Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Czy wzmacniacz tu potrzebny?
Author
Message
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 517

Post#1 Post from the author of the topic 24 Apr 2013 17:45   

Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Witam

Odbiór ma być w małej wsi niedaleko Krypna koło Białegostoku. To jakieś 35 km od miasta. Kupiłem antenę DIPOL 16/21-69 DVB-T. W puszce mam symetryzator antenowy małostratny. Czy powinienem dokupić tam do kompletu wzmacniacz taki?
Czy wzmacniacz tu potrzebny?

A może jakiś inny?
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Apr 2013 17:45   





Back to top
   
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 30 Apr 2005
Posts: 9984
Location: "-"

Post#2 24 Apr 2013 19:13   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


adrianoz wrote:
Witam

Odbiór ma być w małej wsi niedaleko Krypna koło Białegostoku. To jakieś 35 km od miasta. Kupiłem antenę DIPOL 16/21-69 DVB-T. W puszce mam symetryzator antenowy małostratny. Czy powinienem dokupić tam do kompletu wzmacniacz taki?
Czy wzmacniacz tu potrzebny?

A może jakiś inny?
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.
A co za problem sprawdzić z tym co masz czy odbiera prawidłowo?

Helpful message? + -

Back to top
   
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 517

Post#3 Post from the author of the topic 24 Apr 2013 19:24   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Mieszkam w Białymstoku i jeszcze nie jeździłem w tamto miejsce. Właśnie mam jechać tam w piątek/sobotę i się dopytuję czy warto od razu kupić takie coś czy jechać z samą anteną z symetryzatorem i sprawdzić czy poleci.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Apr 2013 19:24   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7180
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#4 24 Apr 2013 20:11   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Jeżeli jest to to samo Krypno co jest 12 km od Krynic, to wzmacniacz jest zbędny a nawet szkodliwy. W tej odległości nawet na najprostszej antenie będziesz miał tyle sygnału że wystarczy dla kilku odbiorników podłączonych do jednej anteny.
Mieszkam 9 km od Raszyna i najsłabszy MUX2 wychodzi u mnie z na prawie 100 dB, do dekodera typu Ariva musiałem założyć tłumik bo były problemy z przesterowaniem.
Od 19 czerwca będziesz miał nadawane z Krynic wszystkie 3 multipleksy, a do odbioru wystarczy najprostsza antena, nawet tak prymitywna:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm

Antena jaką masz jest już za dobra. Założenie wzmacniacz może skutecznie utrudnić odbiór czegokolwiek.

Jeżeli powiesisz ją wystarczająco wysoko to odbiór powinien być znakomity. Oczywiście sprawdź na dekoderze/odbiorniku siłę i jakość sygnału.

Helpful message? + -

Back to top
   
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 517

Post#5 Post from the author of the topic 24 Apr 2013 20:15   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Ok jeśli będą problemy na tej antenie bez wzmacniacza, to wymienię w pierwszej kolejności wieloletni już biały kabel. Za bardzo nie wiem jaki on jest w porównaniu do najnowszych, ale będę szedł najpierw tą drogą.
Najprostsza antena? Siatkową zwykłą jakąś tam mamy, przez jakiś czas odbierało dobrze, ale potem coś siadło, więc zdecydowałem się na tą antenę Dipola, może będzie lepiej i taką mam nadzieję.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Apr 2013 20:15   





Back to top
   
irekr
Poziom 25
Poziom 25


Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7180
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa

Post#6 24 Apr 2013 20:18   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Pewnie była burza i skończył się wzmacniacz w antenie siatkowej. Zresztą w tej odległości od Krynic nie miała prawa dobrze pracować podczas pracy analogowych o łącznej mocy (w pasmie UHF) 0,5 MW.

Helpful message? + -

Back to top
   
ArtMedia
Poziom 19
Poziom 19


Joined: 03 Aug 2004
Posts: 686

Post#7 24 Apr 2013 23:20   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Witam serdecznie.

adrianoz wrote:
...
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.

W Krypnie, jeśli tylko nie masz na linii do Krynic jakiejś wielkiej, betonowej przeszkody będziesz miał tak silny sygnał, że prawdopodobnie nawet na Twoim starym kablu niektóre słabsze dekodery mogą się przytkać i trzeba będzie stosować tłumik.
W żadnym wypadku nie potrzebujesz żadnych wzmacniaczy. Nawet jeśli rozgałęzisz kabel na osiem czy dziesięć gniazd.
Jedynie z MUX3 tymczasowo możesz mieć problem. Nie warto jednak inwestować w jego rozwiązanie bo już niebawem rozwiąże się sam, po przeniesieniu w lipcu nadawania do Krynic.
Pozdrawiam.

Sebastian

Helpful message? + -

Back to top
   
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Joined: 17 Feb 2008
Posts: 517

Post#8 Post from the author of the topic 25 Apr 2013 06:24   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Ok rozumiem. Nie, nie ma żadnej przeszkody do Krynic. Dzięki za pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Czy wzmacniacz tu potrzebny?
Page 1 of 1
Similar topics
Czy potrzebny wzmacniacz mikrofonowy? (1)
Czy do tego głośnika potrzebny wzmacniacz? Zrobienie wzmacniacza. (4)
dobre słuchawki do muzyki 300-450 czy potrzebny wzmacniacz (8)
Czy potrzebny wzmacniacz i zasilacz do anteny Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO? (11)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.04 seconds

elektroda.pl topic RSS feed