Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych ->WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
Zobacz najtańsze produkty w kategorii Akcesoria do przechowywania danych
Autor
Schowaj lewą kolumnę
Pokaż lewą kolumnę Wiadomość
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#1 05 Maj 2013 15:36  Autor tematu   

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Witam!
Od kilku dni mam problem z dyskiem WD2500AAJS, mianowicie BIOS nie wykrywa tego dysku, nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Na początku miałem taki problem, że komputer raz widział dysk i się włączył raz nie, jednakże jak się włączył to podczas pracy dostawał taką mega ścinę i tracił połączenie z dyskiem. Tak więc kupiłem nowy kabel SATA. Ok, zadziałało zrobiłem format pomyślałem, że może był zawalony i już nie dawał rady co okazało się błędem po po 2 dniach normalnego działania bez utraty kontaktu z dyskiem znów to nastąpiło i utracił, tylko że teraz w ogóle go nie wykrywa. Już nie ma fazy przejściowej raz jest raz nie, tylko stale go nie wykrywa, przywróciłem domyślne ustawienia BIOS-u ale to także nic nie dało. Do tego chciałbym dodać, że dysk w ogóle się nie grzeje jest zimnym, wiec może to być problem z kablem zasilającym niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden więc nie mam jak sprawdzić czy to jego wina.
Z góry dziękuje za rady i pomoc.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Epox
Poziom 38
Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3725
Pomógł: 356
Ocena postów: 3
Epox
Poziom 38
Post#2 05 Maj 2013 15:42Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


KubaCzochra napisał:
niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden
Co to za zasilacz ? moc model

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
karolark
Poziom 39
Miasto: Szczecin
Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 5872
Pomógł: 324
Ocena postów: 150
karolark
Poziom 39
Post#3 05 Maj 2013 15:44Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na początek silnik działa ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#4 05 Maj 2013 15:48  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz to MODECOM FEEL 400ATX
Moc max 385W~

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik to znaczy? Jeżeli chodzi o cały komputer to włącza się i wykrywa DVD na taśmie ATA w BIOS-ie tylko nie wykrywa dysku na kablu SATA.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Epox
Poziom 38
Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3725
Pomógł: 356
Ocena postów: 3
Epox
Poziom 38
Post#5 05 Maj 2013 15:51Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz badziewie... Podaj pełną specyfikacje MoBo itd. masz możliwość podpięcia do innego kompa ? Z silnikiem chodzi o to czy słychać jak zaczyna kręcić talerzami przy rozruchu ??

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
karolark
Poziom 39
Miasto: Szczecin
Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 5872
Pomógł: 324
Ocena postów: 150
karolark
Poziom 39
Post#6 05 Maj 2013 15:52Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Silnik to znaczy czy kręci - słychać jak pracuje ?
Jeżeli nie to do zmiany transile
A co do zasilacza to jest jego atrapa zmień na coś markowego

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#7 05 Maj 2013 16:00  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Fakt, może i badziewie ale czego się spodziewać po 7-8 latku (dokladnie nie pamiętam).

Dysk twardy: j/w
Płyta główna: ASUS M2N-MX
Procesor: Intel Duo Core 2,3 GHz
Ram: 2 GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8500 GT

Jeszcze coś potrzebne ?

Dodano po 2 [minuty]:

W ogóle nie słychać pracy dysku, brak mu energii moim zdaniem, mam możliwość sprawdzenia go u kolegi.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Dacomos
Poziom 33
Miasto: Szczecin
Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 2293
Pomógł: 121
Ocena postów: 30
Dacomos
Poziom 33
Post#8 05 Maj 2013 16:02Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Jesteś pewien że masz ten procesor i tą płytę ? :D

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#9 05 Maj 2013 16:03  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No tak

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
karolark
Poziom 39
Miasto: Szczecin
Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 5872
Pomógł: 324
Ocena postów: 150
karolark
Poziom 39
Post#10 05 Maj 2013 16:04Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No to dziwne bo cpu intela a płyta pod AMD ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Epox
Poziom 38
Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3725
Pomógł: 356
Ocena postów: 3
Epox
Poziom 38
Post#11 05 Maj 2013 16:05Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


To sprawdź jak zachowuje się na innym PC. Jeśli normalnie problemu szukałbym w zasilaniu dysku. Sprawdź jaką dokładnie masz tą płyte

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#12 05 Maj 2013 16:07  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Pomyliłem się z laptopem, sorki.
Procesor ADM Athlon 64x2 Dual Core Procesor 2,3 GHz

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Dacomos
Poziom 33
Miasto: Szczecin
Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 2293
Pomógł: 121
Ocena postów: 30
Dacomos
Poziom 33
Post#13 05 Maj 2013 16:12Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Sprawdz czy dostaje zasilanie dysk - jeżeli tak i nie słychac silnika to do wymiany transil i rezystory R000

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
miecho18
Poziom 42
Miasto: Głogów
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 7247
Pomógł: 983
Ocena postów: 174
miecho18
Poziom 42
Post#14 06 Maj 2013 12:30Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Cytat:
do wymiany transil i rezystory R000

Oraz zasilacz, bo inaczej będzie powtórka z rozrywki.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#15 06 Maj 2013 13:24  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Dobra byłem u kolegi jednego i drugiego, u nich również brak pracy dysku i nie wykrywa go. Tak więc powiedziałem co mi szkoda i odkręciłem płytkę na dysku i moim oczom ukazała się spalenizna...
Jestem prawie że pewny, że to wina tej właśnie spalenizny.
Pytanie więc moje brzmi czy da się uratować dysk, czy bardziej opłacalne będzie kupno nowego ?

Załączniki:

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
miecho18
Poziom 42
Miasto: Głogów
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 7247
Pomógł: 983
Ocena postów: 174
miecho18
Poziom 42
Post#16 06 Maj 2013 13:26Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


W takim wypadku można jeszcze wymienić elektronikę i przelutować ROM ze starej do nowej.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#17 06 Maj 2013 13:29  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Ale jakie tego koszty w przybliżeniu, sam na własną rękę się nie podejmę takiego zadania... a i fundusze ograniczone ; >

Pomocny post? + 0
Powrót do góry

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Epox
Poziom 38
Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3725
Pomógł: 356
Ocena postów: 3
Epox
Poziom 38
Post#18 06 Maj 2013 13:34    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Podstawowe pytanie czy masz na tym dysku dane których stracić nie możesz ? Jeśli masz to trzeba kombinować. Jeśli jakoś przeżyjesz ich stratę to zakup nowego dysku. Narawa opładalna w przypadku odzysku ważnych danych w innym nie ....

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#19 06 Maj 2013 13:40  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na danych mi nie zależy na tym dysku jest tylko czysty win xp ze sterownikami, nic więcej...
Tak więc polecacie wymianę dysku... no cóż.
A pytanie teraz do zasilacza, czy to jego wina ? Czy zasilacz skoro teoretyczne działa bo winą nie wykrywania był sam dysk, jest do przyjęcia, czy jednak też do wymiany ?

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
miecho18
Poziom 42
Miasto: Głogów
Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 7247
Pomógł: 983
Ocena postów: 174
miecho18
Poziom 42
Post#20 06 Maj 2013 13:42Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Wg mnie ewidentna wina zasilacza, poza tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Epox
Poziom 38
Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3725
Pomógł: 356
Ocena postów: 3
Epox
Poziom 38
Post#21 06 Maj 2013 13:43    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Oczywiście bez pomiarów i dokładnego sprawdzenia to przypuszczenia ale ten dysk został ugotowany przez niestabilne zasilanie. Polecam wymiane, poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
EDIT kolega wyżej ubiegł :)

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Miasto: Olsztyn
Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
KubaCzochra
Poziom 5
Post#22 06 Maj 2013 13:49  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Tak więc, dzięki za pomoc... ale jak zacznę to podsumowywać to jak już kupie lepszy dysk i zasilacz, to będzie mi żal że dobry zasilacz działa przy 7-8 letnim badziewiu i zacznę składać po kolei kolejne części, wiec muszę się 2 razy zastanowić czy bardziej opłacalne nie będzie kupno nowego komputera... a tak mi go szkoda tyle lat z jednym pc-tem.

Pomocny post? + 0
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WDC WD2500AAJS-00VTA0 wykrywa jako 127.9GB co jest? (2)
Hp ze5600 bios nie wykrywa dysku a instalka windows wykrywa (6)
BIOS nie wykrywa dysku. Co trzeba zrobić z elektroniką dysku? (2)
Obraz dysku C, norton ghost, nie wykrywa dysku - dlaczego? (5)
Skanowanie Dysku - Po resecie bios nie wykrywa dysku (9)
Bios nie wykrywa dysku hdd - Bios nie wykrywa dysku hdd sata II (2)
XP nie wykrywa dysku CF (14)
Nie wykrywa dysku SATA (45)
Nie wykrywa dysku twardego. (11)
system nie wykrywa dysku (3)


Przełącz wygląd na komórki Przełącz wygląd na komputery desktop

Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Redaktorzy || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.154 seconds

elektroda.pl temat RSS