Forum elektroda.pl

Regulamin  | Punkty  | Dodaj...  | Ostatnie  | Szukaj | Rejestracja | Zaloguj



Grafika ? czy coś innego ?


  Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware ->Grafika ? czy coś innego ? Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu 
AutorSchowaj lewą kolumnę Wiadomość
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#1 29 Maj 2013 17:03  Autor tematu   

Grafika ? czy coś innego ?


WITAM
Na wstępie kilka ważnych informacji:
sprzęt:
płyta głowna - GIGABYTE GA-EX38-DS4
zasilacz - CHIEFTEC 560W model : CFT-560-A12S
karta graficzna - Radeon Vertex HD 4850 1GB
procesor - Intel core 2 Duo E8400 3.0 Ghz
chłodzenie - Noctua NH-U12F
dysk - Seagate 500GB

Moj problem wygląda nastepująco. Pierwszym objawem jaki zawitał były artefakty na monitorze pojawiały się sporadycznie przy dużych obiążeniach karty graficznej, ale z tego co wiem ta grafika ma już to do siebię. Przedwczoraj komputer zawiesił się podczas uruchamiania, robiło się to wielokrotnie w róznych etapach uruchamiania, aż wkońcu sobie odpuściłem i poszedłem spać. Nazajutrz, rano kiedy próbowałem odpalić moj komputer na monitorze był tylko brak sygnału, na dodatek komputer nie wydał charakterystycznego piknięcia podczas uruchamiania. Wszystkie wiatraczki chodziły więc nie wiedziałem w czym tkwi problem. Przez cały dzień próbowałem wykryć usterke lecz wszystko na nic. Przeczyśliłem cały komputer (ram,grafike,procesor i płyte głowna) lecz dalej nic. Sprawdziłem wszystkie kabelki, zrestartowałem biosa baterią lecz nadal zero reakcji na monitorze. Załatwilem kable hdmi vga oraz dvi lecz na każdym było to samo (no signal). Udało mi się znależć starą kartę graficzną (Geforce 8600 GTS) która była w pełni sprawna przed schowaniem, komputer się normalnie uruchomił lecz nie chodzi tak jak powinien. Wszystko chodzi z dużym opoznieniem, kiedy próbuje zaznaczyc ikonki na pulpicie wszystko się strasznie spóznia, filmy 360p się tną itp itd. A karta napewno jest w pełni sprawna i wczesniej chodziła płynnie na tym komputerze. Postanowiłem sformaować komputer, lecz na pustym nie zasmieconym komputerze dalej to samo, wszystko się tnie i nie działa jak powinno, samo zaznaczanie myszką ikonek na pulpicie zabiera 30-40% użycia procesora co mnie nieco dziwi. Postanowilem pozyczyc od dziewczyny jej karte graficzną jest to jakiś przedpotopowy asus a260fm. O dziwo komputer zacząl troszke płynniej chodzic ale na takiej karcie nie da się zbytnio funkcjonować. Z tego co czytalem na forach przyczyną może być zasilacz lub płyta głowna.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam, Alan

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5529
Miasto: Żyrardów

MrDoimer
Poziom 24
Post#2 29 Maj 2013 17:06    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Daj screen z programu HWMonitor

Daj screen całego okna z programu Crystal Disk Info

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#3 29 Maj 2013 17:25  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Ok wysyłam oby dwa screeny


Zmień sposób wklejenia grafiki: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
[jankolo]


Załączniki:

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5529
Miasto: Żyrardów

MrDoimer
Poziom 24
Post#4 29 Maj 2013 17:33    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq napisał:
Wszystko chodzi z dużym opoznieniem, kiedy próbuje zaznaczyc ikonki na pulpicie wszystko się strasznie spóznia, filmy 360p się tną itp itd

Masz uszkodzony dysk. On po części jest sprawcą tego.
Dysk nadaje się tylko wymiany. Nic mu nie pomoże.

Temperatury w IDLE też wysokie.
Uruchom program OCCT -> zakładka - PowerSupply:OCCT test i wklej uzyskane po teście wykresy . 20 minut testu.
Daj także screen z programu HWMonitor po 15 minutach w czasie wykonywania testu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#5 29 Maj 2013 17:48  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Ok test się juz robi za 20 min wkleje wszystko, pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

Po 4 minutach test się przerwał i wyskoczył komunikat: Core #1 over maximum value ! value reached : 87, max value :85
Dodam jeszcze że moj procesor jest podkręcony z 3.0 na 3.8 Ghz.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5529
Miasto: Żyrardów

MrDoimer
Poziom 24
Post#6 29 Maj 2013 17:49    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq napisał:

Po 4 minutach test się przerwał i wyskoczył komunikat: Core #1 over maximum value ! value reached : 87, max value :85

Kolejna przyczyna.
Procesor się przegrzewa.
Zdejmij chłodzenie z procesora, usuń starą pastę, nałóż nową pastę termoprzewodzącą, załóż poprawnie chłodzenie.
Wyczyść komputer z kurzu, zapewnij odpowiednią cyrkulacje powietrza w obudowie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
wariato
Poziom 26
Poziom 26


Dołączył: 13 Cze 2007
Posty: 34138

wariato
Poziom 26
Post#7 29 Maj 2013 17:51    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Jaka wersja sterownika do grafiki ? Z tymi Vertexami były problemy więc możliwe że to wina karty.
Musiałbyś na próbę podziałać na innej w celu wyeliminowania problemu z artefaktami.
Dysk relokuje sektory więc uważaj, trzymaj ważne dane na innym nośniku.
Możesz spróbować naprawiać wg tego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html ale wymaże to wszystko z dysku bezpowrotnie.

Edit. Procesor też sie przegrzewa, możliwe uszkodzone zapięcie radiatora lub brak pasty termo na rdzeniu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#8 29 Maj 2013 18:52  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Czyli komunikat (no signal) na monitorze może być przyczyną dysku ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5529
Miasto: Żyrardów

MrDoimer
Poziom 24
Post#9 29 Maj 2013 18:52    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq napisał:

Czyli komunikat (no signal) na monitorze może być przyczyną dysku ?

Nie. Ale przegrzewanie się komputera już tak.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#10 29 Maj 2013 19:32  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Ok, pastę juz zamowilem na allegro Arctic Cooling mx-2. Aktualna pasta była nakladana ok 3-4 miesiace temu więc prawdopodobnie się wygrzała. A komputer jest calutki wyczyszcony z kurzu.
Pozdrawiam

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Arteko77
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 26 Maj 2011
Posty: 1256
Miasto: Kraków

Arteko77
Poziom 21
Post#11 29 Maj 2013 21:50    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq napisał:
Aktualna pasta była nakladana ok 3-4 miesiace temu więc prawdopodobnie się wygrzała

Pasty w takim czasie nie tracą przewodności cieplnej. Pewnie sie odczepiło chłodzenie, lub ktoś "fachowo" zakładał je.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Kwi 2013
Posty: 1461
Miasto: Małopolska

Pete_O
Poziom 21
Post#12 29 Maj 2013 22:40    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


MrDoimer napisał:
Masz uszkodzony dysk. On po części jest sprawcą tego.
Dysk nadaje się tylko wymiany. Nic mu nie pomoże.

Nie jest aż tak tragicznie. To tylko 2 realokowane sektory. Jak na 7200.11, do tego z czarnej serii - nienajgorzej. Wink
Przetestuj ten dysk jeszcze MHDD - pełne skanowanie. I wklej zdjęcie ekranu po zakończonym skanowaniu.
Procedura opisana tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
może mu pomóc. Gdyby był na gwarancji producenta, wtedy powinieneś reklamować, ale nie jest. Niemniej jednak nie wyrzucałbym go przed sprawdzeniem MHDD.
Co do przegrzewania CPU - na 99% źle zamocowane chłodzenie.
MrDoimer napisał:
Analeq napisał:
Czyli komunikat (no signal) na monitorze może być przyczyną dysku ?

Nie. Ale przegrzewanie się komputera już tak.

Nie rozumiem - trudna jest ta mowa. Wink MrDoimer, czy chodzi Ci o to, że przyczyną przegrzewania komputera może być uszkodzony dysk? Czy na odwrót: że przyczyną uszkodzenia dysku może być przegrzewający się komputer? To pierwsze byłoby bzdurą, drugie - mozliwe.
A Vertex3D? Hm, ktoś powinien stworzyć coś takiego jak czarna lista kart graficznych... - na wzór czarnej listy zasilaczy.
http://forum.purepc.pl/topic/351761-awaryjnosc-kart-od-vertex-3d/

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5529
Miasto: Żyrardów

MrDoimer
Poziom 24
Post#13 29 Maj 2013 22:45    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Pete_O napisał:
MrDoimer, czy chodzi Ci o to, że przyczyną przegrzewania komputera może być uszkodzony dysk? Czy na odwrót: że przyczyną uszkodzenia dysku może być przegrzewający się komputer? To pierwsze byłoby bzdurą, drugie - mozliwe.

Nic z tych rzeczy.

Chodziło mi o to że uszkodzony dysk nie jest przyczyną komunikatu "No signal".
Ale przegrzewający się komputer może być przyczyną tego komunikatu.

Dodano po 2 [minuty]:

Pete_O napisał:

Nie jest aż tak tragicznie. To tylko 2 realokowane sektory

Tragicznie nie jest ale nawet 1 relakowany sektor kwalifikuje go do wymiany.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Kwi 2013
Posty: 1461
Miasto: Małopolska

Pete_O
Poziom 21
Post#14 29 Maj 2013 23:11    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


MrDoimer napisał:
Tragicznie nie jest ale nawet 1 relakowany sektor kwalifikuje go do wymiany.

Nie do końca zgadzam się z tą opinią.
Do wymiany gwarancyjnej - tak. No, ale gwarancja już nieważna...
Nowoczesne dyski mają sporą pulę sektorów zapasowych - idącą w setki a nawet tysiące. Jeżeli tylko sektorów niestabilnych nie przybywa w szybkim tempie, a skan MHDD nie pokaże zbyt wielu sektorów o wydłużonym czasie dostępu, to dysk może służyć jeszcze przez parę lat. Inna sprawa, że nie namawiałbym do używania go jako dysku systemowego. Natomiast jako magazynu na jakieś nieszczególnie ważne dane - jak najbardziej tak.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5529
Miasto: Żyrardów

MrDoimer
Poziom 24
Post#15 29 Maj 2013 23:13    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Pete_O napisał:
Natomiast jako magazynu na jakieś nieszczególnie ważne dane - jak najbardziej tak.

Z tym się zgadzam Wink
Ktoś na forum też ma 2 dyski z dziesiątkami relakowanych sektorów i używa ich jako magazynu i dyski działają ok.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#16 30 Maj 2013 02:54  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Sprawdzałem na innym pożyczonym dysku, dalej to samo. Posiadam jeszcze trzeci dysk w zapasie Adata 32gb kiedys były 2 takie same w raid i jeden z nich sie spałił. Ale nie wiem czy jest sens instalowac tam system.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Dołączył: 26 Mar 2012
Posty: 5529
Miasto: Żyrardów

MrDoimer
Poziom 24
Post#17 30 Maj 2013 10:52    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq napisał:

Sprawdzałem na innym pożyczonym dysku, dalej to samo

A wykonałeś to ?
MrDoimer napisał:

Kolejna przyczyna.
Procesor się przegrzewa.
Zdejmij chłodzenie z procesora, usuń starą pastę, nałóż nową pastę termoprzewodzącą, załóż poprawnie chłodzenie.
Wyczyść komputer z kurzu, zapewnij odpowiednią cyrkulacje powietrza w obudowie.


wariato napisał:

Edit. Procesor też sie przegrzewa, możliwe uszkodzone zapięcie radiatora lub brak pasty termo na rdzeniu.


Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#18 30 Maj 2013 12:00  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Pasty puki co nie zmieniłem bo nie mam żadnej na stanie, czekam az przyjdzie z allegro. Ale kolega wyzej napisal ze po 3-4 miesiacach pasta jest jeszcze dobra. A co do chlodzenia to przymocowalem je dzis na 100% poprawnie. A komputer jest doslownie caly wyczyszczony z kurzu (każda szczelinka) jedynie gdzie nie moge sie dostac to miejsce pod płytą głowną.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Kwi 2013
Posty: 1461
Miasto: Małopolska

Pete_O
Poziom 21
Post#19 30 Maj 2013 17:47    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq napisał:
A co do chlodzenia to przymocowalem je dzis na 100% poprawnie. A komputer jest doslownie caly wyczyszczony z kurzu (każda szczelinka) jedynie gdzie nie moge sie dostac to miejsce pod płytą głowną.

Czy po tych zabiegach jest jakaś poprawa? Czy wentylator kręci się jak należy? Może to on jest niesprawny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#20 30 Maj 2013 18:55  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Zero poprawy, dziś miałem okazje sprawdzic moją karte na innym komputerze w ktorym jest zamontowana taka sama jak moja czyli vtx hd4850. Zero reakcji, brak sygnalu. Juz wiem co jest sprawcą. Lecz dalej nie wiem czemu komputer z karta geforce 8600 gts działa tak powolnie. Karte vertexa kupilem 3-4 miesiace temu i posiałem od niej paragon. Czy istnieje jeszcze jakas szansa na uratowanie jej ? dodam ze wiatraczek od niej kreci sie poprawnie.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Kwi 2013
Posty: 1461
Miasto: Małopolska

Pete_O
Poziom 21
Post#21 30 Maj 2013 20:55    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Najpierw cytat z początku wątku:
Analeq napisał:
Udało mi się znależć starą kartę graficzną (Geforce 8600 GTS) która była w pełni sprawna przed schowaniem, komputer się normalnie uruchomił lecz nie chodzi tak jak powinien. Wszystko chodzi z dużym opoznieniem, kiedy próbuje zaznaczyc ikonki na pulpicie wszystko się strasznie spóznia, filmy 360p się tną itp itd. A karta napewno jest w pełni sprawna i wczesniej chodziła płynnie na tym komputerze.

Teraz z najnowszego posta:
Analeq napisał:
Zero poprawy, dziś miałem okazje sprawdzic moją karte na innym komputerze w ktorym jest zamontowana taka sama jak moja czyli vtx hd4850. Zero reakcji, brak sygnalu. Juz wiem co jest sprawcą.

Chodzi mi o poprawę w sensie: niższe temperatury procesora. Też nie ma żadnej poprawy na tym polu?
Nie wiesz, co jest sprawcą. Równie dobrze może nim być uszkodzona płyta główna jak i zasilacz, a nawet procesor. Wiesz natomiast, że karta padła. Ogólnie: niewesoło.
Moim zdaniem:
1. Trzeba przyjrzeć się zasilaczowi - zmierzyć mu napięcia, zajrzeć do wnętrza i sprawdzić stan kondensatorów - czy nie wybrzuszone/wylane.
2. Trzeba zaopatrzyć się w nowy dysk, albo tymczasem przynajmniej wdrożyć procedurę naprawczą do starego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
3. Porządnie odinstalować sterowniki starej karty grafiki (używając do usunięcia pozostałości starych sterowników Radeona programu takiego jak Driver Sweeper na przykład) - od tego nawet możesz zacząć, zamiast od p. 1 i 2 - żeby sprawdzić, czy z tą starą 8600GTS system będzie działać poprawnie i dość płynnie. Jeśli nie, to p. 1 i 2.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedno:
Analeq napisał:
Postanowiłem sformaować komputer, lecz na pustym nie zasmieconym komputerze dalej to samo, wszystko się tnie i nie działa jak powinno, samo zaznaczanie myszką ikonek na pulpicie zabiera 30-40% użycia procesora co mnie nieco dziwi.

Czy po postawieniu stystemu zainstalowałeś najpierw to co trzeba, żeby ta płyta poprawnie współpracowała z systemem - począwszy od sterowników chipsetu? Ściągnij najnowsze stery ze strony producenta płyty. Sterowniki grafiki trzeba instalować dopiero po zainstalowaniu sterowników chipsetu, LAN, VGA itp. Ewentualnie sterowniki audio można zostawić na koniec.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Dołączył: 29 Maj 2013
Posty: 11
Miasto: Częstochowa

Analeq
Poziom 5
Post#22 30 Maj 2013 21:01  Autor tematu   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Juz wczesniej pisałem że niepokoi mnie zuzycie procesora przy błahych czynnosciach. Najmniejsze drobnostki typu zaznaczanie ikonki na pulpicie pożera 40% procesora co wyglada nieciekawie.

Dodano po 2 [minuty]:

Jakies 20 min temu system ponownie postawilem na nogi na moim trzecim dysku. I juz zainstalowalem sterowniki od grafiki, czy formatowac ponownie czy poprostu je usunac i zainstalowac najpierw stery od plyty glownej ?

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Dołączył: 23 Kwi 2013
Posty: 1461
Miasto: Małopolska

Pete_O
Poziom 21
Post#23 30 Maj 2013 21:09    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq napisał:
formatowac ponownie czy poprostu je usunac i zainstalowac najpierw stery od plyty glownej ?
Pete_O napisał:
Porządnie odinstalować sterowniki starej karty grafiki (używając do usunięcia pozostałości starych sterowników (..) programu takiego jak Driver Sweeper na przykład)

Powinno wystarczyć w zasadzie nawet bez Driver Sweeper'a, jeśli to były stery przeznaczone do tej 8600GTS. Na przyszłość: zawsze zaczynaj od sterowników chipsetu.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Dołączył: 10 Sty 2005
Posty: 32830
Miasto: Łódź

jankolo
Zasłużony dla elektroda
Post#24 30 Maj 2013 21:40    

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq, prosiłem o coś i nie mam zamiaru prosić po raz kolejny.

Czy wiadomość jest pomocna? + 0 -
Powrót do góry
Google


Google Adsense


Google


Powrót do góry
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu     Strona Główna -> Forum elektroda.pl-> Komputery Serwis -> Komputery Hardware -> Grafika ? czy coś innego ?
Strona 1 z 1
Podobne tematy
grafika czy coś innego padlo? (10)
Uszkodzony monitor, grafika, czy coś innego? (8)
Acer aspire 5720z grafika czy coś innego? (9)
i5, i7 czy coś innego? Dla informatyka/grafika/gracza. (7)
Laptop HP Pavilion dv6000 - Grafika czy coś innego? (9)
Grafika nie działa- płyta czy może coś innego?? (9)
Chiligreen m57a - Jak sprawdzić co padło. Grafika, płyta czy jeszcze coś innego (25)
Nastepna spalona grafika Px8800Gt-teraz coś innego (80)
Uszkodzona grafika? Czy cos innego. (5)
Amilo M1425 uszkodzona grafika czy cos innego? (6)



Administrator || Moderatorzy || Regulamin forum || Regulamin ogólny || Informacja o cookies || Kontakt

Page generation time: 0.144 seconds

elektroda.pl temat RSS