Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni


  Main Page -> Forum Index -> Automation Generally ->jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
MichaX8
Level 9
Location: Sanniki
Joined: 18 Jun 2009
Posts: 33
MichaX8
Level 9
Post#1 09 Apr 2013 18:50  Topic author   

jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni


jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłownika?

mam podaną D i d

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vodiczka
Level 41
Location: Łódź
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 8226
Helped: 355
Post rating: 156
vodiczka
Level 41
Post#2 09 Apr 2013 19:40    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Wzór na pole koła znasz?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
soothsayer
Level 14
Location: Bolków
Joined: 19 Apr 2012
Posts: 142
Helped: 12
Post rating: 1
soothsayer
Level 14
Post#3 09 Apr 2013 19:49    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Jak nie znasz, to policz sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2 :)

Helpful post? + 0
Back to top
MichaX8
Level 9
Location: Sanniki
Joined: 18 Jun 2009
Posts: 33
MichaX8
Level 9
Post#4 09 Apr 2013 21:36  Topic author   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


wzór na pole koła znam, znalazłem w internecie też jakieś wzor s= 1/4 pi (D2 d2)

bo ta powierzchnia czynna potrzebna mi jest do obliczenia ciśnienia p w siłowniku oraz wydatej oleju Q

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
vodiczka
Level 41
Location: Łódź
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 8226
Helped: 355
Post rating: 156
vodiczka
Level 41
Post#5 09 Apr 2013 21:42    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


MichaX8 wrote:
wzór na pole koła znam, znalazłem w internecie też jakieś wzor s= 1/4 pi (D2 d2)

No to w czym problem skoro znalazłeś rozwiązanie?

Helpful post? + 0
Back to top
MichaX8
Level 9
Location: Sanniki
Joined: 18 Jun 2009
Posts: 33
MichaX8
Level 9
Post#6 09 Apr 2013 21:54  Topic author   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


nie mam zaufania do rzeczy które są w internecie, dlatego też wolałem zapytać jak powinno być dobrze

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jarekz90
Level 12
Location: zielona Góra
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 90
Helped: 9
Post rating: 7
jarekz90
Level 12
Post#7 09 Apr 2013 21:56    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


soothsayer napisał:
Quote:
Jak nie znasz, to policz sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2 Smile


Jak się tak znasz to policz tą całkę w sensie "pod wykresem". Wg mnie, tak mnie uczono na studiach, że nie ma wykresu koła, może być wykres jakiejś funkcji a to co podałeś to RÓWNANIE KOŁA. Można to obliczyć ale licząc wykres pod półokręgiem koła i mnożąc razy 2 w współrzędnych kartezjańskich lub tez zrobić to po Bożemu i przejść na współrzędne biegunowe.....

Co do pytania autora tematu, znajdź sobie w internecie wzór na pole koła i na pole pierścienia. Potem w zależności co projektujesz, jaki to siłownik? Dwustronny? Jednostronny to bierzesz różne pola powierzchni... itd. Polecam Ci książke "Mechatronika" wydawnictwa REA dla technikum tam masz wszystkie wzory na siłowniki przystępnie opisane.
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
MichaX8
Level 9
Location: Sanniki
Joined: 18 Jun 2009
Posts: 33
MichaX8
Level 9
Post#8 09 Apr 2013 22:03  Topic author   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


to właśnie nie jest do projektu, na laborkach miałem temat; Badanie synchronizatora przepływu w układzie z dwoma siłownikami i tam podamy mam skok i w czas a mam policzyć wartośc Q i P , ale musze policzyć tą powierzchnie właśnie bo to tych wzorow potrzebna jest powierzchnia, myślałem że może że jest jakiś wzór czy coś, dlatego zwróciłem sie o pomoc

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
jarekz90
Level 12
Location: zielona Góra
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 90
Helped: 9
Post rating: 7
jarekz90
Level 12
Post#9 09 Apr 2013 22:08    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Rozumiem, napisałeś i dostałeś odpowiedz :), na przyszłość zainwestuj w dobrą literaturę a jak masz taki temat którego nie znasz to wdrąż się w niego, masz być w przyszłości inżynierem :) (zakładam)

Helpful post? + 0
Back to top
MichaX8
Level 9
Location: Sanniki
Joined: 18 Jun 2009
Posts: 33
MichaX8
Level 9
Post#10 09 Apr 2013 22:12  Topic author   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


takie rzeczy i wszytko wyjaśnione powinno być w instrukcji, a tam napisane są dwa wzory a reszty szukaj człowieku na własną rękę, nie no musi być łatwiejszy sposób liczenia niż tą całką, jak jest 5 pomiarów pomnożyć to raz 2 tłoki i zmienny ciężej czyli 2 to wychodzi 20 obliczeń ;O

Helpful post? + 0
Back to top
jarekz90
Level 12
Location: zielona Góra
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 90
Helped: 9
Post rating: 7
jarekz90
Level 12
Post#11 09 Apr 2013 22:15Helpful post    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Słuchaj z tą całką to się wygłupiamy, wzór masz taki na powierzchnie czynną:
S=pi*(D^2-d^2)/4
W przypadku strony tłoka z tłoczyskiem.

Helpful post? + 0
Back to top
soothsayer
Level 14
Location: Bolków
Joined: 19 Apr 2012
Posts: 142
Helped: 12
Post rating: 1
soothsayer
Level 14
Post#12 10 Apr 2013 10:26    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


To dalej trochę odbiegnę od tematu
jarekz90
Quote:
Jak się tak znasz to policz tą całkę w sensie "pod wykresem". Wg mnie, tak mnie uczono na studiach, że nie ma wykresu koła, może być wykres jakiejś funkcji a to co podałeś to RÓWNANIE KOŁA. Można to obliczyć ale licząc wykres pod półokręgiem koła i mnożąc razy 2 w współrzędnych kartezjańskich lub tez zrobić to po Bożemu i przejść na współrzędne biegunowe.....

1. tĘ całkę
2. to co podałem to równanie OKRĘGU
3. To jest funkcja uwikłana, istnieje jej wykres. Jak nie wiesz co to funkcja uwikłana proponuje wrócić na analizę matematyczną 1 i 2, chyba, że Cię tak ukarali i masz matematykę zamiast tych pięknych kursów.
4. Nie ufaj we wszystko co Cię uczą na tych studiach.

pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MichaX8
Level 9
Location: Sanniki
Joined: 18 Jun 2009
Posts: 33
MichaX8
Level 9
Post#13 10 Apr 2013 11:05  Topic author   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


to nie ma konkretnego wzoru na obliczenie tej powierzchni czynnej tłoka?

Helpful post? + 0
Back to top
vodiczka
Level 41
Location: Łódź
Joined: 03 Jul 2011
Posts: 8226
Helped: 355
Post rating: 156
vodiczka
Level 41
Post#14 10 Apr 2013 12:53    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Przecież masz ten wzór podany i to dwukrotnie: pole przekroju poprzecznego tłoka (D) - pole przekroju poprzecznego tłoczyska (d) czyli S = Π/4 (D² - d²)
jarekz90 wrote:
znajdź sobie w internecie wzór na pole koła i na pole pierścienia. Potem w zależności co projektujesz, jaki to siłownik? Dwustronny? Jednostronny....

Czy na tej laborce nie ma przekroju siłownika albo choć rysunku jak taki siłownik wygląda w przekroju abyś mógł sobie wyobrazić o co chodzi? :cry:

Helpful post? + 0
Back to top
MichaX8
Level 9
Location: Sanniki
Joined: 18 Jun 2009
Posts: 33
MichaX8
Level 9
Post#15 10 Apr 2013 13:25  Topic author   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


mam podany skok i czas, musze policzyć Q wydatek oleju i ciśnienie wzór na p

p=(m*g)/F

m – masa ciężarka,
g – przyśpieszenie ziemskie,
F – powierzchnia czynna tłoka siłownika


wzór na wydatek oleju Q

Q= F*(s/t)


s – skok tłoka siłownika,
t – czas trwania skoku s,
F – powierzchnia czynna tłoka siłownika.

D=45 mm d=25 mm

według tego wzoru na powierzchnie czynną S wyszło mi 1099

ciśnienie wyszło tylko 0,089263 MPa

Helpful post? + 0
Back to top
jarekz90
Level 12
Location: zielona Góra
Joined: 25 Jul 2006
Posts: 90
Helped: 9
Post rating: 7
jarekz90
Level 12
Post#16 10 Apr 2013 19:14    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


soothsayer, racja pomyliłem koło z okręgiem bo się spieszyłem zatem przepraszam, pomijając to, jak jesteś dobry z analizy matematycznej i jesteś pewny swego, bo znasz funkcje uwikłane to policz "sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2" i podaj wynik. Tutaj masz mała wskazówkę jak się liczy całki pod wykresem:
jak  obliczyć powierzchnie czy - jak  obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni

Znam tę piękne kursy i nie pokarali mnie matematyką tak jak to piszesz.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni
Page 1 of 1

Similar topics to jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni

Czy i jak można obliczyć wagę bramy. (2)
Pomiar temperatury. Czujnik, powierzchnie okrągłe? (1)
UPS jak obliczyć na jak długo starczy ? (16)
Jak obliczyć spawarkę??? (10)
Jak obliczyć cewkę stycznika? (15)
Liczba zespolona - jak obliczyć? (2)
Jak obliczyć wydajność wentylatora? (1)
Wyrażenie w mathcadzie. Jak to obliczyć? (1)
Kara za przekroczenie tg fi, jak obliczyć? (3)
Jak obliczyć moc silnika ? (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.074 seconds