejście AWARYJNE, RESET, czy serwis może RS 232 i komp.?
Wszelkiego rodzaju rozwiązania mile widziane, oprócz kowadła i młota.
Pozdrawiam zmęczony FERGUSON nie MASAJ.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 23 Mar 2013 03:26   





Powrót do góry
   
jacekko0
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 20 Kwi 2010
Posty: 1480
Miasto: Rzeszów

Post#2 23 Mar 2013 08:42pomocny post - solucja   

Re: ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu.


Programy do Ariv różnią się tym ,ze jedne są dla tunerów z procesorem Ali 3602 (A100/200/120/210) , a drugie na procesor Ali 3606 (A102e/202e/150/250/52) . Należy używać do reanimacji tunera programów dedykowanych przez producenta (Ferguson) pod dany model Arivy.
Co do oprogramowania (softu) jakim należy reanimować tuner,to najlepszym jest Dump.abs ,zgrany z tunera tuż po aktualizacji softu listy i wprowadzeniu (poprawnych) własnych ustawień tunera,jeśli takiego nie mamy to soft producenta.
Reanimacja
Wpierw należy utworzyć folder na Pulpicie z programem do reanimacji i softem,wyłączyć antywirusy i podobne programy (win7,vista),wyłączyć tuner z prądu ( wtyczka,"pstryczek") podłączyć kabel rs232 do tunera,uruchomić program do reanimacji,w programie ustawić właściwy port COM,na którym PC (laptop) łączy się z tunerem.Zaznaczyć opcję Include Bootloader

W programie do reanimacji dajemy NEXT i dopiero wtedy włączamy tuner do prądu (wtyczka,"pstryczek") ,pierwszy niebieski pasek dojdzie do 100%,ponownie dajemy NEXT ,po dojściu drugiego niebieskiego paska do 100% ,tuner powinien się zrestartować. (The-End :) )

Ja wielokrotnie reanimowałem Arive ,po wgraniu "nie właściwego" softu ( od klonów Ariv lub po nie udanych modyfikacjach softów) i za każdym razem udawało się uruchomić tuner,na innym forum z kolegami pomogliśmy reanimować kilkadziesiąt Ariv,nie udało się może w kilku przypadkach,z powodu uszkodzenia pamięci Flash. Z własnego doświadczenia zauważyłem,że większość wpierw próbuje reanimować tuner,a jak nie idzie,to dopiero potem czyta opisy. A podstawowym błędem jest ,to że nie wyłącza się tunera z prądu.
Przy braku portu rs232 w PC (laptop) i używaniu przejściówki USB => rs232,najlepszym systemem jest win XP,przejściówka działa też na win7 vista,ale trzeba posiadać sporą wiedzę i umiejętności w zainstalowaniu sterowników.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> ariva 250 combo wgrany soft z 200-tki na "siłę"poczym brak startu.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
ariva 250 combo - czy Ferguson Ariva combo 250 działa z TNK-HD (12)
Ariva 250 combo - programowanie (1)
Ferguson Ariva 250 combo internet? (21)
Ariva 250 combo dzwina usterka jakości sygnału (2)
Ariva 250 combo - jak stworzyć własną listę na web radio (6)
Ariva 200 Combo - jak uzyskać sygnał DVB-T. Nie znaleziono kanału. (14)
Ferguson Ariva T65 - Wyskakujący błąd "format nieobsługiwany " (9)
Brak obrazu - ariva 120 Combo (7)
Brak sygnału na TV - Ariva 250 (5)
Różnice pomiędzy Sony KDL "z", "x", "w" itp (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.081 seconds

elektroda.pl temat RSS