Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


  Main Page -> Forum Index -> SAT Service ->Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)? Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
permiso
Level 9
Location: Bicester
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 5
permiso
Level 9
Post#1 24 Feb 2005 21:12  Topic author   

Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


2 dni temu wrocilem do Anglii, gdzie pracuje razem z zestawem Polsatu cyfrowego ( tuner Thompson, konwerter Samsung, czasza standardowa, 16 metrow kabel) i nie moge znalezc w zaden sposob Hotbirda lub nawet Astry. Jedyny punkt do ktorego sie moge odniesc to antena satelitarna obok (jekies 2 metry) z ktorej odbiera angielski Sky Digital (nawet nie wiem z jakiej satelity).
Nie wiem co mam robic, jekie sa sposoby. Dzwonilem do oslugi polsatu, ale oni rozkladaja rece bo w Polsce to moga pomoc ale w Anglii juz nie.
Spedzilem 2 dni i nic. Kiedys zalozylem sam Wizje i myslalem, ze tym razem tez bedzie latwo. W Polsce sa zawsze jacys znajomi co pomoga, tu niestety nie i watpie zebym znalazl kogos kto by mi pomogl. Tutaj wszyscy maja Sky Digital tylko.
Prosze o pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
MIREK54
Level 26
Location: Baltic City
Joined: 16 Mar 2003
Posts: 680
Helped: 90
Post rating: 4
MIREK54
Level 26
Post#2 24 Feb 2005 22:12Helpful post    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


W Twojej sytuacji jedynym rozwiązaniem które zaoszczędzi czasu jest podłączenie pod antenę tunera analogowego z zaprogramowanym programem TV Polonia i dopiero takim tunerem znajdziesz HB ale przed tym trzeba trochę wyedukować się przez internet na temat umiejscowienia na niebie satelitów.Parametry programów i satelit znajdziesz na LyngSat.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Helpful post? + +1
Back to top
lechoo
Level 39
Location: łódzkie
Joined: 17 Sep 2002
Posts: 4892
Helped: 348
Post rating: 76
lechoo
Level 39
Post#3 24 Feb 2005 22:43Helpful post    

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Sky Digital nadawany jest z satelity Astra na pozycji 28,2E, więc żeby odebrać HotBirda 13E antena musi być przekręcona o kilkanaście stopni w kierunku zachodnim w stosunku do pozycji na w/w Astrę. Dodatkowo konieczna będzie też niewielka zmiana kąta elewacji.

Helpful post? + 0
Back to top
Cichy666
Level 20
Location: Białystok
Joined: 12 Dec 2002
Posts: 473
Helped: 8
Post rating: 5
Cichy666
Level 20
Post#4 25 Feb 2005 18:34    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam!Ja to robie tak... Podlanczam do anteny byle jaki tunek SAT(PEACE 200 w moim przypadku, analogowy)ustawiam antene (wiadomo... gora dol lewo prawo :) na max sygnalu...czyli bez dropow!!!zajmuje mi to olo5 min :)potem podlanczam tunek cyfrowy i wszystko chodzi!!! W razie problemow pisz na GG 2756694. Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top
permiso
Level 9
Location: Bicester
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 5
permiso
Level 9
Post#5 26 Feb 2005 14:24  Topic author   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Znalazlem!!!
Dziekuje bardzo za odpwowiedzi. Bardzo mi pomogly:))

Mam jeszcze jeden maly problem. Wszystko odbiera bez zarzutu, tylko na obraz nachodza mi jakies dziwne przebicia innej telewizji. Odlaczalem juz zwykla telewizje od telewizora, ale to nic nie daje.
Moze to wina kabla RGB (dodanego do zestawu, pewnie nienajlepszej jakosci) lub moze bliskosci polozenia czaszy Sky Digital (okolo 2 metry).
Jezeli ktos cos wie prosze o odpowiedz.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
akuś
Level 15
Location: Czestochowa
Joined: 14 Dec 2004
Posts: 199
Helped: 3
Post rating: 4
akuś
Level 15
Post#6 27 Feb 2005 15:27Helpful post    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Cześć.Nie napisałeś jaki masz telewizor.Dość często występuje słaba separacja wejścia AV od tunera telewizyjnego.Piszesz że odłączyłeś antenę tv i dalej jest to samo.Spróbuj zastosować zwykły kabel po wysokiej i ustaw tuner w TV jak zwykły kanał.Możesz też zastosować najprostszy kabel euro bo ten na wyposażeniu potrafi robić różne psikusy i czasami nawet blokuje funkcje w TV.Spróbuj to pierwsze i jeśli wtedy wystąpią te same przebicia to tuner jest do bańki.Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
SirBagin
Level 9
Joined: 12 Dec 2003
Posts: 15
SirBagin
Level 9
Post#7 01 Mar 2005 14:46    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam...Mam ten sam problem...z tym ze astre lapie bez problemu natomiast hotbird jest "nieuchwytny"...co zrobic jezeli nie ma sie do dyspozycji tunera analogowego...
Probowalem juz na czaszy oryginalnej polsatu i tej od sky digital...
Ktora jest efektywniwjsza...(jedna musze wywalic...)
Czy jest mozliwosc ustawienia jej na kompas?Jaka jest roznica odleglosci w praktyce pomiedzy astra a hotbirem?
I czy wszystkie dekodery polsatu to takie smieci.. ? (Mam thomsona)

Helpful post? + 0
Back to top
permiso
Level 9
Location: Bicester
Joined: 24 Feb 2005
Posts: 5
permiso
Level 9
Post#8 02 Mar 2005 03:06  Topic author   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Czesc SirBagin
Jezeli znalazles Astre to mozna powiedziec, ze jestes w "domu".
Po pierwsze wejdz w opcje tunera i wybierz "przywrocenie ustawien fabrycznych" (wtedy tuner bedzie skonfigurowany na Hotbirda).
Teraz, jezeli uzywales obydwu czasz i dzialaja to proponuje wykorzystac czasze Polsatu (jezeli sprawdzisz mape zasiegu Hotbird to wychodzi na to, ze Anglia ma najsilniejszy sygnal) i oryginalna czasza jest wystarczajaca.
Nastepnie jezeli masz ustawiona czasze na Astre to zmien kat nachylenia (troche do gory, nie za duzo).
Teraz po zmianie nachylenia przekrec czasze w lewo wzgledem ustawienia na Astre (doslownie jakies 4, 5 cm).
Wlacz jakis kanal, u mnie to byl COUNTDOWN nr kanalu 61 (lepiej jest ustawiac tuner za pomoca kanalu poniewaz wskaznik sygnalu nie jest zbyt dokladny).
Nastepnie powoli przekrecaj delikatnie czasze, az do skutku (program poowninien odbierac idealnie).
To serio nie jest trudne.
Ja tez mam tuner Thompsona i w tej chwili wszystko jest ok.
Pozdrawiam.
Sebastian.

Helpful post? + 0
Back to top
SirBagin
Level 9
Joined: 12 Dec 2003
Posts: 15
SirBagin
Level 9
Post#9 05 Mar 2005 14:45    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witaj Permiso...Dzieki za rady...
Mialem troszke szczescia bo przypadkiem przyjechal do kogos klijent zajmujacy sie sky...(mial przy sobie osprzet)..poprosilem go o ustawienie i...zajelo mu to dwie minutki(a mi 20Ł :) ).
Mam teraz inny problem dotyczacy pakietu..
Opisalem to w osobnym temacie..moze nie potrzebnie ale jestem poczatkujacym elektrodowiczem i nie za bardzo wiem co nadaje sie na nowy temat co nie...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=259981&highlight=
Pozdrawiam

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
normann76
Level 11
Joined: 02 Nov 2004
Posts: 14
Helped: 3
normann76
Level 11
Post#10 09 Mar 2005 19:26    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


miałem ostatnio problem z ustawieniem anteny choziaż robiłem to już chyba ze 100 razy myślałem że chyba mnie trafi... A cały problem w tym że na tunerze cyfrowym to jest trudne do zrobienia bo pozion sygnału wskakuje po chwili i gdy poziom jest odpowiednio wysoki . tak więc proponuję wziąźć tuner analogowy i ustawić na hotbirda tak żeby jak najmniej śnieżyło - całość może max 10min i podłączyć tuner cyfrowy i będzie wszystko ok. Ja na tunerze cyfrowym myślałem że zniosę jajo nie umiałem trafić i już.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Zwirunia
Level 10
Location: Tunbridge Wells, Anglia
Joined: 23 Feb 2005
Posts: 19
Post rating: 2
Zwirunia
Level 10
Post#11 10 Mar 2005 10:03    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


normann76 czy odbierasz TV POLONIE , pomimo tego, ze sygnal jest silny na wszystkich innych kanalach ten u mnie nie dziala,

Helpful post? + 0
Back to top
Ireek
Level 14
Location: Lublin
Joined: 29 Nov 2002
Posts: 149
Helped: 5
Post rating: 5
Ireek
Level 14
Post#12 11 Jan 2006 20:10    

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Wybaczcie ze sie podpinam pod temat ale mam pytanko czy mozna odbierac polskie niekodowane kanaly na tunerze Sky Digital po przestawieniu czaszy na HotBirda (znajomy jest w londynie i ma tylko ten tuner cyfrowy a talerz jest ustawiony na Astre 28.2E), jezeli tak to co mam wpisac w ustawieniach?
Pozdrawiam
Z gory dzieki.

Helpful post? + 0
Back to top
pajo21
Level 35
Location: Częstochowa
Joined: 19 Nov 2005
Posts: 2290
Helped: 256
Post rating: 2
pajo21
Level 35
Post#13 12 Jan 2006 00:46    

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


nic nie wpisujesz w ustawieniach satelity zmieniasz z astry na HB i ściągasz aktualną liste z satelity.

Helpful post? + 0
Back to top
Radagast20
Level 19
Location: Banbury
Joined: 24 Sep 2003
Posts: 436
Helped: 2
Post rating: 4
Radagast20
Level 19
Post#14 14 Feb 2007 14:01    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


witam!!!
a jaki ma byc kat odchylenia pionowego anteny w angli dokladniej oxford u mnie jest 40 stopni i nic nie smiga a mam nrecorder na starej antenie od sky jest 45stopni czy mam to ustawic identycznie ?

Helpful post? + 0
Back to top
tomarex
Level 24
Location: Kraków
Joined: 21 Feb 2004
Posts: 548
Helped: 59
tomarex
Level 24
Post#15 14 Feb 2007 20:12    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam.
29°
Ale ten kąt zmierzysz jak masz starą antenę (paraboliczną). Jeśli nową (offsetową), to tylko na podziałce na mocowaniu jeśli jest. I wtedy stojak anteny musi być idealnie w pionie aby pomiar był wiarygodny.
W załączniku masz wszystkie ustawienia.

Attachments:

Helpful post? + -2
Back to top
iverson75
Level 1
Location: Londyn
Joined: 18 Nov 2006
Posts: 1
iverson75
Level 1
Post#16 23 Mar 2007 23:29    

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam,mam ten sam problem(brak hotbirda w Anglii) ale w moim przypadku sprawa sie komplikuje bo wlasciciel domu gdzie mieszkam nie pozwala na montaz anteny na scianie budynku.Dlatego zamontowalem antene wewnatrz w oknie.Wiem ze to brzmi glupio ale nie po to targalem tuner z polski aby go nie uzywac.W zwiazku z tym mam pytanie;czy mam szanse znalezc hotbirda w moim przypadku?udalo mi sie zlapac astre i kilkanscie kanalow z platformy Sky.Bede bardzo wdzieczny za rady.Dzieki

Helpful post? + 0
Back to top
Radagast20
Level 19
Location: Banbury
Joined: 24 Sep 2003
Posts: 436
Helped: 2
Post rating: 4
Radagast20
Level 19
Post#17 24 Mar 2007 04:34    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


a nie masz juz zamontowanej anteny ?? u mnie w miasteczku kazdy dom posiada antene sky mozesz jak jest opcja ja zdjac lub przestawic

Helpful post? + 0
Back to top
laszirak
Level 2
Location: Coombes
Joined: 08 Jan 2009
Posts: 2
laszirak
Level 2
Post#18 08 Jan 2009 23:33    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


hej mam pytanie chce własnie zabrac ze saba polsat do angli.. Czytam tutaj na forum ze niektórzy piszą ze jes łatwo znaleść a nie którzy ze sa problemy...Mam wielki dylemat czy go zabrac???????? I czy rzeczywiscie pomaga ten wyszukiwacz syngału (nie wiem jak się to fachowo nazywa)..Czy ktos moze mi pomóc i podać dokładnie paramerty ustawień???????Prosze bardzo o pomoc!!!!!!!! Czy mam go ustawic na wschód na zachód ile stopni i wogóle???????? HELP!!!!!!

Dodano po 2 [minuty]:

do postu wyżej..jak cos to posze o kontak e-mail laszirak(malpa)o2.pl lub gg 2541078

Helpful post? + 0
Back to top
wachcio
Level 24
Location: Rypin (Polska), Flekkefjord (Norwegia)
Joined: 22 May 2005
Posts: 889
Helped: 61
Post rating: 19
wachcio
Level 24
Post#19 09 Jan 2009 03:22    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Myślę, że przy odrobinie szczęścia nie będziesz miał problemów z ustawieniem i poprawnym odbiorem CP. Zasada jest taka, że im większa czasza tym lepszy odbiór (a właściwie większy zapas na deszczową angielską pogodę). Niestety nie mogę znaleźć położenia Twojego miasta. Ale znając współrzędne skorzystaj z http://satlex.net/pl/azel calc...ry code=uk&diam w=75&diam h=80 oraz przy problemach ze znalezieniem południa z kompasu.

Helpful post? + -1
Back to top
laszirak
Level 2
Location: Coombes
Joined: 08 Jan 2009
Posts: 2
laszirak
Level 2
Post#20 16 Jan 2009 00:11    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


hej witam polsat działa ustawiłem w ciągu 10 min..dzieki za rady i pomoc..pozdro

Helpful post? + 0
Back to top
medyk767
Level 2
Joined: 13 Nov 2009
Posts: 2
medyk767
Level 2
Post#21 13 Nov 2009 11:10    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


A jak o swoim problemie, jestem kopletnie zielony w tej sprawie, wiec ... niedawno wprowadzilem sie do nowego domku i ku mojemu zdziwieniu zauwazylem ze mam podlaczenie do antenki sat niewiadomego pochodzenia. po ogledzinach okazalo sie ze od konwertera odchodza 4 kable 2 ida do sasiada a 2 do mnie- wlasnie wrocilem z PL z dekoderem plosatu cyf. i po podlaczeniu obu kabli pokazuje mi ze to skyb wybralem astre i hb ,pomimo oznaczenia sygnalu na zielono ze jest sygnal nie znalazlem programow polsatu. mozna prosic o wytlumaczenie jak glupkowi co i jak zrobic??

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Doominus
Level 34
Location: Okolice Krakowa
Joined: 18 Dec 2007
Posts: 3116
Helped: 139
Post rating: 15
Doominus
Level 34
Post#22 13 Nov 2009 11:16    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Antena jest ustawiona na innego satelitę.
Tuner jest głupi dostaje sygnał ale nie wie z jakiego satelity ; wiec pokazuje że sygnał jest ok.

Helpful post? + 0
Back to top
medyk767
Level 2
Joined: 13 Nov 2009
Posts: 2
medyk767
Level 2
Post#23 13 Nov 2009 17:53    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


czyli musze odciac sasiada przestawic antene i powinno byc ok????

Helpful post? + 0
Back to top
mihal2002
Level 42
Location: Cisterna
Joined: 30 Aug 2009
Posts: 9575
Helped: 652
mihal2002
Level 42
Post#24 13 Nov 2009 20:28    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


medyk767 wrote:
czyli musze odciac sasiada przestawic antene i powinno byc ok????


Noo, Yess.:D:D

Helpful post? + 0
Back to top
tyht
Level 11
Location: lublin
Joined: 11 Jan 2008
Posts: 46
Helped: 2
tyht
Level 11
Post#25 19 Nov 2009 22:56    

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


A może spróbój zamontować zeza na czaszy ,zależy tylko jak daleko jest ustawiony obecnie satelita od HB.

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> SAT Service -> Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?
Page 1 of 1

Similar topics to jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?

Polsat Cyfrowy w Anglii (5)
Polsat cyfrowy w Anglii => Hotbird sygnał tylko 47% (8)
nie moge znalezc hotbirda w nottingham..pomocy!!! (1)
Polsat Cyfr.Brak kanałów z Hotbirda ale mam kilka z Astry1 (8)
Polsat + diseq. Przy przełączaniu z Astry na Hotbirda pojawia się brak sygnału. (7)
jak zamontować polsat cyfrowy (13)
Jak rozdzielić Cyfrowy Polsat? (7)
Jak rozdzielic polsat cyfrowy? (14)
POLSAT CYFROWY- jak najlepiej? (11)
jak ustawic polsat cyfrowy (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.094 seconds