X

Audi A4 b5 1999 lift - Oświetlenie wnętrza

30 Mar 2013 16:07 TStszad
  • #1 30 Mar 2013 16:07
    tszad
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam!
    Mam problem z oświetleniem wnętrza - nie włącza się kiedy otwieram jakiekolwiek drzwi i kiedy wyjmuję kluczyk ze stacyjki..Mogę włączyć oświetlenie tylko manualnie(pozycja 1). Czujniki w drzwiach działają,bo włącza się oświetlenie drzwi.
    Czy ma to coś wspólnego z modułem komfortu? Czy jest moduł komfortu w tym modelu?
  • #2 30 Mar 2013 21:01
    decybel91
    Level 37  
    Helpful post? (0)
    Jest moduł pod nogami kierowcy. Trzeba zdemontować wykładzine.
  • #3 03 Apr 2013 17:54
    tszad
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    Modułu nie ma pod nogami kierowcy.Byłem w serwisie i powiedzieli ,że w tym modelu nie ma modułu komfortu, a za domykanie szyb odpowiada sterownik przy pompce od centralnego.
    Myślałem może, że przyczyną braku oświetlenia jest uszkodzony mikrostyk w zamku, ale przecież jak otworzę inne drzwi to oświetlenie też nie działa , nie włącza się również jak wyciągnę kluczyk ze stacyjki - a powinno. Problem nadal nie rozwiązany...hmmm
  • #4 03 Apr 2013 18:17
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Helpful post? (+1)
    Jakie masz radio - fabryczne?
    Działa bez kluczyka?
    Ile jest wtyczek przy pompce centralnego i po ile pinów mają?
  • #5 04 Apr 2013 10:58
    tszad
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    Witam!
    Radio mam fabryczne - Audi Symphony, które działa bez kluczyka.
    Przy pompce centralnego są 3 wtyczki 8,12 i 16-sto pinowa.
  • #6 04 Apr 2013 11:17
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Helpful post? (0)
    Powinny tam być dwa przewody brązowo-białe - jeden podaje informację do sterownika że otwarte są drzwi a drugi podaje masę na lampki w środku auta.
  • #7 04 Apr 2013 16:56
    chmielu1984
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Pozwole ze podepne sie pod ten temat.Nie bede opisywał mojego problemu bo wyglada identycznie jak u kolegi "tszad".Dostałem sie do tej pompki od centralnego ,rzeczywiscie znajduja sie tam 2 przewody brązowo-białe przy wtyczce 8-pinowej tylko co teraz z tymi przewodzikami???Wtyczka wyglada na całkiem zdrowa wiec mozna wykluczyc jaki kolwiek brak styku.Prosze o odp
  • #8 04 Apr 2013 18:57
    tszad
    Level 2  
    Topic author Helpful post? (0)
    ...no właśnie, mam ten sam dylemat co kolega "chmielu1984" ..
  • #9 04 Apr 2013 19:02
    grala1
    Specjalista grupy V.A.G.
    Helpful post? (0)
    Po otwarciu drzwi na wtyczce 12 pinowej - pin 10 powinna pojawić się masa.
    Wtedy moduł podaje masę na lampki - pin 12 tej samej wtyczki. Pin 12 tej wtyczki jest spięty z pinem 13 wtyczki 16 pinowej.
    Przewody te są koloru brązowo-białego.
    Trzeba sprawdzić czy tak jest.
  • #10 08 Apr 2013 16:55
    chmielu1984
    Level 2  
    Helpful post? (0)
    Witam ponownie.W moim przypadku sprawa wyglada tak :Po otwarciu drzwi na wtyczce 12pinowej w pinie 10 nie pojawia sie masa.Masa jest tylko w pinie 2(wtedy gdy jest kluczyk w stacyjce)oraz w pinie 8 (wtedy kiedy jest przekrecony zapłon).Natomiast na wtyczce 16 pinowej w pinie 13 takze nie pojawia sie masa.
    Prosze o odp.
  • #11 06 May 2013 20:54
    czipi16
    Level 9  
    Helpful post? (+1)
    Witam. Miałem podobny problem z oświetleniem wnętrza w A4 z 2000r.
    Wszystkie czujniki drzwiowe są doprowadzone do pompy pneumatycznego zamka centralnego. Następnie z pompy (dwa przewody wychodzące z jednego pina) brązowo białe doprowadzone są do lampek oświetlających wnętrze. Po drodze z przodu w lewym słupku znajduje się połączenie gniazdo - wtyk (kolor szary ,gniazdo na samym dole) i tam miałem zaśniedziałe połączenie. Po zmostkowaniu uszkodzonego połączenia wszystko działa jak należy.
  • #12 26 May 2013 16:17
    ziak
    Level 1  
    Helpful post? (0)
    Witam, w lewym słupku ale w którym dokładnie miejscu?
  • #13 28 May 2013 18:46
    czipi16
    Level 9  
    Helpful post? (+1)
    Siedząc za kierownicą obok lewej nogi . Trzeba odkręcić plastikową osłonę , poniżej dźwigni do otwierania komory silnika. Pod ową osłoną znajdują się połączenia gniazdo - wtyk , na samym dole środkowe złącze (szary kolor) przewód brązowo-biały . Z tego złącza przewód brązowo biały idzie lewym słupkiem do lampki oświetlenia wnętrza w podsufitce.
  • #14 20 Oct 2014 18:49
    szron1
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    mam taki sam problem i jutro zabieram się za lewy słupek o owocach pracy będę informował na bieżąco.
  • #15 21 Nov 2014 09:23
    kaban27
    Level 4  
    Helpful post? (0)
    Dołączam się do tematu zapala się ręcznie a automatycznie tylko w nogach i w drzwiach sygnalizacja o włączonych światłach działa co zrobić???

    Dodano po 3 [minuty]:

    jak posiadam audi a4 b5 2000 lift
  • #16 11 May 2016 10:35
    macieja
    Level 24  
    Helpful post? (0)
    W pompce masz kostkę 10 pin i tam jest przewód brązowo-biały. Weź kawałek przewodu i podłącz do lampki w podsufitce ,, do masy ,, a drugi koniec do pompki z przewodem brązowo-białym. Jak zadziała to masz uwalony gdzieś przewód .
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products