Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search | Register | Log in



Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


  Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio ->Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota. Post new topic  Reply to topic 
Author
Hide the left column
Show left column Message
viper512
Level 9
Location: Nowy Sącz
Joined: 23 Jun 2010
Posts: 47
viper512
Level 9
Post#1 16 May 2013 17:28  Topic author   

Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Witam.

Kuzyn miał wyrzucać kino domowe Clarus V51, ale jednak postanowił podarować mi je. Niestety nie ma do niego pilota, bo gdzieś zginął. Instrukcji tez nie.

Problem jest taki, że po podpięciu kina do TV i wpięciu głośników, okazało się że działają tylko 2 frontowe wyjścia na głośniki, a pozostałe 4 w tym subwoofer nie działają.
Na tym forum wyczytałem gdzieś, że pewnie jest ustawione na stereo i trzeba przełączyć, ale ja niestety nie mam pilota. Czy jest możliwe, aby zrobić to bez niego?
Ewentualnie, czy możnaby dokupić gdzieś takiego pilota? Szukałem na allegro - żaden tani pilot nie obsługuje tej marki. Próbowałem jakoś ustawić pożyczonego pilocika Vivanco UR12, ale nie udało się zrobić, by to działało.
Czy jest możliwe, że piloty programowalne będą z tym sprzętem działać? Szkodaby wyrzucić kasę w błoto.
Zna ktoś może jakiś sposób na uruchomienie 5.1 ?

Za wszystko z góry dziękuję,
Pozdrawiam.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Olek II
Moderator
Location: gdzieś na podkarpaciu
Joined: 15 Jan 2003
Posts: 5289
Helped: 376
Post rating: 40
Olek II
Moderator
Post#2 17 May 2013 11:51    

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


viper512 wrote:
Zna ktoś może jakiś sposób na uruchomienie 5.1 ?


Pewnie, trzeba na wejście podać sygnał 5.1. Ile informacji jest na forum, tylko poczytać. Jeśli nie ma na wejściu sygnału 5.1, dekoder nie zacznie dekodować i grają tylko dwie kolumny.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
deejaykari96
Level 7
Joined: 01 Dec 2009
Posts: 14
deejaykari96
Level 7
Post#3 17 May 2013 15:42    

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Mam pewną koncepcję na to. Jeśli nie zależy Ci na 5.1 możesz spróbować połączyć tak, jak w załączonym rysunku (mistrzem painta nie jestem, ale wiadomo o co chodzi) W ten sposób podasz sygnał 2.0 na 6 gniazd, i wszystkie głośniki będą grać. Ale niech inni się wypowiedzą, być może mają lepszy pomysł. Jest też druga opcja, Nokia z symbianem, oraz podczerwienią i oprogramowanie iRemote, być może znajdziesz pilot do swojego zestawu.
Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.

Helpful post? + 0
Back to top
viper512
Level 9
Location: Nowy Sącz
Joined: 23 Jun 2010
Posts: 47
viper512
Level 9
Post#4 17 May 2013 16:26  Topic author   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Nie ma raczej wejścia 5.1, bo jest albo przez coaxial (którego nie mam w TV, albo przez złącze euro, albo przez chyba 2x chinch.

Nie bardzo jest gdzie tego JACKa wpiąć.. Ew na chinche.

A możnaby zrobić tak, żeby pod 1 wyjście wpiąć 2 głośniki + sub, a pod drugie 2 głośniki +front, czy nie bardzo? Mogłoby coś paść?

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Olek II
Moderator
Location: gdzieś na podkarpaciu
Joined: 15 Jan 2003
Posts: 5289
Helped: 376
Post rating: 40
Olek II
Moderator
Post#5 17 May 2013 17:23    

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Wystarczy podłączyć wtyk euro, lub chinch. Warunkiem grania wszystkich głośników, jest dostarczenie dźwięku w systemie 5.1. Inny sposób nie istnieje.

Helpful post? + 0
Back to top
viper512
Level 9
Location: Nowy Sącz
Joined: 23 Jun 2010
Posts: 47
viper512
Level 9
Post#6 17 May 2013 17:30  Topic author   

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


No tak. Mam podłączone przez eurozłącze pod TV, ale idzie tylko dźwięk 2.0, reszta kanałów nie działa. Z tym że to chyba nie ma wejścia 5.1 tylko jakby on go konwertuje pod 5.1. Ale może się mylę..

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
wolek14
Level 31
Location: Jeleśnia
Joined: 25 Feb 2008
Posts: 2016
Helped: 109
Post rating: 11
wolek14
Level 31
Post#7 18 May 2013 13:05    

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.
Jeśli to ten sam amplituner, to masz odpowiedź.

Olek II, jak chcesz przesłać 5.1 za pomocą Scart?

Tutaj nie ma wielośladowego 5.1, tylko sztuczne poszerzenie panoramy za pomocą jakiegoś procesora. A pewnie aktywować go można tylko z pilota. Być może nawet tego nie ma, i tylne kolumny są "dla picu", a dźwięk z tylnych i przednich kolumn jest identyczny. Fakt faktem jest taki, że dobrze by było sprawdzić końcówki mocy dla tych kanałów. Chyba że jest tam jakaś czterokanałowa hybryda, wtedy złączyć równolegle wejścia.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Olek II
Moderator
Location: gdzieś na podkarpaciu
Joined: 15 Jan 2003
Posts: 5289
Helped: 376
Post rating: 40
Olek II
Moderator
Post#8 18 May 2013 13:22    

Re: Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.


wolek14 wrote:
Olek II, jak chcesz przesłać 5.1 za pomocą Scart?


Normalnie, poczytaj trochę na ten temat. Jeśli dźwięk z telewizora będzie 5.1, to z gniazda scart będzie zakodowany 5.1 w lewym i prawym kanale. Dekoder 5.1 jest w Clarusie.

viper512 wrote:
Mam podłączone przez eurozłącze pod TV, ale idzie tylko dźwięk 2.0, reszta kanałów nie działa


Pisałem wyżej, brak dźwięku 5.1 z telewizora. Z tego co wiem, żadna stacja nie nadaje programów z dźwiękiem przestrzennym, w stereo i owszem. Kiedyś TVN nadawał filmy z dźwiękiem przestrzennym, a odpowiednia informacja była pod logo stacji.

Jeśli w sygnale brak informacji o przestrzenności dźwięku, to skąd mają kolumny wiedzieć co przetwarzać? to tak jakby ktoś chciał odbierać I program radiowy na długich w stereo.

Proponuję tak, podłączyć z odtwarzacza DVD przewodem chinch lewy i prawy kanał, odtwarzać jakikolwiek film, którego dźwięk jest 5.1. Jest tego mnóstwo, a informacja o dźwięku jest na krążku. Dźwięk będzie przestrzenny na wszystkich głośnikach.

Helpful post? + 0
Back to top

Google Adsense
Google


Back to top
Post new topic  Reply to topic     Main Page -> Forum Index -> Audio Service -> Beginners Audio -> Clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.
Page 1 of 1

Similar topics to clarus V51 - Działają tylko 2 z 6 wyjść głośnikowych, brak pilota.

Clarus V51 - tranzystor J36 w zasilaczu (1)
jak podłączyć wzmacniacz do wyjść głośnikowych ? (7)
Problem z podłączeniem wyjść głośnikowych Radmor 5102- TE (3)
DIORA WS 504B - Układ odłączania wyjść głośnikowych (10)
Sony STR414L - napięcie stałe na jednym z wyjść głośnikowych (4)
subwoofer SONY SA-WMSP4 - podłączenie z wyjść głośnikowych / wzmacniacz mostkowy (2)
Telewizor Okano TV3701, brak pilota, nie wszystkie funkce z klawiatury działają (6)
samsung ue42f5500 - Brak reakcji na pilota i nie tylko (22)
Radmor 5201-T - działa tylko jedno z 4 wyjść na kolumny. (6)
Radio Clarus rs-9901 brak podświetlenia i głosu (3)


Switch to mobile version Switch to version for desktops

Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Editors || Contact for companies || Contact

Page generation time: 0.076 seconds