Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Przetwornica Tronic KH3900 - wyłacza się podczas zasilania laptopa


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Zasilacze, ładowarki -> Przetwornica Tronic KH3900 - wyłacza się podczas zasilania laptopa
Autor
Wiadomość
groszek28
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 28 Cze 2006
Posty: 3
Miasto: Wrocław

Post#1 Post autora tematu 27 Mar 2013 13:38   

Przetwornica Tronic KH3900 - wyłacza się podczas zasilania laptopa


Dzień dobry.
Kupiłem przetwornicę tronic 300W do zasilania w aucie laptopa. Przetwornica działa, nie grzeje się, zasila laptopa jednak zawsze po pewnym czasie wyłącza się bez żadnego sygnału dźwiękowego (dioda zmienia kolor z zielonego na czerwony). Dzieje się tak czasem po kilkudziesięciu sekundach, częściej jednak po około 5-10 min.
Producent przetwornicy podaje w instrukcji do niej takie dane:

Wejście DC:
napięcie 12V
max napięcie 15,5V
max pobór prądu 40A
alarm niedomiarowy: przy 10,6 \top 0,3V
wyłączenie niedomiarowe: przy 10 \top 0,3V
wyłączenie nadmiarowe : przy 16 \top 0,5V

Wyjście AC:
napięcie: 220-240 V ~50Hz
prąd wyjściowy: 1,3A
moc nominalna: maks 300W
moc szczytowa: maks 400W/0,1 sek
sprawność: ok 90%
kształt napięcia wyjściowego: zmodyfikowana sinusoida

Na zasilaczu do laptopa (oryginalny Toshiba model ADP-75SB BB) mam napisane:
Input: 100 do 240 V ~1,3 A (1,3 A) 50-60Hz
Output: 19 V 3,95A (3,95A)

Sprawdziłem miernikiem napięcie jakie daje gniazdko zapalniczki i utrzymuje się na stałym poziomie 14,2 V, poza tym po podłączeniu bezpośrednio do akumulatora również wyłącza po niedługim czasie tę przetwornicę. Podczas pracy laptopa (używam go do diagnozy vagiem przez interfejs podłączony do gniazda usb w laptopie) mierząc prąd pobierany przez laptopa waha się w granicach 0,3 - 0,5 A, napięcie skacze ale jest na poziomie 220 - 230 V.
Po podłączeniu żarówki 40 W widać, że ta żarówka delikatnie mruga ale jest to widoczne (po podłączeniu bezpośrednio do akumulatora jest to jednak chyba mniej widoczne, takie odniosłem wrażenie). Przetwornica nie wyłącza się. Po podłączeniu małego odkurzacza 130 W nie wyłączyła się (przez około 5 min).
Pożyczyłem inną przetwornicę o podobnej mocy 300W (ale inny producent) i wymienionych wyżej efektów nie zauważyłem, laptop działa stabilnie dość długo, żarówka nie mruga.

Pytanie moje jest takie: czy można po tym co napisałem stwierdzić, że ta przetwornica jest uszkodzona? Czy jednak może okazać się, ze jest sprawna tylko problem tkwi w zasilaczu lub laptopie?
Z góry dzięki za pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 27 Mar 2013 13:38   





Powrót do góry
   
arturavs
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 14 Cze 2005
Posty: 1881
Miasto: podlasie

Post#2 27 Mar 2013 16:47   

Re: Przetwornica Tronic KH3900 - wyłacza się podczas zasilania laptopa


Na 99% z przetwornicą coś nie tak. Oddać na gwarancji.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Inne Serwis -> Zasilacze, ładowarki -> Przetwornica Tronic KH3900 - wyłacza się podczas zasilania laptopa
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Tronic 150W - Przetwornica źle współpracuje z zasilaczem laptopa (6)
Przetwornica inverter tronic - włącza się ale nie daje napięcia (1)
Tronic TSW150 A1 - Przetwornica nie działa (1)
Przetwornica Tronic 150W - spalone tranzystory przy transformatorze. (3)
Tronic DMQ 2093 przetwornica główna (chassis Deawoo c500) (4)
powermixer Ldm mx-6r wyłacza sie podczas pracy (5)
Renault/Clarion/Cabasse Tronic - Cabasse Tronic- radio+6CD skrzeczy (1)
Tronic DCS-2011VR wyłącza się (1)
Cabletech URZ0083Q DVB-T - Sam się wyłacza, potem nie da się włączyć, linia 5V (16)
Db-tronic DB-RDMP-6705-R nie wyłącza się podświetlanie... (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.054 seconds

elektroda.pl temat RSS