Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy
Autor
Wiadomość
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 21
Miasto: Kraków

Post#1 Post autora tematu 08 Maj 2013 11:10   

Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Witam. Nabyłem Agregat KraftDele 1500W/1200W. Po podłączeniu Żarówki(40W),Zasilacza(90W) oraz Wiertarki(500W) agregat chodzi stabilnie, oborty minimalnie spadają ,ale wszystko działa dobrze. Napięcie jest mniej więcej w normie. Lecz po podłączeniu samej Kosiarki elektrycznej 1200W derastycznie spadają obroty. Nie do jakiś strasznie niskich , żeby agregat gasł. Nóż kosiarki kręci się wolno i zbiera małe źdźbła trawy. Wbudowany Voltomierz pokazuje ~150V . Czy po wyregulowaniu gaźnika wszystko będzie w porządku , i nóż będzie śmigał jak po podłączeniu do sieci ? Czy na czas koszenia można zablokować ścięgno gaźnika? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2013 11:10   





Powrót do góry
   
PtasiorWro
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 817
Miasto: Wrocław

Post#2 08 Maj 2013 11:43   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Bo 1200W ma mocy oporowej (żarówki, grzałki, zasilacze) a obciążalność indukcyjna to co innego.
Pewnie ok 2/3 z 1200W czyli ok 800W, więc musisz zmienić agregat lub kosiarkę :D
Powrót do góry
   
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 21
Miasto: Kraków

Post#3 Post autora tematu 08 Maj 2013 11:47   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


A nie dało by się coś pokombinować żeby zwiększył moc? Ja tam specem nie jestem od tego , zajmuję się bardziej komputerami.

=============Edit================
Oj, małe niedopatrzenie z mojej strony. Kosiarka ma jednak 1000W. Czytałem wiele tematów , że podpinali urządzenia przez cewki. Może do tej kosiarki trzeba kupić/przewinąć silnik o mniejszym obciążeniu , ale podobnej mocy? Czekam na propozycje. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
kkknc
Poziom 23
Poziom 23


Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3352

Post#4 08 Maj 2013 16:21   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Przecież to chińczyk pierwszej wody. 1200W to ma na tabliczce. Jak nie chcesz go uszkodzić to nie przekraczaj 400W. To ci do końca gwarancji posłuży.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2013 16:21   





Powrót do góry
   
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 21
Miasto: Kraków

Post#5 Post autora tematu 08 Maj 2013 19:02   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


To że chińczyk to ja też wiem. Po jego cenie domyśliłem się :). Początkowo miał być na wyprawy , w miejsce gdzie nie ma prądu. Skoro go mam myślałem że można też trawę wykosić. 200 zł to nie majątek. Co się takiego może stać w agregacie jak podłączę Woltożerne urządzenie? Przypuszczam że zgaśnie , lub bezpiecznik wybije. Nie jestem tam jakimś specem od tego , ale gdy podłączyłem urządzenie 1300W to agregat podobnie się zachował jak w przypadku kosiarki. Urządzenie pracowało ale z zaniżonymi osiągami. Dziś uruchomiłem go. Zapalił za 3 razem , gdy zaczerpnął mieszanki. Początkowa wartość V wynosiła ~300V , po podłączeniu żarówki 40W, też w tych granicach. Jutro podłącze kosiarkę i pokombinuję z gaźnikiem. Apropo gwarancji. Świstek niestety zgubiłem gdzieś. Ale gdybym go miał , niewiem czy mi by to coś dało, ponieważ rozkręciłem już go. Zabezpieczyłem wszystkie styki przed wilgocią. Więc tak jak mówię, możecie podać dobrą propozycję , a nie ciągle, że nie , bo chińczyk,bo nie, itd. Nie chcę wyjść na jakiegoś mądrale że wszystko wiem. Jeśli któryś z was miał coś takiego/podobnego może śmiało opisać co zrobił. Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 08 Maj 2013 19:02   





Powrót do góry
   
GrandMasterT
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Lip 2007
Posty: 804
Miasto: Brzeziny k. Łodzi

Post#6 08 Maj 2013 19:50   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Jak poważnie go przeciążysz, to po prostu zgaśnie.
Ale jeśli będziesz dłużej używał na granicy wydolności prądnicy (która to granica w Chińczykach nie wiadomo gdzie leży), to prędzej czy później coś usmażysz. W szczególności jeśli nie ma w nim zabezpieczeń. W niektórych chinolach dość łatwo usmażyć prądnicę, bo uzwojenia są z alu.

Zamiast kosić na chińskim agregacie, zawsze możesz kupić do kompletu chińską kosiarkę :D
Powrót do góry
   
PtasiorWro
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 817
Miasto: Wrocław

Post#7 08 Maj 2013 23:23   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Nic nie zrobisz!!!
Problem leży po stronie wydajności prądnicy a nie po stronie silnika spalinowego.
Możesz podpiąć go pod wał od ciągnika rolniczego a i tak u zyskasz tylko tyle ile może wytworzyć prądnica.

Jedynie metodą prób możesz zmierzyć moc tego agregatu, podłączaj poszczegulne odbiorniki i mierz napięcie.

P.S. Żebyś czasem nie wpadł na pomysł i nie podłączył pod to jakiejś elektroniki typu PC,RTV czy sterowników pieców CO
Powrót do góry
   
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 21
Miasto: Kraków

Post#8 Post autora tematu 09 Maj 2013 08:31   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Czyli teorytycznie po wymianie prądnicy na mocniejszą , wszystko powinno działać ? Dobrze zrozumiałem? Jeśli nic już się nie da zrobić to może podpowie mi ktoś , jaki agregat 2000W , z w miarę przyzwoitą ceną kupić?
Powrót do góry
   
PtasiorWro
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 817
Miasto: Wrocław

Post#9 09 Maj 2013 08:35   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Do czego chcesz używać tego agregatu 2000W?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 09 Maj 2013 08:35   





Powrót do góry
   
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7


Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 21
Miasto: Kraków

Post#10 Post autora tematu 09 Maj 2013 08:54   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Do robót w miejscach gdzie nie ma prądu, głównie to(NP. Koszenie, wiercenie, Mycie myjką , Pompa, kompresor, Szlifierka).
Powrót do góry
   
GrandMasterT
Poziom 20
Poziom 20


Dołączył: 05 Lip 2007
Posty: 804
Miasto: Brzeziny k. Łodzi

Post#11 09 Maj 2013 10:46   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Ja mam również chinola, ale w wersji 2,5kW (1 faza), w trochę solidniejszym wykonaniu (prądnica ma miedziane uzwojenia, regulator wstawiłem mocniejszy).

Spokojnie da radę używać na nim łańcuchowej piły 1,8kW ale raczej z umiarem (przerwy) i widać, że silnik spalinowy ma ciężko.
Mniejsze narzędzia, jak wiertarki, małe szlifierki, pompy itp - 0 problemu, głównie do tego go używam, wygodniej mi tak, niż za każdym razem ciągnąć na działkę 50m przedłużacza, zwłaszcza do jakiejś krótszej roboty.

Prądnicę i tak otwierałem (nabyłem ten sprzęt jako uszkodzony, miał m.in. spalony regulator) wcisnąłem więc do środka jakiś stary ruski wyłącznik termiczny (chyba bimetalowy, z wentylatora - zabezpieczenie przed zatrzymaniem śmigła) który podłączyłem z jednej strony do masy, z drugiej do przewodu gaszenia, jak do tej pory zadziałał raz, w upały po dłuższej pracy ze sporym obciążeniem.

Lepszą inwestycją byłby pewnie jakiś sprzęt pochodzenia wojskowego, te mają często odwrotnie niż chińczyki - da się z nich wycisnąć więcej, niż napisane. Jednak to zapewne o wiele większa inwestycja.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat KrafTDele - inwertorowy ? (8)
Jaki agregat kupić Kraftdele ST1300 czy Kraftwele ST2000 (6)
Agregat FALON-TECH 1200W-12V Coś nie tak (1)
Agregat MARCH POWER 1200W i UPS smart-ups 420 (3)
Agregat Honda spadek obrotów (8)
Makita HR 2450 - spadek mocy (6)
Agregat prądotw., złączenie mocy z 3x 220V??? (6)
Agregat Einhell brak mocy i napięcia (20)
Jakiej mocy agregat prądotwórczy do spawarki (15)
Agregat prądotwórczy o mocy 6-7 tyś. wat, (7)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.07 seconds

elektroda.pl temat RSS