Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Kategoria: Kamery IP / Alarmy / Automatyka Bram
Montersi
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Kostkarka nie pobiera wody (siemens KA60NA40)

s2490 09 Cze 2013 23:48 3735 5
  • #1 09 Cze 2013 23:48
    s2490
    Poziom 1  

    Witam,
    Mam problem tym, że kostkarka nie pobiera wody w lodówce Side-by-Side Siemens KA60NA40.
    W googlach spotkałem się z opinią, że to elektrozawór. Sprawdziłem miernikiem i rzeczywiście brak sensownych wskazań dla kostkarki w przeciwieństwie do dozownika wody. Super pomyślałem, okupiłem nowy elektrozawór ( north.pl > Szukaj > 8740608), sprawdziłem jeszcze miernikiem aby upewnić się, że jest sprawny (jest OK).
    Wszystko byłoby OK gdyby z nowym elektrozaworem kostkarka zaczęła pobierać wodę. Niestety ciągle tego nie robi.

    Co jeszcze sprawdzałem/co działa:
    * gwarancja wygasła
    * działa dozownik z wodą, na nowym i starym elektrozaworze
    * działa kostkarka tj. zielony przycisk "reset" uruchamia cykl wraz z wyrzuceniem potencjalnych kostek lodu ale bez pobierania wody (nie wiem czy woda już tu powinna być pobierana po zakończeniu cyklu bo nie testowałem tego wczesniej)
    * po kilku godzinach kostkarka automatycznie uruchamia kolejny cykl na sucho tj. wyrzuca kostki bez pobierania wody
    * zamarznięty przewod kostkarka <> elektrozawor - tu jest wszystko OK, jak podlacze na ostro nowy elektrozawór to woda napełnia kostkarkę prawidłowo
    * Znalazłem jeszcze, że taki elektrozawór ( north.pl > Szukaj > AYA-51-CLM9-DCQ) ale:
    ** po pierwsze jest drogi,
    ** po drugie nie wiem czy jego wymiana pomoże. Ten elektrozawór jest identyczny poza tym że ma nowe okablowanie i nowy element szklany, który wygląda jak czujnik (czego??). Ten czujnik zamontowałem ze starego elektrozawóru.

    Macie jakieś pomysły, jak mógłbym namierzyć problem?

  • #2 08 Wrz 2015 18:36
    prezes434
    Poziom 5  

    Też mam problem z tą lodówką nie robi lodu. Woda jest dostępna. Jakaś pomoc?

  • #3 08 Wrz 2015 23:53
    falo22
    Poziom 24  

    A napięcie dochodzi do tego elektrozaworu?

  • #4 09 Wrz 2015 07:02
    prezes434
    Poziom 5  

    Gdzieś mam przerwany wężyk gdyż zauważyłem wodę pod lodówką, dziś się tym zajmę. Dam znać co powodem wycieku.

  • #5 09 Wrz 2015 21:26
    prezes434
    Poziom 5  

    Nie ma dramatu wysunął się tylko wężyk z tej rurki podającej wodę.

  • #6 10 Wrz 2015 01:58
    tisot
    Poziom 12  

    jeśli to elektroniczna usterka to po kablu elektrozaworu do modułu sterującego tam pewnie siedzi usterka

Szybka odpowiedź lub zadaj pytanie
Dziękuję Ci. Ta wiadomość oczekuje na moderatora.
 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME