Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Author
Message
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#1 Post from the author of the topic 05 May 2013 15:36   

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Witam!
Od kilku dni mam problem z dyskiem WD2500AAJS, mianowicie BIOS nie wykrywa tego dysku, nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Na początku miałem taki problem, że komputer raz widział dysk i się włączył raz nie, jednakże jak się włączył to podczas pracy dostawał taką mega ścinę i tracił połączenie z dyskiem. Tak więc kupiłem nowy kabel SATA. Ok, zadziałało zrobiłem format pomyślałem, że może był zawalony i już nie dawał rady co okazało się błędem po po 2 dniach normalnego działania bez utraty kontaktu z dyskiem znów to nastąpiło i utracił, tylko że teraz w ogóle go nie wykrywa. Już nie ma fazy przejściowej raz jest raz nie, tylko stale go nie wykrywa, przywróciłem domyślne ustawienia BIOS-u ale to także nic nie dało. Do tego chciałbym dodać, że dysk w ogóle się nie grzeje jest zimnym, wiec może to być problem z kablem zasilającym niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden więc nie mam jak sprawdzić czy to jego wina.
Z góry dziękuje za rady i pomoc.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 May 2013 15:36   





Back to top
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 13 Sep 2010
Posts: 3694

Post#2 05 May 2013 15:42helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


KubaCzochra wrote:
niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden
Co to za zasilacz ? moc model

Helpful message? + -

Back to top
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 4739
Location: Szczecin

Post#3 05 May 2013 15:44helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na początek silnik działa ?

Helpful message? + -

Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#4 Post from the author of the topic 05 May 2013 15:48   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz to MODECOM FEEL 400ATX
Moc max 385W~

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik to znaczy? Jeżeli chodzi o cały komputer to włącza się i wykrywa DVD na taśmie ATA w BIOS-ie tylko nie wykrywa dysku na kablu SATA.

Helpful message? + -

Back to top
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 13 Sep 2010
Posts: 3694

Post#5 05 May 2013 15:51helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz badziewie... Podaj pełną specyfikacje MoBo itd. masz możliwość podpięcia do innego kompa ? Z silnikiem chodzi o to czy słychać jak zaczyna kręcić talerzami przy rozruchu ??

Helpful message? + -

Back to top
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 4739
Location: Szczecin

Post#6 05 May 2013 15:52helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Silnik to znaczy czy kręci - słychać jak pracuje ?
Jeżeli nie to do zmiany transile
A co do zasilacza to jest jego atrapa zmień na coś markowego

Helpful message? + -

Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#7 Post from the author of the topic 05 May 2013 16:00   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Fakt, może i badziewie ale czego się spodziewać po 7-8 latku (dokladnie nie pamiętam).

Dysk twardy: j/w
Płyta główna: ASUS M2N-MX
Procesor: Intel Duo Core 2,3 GHz
Ram: 2 GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8500 GT

Jeszcze coś potrzebne ?

Dodano po 2 [minuty]:

W ogóle nie słychać pracy dysku, brak mu energii moim zdaniem, mam możliwość sprawdzenia go u kolegi.

Helpful message? + -

Back to top
   
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Jul 2006
Posts: 2250
Location: Szczecin

Post#8 05 May 2013 16:02helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Jesteś pewien że masz ten procesor i tą płytę ? Very Happy

Helpful message? + -

Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#9 Post from the author of the topic 05 May 2013 16:03   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No tak

Helpful message? + -

Back to top
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 10 Feb 2003
Posts: 4739
Location: Szczecin

Post#10 05 May 2013 16:04helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No to dziwne bo cpu intela a płyta pod AMD ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 05 May 2013 16:04helpful post - solution   





Back to top
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 13 Sep 2010
Posts: 3694

Post#11 05 May 2013 16:05helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


To sprawdź jak zachowuje się na innym PC. Jeśli normalnie problemu szukałbym w zasilaniu dysku. Sprawdź jaką dokładnie masz tą płyte

Helpful message? + -

Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#12 Post from the author of the topic 05 May 2013 16:07   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Pomyliłem się z laptopem, sorki.
Procesor ADM Athlon 64x2 Dual Core Procesor 2,3 GHz

Helpful message? + -

Back to top
   
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Joined: 12 Jul 2006
Posts: 2250
Location: Szczecin

Post#13 05 May 2013 16:12helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Sprawdz czy dostaje zasilanie dysk - jeżeli tak i nie słychac silnika to do wymiany transil i rezystory R000

Helpful message? + -

Back to top
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 27 Feb 2007
Posts: 5264
Location: Głogów

Post#14 06 May 2013 12:30helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Quote:
do wymiany transil i rezystory R000

Oraz zasilacz, bo inaczej będzie powtórka z rozrywki.

Helpful message? + -

Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#15 Post from the author of the topic 06 May 2013 13:24   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Dobra byłem u kolegi jednego i drugiego, u nich również brak pracy dysku i nie wykrywa go. Tak więc powiedziałem co mi szkoda i odkręciłem płytkę na dysku i moim oczom ukazała się spalenizna...
Jestem prawie że pewny, że to wina tej właśnie spalenizny.
Pytanie więc moje brzmi czy da się uratować dysk, czy bardziej opłacalne będzie kupno nowego ?

Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 27 Feb 2007
Posts: 5264
Location: Głogów

Post#16 06 May 2013 13:26helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


W takim wypadku można jeszcze wymienić elektronikę i przelutować ROM ze starej do nowej.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 06 May 2013 13:26helpful post - solution   





Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#17 Post from the author of the topic 06 May 2013 13:29   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Ale jakie tego koszty w przybliżeniu, sam na własną rękę się nie podejmę takiego zadania... a i fundusze ograniczone ; >

Helpful message? + -

Back to top
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 13 Sep 2010
Posts: 3694

Post#18 06 May 2013 13:34   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Podstawowe pytanie czy masz na tym dysku dane których stracić nie możesz ? Jeśli masz to trzeba kombinować. Jeśli jakoś przeżyjesz ich stratę to zakup nowego dysku. Narawa opładalna w przypadku odzysku ważnych danych w innym nie ....

Helpful message? + -

Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#19 Post from the author of the topic 06 May 2013 13:40   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na danych mi nie zależy na tym dysku jest tylko czysty win xp ze sterownikami, nic więcej...
Tak więc polecacie wymianę dysku... no cóż.
A pytanie teraz do zasilacza, czy to jego wina ? Czy zasilacz skoro teoretyczne działa bo winą nie wykrywania był sam dysk, jest do przyjęcia, czy jednak też do wymiany ?

Helpful message? + -

Back to top
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 27 Feb 2007
Posts: 5264
Location: Głogów

Post#20 06 May 2013 13:42helpful post - solution   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Wg mnie ewidentna wina zasilacza, poza tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Helpful message? + -

Back to top
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Joined: 13 Sep 2010
Posts: 3694

Post#21 06 May 2013 13:43   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Oczywiście bez pomiarów i dokładnego sprawdzenia to przypuszczenia ale ten dysk został ugotowany przez niestabilne zasilanie. Polecam wymiane, poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
EDIT kolega wyżej ubiegł Smile

Helpful message? + -

Back to top
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 12 Aug 2012
Posts: 11
Location: Olsztyn

Post#22 Post from the author of the topic 06 May 2013 13:49   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Tak więc, dzięki za pomoc... ale jak zacznę to podsumowywać to jak już kupie lepszy dysk i zasilacz, to będzie mi żal że dobry zasilacz działa przy 7-8 letnim badziewiu i zacznę składać po kolei kolejne części, wiec muszę się 2 razy zastanowić czy bardziej opłacalne nie będzie kupno nowego komputera... a tak mi go szkoda tyle lat z jednym pc-tem.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  This topic is locked      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> HDD repair and data recovery -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Page 1 of 1
Similar topics
WDC WD2500AAJS-00VTA0 wykrywa jako 127.9GB co jest? (2)
Hp ze5600 bios nie wykrywa dysku a instalka windows wykrywa (6)
BIOS nie wykrywa dysku. Co trzeba zrobić z elektroniką dysku? (2)
Obraz dysku C, norton ghost, nie wykrywa dysku - dlaczego? (5)
Skanowanie Dysku - Po resecie bios nie wykrywa dysku (9)
Bios nie wykrywa dysku hdd - Bios nie wykrywa dysku hdd sata II (2)
XP nie wykrywa dysku CF (14)
Nie wykrywa dysku SATA (45)
Nie wykrywa dysku twardego. (11)
system nie wykrywa dysku (3)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl topic RSS feed