Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Tester traf FBT

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Tester traf FBT
Angielska wersja
Autor Wiadomość
asarev
Poziom 2
Poziom 2

Post 22 Lut 2005 00:54   

Tester traf FBT

Tester traf FBT
Opis w języku angielskim
Schemat i wzór płytki

testertfbt.pdf
 Opis:
 n/a

Download
 :  testertfbt.pdf
 Zawartość:  
 Rozmiar:  279.76 KB
 Punkty:  0.55 = 0.33 za transfer + 0.22 dla użytkownika (ustawiono automatycznie)

Powrót do góry

artd
Poziom 11
Poziom 11

Miasto: Dębica

Post 22 Lut 2005 07:37   

Re: testertfbt

Witam
Zrobiłem sobie takie urządzonko około roku temu.
Korzystam z tego i to działa. Oprócz tego mam jeszcze tester wykonany wg schematu z Serwisu Elektroniki. Ale ten wymaga wylutowywania trafa z plytki. Wracając do tego testera koszt wykonania niewielki a pożytek duży. Stosując zamiennie oba testery praktycznie nie mam wątpliwości jeżeli chodzi o diagnozę uszkodzonego trafa. Można to sobie zmontować w jedno popołudnie, koszt nieduży. Należy pamiętać aby sondę podłączać na hota zasilanego przez żarówkę, jest to w opisie. Polecam
Powrót do góry

Google
AdSense
Google Adsense

Post 22 Lut 2005 07:37   

Powrót do góry

artd
Poziom 11
Poziom 11

Post 22 Lut 2005 16:38   

Re: Tester traf FBT

Na poparcie moich słów

Im002518.jpg
 Opis:
 n/a

Download
 :  Im002518.jpg
 Zawartość:  
 Rozmiar:  106.21 KB
 Punkty:  0.00

Im002515.jpg
 Opis:
 n/a

Download
 :  Im002515.jpg
 Zawartość:  
 Rozmiar:  111.47 KB
 Punkty:  0.00

Powrót do góry

dipol
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: R OM / KO 02 WT

Post 23 Lut 2005 21:32   

nie znam angielskiego zrobiłem to dzisiaj moze mi przyblizysz jak należy dołaczyć do badanego trafa (z napięciem czy bez napięcia zasilajacego)
podłaczjąc indukcyjności do ukladu widać doskonale w których jest problem
Pozdrawiam !
Powrót do góry

artd
Poziom 11
Poziom 11

Post 23 Lut 2005 22:03   

Też nie jestem poliglotą ale z tego co wyczytałem i tak robie trzeba podać impulsy bezpośrednio z kolektora hota. Napięcie zasilające podaje przez żarówkę 220V/40W.
Prawdopodobnie układ zlicza wtórne oscylacje na sprawnej indukcyjności i w zależności od ich liczby zapala stosowną liczbę diod. Jest to urządzenie proste więc w przypadkach wątpliwych warto trafo przetestować dokladniej. Innymi słowy nie traktować tego jako testu super wiarygodnego.
Powrót do góry

dipol
Poziom 22
Poziom 22

Miasto: R OM / KO 02 WT

Post 24 Lut 2005 17:11   

ok dzieki za info.zastanawia mnie czy szpilka nie uszkodzi wzmacniacza operacyjnego (2) ale jak będę miał więcej czasu w sobotę to peksperymentuję, do tej pory sprawdzałem to na zimno nie w warunkach dynamicznych, układ pracuje poprawnie od pierwszego włączenia
Pozdrawiam !
Powrót do góry

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda -> Download, Artykuły -> Tester traf FBT
Wypowiedź dla Wykop Wypowiedź dla Facebook Wypowiedź dla Delicious Wypowiedź dla Digg Wypowiedź dla Google Wypowiedź dla Twitter Wypowiedź dla Blip
Strona 1 z 1

[ Page generation time: 0.131 seconds ]

Regulamin || Administrator || Moderatorzy || Nasze bannery || Kontakt
elektroda.pl temat RSS