Forum Index

Rules  | Points  | Add...  | Recent posts  | Search  | Register  | Log in

This site uses cookies. Learn more about cookies and changing the settings in your browser.

Grafika ? czy coś innego ?


Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Grafika ? czy coś innego ?
Author
Message
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#1 Post from the author of the topic 29 May 2013 17:03   

Grafika ? czy coś innego ?


WITAM
Na wstępie kilka ważnych informacji:
sprzęt:
płyta głowna - GIGABYTE GA-EX38-DS4
zasilacz - CHIEFTEC 560W model : CFT-560-A12S
karta graficzna - Radeon Vertex HD 4850 1GB
procesor - Intel core 2 Duo E8400 3.0 Ghz
chłodzenie - Noctua NH-U12F
dysk - Seagate 500GB

Moj problem wygląda nastepująco. Pierwszym objawem jaki zawitał były artefakty na monitorze pojawiały się sporadycznie przy dużych obiążeniach karty graficznej, ale z tego co wiem ta grafika ma już to do siebię. Przedwczoraj komputer zawiesił się podczas uruchamiania, robiło się to wielokrotnie w róznych etapach uruchamiania, aż wkońcu sobie odpuściłem i poszedłem spać. Nazajutrz, rano kiedy próbowałem odpalić moj komputer na monitorze był tylko brak sygnału, na dodatek komputer nie wydał charakterystycznego piknięcia podczas uruchamiania. Wszystkie wiatraczki chodziły więc nie wiedziałem w czym tkwi problem. Przez cały dzień próbowałem wykryć usterke lecz wszystko na nic. Przeczyśliłem cały komputer (ram,grafike,procesor i płyte głowna) lecz dalej nic. Sprawdziłem wszystkie kabelki, zrestartowałem biosa baterią lecz nadal zero reakcji na monitorze. Załatwilem kable hdmi vga oraz dvi lecz na każdym było to samo (no signal). Udało mi się znależć starą kartę graficzną (Geforce 8600 GTS) która była w pełni sprawna przed schowaniem, komputer się normalnie uruchomił lecz nie chodzi tak jak powinien. Wszystko chodzi z dużym opoznieniem, kiedy próbuje zaznaczyc ikonki na pulpicie wszystko się strasznie spóznia, filmy 360p się tną itp itd. A karta napewno jest w pełni sprawna i wczesniej chodziła płynnie na tym komputerze. Postanowiłem sformaować komputer, lecz na pustym nie zasmieconym komputerze dalej to samo, wszystko się tnie i nie działa jak powinno, samo zaznaczanie myszką ikonek na pulpicie zabiera 30-40% użycia procesora co mnie nieco dziwi. Postanowilem pozyczyc od dziewczyny jej karte graficzną jest to jakiś przedpotopowy asus a260fm. O dziwo komputer zacząl troszke płynniej chodzic ale na takiej karcie nie da się zbytnio funkcjonować. Z tego co czytalem na forach przyczyną może być zasilacz lub płyta głowna.
Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc
Pozdrawiam, Alan

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 May 2013 17:03   





Back to top
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 5516
Location: Żyrardów

Post#2 29 May 2013 17:06   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Daj screen z programu HWMonitor

Daj screen całego okna z programu Crystal Disk Info

Helpful message? + -

Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#3 Post from the author of the topic 29 May 2013 17:25   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Ok wysyłam oby dwa screeny


Zmień sposób wklejenia grafiki: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html
[jankolo]


Attachments:

Helpful message? + -

Back to top
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 5516
Location: Żyrardów

Post#4 29 May 2013 17:33   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq wrote:
Wszystko chodzi z dużym opoznieniem, kiedy próbuje zaznaczyc ikonki na pulpicie wszystko się strasznie spóznia, filmy 360p się tną itp itd

Masz uszkodzony dysk. On po części jest sprawcą tego.
Dysk nadaje się tylko wymiany. Nic mu nie pomoże.

Temperatury w IDLE też wysokie.
Uruchom program OCCT -> zakładka - PowerSupply:OCCT test i wklej uzyskane po teście wykresy . 20 minut testu.
Daj także screen z programu HWMonitor po 15 minutach w czasie wykonywania testu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#5 Post from the author of the topic 29 May 2013 17:48   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Ok test się juz robi za 20 min wkleje wszystko, pozdrawiam

Dodano po 5 [minuty]:

Po 4 minutach test się przerwał i wyskoczył komunikat: Core #1 over maximum value ! value reached : 87, max value :85
Dodam jeszcze że moj procesor jest podkręcony z 3.0 na 3.8 Ghz.

Helpful message? + -

Back to top
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 5516
Location: Żyrardów

Post#6 29 May 2013 17:49   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq wrote:

Po 4 minutach test się przerwał i wyskoczył komunikat: Core #1 over maximum value ! value reached : 87, max value :85

Kolejna przyczyna.
Procesor się przegrzewa.
Zdejmij chłodzenie z procesora, usuń starą pastę, nałóż nową pastę termoprzewodzącą, załóż poprawnie chłodzenie.
Wyczyść komputer z kurzu, zapewnij odpowiednią cyrkulacje powietrza w obudowie.

Helpful message? + -

Back to top
   
wariato
Poziom 26
Poziom 26


Joined: 13 Jun 2007
Posts: 33734

Post#7 29 May 2013 17:51   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Jaka wersja sterownika do grafiki ? Z tymi Vertexami były problemy więc możliwe że to wina karty.
Musiałbyś na próbę podziałać na innej w celu wyeliminowania problemu z artefaktami.
Dysk relokuje sektory więc uważaj, trzymaj ważne dane na innym nośniku.
Możesz spróbować naprawiać wg tego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html ale wymaże to wszystko z dysku bezpowrotnie.

Edit. Procesor też sie przegrzewa, możliwe uszkodzone zapięcie radiatora lub brak pasty termo na rdzeniu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 May 2013 17:51   





Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#8 Post from the author of the topic 29 May 2013 18:52   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Czyli komunikat (no signal) na monitorze może być przyczyną dysku ?

Helpful message? + -

Back to top
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 5516
Location: Żyrardów

Post#9 29 May 2013 18:52   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq wrote:

Czyli komunikat (no signal) na monitorze może być przyczyną dysku ?

Nie. Ale przegrzewanie się komputera już tak.

Helpful message? + -

Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#10 Post from the author of the topic 29 May 2013 19:32   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Ok, pastę juz zamowilem na allegro Arctic Cooling mx-2. Aktualna pasta była nakladana ok 3-4 miesiace temu więc prawdopodobnie się wygrzała. A komputer jest calutki wyczyszcony z kurzu.
Pozdrawiam

Helpful message? + -

Back to top
   
Arteko77
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 26 May 2011
Posts: 1253
Location: Kraków

Post#11 29 May 2013 21:50   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq wrote:
Aktualna pasta była nakladana ok 3-4 miesiace temu więc prawdopodobnie się wygrzała

Pasty w takim czasie nie tracą przewodności cieplnej. Pewnie sie odczepiło chłodzenie, lub ktoś "fachowo" zakładał je.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 29 May 2013 21:50   





Back to top
   
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Apr 2013
Posts: 1461
Location: Małopolska

Post#12 29 May 2013 22:40   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


MrDoimer wrote:
Masz uszkodzony dysk. On po części jest sprawcą tego.
Dysk nadaje się tylko wymiany. Nic mu nie pomoże.

Nie jest aż tak tragicznie. To tylko 2 realokowane sektory. Jak na 7200.11, do tego z czarnej serii - nienajgorzej. Wink
Przetestuj ten dysk jeszcze MHDD - pełne skanowanie. I wklej zdjęcie ekranu po zakończonym skanowaniu.
Procedura opisana tutaj:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
może mu pomóc. Gdyby był na gwarancji producenta, wtedy powinieneś reklamować, ale nie jest. Niemniej jednak nie wyrzucałbym go przed sprawdzeniem MHDD.
Co do przegrzewania CPU - na 99% źle zamocowane chłodzenie.
MrDoimer wrote:
Analeq napisał:
Czyli komunikat (no signal) na monitorze może być przyczyną dysku ?

Nie. Ale przegrzewanie się komputera już tak.

Nie rozumiem - trudna jest ta mowa. Wink MrDoimer, czy chodzi Ci o to, że przyczyną przegrzewania komputera może być uszkodzony dysk? Czy na odwrót: że przyczyną uszkodzenia dysku może być przegrzewający się komputer? To pierwsze byłoby bzdurą, drugie - mozliwe.
A Vertex3D? Hm, ktoś powinien stworzyć coś takiego jak czarna lista kart graficznych... - na wzór czarnej listy zasilaczy.
http://forum.purepc.pl/topic/351761-awaryjnosc-kart-od-vertex-3d/

Helpful message? + -

Back to top
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 5516
Location: Żyrardów

Post#13 29 May 2013 22:45   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Pete_O wrote:
MrDoimer, czy chodzi Ci o to, że przyczyną przegrzewania komputera może być uszkodzony dysk? Czy na odwrót: że przyczyną uszkodzenia dysku może być przegrzewający się komputer? To pierwsze byłoby bzdurą, drugie - mozliwe.

Nic z tych rzeczy.

Chodziło mi o to że uszkodzony dysk nie jest przyczyną komunikatu "No signal".
Ale przegrzewający się komputer może być przyczyną tego komunikatu.

Dodano po 2 [minuty]:

Pete_O wrote:

Nie jest aż tak tragicznie. To tylko 2 realokowane sektory

Tragicznie nie jest ale nawet 1 relakowany sektor kwalifikuje go do wymiany.

Helpful message? + -

Back to top
   
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Apr 2013
Posts: 1461
Location: Małopolska

Post#14 29 May 2013 23:11   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


MrDoimer wrote:
Tragicznie nie jest ale nawet 1 relakowany sektor kwalifikuje go do wymiany.

Nie do końca zgadzam się z tą opinią.
Do wymiany gwarancyjnej - tak. No, ale gwarancja już nieważna...
Nowoczesne dyski mają sporą pulę sektorów zapasowych - idącą w setki a nawet tysiące. Jeżeli tylko sektorów niestabilnych nie przybywa w szybkim tempie, a skan MHDD nie pokaże zbyt wielu sektorów o wydłużonym czasie dostępu, to dysk może służyć jeszcze przez parę lat. Inna sprawa, że nie namawiałbym do używania go jako dysku systemowego. Natomiast jako magazynu na jakieś nieszczególnie ważne dane - jak najbardziej tak.

Helpful message? + -

Back to top
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 5516
Location: Żyrardów

Post#15 29 May 2013 23:13   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Pete_O wrote:
Natomiast jako magazynu na jakieś nieszczególnie ważne dane - jak najbardziej tak.

Z tym się zgadzam Wink
Ktoś na forum też ma 2 dyski z dziesiątkami relakowanych sektorów i używa ich jako magazynu i dyski działają ok.

Helpful message? + -

Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#16 Post from the author of the topic 30 May 2013 02:54   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Sprawdzałem na innym pożyczonym dysku, dalej to samo. Posiadam jeszcze trzeci dysk w zapasie Adata 32gb kiedys były 2 takie same w raid i jeden z nich sie spałił. Ale nie wiem czy jest sens instalowac tam system.

Helpful message? + -

Back to top
   
MrDoimer
Poziom 24
Poziom 24


Joined: 26 Mar 2012
Posts: 5516
Location: Żyrardów

Post#17 30 May 2013 10:52   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq wrote:

Sprawdzałem na innym pożyczonym dysku, dalej to samo

A wykonałeś to ?
MrDoimer wrote:

Kolejna przyczyna.
Procesor się przegrzewa.
Zdejmij chłodzenie z procesora, usuń starą pastę, nałóż nową pastę termoprzewodzącą, załóż poprawnie chłodzenie.
Wyczyść komputer z kurzu, zapewnij odpowiednią cyrkulacje powietrza w obudowie.


wariato wrote:

Edit. Procesor też sie przegrzewa, możliwe uszkodzone zapięcie radiatora lub brak pasty termo na rdzeniu.

Helpful message? + -

Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#18 Post from the author of the topic 30 May 2013 12:00   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Pasty puki co nie zmieniłem bo nie mam żadnej na stanie, czekam az przyjdzie z allegro. Ale kolega wyzej napisal ze po 3-4 miesiacach pasta jest jeszcze dobra. A co do chlodzenia to przymocowalem je dzis na 100% poprawnie. A komputer jest doslownie caly wyczyszczony z kurzu (każda szczelinka) jedynie gdzie nie moge sie dostac to miejsce pod płytą głowną.

Helpful message? + -

Back to top
   
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Apr 2013
Posts: 1461
Location: Małopolska

Post#19 30 May 2013 17:47   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq wrote:
A co do chlodzenia to przymocowalem je dzis na 100% poprawnie. A komputer jest doslownie caly wyczyszczony z kurzu (każda szczelinka) jedynie gdzie nie moge sie dostac to miejsce pod płytą głowną.

Czy po tych zabiegach jest jakaś poprawa? Czy wentylator kręci się jak należy? Może to on jest niesprawny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#20 Post from the author of the topic 30 May 2013 18:55   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Zero poprawy, dziś miałem okazje sprawdzic moją karte na innym komputerze w ktorym jest zamontowana taka sama jak moja czyli vtx hd4850. Zero reakcji, brak sygnalu. Juz wiem co jest sprawcą. Lecz dalej nie wiem czemu komputer z karta geforce 8600 gts działa tak powolnie. Karte vertexa kupilem 3-4 miesiace temu i posiałem od niej paragon. Czy istnieje jeszcze jakas szansa na uratowanie jej ? dodam ze wiatraczek od niej kreci sie poprawnie.

Helpful message? + -

Back to top
   
Google


Google Adsense


Post# 30 May 2013 18:55   





Back to top
   
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Apr 2013
Posts: 1461
Location: Małopolska

Post#21 30 May 2013 20:55   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Najpierw cytat z początku wątku:
Analeq wrote:
Udało mi się znależć starą kartę graficzną (Geforce 8600 GTS) która była w pełni sprawna przed schowaniem, komputer się normalnie uruchomił lecz nie chodzi tak jak powinien. Wszystko chodzi z dużym opoznieniem, kiedy próbuje zaznaczyc ikonki na pulpicie wszystko się strasznie spóznia, filmy 360p się tną itp itd. A karta napewno jest w pełni sprawna i wczesniej chodziła płynnie na tym komputerze.

Teraz z najnowszego posta:
Analeq wrote:
Zero poprawy, dziś miałem okazje sprawdzic moją karte na innym komputerze w ktorym jest zamontowana taka sama jak moja czyli vtx hd4850. Zero reakcji, brak sygnalu. Juz wiem co jest sprawcą.

Chodzi mi o poprawę w sensie: niższe temperatury procesora. Też nie ma żadnej poprawy na tym polu?
Nie wiesz, co jest sprawcą. Równie dobrze może nim być uszkodzona płyta główna jak i zasilacz, a nawet procesor. Wiesz natomiast, że karta padła. Ogólnie: niewesoło.
Moim zdaniem:
1. Trzeba przyjrzeć się zasilaczowi - zmierzyć mu napięcia, zajrzeć do wnętrza i sprawdzić stan kondensatorów - czy nie wybrzuszone/wylane.
2. Trzeba zaopatrzyć się w nowy dysk, albo tymczasem przynajmniej wdrożyć procedurę naprawczą do starego: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550200.html
3. Porządnie odinstalować sterowniki starej karty grafiki (używając do usunięcia pozostałości starych sterowników Radeona programu takiego jak Driver Sweeper na przykład) - od tego nawet możesz zacząć, zamiast od p. 1 i 2 - żeby sprawdzić, czy z tą starą 8600GTS system będzie działać poprawnie i dość płynnie. Jeśli nie, to p. 1 i 2.

Dodano po 5 [minuty]:

Jeszcze jedno:
Analeq wrote:
Postanowiłem sformaować komputer, lecz na pustym nie zasmieconym komputerze dalej to samo, wszystko się tnie i nie działa jak powinno, samo zaznaczanie myszką ikonek na pulpicie zabiera 30-40% użycia procesora co mnie nieco dziwi.

Czy po postawieniu stystemu zainstalowałeś najpierw to co trzeba, żeby ta płyta poprawnie współpracowała z systemem - począwszy od sterowników chipsetu? Ściągnij najnowsze stery ze strony producenta płyty. Sterowniki grafiki trzeba instalować dopiero po zainstalowaniu sterowników chipsetu, LAN, VGA itp. Ewentualnie sterowniki audio można zostawić na koniec.

Helpful message? + -

Back to top
   
Analeq
Poziom 5
Poziom 5


Joined: 29 May 2013
Posts: 11
Location: Częstochowa

Post#22 Post from the author of the topic 30 May 2013 21:01   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Juz wczesniej pisałem że niepokoi mnie zuzycie procesora przy błahych czynnosciach. Najmniejsze drobnostki typu zaznaczanie ikonki na pulpicie pożera 40% procesora co wyglada nieciekawie.

Dodano po 2 [minuty]:

Jakies 20 min temu system ponownie postawilem na nogi na moim trzecim dysku. I juz zainstalowalem sterowniki od grafiki, czy formatowac ponownie czy poprostu je usunac i zainstalowac najpierw stery od plyty glownej ?

Helpful message? + -

Back to top
   
Pete_O
Poziom 21
Poziom 21


Joined: 23 Apr 2013
Posts: 1461
Location: Małopolska

Post#23 30 May 2013 21:09   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq wrote:
formatowac ponownie czy poprostu je usunac i zainstalowac najpierw stery od plyty glownej ?
Pete_O wrote:
Porządnie odinstalować sterowniki starej karty grafiki (używając do usunięcia pozostałości starych sterowników (..) programu takiego jak Driver Sweeper na przykład)

Powinno wystarczyć w zasadzie nawet bez Driver Sweeper'a, jeśli to były stery przeznaczone do tej 8600GTS. Na przyszłość: zawsze zaczynaj od sterowników chipsetu.

Helpful message? + -

Back to top
   
jankolo
Zasłużony dla elektroda
Zasłużony dla elektroda


Joined: 10 Jan 2005
Posts: 32922
Location: Łódź

Post#24 30 May 2013 21:40   

Re: Grafika ? czy coś innego ?


Analeq, prosiłem o coś i nie mam zamiaru prosić po raz kolejny.

Helpful message? + -

Back to top
   
Post new topic  Reply to topic      Main Page -> Forum Index -> Computer Service -> Computer Hardware -> Grafika ? czy coś innego ?
Page 1 of 1
Similar topics
grafika czy coś innego padlo? (10)
Uszkodzony monitor, grafika, czy coś innego? (8)
Acer aspire 5720z grafika czy coś innego? (9)
i5, i7 czy coś innego? Dla informatyka/grafika/gracza. (7)
Laptop HP Pavilion dv6000 - Grafika czy coś innego? (9)
Grafika nie działa- płyta czy może coś innego?? (9)
Chiligreen m57a - Jak sprawdzić co padło. Grafika, płyta czy jeszcze coś innego (25)
Nastepna spalona grafika Px8800Gt-teraz coś innego (80)
Uszkodzona grafika? Czy cos innego. (5)
Amilo M1425 uszkodzona grafika czy cos innego? (6)


Administrator || Moderators || Forum Rules || General Rules || Cookies information || Contact

Page generation time: 0.108 seconds

elektroda.pl topic RSS feed