Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem
Autor
Wiadomość
master-007
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 282

Post#1 Post autora tematu 24 Kwi 2013 22:31   

Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


Witam Szanowną Brać Forumową,
chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu problemu dotyczącego instalacji tv, a mianowicie:

Chciałem podłączyć dwa odbiorniki do jednej anteny w następujący sposób:

1. Do TV1 Samsung UE40ES6100 podłączyłem kabel antenowy z zasilaczem.
2. Drugi odbiornik to TV2 do którego podpięty jest tuner Ferguson Ariva 220 Combo, w który z kolei wpięta jest antena zakończona zwykłym wtykiem antenowym.
3. Z tych dwóch odbiorników kable są pociągnięte do rozdzielacza RIP-2/1F. Kabel antenowy - ten z zasilaczem przy TV jest wpięty w pierwsze wyjście - to oznaczone dwoma kreseczkami, a ten bez zasilacza w trzecie.
4. Do środkowego wejścia podpięty jest kabelek na którym założyłem zabezpieczenie przeciwprzepięciowe. Dalej idzie kabel do wzmacniacza zamontowanego w puszce anteny tri digit.

-Przy powyższym ustawieniu nie działa nic :)
-Po wyjęciu zasilacza przy TV1 na nim nadal nic nie działa, natomiast na TV2 działają dwa kanały NTC :D
-Przy nie stosowaniu rozdzielacza a zamiast tego podłączeniu kabla antenowego tego z zasilaczem od razu do kabelka z zabezpieczeniem przeciwprzepięciowym i dalej wzmacniaczem w puszce anteny na TV1 wszystko działa idealnie (całkowite pominięcie TV2 oraz rozdzielacza)

Więcej konfiguracji na razie nie testowałem, czekam na sugestie

Pozdrawiam
MS
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Kwi 2013 22:31   





Powrót do góry
   
Rysiek2
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 673

Post#2 24 Kwi 2013 22:44pomocny post - solucja   

Re: Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


TV z zasilaczem podepnij pod OUT z prawej strony a tuner pod OUT z lewej.
Taką mam koncepcję :)
Powrót do góry
   
master-007
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 282

Post#3 Post autora tematu 24 Kwi 2013 22:48   

Re: Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


a to te kreseczki to nie jest przypadkiem oznaczenie źródła napięcia prądu stałego tudzież zasilacza 12V zapietego do TV1? Nie chciałbym czegoś przypadkiem upalić :) a co do drugiej kreseczki z pierwszego posta to te dwa kanały działają ale sa trochę zaszumione... coś jak odbiór w deszczu na TVP1 HD... :) a w razie późniejszych pytań - w tunerze zasilanie LNB czy coś podobnego ustawiłem przed podpinaniem na wyłączone
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Kwi 2013 22:48   





Powrót do góry
   
Rysiek2
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 30 Mar 2003
Posty: 673

Post#4 24 Kwi 2013 22:51   

Re: Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


Właśnie te "dwie kreseczki" oznaczają OUT odseparowany od napięcia stałego - czyli odwrotnie niż myślisz.
Powrót do góry
   
arecki09
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 21 Mar 2008
Posty: 293

Post#5 24 Kwi 2013 22:53   

Re: Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


Kreseczki oznaczają kondensator który właśnie zatrzymuje napięcie stałe zamiast go przepuścić. Od kiedy oznaczenie typu zasilania jest wpięte w schemat układu??

Edit: Kolega mnie wyprzedził
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 24 Kwi 2013 22:53   





Powrót do góry
   
master-007
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 282

Post#6 Post autora tematu 24 Kwi 2013 22:53   

Re: Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


tak myślałem że ktoś mnie oszukał :) jak słońce nastanie to przetestuję koncepcję :)

a co do drugiej odpowiedzi: nie wiem, nie moja branża więc gdybam i pytam
Powrót do góry
   
master-007
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 05 Lis 2009
Posty: 282

Post#7 Post autora tematu 25 Kwi 2013 08:26   

Re: Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem


Zamieniłem kabelki i teraz tak:
Na TV1, tym z kablem z zasilaczem wszystko pięknie działa.
Na TV2 jest obraz na wszystkich kanałach.

... a teraz to co nie działa
1. Na TV2 na żadnym kanale nie ma dźwięku mimo że poziom siły sygnału i jakości jest identycznie jak na TV1,
2. W obrazie na TV2 jest lekkie "zaszumienie"

jeśli chodzi o dźwięk to nie wiem czy to wina telewizora, ale przy podstawieniu TV2 w miejsce TV1 działa wszystko więc tak też powinno być ok. Jak coś to TV2 to Thomson Black Pearl 21MG15ET (Typ:451/RX807 C EU). Kiedyś był z nim problem z dźwiękiem ale zasięgnąłem pomocy na forum tutaj i problem udało się rozwiązać.

--------------------------------------------------------------------------------
Obydwa problemy rozwiązała wymiana kabla SCART przy TV2
Dziękuję wszyskim za aktywność i pomoc w temacie,

Pozdrawiam
MS
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> RTV Użytkowy -> Instalacje antenowe -> Brak sygnału przy podłączeniu dwóch odbiorników przy antenie z wzmacniaczem
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Brak odbioru tv mux3 przy jednoczesnej dużej sile sygnału. (1)
ONKYO TX-NR616 - Brak sygnału przy użyciu funkcji through (6)
Dwa konwertery przy jednej antenie (7)
Brak głosu przy podłączeniu urządzeń DVD, TV, kopmuter do Yamacha HTR-5930 (5)
LG 32LC3R/HD3000 - Brak obrazu z portu HDMI przy podłączeniu z dekoderem (9)
ONKYO TX-SR309, Brak dźwięku przy podłączeniu kablem hdmi do komputera (11)
TOSHIBA 26el933g - Brak dzwięku przy podłączeniu PC do TV (1)
DVB-T - Brak sygnału przy próbie podłączenia anteny SIEDLCE (23)
Brak sygnału w antenie ASP-8W z LNA-169 - uszkodzony wzmacniacz? (5)
Proszę o pomoc przy podłączeniu (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.044 seconds

elektroda.pl temat RSS