Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia ->Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kraków
Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 20
Ocena postów: 4
Tarantinio
Poziom 7
Post#1 08 Maj 2013 11:10  Autor tematu   

Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Witam. Nabyłem Agregat KraftDele 1500W/1200W. Po podłączeniu Żarówki(40W),Zasilacza(90W) oraz Wiertarki(500W) agregat chodzi stabilnie, oborty minimalnie spadają ,ale wszystko działa dobrze. Napięcie jest mniej więcej w normie. Lecz po podłączeniu samej Kosiarki elektrycznej 1200W derastycznie spadają obroty. Nie do jakiś strasznie niskich , żeby agregat gasł. Nóż kosiarki kręci się wolno i zbiera małe źdźbła trawy. Wbudowany Voltomierz pokazuje ~150V . Czy po wyregulowaniu gaźnika wszystko będzie w porządku , i nóż będzie śmigał jak po podłączeniu do sieci ? Czy na czas koszenia można zablokować ścięgno gaźnika? Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
PtasiorWro
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Wrocław
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 919
Pomógł: 103
Ocena postów: 29
PtasiorWro
Poziom 20
Post#2 08 Maj 2013 11:43    

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Bo 1200W ma mocy oporowej (żarówki, grzałki, zasilacze) a obciążalność indukcyjna to co innego.
Pewnie ok 2/3 z 1200W czyli ok 800W, więc musisz zmienić agregat lub kosiarkę :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kraków
Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 20
Ocena postów: 4
Tarantinio
Poziom 7
Post#3 08 Maj 2013 11:47  Autor tematu   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


A nie dało by się coś pokombinować żeby zwiększył moc? Ja tam specem nie jestem od tego , zajmuję się bardziej komputerami.

=============Edit================
Oj, małe niedopatrzenie z mojej strony. Kosiarka ma jednak 1000W. Czytałem wiele tematów , że podpinali urządzenia przez cewki. Może do tej kosiarki trzeba kupić/przewinąć silnik o mniejszym obciążeniu , ale podobnej mocy? Czekam na propozycje. Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
kkknc
Poziom 23
Poziom 23
Dołączył: 12 Lis 2009
Posty: 3710
Pomógł: 269
Ocena postów: 120
kkknc
Poziom 23
Post#4 08 Maj 2013 16:21    

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Przecież to chińczyk pierwszej wody. 1200W to ma na tabliczce. Jak nie chcesz go uszkodzić to nie przekraczaj 400W. To ci do końca gwarancji posłuży.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kraków
Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 20
Ocena postów: 4
Tarantinio
Poziom 7
Post#5 08 Maj 2013 19:02  Autor tematu   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


To że chińczyk to ja też wiem. Po jego cenie domyśliłem się :). Początkowo miał być na wyprawy , w miejsce gdzie nie ma prądu. Skoro go mam myślałem że można też trawę wykosić. 200 zł to nie majątek. Co się takiego może stać w agregacie jak podłączę Woltożerne urządzenie? Przypuszczam że zgaśnie , lub bezpiecznik wybije. Nie jestem tam jakimś specem od tego , ale gdy podłączyłem urządzenie 1300W to agregat podobnie się zachował jak w przypadku kosiarki. Urządzenie pracowało ale z zaniżonymi osiągami. Dziś uruchomiłem go. Zapalił za 3 razem , gdy zaczerpnął mieszanki. Początkowa wartość V wynosiła ~300V , po podłączeniu żarówki 40W, też w tych granicach. Jutro podłącze kosiarkę i pokombinuję z gaźnikiem. Apropo gwarancji. Świstek niestety zgubiłem gdzieś. Ale gdybym go miał , niewiem czy mi by to coś dało, ponieważ rozkręciłem już go. Zabezpieczyłem wszystkie styki przed wilgocią. Więc tak jak mówię, możecie podać dobrą propozycję , a nie ciągle, że nie , bo chińczyk,bo nie, itd. Nie chcę wyjść na jakiegoś mądrale że wszystko wiem. Jeśli któryś z was miał coś takiego/podobnego może śmiało opisać co zrobił. Pozdrawiam.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
GrandMasterT
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Brzeziny k. Łodzi
Dołączył: 05 Lip 2007
Posty: 806
Pomógł: 23
Ocena postów: 16
GrandMasterT
Poziom 20
Post#6 08 Maj 2013 19:50    

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Jak poważnie go przeciążysz, to po prostu zgaśnie.
Ale jeśli będziesz dłużej używał na granicy wydolności prądnicy (która to granica w Chińczykach nie wiadomo gdzie leży), to prędzej czy później coś usmażysz. W szczególności jeśli nie ma w nim zabezpieczeń. W niektórych chinolach dość łatwo usmażyć prądnicę, bo uzwojenia są z alu.

Zamiast kosić na chińskim agregacie, zawsze możesz kupić do kompletu chińską kosiarkę :D

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
PtasiorWro
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Wrocław
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 919
Pomógł: 103
Ocena postów: 29
PtasiorWro
Poziom 20
Post#7 08 Maj 2013 23:23    

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Nic nie zrobisz!!!
Problem leży po stronie wydajności prądnicy a nie po stronie silnika spalinowego.
Możesz podpiąć go pod wał od ciągnika rolniczego a i tak u zyskasz tylko tyle ile może wytworzyć prądnica.

Jedynie metodą prób możesz zmierzyć moc tego agregatu, podłączaj poszczegulne odbiorniki i mierz napięcie.

P.S. Żebyś czasem nie wpadł na pomysł i nie podłączył pod to jakiejś elektroniki typu PC,RTV czy sterowników pieców CO

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kraków
Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 20
Ocena postów: 4
Tarantinio
Poziom 7
Post#8 09 Maj 2013 08:31  Autor tematu   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Czyli teorytycznie po wymianie prądnicy na mocniejszą , wszystko powinno działać ? Dobrze zrozumiałem? Jeśli nic już się nie da zrobić to może podpowie mi ktoś , jaki agregat 2000W , z w miarę przyzwoitą ceną kupić?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
PtasiorWro
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Wrocław
Dołączył: 16 Gru 2009
Posty: 919
Pomógł: 103
Ocena postów: 29
PtasiorWro
Poziom 20
Post#9 09 Maj 2013 08:35    

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Do czego chcesz używać tego agregatu 2000W?

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Google

Google Adsense
Google


Powrót do góry
Tarantinio
Poziom 7
Poziom 7
Miasto: Kraków
Dołączył: 27 Gru 2010
Posty: 20
Ocena postów: 4
Tarantinio
Poziom 7
Post#10 09 Maj 2013 08:54  Autor tematu   

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Do robót w miejscach gdzie nie ma prądu, głównie to(NP. Koszenie, wiercenie, Mycie myjką , Pompa, kompresor, Szlifierka).

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
GrandMasterT
Poziom 20
Poziom 20
Miasto: Brzeziny k. Łodzi
Dołączył: 05 Lip 2007
Posty: 806
Pomógł: 23
Ocena postów: 16
GrandMasterT
Poziom 20
Post#11 09 Maj 2013 10:46    

Re: Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy


Ja mam również chinola, ale w wersji 2,5kW (1 faza), w trochę solidniejszym wykonaniu (prądnica ma miedziane uzwojenia, regulator wstawiłem mocniejszy).

Spokojnie da radę używać na nim łańcuchowej piły 1,8kW ale raczej z umiarem (przerwy) i widać, że silnik spalinowy ma ciężko.
Mniejsze narzędzia, jak wiertarki, małe szlifierki, pompy itp - 0 problemu, głównie do tego go używam, wygodniej mi tak, niż za każdym razem ciągnąć na działkę 50m przedłużacza, zwłaszcza do jakiejś krótszej roboty.

Prądnicę i tak otwierałem (nabyłem ten sprzęt jako uszkodzony, miał m.in. spalony regulator) wcisnąłem więc do środka jakiś stary ruski wyłącznik termiczny (chyba bimetalowy, z wentylatora - zabezpieczenie przed zatrzymaniem śmigła) który podłączyłem z jednej strony do masy, z drugiej do przewodu gaszenia, jak do tej pory zadziałał raz, w upały po dłuższej pracy ze sporym obciążeniem.

Lepszą inwestycją byłby pewnie jakiś sprzęt pochodzenia wojskowego, te mają często odwrotnie niż chińczyki - da się z nich wycisnąć więcej, niż napisane. Jednak to zapewne o wiele większa inwestycja.

Oceń post: + 0 -
Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> ElektroTechnika -> Elektro Maszyny i Urządzenia -> Agregat KraftDele 1200W - Spadek mocy
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Agregat KrafTDele - inwertorowy ? (8)
Jaki agregat kupić Kraftdele ST1300 czy Kraftwele ST2000 (6)
Agregat FALON-TECH 1200W-12V Coś nie tak (1)
Agregat MARCH POWER 1200W i UPS smart-ups 420 (3)
Agregat Honda spadek obrotów (8)
Agregat prądotwórczyPAD16 - spadek napięcia pod obciążeniem (5)
Agregat prądotw., złączenie mocy z 3x 220V??? (6)
Agregat Einhell brak mocy i napięcia (20)
Jakiej mocy agregat prądotwórczy do spawarki (15)
Agregat prądotwórczy o mocy 6-7 tyś. wat, (7)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.045 seconds

elektroda.pl temat RSS