Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący ->Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#1 Post autora tematu 28 Mar 2013 07:19   

Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Czy po bezpośrednim połączeniu kamery IP do komputera, aby nawiązać połączenie wystarczy w przeglądarkę komputera wpisać adres IP kamery oraz użytkownika i hasło, czy należy w pierwszej kolejności skonfigurować komputer do pracy w sieci i dopiero nawiązać połączenie poprzez przeglądarkę z kamerą?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Mar 2013 07:19   



Powrót do góry
sq9cwd
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1082
Miasto: Zawiercie

sq9cwd
Poziom 20
Post#2 28 Mar 2013 08:09pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Wszystko zależy czy kamera ma serwer DHCP. W instrukcji powinna być procedura uruchamiania kamery. Możesz podać model urządzenia?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Spooner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 254
Miasto: Sanok

Spooner
Poziom 15
Post#3 28 Mar 2013 08:13pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Witam

Jak masz połączenie PC<=>Kamera to musisz nadać stałe adresy IP, a kabel musi być skrosowany.

Jak masz połączenie PC<=>switch<=>Kamera to musisz nadać stałe adresy IP, a kabel musi być prosty.

Jak masz połączenie PC<=>switch<=>Kamera i masz serwer DHCP w LAN-ie, to nie musisz mieć stałe adresy IP (tylko w kamerze IP), a kabel musi być prosty.

Czy masz jakieś wątpliwości?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
piterus99
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 9053
Miasto: Bolesławiec/Wrocław

piterus99
Poziom 26
Post#4 28 Mar 2013 08:50pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


W kamerze też nie musi mieć stałego IP - wystarczy, że popatrzy w dzierżawy DHCP.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Mar 2013 08:50pomocny post - solucja   



Powrót do góry
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#5 Post autora tematu 28 Mar 2013 10:40   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Połączenie kamera -komputer bezpośrednio poprzez kabel.

Dodano po 3 [minuty]:

rozumiem tylko czy uzyskam połączenie z kamera bezpośrednio połączoną z PC bez wcześniej konfiguracji ustawień sieciowych PC. TZN czy wpisując adres kamery do przeglądarki www uzyskam do niej dostęp

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Spooner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 254
Miasto: Sanok

Spooner
Poziom 15
Post#6 28 Mar 2013 12:45pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Jak już znasz adres, to większość kamer IP posiada podgląd poprzez przeglądarkę.
To już zależy od modeli typu itp.
Domyślne ustawienia zazwyczaj sa napisane na pudełku lub samej kamerze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 28 Mar 2013 12:45pomocny post - solucja   



Powrót do góry
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#7 Post autora tematu 29 Mar 2013 06:36   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Mam jeszcze kilka pytań.
1. Czy komputery połączone poprzez router w siec LAN z adresem IP dynamicznym w sieci lokalnej będą się widzieć i czy jest możliwa wymiana plików między nimi?
2. Czy aby podejrzeć obraz z kamery z dowolnego miejsca na świecie kamera w sieci LAN musi mieć koniecznie adres statyczny czy na zmiennym IP wewnątrz sieci można zobaczyć podgląd?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq9cwd
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1082
Miasto: Zawiercie

sq9cwd
Poziom 20
Post#8 29 Mar 2013 08:08pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


1. Tak, właśnie po to robi się sieci Smile
2. W takim przypadku konieczne jest przypisanie kamerze statycznego adresu, oraz zrobienie przekierowania portu na routerze.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#9 Post autora tematu 29 Mar 2013 09:18   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Rozumiem. Odnośnie 1 pytania czy aby komputery z adresem zmiennym sieci LAN były wzajemnie widoczne wystarczy utworzyć grupę roboczą i podać nazwy poszczególnym PC?
2. Czy komputer w sieci LAN do której podłączona jest także kamera IP może być skonfigurowany na adres dynamiczny , a kamera aby był podgląd z zewnątrz na statyczny. Czy obydwa urządzenia muszą mieć w takim przypadku stały adres IP?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bodom
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 973

bodom
Poziom 20
Post#10 29 Mar 2013 09:35pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


1. Każdy PC ma mieć swoją nazwę. Wszystkie mają być w tej samej Grupie Roboczej.
I udostępnione jakieś zasoby dla innych...


2. Po to kupiłeś kamerę IP aby ją podpiąć bezpośrednio do routera. Kamera na adresie statycznym, aby ją przekierować również "w świat"

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#11 Post autora tematu 29 Mar 2013 09:56   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


No tak, ale czy komputery w LAN mogą być na dynamicznym, a kamera na statycznym w tej samej sieci LAN

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bodom
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 973

bodom
Poziom 20
Post#12 29 Mar 2013 10:02pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Oczywiście, że tak

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#13 Post autora tematu 29 Mar 2013 10:05   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


W jaki sposób w skrócie należało by skonfigurować taka sieć . Jedna kamera i jeden PC w sieci LAN i router?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bodom
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 973

bodom
Poziom 20
Post#14 29 Mar 2013 10:15   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Czy teraz masz tę kamerę podłączoną do routera?
Z komputera oglądasz obraz?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#15 Post autora tematu 29 Mar 2013 10:19   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Tak. Kamera jest na stałym IP i PC także, ale nie mam internetu, natomiast podgląd na kamerę jest. Gdy włączę DHCP w komp. mam internet, ale nie mam podglądu na kamerę.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
bodom
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 973

bodom
Poziom 20
Post#16 29 Mar 2013 10:24   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Uruchom wiersz poleceń i wpisz ipconfig /all.
Wklej ten obrazek.
Podaj IP kamery, jej model.
Jaki router?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
sq9cwd
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 29 Mar 2004
Posty: 1082
Miasto: Zawiercie

sq9cwd
Poziom 20
Post#17 29 Mar 2013 10:30pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Zacznijmy od podstaw.
Hosty (urządzenia) w sieci oprócz unikalnego adresu IP muszą mieć wskazaną bramę domyślną. Jest to urządzenie, które łączy 2 sieci, w Twoim przypadku sieć lokalną, w której pracują komputery i kamera ze światem. Taką funkcję spełnia router. Abyś nie musiał wpisywać 62.116.143.11 tylko przyjemniejszą formę www.elektroda.pl potrzebujesz jeszcze serwer DNS. Zazwyczaj jest nim również router.
Podejrzewam, że konfigurując komputery na stały adres zapominasz o bramie domyślnej.
Czy wszystko jest jasne? Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
rafkawasaki
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 14 Maj 2009
Posty: 104

rafkawasaki
Poziom 12
Post#18 Post autora tematu 29 Mar 2013 10:36   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Jasne kamerę mam skonfigurować na statyczny IP aby mieć podgląd z zewnątrz. Jak skonfigurować kartę sieciowa PC na DHCP czy na statyczny Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Mar 2013 10:36   



Powrót do góry
bodom
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 19 Mar 2010
Posty: 973

bodom
Poziom 20
Post#19 29 Mar 2013 10:42pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


PC oczywiście moze być dynamiczny.
Czyli na karcie sieciowej w PC nic nie ustawiasz. Ma być Automatycznie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 29 Mar 2013 10:42pomocny post - solucja   



Powrót do góry
Spooner
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 27 Maj 2003
Posty: 254
Miasto: Sanok

Spooner
Poziom 15
Post#20 29 Mar 2013 13:04pomocny post - solucja   

Re: Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera


Panowie, tak możemy błądzić do bladego wieczora.

Napisz raz a dobrze, co chcesz mieć w finalnym finale i jak chcesz by to działało?
Ile kamer, ile PC i jakie wyjście na świat (routery, switche itp.).

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Sieci, Internet -> Sieci Początkujący -> Połaczenie kamery IP z kartą sieciową komputera
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Problem z kartą sieciową (5)
Notebook z kartą sieciową (4)
Problem z kartą sieciową (4)
Problem z kartą sieciową..... (2)
Problem z kartą sieciową (5)
Problem z kartą sieciową! (20)
Problem z kartą sieciową (9)
drukarka z kartą sieciową (4)
Problem z kartą sieciową. (11)
Problem z kartą sieciową. (1)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS