Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni
Autor
Wiadomość
MichaX8
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
Miasto: Sanniki

Post#1 Post autora tematu 09 Kwi 2013 18:50   

jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni


jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłownika?

mam podaną D i d
Powrót do góry
   
vodiczka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 5733
Miasto: Łódź

Post#2 09 Kwi 2013 19:40   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Wzór na pole koła znasz?
Powrót do góry
   
soothsayer
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 129
Miasto: Bolków

Post#3 09 Kwi 2013 19:49   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Jak nie znasz, to policz sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2 :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2013 19:49   





Powrót do góry
   
MichaX8
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
Miasto: Sanniki

Post#4 Post autora tematu 09 Kwi 2013 21:36   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


wzór na pole koła znam, znalazłem w internecie też jakieś wzor s= 1/4 pi (D2 d2)

bo ta powierzchnia czynna potrzebna mi jest do obliczenia ciśnienia p w siłowniku oraz wydatej oleju Q
Powrót do góry
   
vodiczka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 5733
Miasto: Łódź

Post#5 09 Kwi 2013 21:42   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


MichaX8 napisał:
wzór na pole koła znam, znalazłem w internecie też jakieś wzor s= 1/4 pi (D2 d2)

No to w czym problem skoro znalazłeś rozwiązanie?
Powrót do góry
   
MichaX8
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
Miasto: Sanniki

Post#6 Post autora tematu 09 Kwi 2013 21:54   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


nie mam zaufania do rzeczy które są w internecie, dlatego też wolałem zapytać jak powinno być dobrze
Powrót do góry
   
jarekz90
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 92
Miasto: zielona Góra

Post#7 09 Kwi 2013 21:56   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


soothsayer napisał:
Cytat:
Jak nie znasz, to policz sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2 Smile


Jak się tak znasz to policz tą całkę w sensie "pod wykresem". Wg mnie, tak mnie uczono na studiach, że nie ma wykresu koła, może być wykres jakiejś funkcji a to co podałeś to RÓWNANIE KOŁA. Można to obliczyć ale licząc wykres pod półokręgiem koła i mnożąc razy 2 w współrzędnych kartezjańskich lub tez zrobić to po Bożemu i przejść na współrzędne biegunowe.....

Co do pytania autora tematu, znajdź sobie w internecie wzór na pole koła i na pole pierścienia. Potem w zależności co projektujesz, jaki to siłownik? Dwustronny? Jednostronny to bierzesz różne pola powierzchni... itd. Polecam Ci książke "Mechatronika" wydawnictwa REA dla technikum tam masz wszystkie wzory na siłowniki przystępnie opisane.
Pozdrawiam
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2013 21:56   





Powrót do góry
   
MichaX8
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
Miasto: Sanniki

Post#8 Post autora tematu 09 Kwi 2013 22:03   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


to właśnie nie jest do projektu, na laborkach miałem temat; Badanie synchronizatora przepływu w układzie z dwoma siłownikami i tam podamy mam skok i w czas a mam policzyć wartośc Q i P , ale musze policzyć tą powierzchnie właśnie bo to tych wzorow potrzebna jest powierzchnia, myślałem że może że jest jakiś wzór czy coś, dlatego zwróciłem sie o pomoc
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Kwi 2013 22:03   





Powrót do góry
   
jarekz90
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 92
Miasto: zielona Góra

Post#9 09 Kwi 2013 22:08   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Rozumiem, napisałeś i dostałeś odpowiedz :), na przyszłość zainwestuj w dobrą literaturę a jak masz taki temat którego nie znasz to wdrąż się w niego, masz być w przyszłości inżynierem :) (zakładam)
Powrót do góry
   
MichaX8
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
Miasto: Sanniki

Post#10 Post autora tematu 09 Kwi 2013 22:12   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


takie rzeczy i wszytko wyjaśnione powinno być w instrukcji, a tam napisane są dwa wzory a reszty szukaj człowieku na własną rękę, nie no musi być łatwiejszy sposób liczenia niż tą całką, jak jest 5 pomiarów pomnożyć to raz 2 tłoki i zmienny ciężej czyli 2 to wychodzi 20 obliczeń ;O
Powrót do góry
   
jarekz90
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 92
Miasto: zielona Góra

Post#11 09 Kwi 2013 22:15pomocny post - solucja   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Słuchaj z tą całką to się wygłupiamy, wzór masz taki na powierzchnie czynną:
S=pi*(D^2-d^2)/4
W przypadku strony tłoka z tłoczyskiem.
Powrót do góry
   
soothsayer
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 19 Kwi 2012
Posty: 129
Miasto: Bolków

Post#12 10 Kwi 2013 10:26   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


To dalej trochę odbiegnę od tematu
jarekz90
Cytat:
Jak się tak znasz to policz tą całkę w sensie "pod wykresem". Wg mnie, tak mnie uczono na studiach, że nie ma wykresu koła, może być wykres jakiejś funkcji a to co podałeś to RÓWNANIE KOŁA. Można to obliczyć ale licząc wykres pod półokręgiem koła i mnożąc razy 2 w współrzędnych kartezjańskich lub tez zrobić to po Bożemu i przejść na współrzędne biegunowe.....

1. tĘ całkę
2. to co podałem to równanie OKRĘGU
3. To jest funkcja uwikłana, istnieje jej wykres. Jak nie wiesz co to funkcja uwikłana proponuje wrócić na analizę matematyczną 1 i 2, chyba, że Cię tak ukarali i masz matematykę zamiast tych pięknych kursów.
4. Nie ufaj we wszystko co Cię uczą na tych studiach.

pozdrawiam
Powrót do góry
   
MichaX8
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
Miasto: Sanniki

Post#13 Post autora tematu 10 Kwi 2013 11:05   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


to nie ma konkretnego wzoru na obliczenie tej powierzchni czynnej tłoka?
Powrót do góry
   
vodiczka
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 03 Lip 2011
Posty: 5733
Miasto: Łódź

Post#14 10 Kwi 2013 12:53   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


Przecież masz ten wzór podany i to dwukrotnie: pole przekroju poprzecznego tłoka (D) - pole przekroju poprzecznego tłoczyska (d) czyli S = Π/4 (D² - d²)
jarekz90 napisał:
znajdź sobie w internecie wzór na pole koła i na pole pierścienia. Potem w zależności co projektujesz, jaki to siłownik? Dwustronny? Jednostronny....

Czy na tej laborce nie ma przekroju siłownika albo choć rysunku jak taki siłownik wygląda w przekroju abyś mógł sobie wyobrazić o co chodzi? :cry:
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Kwi 2013 12:53   





Powrót do góry
   
MichaX8
Poziom 9
Poziom 9


Dołączył: 18 Cze 2009
Posty: 33
Miasto: Sanniki

Post#15 Post autora tematu 10 Kwi 2013 13:25   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


mam podany skok i czas, musze policzyć Q wydatek oleju i ciśnienie wzór na p

p=(m*g)/F

m – masa ciężarka,
g – przyśpieszenie ziemskie,
F – powierzchnia czynna tłoka siłownika


wzór na wydatek oleju Q

Q= F*(s/t)


s – skok tłoka siłownika,
t – czas trwania skoku s,
F – powierzchnia czynna tłoka siłownika.

D=45 mm d=25 mm

według tego wzoru na powierzchnie czynną S wyszło mi 1099

ciśnienie wyszło tylko 0,089263 MPa
Powrót do góry
   
jarekz90
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 25 Lip 2006
Posty: 92
Miasto: zielona Góra

Post#16 10 Kwi 2013 19:14   

Re: jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka sił


soothsayer, racja pomyliłem koło z okręgiem bo się spieszyłem zatem przepraszam, pomijając to, jak jesteś dobry z analizy matematycznej i jesteś pewny swego, bo znasz funkcje uwikłane to policz "sobie całkę pod wykresem x^2+y^2= R^2" i podaj wynik. Tutaj masz mała wskazówkę jak się liczy całki pod wykresem:
jak  obliczyć powierzchnie czy - jak  obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni

Znam tę piękne kursy i nie pokarali mnie matematyką tak jak to piszesz.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> jak obliczyć powierzchnie czy - jak obliczyć powierzchnie czynną tłoka siłowni
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy i jak można obliczyć wagę bramy. (2)
Pomiar temperatury. Czujnik, powierzchnie okrągłe? (1)
UPS jak obliczyć na jak długo starczy ? (16)
Jak obliczyć spawarkę??? (10)
Jak obliczyć cewkę stycznika? (15)
Liczba zespolona - jak obliczyć? (2)
Jak obliczyć wydajność wentylatora? (1)
Wyrażenie w mathcadzie. Jak to obliczyć? (1)
Kara za przekroczenie tg fi, jak obliczyć? (3)
Jak obliczyć moc silnika ? (3)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.097 seconds

elektroda.pl temat RSS