Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis ->Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
permiso
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 5
Miasto: Bicester

permiso
Poziom 3
Post#1 Post autora tematu 24 Lut 2005 21:12   

Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


2 dni temu wrocilem do Anglii, gdzie pracuje razem z zestawem Polsatu cyfrowego ( tuner Thompson, konwerter Samsung, czasza standardowa, 16 metrow kabel) i nie moge znalezc w zaden sposob Hotbirda lub nawet Astry. Jedyny punkt do ktorego sie moge odniesc to antena satelitarna obok (jekies 2 metry) z ktorej odbiera angielski Sky Digital (nawet nie wiem z jakiej satelity).
Nie wiem co mam robic, jekie sa sposoby. Dzwonilem do oslugi polsatu, ale oni rozkladaja rece bo w Polsce to moga pomoc ale w Anglii juz nie.
Spedzilem 2 dni i nic. Kiedys zalozylem sam Wizje i myslalem, ze tym razem tez bedzie latwo. W Polsce sa zawsze jacys znajomi co pomoga, tu niestety nie i watpie zebym znalazl kogos kto by mi pomogl. Tutaj wszyscy maja Sky Digital tylko.
Prosze o pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Lut 2005 21:12   



Powrót do góry
MIREK54
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 16 Mar 2003
Posty: 681
Miasto: Baltic City

MIREK54
Poziom 19
Post#2 24 Lut 2005 22:12pomocny post - solucja   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


W Twojej sytuacji jedynym rozwiązaniem które zaoszczędzi czasu jest podłączenie pod antenę tunera analogowego z zaprogramowanym programem TV Polonia i dopiero takim tunerem znajdziesz HB ale przed tym trzeba trochę wyedukować się przez internet na temat umiejscowienia na niebie satelitów.Parametry programów i satelit znajdziesz na LyngSat.Pozdrawiam i życzę powodzenia.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
lechoo
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 17 Wrz 2002
Posty: 4882
Miasto: łódzkie

lechoo
Poziom 24
Post#3 24 Lut 2005 22:43pomocny post - solucja   

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Sky Digital nadawany jest z satelity Astra na pozycji 28,2E, więc żeby odebrać HotBirda 13E antena musi być przekręcona o kilkanaście stopni w kierunku zachodnim w stosunku do pozycji na w/w Astrę. Dodatkowo konieczna będzie też niewielka zmiana kąta elewacji.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Cichy666
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 12 Gru 2002
Posty: 459
Miasto: Białystok

Cichy666
Poziom 18
Post#4 25 Lut 2005 18:34   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam!Ja to robie tak... Podlanczam do anteny byle jaki tunek SAT(PEACE 200 w moim przypadku, analogowy)ustawiam antene (wiadomo... gora dol lewo prawo Smile na max sygnalu...czyli bez dropow!!!zajmuje mi to olo5 min :)potem podlanczam tunek cyfrowy i wszystko chodzi!!! W razie problemow pisz na GG 2756694. Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
permiso
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 5
Miasto: Bicester

permiso
Poziom 3
Post#5 Post autora tematu 26 Lut 2005 14:24   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Znalazlem!!!
Dziekuje bardzo za odpwowiedzi. Bardzo mi pomogly:))

Mam jeszcze jeden maly problem. Wszystko odbiera bez zarzutu, tylko na obraz nachodza mi jakies dziwne przebicia innej telewizji. Odlaczalem juz zwykla telewizje od telewizora, ale to nic nie daje.
Moze to wina kabla RGB (dodanego do zestawu, pewnie nienajlepszej jakosci) lub moze bliskosci polozenia czaszy Sky Digital (okolo 2 metry).
Jezeli ktos cos wie prosze o odpowiedz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
akuś
Poziom 14
Poziom 14


Dołączył: 14 Gru 2004
Posty: 199
Miasto: Czestochowa

akuś
Poziom 14
Post#6 27 Lut 2005 15:27pomocny post - solucja   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Cześć.Nie napisałeś jaki masz telewizor.Dość często występuje słaba separacja wejścia AV od tunera telewizyjnego.Piszesz że odłączyłeś antenę tv i dalej jest to samo.Spróbuj zastosować zwykły kabel po wysokiej i ustaw tuner w TV jak zwykły kanał.Możesz też zastosować najprostszy kabel euro bo ten na wyposażeniu potrafi robić różne psikusy i czasami nawet blokuje funkcje w TV.Spróbuj to pierwsze i jeśli wtedy wystąpią te same przebicia to tuner jest do bańki.Pozdrawiam.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
SirBagin
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 15

SirBagin
Poziom 6
Post#7 01 Mar 2005 14:46   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam...Mam ten sam problem...z tym ze astre lapie bez problemu natomiast hotbird jest "nieuchwytny"...co zrobic jezeli nie ma sie do dyspozycji tunera analogowego...
Probowalem juz na czaszy oryginalnej polsatu i tej od sky digital...
Ktora jest efektywniwjsza...(jedna musze wywalic...)
Czy jest mozliwosc ustawienia jej na kompas?Jaka jest roznica odleglosci w praktyce pomiedzy astra a hotbirem?
I czy wszystkie dekodery polsatu to takie smieci.. ? (Mam thomsona)

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
permiso
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 24 Lut 2005
Posty: 5
Miasto: Bicester

permiso
Poziom 3
Post#8 Post autora tematu 02 Mar 2005 03:06   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Czesc SirBagin
Jezeli znalazles Astre to mozna powiedziec, ze jestes w "domu".
Po pierwsze wejdz w opcje tunera i wybierz "przywrocenie ustawien fabrycznych" (wtedy tuner bedzie skonfigurowany na Hotbirda).
Teraz, jezeli uzywales obydwu czasz i dzialaja to proponuje wykorzystac czasze Polsatu (jezeli sprawdzisz mape zasiegu Hotbird to wychodzi na to, ze Anglia ma najsilniejszy sygnal) i oryginalna czasza jest wystarczajaca.
Nastepnie jezeli masz ustawiona czasze na Astre to zmien kat nachylenia (troche do gory, nie za duzo).
Teraz po zmianie nachylenia przekrec czasze w lewo wzgledem ustawienia na Astre (doslownie jakies 4, 5 cm).
Wlacz jakis kanal, u mnie to byl COUNTDOWN nr kanalu 61 (lepiej jest ustawiac tuner za pomoca kanalu poniewaz wskaznik sygnalu nie jest zbyt dokladny).
Nastepnie powoli przekrecaj delikatnie czasze, az do skutku (program poowninien odbierac idealnie).
To serio nie jest trudne.
Ja tez mam tuner Thompsona i w tej chwili wszystko jest ok.
Pozdrawiam.
Sebastian.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
SirBagin
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 12 Gru 2003
Posty: 15

SirBagin
Poziom 6
Post#9 05 Mar 2005 14:45   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witaj Permiso...Dzieki za rady...
Mialem troszke szczescia bo przypadkiem przyjechal do kogos klijent zajmujacy sie sky...(mial przy sobie osprzet)..poprosilem go o ustawienie i...zajelo mu to dwie minutki(a mi 20Ł Smile ).
Mam teraz inny problem dotyczacy pakietu..
Opisalem to w osobnym temacie..moze nie potrzebnie ale jestem poczatkujacym elektrodowiczem i nie za bardzo wiem co nadaje sie na nowy temat co nie...
http://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=259981&highlight=
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
normann76
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 02 Lis 2004
Posty: 14

normann76
Poziom 5
Post#10 09 Mar 2005 19:26   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


miałem ostatnio problem z ustawieniem anteny choziaż robiłem to już chyba ze 100 razy myślałem że chyba mnie trafi... A cały problem w tym że na tunerze cyfrowym to jest trudne do zrobienia bo pozion sygnału wskakuje po chwili i gdy poziom jest odpowiednio wysoki . tak więc proponuję wziąźć tuner analogowy i ustawić na hotbirda tak żeby jak najmniej śnieżyło - całość może max 10min i podłączyć tuner cyfrowy i będzie wszystko ok. Ja na tunerze cyfrowym myślałem że zniosę jajo nie umiałem trafić i już.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Zwirunia
Poziom 6
Poziom 6


Dołączył: 23 Lut 2005
Posty: 19
Miasto: Tunbridge Wells, Anglia

Zwirunia
Poziom 6
Post#11 10 Mar 2005 10:03   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


normann76 czy odbierasz TV POLONIE , pomimo tego, ze sygnal jest silny na wszystkich innych kanalach ten u mnie nie dziala,

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Ireek
Poziom 13
Poziom 13


Dołączył: 29 Lis 2002
Posty: 149
Miasto: Lublin

Ireek
Poziom 13
Post#12 11 Sty 2006 20:10   

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Wybaczcie ze sie podpinam pod temat ale mam pytanko czy mozna odbierac polskie niekodowane kanaly na tunerze Sky Digital po przestawieniu czaszy na HotBirda (znajomy jest w londynie i ma tylko ten tuner cyfrowy a talerz jest ustawiony na Astre 28.2E), jezeli tak to co mam wpisac w ustawieniach?
Pozdrawiam
Z gory dzieki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
pajo21
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 19 Lis 2005
Posty: 2290
Miasto: Częstochowa

pajo21
Poziom 22
Post#13 12 Sty 2006 00:46   

pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


nic nie wpisujesz w ustawieniach satelity zmieniasz z astry na HB i ściągasz aktualną liste z satelity.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Radagast20
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 435
Miasto: Banbury

Radagast20
Poziom 17
Post#14 14 Lut 2007 14:01   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


witam!!!
a jaki ma byc kat odchylenia pionowego anteny w angli dokladniej oxford u mnie jest 40 stopni i nic nie smiga a mam nrecorder na starej antenie od sky jest 45stopni czy mam to ustawic identycznie ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tomarex
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 21 Lut 2004
Posty: 548
Miasto: Kraków

tomarex
Poziom 18
Post#15 14 Lut 2007 20:12   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam.
29°
Ale ten kąt zmierzysz jak masz starą antenę (paraboliczną). Jeśli nową (offsetową), to tylko na podziałce na mocowaniu jeśli jest. I wtedy stojak anteny musi być idealnie w pionie aby pomiar był wiarygodny.
W załączniku masz wszystkie ustawienia.

Załączniki: Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
iverson75
Poziom 1
Poziom 1


Dołączył: 18 Lis 2006
Posty: 1
Miasto: Londyn

iverson75
Poziom 1
Post#16 23 Mar 2007 23:29   

Re: pomocy!! jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Witam,mam ten sam problem(brak hotbirda w Anglii) ale w moim przypadku sprawa sie komplikuje bo wlasciciel domu gdzie mieszkam nie pozwala na montaz anteny na scianie budynku.Dlatego zamontowalem antene wewnatrz w oknie.Wiem ze to brzmi glupio ale nie po to targalem tuner z polski aby go nie uzywac.W zwiazku z tym mam pytanie;czy mam szanse znalezc hotbirda w moim przypadku?udalo mi sie zlapac astre i kilkanscie kanalow z platformy Sky.Bede bardzo wdzieczny za rady.Dzieki

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 23 Mar 2007 23:29   



Powrót do góry
Radagast20
Poziom 17
Poziom 17


Dołączył: 24 Wrz 2003
Posty: 435
Miasto: Banbury

Radagast20
Poziom 17
Post#17 24 Mar 2007 04:34   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


a nie masz juz zamontowanej anteny ?? u mnie w miasteczku kazdy dom posiada antene sky mozesz jak jest opcja ja zdjac lub przestawic

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Mar 2007 04:34   



Powrót do góry
laszirak
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 2
Miasto: Coombes

laszirak
Poziom 2
Post#18 08 Sty 2009 23:33   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


hej mam pytanie chce własnie zabrac ze saba polsat do angli.. Czytam tutaj na forum ze niektórzy piszą ze jes łatwo znaleść a nie którzy ze sa problemy...Mam wielki dylemat czy go zabrac???????? I czy rzeczywiscie pomaga ten wyszukiwacz syngału (nie wiem jak się to fachowo nazywa)..Czy ktos moze mi pomóc i podać dokładnie paramerty ustawień???????Prosze bardzo o pomoc!!!!!!!! Czy mam go ustawic na wschód na zachód ile stopni i wogóle???????? HELP!!!!!!

Dodano po 2 [minuty]:

do postu wyżej..jak cos to posze o kontak e-mail laszirak(malpa)o2.pl lub gg 2541078

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
wachcio
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 22 Maj 2005
Posty: 880
Miasto: Rypin (Polska), Flekkefjord (Norwegia)

wachcio
Poziom 20
Post#19 09 Sty 2009 03:22   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Myślę, że przy odrobinie szczęścia nie będziesz miał problemów z ustawieniem i poprawnym odbiorem CP. Zasada jest taka, że im większa czasza tym lepszy odbiór (a właściwie większy zapas na deszczową angielską pogodę). Niestety nie mogę znaleźć położenia Twojego miasta. Ale znając współrzędne skorzystaj z http://satlex.net/pl/azel_calc-params.ht...0.08&country_code=uk&diam_w=75&diam_h=80 oraz przy problemach ze znalezieniem południa z kompasu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 09 Sty 2009 03:22   



Powrót do góry
laszirak
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 08 Sty 2009
Posty: 2
Miasto: Coombes

laszirak
Poziom 2
Post#20 16 Sty 2009 00:11   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


hej witam polsat działa ustawiłem w ciągu 10 min..dzieki za rady i pomoc..pozdro

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
medyk767
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 2

medyk767
Poziom 2
Post#21 13 Lis 2009 11:10   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


A jak o swoim problemie, jestem kopletnie zielony w tej sprawie, wiec ... niedawno wprowadzilem sie do nowego domku i ku mojemu zdziwieniu zauwazylem ze mam podlaczenie do antenki sat niewiadomego pochodzenia. po ogledzinach okazalo sie ze od konwertera odchodza 4 kable 2 ida do sasiada a 2 do mnie- wlasnie wrocilem z PL z dekoderem plosatu cyf. i po podlaczeniu obu kabli pokazuje mi ze to skyb wybralem astre i hb ,pomimo oznaczenia sygnalu na zielono ze jest sygnal nie znalazlem programow polsatu. mozna prosic o wytlumaczenie jak glupkowi co i jak zrobic??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 13 Lis 2009 11:10   



Powrót do góry
Doominus
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 18 Gru 2007
Posty: 3108
Miasto: Okolice Krakowa

Doominus
Poziom 23
Post#22 13 Lis 2009 11:16   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


Antena jest ustawiona na innego satelitę.
Tuner jest głupi dostaje sygnał ale nie wie z jakiego satelity ; wiec pokazuje że sygnał jest ok.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
medyk767
Poziom 2
Poziom 2


Dołączył: 13 Lis 2009
Posty: 2

medyk767
Poziom 2
Post#23 13 Lis 2009 17:53   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


czyli musze odciac sasiada przestawic antene i powinno byc ok????

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
mihal2002
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 30 Sie 2009
Posty: 8241
Miasto: Cisterna

mihal2002
Poziom 25
Post#24 13 Lis 2009 20:28   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


medyk767 napisał:
czyli musze odciac sasiada przestawic antene i powinno byc ok????


Noo, Yess.Very HappyVery Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
tyht
Poziom 10
Poziom 10


Dołączył: 11 Sty 2008
Posty: 46
Miasto: lublin

tyht
Poziom 10
Post#25 19 Lis 2009 22:56   

Re: Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?


A może spróbój zamontować zeza na czaszy ,zależy tylko jak daleko jest ustawiony obecnie satelita od HB.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> SAT Serwis -> Jak znalezc HOTBIRDa w Anglii (polsat cyfrowy)?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Polsat Cyfrowy w Anglii (5)
Polsat cyfrowy w Anglii => Hotbird sygnał tylko 47% (8)
nie moge znalezc hotbirda w nottingham..pomocy!!! (1)
Polsat Cyfr.Brak kanałów z Hotbirda ale mam kilka z Astry1 (8)
Polsat + diseq. Przy przełączaniu z Astry na Hotbirda pojawia się brak sygnału. (7)
jak zamontować polsat cyfrowy (13)
Jak rozdzielić Cyfrowy Polsat? (7)
Jak rozdzielic polsat cyfrowy? (14)
POLSAT CYFROWY- jak najlepiej? (11)
jak ustawic polsat cyfrowy (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.077 seconds

elektroda.pl temat RSS