X

Laguna I 2.0 8v brak mocy

09 Jun 2013 16:16 MRmrowki18
  • #1 09 Jun 2013 16:16
    mrowki18
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    Witam. Mam taki problem, Lagune mam jakiś rok i ostatnio nie ma wcale mocy, tzn nie chce sie wogóle pozbierać, maluszkiem szybciej idzie, dopiero tak powyżej 3 tys obrotów zaczyna troche ciągnąć, ale nie tak jak powinna, gdy przyśpieszam, silnik strasznie się grzeje, wentylator nie nadąża chłodzić, ale gdy stoi zapalona, to tem w normie... jeszcze jedno, gdy zmieniam biegi i dłużej przytrzymam na luzie, to gaśnie, tylko czasem spadną obroty prawie do 0, ale jakoś się pozbiera, na ciepłym silniku przy przytrzymaniu gazu ok 1200 obrotów, powoli sie ustabilizuje i pracuje równo, ale tylko do momentu dodania gazu... Pozdrawiam
  • #2 09 Jun 2013 16:36
    Tadzikk
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Czy jest w niej instalacja gazowa?
  • #3 09 Jun 2013 16:45
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    tak, montowana 3 lata temu, nie jest to sekwencja, ale na benzynie jest to samo
  • #4 09 Jun 2013 16:58
    Tadzikk
    Level 9  
    Helpful post? (0)
    Tak miałem po kilku latach z gazem. Po częstym czyszczeniu filtrów (osadników) poprawiało się, ale "mułowatość" przy wyprzedzaniu sprawiła, że kolejne lata jeździłem tylko na benzynie. Sory, że nie pomogłem.
  • #5 09 Jun 2013 22:02
    lukaszgolembka1981
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Napisz troszkę więcej czy już coś robiłeś?
    - Świece wymieniane były, kiedy?
    - kable WN wymieniane, kiedy?
    - aparat zapłonowy wymieniany, czyszczony kiedy? (chodzi mi o kopułkę i palec rozdzielacza potocznie mówiąc?)

    Jeżeli nic z tego nie robiłeś w ostatnim roku to warto to wszystko sprawdzić.
    Jak coś ustalisz napisz będziemy myśleć dalej?
    Rozumiem, że przy samym odpalaniu nie ma problemów tylko wolne obroty i moc?
  • #6 10 Jun 2013 19:27
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    świece wymieniane przed zimą, kable kilka dni temu, aparat nie wymieniany i nie czyszczony nie wiem od kiedy, a jak jest zimy, pali od sztycha, gdy mi czasem właśnie zgaśnie, to za drugim razem
  • #7 10 Jun 2013 22:03
    Daro122
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Zobacz luzy zaworów.
  • #8 11 Jun 2013 00:07
    kukucz91
    Level 7  
    Helpful post? (+1)
    Witam ja mam podobny problem z moją lalą podczas jazdy traci moc tak jak by brakowało paliwa ale po wciśnieciu gazu do dech jest ok jaka morze być przyczyna
  • #9 11 Jun 2013 09:51
    carrot
    Moderator Samochody
    Helpful post? (0)
    Drożność wydechu (katalizator) do sprawdzenia
  • #10 11 Jun 2013 11:12
    kukucz91
    Level 7  
    Helpful post? (0)
    katalizatora nie ma wydech jest drożny filtr paliwa też nie bo jak wcisne do dechy to idzie jak burza palec kopułka tez jest ok
  • #11 11 Jun 2013 23:33
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    aparat ok, układ wydechowy ok... a może to być to wina sondy lambda ??
  • #12 12 Jun 2013 22:33
    lukaszgolembka1981
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    mrowki18
    W jaki sposób sprawdziłeś aparat zapłonowy?
    Zdjąłeś kopułkę i po odwróceniu widziałeś 4 po bokach nie upalone i nie za żużlone konektory (nie wiem czy dobrego określenia użyłem) i po środku rdzeń węglowy na sprężynce. Piszę dlatego o tym bo miałem 3 lata Lagunę 1 z tym właśnie silnikiem i twoje objawy bardzo przypominają mi moją sytuację z lat wcześniejszych. Na zimnym paliła od razu a jak już trochę ciepła było to wolne obroty nie bardzo chodziły a jak dałem ostro w gaz to szła aż trudno zapanować było. Z doświadczenia wiem, że te kopułki lubią zawilgotnieć i stąd większa ilość problemów z nimi.
  • #13 12 Jun 2013 23:58
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    te ,,konektory" nie były zażużlone, ale rdzeń węglowy troche tak, ale wyczyściłem najpierw odrdzewiaczem, później jeszcze papierem ściernym i nic nie dało... a jaka odległość musi być pomiędzy rdzeniem, a tymi konaktorami ??
  • #14 13 Jun 2013 22:05
    lukaszgolembka1981
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Odległość musi być pomiędzy tymi nazwijmy konektorami a palcem rozdzielacza rdzeń cały czas jest dopychany przez sprężynkę do palca rozdzielacza.
    Skoro twierdzisz, że jest ok to tak załóżmy zastanawiam się nad tą temperaturą o której piszesz że na postoju jest ok a jak jedziesz to wysoka?
  • #15 13 Jun 2013 22:55
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    tak, jeśli tylko chociażby puszcze gaz (hamuje biegami) to od razu spada (kolega niedawno mnie holował, bo popsuł sie mechanizm zmiany biegów i temp. cały czas była w normie)... a może to być wina może rozrządu ??
  • #16 14 Jun 2013 22:08
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    jeszcze jedno, wydaje się, jakby chodziła na 3 garach...
  • #17 15 Jun 2013 15:54
    lukaszgolembka1981
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Czy chodzi na wszystkie cylindry to możesz sprawdzić ściągaj poszczególne pojedynczo kable WN ze świecy PAMIĘTAJ o dobrych szczypcach z izolacją tam jest WYSOKIE NAPIĘCIE!!!
    Jeśli przestawił by się rozrząd będzie ciężko odpalać, a jak u ciebie z odpalaniem?
    Jeśli stwierdzisz, że na któryś cylinder nie pracuje dobrze by było zmierzyć kompresję na cylindrach, może od gazu wypaliły się gniazda zaworowe, lub faktycznie przestawił się rozrząd (w załączniku sposób ustawiania rozrządu).
  • #18 15 Jun 2013 16:59
    Daro122
    Level 23  
    Helpful post? (0)
    Za taką poradę powinieneś dostać naganę !!! Takie sprawdzanie palenia cylindra powoduje uszkodzenia układu zapłonowego .
  • #19 15 Jun 2013 18:00
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    tylko, że pali ładnie...
  • #20 15 Jun 2013 22:07
    lukaszgolembka1981
    Level 12  
    Helpful post? (0)
    Odżałuj te 70 PLN i podjedź na kompa niech gość sprawdzi jakie błędy widnieją w sterowniku.
  • #21 21 Jun 2013 21:11
    mrowki18
    Level 7  
    Topic author Helpful post? (0)
    mechnik powiedział mi, że elektryka jest igiełka, a prawdopodobnie problem tkwi w głowicy
Mouser  Search 4 million + Products
Browse Products