Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Autor
Wiadomość
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#1 Post autora tematu 05 Maj 2013 15:36   

WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Witam!
Od kilku dni mam problem z dyskiem WD2500AAJS, mianowicie BIOS nie wykrywa tego dysku, nie wiem dlaczego tak się dzieje.
Na początku miałem taki problem, że komputer raz widział dysk i się włączył raz nie, jednakże jak się włączył to podczas pracy dostawał taką mega ścinę i tracił połączenie z dyskiem. Tak więc kupiłem nowy kabel SATA. Ok, zadziałało zrobiłem format pomyślałem, że może był zawalony i już nie dawał rady co okazało się błędem po po 2 dniach normalnego działania bez utraty kontaktu z dyskiem znów to nastąpiło i utracił, tylko że teraz w ogóle go nie wykrywa. Już nie ma fazy przejściowej raz jest raz nie, tylko stale go nie wykrywa, przywróciłem domyślne ustawienia BIOS-u ale to także nic nie dało. Do tego chciałbym dodać, że dysk w ogóle się nie grzeje jest zimnym, wiec może to być problem z kablem zasilającym niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden więc nie mam jak sprawdzić czy to jego wina.
Z góry dziękuje za rady i pomoc.
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 2913

Post#2 05 Maj 2013 15:42pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


KubaCzochra napisał:
niestety w zasilaczu do SATA mam tylko jeden
Co to za zasilacz ? moc model
Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4349
Miasto: Szczecin

Post#3 05 Maj 2013 15:44pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na początek silnik działa ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2013 15:44pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#4 Post autora tematu 05 Maj 2013 15:48   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz to MODECOM FEEL 400ATX
Moc max 385W~

Dodano po 1 [minuty]:

Silnik to znaczy? Jeżeli chodzi o cały komputer to włącza się i wykrywa DVD na taśmie ATA w BIOS-ie tylko nie wykrywa dysku na kablu SATA.
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 2913

Post#5 05 Maj 2013 15:51pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Zasilacz badziewie... Podaj pełną specyfikacje MoBo itd. masz możliwość podpięcia do innego kompa ? Z silnikiem chodzi o to czy słychać jak zaczyna kręcić talerzami przy rozruchu ??
Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4349
Miasto: Szczecin

Post#6 05 Maj 2013 15:52pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Silnik to znaczy czy kręci - słychać jak pracuje ?
Jeżeli nie to do zmiany transile
A co do zasilacza to jest jego atrapa zmień na coś markowego
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2013 15:52pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#7 Post autora tematu 05 Maj 2013 16:00   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Fakt, może i badziewie ale czego się spodziewać po 7-8 latku (dokladnie nie pamiętam).

Dysk twardy: j/w
Płyta główna: ASUS M2N-MX
Procesor: Intel Duo Core 2,3 GHz
Ram: 2 GB
Karta graficzna: Nvidia GeForce 8500 GT

Jeszcze coś potrzebne ?

Dodano po 2 [minuty]:

W ogóle nie słychać pracy dysku, brak mu energii moim zdaniem, mam możliwość sprawdzenia go u kolegi.
Powrót do góry
   
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 1989

Post#8 05 Maj 2013 16:02pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Jesteś pewien że masz ten procesor i tą płytę ? :D
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#9 Post autora tematu 05 Maj 2013 16:03   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No tak
Powrót do góry
   
karolark
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Lut 2003
Posty: 4349
Miasto: Szczecin

Post#10 05 Maj 2013 16:04pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


No to dziwne bo cpu intela a płyta pod AMD ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 05 Maj 2013 16:04pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 2913

Post#11 05 Maj 2013 16:05pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


To sprawdź jak zachowuje się na innym PC. Jeśli normalnie problemu szukałbym w zasilaniu dysku. Sprawdź jaką dokładnie masz tą płyte
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#12 Post autora tematu 05 Maj 2013 16:07   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Pomyliłem się z laptopem, sorki.
Procesor ADM Athlon 64x2 Dual Core Procesor 2,3 GHz
Powrót do góry
   
Dacomos
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 12 Lip 2006
Posty: 1989

Post#13 05 Maj 2013 16:12pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Sprawdz czy dostaje zasilanie dysk - jeżeli tak i nie słychac silnika to do wymiany transil i rezystory R000
Powrót do góry
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 4676
Miasto: Głogów

Post#14 06 Maj 2013 12:30pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Cytat:
do wymiany transil i rezystory R000

Oraz zasilacz, bo inaczej będzie powtórka z rozrywki.
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#15 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:24   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Dobra byłem u kolegi jednego i drugiego, u nich również brak pracy dysku i nie wykrywa go. Tak więc powiedziałem co mi szkoda i odkręciłem płytkę na dysku i moim oczom ukazała się spalenizna...
Jestem prawie że pewny, że to wina tej właśnie spalenizny.
Pytanie więc moje brzmi czy da się uratować dysk, czy bardziej opłacalne będzie kupno nowego ?

Załączniki:
Powrót do góry
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 4676
Miasto: Głogów

Post#16 06 Maj 2013 13:26pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


W takim wypadku można jeszcze wymienić elektronikę i przelutować ROM ze starej do nowej.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 06 Maj 2013 13:26pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#17 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:29   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Ale jakie tego koszty w przybliżeniu, sam na własną rękę się nie podejmę takiego zadania... a i fundusze ograniczone ; >
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 2913

Post#18 06 Maj 2013 13:34   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Podstawowe pytanie czy masz na tym dysku dane których stracić nie możesz ? Jeśli masz to trzeba kombinować. Jeśli jakoś przeżyjesz ich stratę to zakup nowego dysku. Narawa opładalna w przypadku odzysku ważnych danych w innym nie ....
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#19 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:40   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Na danych mi nie zależy na tym dysku jest tylko czysty win xp ze sterownikami, nic więcej...
Tak więc polecacie wymianę dysku... no cóż.
A pytanie teraz do zasilacza, czy to jego wina ? Czy zasilacz skoro teoretyczne działa bo winą nie wykrywania był sam dysk, jest do przyjęcia, czy jednak też do wymiany ?
Powrót do góry
   
miecho18
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 27 Lut 2007
Posty: 4676
Miasto: Głogów

Post#20 06 Maj 2013 13:42pomocny post - solucja   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Wg mnie ewidentna wina zasilacza, poza tym: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
Powrót do góry
   
Epox
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 13 Wrz 2010
Posty: 2913

Post#21 06 Maj 2013 13:43   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Oczywiście bez pomiarów i dokładnego sprawdzenia to przypuszczenia ale ten dysk został ugotowany przez niestabilne zasilanie. Polecam wymiane, poczytaj http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
EDIT kolega wyżej ubiegł :)
Powrót do góry
   
KubaCzochra
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 12 Sie 2012
Posty: 11
Miasto: Olsztyn

Post#22 Post autora tematu 06 Maj 2013 13:49   

Re: WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?


Tak więc, dzięki za pomoc... ale jak zacznę to podsumowywać to jak już kupie lepszy dysk i zasilacz, to będzie mi żal że dobry zasilacz działa przy 7-8 letnim badziewiu i zacznę składać po kolei kolejne części, wiec muszę się 2 razy zastanowić czy bardziej opłacalne nie będzie kupno nowego komputera... a tak mi go szkoda tyle lat z jednym pc-tem.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Komputery Serwis -> Naprawa HDD i odzysk danych -> WD2500AAJS - Nie wykrywa dysku?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
XP nie wykrywa dysku CF (14)
Skanowanie Dysku - Po resecie bios nie wykrywa dysku (9)
Obraz dysku C, norton ghost, nie wykrywa dysku - dlaczego? (5)
BIOS nie wykrywa dysku. Co trzeba zrobić z elektroniką dysku? (2)
Hp ze5600 bios nie wykrywa dysku a instalka windows wykrywa (6)
WDC WD2500AAJS-00VTA0 wykrywa jako 127.9GB co jest? (2)
Nie wykrywa dysku SATA (45)
Nie wykrywa dysku twardego. (11)
system nie wykrywa dysku (3)
Komputer nie wykrywa dysku (6)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.082 seconds

elektroda.pl temat RSS