Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Czy wzmacniacz tu potrzebny?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe ->Czy wzmacniacz tu potrzebny? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 535

adrianoz
Poziom 18
Post#1 Post autora tematu 24 Kwi 2013 17:45   

Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Witam

Odbiór ma być w małej wsi niedaleko Krypna koło Białegostoku. To jakieś 35 km od miasta. Kupiłem antenę DIPOL 16/21-69 DVB-T. W puszce mam symetryzator antenowy małostratny. Czy powinienem dokupić tam do kompletu wzmacniacz taki?
Czy wzmacniacz tu potrzebny?

A może jakiś inny?
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Kwi 2013 17:45   



Powrót do góry
LeDy
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 30 Kwi 2005
Posty: 9960
Miasto: "-"

LeDy
Poziom 26
Post#2 24 Kwi 2013 19:13   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


adrianoz napisał:
Witam

Odbiór ma być w małej wsi niedaleko Krypna koło Białegostoku. To jakieś 35 km od miasta. Kupiłem antenę DIPOL 16/21-69 DVB-T. W puszce mam symetryzator antenowy małostratny. Czy powinienem dokupić tam do kompletu wzmacniacz taki?
Czy wzmacniacz tu potrzebny?

A może jakiś inny?
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.
A co za problem sprawdzić z tym co masz czy odbiera prawidłowo?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 535

adrianoz
Poziom 18
Post#3 Post autora tematu 24 Kwi 2013 19:24   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Mieszkam w Białymstoku i jeszcze nie jeździłem w tamto miejsce. Właśnie mam jechać tam w piątek/sobotę i się dopytuję czy warto od razu kupić takie coś czy jechać z samą anteną z symetryzatorem i sprawdzić czy poleci.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7302
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

irekr
Moderator
Post#4 24 Kwi 2013 20:11   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Jeżeli jest to to samo Krypno co jest 12 km od Krynic, to wzmacniacz jest zbędny a nawet szkodliwy. W tej odległości nawet na najprostszej antenie będziesz miał tyle sygnału że wystarczy dla kilku odbiorników podłączonych do jednej anteny.
Mieszkam 9 km od Raszyna i najsłabszy MUX2 wychodzi u mnie z na prawie 100 dB, do dekodera typu Ariva musiałem założyć tłumik bo były problemy z przesterowaniem.
Od 19 czerwca będziesz miał nadawane z Krynic wszystkie 3 multipleksy, a do odbioru wystarczy najprostsza antena, nawet tak prymitywna:
http://www.dipol.com.pl/antena_telewizyjna_dipol_3-21-69_dvb-t_A0315.htm

Antena jaką masz jest już za dobra. Założenie wzmacniacz może skutecznie utrudnić odbiór czegokolwiek.

Jeżeli powiesisz ją wystarczająco wysoko to odbiór powinien być znakomity. Oczywiście sprawdź na dekoderze/odbiorniku siłę i jakość sygnału.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Kwi 2013 20:11   



Powrót do góry
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 535

adrianoz
Poziom 18
Post#5 Post autora tematu 24 Kwi 2013 20:15   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Ok jeśli będą problemy na tej antenie bez wzmacniacza, to wymienię w pierwszej kolejności wieloletni już biały kabel. Za bardzo nie wiem jaki on jest w porównaniu do najnowszych, ale będę szedł najpierw tą drogą.
Najprostsza antena? Siatkową zwykłą jakąś tam mamy, przez jakiś czas odbierało dobrze, ale potem coś siadło, więc zdecydowałem się na tą antenę Dipola, może będzie lepiej i taką mam nadzieję.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Kwi 2013 20:15   



Powrót do góry
irekr
Moderator
Moderator


Dołączył: 27 Lip 2004
Posty: 7302
Miasto: wieś niedaleko wsi Warszawa

irekr
Moderator
Post#6 24 Kwi 2013 20:18   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Pewnie była burza i skończył się wzmacniacz w antenie siatkowej. Zresztą w tej odległości od Krynic nie miała prawa dobrze pracować podczas pracy analogowych o łącznej mocy (w pasmie UHF) 0,5 MW.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Kwi 2013 20:18   



Powrót do góry
ArtMedia
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 03 Sie 2004
Posty: 689

ArtMedia
Poziom 19
Post#7 24 Kwi 2013 23:20   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Witam serdecznie.

adrianoz napisał:
...
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.

W Krypnie, jeśli tylko nie masz na linii do Krynic jakiejś wielkiej, betonowej przeszkody będziesz miał tak silny sygnał, że prawdopodobnie nawet na Twoim starym kablu niektóre słabsze dekodery mogą się przytkać i trzeba będzie stosować tłumik.
W żadnym wypadku nie potrzebujesz żadnych wzmacniaczy. Nawet jeśli rozgałęzisz kabel na osiem czy dziesięć gniazd.
Jedynie z MUX3 tymczasowo możesz mieć problem. Nie warto jednak inwestować w jego rozwiązanie bo już niebawem rozwiąże się sam, po przeniesieniu w lipcu nadawania do Krynic.
Pozdrawiam.

Sebastian

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry



Google Adsense



Post# 24 Kwi 2013 23:20   



Powrót do góry
adrianoz
Poziom 18
Poziom 18


Dołączył: 17 Lut 2008
Posty: 535

adrianoz
Poziom 18
Post#8 Post autora tematu 25 Kwi 2013 06:24   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Ok rozumiem. Nie, nie ma żadnej przeszkody do Krynic. Dzięki za pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Czy wzmacniacz tu potrzebny?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Czy potrzebny wzmacniacz mikrofonowy? (1)
Czy do tego głośnika potrzebny wzmacniacz? Zrobienie wzmacniacza. (4)
dobre słuchawki do muzyki 300-450 czy potrzebny wzmacniacz (8)
Czy potrzebny wzmacniacz i zasilacz do anteny Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO? (11)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.039 seconds

elektroda.pl temat RSS