Forum elektroda.pl

Regulamin | Punkty | Dodaj... | Ostatnie | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj

Ta strona używa cookie. Dowiedz się więcej o celu ich używania i zmianie ustawień cookie w przeglądarce.
Korzystając ze strony wyrażasz zgodę na używanie cookie, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki.

Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.
Autor
Wiadomość
viper512
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 10
Miasto: Nowy Sącz

Post#1 Post autora tematu 16 Maj 2013 17:28   

Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Witam.

Kuzyn miał wyrzucać kino domowe Clarus V51, ale jednak postanowił podarować mi je. Niestety nie ma do niego pilota, bo gdzieś zginął. Instrukcji tez nie.

Problem jest taki, że po podpięciu kina do TV i wpięciu głośników, okazało się że działają tylko 2 frontowe wyjścia na głośniki, a pozostałe 4 w tym subwoofer nie działają.
Na tym forum wyczytałem gdzieś, że pewnie jest ustawione na stereo i trzeba przełączyć, ale ja niestety nie mam pilota. Czy jest możliwe, aby zrobić to bez niego?
Ewentualnie, czy możnaby dokupić gdzieś takiego pilota? Szukałem na allegro - żaden tani pilot nie obsługuje tej marki. Próbowałem jakoś ustawić pożyczonego pilocika Vivanco UR12, ale nie udało się zrobić, by to działało.
Czy jest możliwe, że piloty programowalne będą z tym sprzętem działać? Szkodaby wyrzucić kasę w błoto.
Zna ktoś może jakiś sposób na uruchomienie 5.1 ?

Za wszystko z góry dziękuję,
Pozdrawiam.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 16 Maj 2013 17:28   





Powrót do góry
   
Olek II
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4490
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#2 17 Maj 2013 11:51   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


viper512 napisał:
Zna ktoś może jakiś sposób na uruchomienie 5.1 ?


Pewnie, trzeba na wejście podać sygnał 5.1. Ile informacji jest na forum, tylko poczytać. Jeśli nie ma na wejściu sygnału 5.1, dekoder nie zacznie dekodować i grają tylko dwie kolumny.
Powrót do góry
   
deejaykari96
Poziom 3
Poziom 3


Dołączył: 01 Gru 2009
Posty: 6

Post#3 17 Maj 2013 15:42   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Mam pewną koncepcję na to. Jeśli nie zależy Ci na 5.1 możesz spróbować połączyć tak, jak w załączonym rysunku (mistrzem painta nie jestem, ale wiadomo o co chodzi) W ten sposób podasz sygnał 2.0 na 6 gniazd, i wszystkie głośniki będą grać. Ale niech inni się wypowiedzą, być może mają lepszy pomysł. Jest też druga opcja, Nokia z symbianem, oraz podczerwienią i oprogramowanie iRemote, być może znajdziesz pilot do swojego zestawu.
Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2013 15:42   





Powrót do góry
   
viper512
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 10
Miasto: Nowy Sącz

Post#4 Post autora tematu 17 Maj 2013 16:26   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Nie ma raczej wejścia 5.1, bo jest albo przez coaxial (którego nie mam w TV, albo przez złącze euro, albo przez chyba 2x chinch.

Nie bardzo jest gdzie tego JACKa wpiąć.. Ew na chinche.

A możnaby zrobić tak, żeby pod 1 wyjście wpiąć 2 głośniki + sub, a pod drugie 2 głośniki +front, czy nie bardzo? Mogłoby coś paść?
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2013 16:26   





Powrót do góry
   
Olek II
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4490
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#5 17 Maj 2013 17:23   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Wystarczy podłączyć wtyk euro, lub chinch. Warunkiem grania wszystkich głośników, jest dostarczenie dźwięku w systemie 5.1. Inny sposób nie istnieje.
Powrót do góry
   
viper512
Poziom 4
Poziom 4


Dołączył: 23 Cze 2010
Posty: 10
Miasto: Nowy Sącz

Post#6 Post autora tematu 17 Maj 2013 17:30   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


No tak. Mam podłączone przez eurozłącze pod TV, ale idzie tylko dźwięk 2.0, reszta kanałów nie działa. Z tym że to chyba nie ma wejścia 5.1 tylko jakby on go konwertuje pod 5.1. Ale może się mylę..
Powrót do góry
   
Google


Google Adsense


Post# 17 Maj 2013 17:30   





Powrót do góry
   
wolek14
Poziom 22
Poziom 22


Dołączył: 25 Lut 2008
Posty: 1898
Miasto: Jeleśnia

Post#7 18 Maj 2013 13:05   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.
Jeśli to ten sam amplituner, to masz odpowiedź.

Olek II, jak chcesz przesłać 5.1 za pomocą Scart?

Tutaj nie ma wielośladowego 5.1, tylko sztuczne poszerzenie panoramy za pomocą jakiegoś procesora. A pewnie aktywować go można tylko z pilota. Być może nawet tego nie ma, i tylne kolumny są "dla picu", a dźwięk z tylnych i przednich kolumn jest identyczny. Fakt faktem jest taki, że dobrze by było sprawdzić końcówki mocy dla tych kanałów. Chyba że jest tam jakaś czterokanałowa hybryda, wtedy złączyć równolegle wejścia.
Powrót do góry
   
Olek II
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 15 Sty 2003
Posty: 4490
Miasto: gdzieś na podkarpaciu

Post#8 18 Maj 2013 13:22   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


wolek14 napisał:
Olek II, jak chcesz przesłać 5.1 za pomocą Scart?


Normalnie, poczytaj trochę na ten temat. Jeśli dźwięk z telewizora będzie 5.1, to z gniazda scart będzie zakodowany 5.1 w lewym i prawym kanale. Dekoder 5.1 jest w Clarusie.

viper512 napisał:
Mam podłączone przez eurozłącze pod TV, ale idzie tylko dźwięk 2.0, reszta kanałów nie działa


Pisałem wyżej, brak dźwięku 5.1 z telewizora. Z tego co wiem, żadna stacja nie nadaje programów z dźwiękiem przestrzennym, w stereo i owszem. Kiedyś TVN nadawał filmy z dźwiękiem przestrzennym, a odpowiednia informacja była pod logo stacji.

Jeśli w sygnale brak informacji o przestrzenności dźwięku, to skąd mają kolumny wiedzieć co przetwarzać? to tak jakby ktoś chciał odbierać I program radiowy na długich w stereo.

Proponuję tak, podłączyć z odtwarzacza DVD przewodem chinch lewy i prawy kanał, odtwarzać jakikolwiek film, którego dźwięk jest 5.1. Jest tego mnóstwo, a informacja o dźwięku jest na krążku. Dźwięk będzie przestrzenny na wszystkich głośnikach.
Powrót do góry
   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu      Strona Główna -> Forum elektroda.pl -> Audio Serwis -> Audio Początkujący -> Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.
Strona 1 z 1
Podobne tematy
Telewizor Okano TV3701, brak pilota, nie wszystkie funkce z klawiatury działają (6)
subwoofer SONY SA-WMSP4 - podłączenie z wyjść głośnikowych / wzmacniacz mostkowy (2)
Sony STR414L - napięcie stałe na jednym z wyjść głośnikowych (4)
DIORA WS 504B - Układ odłączania wyjść głośnikowych (10)
Problem z podłączeniem wyjść głośnikowych Radmor 5102- TE (3)
jak podłączyć wzmacniacz do wyjść głośnikowych ? (7)
Clarus V51 - tranzystor J36 w zasilaczu (1)
Radmor 5201-T - działa tylko jedno z 4 wyjść na kolumny. (6)
Radio Clarus rs-9901 brak podświetlenia i głosu (3)
Panasonic SA-AK40. Brak dźwięku na wejściach głośnikowych. (4)


Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Reklama || Kontakt

Page generation time: 0.064 seconds

elektroda.pl temat RSS