Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie rolety pod włącznik


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Podłączenie rolety pod włącznik
Autor
Wiadomość
basc
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 70
Miasto: Kielce

Post#1 Post autora tematu 11 Maj 2013 13:33   

Podłączenie rolety pod włącznik


Witam,

W robocie mam dość starą roletę zewnętrzną którą otwieram automatycznie.

Otwieranie/Zamykanie odbywa się za pomocą dwóch kabli. Zamieniam tylko biegunowość.

Jaki można zastosować włącznik żeby nie dotykać tych przewodów ?
Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 769
Miasto: Forgotten Realms

Post#2 11 Maj 2013 14:06   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Nie bardzo rozumiem jak za pomocą dwóch kabli zmieniasz biegunowość...
Wydaje mi się, że może przełącznik 3-pozycyjny (2-sekcyjny) byłby dobrym rozwiązaniem. Wersja monostabilna była by bezpieczna.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2013 14:06   





Powrót do góry
   
basc
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 70
Miasto: Kielce

Post#3 Post autora tematu 11 Maj 2013 15:56   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Mam przewód brązowy i szary.

Brąz z prawej , szary z lewej - roleta idzie na dół.

Brąz z lewej, szary z prawej - roleta idzie na górę.
Powrót do góry
   
colin578
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 340
Miasto: Koło

Post#4 11 Maj 2013 18:18   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


To tak jak kolega wyżej napisał wyłącznik 3 pozycyjny i wszystko powinno grać :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2013 18:18   





Powrót do góry
   
basc
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 70
Miasto: Kielce

Post#5 Post autora tematu 16 Maj 2013 14:53   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Kupiłem taki włącznik http://image.ceneo.pl/data/products/18153932/i-ospel-akcent-bialy-wylacznik-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg

Czy on się nada do tego ? Jak go podłączyć ? Z tyłu mam 3 zaciski. 2x biała spinka + 1 x czerwona. W każdym zacisku po dwa otwory.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Maj 2013 14:53   





Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 769
Miasto: Forgotten Realms

Post#6 16 Maj 2013 15:08   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


basc napisał:
Kupiłem taki włącznik http://image.ceneo.pl/data/products/18153932/i-ospel-akcent-bialy-wylacznik-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg

Czy on się nada do tego ? Jak go podłączyć ? Z tyłu mam 3 zaciski. 2x biała spinka + 1 x czerwona. W każdym zacisku po dwa otwory.


Twoja roleta zasilana jest z napięcia przemiennego czy stałego? Skoro piszesz, że musisz zmienić miejscami przewody to podejrzewam, że z DC - do tego będziesz potrzebował włącznika o którym pisałem wyżej.
Powrót do góry
   
basc
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 70
Miasto: Kielce

Post#7 Post autora tematu 16 Maj 2013 15:22   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Jak podłączyłem przewody do tego włącznika roletowego to przewody zaczęły się iskrzyć. A jak podłączyć ten włącznik 3 pozycyjny ?
Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 769
Miasto: Forgotten Realms

Post#8 16 Maj 2013 15:33   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


basc napisał:
Jak podłączyłem przewody do tego włącznika roletowego to przewody zaczęły się iskrzyć. A jak podłączyć ten włącznik 3 pozycyjny ?

Patrz post wyżej...
Powrót do góry
   
basc
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 70
Miasto: Kielce

Post#9 Post autora tematu 16 Maj 2013 15:36   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Takie coś będzie ok ?

http://elkom-serwis.com.pl/2300--przelacznik-3-pozycyjny-arcolectric-c1570-kolyskowy.html

I jak podłączyć te przewody ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Maj 2013 15:36   





Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 769
Miasto: Forgotten Realms

Post#10 16 Maj 2013 16:26pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Podłącz tak jak na rysunku z tego tematu: http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?p=42677
Powrót do góry
   
jazda_gazda
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Maj 2006
Posty: 252
Miasto: Poznań

Post#11 17 Maj 2013 10:55   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Jeśli to napęd prądu stałego to zmiana kierunku nastąpi po zamianie obydwu przewodów, odpowiednim włącznikiem będzie układ powyżej lub włącznik wcześniej podany:
http://image.ceneo.pl/data/products/18153932/i-ospel-akcent-bialy-wylacznik-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg
przyłącza oznaczone na czerwono to wyjście na silnik dwa pozostałe zasilanie +/-.

Natomiast jesli to napęd prądu zmiennego na co wskazuje poniższy opis:
basc napisał:
Brąz z prawej , szary z lewej - roleta idzie na dół.

Brąz z lewej, szary z prawej - roleta idzie na górę.

to zmiana kierunku następuje po podłączeniu zasilania do jednego (brąz) bądź drugiego (szary) przewodu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2185521.html
Powrót do góry
   
basc
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 70
Miasto: Kielce

Post#12 Post autora tematu 17 Maj 2013 15:55   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Roleta podłączona. Działa. Zamykam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Podłączenie rolety pod włącznik
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie centralki rolety CS1-2PR (2)
rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika (6)
Podłączenie rolety na dwa włączniki (6)
Podłączenie włącznika rolety. (2)
Podłączenie silnika rolety (1)
Podłączenie dwóch źródeł światła pod jeden włącznik (2)
Podłączenie plafonu pod włącznik podwójny (6)
Podłączenie silnika rolety zew.antywłamaniwej (7)
instalacja pod rolety zewnętrzne (10)
Rolety a czujniki, rolety faaca? (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.141 seconds

elektroda.pl temat RSS