Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?
Author
Message
permiso
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 5
Location: Bicester

Post#1 Post from the author of the topic 24 Feb 2005 21:12   

Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


2 dni temu wrocilem do Anglii, gdzie pracuje razem z zestawem Polsatu cyfrowego ( tuner Thompson, konwerter Samsung, czasza standardowa, 16 metrow kabel) i nie moge znalezc w zaden sposob Hotbirda lub nawet Astry. Jedyny punkt do ktorego sie moge odniesc to antena satelitarna obok (jekies 2 metry) z ktorej odbiera angielski Sky Digital (nawet nie wiem z jakiej satelity).
Nie wiem co mam robic, jekie sa sposoby. Dzwonilem do oslugi polsatu, ale oni rozkladaja rece bo w Polsce to moga pomoc ale w Anglii juz nie.
Spedzilem 2 dni i nic. Kiedys zalozylem sam Wizje i myslalem, ze tym razem tez bedzie latwo. W Polsce sa zawsze jacys znajomi co pomoga, tu niestety nie i watpie zebym znalazl kogos kto by mi pomogl. Tutaj wszyscy maja Sky Digital tylko.
Prosze o pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Feb 2005 21:12   





Back to top
   
MIREK54
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 16 Mar 2003
Posts: 681
Location: Baltic City

Post#2 24 Feb 2005 22:12helpful post - solution   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


W Twojej sytuacji jedynym rozwiązaniem które zaoszczędzi czasu jest podłączenie pod antenę tunera analogowego z zaprogramowanym programem TV Polonia i dopiero takim tunerem znajdziesz HB ale przed tym trzeba trochę wyedukować się przez internet na temat umiejscowienia na niebie satelitów.Parametry programów i satelit znajdziesz na LyngSat.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Helpful message? + -

Back to top
   
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 17 Sep 2002
Posts: 4883
Location: łódzkie

Post#3 24 Feb 2005 22:43helpful post - solution   

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Sky Digital nadawany jest z satelity Astra na pozycji 28,2E, więc żeby odebrać HotBirda 13E antena musi być przekręcona o kilkanaście stopni w kierunku zachodnim w stosunku do pozycji na w/w Astrę. Dodatkowo konieczna będzie też niewielka zmiana kąta elewacji.

Helpful message? + -

Back to top
   
Cichy666
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 12 Dec 2002
Posts: 459
Location: Białystok

Post#4 25 Feb 2005 18:34   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam!Ja to robie tak... Podlanczam do anteny byle jaki tunek SAT(PEACE 200 w moim przypadku, analogowy)ustawiam antene (wiadomo... gora dol lewo prawo Smile na max sygnalu...czyli bez dropow!!!zajmuje mi to olo5 min :)potem podlanczam tunek cyfrowy i wszystko chodzi!!! W razie problemow pisz na GG 2756694. Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
permiso
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 5
Location: Bicester

Post#5 Post from the author of the topic 26 Feb 2005 14:24   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Znalazlem!!!
Dziekuje bardzo za odpwowiedzi. Bardzo mi pomogly:))

Mam jeszcze jeden maly problem. Wszystko odbiera bez zarzutu, tylko na obraz nachodza mi jakies dziwne przebicia innej telewizji. Odlaczalem juz zwykla telewizje od telewizora, ale to nic nie daje.
Moze to wina kabla RGB (dodanego do zestawu, pewnie nienajlepszej jakosci) lub moze bliskosci polozenia czaszy Sky Digital (okolo 2 metry).
Jezeli ktos cos wie prosze o odpowiedz.

Helpful message? + -

Back to top
   
akuś
Poziom 14
Poziom 14


Joined: 14 Dec 2004
Posts: 199
Location: Czestochowa

Post#6 27 Feb 2005 15:27helpful post - solution   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Cześć.Nie napisałeś jaki masz telewizor.Dość często występuje słaba separacja wejścia AV od tunera telewizyjnego.Piszesz że odłączyłeś antenę tv i dalej jest to samo.Spróbuj zastosować zwykły kabel po wysokiej i ustaw tuner w TV jak zwykły kanał.Możesz też zastosować najprostszy kabel euro bo ten na wyposażeniu potrafi robić różne psikusy i czasami nawet blokuje funkcje w TV.Spróbuj to pierwsze i jeśli wtedy wystąpią te same przebicia to tuner jest do bańki.Pozdrawiam.

Helpful message? + -

Back to top
   
SirBagin
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 12 Dec 2003
Posts: 15

Post#7 01 Mar 2005 14:46   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam...Mam ten sam problem...z tym ze astre lapie bez problemu natomiast hotbird jest "nieuchwytny"...co zrobic jezeli nie ma sie do dyspozycji tunera analogowego...
Probowalem juz na czaszy oryginalnej polsatu i tej od sky digital...
Ktora jest efektywniwjsza...(jedna musze wywalic...)
Czy jest mozliwosc ustawienia jej na kompas?Jaka jest roznica odleglosci w praktyce pomiedzy astra a hotbirem?
I czy wszystkie dekodery polsatu to takie smieci.. ? (Mam thomsona)

Helpful message? + -

Back to top
   
permiso
Poziom 3
Poziom 3


Joined: 24 Feb 2005
Posts: 5
Location: Bicester

Post#8 Post from the author of the topic 02 Mar 2005 03:06   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Czesc SirBagin
Jezeli znalazles Astre to mozna powiedziec, ze jestes w "domu".
Po pierwsze wejdz w opcje tunera i wybierz "przywrocenie ustawien fabrycznych" (wtedy tuner bedzie skonfigurowany na Hotbirda).
Teraz, jezeli uzywales obydwu czasz i dzialaja to proponuje wykorzystac czasze Polsatu (jezeli sprawdzisz mape zasiegu Hotbird to wychodzi na to, ze Anglia ma najsilniejszy sygnal) i oryginalna czasza jest wystarczajaca.
Nastepnie jezeli masz ustawiona czasze na Astre to zmien kat nachylenia (troche do gory, nie za duzo).
Teraz po zmianie nachylenia przekrec czasze w lewo wzgledem ustawienia na Astre (doslownie jakies 4, 5 cm).
Wlacz jakis kanal, u mnie to byl COUNTDOWN nr kanalu 61 (lepiej jest ustawiac tuner za pomoca kanalu poniewaz wskaznik sygnalu nie jest zbyt dokladny).
Nastepnie powoli przekrecaj delikatnie czasze, az do skutku (program poowninien odbierac idealnie).
To serio nie jest trudne.
Ja tez mam tuner Thompsona i w tej chwili wszystko jest ok.
Pozdrawiam.
Sebastian.

Helpful message? + -

Back to top
   
SirBagin
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 12 Dec 2003
Posts: 15

Post#9 05 Mar 2005 14:45   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witaj Permiso...Dzieki za rady...
Mialem troszke szczescia bo przypadkiem przyjechal do kogos klijent zajmujacy sie sky...(mial przy sobie osprzet)..poprosilem go o ustawienie i...zajelo mu to dwie minutki(a mi 20Ł Smile ).
Mam teraz inny problem dotyczacy pakietu..
Opisalem to w osobnym temacie..moze nie potrzebnie ale jestem poczatkujacym elektrodowiczem i nie za bardzo wiem co nadaje sie na nowy temat co nie...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=259981&highlight=
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
normann76
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 02 Nov 2004
Posts: 14

Post#10 09 Mar 2005 19:26   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


miałem ostatnio problem z ustawieniem anteny choziaż robiłem to już chyba ze 100 razy myślałem że chyba mnie trafi... A cały problem w tym że na tunerze cyfrowym to jest trudne do zrobienia bo pozion sygnału wskakuje po chwili i gdy poziom jest odpowiednio wysoki . tak więc proponuję wziąźć tuner analogowy i ustawić na hotbirda tak żeby jak najmniej śnieżyło - całość może max 10min i podłączyć tuner cyfrowy i będzie wszystko ok. Ja na tunerze cyfrowym myślałem że zniosę jajo nie umiałem trafić i już.

Helpful message? + -

Back to top
   
Zwirunia
Poziom 6
Poziom 6


Joined: 23 Feb 2005
Posts: 19
Location: Tunbridge Wells, Anglia

Post#11 10 Mar 2005 10:03   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


normann76 czy odbierasz TV POLONIE , pomimo tego, ze sygnal jest silny na wszystkich innych kanalach ten u mnie nie dziala,

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 10 Mar 2005 10:03   





Back to top
   
Ireek
Poziom 13
Poziom 13


Joined: 29 Nov 2002
Posts: 149
Location: Lublin

Post#12 11 Jan 2006 20:10   

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Wybaczcie ze sie podpinam pod temat ale mam pytanko czy mozna odbierac polskie niekodowane kanaly na tunerze Sky Digital po przestawieniu czaszy na HotBirda (znajomy jest w londynie i ma tylko ten tuner cyfrowy a talerz jest ustawiony na Astre 28.2E), jezeli tak to co mam wpisac w ustawieniach?
Pozdrawiam
Z gory dzieki.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Jan 2006 20:10   





Back to top
   
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 19 Nov 2005
Posts: 2290
Location: Częstochowa

Post#13 12 Jan 2006 00:46   

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


nic nie wpisujesz w ustawieniach satelity zmieniasz z astry na HB i ściągasz aktualną liste z satelity.

Helpful message? + -

Back to top
   
Radagast20
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 435
Location: Banbury

Post#14 14 Feb 2007 14:01   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


witam!!!
a jaki ma byc kat odchylenia pionowego anteny w angli dokladniej oxford u mnie jest 40 stopni i nic nie smiga a mam nrecorder na starej antenie od sky jest 45stopni czy mam to ustawic identycznie ?

Helpful message? + -

Back to top
   
tomarex
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 21 Feb 2004
Posts: 548
Location: Kraków

Post#15 14 Feb 2007 20:12   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam.
29°
Ale ten kąt zmierzysz jak masz starą antenę (paraboliczną). Jeśli nową (offsetową), to tylko na podziałce na mocowaniu jeśli jest. I wtedy stojak anteny musi być idealnie w pionie aby pomiar był wiarygodny.
W załączniku masz wszystkie ustawienia.

Attachments: To view the material on this forum you must be logged in.

Helpful message? + -

Back to top
   
iverson75
Poziom 1
Poziom 1


Joined: 18 Nov 2006
Posts: 1
Location: Londyn

Post#16 23 Mar 2007 23:29   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam,mam ten sam problem(brak hotbirda w Anglii) ale w moim przypadku sprawa sie komplikuje bo wlasciciel domu gdzie mieszkam nie pozwala na montaz anteny na scianie budynku.Dlatego zamontowalem antene wewnatrz w oknie.Wiem ze to brzmi glupio ale nie po to targalem tuner z polski aby go nie uzywac.W zwiazku z tym mam pytanie;czy mam szanse znalezc hotbirda w moim przypadku?udalo mi sie zlapac astre i kilkanscie kanalow z platformy Sky.Bede bardzo wdzieczny za rady.Dzieki

Helpful message? + -

Back to top
   
Radagast20
Poziom 17
Poziom 17


Joined: 24 Sep 2003
Posts: 435
Location: Banbury

Post#17 24 Mar 2007 04:34   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


a nie masz juz zamontowanej anteny ?? u mnie w miasteczku kazdy dom posiada antene sky mozesz jak jest opcja ja zdjac lub przestawic

Helpful message? + -

Back to top
   
laszirak
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 08 Jan 2009
Posts: 2
Location: Coombes

Post#18 08 Jan 2009 23:33   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


hej mam pytanie chce własnie zabrac ze saba polsat do angli.. Czytam tutaj na forum ze niektórzy piszą ze jes łatwo znaleść a nie którzy ze sa problemy...Mam wielki dylemat czy go zabrac???????? I czy rzeczywiscie pomaga ten wyszukiwacz syngału (nie wiem jak się to fachowo nazywa)..Czy ktos moze mi pomóc i podać dokładnie paramerty ustawień???????Prosze bardzo o pomoc!!!!!!!! Czy mam go ustawic na wschód na zachód ile stopni i wogóle???????? HELP!!!!!!

Dodano po 2 [minuty]:

do postu wyżej..jak cos to posze o kontak e-mail laszirak(malpa)o2.pl lub gg 2541078

Helpful message? + -

Back to top
   
wachcio
Poziom 20
Poziom 20


Joined: 22 May 2005
Posts: 882
Location: Rypin (Polska), Flekkefjord (Norwegia)

Post#19 09 Jan 2009 03:22   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Myślę, że przy odrobinie szczęścia nie będziesz miał problemów z ustawieniem i poprawnym odbiorem CP. Zasada jest taka, że im większa czasza tym lepszy odbiór (a właściwie większy zapas na deszczową angielską pogodę). Niestety nie mogę znaleźć położenia Twojego miasta. Ale znając współrzędne skorzystaj z http://satlex.net/pl/azel_calc-params.ht...0.08&country_code=uk&diam_w=75&diam_h=80 oraz przy problemach ze znalezieniem południa z kompasu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Jan 2009 03:22   





Back to top
   
laszirak
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 08 Jan 2009
Posts: 2
Location: Coombes

Post#20 16 Jan 2009 00:11   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


hej witam polsat działa ustawiłem w ciągu 10 min..dzieki za rady i pomoc..pozdro

Helpful message? + -

Back to top
   
medyk767
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 13 Nov 2009
Posts: 2

Post#21 13 Nov 2009 11:10   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


A jak o swoim problemie, jestem kopletnie zielony w tej sprawie, wiec ... niedawno wprowadzilem sie do nowego domku i ku mojemu zdziwieniu zauwazylem ze mam podlaczenie do antenki sat niewiadomego pochodzenia. po ogledzinach okazalo sie ze od konwertera odchodza 4 kable 2 ida do sasiada a 2 do mnie- wlasnie wrocilem z PL z dekoderem plosatu cyf. i po podlaczeniu obu kabli pokazuje mi ze to skyb wybralem astre i hb ,pomimo oznaczenia sygnalu na zielono ze jest sygnal nie znalazlem programow polsatu. mozna prosic o wytlumaczenie jak glupkowi co i jak zrobic??

Helpful message? + -

Back to top
   
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3114
Location: Okolice Krakowa

Post#22 13 Nov 2009 11:16   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Antena jest ustawiona na innego satelitę.
Tuner jest głupi dostaje sygnał ale nie wie z jakiego satelity ; wiec pokazuje że sygnał jest ok.

Helpful message? + -

Back to top
   
medyk767
Poziom 2
Poziom 2


Joined: 13 Nov 2009
Posts: 2

Post#23 13 Nov 2009 17:53   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


czyli musze odciac sasiada przestawic antene i powinno byc ok????

Helpful message? + -

Back to top
   
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 30 Aug 2009
Posts: 8281
Location: Cisterna

Post#24 13 Nov 2009 20:28   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


medyk767 wrote:
czyli musze odciac sasiada przestawic antene i powinno byc ok????


Noo, Yess.Very HappyVery Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
tyht
Poziom 9
Poziom 9


Joined: 11 Jan 2008
Posts: 44
Location: lublin

Post#25 19 Nov 2009 22:56   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


A może spróbój zamontować zeza na czaszy ,zależy tylko jak daleko jest ustawiony obecnie satelita od HB.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?
Page 1 of 1
Similar topics
Polsat Cyfrowy w Anglii (5)
Polsat cyfrowy w Anglii => Hotbird sygnał tylko 47% (8)
nie moge znalezc hotbirda w nottingham..pomocy!!! (1)
Polsat Cyfr.Brak kanałów z Hotbirda ale mam kilka z Astry1 (8)
Polsat + diseq. Przy przełączaniu z Astry na Hotbirda pojawia się brak sygnału. (7)
jak zamontować polsat cyfrowy (13)
Jak rozdzielić Cyfrowy Polsat? (7)
Jak rozdzielic polsat cyfrowy? (14)
POLSAT CYFROWY- jak najlepiej? (11)
jak ustawic polsat cyfrowy (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.453 seconds

elektroda.pl topic RSS feed