Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych ->WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku? Napisz nowy temat  Temat zablokowany. 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#1 05 Maj 2013 15:36  Autor tematu   

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Witam!
Od kilku dni mam problem z dyskiem WD2500AAJS, mianowicie BIOS nie wykrywa tego dysku, nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Na początku miałem taki problem, że komputer raz widział dysk i się włączył raz nie, jednakże jak się włączył to podczas pracy dostawał taką mega ścinę i tracił połączenie z dyskiem. Tak więc kupiłem nowy kabel SATA. Ok, zadziałało zrobiłem format pomyślałem, że może był zawalony i już nie dawał rady co okazało się błędem po po 2 dniach normalnego działania bez utraty kontaktu z dyskiem znów to nastąpiło i utracił, tylko że teraz w ogóle go nie wykrywa. Już nie ma fazy przejściowej raz jest raz nie, tylko stale go nie wykrywa, przywróciłem domyślne ustawienia BIOS-u ale to także nic nie dało. Do tego chciałbym dodać, że dysk w ogóle się nie grzeje jest zimnym, wiec może to być problem z kablem zasilającym niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden więc nie mam jak sprawdzić czy to jego wina.
Z góry dziękuje za rady i pomoc.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3699

Epox
Poziom 23
Post#2 05 Maj 2013 15:42Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


KubaCzochra napisał:
niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden
Co to za zasilacz ? moc model

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4877
Miasto: Szczecin

karolark
Poziom 24
Post#3 05 Maj 2013 15:44Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na początek silnik działa ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#4 05 Maj 2013 15:48  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz to MODECOM FEEL 400ATX
Moc max 385W~

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik to znaczy? Jeżeli chodzi o cały komputer to włącza się i wykrywa DVD na taśmie ATA w BIOS-ie tylko nie wykrywa dysku na kablu SATA.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3699

Epox
Poziom 23
Post#5 05 Maj 2013 15:51Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz badziewie... Podaj pełną specyfikacje MoBo itd. masz możliwość podpięcia do innego kompa ? Z silnikiem chodzi o to czy słychać jak zaczyna kręcić talerzami przy rozruchu ??

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4877
Miasto: Szczecin

karolark
Poziom 24
Post#6 05 Maj 2013 15:52Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Silnik to znaczy czy kręci - słychać jak pracuje ?
Jeżeli nie to do zmiany transile
A co do zasilacza to jest jego atrapa zmień na coś markowego

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#7 05 Maj 2013 16:00  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Fakt, może i badziewie ale czego się spodziewać po 7-8 latku (dokladnie nie pamiętam).

Dysk twardy: j/w
Płyta główna: ASUS M2N-MX
Procesor: Intel Duo Core 2,3 GHz
Ram: 2 GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8500 GT

Jeszcze coś potrzebne ?

Dodano po 2 [minuty]:

W ogóle nie słychać pracy dysku, brak mu energii moim zdaniem, mam możliwość sprawdzenia go u kolegi.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 2287
Miasto: Szczecin

Dacomos
Poziom 22
Post#8 05 Maj 2013 16:02Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Jesteś pewien że masz ten procesor i tą płytę ? Very Happy

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#9 05 Maj 2013 16:03  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No tak

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4877
Miasto: Szczecin

karolark
Poziom 24
Post#10 05 Maj 2013 16:04Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No to dziwne bo cpu intela a płyta pod AMD ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3699

Epox
Poziom 23
Post#11 05 Maj 2013 16:05Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


To sprawdź jak zachowuje się na innym PC. Jeśli normalnie problemu szukałbym w zasilaniu dysku. Sprawdź jaką dokładnie masz tą płyte

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#12 05 Maj 2013 16:07  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Pomyliłem się z laptopem, sorki.
Procesor ADM Athlon 64x2 Dual Core Procesor 2,3 GHz

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 2287
Miasto: Szczecin

Dacomos
Poziom 22
Post#13 05 Maj 2013 16:12Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Sprawdz czy dostaje zasilanie dysk - jeżeli tak i nie słychac silnika to do wymiany transil i rezystory R000

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5865
Miasto: Głogów

miecho18
Poziom 24
Post#14 06 Maj 2013 12:30Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Cytat:
do wymiany transil i rezystory R000

Oraz zasilacz, bo inaczej będzie powtórka z rozrywki.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#15 06 Maj 2013 13:24  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Dobra byłem u kolegi jednego i drugiego, u nich również brak pracy dysku i nie wykrywa go. Tak więc powiedziałem co mi szkoda i odkręciłem płytkę na dysku i moim oczom ukazała się spalenizna...
Jestem prawie że pewny, że to wina tej właśnie spalenizny.
Pytanie więc moje brzmi czy da się uratować dysk, czy bardziej opłacalne będzie kupno nowego ?

Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5865
Miasto: Głogów

miecho18
Poziom 24
Post#16 06 Maj 2013 13:26Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


W takim wypadku można jeszcze wymienić elektronikę i przelutować ROM ze starej do nowej.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#17 06 Maj 2013 13:29  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Ale jakie tego koszty w przybliżeniu, sam na własną rękę się nie podejmę takiego zadania... a i fundusze ograniczone ; >

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3699

Epox
Poziom 23
Post#18 06 Maj 2013 13:34    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Podstawowe pytanie czy masz na tym dysku dane których stracić nie możesz ? Jeśli masz to trzeba kombinować. Jeśli jakoś przeżyjesz ich stratę to zakup nowego dysku. Narawa opładalna w przypadku odzysku ważnych danych w innym nie ....

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#19 06 Maj 2013 13:40  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na danych mi nie zależy na tym dysku jest tylko czysty win xp ze sterownikami, nic więcej...
Tak więc polecacie wymianę dysku... no cóż.
A pytanie teraz do zasilacza, czy to jego wina ? Czy zasilacz skoro teoretyczne działa bo winą nie wykrywania był sam dysk, jest do przyjęcia, czy jednak też do wymiany ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5865
Miasto: Głogów

miecho18
Poziom 24
Post#20 06 Maj 2013 13:42Pomocny post    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Wg mnie ewidentna wina zasilacza, poza tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3699

Epox
Poziom 23
Post#21 06 Maj 2013 13:43    

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Oczywiście bez pomiarów i dokładnego sprawdzenia to przypuszczenia ale ten dysk został ugotowany przez niestabilne zasilanie. Polecam wymiane, poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
EDIT kolega wyżej ubiegł Smile

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

KubaCzochra
Poziom 5
Post#22 06 Maj 2013 13:49  Autor tematu   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Tak więc, dzięki za pomoc... ale jak zacznę to podsumowywać to jak już kupie lepszy dysk i zasilacz, to będzie mi żal że dobry zasilacz działa przy 7-8 letnim badziewiu i zacznę składać po kolei kolejne części, wiec muszę się 2 razy zastanowić czy bardziej opłacalne nie będzie kupno nowego komputera... a tak mi go szkoda tyle lat z jednym pc-tem.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Temat zablokowany.     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WDC WD2500AAJS-00VTA0 wykrywa jako 127.9GB co jest? (2)
Hp ze5600 bios nie wykrywa dysku a instalka windows wykrywa (6)
BIOS nie wykrywa dysku. Co trzeba zrobić z elektroniką dysku? (2)
Obraz dysku C, norton ghost, nie wykrywa dysku - dlaczego? (5)
Skanowanie Dysku - Po resecie bios nie wykrywa dysku (9)
Bios nie wykrywa dysku hdd - Bios nie wykrywa dysku hdd sata II (2)
XP nie wykrywa dysku CF (14)
Nie wykrywa dysku SATA (45)
Nie wykrywa dysku twardego. (11)
system nie wykrywa dysku (3)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.053 seconds

elektroda.pl temat RSS