Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD  i odzysk danych -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Autor
Wiadomość
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 05 Maj 2013 15:36   

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Witam!
Od kilku dni mam problem z dyskiem WD2500AAJS, mianowicie BIOS nie wykrywa tego dysku, nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Na początku miałem taki problem, że komputer raz widział dysk i się włączył raz nie, jednakże jak się włączył to podczas pracy dostawał taką mega ścinę i tracił połączenie z dyskiem. Tak więc kupiłem nowy kabel SATA. Ok, zadziałało zrobiłem format pomyślałem, że może był zawalony i już nie dawał rady co okazało się błędem po po 2 dniach normalnego działania bez utraty kontaktu z dyskiem znów to nastąpiło i utracił, tylko że teraz w ogóle go nie wykrywa. Już nie ma fazy przejściowej raz jest raz nie, tylko stale go nie wykrywa, przywróciłem domyślne ustawienia BIOS-u ale to także nic nie dało. Do tego chciałbym dodać, że dysk w ogóle się nie grzeje jest zimnym, wiec może to być problem z kablem zasilającym niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden więc nie mam jak sprawdzić czy to jego wina.
Z góry dziękuje za rady i pomoc.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2013 15:36   





Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3590

Post#2 05 Maj 2013 15:42pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


KubaCzochra napisał:
niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden
Co to za zasilacz ? moc model
Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4490
Miasto: Szczecin

Post#3 05 Maj 2013 15:44pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na początek silnik działa ?
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#4 Post autora tematu 05 Maj 2013 15:48   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz to MODECOM FEEL 400ATX
Moc max 385W~

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik to znaczy? Jeżeli chodzi o cały komputer to włącza się i wykrywa DVD na taśmie ATA w BIOS-ie tylko nie wykrywa dysku na kablu SATA.
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3590

Post#5 05 Maj 2013 15:51pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz badziewie... Podaj pełną specyfikacje MoBo itd. masz możliwość podpięcia do innego kompa ? Z silnikiem chodzi o to czy słychać jak zaczyna kręcić talerzami przy rozruchu ??
Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4490
Miasto: Szczecin

Post#6 05 Maj 2013 15:52pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Silnik to znaczy czy kręci - słychać jak pracuje ?
Jeżeli nie to do zmiany transile
A co do zasilacza to jest jego atrapa zmień na coś markowego
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#7 Post autora tematu 05 Maj 2013 16:00   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Fakt, może i badziewie ale czego się spodziewać po 7-8 latku (dokladnie nie pamiętam).

Dysk twardy: j/w
Płyta główna: ASUS M2N-MX
Procesor: Intel Duo Core 2,3 GHz
Ram: 2 GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8500 GT

Jeszcze coś potrzebne ?

Dodano po 2 [minuty]:

W ogóle nie słychać pracy dysku, brak mu energii moim zdaniem, mam możliwość sprawdzenia go u kolegi.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2013 16:00   





Powrót do góry
   
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 1981
Miasto: Szczecin

Post#8 05 Maj 2013 16:02pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Jesteś pewien że masz ten procesor i tą płytę ? :D
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#9 Post autora tematu 05 Maj 2013 16:03   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No tak
Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4490
Miasto: Szczecin

Post#10 05 Maj 2013 16:04pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No to dziwne bo cpu intela a płyta pod AMD ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2013 16:04pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3590

Post#11 05 Maj 2013 16:05pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


To sprawdź jak zachowuje się na innym PC. Jeśli normalnie problemu szukałbym w zasilaniu dysku. Sprawdź jaką dokładnie masz tą płyte
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#12 Post autora tematu 05 Maj 2013 16:07   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Pomyliłem się z laptopem, sorki.
Procesor ADM Athlon 64x2 Dual Core Procesor 2,3 GHz
Powrót do góry
   
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 1981
Miasto: Szczecin

Post#13 05 Maj 2013 16:12pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Sprawdz czy dostaje zasilanie dysk - jeżeli tak i nie słychac silnika to do wymiany transil i rezystory R000
Powrót do góry
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5031
Miasto: Głogów

Post#14 06 Maj 2013 12:30pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Cytat:
do wymiany transil i rezystory R000

Oraz zasilacz, bo inaczej będzie powtórka z rozrywki.
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#15 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:24   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Dobra byłem u kolegi jednego i drugiego, u nich również brak pracy dysku i nie wykrywa go. Tak więc powiedziałem co mi szkoda i odkręciłem płytkę na dysku i moim oczom ukazała się spalenizna...
Jestem prawie że pewny, że to wina tej właśnie spalenizny.
Pytanie więc moje brzmi czy da się uratować dysk, czy bardziej opłacalne będzie kupno nowego ?

Załączniki:
Powrót do góry
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5031
Miasto: Głogów

Post#16 06 Maj 2013 13:26pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


W takim wypadku można jeszcze wymienić elektronikę i przelutować ROM ze starej do nowej.
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#17 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:29   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Ale jakie tego koszty w przybliżeniu, sam na własną rękę się nie podejmę takiego zadania... a i fundusze ograniczone ; >
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3590

Post#18 06 Maj 2013 13:34   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Podstawowe pytanie czy masz na tym dysku dane których stracić nie możesz ? Jeśli masz to trzeba kombinować. Jeśli jakoś przeżyjesz ich stratę to zakup nowego dysku. Narawa opładalna w przypadku odzysku ważnych danych w innym nie ....
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2013 13:34   





Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#19 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:40   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na danych mi nie zależy na tym dysku jest tylko czysty win xp ze sterownikami, nic więcej...
Tak więc polecacie wymianę dysku... no cóż.
A pytanie teraz do zasilacza, czy to jego wina ? Czy zasilacz skoro teoretyczne działa bo winą nie wykrywania był sam dysk, jest do przyjęcia, czy jednak też do wymiany ?
Powrót do góry
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 5031
Miasto: Głogów

Post#20 06 Maj 2013 13:42pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Wg mnie ewidentna wina zasilacza, poza tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 3590

Post#21 06 Maj 2013 13:43   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Oczywiście bez pomiarów i dokładnego sprawdzenia to przypuszczenia ale ten dysk został ugotowany przez niestabilne zasilanie. Polecam wymiane, poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
EDIT kolega wyżej ubiegł :)
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#22 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:49   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Tak więc, dzięki za pomoc... ale jak zacznę to podsumowywać to jak już kupie lepszy dysk i zasilacz, to będzie mi żal że dobry zasilacz działa przy 7-8 letnim badziewiu i zacznę składać po kolei kolejne części, wiec muszę się 2 razy zastanowić czy bardziej opłacalne nie będzie kupno nowego komputera... a tak mi go szkoda tyle lat z jednym pc-tem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD  i odzysk danych -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
WDC WD2500AAJS-00VTA0 wykrywa jako 127.9GB co jest? (2)
Hp ze5600 bios nie wykrywa dysku a instalka windows wykrywa (6)
BIOS nie wykrywa dysku. Co trzeba zrobić z elektroniką dysku? (2)
Obraz dysku C, norton ghost, nie wykrywa dysku - dlaczego? (5)
Skanowanie Dysku - Po resecie bios nie wykrywa dysku (9)
XP nie wykrywa dysku CF (14)
Nie wykrywa dysku SATA (45)
Nie wykrywa dysku twardego. (11)
system nie wykrywa dysku (3)
Komputer nie wykrywa dysku (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.058 seconds

elektroda.pl temat RSS