X

bład połączenia - bład 651

12 May 2013 12:14 PApan-tone
  • #1 12 May 2013 12:14
    pan-tone
    Level 5  
    Helpful post? (0)
    Witam,
    na początek chcę powiedzieć, że się kompletnie nie znam na komputerach, ale mam nadzieje ze uda mi się naprawić to co nie działa.
    A więc tak: niecały tydzień temu założono mi internet osiedlowy, na weekend zabrałam komputer do pracy, tam działał na wifi, a teraz po podłączeniu kabla komputer nie łączy się z internetem i wyskakuje błąd 651 coś tam z modemem, problem w tym, że ja żadnego modemu w domu nie mam. Zrobiłam wszystkie aktualizacje systemu, sprawdziłam kartę sieciową ( nie wiem ile ich powinno być i na jakiej zasadzie to działa, ale pokazuje mi 3 karty sieciowe, wszystkie sprawne). Jak podłącze kabel, to mi mruga "brak kabla sieciowego" a jak odłączę całkiem to nie mruga tylko po prostu go nie ma. Teraz internet mam na zasadzie wifi z tel. komórkowego, ale gdy podłącze kabel, nie łączy mnie z tym wifi. Co mi się mogło popsuć?
  • #2 12 May 2013 12:21
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Masz od dostawcy jakiś login/hasło? Czy wcześniej włączałeś kabel i działało?
  • #3 12 May 2013 12:24
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    Mam karteczkę z loginem i hasłem,ale wcześniej włączałam i działało
  • #4 12 May 2013 12:28
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Masz skonfigurowane połączenie szerokopasmowe? Tam wpisujesz swój login i hasło. Sprawdź czy karta sieciowa jest włączona.
  • #5 12 May 2013 12:30
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    No i teraz jest problem, bo ja ani nie wiem co to jest połączenie szerokopasmowe, ani co z tą kartą sieciowa, bo pokazuje mi 3, wszystkie w porządku, ale ja nie wiem,czy któraś z nich ma związek z tym kablem;/
  • #6 12 May 2013 12:39
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    To daj jakiś obrazek na forum, sprawdzimy co ty tam masz.
  • #7 12 May 2013 12:44
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    Dobra, skonfigurowałam już to połączenie szerokopasmowe, ale po próbie połączenia się wyskakuje dalej błąd 651, pokazuje , że odebrano zgłoszenie od modemu lub innego urządzenia,łączącego. Karta sieciowa jest włączona
  • #8 12 May 2013 12:47
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Daj obrazek z menadżera urządzeń, rozwiń zakładkę karty sieciowe.
  • #9 12 May 2013 12:53
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    Już się robi.

    Dodano po 4 [minuty]:

    bład połączenia - bład 651
  • #10 12 May 2013 13:07
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Spróbuj jeszcze raz skonfigurować PPPoE - Link - dla karty przewodowej.
  • #11 12 May 2013 13:21
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    Zrobiłam tak jak tu jest pokazane, ale nadal błąd 651. Z tym, że zauważyłam, że w miejscu gdzie miałam odznaczyć te protokoły 4 i 6 na tym obrazku jest wszystko do dołu odznaczone, a ja mam tam wszystko zaznaczone, oprócz tych protokołów, które odznaczyłam, czy to ma znaczenie?

    Dodano po 1 [minuty]:

    bład połączenia - bład 651
    w tym miejscu
  • #12 12 May 2013 13:22
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Jak wkładasz kabel do komputera to link na karcie staje się aktywny? Daj screen-a z ipconfig /all wpisanego do cmd kiedy łączysz się z internetem przez pppoe - Link.
  • #13 12 May 2013 13:23
    p1orun
    Level 15  
    Helpful post? (0)
    jimasek wrote:
    Spróbuj jeszcze raz skonfigurować PPPoE - Link - dla karty przewodowej.

    ponadto sprawdź w ustawieniach PPPoE Zakładka zabezpieczenia--> szyfrowanie danych czy twój usługodawca szyfruje dane czy nie
    niekiedy wystarczy wyłączyć szyfrowanie i internet działa
  • #14 12 May 2013 13:33
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    bład połączenia - bład 651
    bład połączenia - bład 651
    bład połączenia - bład 651
    To mi tam wyszło.

    Dodano po 47 [sekundy]:

    p1orun wrote:
    jimasek wrote:
    Spróbuj jeszcze raz skonfigurować PPPoE - Link - dla karty przewodowej.

    ponadto sprawdź w ustawieniach PPPoE Zakładka zabezpieczenia--> szyfrowanie danych czy twój usługodawca szyfruje dane czy nie
    niekiedy wystarczy wyłączyć szyfrowanie i internet działa

    Nie wiem gdzie to znaleźć.
  • #15 12 May 2013 14:00
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Co masz w: Panel sterowania\Sieć i Internet\Połączenia sieciowe daj obrazek.
  • #16 12 May 2013 14:25
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    bład połączenia - bład 651
    Nie mam "połączenia sieciowe" wiec nie wiem czy chodzi o to co dałam.
  • #17 12 May 2013 14:26
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Kliknij "Zmień ustawienia karty sieciowej" i daj screen-a.
  • #18 12 May 2013 14:58
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    bład połączenia - bład 651
    i tam gdzie jest polaczenie lokalne "włączone" zmienia sie na "kabel sieciowy jest odłączony" mimo że caly czas jest przypięty
  • Helpful post
    #19 12 May 2013 15:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Masz tam dwa połączenia szerokopasmowe? ALFALINE to nazwa twojego dostawcy?
  • #20 12 May 2013 16:25
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    mam dwa, bo alfaline to jest wlasnie to polaczenie,a to drugie to powstalo jak kazales mi skonfigurowac nowe
  • #21 12 May 2013 16:32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet
    Helpful post? (0)
    Jedyne co mi przychodzi jeszcze do głowy to - Link.
  • #22 12 May 2013 20:24
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    o boze..

    Dodano po 3 [godziny] 47 [minuty]:

    ten program znalazl 240 bledow, ale wyczyscil tylko trzy i koniec;/ bez zamian
  • #23 13 May 2013 15:05
    pan-tone
    Level 5  
    Topic author Helpful post? (0)
    dziala!:) cos z kablem bylo nie tak;) ale bardzo bardzo dziekuje za probe pomocy;)
  • #24 13 Jun 2013 21:46
    FIFIx30
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Heh wiem że odkopuje kotleta. Ale jak by ktoś czytał to sie może to przyda. To tak. PC nie mogłem za nic skonfigurować routera przy nowym połączeniu szerokopasmowym. Udało mi się to na laptopie wifi działało fajnie. Potem podłączyłem kablem PC i nie działało. Jakimś dzikim przypadkiem wszedłem w
    panel sterowania -> sieć i internet-> karta sieciowa -> właściwości -> połączenie lokalne -> właściwości -> protokół internetowy w wersji 4 zaznaczyłem i odznaczyłem wersję 6
    To mi pomogło i dziękuję za uwagę :)
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products