Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa ->jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
MichaX8
Poziom 9
Miasto: Sanniki
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
MichaX8
Poziom 9
Post#1 09 Kwi 2013 18:50  Autor tematu   

jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni


jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłownika?

mam podaną D i d

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
vodiczka
Poziom 40
Miasto: Łódź
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 7862
Pomógł: 337
Ocena postów: 123
vodiczka
Poziom 40
Post#2 09 Kwi 2013 19:40    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Wzór na pole koła znasz?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
soothsayer
Poziom 14
Miasto: Bolków
Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 142
Pomógł: 12
Ocena postów: 1
soothsayer
Poziom 14
Post#3 09 Kwi 2013 19:49    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Jak nie znasz, to policz sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2 :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MichaX8
Poziom 9
Miasto: Sanniki
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
MichaX8
Poziom 9
Post#4 09 Kwi 2013 21:36  Autor tematu   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


wzór na pole koła znam, znalazłem w internecie też jakieś wzor s= 1/4 pi (D2 d2)

bo ta powierzchnia czynna potrzebna mi jest do obliczenia ciśnienia p w siłowniku oraz wydatej oleju Q

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
vodiczka
Poziom 40
Miasto: Łódź
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 7862
Pomógł: 337
Ocena postów: 123
vodiczka
Poziom 40
Post#5 09 Kwi 2013 21:42    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


MichaX8 napisał:
wzór na pole koła znam, znalazłem w internecie też jakieś wzor s= 1/4 pi (D2 d2)

No to w czym problem skoro znalazłeś rozwiązanie?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MichaX8
Poziom 9
Miasto: Sanniki
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
MichaX8
Poziom 9
Post#6 09 Kwi 2013 21:54  Autor tematu   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


nie mam zaufania do rzeczy które są w internecie, dlatego też wolałem zapytać jak powinno być dobrze

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
jarekz90
Poziom 12
Miasto: zielona Góra
Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 90
Pomógł: 9
Ocena postów: 6
jarekz90
Poziom 12
Post#7 09 Kwi 2013 21:56    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


soothsayer napisał:
Cytat:
Jak nie znasz, to policz sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2 Smile


Jak się tak znasz to policz tą całkę w sensie "pod wykresem". Wg mnie, tak mnie uczono na studiach, że nie ma wykresu koła, może być wykres jakiejś funkcji a to co podałeś to RÓWNANIE KOŁA. Można to obliczyć ale licząc wykres pod półokręgiem koła i mnożąc razy 2 w współrzędnych kartezjańskich lub tez zrobić to po Bożemu i przejść na współrzędne biegunowe.....

Co do pytania autora tematu, znajdź sobie w internecie wzór na pole koła i na pole pierścienia. Potem w zależności co projektujesz, jaki to siłownik? Dwustronny? Jednostronny to bierzesz różne pola powierzchni... itd. Polecam Ci książke "Mechatronika" wydawnictwa REA dla technikum tam masz wszystkie wzory na siłowniki przystępnie opisane.
Pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MichaX8
Poziom 9
Miasto: Sanniki
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
MichaX8
Poziom 9
Post#8 09 Kwi 2013 22:03  Autor tematu   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


to właśnie nie jest do projektu, na laborkach miałem temat; Badanie synchronizatora przepływu w układzie z dwoma siłownikami i tam podamy mam skok i w czas a mam policzyć wartośc Q i P , ale musze policzyć tą powierzchnie właśnie bo to tych wzorow potrzebna jest powierzchnia, myślałem że może że jest jakiś wzór czy coś, dlatego zwróciłem sie o pomoc

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jarekz90
Poziom 12
Miasto: zielona Góra
Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 90
Pomógł: 9
Ocena postów: 6
jarekz90
Poziom 12
Post#9 09 Kwi 2013 22:08    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Rozumiem, napisałeś i dostałeś odpowiedz :), na przyszłość zainwestuj w dobrą literaturę a jak masz taki temat którego nie znasz to wdrąż się w niego, masz być w przyszłości inżynierem :) (zakładam)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
MichaX8
Poziom 9
Miasto: Sanniki
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
MichaX8
Poziom 9
Post#10 09 Kwi 2013 22:12  Autor tematu   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


takie rzeczy i wszytko wyjaśnione powinno być w instrukcji, a tam napisane są dwa wzory a reszty szukaj człowieku na własną rękę, nie no musi być łatwiejszy sposób liczenia niż tą całką, jak jest 5 pomiarów pomnożyć to raz 2 tłoki i zmienny ciężej czyli 2 to wychodzi 20 obliczeń ;O

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jarekz90
Poziom 12
Miasto: zielona Góra
Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 90
Pomógł: 9
Ocena postów: 6
jarekz90
Poziom 12
Post#11 09 Kwi 2013 22:15Pomocny post    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Słuchaj z tą całką to się wygłupiamy, wzór masz taki na powierzchnie czynną:
S=pi*(D^2-d^2)/4
W przypadku strony tłoka z tłoczyskiem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
soothsayer
Poziom 14
Miasto: Bolków
Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 142
Pomógł: 12
Ocena postów: 1
soothsayer
Poziom 14
Post#12 10 Kwi 2013 10:26    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


To dalej trochę odbiegnę od tematu
jarekz90
Cytat:
Jak się tak znasz to policz tą całkę w sensie "pod wykresem". Wg mnie, tak mnie uczono na studiach, że nie ma wykresu koła, może być wykres jakiejś funkcji a to co podałeś to RÓWNANIE KOŁA. Można to obliczyć ale licząc wykres pod półokręgiem koła i mnożąc razy 2 w współrzędnych kartezjańskich lub tez zrobić to po Bożemu i przejść na współrzędne biegunowe.....

1. tĘ całkę
2. to co podałem to równanie OKRĘGU
3. To jest funkcja uwikłana, istnieje jej wykres. Jak nie wiesz co to funkcja uwikłana proponuje wrócić na analizę matematyczną 1 i 2, chyba, że Cię tak ukarali i masz matematykę zamiast tych pięknych kursów.
4. Nie ufaj we wszystko co Cię uczą na tych studiach.

pozdrawiam

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MichaX8
Poziom 9
Miasto: Sanniki
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
MichaX8
Poziom 9
Post#13 10 Kwi 2013 11:05  Autor tematu   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


to nie ma konkretnego wzoru na obliczenie tej powierzchni czynnej tłoka?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
vodiczka
Poziom 40
Miasto: Łódź
Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 7862
Pomógł: 337
Ocena postów: 123
vodiczka
Poziom 40
Post#14 10 Kwi 2013 12:53    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Przecież masz ten wzór podany i to dwukrotnie: pole przekroju poprzecznego tłoka (D) - pole przekroju poprzecznego tłoczyska (d) czyli S = Π/4 (D² - d²)
jarekz90 napisał:
znajdź sobie w internecie wzór na pole koła i na pole pierścienia. Potem w zależności co projektujesz, jaki to siłownik? Dwustronny? Jednostronny....

Czy na tej laborce nie ma przekroju siłownika albo choć rysunku jak taki siłownik wygląda w przekroju abyś mógł sobie wyobrazić o co chodzi? :cry:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
MichaX8
Poziom 9
Miasto: Sanniki
Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
MichaX8
Poziom 9
Post#15 10 Kwi 2013 13:25  Autor tematu   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


mam podany skok i czas, musze policzyć Q wydatek oleju i ciśnienie wzór na p

p=(m*g)/F

m – masa ciężarka,
g – przyśpieszenie ziemskie,
F – powierzchnia czynna tłoka siłownika


wzór na wydatek oleju Q

Q= F*(s/t)


s – skok tłoka siłownika,
t – czas trwania skoku s,
F – powierzchnia czynna tłoka siłownika.

D=45 mm d=25 mm

według tego wzoru na powierzchnie czynną S wyszło mi 1099

ciśnienie wyszło tylko 0,089263 MPa

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
jarekz90
Poziom 12
Miasto: zielona Góra
Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 90
Pomógł: 9
Ocena postów: 6
jarekz90
Poziom 12
Post#16 10 Kwi 2013 19:14    

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


soothsayer, racja pomyliłem koło z okręgiem bo się spieszyłem zatem przepraszam, pomijając to, jak jesteś dobry z analizy matematycznej i jesteś pewny swego, bo znasz funkcje uwikłane to policz "sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2" i podaj wynik. Tutaj masz mała wskazówkę jak się liczy całki pod wykresem:
jak  obliczyć powierzchnie czy - jak  obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni

Znam tę piękne kursy i nie pokarali mnie matematyką tak jak to piszesz.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka Przemysłowa -> jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy i jak można obliczyć wagę bramy. (2)
Pomiar temperatury. Czujnik, powierzchnie okrągłe? (1)
UPS jak obliczyć na jak długo starczy ? (16)
Jak obliczyć spawarkę??? (10)
Jak obliczyć cewkę stycznika? (15)
Liczba zespolona - jak obliczyć? (2)
Jak obliczyć wydajność wentylatora? (1)
Wyrażenie w mathcadzie. Jak to obliczyć? (1)
Kara za przekroczenie tg fi, jak obliczyć? (3)
Jak obliczyć moc silnika ? (3)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.11 seconds

elektroda.pl temat RSS