Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Czy wzmacniacz tu potrzebny?


  Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations ->Czy wzmacniacz tu potrzebny? Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
adrianoz
Level 21
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 665
Helped: 1
Post rating: 5
adrianoz
Level 21
Post#1 24 Apr 2013 17:45  Topic author   

Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Witam

Odbiór ma być w małej wsi niedaleko Krypna koło Białegostoku. To jakieś 35 km od miasta. Kupiłem antenę DIPOL 16/21-69 DVB-T. W puszce mam symetryzator antenowy małostratny. Czy powinienem dokupić tam do kompletu wzmacniacz taki?
Czy wzmacniacz tu potrzebny?

A może jakiś inny?
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
LeDy
Level 43
Joined: 30 Apr 2005
Posts: 10597
Helped: 1037
LeDy
Level 43
Post#2 24 Apr 2013 19:13    

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


adrianoz wrote:
Witam

Odbiór ma być w małej wsi niedaleko Krypna koło Białegostoku. To jakieś 35 km od miasta. Kupiłem antenę DIPOL 16/21-69 DVB-T. W puszce mam symetryzator antenowy małostratny. Czy powinienem dokupić tam do kompletu wzmacniacz taki?
Czy wzmacniacz tu potrzebny?

A może jakiś inny?
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.
A co za problem sprawdzić z tym co masz czy odbiera prawidłowo?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adrianoz
Level 21
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 665
Helped: 1
Post rating: 5
adrianoz
Level 21
Post#3 24 Apr 2013 19:24  Topic author   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Mieszkam w Białymstoku i jeszcze nie jeździłem w tamto miejsce. Właśnie mam jechać tam w piątek/sobotę i się dopytuję czy warto od razu kupić takie coś czy jechać z samą anteną z symetryzatorem i sprawdzić czy poleci.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
irekr
Moderator
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa
Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7820
Helped: 981
Post rating: 179
irekr
Moderator
Post#4 24 Apr 2013 20:11    

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Jeżeli jest to to samo Krypno co jest 12 km od Krynic, to wzmacniacz jest zbędny a nawet szkodliwy. W tej odległości nawet na najprostszej antenie będziesz miał tyle sygnału że wystarczy dla kilku odbiorników podłączonych do jednej anteny.
Mieszkam 9 km od Raszyna i najsłabszy MUX2 wychodzi u mnie z na prawie 100 dB, do dekodera typu Ariva musiałem założyć tłumik bo były problemy z przesterowaniem.
Od 19 czerwca będziesz miał nadawane z Krynic wszystkie 3 multipleksy, a do odbioru wystarczy najprostsza antena, nawet tak prymitywna:
http://www.dipol.com.pl/antena telewizyjna dipol 3-21-69 dvb-t A0315.htm

Antena jaką masz jest już za dobra. Założenie wzmacniacz może skutecznie utrudnić odbiór czegokolwiek.

Jeżeli powiesisz ją wystarczająco wysoko to odbiór powinien być znakomity. Oczywiście sprawdź na dekoderze/odbiorniku siłę i jakość sygnału.

Helpful post? + 0
Back to top
adrianoz
Level 21
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 665
Helped: 1
Post rating: 5
adrianoz
Level 21
Post#5 24 Apr 2013 20:15  Topic author   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Ok jeśli będą problemy na tej antenie bez wzmacniacza, to wymienię w pierwszej kolejności wieloletni już biały kabel. Za bardzo nie wiem jaki on jest w porównaniu do najnowszych, ale będę szedł najpierw tą drogą.
Najprostsza antena? Siatkową zwykłą jakąś tam mamy, przez jakiś czas odbierało dobrze, ale potem coś siadło, więc zdecydowałem się na tą antenę Dipola, może będzie lepiej i taką mam nadzieję.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
irekr
Moderator
Location: wieś niedaleko wsi Warszawa
Joined: 27 Jul 2004
Posts: 7820
Helped: 981
Post rating: 179
irekr
Moderator
Post#6 24 Apr 2013 20:18    

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Pewnie była burza i skończył się wzmacniacz w antenie siatkowej. Zresztą w tej odległości od Krynic nie miała prawa dobrze pracować podczas pracy analogowych o łącznej mocy (w pasmie UHF) 0,5 MW.

Helpful post? + 0
Back to top
ArtMedia
Level 26
Joined: 03 Aug 2004
Posts: 688
Helped: 95
Post rating: 4
ArtMedia
Level 26
Post#7 24 Apr 2013 23:20    

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Witam serdecznie.

adrianoz wrote:
...
Czy obejdzie się bez niego? Do dekodera wiwa hd90 idzie kabel antenowy z podłączonym zasilaczem.

W Krypnie, jeśli tylko nie masz na linii do Krynic jakiejś wielkiej, betonowej przeszkody będziesz miał tak silny sygnał, że prawdopodobnie nawet na Twoim starym kablu niektóre słabsze dekodery mogą się przytkać i trzeba będzie stosować tłumik.
W żadnym wypadku nie potrzebujesz żadnych wzmacniaczy. Nawet jeśli rozgałęzisz kabel na osiem czy dziesięć gniazd.
Jedynie z MUX3 tymczasowo możesz mieć problem. Nie warto jednak inwestować w jego rozwiązanie bo już niebawem rozwiąże się sam, po przeniesieniu w lipcu nadawania do Krynic.
Pozdrawiam.

Sebastian

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
adrianoz
Level 21
Joined: 17 Feb 2008
Posts: 665
Helped: 1
Post rating: 5
adrianoz
Level 21
Post#8 25 Apr 2013 06:24  Topic author   

Re: Czy wzmacniacz tu potrzebny?


Ok rozumiem. Nie, nie ma żadnej przeszkody do Krynic. Dzięki za pomoc.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> RTV Usable -> Antenna Installations -> Czy wzmacniacz tu potrzebny?
Page 1 of 1

Similar topics to czy wzmacniacz tu potrzebny?

Czy potrzebny wzmacniacz mikrofonowy? (1)
Czy do tego głośnika potrzebny wzmacniacz? Zrobienie wzmacniacza. (4)
dobre słuchawki do muzyki 300-450 czy potrzebny wzmacniacz (8)
Czy potrzebny wzmacniacz i zasilacz do anteny Dipol 44/21-69 Tri Digit ECO? (11)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.083 seconds