Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podłączenie rolety pod włącznik


Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Podłączenie rolety pod włącznik
Autor
Wiadomość
basc
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 80
Miasto: Kielce

Post#1 Post autora tematu 11 Maj 2013 13:33   

Podłączenie rolety pod włącznik


Witam,

W robocie mam dość starą roletę zewnętrzną którą otwieram automatycznie.

Otwieranie/Zamykanie odbywa się za pomocą dwóch kabli. Zamieniam tylko biegunowość.

Jaki można zastosować włącznik żeby nie dotykać tych przewodów ?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2013 13:33   





Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 761
Miasto: Forgotten Realms

Post#2 11 Maj 2013 14:06   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Nie bardzo rozumiem jak za pomocą dwóch kabli zmieniasz biegunowość...
Wydaje mi się, że może przełącznik 3-pozycyjny (2-sekcyjny) byłby dobrym rozwiązaniem. Wersja monostabilna była by bezpieczna.
Powrót do góry
   
basc
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 80
Miasto: Kielce

Post#3 Post autora tematu 11 Maj 2013 15:56   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Mam przewód brązowy i szary.

Brąz z prawej , szary z lewej - roleta idzie na dół.

Brąz z lewej, szary z prawej - roleta idzie na górę.
Powrót do góry
   
colin578
Poziom 16
Poziom 16


Dołączył: 13 Gru 2008
Posty: 319
Miasto: Koło

Post#4 11 Maj 2013 18:18   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


To tak jak kolega wyżej napisał wyłącznik 3 pozycyjny i wszystko powinno grać :)
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 11 Maj 2013 18:18   





Powrót do góry
   
basc
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 80
Miasto: Kielce

Post#5 Post autora tematu 16 Maj 2013 14:53   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Kupiłem taki włącznik http://image.ceneo.pl/data/products/18153932/i-ospel-akcent-bialy-wylacznik-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg

Czy on się nada do tego ? Jak go podłączyć ? Z tyłu mam 3 zaciski. 2x biała spinka + 1 x czerwona. W każdym zacisku po dwa otwory.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Maj 2013 14:53   





Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 761
Miasto: Forgotten Realms

Post#6 16 Maj 2013 15:08   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


basc napisał:
Kupiłem taki włącznik http://image.ceneo.pl/data/products/18153932/i-ospel-akcent-bialy-wylacznik-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg

Czy on się nada do tego ? Jak go podłączyć ? Z tyłu mam 3 zaciski. 2x biała spinka + 1 x czerwona. W każdym zacisku po dwa otwory.


Twoja roleta zasilana jest z napięcia przemiennego czy stałego? Skoro piszesz, że musisz zmienić miejscami przewody to podejrzewam, że z DC - do tego będziesz potrzebował włącznika o którym pisałem wyżej.
Powrót do góry
   
basc
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 80
Miasto: Kielce

Post#7 Post autora tematu 16 Maj 2013 15:22   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Jak podłączyłem przewody do tego włącznika roletowego to przewody zaczęły się iskrzyć. A jak podłączyć ten włącznik 3 pozycyjny ?
Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 761
Miasto: Forgotten Realms

Post#8 16 Maj 2013 15:33   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


basc napisał:
Jak podłączyłem przewody do tego włącznika roletowego to przewody zaczęły się iskrzyć. A jak podłączyć ten włącznik 3 pozycyjny ?

Patrz post wyżej...
Powrót do góry
   
basc
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 80
Miasto: Kielce

Post#9 Post autora tematu 16 Maj 2013 15:36   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Takie coś będzie ok ?

http://elkom-serwis.com.pl/2300--przelacznik-3-pozycyjny-arcolectric-c1570-kolyskowy.html

I jak podłączyć te przewody ?
Powrót do góry
   
Svavo
Poziom 19
Poziom 19


Dołączył: 29 Sty 2005
Posty: 761
Miasto: Forgotten Realms

Post#10 16 Maj 2013 16:26pomocny post - solucja   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Podłącz tak jak na rysunku z tego tematu: http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?p=42677
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Maj 2013 16:26pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
jazda_gazda
Poziom 15
Poziom 15


Dołączył: 30 Maj 2006
Posty: 253
Miasto: Poznań

Post#11 17 Maj 2013 10:55   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Jeśli to napęd prądu stałego to zmiana kierunku nastąpi po zamianie obydwu przewodów, odpowiednim włącznikiem będzie układ powyżej lub włącznik wcześniej podany:
http://image.ceneo.pl/data/products/18153932/i-ospel-akcent-bialy-wylacznik-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg
przyłącza oznaczone na czerwono to wyjście na silnik dwa pozostałe zasilanie +/-.

Natomiast jesli to napęd prądu zmiennego na co wskazuje poniższy opis:
basc napisał:
Brąz z prawej , szary z lewej - roleta idzie na dół.

Brąz z lewej, szary z prawej - roleta idzie na górę.

to zmiana kierunku następuje po podłączeniu zasilania do jednego (brąz) bądź drugiego (szary) przewodu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2185521.html
Powrót do góry
   
basc
Poziom 12
Poziom 12


Dołączył: 23 Sie 2010
Posty: 80
Miasto: Kielce

Post#12 Post autora tematu 17 Maj 2013 15:55   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Roleta podłączona. Działa. Zamykam
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Temat zablokowany      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Automatyka- Automatyka Ogólna -> Podłączenie rolety pod włącznik
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Podłączenie plafonu pod włącznik podwójny (6)
Podłączenie dwóch źródeł światła pod jeden włącznik (2)
Podłączenie silnika rolety (4)
Podłączenie rolety na dwa włączniki (6)
rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika (7)
Podłączenie centralki rolety CS1-2PR (2)
Podłączenie silnika rolety zew.antywłamaniwej (7)
instalacja pod rolety zewnętrzne (10)
Rolety a czujniki, rolety faaca? (4)
230V + włącznik - podłączenie (2)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.056 seconds

elektroda.pl temat RSS