Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Karta Sieciowa - Router ?


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Karta Sieciowa - Router ?
Autor
Wiadomość
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#1 Post autora tematu 05 Kwi 2013 16:03   

Karta Sieciowa - Router ?


Witam,


Od miesiąca notuje strasznie skoki pingu ( szczególnie wieczorem ). Torrenty i inne ( te większe ) zabieracze internetu mam zamknięte ( wi fi na telefonach jest wyłączone, laptopy etc też ). Obecnie startuje w jednej z najlepszych lig w lolu i doskwiera mi straszny problem - Od 13 zaczynają się wyższe pingi ( strasznie szybko się zmienia w granicach 40-90 a od rana do 13 sa skoki lecz małe ale są ) a od 16+ mam pingi od 40 do 2000, prawie zawsze w tym czasie rozmawiam na skype i gdy w LoL'u skoczy mi ping na skype mi laguje rozmówcę ( nie słyszę ich przez ten czas kiedy mam wysoki ping np. średnio po 5-10s ). Zrobiłem formata, ściągłem grę od nowa i nic nie pomogło - dalej mam lagi. Ostatnio zanotowałem też słabą jakość pobierania ( mam internet radiowy, ale połowa miasta go ma i nikt nie narzeka, każdemu chodzi b. dobrze. Mi też chdoził do tego czasu, średio ściągało mi się 500kb/s a teraz sciaga mi się po 100 ). I teraz przechodzę do setna sprawy. Dlaczego mam takie skoki pingu ? Od czego ? Od routera ? Od karty sieciowej ? Dzwoniłem do typa od neta, mówił że wysyła do mnie pingi po 30-40 i uznał, że problem leży po mojej stronie. Sprawdzałem też ping w uruchom, przez 2h nie skakał wg. ( bylo caly czas po 40-50 ) a w grze ping skakał i na skype w czasie skoku pingu ( mam przez 2 min pomiedzy 50-90 szybko się zmienia a nagle 1000 lub 2000 i lag przez 10s ) Proszę o pomoc, sory za rozpisanie się, ale chciałem dobrze wyjaśnić problem. Przepraszam jeśli napsiałem temat w złym dziale
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2013 16:03   





Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#2 05 Kwi 2013 16:46   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Pobierz program :arrow: WinMTR i zrób dłuższy test na adres IP serwera gry. Pamiętaj, żeby na czas testu wyłączyć firewall (Zaporę) oraz antywirusa i wszystko co może korzystać z łącza. Wynik wrzuć do tematu.

Internet masz po wifi, czy kablu? Jaki dostawca i urządzenie od niego?
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#3 Post autora tematu 05 Kwi 2013 18:24   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Internet mam kablem do routera i z routera kablem do kompa

Dodano po 19 [minuty]:

Na czym polega tym program ? Mam wpisac IP i go uruchomić i tyle, tak ? Nic wiecej nie trzeba ustawiać ?

Dodano po 23 [minuty]:

Karta Sieciowa - Router ?

wywalilo mnie z gry 2 razy, proba odnowy polaczenia a net dalej chodzil, a ping w grze jak narazie byl stosunkowo maly bo od 50-200 i doslownie, co chwile sie zmienial. Co 1 s byl inny
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#4 05 Kwi 2013 18:31   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


bye bch napisał:
Na czym polega tym program ? Mam wpisac IP i go uruchomić i tyle, tak ? Nic wiecej nie trzeba ustawiać ?
Dokładnie tak, ale nie zamazuj tego IP, adres serwera gry chyba nie jest tajny. Wygląda na to, że coś blokuje, jakiś firewall po drodze.

Nadal nie wiadomo co za dostawca i jaki model routera lub modemu.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#5 Post autora tematu 05 Kwi 2013 20:23   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Model routera to : Technic Lan War-54gs


A dostawca to prywatny koleś, radiówka

PS: Robiłem formata bo myslalem ze od wirusów, i dalej jednak laguje więc nw czy to zapora czy coś, bo po formacie powinno chyba odblokować takie cos


http://www.mpcforum.pl/topic/878860-pytanie-adres-ip-servera-lola-pomocy-szybko/


tutaj sa niby IP lola mojego serwa, byle który wpisać?
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#6 05 Kwi 2013 20:31   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Ten router ma wbudowanego firewalla - wyłącz go na czas testów.

Sprawdź też, czy masz publiczne IP - zamieść wynik polecenia ipconfig /all

Adres serwera gry wpisujesz ten, z którego korzystasz - ustalisz to poleceniem netstat -a -n po zalogowaniu się do gry.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#7 Post autora tematu 05 Kwi 2013 20:33   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Gdy to wpiszę to mi się to wyłącza od razu to czarne pole, nw dlaczego. Przepraszam za pytania, ale jestem z infy cienki jak z niczego innego.
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#8 05 Kwi 2013 20:35   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Menu Start => Uruchom => cmd.exe [Enter]
Wtedy wiersz poleceń nie zniknie.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#9 Post autora tematu 05 Kwi 2013 20:43   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Okej, logi masz na pw z cmd a z tego programu beda za chwilke. A firewall mam wylaczony caly czas bo mnie to denerwowało
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2013 20:43   





Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#10 05 Kwi 2013 20:47   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


bye bch napisał:
Okej, logi masz na pw z cmd
Potrzebny będzie jeszcze zrzut ekranu z zakładki Status (WAN) z routera.
bye bch napisał:
A firewall mam wylaczony
W Windows oraz routerze?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Kwi 2013 20:47   





Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#11 Post autora tematu 05 Kwi 2013 20:50   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


W windows mam wylaczony na 100% a routerze chyba nie, nie umiem... Czyli mam zadzwonic do dostawcy i czego mam od niego żądać ? Tak dokładnie, żebym głupka z siebie nie zrobił bo ja to tak potrafię..; d
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#12 05 Kwi 2013 20:58pomocny post - solucja   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Zaloguj się do routera, adres: http://192.168.1.1
User Name oraz Password: admin

Znajdź zakładkę Status Show => Status, zrób zrzut i zamieść.

Jeśli się nie uda, to poproś dostawcę o dane do logowania i przy okazji zapytaj, czy masz publiczne IP, czy prywatne.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#13 Post autora tematu 05 Kwi 2013 21:12   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Niby na ruterze pisze pod spodem że hasło i pass to admin ale nie chce się logować, a raz jak dzwoniłem do dostawcy to powiedział mi, że nie może mi zmienić dresu IP ponieważ inni nie mogli by się zalogować na tą storne, na której dostałem bana więc chyba publiczne choć nie wiem

Dodano po 4 [minuty]:

Mam zamiar jutro zakupić nowy router, aby mieć pewność, że router jest sprawny. Jaki byś polecił >? Dobry, aby chodzi i żeby nie był bardzo dorgi ( do 150,200zł ). A gdy to nie podziała to zadzwonie do dostawcy i karze mu to ogarnąć bo mam już tego serdecznie dość. A szybkość pobierania tez spadła ostatnio -_-
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#14 05 Kwi 2013 21:15   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


bye bch napisał:
Mam zamiar jutro zakupić nowy router
Jesli chcesz zamienić ten, który masz obecnie, to najpierw upewnij się u dostawcy, że pozwoli na taki manewr, bo odnoszę wrażenie, że jest jego własnością.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#15 Post autora tematu 05 Kwi 2013 21:21   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Tak, jest jego własnością. A co dostawca ma do tego routera ? Zaraz do niego zadzwonie, to jest taki nieprzyjemny typ człowieka. Wracając do tego routera, jakiegoś byś polecił ?
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#16 05 Kwi 2013 21:23   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


bye bch napisał:
jest jego własnością
Podmienić na swój możesz tylko za jego zgodą, jednak na razie nie widzę takiej potrzeby. Poproś o dane do logowania, może Ci da i zobaczymy co tam jest ustawione.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#17 Post autora tematu 05 Kwi 2013 21:26   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Okej, nie odbiera obecnie. Gdy się czegoś dowiem od razu dam Ci znać.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#18 Post autora tematu 07 Kwi 2013 12:08   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Okej, w końcu odebrał. Opwiedział mi, że należy zresetować routeri od nowa wprowadzić wszystkie dane do routera, a na wymianę routera dał mi całkowicie wolną rękę. Nie mam pojęcia jak się ustawia te dane, pomożesz ?

Dodano po 4 [minuty]:

Okej, mam też hasło do routera więc nie msuze go resetować. Co dalej ? Czego zrobić Ci screena?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 07 Kwi 2013 12:08   





Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#19 07 Kwi 2013 12:12   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Nie resetuj, aż będziesz znał dane do logowania do sieci dostawcy i wszystkie potrzebne ustawienia. Coś takiego powinieneś mieć od niego albo odczytać z routera.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#20 Post autora tematu 07 Kwi 2013 12:28   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Mam już wszystko co potrzebne. Co robić ?

Dodano po 15 [minuty]:

pw.
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#21 07 Kwi 2013 12:42   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


bye bch napisał:
Co robić ?
Zrób zrzut skanu sieci z programu inSSIDer.

Oprócz tego wyłącz firewalla w routerze i wykonaj wreszcie test WinMTR.
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#22 Post autora tematu 07 Kwi 2013 12:54   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


w której zakładce się to wyłącza ? A program już odpalam

Dodano po 3 [minuty]:

Nie ma żadnego pola w cliencie, aby sprawdzić adres LoL'a. Nie mam gdzie to wpisać.

Dodano po 5 [minuty]:
Karta Sieciowa - Router ?

tak wyglada client
Powrót do góry
   
jurek.adam
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 26 Kwi 2011
Posty: 7938
Miasto: Chęciny

Post#23 07 Kwi 2013 12:59   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Zapoznaj się z instrukcją routera, jest dział o firewallu:
ftp://anteny.biz/Drivers/Access%20Point/TECHNICLAN/manual%20WAR-54G.pdf

Adres serwera gry ustalisz poleceniem netstat -n wykonanym w wierszu poleceń po zalogowaniu się do serwera gry.

Dodano po 2 [minuty]:

Możesz na razie zrobić test na adres hosta onet.pl
Powrót do góry
   
bye bch
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 05 Kwi 2013
Posty: 13
Miasto: Tarnów

Post#24 Post autora tematu 14 Kwi 2013 18:11   

Re: Karta Sieciowa - Router ?


Lagi na chwile ustały i znów są, jak wyłączyć firewalla w routerze jaki podalem ? Bo w zakładce firewall sie widze takiej opcji
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Karta Sieciowa - Router ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Niewielki router do PS3. Czy karta sieciowa zastąpi router? (2)
Karta sieciowa restartuje router (2)
Co wybrać...? router+karta sieciowa (17)
Router jako karta sieciowa (1)
router, karta sieciowa wi-fi i uruchomienie internetu (3)
Router działający jako karta sieciowa (12)
Dobry router do 150zł i karta sieciowa Wi-Fi (1)
Lepszy router vs (lepsza?) karta sieciowa. (3)
Karta sieciowa 1394 - router netiaspot (3)
Wadliwa karta sieciowa czy router ? (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.086 seconds

elektroda.pl temat RSS