Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj  | Rejestracja  | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.
Autor
Wiadomość
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#1 Post autora tematu 14 Maj 2013 00:28   

Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


witam wszystkich,

czy ktos z kolegow sie orientuje, jak podlaczyc antene naziemna do dekodera uhd 86 z orange? problem polega na tym, ze wejscia sa 3 - jedno skrajne, z logiem anteny satelitarnej, i dwa z wejsciem i wyjsciem na antene 'pokojowa lub dachowa' (przynajmniej tak by wskazywalo logo obok gniazd). w to gniazdo 'wejscia' wlozona jest wtyczka od mojej anteny umieszczonej na dachu, ale kiedy wejdziemy w opcje menu 'TV naziemna', i probujemy wyszukac kanaly, dekoder nie znajduje zadnego. tu rozumiem, ze jak naziemna antene podlaczam do dekodera, to sygnal wychodzacy leci sobie od dekodera do TV kablem SCART, tak jak to jest w przypadku telewizji dostarczanej przez Funpack i tego polaczenia ruszac nie musze?

Calosc zagadnienia wziela sie z tego, ze Funpack u nas strasznie sie zacina. Obraz permanetnie przerywa, czesto pojawiaja sie piksele, wraz z zanikiem glosu. jest jeszcze taka mozliwosc, ze to przez te wtyczki liveplug - od liveboxa do dekodera sygnal tv leci w gniazdkach pradowych, ale cholera ciezka wie, czy to przez to, a nawet jesli, to nie wiadomo co i jak poprawiac. i wcale ten funpack nie bylby nam potrzebny i chcielibysmy przejsc na tv naziemna, tylko nie bardzo wiemy jak. czy cos tu zle podlaczamy?

dzieki za wszelkie porady
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2013 00:28   





Powrót do góry
   
voitek1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Paź 2011
Posty: 4891
Miasto: Warszawa

Post#2 14 Maj 2013 00:43   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


1. Podłączasz pod wejście naziemnej.
2. Sprawdź, czy po podłączeniu bezpośrednio do TV (jeśli masz MPEG4) czy odbiera.
3. Rozumiem, że to IPTV (a nie SAT TV), więc najlepiej podłączyć LiveBox po kablu do dekodera (na pewno Ci się poprawi)
4. Jeśli to SAT to sprawdź ustawienia anteny.
5. Jeśli masz dobry zasięg WiFi w miejscu, gdzie jest dekoder to może warto wydać 70PLN na TPlink TL-WR702N.
6. Jakie masz parametry SNR margin i Line Attenuation (w ustawieniach LB -> statystyki), i jaką przepustowość łącza (na umowie)
7. Sprawdź przepustowość również na speedTest.net
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#3 Post autora tematu 14 Maj 2013 01:00   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


1. czyli podlaczylem poki co dobrze.
2. nie mam dvb-t w tv, na tym polega problem. to b. dobry telewizor Loewe, ale juz starej troche generacji.
3. liveboxa po kablu do dekodera, gdybym mogl, to bym podlaczyl. wejscie gniazda telefonicznego mam w innym pokoju, daleko od miejsca gdzie stoi dekoder. kladzenie kabla, to obled, nie wchodzi tu w gre.
4. nie SAT.
5. WIFI zasieg jest dobry, mam rozumiec ze takie rozwiazanie jest alternatywnym do livepluga? bo na liveplug-i juz wydalismy 150zl
6. przepustowosc na umowie 6144/512 kb/s, parametry liveboxa wpisuje skopiowane, to chyba te:

attenuation up: 12.4 dB
attenuation down: 24.8 dB
noise margin up:19 dB
noise margin down: 10 dB

7. 27ns; 6.44; 0.52 mb/s


aha, no i na koniec pytanie, dlaczego w takim razie dekoder mi nie znajduje zadnego kanalu na tv naziemnej, skoro antene podlaczam w dobre gniazdo?
od dekodera tv jest polaczony kablem SCART. czy to mozliwe, ze antena dachowa sie do tego nie nadaje ?
Powrót do góry
   
voitek1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Paź 2011
Posty: 4891
Miasto: Warszawa

Post#4 14 Maj 2013 11:20   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Nadaje - ale najprawdopodobniej masz uszkodzony kabek lub antenę, albo za małe wzmocnienie - trudno określić. Warto by sprwdzić. Nie możesz podpiąc innego TV?
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#5 Post autora tematu 14 Maj 2013 11:36   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


voitek1, wlasnie sie okazalo, ze cos jest ze zbiorcza antena na dachu naszej kamienicy, bo w Lodzi sygnal analogowy wylaczaja przeciez dopiero 20maja, a podlaczona bezposrednio do tv nie lapie nic. ja zylem przeswiadczeniem, ze sygnal analagowy jest juz wylaczony i po prostu tego nie sprawdzilem, takze ten temat jest zamkniety.

a orientujesz sie, jak sprawdzic, czy te zaklcenia w funpacku objawiajace sie pikselami, zacinaniem obrazu i dzwieku to wina liveplugow i jak to ewentualnie zwalczyc ?
Powrót do góry
   
voitek1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Paź 2011
Posty: 4891
Miasto: Warszawa

Post#6 14 Maj 2013 11:49pomocny post - solucja   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Dowiesz się, jak podłączysz się po skrętce do LAN. Trudno oceniać. Poza tym, nie słyszałem nic dobrego o LivePlug - z tym nic nie zdziałasz, bo nie ma jak i czm tego zwalczć - taka technologia i takie urządzenie...

Kup zarobiony (z wtyczkami RJ45) kabel cat.5e na portalu sprzedażowym - koszt ~1PLN/m. Wtedy się przekonasz.

Sprawdź na kompie jakie masz wyniki na speedTest.net.
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#7 14 Maj 2013 13:08   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


voitek1 napisał:
Poza tym, nie słyszałem nic dobrego o LivePlug - z tym nic nie zdziałasz, bo nie ma jak i czm tego zwalczć - taka technologia i takie urządzenie...

A to ciekawe, mam i jakoś nie narzekam i mam pod to podpięte masę gratów sieciowych.
kiel.basa napisał:
jak sprawdzic, czy te zaklcenia w funpacku objawiajace sie pikselami, zacinaniem obrazu i dzwieku to wina liveplugow

A masz w LB wszystko ustawione jak powinno być do obsługi tej platformy.
Rozumiem, że tymi LivePlugami masz właśnie połączony dekoder z LB?.
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#8 Post autora tematu 14 Maj 2013 13:13   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


wszystko teoretycznie jest jak nalezy, jezeli chodzi o polaczenia. inaczej by chyba nie dzialalo w ogole. no chyba, ze trzeba jeszcze jakies parametry pozmieniac w dekoderze, czy liveboxie...?

Tak, liveplug mam polaczony jeden z liveboxem i wpiety do gniazdka, a drugi jest wpiety przy telewizorze i polaczony z dekoderem.
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#9 14 Maj 2013 13:46   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
wszystko teoretycznie jest jak nalezy

A sprawdziłeś?.
kiel.basa napisał:
no chyba, ze trzeba jeszcze jakies parametry pozmieniac w dekoderze, czy liveboxie...?

Oczywiście, że musisz to "włączyć" w LB.
kiel.basa napisał:
Tak, liveplug mam polaczony jeden z liveboxem

Pod właściwe (odpowiednie) gniazdo, bo to nie jest wszystko jedno.
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#10 Post autora tematu 14 Maj 2013 14:12   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kociurek, ale co mam sprawdzic? przeciez gdyby bylo zle podlaczone, to by nie dzialalo wcale, albo gdyby bylo wylaczone w LB. jest tez podlaczone we wlasciwe gniazdo, bo obraz jest, sygnal jest, tylko czesto sie zacina, pojawiaja sie pixele i staje na chwile obraz, przerywajac dzwiek.
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#11 14 Maj 2013 15:19   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
ale co mam sprawdzic?

Ustawienia sprzętów, kable połączeniowe.
kiel.basa napisał:
przeciez gdyby bylo zle podlaczone, to by nie dzialalo wcale, albo gdyby bylo wylaczone w LB

A skąd masz pewność, że jest wszystko ok, przecież nie sprawdziłeś.
kiel.basa napisał:
obraz jest, sygnal jest, tylko czesto sie zacina, pojawiaja sie pixele i staje na chwile obraz, przerywajac dzwiek.

Gdzie pojawiają się te zakłócenia, w przekazie IPV czy naziemnym?.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2013 15:19   





Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#12 Post autora tematu 14 Maj 2013 15:31   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Zaklocenia sa tylko w przekazie z Funpacka.Naziemna nie jest jeszcze podlaczona. Sa pory dnia, kiedy zdecydowanie jest mniej zaklocen, a wieczorami potrafi sie zacinac co 5 sekund i nie daje sie tego ogladac.
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#13 14 Maj 2013 15:43   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
Zaklocenia sa tylko w przekazie z Funpacka

kiel.basa napisał:
Sa pory dnia, kiedy zdecydowanie jest mniej zaklocen, a wieczorami potrafi sie zacinac co 5 sekund i nie daje sie tego ogladac.

Spróbuj zresetować dekoder i LB, a jeśli i to nic nie da, to pozostaje udać się z dekoderem (i umową) do salonu Orange by dekoder sprawdzili, albo wymienili na inną sztukę, jeśli internet będzie działał prawidłowo, to wskazuje to (teoretycznie) na uszkodzenie dekodera.
Bo o ile dobrze zrozumiałem to jest to usługa dostarczana tylko przez internet!?.
A więc wina leży po stronie dekodera, LB lub sygnału dostarczanego do mieszkania.
Zgłoś ewentualnie usterkę na party line orange i zobacz co Ci mądrego powiedzą.
Sam praktycznie nic więcej nie zrobisz bo wszystko (instalacja, kable, sprzęt) jest własnością Orange...., i praktycznie jakiekolwiek Twoje działanie oznaczać będzie inwestowanie w inny sprzęt na podmiankę, a problemem może być sygnał.
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#14 Post autora tematu 14 Maj 2013 15:50   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Tak, wszystko idzie internetem.
Sprawa by sie wyjasnila, gdybym mial dlugi kabel ethernet, tak jak voitek1 mowil.
Sprobuje taki skombinowac i wtedy sie wyjasni, czy to te nieszczesne liveplugi. Jezeli nie, to wtedy zglosze temat. Ale generalnie to unikam jak ognia rozmow z tp - te platne pomoce techniczne to jest jakis kryminal. W kazdym razie dzieki za pomoc.
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#15 14 Maj 2013 16:06pomocny post - solucja   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
Sprawa by sie wyjasnila, gdybym mial dlugi kabel ethernet, tak jak voitek1 mowil.
Sprobuje taki skombinowac i wtedy sie wyjasni, czy to te nieszczesne liveplugi. Jezeli nie, to wtedy zglosze temat

Przenieś dekoder koło LB i podłącz na krótkim kablu od tego LivePluga, podłącz do tv nawet starego po euro i zobacz.
W winę LivePlugów nie wierzę, ilość danych przez nie przesyłana jest tak mała, że to w żaden sposób ich nie obciąża.
Mam taki pomysł, tam gdzie masz dekoder podłączony z tym drugim adapterem podłącz przez kartę sieciową laptopa i zobacz czy Ci internet będzie działał, jeśli net pójdzie to znaczy, że coś z dekoderem.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2013 16:06pomocny post - solucja   





Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#16 Post autora tematu 14 Maj 2013 16:32   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


dzieki kocurek, sprobuje tak zrobic, ze przeniose dekoder, musze tylko jakis tv maly skombinowac. co do internetu przy dekoderze, to nie jestem pewien, czy to od razu bedzie odpowiedz, bo sygnal tv jest, tylko sie przycina. na ile to sie przelozy na net, tego nie wiadomo, wiec to chyba da malo obiektywna diagnoze.


p.s. wlasnie podlaczylem laptopa do kabla z livepluga przy dekoderze i przy ikonce polaczenia widnieje napis 'ograniczone polaczenie'. ale czy nie jest to tak, ze ze ten sygnal wychodzi od LB gniazdkiem nr 2 do Livepluga, czyli przeznaczonym do sygnalu TV, wiec tedy net nie wyjdzie, czyli tym samym przy TV netu nie bedzie ?
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#17 14 Maj 2013 16:42   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
co do internetu przy dekoderze, to nie jestem pewien, czy to od razu bedzie odpowiedz, bo sygnal tv jest, tylko sie przycina. na ile to sie przelozy na net, tego nie wiadomo, wiec to chyba da malo obiektywna diagnoze.

Skoro internet w tym miejscu będzie niczym nie zakłócony (kable, LivePlugi itd.) i nie będzie Ci rozłączało neta, a biorąc pod uwagę, że usługa to jest świadczona tylko tą drogą, to można przyjąć, że nie będzie tutaj winy internetu jako nośnika medium, a więc i wszystkiego po drodze, więc samo się nasuwa, że elementem tym który jest winny może być dekoder.
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#18 Post autora tematu 14 Maj 2013 16:45   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


w takim razie dlaczego mam 'ograniczone polaczenie' internetowe przy dekoderze, jak podlacze kabel od livepluga do laptopa? normalnie na kablu wychodzacym z innego portu w LB interet dziala.

wlasnie odlaczylem od livepluga przy Liveboxie kabel, i podlaczylem do laptopa bezposrednio (czyli kabel wychodzi z portu nr2 z LB i wchodzi do laptopa) i internet tez ma ograniczone polaczenie. wedlug mnie, ten port jest przystosowany tylko do TV, i stricte z internetu na komputerze nie moge przez niego korzystac...bo inaczej po co bylby przeznaczany tylko do podlaczenia telewizji ?
mysle, ze nie tedy droga i raczej poszukam drugiego telewizora, zeby kablem polaczyc dekoder z LB.
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#19 14 Maj 2013 17:46   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
w takim razie dlaczego mam 'ograniczone polaczenie' internetowe przy dekoderze, jak podlacze kabel od livepluga do laptopa?

To zależy akurat od kart sieciowych w komputerach, jeśli karta w kompie ma 1 Gb a połączenie jest na 100 Mb to tak będzie, może to też być wina LB, że jego porty pracują tylko na 100 MB a karta w lapku na 1 Gb, live plugi też mogą być tylko na 100/200 Mb i też dokładnie tak będzie.
kiel.basa napisał:
podlaczylem do laptopa bezposrednio (czyli kabel wychodzi z portu nr2 z LB i wchodzi do laptopa) i internet tez ma ograniczone polaczenie. wedlug mnie, ten port jest przystosowany tylko do TV, i stricte z internetu na komputerze nie moge przez niego korzystac...bo inaczej po co bylby przeznaczany tylko do podlaczenia telewizji

To przełóż kabel w LB do gniazda co obsługuje internet i potestuj na drugim końcu przez liveplugi i będziesz wiedział.
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#20 Post autora tematu 14 Maj 2013 18:17   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


dziwnie jest. 73ms ping, 4,5mb download, upload 0,28. za drugim razem, 3,64/0,3; ping 0,63.
wartosci wyglada na to, ze skacza. za pierwszymi 3 razami w ogole nie chcial test pojsc na tej stronie, zacinal sie na 'wybor serwera na podstawie najlepszego ping'
na innej stronie testowej ping wyskoszyl 111ms..
cos mi sie zdaje, ze to te liveplugi maca temat.


w sumie to wartosci po polaczeniu bezposrednio do LB sie az tak nie roznia, no poza 'download', a test tez nie zawsze odpala. 120ms, 6,2;0,3 upload. za drugim razem 63ping, 6,18;0,28
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#21 14 Maj 2013 18:40   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
dziwnie jest. 73ms ping, 4,5mb download, upload 0,28. za drugim razem, 3,64/0,3; ping 0,63.
wartosci wyglada na to, ze skacza. za pierwszymi 3 razami w ogole nie chcial test pojsc na tej stronie, zacinal sie na 'wybor serwera na podstawie najlepszego ping'
na innej stronie testowej ping wyskoszyl 111ms..

Bez urazy, ale takie mierzenie prędkości internetu to wiesz co to jest warte?.
Spróbuj coś pobrać z jakiegoś serwera ftp i to jakimś programem pobierającym, mierzenie tego przez przeglądarkę z flashem jest nie miarodajne.
kiel.basa napisał:
cos mi sie zdaje, ze to te liveplugi maca temat.

To zapytam, co to za model, marka, producent.
kiel.basa napisał:
w sumie to wartosci po polaczeniu bezposrednio do LB sie az tak nie roznia, no poza 'download', a test tez nie zawsze odpala. 120ms, 6,2;0,3 upload. za drugim razem 63ping, 6,18;0,28

A to może oznaczać wadę LB, albo problemy z samym internetem na Twoim połączeniu.
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#22 Post autora tematu 14 Maj 2013 20:33   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Liveplug wyglada tak:
http://obrazki.elektroda.pl/5436618900_1344181225.jpg
to model DEVOLO DLAN 85HSmini
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#23 14 Maj 2013 20:53   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
to model DEVOLO DLAN 85HSmini

Sam używam tej samej firmy tylko model dLAN® 200 AVsmart+ (2 sztuki), do tego Netgear XAV5004 (1 komplet) i do tego TP Linki 211 KIT (też 2 sztuki) i złego słowa o takim sprzęcie powiedzieć nie mogę.
A sprzęt który Ty posiadasz ma teoretyczny transfer 85 Mb, czyli prawie 10 MB (megabajtów), no to niech ma transfer faktyczny mniejszy o połowę, to i tak "dość za dość" do tego typu spraw jak ipv tv.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 14 Maj 2013 20:53   





Powrót do góry
   
voitek1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Paź 2011
Posty: 4891
Miasto: Warszawa

Post#24 14 Maj 2013 21:14pomocny post - solucja   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


KOCUREK1970 napisał:
kiel.basa napisał:
w takim razie dlaczego mam 'ograniczone polaczenie' internetowe przy dekoderze, jak podlacze kabel od livepluga do laptopa?
To zależy akurat od kart sieciowych w komputerach, jeśli karta w kompie ma 1 Gb a połączenie jest na 100 Mb to tak będzie
Bzdura - wszystkie karty 1Gbps przestawiają się automatycznie na 100/10Mbps. Trzeba by ustawić na 1Gbps only - a to tu nie miało miejsca.

KOCUREK1970 napisał:
...może to też być wina LB, że jego porty pracują tylko na 100 MB a karta w lapku na 1 Gb
następna bzdura - j.w.

kiel.basa napisał:
...podlaczylem do laptopa bezposrednio (czyli kabel wychodzi z portu nr2 z LB i wchodzi do laptopa) i internet tez ma ograniczone polaczenie. wedlug mnie, ten port jest przystosowany tylko do TV, i stricte z internetu na komputerze nie moge przez niego korzystac...bo inaczej po co bylby przeznaczany tylko do podlaczenia telewizji
Zależy od ustawień LB.

kiel.basa napisał:
...dziwnie jest. 73ms ping, 4,5mb download, upload 0,28. za drugim razem, 3,64/0,3; ping 0,63.
voitek1 napisał:
...nie słyszałem nic dobrego o LivePlug - z tym nic nie zdziałasz, bo nie ma jak i czm tego zwalczać - taka technologia i takie urządzenie...


voitek1 napisał:
Dowiesz się, jak podłączysz się po skrętce do LAN. Trudno oceniać....Kup zarobiony (z wtyczkami RJ45) kabel cat.5e na portalu sprzedażowym - koszt ~1PLN/m. Wtedy się przekonasz.
kiel.basa napisał:
...Sprawa by sie wyjasnila, gdybym mial dlugi kabel ethernet, tak jak voitek1 mowil...
Tak zrób
. :idea: Wtedy dalsza dyskusja będzia miała sens
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#25 14 Maj 2013 21:56   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


voitek1 napisał:

...Sprawa by sie wyjasnila, gdybym mial dlugi kabel ethernet, tak jak voitek1 mowil...
Tak zrób. Wtedy dalsza dyskusja będzia miała sens

Totalny idiotyzm, przecież może dekoder przenieść bliżej LB i podłączyć pod tv, a kabel wykorzystać ten co już idzie do HomePluga.
Powrót do góry
   
kiel.basa
Poziom 11
Poziom 11


Dołączył: 30 Gru 2011
Posty: 66
Miasto: warsaw

Post#26 Post autora tematu 14 Maj 2013 22:17   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


no wiec natchniony i niecierpliwy, przenioslem telewizor na biurko obok komputera.
z kabla dziala wszystko jak nalezy, wiec sprawa jest jasna - liveplugi sa do bani, i przejmuja jakies zaklocenia.
pytanie wiec do was a propos tego TP-LINK TL-WR702N, czy jezeli uzyje tego urzadzenia do przeslania sygnalu, to czy to mi obciaza internet ? ja rozumiem to tak, ze podlaczalbym go wtedy do wyjscia TV w LB i ten sygnal on podaje do dekodera przez wifi, czyli internet nie powinien byc obciazony, ale prosze tu o sprostowanie jezeli sie myle.
no i ewentualnie macie jakies rady, zeby pozbyc sie takich zaklocen? pomysly? ja to widze raczej tak, ze liveplugi ida w niepamiec..

puscilem jeszcze sygnal przez Liveplugi w obrebie jednego pokoju, i zaklocenia wydaja sie byc zdecydowanie mniejsze, jakby czasem cos sie pojawi na ekranie, ale ciaglosc glosu raczej jest. chodzi niby u nas pralka teraz, a ja nigdy nie szukalem zwiazku miedzy tym i tym, dlatego sprobuje jeszcze zwrocic uwage, czy przypadkiem nie bedzie lepiej jak skonczy prac..
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#27 14 Maj 2013 22:37   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


kiel.basa napisał:
a propos tego TP-LINK TL-WR702N, czy jezeli uzyje tego urzadzenia do przeslania sygnalu, to czy to mi obciaza internet ? ja rozumiem to tak, ze podlaczalbym go wtedy do wyjscia TV w LB i ten sygnal on podaje do dekodera przez wifi

Gdyby to było możliwe to sygnał mógłby przesłać przecież LB, ale dekoder nie posiada karty wbudowanej wifi, więc ten zaproponowany router byłby podłączony do dekodera w trybie mostu, pod warunkiem, że do miejsca docelowego dekodera dociera sygnał wifi z LB.
Co do tych LivePlugów to upewnij się, że pracują ona na jednej fazie prądowej, a powinny (może to jest problemem, że tak tnie obraz i dźwięk).
Powrót do góry
   
voitek1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Paź 2011
Posty: 4891
Miasto: Warszawa

Post#28 14 Maj 2013 22:59   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Czyli tak, jak pisałem na początku.
Co do upewniania się, czy na jednej fazie chmmmm... A jakie to ma znaczenie? Przecież nie będziesz przekuwał ścian, żeby doprowadzić tą samą fazę, albo grzebał w skrzynce z bezpiecznikami i wołał elektryka, żeby Ci to zmienił ;) ;) ;)

Teraz wgraj w lapka (może też być tel. z android) inSSIDer i sprawdź jaki masz zasięg WiFi z LB w miejscu, gdzie na stałe stoi dekoder i prześlij zrzut ekranu
Powrót do góry
   
KOCUREK1970
Poziom 25
Poziom 25


Dołączył: 18 Wrz 2009
Posty: 6260

Post#29 14 Maj 2013 23:09   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


voitek1 napisał:
Co do upewniania się, czy na jednej fazie chmmmm... A jakie to ma znaczenie?

Gdyby to nie miało żadnego znaczenia, to po co by o tym wspominali w instrukcji od takiego sprzętu.
voitek1 napisał:
Przecież nie będziesz przekuwał ścian, żeby doprowadzić tą samą fazę, albo grzebał w skrzynce z bezpiecznikami i wołał elektryka, żeby Ci to zmienił

Nikt przecież nie karze mu kuć ścian, wystarczy się zapytać elektryka co im prąd robił jak z tą fazą u nich jest, bo jeśli sygnału z LB tam nie będzie to i tak mu pozostanie ciągnięcie skrętki, albo zakup jakiegoś repeatera po drodze i tego co podałeś TP Linka na końcu.
Powrót do góry
   
voitek1
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 10 Paź 2011
Posty: 4891
Miasto: Warszawa

Post#30 14 Maj 2013 23:26   

Re: Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.


Ok. wspomnieli. Jest na innej fazie - jaka jest Twoja rada?
Ok. wspomnieli. Jest na tej samej fazie i nadal źle działa - jaka jest Twoja rada?
Więc jak się nie obrócisz to... bo w tym i wielu innych przypadkach "prądowy switch" nie działa tak, jak jest zachwalany (tak wiem U @KOCUREK1970 działa - masz szczęście ;) ).

anyway
KOCUREK1970 napisał:
...jeśli sygnału z LB tam nie będzie to i tak mu pozostanie ciągnięcie skrętki, albo zakup jakiegoś repeatera po drodze i tego co podałeś TP Linka na końcu.
dlatego już pisałem na początku
voitek1 napisał:
...więc najlepiej podłączyć LiveBox po kablu do dekodera (na pewno Ci się poprawi)...
...Jeśli masz dobry zasięg WiFi w miejscu, gdzie jest dekoder to może warto wydać 70PLN na TPlink TL-WR702N


PS
Chodzi o to @kocurek1970, że nawet jeśli napiszesz coś, co ma sens, to w przypadku wątku i tak jest zbędną radą, a w żadnym wypadku nie jest rozwiązaniem problemu
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Sieci, Internet -> Sieć Internet - Dostęp -> Podlaczenie TV naziemnej do dekodera Uhd 86 z orange.
Strona 1 z 2 Idź do strony 12  Następny



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.149 seconds

elektroda.pl temat RSS