Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Podłączenie rolety pod włącznik


  Main Page -> Forum Index -> Automation Generally ->Podłączenie rolety pod włącznik Post new topic  This topic is locked 
Author
Hide the left column
Show left column Message
basc
Level 13
Location: Kielce
Joined: 23 Aug 2010
Posts: 115
Post rating: 5
basc
Level 13
Post#1 11 May 2013 13:33  Topic author   

Podłączenie rolety pod włącznik


Witam,

W robocie mam dość starą roletę zewnętrzną którą otwieram automatycznie.

Otwieranie/Zamykanie odbywa się za pomocą dwóch kabli. Zamieniam tylko biegunowość.

Jaki można zastosować włącznik żeby nie dotykać tych przewodów ?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Svavo
Level 23
Location: Forgotten Realms
Joined: 29 Jan 2005
Posts: 775
Helped: 42
Post rating: 2
Svavo
Level 23
Post#2 11 May 2013 14:06    

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Nie bardzo rozumiem jak za pomocą dwóch kabli zmieniasz biegunowość...
Wydaje mi się, że może przełącznik 3-pozycyjny (2-sekcyjny) byłby dobrym rozwiązaniem. Wersja monostabilna była by bezpieczna.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
basc
Level 13
Location: Kielce
Joined: 23 Aug 2010
Posts: 115
Post rating: 5
basc
Level 13
Post#3 11 May 2013 15:56  Topic author   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Mam przewód brązowy i szary.

Brąz z prawej , szary z lewej - roleta idzie na dół.

Brąz z lewej, szary z prawej - roleta idzie na górę.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
colin578
Level 17
Location: Koło
Joined: 13 Dec 2008
Posts: 328
Helped: 14
colin578
Level 17
Post#4 11 May 2013 18:18    

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


To tak jak kolega wyżej napisał wyłącznik 3 pozycyjny i wszystko powinno grać :)

Helpful post? + 0
Back to top
basc
Level 13
Location: Kielce
Joined: 23 Aug 2010
Posts: 115
Post rating: 5
basc
Level 13
Post#5 16 May 2013 14:53  Topic author   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Kupiłem taki włącznik http://image.ceneo.pl/data/pro...k-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg

Czy on się nada do tego ? Jak go podłączyć ? Z tyłu mam 3 zaciski. 2x biała spinka + 1 x czerwona. W każdym zacisku po dwa otwory.

Helpful post? + +1
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Svavo
Level 23
Location: Forgotten Realms
Joined: 29 Jan 2005
Posts: 775
Helped: 42
Post rating: 2
Svavo
Level 23
Post#6 16 May 2013 15:08    

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


basc wrote:
Kupiłem taki włącznik http://image.ceneo.pl/data/pro...k-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg

Czy on się nada do tego ? Jak go podłączyć ? Z tyłu mam 3 zaciski. 2x biała spinka + 1 x czerwona. W każdym zacisku po dwa otwory.


Twoja roleta zasilana jest z napięcia przemiennego czy stałego? Skoro piszesz, że musisz zmienić miejscami przewody to podejrzewam, że z DC - do tego będziesz potrzebował włącznika o którym pisałem wyżej.

Helpful post? + 0
Back to top
basc
Level 13
Location: Kielce
Joined: 23 Aug 2010
Posts: 115
Post rating: 5
basc
Level 13
Post#7 16 May 2013 15:22  Topic author   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Jak podłączyłem przewody do tego włącznika roletowego to przewody zaczęły się iskrzyć. A jak podłączyć ten włącznik 3 pozycyjny ?

Helpful post? + 0
Back to top
Svavo
Level 23
Location: Forgotten Realms
Joined: 29 Jan 2005
Posts: 775
Helped: 42
Post rating: 2
Svavo
Level 23
Post#8 16 May 2013 15:33    

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


basc wrote:
Jak podłączyłem przewody do tego włącznika roletowego to przewody zaczęły się iskrzyć. A jak podłączyć ten włącznik 3 pozycyjny ?

Patrz post wyżej...

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
basc
Level 13
Location: Kielce
Joined: 23 Aug 2010
Posts: 115
Post rating: 5
basc
Level 13
Post#9 16 May 2013 15:36  Topic author   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Takie coś będzie ok ?

http://elkom-serwis.com.pl/2300--przelacznik-3-pozycyjny-arcolectric-c1570-kolyskowy.html

I jak podłączyć te przewody ?

Helpful post? + +3
Back to top
Svavo
Level 23
Location: Forgotten Realms
Joined: 29 Jan 2005
Posts: 775
Helped: 42
Post rating: 2
Svavo
Level 23
Post#10 16 May 2013 16:26Helpful post    

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Podłącz tak jak na rysunku z tego tematu: http://www.forum.martel.pl/viewtopic.php?p=42677

Helpful post? + 0
Back to top
jazda_gazda
Level 18
Location: Poznań
Joined: 30 May 2006
Posts: 263
Helped: 32
jazda_gazda
Level 18
Post#11 17 May 2013 10:55    

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Jeśli to napęd prądu stałego to zmiana kierunku nastąpi po zamianie obydwu przewodów, odpowiednim włącznikiem będzie układ powyżej lub włącznik wcześniej podany:
http://image.ceneo.pl/data/pro...k-zaluzjowy-lp-7a-lp-7a-00.jpg
przyłącza oznaczone na czerwono to wyjście na silnik dwa pozostałe zasilanie +/-.

Natomiast jesli to napęd prądu zmiennego na co wskazuje poniższy opis:
basc wrote:
Brąz z prawej , szary z lewej - roleta idzie na dół.

Brąz z lewej, szary z prawej - roleta idzie na górę.

to zmiana kierunku następuje po podłączeniu zasilania do jednego (brąz) bądź drugiego (szary) przewodu.
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2185521.html

Helpful post? + 0
Back to top
basc
Level 13
Location: Kielce
Joined: 23 Aug 2010
Posts: 115
Post rating: 5
basc
Level 13
Post#12 17 May 2013 15:55  Topic author   

Re: Podłączenie rolety pod włącznik


Roleta podłączona. Działa. Zamykam

Helpful post? + 0
Back to top
Post new topic  This topic is locked     Main Page -> Forum Index -> Automation Generally -> Podłączenie rolety pod włącznik
Page 1 of 1

Similar topics to podłączenie rolety pod włącznik

Podłączenie plafonu pod włącznik podwójny (6)
Podłączenie dwóch źródeł światła pod jeden włącznik (2)
Podłączenie silnika rolety (4)
Podłączenie rolety na dwa włączniki (6)
rolety okienne antywłamaniowe - podłączenie silnika (7)
Podłączenie centralki rolety CS1-2PR (2)
Podłączenie silnika rolety zew.antywłamaniwej (7)
instalacja pod rolety zewnętrzne (10)
Rolety a czujniki, rolety faaca? (4)
230V + włącznik - podłączenie (2)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.076 seconds